Δύο εκδηλώσεις - συζητήσεις, με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για το μέλλον του αγρότη και της αγροτικής παραγωγής, με ομιλήτρια την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα γίνουν σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 20 Μάη, στην κεντρική πλατεία του Καινούργιου Τριχωνίδας στις 8.30 μ.μ., και την Πέμπτη 26 Μάη, στις 8 μ.μ., στο Πελόπιο, στο «Μπαντούνειο» Πολιτιστικό Κέντρο.
Εκδηλώσεις με θέμα τον Τουρισμό, μπροστά στην έναρξη της τουριστικής σεζόν, οργανώνουν ΚΟ του ΚΚΕ σε τουριστικές περιοχές:
Περιοδείες και άλλες δράσεις για την Υγεία διοργανώνει η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ. Την Πέμπτη 26 Μάη, κλιμάκιο με επικεφαλής τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ, θα περιοδεύσει στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ρίου και στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαγιάς.
Στις 7 μ.μ. θα ακολουθήσει η παρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Πανδημία Covid-19: Ο καπιταλισμός στη δύση του. Επιστημονικές, ιδεολογικές και πολιτικές πλευρές της αντιπαράθεσης με ένα σύστημα που σκοτώνει», που θα κυκλοφορήσει από τη «Σύγχρονη Εποχή», στο αίθριο του παλιού Νοσοκομείου της Πάτρας.
Τη Δευτέρα 23 Μάη, θα γίνει περιοδεία στο ΓΝ Μεσολογγίου «Χατζηκώστα» και στο ΓΝ Αγρινίου.
Εκδήλωση με θέμα «Το σχολείο που ζούμε, το σχολείο που μας ετοιμάζουν και αυτό που έχουμε ανάγκη» διοργανώνουν οι ΚΟΒ Πυλαίας - Χορτιάτη και Εκπαιδευτικών Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, την Κυριακή 15 Μάη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο πλατείας Δημαρχείου στην Πυλαία. Θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, εκπαιδευτικός. Παρέμβαση θα κάνει ο Οδυσσέας Μαάιτα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», για τον ρόλο του δήμου στην προώθηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.
Την Κυριακή 22 Μάη η 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
Οπως αναφέρει η ΕΕΔΥΕ στο κάλεσμά της: «Δυναμώνουμε την πάλη για να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Να σταματήσει, να ματαιωθεί οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων. Κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός και αξιωματικός να μη σταλεί στις ιμπεριαλιστικές αποστολές».
Στην Αττική το μεγάλο ραντεβού είναι την Κυριακή 22 Μάη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, με εκκίνηση στις 8 π.μ. στον Τύμβο του Μαραθώνα και τερματισμό - συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Η προετοιμασία των Επιτρόπων Ειρήνης και άλλων μαζικών φορέων εντείνεται για τη βδομάδα που απομένει, ώστε η φετινή πορεία να είναι ιδιαίτερα μαζική, να αποτελέσει στεντόρειο μήνυμα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία και την εμπλοκή της χώρας.
Στη Θεσσαλονίκη, η ΕΔΥΕΘ οργανώνει Πορεία Ειρήνης επίσης την Κυριακή 22 Μάη, που θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από το Γ' Σώμα Στρατού.
Σε παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης, την Κυριακή 22 Μάη, με εκκίνηση στις 5.30 μ.μ. από την πλατεία Μεσσήνης, καλούν η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας και όλες οι Επιτροπές Ειρήνης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Την ίδια μέρα θα διοργανωθεί μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία.
Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων καλεί σε μεγάλη συναυλία το Παρασκευή 20 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, και στην παγκρήτια πορεία στη βάση της Σούδας την Κυριακή 22 Μάη, στις 12 μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Στη Λάρισα, αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση θα γίνει την Κυριακή στην 630 μ.μ., στην πλατεία ΑΤΑ.
Από το μαζικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, την περασμένη Πέμπτη |
Επίσης αυτήν την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η Πορεία Ειρήνης στη Λήμνο, η οποία θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. από το πάρκο Ανδρωνίου και θα καταλήξει στο δημαρχείο της Μύρινας.
Το Σάββατο 21 Μάη, στις 11 π.μ. συγκέντρωση και συναυλία οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και η Γραμματεία ΕΕΔΥΕ Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας, έξω απ' το κτίριο του ΕΚ. Την Κυριακή οργανώνουν διαμαρτυρία στον Αραξο, ενώ το ΕΚ Αγρινίου και η Επιτροπή Ειρήνης Αιτωλοακαρνανίας θα βρεθούν στην πύλη της βάσης του Ακτίου. Εκδηλώσεις προγραμματίζονται επίσης εκείνο το Σαββατοκύριακο σε Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Ανδραβίδα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ληξούρι και Βαθύ.
Αξιοποιώντας όλες τις μορφές, με εξορμήσεις, περιοδείες, συγκεντρώσεις και συσκέψεις, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αττική απευθύνονται στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους, στις γυναίκες και τους νέους των λαϊκών οικογενειών, επιδιώκοντας να αναπτυχθεί μια ουσιαστική συζήτηση για όλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον λαό σήμερα και τη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ απ' αυτά.
Γι' αυτές τις μέρες το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Σάββατο 14 Μάη
-- Στις 6 μ.μ., η ΚΟΒ Αγ. Παρασκευής καλεί σε εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση με θέμα «Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η διέξοδος για τους λαούς, μέσα από τις εκδόσεις της "Σύγχρονης Εποχής"», στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής «Αλέκος Κοντόπουλος» (Αλ. Κοντόπουλου 13). Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Χόρτης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟ Αττικής.
-- Στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κύπρου στο Κερατσίνι, συγκέντρωση με ομιλητή τον Πέτρο Μαρκομιχάλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ Χρηματοπιστωτικού καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, οι συνέπειες του πολέμου για τις φτωχές - λαϊκές οικογένειες και οι θέσεις του ΚΚΕ», στο Μουσείο Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ - Αγίων Ασωμάτων 31, πλησίον ΗΣΑΠ, Θησείο). Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Σαλαμίνας καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων (Αγάλματα). Θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' Πειραιά.
Κυριακή 15 Μάη
-- Στις 11 π.μ., η ΤΟ Κατασκευών καλεί σε σύσκεψη - εκδήλωση με εργαζόμενους από κατασκευαστικούς ομίλους στο cafe - βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» (Μαυροκορδάτου 3, Αθήνα), με θέμα «Ακρίβεια, πόλεμος, εμπλοκή της Ελλάδας - Ο ρόλος των κατασκευαστικών ομίλων - Η θέση του ΚΚΕ», με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Βύρωνα καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Ενεργειακή φτώχεια, ακρίβεια, πόλεμοι τον 21ο αιώνα! Γιατί; Τι φταίει; Τι μπορεί να κάνει ο λαός;», στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείου). Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Δάφνης και Υμηττού καλούν σε εκδήλωση με το παραπάνω θέμα στην πλατεία Τσαλαγανίδου στη Δάφνη. Θα μιλήσει ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.
-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Ιλίου καλούν στην κεντρική πλατεία σε βιβλιοπαρουσίαση - εκδήλωση με θέμα «Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η διέξοδος για τους λαούς μέσα από τις εκδόσεις της "Σύγχρονης Εποχής"». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- Στις 7.30 μ.μ., η ΤΟ Καλλιτεχνών καλεί σε εκδήλωση στην Τεχνόπολη στο Γκάζι (Αμφ. Δ2) με θέμα «Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία. Η θέση του ΚΚΕ. Τι μπορεί να κάνει ο λαός;». Θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Δευτέρα 16 Μάη
-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟΒ Ανθούπολης - Αγίου Σπυρίδωνα της ΤΟ Νοτιοδυτικών Συνοικιών και Περιστερίου καλούν σε συγκεντρώσεις σε κεντρικές πλατείες στις αντίστοιχες περιοχές (πλατεία Γιαννάκου - Ανθούπολη, πλατεία Αναγεννήσεως - Αιγάλεω).
-- Στις 7.30 μ.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Λόφου Αξιωματικών, στο Περιστέρι. Θα μιλήσει η Ελένη Καρανάσιου, μέλος της ΤΕ της ΤΟ Νοτιοδυτικών - Περιστερίου.
-- Στις 9 π.μ., ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής, θα επισκεφτεί το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στην Π. Ράλλη.
-- στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Αγ. Σπυρίδωνα καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Αναγεννήσεως στο Αιγάλεω, με την Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ.
«Σφραγίδα» παραπέρα εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια βάζει η κατάπτυστη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, που ψηφίστηκε στη Βουλή την Πέμπτη το βράδυ και με την οποία μονιμοποιούνται επ' αόριστον και επεκτείνονται και σε νέες τοποθεσίες, σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Λιτόχωρο και Σούδα, οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.
