Κυριακή 14 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Κατασχέσεις σπιτιών...

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ανέστειλε, χτες, την εφαρμογή των μέτρων με τα οποία θα εμποδίζονταν οι τράπεζες να κάνουν έξωση σε όσους οφείλουν στεγαστικά δάνεια, μέχρι να αποφανθεί οριστικά για το θέμα αυτό. Τα μέτρα είχαν υιοθετηθεί από την περιφέρεια της Ανδαλουσίας, η οποία ήθελε να εμποδίσει για τρία χρόνια τις εξώσεις όσων οφειλετών αντιμετωπίζουν οικονομική δυσχέρεια και τα σπίτια τους έχουν κατασχεθεί από τις τράπεζες.

Το στεγαστικό είναι ένα απ' τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ισπανικός λαός, ο οποίος δέχεται την ίδια ακριβώς επίθεση με τον ελληνικό λαό σε όλο το φάσμα των δικαιωμάτων του και έρχεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες των σαρωτικών ανατροπών λόγω των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί και η ισπανική κυβέρνηση.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί έχουν χάσει τα σπίτια τους ή αναμένουν να τους γίνει έξωση γιατί αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους εν μέσω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα και με την ανεργία να αγγίζει - επισήμως - το 27%.

Στην Ελλάδα, το Δεκέμβρη αίρεται η προστασία της πρώτης κατοικίας και σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μη ανανέωση της σχετικής απόφασης. Κάτι τέτοιο θα σηματοδοτήσει επέλαση των τραπεζών και όχι μόνο, εξώσεις, μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς των σπιτιών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να αποπληρώσουν δάνεια ή χρέη προς τις εφορίες.

Θα πρόκειται, ίσως, για την κορύφωση του δράματος που βιώνει η φτωχολογιά τα τελευταία χρόνια. Χιλιάδες θα μείνουν κυριολεκτικά στο δρόμο, άλλοι τόσοι θα αναγκαστούν να στριμωχτούν, ζευγάρια με παιδιά, στα λίγα τετραγωνικά του πατρικού σπιτιού, ενώ το κεραμίδι για το οποίο για χρόνια έφτυσε αίμα η εργατική - λαϊκή οικογένεια εν μια νυκτί θα περάσει στα χέρια τραπεζών, εφοριών...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org