Η Συμφωνία φέρει ατόφια τη σφραγίδα της εγχώριας αστικής τάξης, που διεκδικεί την αναβάθμιση του ρόλου της και μερίδιο από τη λεία των ανταγωνισμών που ματώνουν τους λαούς. «Εθνικός» στόχος της αστικής τάξης για τον οποίο και στη σχετική συζήτηση στη Βουλή «κονταροχτυπήθηκαν» η κυβέρνηση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, σχετικά με το ποιος μπορεί να τον υπηρετήσει καλύτερα, διασφαλίζοντας περισσότερα «ανταλλάγματα» για λογαριασμό της αστικής τάξης.
Το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε τη Συμφωνία, αποκαλύπτοντας τον χαρακτήρα της ως καθοριστικού κρίκου για τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, με τη χώρα και τον λαό να μπαίνουν σε τεράστιους κινδύνους για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Μεταφέροντας το αίτημα χιλιάδων κόσμου που διαδήλωνε έξω από τη Βουλή την ώρα της συζήτησης, απαίτησε την απόσυρση της Συμφωνίας και κάλεσε τον λαό να εντείνει την πάλη του ενάντια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου, ώστε κανένας Ελληνας φαντάρος ή αξιωματικός να μη βρεθεί εκτός συνόρων και να σταματήσει κάθε εμπλοκή στο ιμπεριαλιστικό μακελειό.
Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει στο παρόν φύλλο την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή για την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία
Μπορεί σήμερα το περιεχόμενο και ο αντίκτυπος αυτής της Συμφωνίας να μην είναι τόσο γνωστά στον ελληνικό λαό, γιατί, με εξαίρεση το ΚΚΕ, όλα τα υπόλοιπα κόμματα φροντίζετε είτε να αποσιωπάτε είτε να συσκοτίζετε αυτό το πραγματικό περιεχόμενο. Μπορεί να προσπαθείτε να καλλιεργήσετε ένα πανηγυρικό κλίμα, όμως να ξέρετε ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και πολύ γρήγορα θα αποκαλυφθεί και το περιεχόμενο αυτής της Συμφωνίας - όπως κι άλλων παρόμοιων που υπογράψατε - και φυσικά θα αποκαλυφθεί ο χαρακτήρας αυτής της στρατηγικής που εμπλέκει τη χώρα και τον λαό σε νέες, πολύ μεγάλες περιπέτειες.
Απότοκο αυτής της στρατηγικής είναι και η σημερινή Συμφωνία. Από αυτήν την άποψη, θα συμφωνήσουμε μαζί σας ότι η σημερινή Συμφωνία είναι ιστορική. Είναι ιστορικά επικίνδυνη για τον λαό, είναι ιστορικά επιζήμια για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
INTIME NEWS |
Τι περιέχει ακριβώς αυτό το έκτρωμα;
Το περιέγραψαν πολύ καλά οι βουλευτές του ΚΚΕ, όμως αξίζει να το επαναλάβουμε ακόμη μία φορά για να το μάθει όλος ο ελληνικός λαός.
Με τη Συμφωνία επεκτείνονται και μονιμοποιούνται οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Σούδα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Στεφανοβίκειο, αλλού, όλη σχεδόν η ελληνική επικράτεια μετατρέπεται σε μια απέραντη στρατιωτική βάση, μέσω της οποίας διεκπεραιώνονται στρατιωτικές αποστολές, προωθούνται στρατιωτικές δυνάμεις προς την Ανατολική Ευρώπη, πραγματοποιούνται ασκήσεις τεράστιας κλίμακας και με σενάρια πολέμου, μεταφέρονται οπλικά συστήματα όλων των ειδών.
Ακόμη και ετοιμότητα φιλοξενίας πυρηνικών όπλων προβλέπεται!
Πρόκειται για υποδομές που παίζουν ήδη, και θα παίξουν στο μέλλον, ακόμη πιο ενεργό ρόλο στις πολεμικές συγκρούσεις, που σήμερα έχουν ως επίκεντρο την Ουκρανία, αύριο μπορεί να γενικευτούν παραπέρα.
Κι αυτό δεν το λέει πια μόνο το ΚΚΕ. Το παραδέχονται οι σύμμαχοί σας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, γιατί πλέον οι ανταγωνισμοί (ενεργειακοί, οικονομικοί, γεωπολιτικοί, στρατιωτικοί), σε έναν κόσμο που σαπίζει και συσσωρεύει τεράστια αδιέξοδα, δεν μπορούν να τιθασευτούν με διπλωματικά και πολιτικά μέσα.
Αυτό επιβεβαιώνουν άλλωστε η συγκέντρωση τεράστιας δύναμης πυρός, οι καθημερινές στρατιωτικές ασκήσεις, η αποστολή σύγχρονων αμερικανικών και άλλων ΝΑΤΟικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, η επιφυλακή και οι απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων, η προετοιμασία για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ που έχουν προκαλέσει τις γνωστές ρωσικές αντιδράσεις, ενώ μπροστά μας έχουμε τη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη, για επέκτασή του σε ολόκληρη την υδρόγειο.
Αλλωστε, αυτοί οι ανταγωνισμοί θα κρίνουν τα επόμενα χρόνια την ίδια την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, κυρίως ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, με την Ιστορία να έχει αποδείξει επανειλημμένα και με τραγικό τρόπο ότι αυτές οι διαμάχες δεν κρίνονται ειρηνικά, διπλωματικά και φιλικά, αλλά πολεμικά και βίαια, με θύματα μόνο τους λαούς.
Τι άλλο περιέχει αυτή η Συμφωνία;
Οι ΗΠΑ αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο σε στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές της χώρας, χώρια από αυτόν που ήδη έχουν.
Ουσιαστικά, όλη η χώρα μετατρέπεται σε ένα πολεμικό ορμητήριο, σε ένα πολεμικό προγεφύρωμα για τα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Και όλα αυτά, τη στιγμή που η ρωσο-ΝΑΤΟική σύγκρουση στην Ουκρανία κλιμακώνεται και ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου είναι παραπάνω από υπαρκτός.
Κι εσείς σέρνετε τον λαό και τη χώρα στο στόμα του λύκου.
Σε ένα μακελειό απρόβλεπτων διαστάσεων, για να στηρίξετε το ευρωατλαντικό στρατόπεδο ληστών. Ενα στρατόπεδο που έχει τις ίδιες ευθύνες με την καπιταλιστική Ρωσία, για το δράμα που ζει ο λαός της Ουκρανίας σήμερα και που - με τους πολέμους και τις επεμβάσεις - έχει αιματοκυλήσει και άλλους λαούς τα τελευταία χρόνια, όπως του Ιράκ, της Γιουγκοσλαβίας, της Συρίας, του Αφγανιστάν.
Αλλά γι' αυτά δεν βγάζετε πλέον τσιμουδιά. Γιατί είστε οπαδοί της θεωρίας, του δόγματος των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, που με προκλητικό τρόπο πρόβαλε στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας το ΤΙΜΕ τότε, με εκείνο το κυνικό πρωτοσέλιδό του.
Το θυμάστε; Θα σας το θυμίσω εγώ. Εγραφε:
«BRINGING THE SERBS TO HEEL. A massive bombing attack opens the door to peace». Δηλαδή: «ΥΠΟΤΑΣΣΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΣΕΡΒΟΥΣ. Μια μαζική επίθεση με βομβαρδισμούς ανοίγει την πόρτα στην ειρήνη»! Αυτό είναι το δόγμα σας. (Ορίστε για τα πρακτικά). Αλλά αυτοί είστε!
Είναι γνωστό ότι και αυτοί οι βομβαρδισμοί, οι πόλεμοι δεν θα μπορούσαν να διεξαχθούν χωρίς τη συνδρομή που παρείχαν στις αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις μια σειρά από υποδομές τους στην Ελλάδα, όπως ήταν η βάση της Σούδας.
Πού την πάτε, αλήθεια, τη «δουλειά»; Τι προετοιμάζετε; Ποιοι είναι οι κρυφοί σχεδιασμοί σας;
Σας έχουμε ρωτήσει δεκάδες φορές, θα σας ρωτήσουμε ακόμη μία:
- Ετοιμάζονται - ναι ή όχι; - ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και μονάδες να πάρουν μέρος σε ΝΑΤΟικές αποστολές στην Ανατολική Ευρώπη;
Και μάλιστα, επειδή, ευτυχώς, δεν υπάρχουν πρόθυμοι στρατιωτικοί να ρισκάρουν τη ζωή τους για ξένα συμφέροντα, από αυτά που έχουν ορκιστεί να υπηρετούν (δηλαδή την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και το συμφέρον του ελληνικού λαού), ετοιμάζετε διαφόρων ειδών χρηματικά κίνητρα προσέλκυσης!
- Παρακάτω. Ετοιμάζεστε - ναι ή όχι; - να στείλετε κι άλλο πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, όπως πυραύλους και τεθωρακισμένα - σύμφωνα με τα δημοσιεύματα - δηλαδή, πολεμικό υλικό που είναι χρήσιμο για την άμυνα της δικής μας χώρας;
- Γνωρίζετε - ναι ή όχι; - ότι στο πλαίσιο ρωσικών ασκήσεων υπάρχουν σχέδια με πλήγματα σε ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης;
Αυτή η είδηση υπήρξε, δημοσιεύτηκε και στον «Ριζοσπάστη» και σε άλλες εφημερίδες και δεν διαψεύστηκε ποτέ από την ελληνική κυβέρνηση, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχουμε ξεφύγει πλέον από το επίπεδο των προειδοποιήσεων που γίνονται από τη Ρωσία σε βάρος της Ελλάδας και έχουμε πάει στο επίπεδο των ασκήσεων και των σεναρίων.
Μέχρι και βιντεοπαιχνίδια προσομοίωσης υπάρχουν πλέον στη Δύση, όπου μέσα στους στόχους της Ρωσίας συμπεριλαμβάνονται η Αλεξανδρούπολη, η Λάρισα και η Σούδα. Δέστε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ των ΗΠΑ.
Και πώς δικαιολογείτε αυτές τις επιλογές;
Με το σαθρό επιχείρημα ότι δήθεν συνιστούν τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, γιατί η συνδρομή στον «αμυνόμενο», λέτε, «θα λειτουργήσει θετικά για τη χώρα, αν κάποια στιγμή βρεθεί η ίδια σε μια παρόμοια θέση»!
Αυτό είναι το επιχείρημα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, και ο κύριος Μητσοτάκης, από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Ε, λοιπόν, σας λέμε και κυρίως το λέμε στον ελληνικό λαό, γιατί εσάς από το ένα αυτί σας μπαίνουν κι από το άλλο σας βγαίνουν: Δεν υπάρχει τίποτα πιο ψεύτικο, τίποτα πιο προσχηματικό, τίποτα πιο ανιστόρητο και τίποτα γελοιωδέστερο από αυτόν τον ισχυρισμό.
Η συνδρομή που, εδώ και χρόνια, δίνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για να διεξάγουν πολέμους και επεμβάσεις σε βάρος χωρών και λαών, είναι συνδρομή σε κάποιον «αμυνόμενο»;
Η συνδρομή που διαχρονικά δίνετε στο Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, συνδρομή σε αμυνόμενο είναι ή σε επιτιθέμενο;
Η συνδρομή που δίνετε στη Σαουδική Αραβία, με την αποστολή πυραύλων «Πάτριοτ» για να επιτίθεται σε βάρος του λαού της Υεμένης, είναι συνδρομή σε κάποιον που αμύνεται;
Το γεγονός ότι δεν έχετε βγάλει άχνα, τσιμουδιά, για τις επιχειρήσεις που διεξάγει η Τουρκία στο βόρειο Ιράκ και στη βόρεια Συρία, αλήθεια σε ποιον κλείνει το μάτι; Στον αμυνόμενο ή στον επιτιθέμενο;
Αφήστε λοιπόν τα προσχήματα και τις γελοίες δικαιολογίες.
Και στην Ουκρανία είστε με το μέρος του ενός επιθετικού στρατοπέδου σε βάρος ενός άλλου, που αυτήν τη στιγμή και τα δύο στρατόπεδα διεξάγουν έναν άδικο πόλεμο, μετατρέποντας τον λαό της Ουκρανίας σε «σάκο του μποξ».
Οσο για το επιχείρημά σας ότι με αυτόν τον τρόπο θωρακίζεται η χώρα έναντι της τουρκικής επιθετικότητας και του τουρκικού αναθεωρητισμού, ούτε οι δικοί σας δεν σας πιστεύουν!
Αλλωστε, αυτό δεν είναι και κάτι καινούριο.
Είναι το μόνιμο, διαχρονικό επιχείρημα όλων των ελληνικών κυβερνήσεων: Νεοδημοκρατικών, ΠΑΣΟΚικών, ΣΥΡΙΖΑίικων, για να δικαιολογήσουν τη συμμετοχή στα διάφορα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Πρόκειται για επιχείρημα που είναι ιστορικά πλήρως χρεοκοπημένο.
Το 1990, θυμούνται οι παλιότεροι, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπέγραψαν τη Συμφωνία για τις βάσεις. Και το 1995 είχαμε το casus belli κι έναν χρόνο μετά, την κρίση των Ιμίων. Το 2020 υπογράφτηκε η νέα Συμφωνία για τις βάσεις και αμέσως μετά είχαμε την κρίση με το «Oruc Reis».
Σήμερα, μετά από δύο μήνες πολέμου που οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα δουλεύουν «στο φουλ»:
- Εχουν καταγραφεί ρεκόρ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου
- Εχουν πραγματοποιηθεί ασκήσεις της Τουρκίας με σενάρια απόβασης και κατάληψης νησίδας - προφανώς ελληνικής - και με παρουσία Αμερικανών κι άλλων ΝΑΤΟικών αξιωματούχων.
Παρότι ο κ. Μητσοτάκης στην ενημέρωση που έκανε τουλάχιστον σε μένα, φαντάζομαι τα ίδια είπε και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνάντησή του τότε με τον Ερντογάν, που μας πήρε τηλέφωνο, ήταν σίγουρος ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις προκλήσεις, είπε ότι θα εκπλαγεί μάλιστα εάν συνεχίσει παραβιάσεις η Τουρκία από δω και πέρα. Δηλαδή, έπεσε εντελώς έξω, το λιγότερο...
Και γιατί όλα αυτά; Γιατί προφανώς αυτό που ενδιαφέρει τους ΝΑΤΟικούς, τις ΗΠΑ πιο συγκεκριμένα, είναι η διασφάλιση της συνοχής στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ...
- Γιατί αυτή η διασφάλιση περνά μέσα από τον ρόλο της Τουρκίας...
- Και γιατί αυτός ο ρόλος προωθείται μέσα από ανταλλάγματα και παζάρια που ανοίγουν τον δρόμο για λύσεις συνεκμετάλλευσης, που θα προετοιμάσει όμως τον κύκλο νέων συγκρούσεων και προβλημάτων και δεν θα ανοίξει τον δρόμο για επίλυση σωστή του προβλήματος.
Είναι αυτό που δήλωσε πρόσφατα, κυνικά και αντικειμενικά, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος, στη Βουλή. Οτι «δεν είναι καλή εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ»!
Αντιλαμβάνεστε, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, πού οδηγείτε τη χώρα και τον ελληνικό λαό, μέσω αυτής της στρατηγικής και μέσω τέτοιων συμφωνιών που μας βάζουν στο μάτι του κυκλώνα;
Ρητορικό φυσικά το ερώτημα.
Δεν σας θεωρούμε ούτε ανόητους ούτε σας κατηγορούμε για πολιτική αφέλεια. Σας κατηγορούμε για κάτι ακόμη χειρότερο.
Σας κατηγορούμε για συνειδητή πολιτική επιλογή να σύρετε τον λαό και τη χώρα - ακόμη περισσότερο - στο δολοφονικό ευρωΝΑΤΟικό άρμα, γιατί αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντα της ελληνικής άρχουσας τάξης, ορισμένων τμημάτων του μεγάλου κεφαλαίου κυρίως που, μέσα από τα συντρίμμια του πολέμου, βρίσκουν ευκαιρίες για μπίζνες, αγορές και νέα αμύθητα κέρδη.
Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από αυτό που συμβαίνει με την ενεργειακή ακρίβεια και συνολικά την εκτίναξη των τιμών σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
Αυτό το έγκλημα τόσο σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών όσο και των ενεργειακών πηγών της χώρας σχεδιάστηκε και μεθοδεύτηκε βήμα το βήμα από όλες τις κυβερνήσεις, πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έρχεται να βάλει το κερασάκι στην τούρτα και να επιταχύνει σχεδιασμούς που προϋπήρχαν. Οπως ήταν η στρατηγική για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, δηλαδή η πλήρης ιδιωτικοποίηση κι εμπορευματοποίηση του αγαθού της Ενέργειας. Οπως ήταν η πολιτική της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ, με την απολιγνιτοποίηση, το εμπόριο ρύπων και τα «πράσινα» χαράτσια, που αύξησαν τεχνητά την τιμή του λιγνίτη και απαξίωσαν μια πολύτιμη εγχώρια και φτηνή πηγή Ενέργειας.
Αυτή η πολιτική ήταν που μετέτρεψε το φυσικό αέριο σε στρατηγικό καύσιμο και τώρα με τις κυρώσεις προς τη Ρωσία, το αντικαθιστά με το πανάκριβο αμερικανικό LNG, από τη μεταφορά του οποίου θα κάνουν πάλι χρυσές κονόμες οι Ελληνες εφοπλιστές.
Αυτά τα συμφέροντα κι αυτήν την πολιτική ούτε κατ' ελάχιστον δεν τα θίγουν είτε τα μέτρα της κυβέρνησης, που φορτώνουν πάλι στον λαό, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, τις όποιες ελαφρύνσεις, είτε οι προτάσεις των άλλων κομμάτων.
Ουσιαστική λύση αποτελούν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ - που κατατέθηκαν και με τη μορφή τροπολογίας - για:
- Την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων
- Την κατάργηση του λεγόμενου «ευρωπαϊκού τέλους διοξειδίου του άνθρακα», που τεχνητά απαξιώνει τη λιγνιτική παραγωγή
- Την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των ειδικών φόρων και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας
- Την εγκατάλειψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που εκτινάσσουν το κόστος του φυσικού αερίου.
- Για να αξιοποιηθούν όλες οι πηγές Ενέργειας που διαθέτει πλούσια η χώρα μας και να πάψει επιτέλους η Ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα.
Φυσικά, η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα δεν στηρίζουν τέτοιες προτάσεις που δίνουν λύση και άμεσα και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στο πρόβλημα. Γι' αυτό και αυτές τις προτάσεις πρέπει να τις μάθει και να τις κρίνει ο ελληνικός λαός. Αυτός μόνο μπορεί να τις επιβάλει με την πάλη του, τον αγώνα του, με τη συνολική ενίσχυση του ΚΚΕ.
Ιδού λοιπόν ποιοι είναι οι νικητές του πολέμου. Τμήματα του κεφαλαίου και από τη μία κι από την άλλη πλευρά.
Χαμένοι είναι οι ίδιοι οι λαοί που πληρώνουν με το αίμα τους, με τη ζωή τους, με τον ιδρώτα τους το κόστος του πολέμου.
Ανάμεσά τους κι ο ελληνικός λαός, που πληρώνει το κόστος αυτών των πολιτικών, που πληρώνει για τους υπέρογκους εξοπλισμούς, που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας και θα αποδειχθεί ξανά αυτό πολύ σύντομα.
Και επιπλέον κινδυνεύει να πληρώσει ακόμη πιο ακριβά τη στρατηγική της εμπλοκής στα πολεμικά σχέδια και τις σημερινές Συμφωνίες που φέρνετε στη Βουλή.
Γι' αυτό κι από τη μεριά του ΚΚΕ θα εισπράξετε ένα πελώριο «ΟΧΙ» στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία.
Ενα καθαρό και πελώριο «ΟΧΙ», χωρίς αστερίσκους, υποσημειώσεις και «ναι μεν αλλά...», όπως είναι η στάση των άλλων κομμάτων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ΣΥΡΙΖΑ, αφού προετοίμασε τη Συμφωνία, αφού εγκαινίασε όλες τις νέες βάσεις, πριν καν αυτή η Συμφωνία υπογραφεί από τη Βουλή, τώρα προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του και κυρίως να κρύψει από τον ελληνικό λαό ότι αυτή η Συμφωνία έχει και τη δική του σφραγίδα, αυτός την προετοίμασε.
Εφτασαν στο σημείο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Τσίπρας να λένε: «Ναι, τη δώσαμε την Αλεξανδρούπολη στους Αμερικάνους, αλλά όχι για επιθετικούς σκοπούς»!
Ελεος! Πόση υποκρισία!!! Πόσο ψέμα πια... Δεν ντρέπεστε; Αλλά τι ρωτάω... Εσείς να ντραπείτε; Οι πρώτοι διδάξαντες της πολιτικής κωλοτούμπας;
Και τώρα τι ακριβώς λέτε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; «Δεν είναι αρκετά τα ανταλλάγματα», λέτε. Λες και υπήρχε ποτέ περίπτωση, από τέτοιες επιθετικές, πολεμοκάπηλες και τυχοδιωκτικές συμφωνίες να προκύψουν ανταλλάγματα υπέρ του λαού! `Η μήπως δεσμεύεστε ότι, αν βρεθείτε στην κυβέρνηση - αύριο μεθαύριο, κάποτε - θα την καταργήσετε, μιας και η Συμφωνία δίνει απ' ό,τι λένε και διαβάσαμε το περιθώριο αυτό;
Φυσικά και δεν τολμάτε ούτε καν να το ψελλίσετε. Ούτε καν για τα μάτια του κόσμου, όπως κάνατε με τα μνημόνια που θα τα καταργούσατε με ένα άρθρο...
Βέβαια, σας είδαμε, σας είδε κι ο ελληνικός λαός, σας ζήσαμε, σας έζησε και ο ελληνικός λαός και από την καλή και από την ανάποδη και εσάς βεβαίως, όπως και τη ΝΔ τώρα και παλιότερα ή το ΠΑΣΟΚ παλιότερα.
Να, λοιπόν, πώς ξεγελάτε και εξαπατάτε τον λαό.
Συμφωνείτε με την κυβέρνηση στα κύρια και τα στρατηγικά και προσπαθείτε να στρέψετε την προσοχή του κόσμου σε ζητήματα δευτερεύοντα και εν ολίγοις ανύπαρκτα...
Να είστε σίγουροι ότι αυτό το πατριωτικό για τον ελληνικό λαό και ταυτόχρονα διεθνιστικό για όλους τους λαούς του κόσμου και κυρίως της περιοχής «ΟΧΙ» του ΚΚΕ έχει μέσα στην κοινωνία και τον λαό, στη νεολαία, πολύ μεγαλύτερη απήχηση από την εκλογική επιρροή του Κόμματός μας.
Αλλωστε, ξέρετε και βλέπετε - ακόμη και από τις δημοσκοπήσεις που εσείς κάνετε και παραγγέλνετε - ότι το ευρωατλαντικό αφήγημα δεν πείθει, δεν περνάει όσο θα θέλατε.
Γι' αυτό και έχετε επιστρατεύσει τα πάντα. Από την προπαγάνδα, την κατασυκοφάντηση και τον αντικομμουνισμό, μέχρι τη βία και την καταστολή σε όσους αντιδρούν στη μετατροπή της χώρας μας σε απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, η πατρική μας γη, γη αγωνιστών ηρώων γίνεται ένα απέραντο «φαιό νταμάρι»...
Μετατρέπετε τη χώρα, για να χρησιμοποιήσουμε την ποίηση του Αλκη Αλκαίου που μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος, σε «ένα πεδίο βολής φτηνό που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι»...
Εμείς απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό, που κρατάει ακόμα ζωντανή τη μνήμη, που νιώθει την αγωνία μας.
Απευθυνόμαστε σε κάθε προοδευτικό, ανοιχτόμυαλο, σκεπτόμενο άνθρωπο της πατρίδας μας και του λέμε: Οποιος θέλει πραγματικά να βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, στην πλευρά του εργαζόμενου λαού μας και όχι στην πλευρά των εκμεταλλευτών του, των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών τους, των κυβερνήσεών τους, παίρνει τη θέση του τώρα στον αγώνα που ξεδιπλώνεται σε όλη την Ελλάδα με το ΚΚΕ μπροστά, ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας σε άδικους πολέμους.
Σήμερα, που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος κλιμακώνεται και αυξάνεται ο κίνδυνος επέκτασής του, ακόμη και με τη χρήση των πιο εξελιγμένων και καταστροφικών όπλων, είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου» να διαμορφωθεί και να δυναμώσει ένα παλλαϊκό μέτωπο:
- Για να καταργηθούν αυτές οι επαίσχυντες επιθετικές Συμφωνίες.
- Για να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα μας, που αξιοποιούνται ως ορμητήρια πολέμου.
- Να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται οι στρατιωτικές υποδομές της χώρας μας για ΝΑΤΟικές και άλλες ασκήσεις που αποτελούν πραγματικές «πρόβες πολέμου».
Το πανό του ΚΚΕ σήμερα το πρωί στην Ακρόπολη, «όχι στον πόλεμο, όχι στη συμμετοχή, όχι στις βάσεις», φώτισε και τίμησε την αγωνιστικότητα και περηφάνια του ελληνικού λαού.
Οπως και το αποψινό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και εδώ, έξω από τη Βουλή, της Επιτροπής κατά της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας και δεκάδων σωματείων, επιτροπών ειρήνης, μαζικών φορέων, όλα αυτά στέλνουν το ελπιδοφόρο μήνυμα, όπως αποτυπώνεται στην ποίηση του Γ. Ρίτσου, που την έκανε τραγούδι ο Μίκης Θεοδωράκης:
«ΜΙΚΡΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΑ ΔΙΧΩΣ ΣΠΑΘΙΑ ΚΑΙ ΒΟΛΙΑ,
ΓΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟ ΨΩΜΙ, ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ».
Eurokinissi |
Με φόντο τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και σημείο εκκίνησης τη συμμετοχή σε αυτόν στο πλευρό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, όλοι τους «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» για το ποιος μπορεί να διασφαλίσει μεγαλύτερα ανταλλάγματα για την αστική τάξη στις συνθήκες «μιας νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται», όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος βάφτισε «πατριωτισμό της ευθύνης» την «ακόμα πιο δυναμική παρουσία» στα ευρωατλαντικά σχέδια, και τη Συμφωνία «ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα (...) ως συνετού Ευρωπαίου και ΝΑΤΟικού εταίρου (...) αλλά και ως ενός κρίσιμου κόμβου στον νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται».
«Την πατριωτική και όχι την κομματική γλώσσα» του κεφαλαίου μίλησε, όμως, και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρό του να λέει ότι αυτή αφορά τη «διαπραγμάτευση μεγαλύτερων ανταλλαγμάτων από τις ΗΠΑ», θυμίζοντας πως «πράγματι, επί ΣΥΡΙΖΑ (...) είχαμε απόλυτη αίσθηση της ευθύνης να υπερασπιστούμε την εθνική γραμμή και είχαμε πατριωτική αίσθηση της ευθύνης (...) Ξέρετε πολύ καλά ότι επί ΣΥΡΙΖΑ καθιερώθηκε ο Στρατηγικός Διάλογος και το σχήμα 3 συν 1. Επί ΣΥΡΙΖΑ προωθήθηκε και στηρίχθηκε όσο ποτέ άλλοτε ο αγωγός "EastMed". Επί ΣΥΡΙΖΑ πέρασε το "EastMedAct" (...) προχώρησαν επενδύσεις αμερικανικές όπως το FSRU που εγκαινιάσατε προχθές».
Ο πρωθυπουργός υπερθεμάτισε για την ανάγκη πλήρους στοίχισης με τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, διερωτώμενος πότε η αστική τάξη «μεγαλούργησε χωρίς να έχει οικοδομήσει τις κατάλληλες διεθνείς συμμαχίες και χωρίς να είναι συνεπής στο να τις υπηρετεί» και παρουσίασε ως βασικό «κέρδος» της Συμφωνίας τις «εγγυήσεις» που τη συνοδεύουν, για τη διασφάλιση υποτίθεται «της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης». «Εγγυήσεις» - ευχολόγια που δεν αξίζουν ούτε το χαρτί που είναι γραμμένα, όπως έχει δείξει όλη η ιστορική πορεία και δείχνουν οι σημερινές εξελίξεις: Γιατί είναι η μετατροπή της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση που την καθιστά στόχο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, ενώ με τις πλάτες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής φουντώνει η τουρκική επιθετικότητα και «αναβαθμίζονται» οι διεκδικήσεις της σε βάρος των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Αλλωστε, με τη νέα Συμφωνία, υπογεγραμμένη ήδη από τον περασμένο Οκτώβρη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, η ΝΑΤΟική «σύμμαχος» Τουρκία «γκριζάρει» τεράστιες ζώνες σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, ζητά ανοιχτά την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, αμφισβητεί ακόμα και την ελληνική κυριαρχία εκεί, οι δε υπερπτήσεις έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ. Και την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ εγκαινίασαν τον «Στρατηγικό Μηχανισμό» με την Τουρκία, ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην αναβάθμιση του τουρκικού στόλου των «F-16», μιλάνε για ελληνοτουρκικές διμερείς διαφορές και σημειώνουν σε όλους τους τόνους τη σημασία αυτές να διευθετηθούν σε «συμμαχικό πνεύμα», για να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή, αλλά και να «τρέξουν» τα σχέδια «απεξάρτησης» από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Διόλου τυχαία, άλλωστε, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στην κυβέρνηση είναι «ανοιχτοί σε θετικές προσεγγίσεις» με την Αγκυρα, θυμίζοντας και τις προηγούμενες τέτοιες «διευθετήσεις» με Ιταλία και Αίγυπτο, που προβλέπουν μειωμένα κυριαρχικά δικαιώματα για την Ελλάδα.
Καμία λοιπόν σχέση με τα συμφέροντα του λαού και τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς αφού η ουσία αφορά τα παζάρια και τον διαγκωνισμό με την τουρκική αστική τάξη, με τον υπουργό Εξωτερικών να ζητάει να «φανταστείτε τη γεωστρατηγική σημασία που θα είχαν σήμερα τα Στενά, άρα και η Τουρκία, αν δεν υπήρχε η Αλεξανδρούπολη» και τον εισηγητή της ΝΔ να λέει πως η Συμφωνία «έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσα στη Συμμαχία».
Την ακόμα ενεργότερη εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, ανάμεσα σε αυτά και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία που κλιμακώνεται, αφορούν και οι επιπλέον εξοπλισμοί, τους οποίους παρουσιάζει ως κέρδος της Συμφωνίας η κυβέρνηση, με τις αναφορές και στη Βουλή στις προβλέψεις για δυνατότητα απόκτησης από την Ελλάδα «F-35», προμήθειας πρόσθετου πολεμικού υλικού από τα αμερικανικά Excess Foreign Military Sales (πλεονάζον υλικό) κ.ο.κ.
Ενώ η άλλη πλευρά αυτών των σχεδιασμών αφορά τα «μαχαιροπίρουνα» που ακονίζουν οι εφοπλιστές και οι επιχειρηματικοί όμιλοι για τον στόχο του «ενεργειακού κόμβου», την «αναβάθμιση» της Αλεξανδρούπολης ως βασικού σημείου εισόδου για το αμερικανικό LNG, αφού «η εμπειρία της Ουκρανίας μάς διδάσκει ότι οι πόλεμοι δεν γίνονται πλέον μόνο με τα όπλα αλλά και με τα καύσιμα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας ότι ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Ως «ο έτερος εγώ» της εμπλοκής εμφανίστηκε στη συζήτηση στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι επιχείρησε να επιστρατεύσει την εξαπάτηση ότι αυτή μπορεί να είναι και «αλά καρτ» και πολύ περισσότερο με «ανταλλάγματα» για τον λαό.
Διαχωρίζοντας την εμπλοκή στα στρατιωτικά σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ - τα οποία βέβαια κι αυτά συνυπογράφει - από την άλλη τους όψη, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και «σχήματα» για την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι απεμπολεί τον ρόλο «γέφυρας» για τα ΝΑΤΟικά σχέδια, διαλέγοντας τον ρόλο «στρατιωτικής δύναμης πρώτης γραμμής της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ».
Και πάλι όμως το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και για την ίδια τη Συμφωνία - την οποία λέει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί ως κυβέρνηση, χωρίς βέβαια ούτε λόγο για την κατάργησή της - είναι, κατά την αποστροφή του Αλ. Τσίπρα, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μετατρέπει τη χώρα σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, «φυλάκιο χωρίς εγγυήσεις φύλαξης».
Και ποιες είναι οι «εγγυήσεις» και τα «ανταλλάγματα» αυτά;
Να γεμίσει η Ελλάδα και με άλλες αμερικανικές βάσεις!
«Διεκδικήσατε - πολύ σωστά θα πω εγώ - και συμπερίληψη και άλλων πολλών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Συμφωνία, σε τοποθεσίες που είχαν αξία για τα ελληνικά αμυντικά συμφέροντα, με ιδιαίτερη έμφαση στη Σκύρο. Οι ΗΠΑ, όμως, απέρριψαν κάθε πρόταση, συμπεριλαμβανομένης και της Σκύρου, κάνοντας κάποιες ασαφείς αναφορές για το ότι θα μπορούν να επανεξετάσουν το ζήτημα στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει έτσι το δηλητηριώδες ευρωατλαντικό μύθευμα ότι οι βάσεις και οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις στα νησιά «θα ήταν μια έμπρακτη απάντηση στις προσπάθειες της Τουρκίας να αμφισβητήσει την κυριαρχία μας σε αυτά» (Γ. Κατρούγκαλος), βαφτίζοντας τον λύκο... πρόβατο.
Επιπλέον, ως ανταλλάγματα παρουσιάζει τη «σημαντική χρηματοδότηση ελληνικών αμυντικών προγραμμάτων μέσω του προγράμματος Foreing Military Financing (Χρηματοδότησης Ξένων Στρατών), ανάλογη με εκείνη της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Ιορδανίας», και την «αμερικανική συνεισφορά (...) για οικοδόμηση δεύτερου ναυστάθμου για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στη Σούδα», δηλαδή τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση και εξοπλισμούς με στόχο η Ελλάδα να παίξει τον ρόλο του Ευρωατλαντικού «δερβέναγα».
Ενώ με φόντο τα σχέδια συνεκμετάλλευσης που «τρέχουν» στην περιοχή, χαρακτηριστικό ήταν και το ερώτημα που απηύθυνε ο Αλ. Τσίπρας στον πρωθυπουργό: «Εχετε θέσει έστω κάποιες προϋποθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ενσωμάτωση της Τουρκίας στη νέα αυτή περιφερειακή ενεργειακή αρχιτεκτονική;», αλλά και η «μομφή» του προς τον πρωθυπουργό ότι «δεν πιστεύετε πραγματικά στην προοπτική της Χάγης», με τους βουλευτές του προηγουμένως να ρωτάνε αν «οι σύμμαχοι αναλαμβάνουν κάποια ευθύνη στη δηλωμένη κατεύθυνση και της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης (...) για αναζήτηση όρων και προϋποθέσεων για προσφυγή σε διεθνείς διαιτησίες σε όσα ζητήματα είναι ανοιχτά».
Για τον λαό πάλι, ξανά και ξανά, επιβεβαιώνεται ότι κανένα «ικανοποιητικό τίμημα» δεν μπορεί να υπάρξει από τη μετατροπή της χώρας σε θύτη άλλων λαών και σε στόχο αντιποίνων των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, από την ολοένα και μεγαλύτερη πρόσδεσή του στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό που τον βυθίζει βαθύτερα στην ενεργειακή φτώχεια, σαρώνει το εισόδημά του. Ο μόνος δρόμος προς όφελός του είναι η σύγκρουση με τα σχέδια αυτά, ο αγώνας ενάντια στη Συμφωνία και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να κλείσουν τώρα όλες οι βάσεις.
Κορυφώνονται οι ετοιμασίες στο κυβερνητικό επιτελείο για την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη και υπουργών της κυβέρνησης στις ΗΠΑ, τη συνάντησή του τη Δευτέρα με τον Τζο Μπάιντεν, την ομιλία του την Τρίτη στο Κογκρέσο και τις επαφές του με άλλους παράγοντες, όπου αναμένεται να αναλάβει πρόσθετες δεσμεύσεις απέναντι στον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό, πηγαίνοντάς τους στο μεταξύ «πεσκέσι» την κατάπτυστη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις (MDCA).
Οπως έλεγε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, στην ατζέντα της συνάντησης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ θα είναι διεθνή και περιφερειακά θέματα, η τουρκική προκλητικότητα (με την ελληνική κυβέρνηση να τη θέτει ως «ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται σταθερότητα») και «διμερή ζητήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1». Θα συζητηθούν επίσης η παραπέρα εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, όπως και τα Ενεργειακά, με την κυβέρνηση να πασχίζει για την υλοποίηση του στόχου ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων να γίνει η χώρα «ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής Ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Σημειωτέον, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές ο Ελληνας πρωθυπουργός θα θέσει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ το ζήτημα απόκτησης από την Πολεμική Αεροπορία μιας Μοίρας, τουλάχιστον 20 F-35, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να παίξει από καλύτερες θέσεις τον ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή.
Εξάλλου, την Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, κάνοντας παράλληλα και απολογισμό όλων των μέχρι τώρα «βημάτων» της εμπλοκής, που «επισφραγίζονται» με την κύρωση της Συμφωνίας για τις Βάσεις, περιέγραψε και τα αμέσως επόμενα που θα συζητηθούν στην επίσκεψη: Η κυβέρνηση θα ζητήσει πολεμικά μέσα από το πλεονάζον πολεμικό υλικό των ΗΠΑ (πρόγραμμα EDA), όπως ελικόπτερα «Black Hawk» ή/και αναβάθμιση όσων υπάρχουν ήδη στο ελληνικό οπλοστάσιο, ενώ εξετάζουν και την πρόσκτηση παράκτιων περιπολικών τύπου Island για το Λιμενικό Σώμα. Τέλος, ανακοίνωσε ότι στη Λάρισα «σύντομα θα γίνει μεταστάθμευση αριθμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου MQ9, των λεγόμενων UAVs, με μεγάλη εμβέλεια εποπτείας, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Λιβύη, και προοπτική ίσως και μόνιμης εγκατάστασης».
Δέκα μέρες μετά την ανακοίνωση της πρότασης της Κομισιόν στις 4 Μάρτη για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, τα συνεχή παζάρια εντός ΕΕ - με βάση και τον διαφορετικό βαθμό εξάρτησης κάθε χώρας από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες - δεν έχουν οδηγήσει ακόμα σε κάποιον συμβιβασμό, ενώ ήδη μια σειρά «διαρροές» κάνουν λόγο για ενδεχόμενη αναβολή του 6ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ή προώθησή του χωρίς το επίμαχο μέτρο.
Μετά τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις των προηγούμενων ημερών, όλα τα σχετικά δεδομένα αναμένεται να εξεταστούν στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα 16/5. Μέχρι στιγμής, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Βουλγαρία παζαρεύουν μεγαλύτερες εξαιρέσεις (αν όχι πλήρη εξαίρεση) από την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, κεφάλαια για την πολυδάπανη μετατροπή των διυλιστηρίων τους, που αυτή τη στιγμή είναι σχεδιασμένα να επεξεργάζονται μόνο ρωσικό πετρέλαιο κ.ά.
Το εφοπλιστικό κεφάλαιο από την πλευρά του (με «πρώτο βιολί» τους Ελληνες εφοπλιστές) φαίνεται ότι πέτυχε ήδη να απαλειφθεί η πρόταση της Κομισιόν για εμπάργκο στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες εκτός ΕΕ. «Σπόντες» για την εν λόγω εξέλιξη έριξε ήδη την προηγούμενη βδομάδα ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας, Π. Σιγιάρτο.
Σε κάθε περίπτωση, οι εφοπλιστές αναμένουν παραπέρα απογείωση των κερδών τους από όλες τις μπάντες, με τις εξελίξεις και τους σχεδιασμούς που επιταχύνουν η σύγκρουση στην Ουκρανία και η κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. Χαρακτηριστικό είναι πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt» για το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο και δη για τον πλοιοκτήτη Γ. Προκοπίου, ιδρυτή και πρόεδρο των εταιρειών «Dynacom Tankers», «Sea Traders» και «Dynagas». Κατά τη γερμανική εφημερίδα, τον χειμώνα του 2022 ο πλοιοκτήτης «θα κάνει τη Γερμανία πιο ανεξάρτητη από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου», επειδή «η γερμανική κυβέρνηση ναύλωσε δύο Πλωτές Μονάδες Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU) του κ. Προκοπίου που θα προμηθεύουν τη χώρα».
Σε ένα τέτοιο φόντο, καθώς οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί κλιμακώνονται σε όλα τα επίπεδα, Ρωσία και Ουκρανία τις προηγούμενες μέρες προχώρησαν σε κινήσεις που ανοιγοκλείνουν τις κάνουλες ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προς την ΕΕ.
Η απόφαση των ουκρανικών αρχών στην αρχή της βδομάδας να σταματήσει τη διαμετακόμιση ρωσικού αερίου μέσω του σταθμού της Σοχρανίβκα στο Λουγκάνσκ (που είναι πλέον υπό τον έλεγχο ρωσικών και φιλορωσικών δυνάμεων) προκάλεσε μεσοβδόμαδα σημαντική μείωση στη ροή του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Τα 95,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρθηκαν τη Δευτέρα μέσω του άλλου σταθμού της «Gazprom», Σούτζα, έγιναν την Τετάρτη 72 εκατ. κ.μ. και την Πέμπτη 50,6 εκατ. κ.μ.
Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την εξέλιξη, με την Ουκρανία να ζητά αύξηση της ροής αερίου από τον σταθμό της Σούτζα, αντικαθιστώντας την απώλεια από τον σταθμό που η ίδια απέκλεισε, ενώ η «Gazprom» επικαλείται «τεχνικές δυσκολίες» και αρνείται να στρέψει τη ροή προς τον σταθμό της Σούτζα.
Παράλληλα προωθείται μέρος του πλαισίου των ρωσικών αντιποίνων απέναντι στις ευρωατλαντικές κυρώσεις. Η «Gazprom» ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν θα είναι πλέον σε θέση να κάνει εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω της Πολωνίας και του αγωγού Yamal - Europe, καθώς η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις κατά της εταιρείας που κατέχει το πολωνικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου.
Επιπρόσθετη πίεση ασκείται στη Γερμανία: Μέσω των νέων κυρώσεων της ρωσικής κυβέρνησης απαγορεύεται σε ρωσικούς φορείς να πωλούν φυσικό αέριο ή να κάνουν συναλλαγές με μία σειρά εταιρειών της «Gazprom Germania», όπως η «Astora» (που είναι από τους μεγαλύτερους κατόχους υπόγειων αποθηκών αερίου) και τις εταιρείες διανομής αερίου στη Γερμανία «Wingas», WIEH και WIEE.
Το ίδιο διάστημα, ενώ Πολωνία και Βουλγαρία αποκόπηκαν ήδη από το ρωσικό φυσικό αέριο επειδή δεν ανταποκρίθηκαν στους νέους όρους της Μόσχας για πληρωμή σε ρούβλια (σε απάντηση των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας), οι αντιθέσεις γίνονται εμφανείς στην ΕΕ γύρω και από αυτό το θέμα.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ντράγκι, συναντώντας την Τρίτη τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον, δήλωσε πως οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες που εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank, για πληρωμή σε ρούβλια. Το πρακτορείο «Bloomberg» εκτιμά πως οι εταιρείες αυτές είναι τουλάχιστον 20 και πως άλλες 14 έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις για άνοιγμα λογαριασμών στην Gazprombank.
Ο Ντράγκι ανέφερε μάλιστα ότι αποτελεί «γκρίζα ζώνη» και δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο κατά πόσο το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών από τις εταιρείες Ενέργειας της ΕΕ σε ρούβλια συνιστά παραβίαση κυρώσεων της ΕΕ.
Περίπου 48 ώρες μετά, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Τιμ ΜακΦέρσον, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αναφέροντας πως «η χρήση της μεθόδου που προτείνει το Κρεμλίνο (...) αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων». Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή, σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία του Συμβουλίου, θα παρουσιάσει λεπτομερείς κατευθύνσεις σχετικά με τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου, αποφεύγοντας πάντως να σχολιάσει τις δηλώσεις Ντράγκι.
Την ίδια ώρα, πάντως, καταγράφεται σημαντική ανάκαμψη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλιού έναντι δολαρίου και ευρώ, καθώς και αύξηση των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο κατά 50% από την αρχή του 2022. Σε έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την αγορά πετρελαίου αναφέρεται πως η Ρωσία κέρδισε περίπου 20 δισ. δολάρια για κάθε μήνα το 2022.
Μέσα σε ένα τέτοιο φόντο, η ΕΕ επιχειρεί να επιταχύνει τους σχεδιασμούς για τις «πράσινες» μπίζνες των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
Την Τετάρτη 18/5 η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει προτάσεις για μέτρα ύψους 195 δισ. ευρώ, με στόχο αφενός τη διακοπή της εισαγωγής ρωσικών καυσίμων έως το 2027 και αφετέρου την ταχύτερη ανάπτυξη των «πράσινων» μονοπωλίων εναλλακτικών πηγών Ενέργειας (αιολική, ηλιακή, κ.ά.) με μεταβατικό στάδιο «εναλλακτικές» προμήθειες φυσικού αερίου (π.χ. LNG από ΗΠΑ, Κατάρ, Αλγερία, Αίγυπτο, κ.α.).
Πληροφορίες που δημοσιεύει το «Euractiv» αναφέρουν πως πρόκειται για μια συνέχεια του σχεδίου REPowerEU, το οποίο εκπονήθηκε τον Μάρτη με στόχο να «εκμηδενιστεί» η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο «πολύ πριν από το 2030».
Μεταξύ άλλων αναμένονται προτάσεις όπως: Διακοπή του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, ώστε να απελευθερωθεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την ενεργειακή μετάβαση. Τροποποιήσεις στη νομοθεσία της ΕΕ για την επιτάχυνση των προθεσμιών αδειοδότησης για έργα ΑΠΕ. Νέα προγράμματα για την εκκίνηση μεγάλης κλίμακας εγκατάστασης ηλιακής ενέργειας και την ενίσχυση της βιομηχανίας φωτοβολταϊκών της ΕΕ. Σχέδια για παραγωγή 10 εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2030.
Παράλληλα με τα σκληρά παζάρια και τις αντιθέσεις στον τομέα της Ενέργειας, η ΕΕ επιδιώκει να αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο στο θέμα της διεθνούς τροφοδοσίας με σιτηρά. Επιχειρεί παράκαμψη του ρωσικού ναυτικού αποκλεισμού της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, με την ενεργοποίηση άλλων οδών μεταφοράς (π.χ. οδικά, σιδηροδρομικά δίκτυα κ.ά.).
Οι περίπου 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, που λέγεται πως έχουν μπλοκαριστεί στο λιμάνι της Οδησσού, θα επιχειρηθεί να μεταφερθούν μέσω σχεδίου της ΕΕ που παρουσιάστηκε την Πέμπτη. Μεταξύ άλλων, η Κομισιόν καλεί τον τομέα των μεταφορών φορτίων να κινητοποιήσει επειγόντως επιπλέον οχήματα, εμπορευματοκιβώτια και βυτία, καθώς και υποδομές μετεπιβίβασης των σιτηρών σε φορτηγά ή σιδηροδρομικά βαγόνια που θα πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Επιδιώκει επίσης να επιστρατεύσει περισσότερα πλωτά μέσα για μεταφορά μέσω του Δούναβη.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, επέρριψε την Πέμπτη την ευθύνη στη Δύση για το ενδεχόμενο λιμού σε δεκάδες χώρες του κόσμου, κατηγορώντας την πως το πράττει για να εξασφαλίσει την κυριαρχία της έναντι της Ρωσίας, με τίμημα «να θυσιαστεί ο υπόλοιπος κόσμος». Πρόσθεσε πως ήδη αρκετές χώρες αντιμετωπίζουν την απειλή της πείνας και πως εάν οι κυρώσεις έναντι της Ρωσίας συνεχιστούν, η ΕΕ θα αντιμετωπίσει «συνέπειες που θα είναι δύσκολο να ανατραπούν».
Επιπλέον, ανέφερε σε αντιδιαστολή πως η Ρωσία θα αυξήσει τις εξαγωγές σίτου φέτος αναμένοντας ρεκόρ συγκομιδής. Οι προβλέψεις που επικαλέστηκε αναφέρουν συγκομιδή σιτηρών περίπου 130 εκατ. τόνων (συμπεριλαμβανομένων 87 εκατομμυρίων τόνων σιταριού).
Το ίδιο διάστημα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε για το θεαθήναι συναντήσεις με Αμερικανούς αγρότες στην περιφέρεια, για να δείξει πως τάχα είναι στο πλευρό των μικρομεσαίων αγροτών, ώστε να δώσουν τη μάχη για αύξηση της παραγωγής για «να σώσουν» τις αναπτυσσόμενες χώρες από λιμό.
Ο δε Κινέζος διπλωματικός επιτετραμμένος στον ΟΗΕ προειδοποίησε πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν θα φέρουν την ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά θα εντείνουν την κρίση σε τρόφιμα, Ενέργεια και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
(c) Copyright 2022, dpa (www.d |
Η ροή ΝΑΤΟικών εξοπλισμών προς το Κίεβο αυξάνεται συνεχώς, με έμφαση στα βαρέα όπλα και την εκπαίδευση σε αυτά (φωτ. από πρόσφατη άσκηση με γερμανικό «Panzerhaubitze 2000») |
Σε αυτό το πλαίσιο, τα ιμπεριαλιστικά κέντρα που ανταγωνίζονται στην Ουκρανία, προετοιμάζονται για μια σύγκρουση που θα διαρκέσει ακόμη και χρόνια, με τη Δύση να προσφέρει αθρόα στρατιωτική, οικονομική και πολιτική στήριξη στο Κίεβο, την ώρα που η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις στα ανατολικά και νότια της χώρας και προετοιμάζει κινήσεις ενσωμάτωσης νέων εδαφών, στην Ουκρανία και τη Νότια Οσετία.
Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ευρώπη αναμένεται να περάσει σε νέα, πιο επικίνδυνη φάση με τη δρομολογούμενη πορεία Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η Βαλτική Θάλασσα μετατρέπεται σε έδαφος του ΝΑΤΟ, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λετονός ΥΠΕΞ.
«Οσον αφορά τη Βαλτική Θάλασσα και τη Θάλασσα του Μπάρεντς, καθώς και την Αρκτική, ας μην ονειρεύεται κανείς - δεν θα δώσουμε ούτε αυτούς τους χώρους στο ΝΑΤΟ», ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κ. Κοσάτσεφ.
Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται, πως η ρωσική εισβολή και η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, ως κορύφωση της μακρόχρονης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης συμφερόντων στην περιοχή, συσσωρεύει ακόμη περισσότερο «μπαρούτι» στην Ευρώπη, και κλιμακώνει με τη σειρά της τον ανελέητο ανταγωνισμό για σφαίρες επιρροής, δρόμους μεταφοράς ενέργειας κι εμπορευμάτων, με θύματα τους λαούς.
Το νέο στρατιωτικό πακέτο - μαμούθ των ΗΠΑ «για την Ουκρανία», ύψους 40 δισ. δολαρίων, που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων την Τρίτη, επιβεβαιώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, τόσο τη βαθιά και πολύμορφη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, όσο και την προετοιμασία για μακρόχρονη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, με έμφαση στο «τόξο» από τη Βαλτική ως τη Μαύρη Θάλασσα.
Το νέο πακέτο μεταξύ άλλων προβλέπει:
-- Αύξηση στα 11 δισ. δολάρια της δυνατότητας του Αμερικανού Προέδρου να εγκρίνει απευθείας στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, με αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού από τα αποθέματα των ΗΠΑ.
-- Αλλα 6 δισ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο μέσα από την «Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια της Ουκρανίας», που επιτρέπει στις ΗΠΑ να αγοράζουν όπλα από βιομηχανίες και να τα παρέχουν στην Ουκρανία.
-- Σχεδόν 9 δισ. δολάρια προορίζονται για την ανανέωση του εξοπλισμού των ΗΠΑ που έχει σταλεί στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη παραδώσει στο Κίεβο περίπου το 1/3 του συνολικού αποθέματός τους σε αντιαρματικούς πυραύλους «Javelin» και περίπου το 1/4 των αποθεμάτων πυραύλων αεράμυνας «Stinger».
Σημαντικό μέρος του νέου πακέτου θα χρηματοδοτήσει επίσης τον εξοπλισμό κρατών του ΝΑΤΟ με πιο σύγχρονα συστήματα, με αντικατάσταση των εξοπλισμών που δίνονται στην Ουκρανία με αμερικανικούς εξοπλισμούς. Επίσης το πακέτο προβλέπει δαπάνες για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη σε διάρκεια και μέγεθος.
«Οι πρόσθετοι πόροι θα μας επιτρέψουν να στείλουμε περισσότερα όπλα, όπως πυροβολικό, τεθωρακισμένα οχήματα και πυρομαχικά, στην Ουκρανία. Και θα μας βοηθήσουν να αναπληρώσουμε το απόθεμά μας και να υποστηρίξουμε τα στρατεύματα των ΗΠΑ στο έδαφος του ΝΑΤΟ», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, σε μια περίοδο που ΗΠΑ και ΝΑΤΟ συζητούν για μόνιμη και πιο ισχυρή στρατιωτική ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Η ροή ΝΑΤΟικών εξοπλισμών προς το Κίεβο αυξάνεται συνεχώς, με έμφαση πλέον σε βαρέα όπλα.
Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Ουκρανή αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας, Χ. Μαλιάρ, «μπαίνουμε σε μια νέα φάση του πολέμου. Η Ρωσία οδηγείται σε μια κατάσταση, όπου δεν θα μπορέσει να κερδίσει "τον πόλεμο του εξοπλισμού"». Τόνισε δε ότι η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία «έχει γίνει ρουτίνα» και «εργαζόμαστε για να επιταχύνουμε τον ρυθμό της βοήθειας» ώστε «η Ουκρανία να διατηρήσει μια μακρύτερη σύγκρουση».
Η ΕΕ θα παράσχει ακόμη 500 εκατ. ευρώ στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής, Ζ. Μπορέλ, στο περιθώριο συνόδου των ΥΠΕΞ της G7 στη βόρεια Γερμανία, επισημαίνοντας, ότι το πακέτο προορίζεται για βαριά όπλα, όπως άρματα μάχης και πυροβολικό. Ετσι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής η ΕΕ έχει δαπανήσει σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία περίπου 2 δισ. ευρώ.
«Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή να συνεχίσουμε την πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν παρέχοντας περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, αυξάνοντας τις κυρώσεις», πρόσθεσε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ, Λιζ Τρας.
Παράλληλα με τη συνεχή ροή εξοπλισμών επιταχύνεται και η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών στα νέα δυτικά όπλα. Ηδη εκατοντάδες έχουν εκπαιδευτεί από τις ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, κυρίως σε ευρωπαϊκό έδαφος (σε βάσεις στη Γερμανία, τη Βρετανία, την Πολωνία κ.α.), αλλά και σε αμερικάνικο. ΝΑΤΟικές δυνάμεις εκπαίδευαν εξάλλου τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και ναζιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις (Τάγμα Αζόφ, Δεξιός Τομέας κά) από το 2014 μέχρι την έναρξη του πολέμου.
Μεταξύ άλλων, σχεδόν 400 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν ολοκληρώσει ή ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους σε ΝΑΤΟικά συστήματα οβιδοβόλων «Howitzer», σε τοποθεσίες εκτός Ουκρανίας, από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της λυκοσυμμαχίας. Πάνω από 60 Ουκρανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύονται στη Γερμανία στο τεθωρακισμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα «Panzerhaubitze 2000», με βεληνεκές που μπορεί να φτάσει και τα 50 χλμ. Η εκπαίδευση αναμένεται να διαρκέσει περίπου 40 μέρες.
Εξάλλου το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, μπορεί να μην έχουν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία αλλά χιλιάδες ξένοι μισθοφόροι, εκπαιδευμένοι, με στρατιωτική και πολεμική θητεία, πολεμούν στο πλευρό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Πολύ σημαντική για την πορεία του πολέμου είναι και η παροχή πληροφοριών - κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία - μέσω δορυφορικών συστημάτων και μυστικών υπηρεσιών για σημαντικούς ρωσικούς στόχους.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αλλάζει τη στάση της και πλέον απορρίπτει την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. Μέχρι τώρα η Μόσχα διαφοροποιούσε το θέμα ένταξης στο ΝΑΤΟ από την ένταξη στην ΕΕ, ωστόσο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμ. Πολιάνσκι, ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να περιλαμβάνεται σε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.
«Η κατάσταση άλλαξε μετά τη δήλωση του κ. Μπορέλ ότι "αυτός ο πόλεμος πρέπει να κερδηθεί στο πεδίο της μάχης" και με το γεγονός ότι η ΕΕ είναι ο ηγέτης στην παράδοση όπλων» στην Ουκρανία, ανέφερε.
Αντίστοιχα και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ είπε ότι «η ΕΕ μετατράπηκε από μια εποικοδομητική οικονομική πλατφόρμα, όπως είχε δημιουργηθεί, σε έναν επιθετικό και φιλοπόλεμο παράγοντα που επιδεικνύει ήδη τις φιλοδοξίες του πολύ πιο πέρα από την ευρωπαϊκή ήπειρο», και εκτίμησε πως «η επιθυμία του Κιέβου να γίνει μέλος της ΕΕ δεν είναι ανώδυνη».
Ο Λαβρόφ κατηγόρησε ευρύτερα τους Ευρωπαίους ότι σπεύδουν «ακριβώς στον δρόμο που έχει ήδη χαράξει το ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας έτσι την τάση συγχώνευσης με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και θα αποτελέσουν, στην πραγματικότητα, παράρτημα» του ΝΑΤΟ.
Παρέπεμψε στις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από την Ινδία στα τέλη Απρίλη, ότι «η έκβαση του πολέμου (στην Ουκρανία) δεν θα καθορίσει μόνο το μέλλον της Ευρώπης, αλλά θα επηρεάσει βαθιά και την περιοχή του Ινδικού - Ειρηνικού».
Στο μεταξύ, οι ανακοινώσεις της Φινλανδίας για επικείμενη αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ - μαζί με τις αντίστοιχες που αναμένονται από τη Σουηδία - προμηνύουν παρατεταμένη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην περιοχή.
Μετά την κοινή δήλωση του προέδρου της Φινλανδίας, Σ. Νιινίστο και της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν, υποστηρίζοντας ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση», η Ρωσία απείλησε με «αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα», τα οποία θα εξαρτηθούν και από την «εγγύτητα της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ» στα ρωσικά σύνορα. Η Ρωσία έχει απειλήσει ακόμη και με ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στον θύλακα Καλίνινγκραντ στη Βαλτική.
«Οι πιθανές απειλές που προκύπτουν για την ασφάλεια της Ρωσίας από την απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ» συζητήθηκαν και στο ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας την Παρασκευή, παρουσία του Ρώσου προέδρου.
Εξάλλου, ήδη από τον Μάρτη ο Πούτιν έχει δώσει εντολή στο υπουργείο Αμυνας να επεξεργαστεί μέτρα για την ενίσχυση των δυτικών συνόρων της Ρωσίας, έναντι της ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει σταθεροποιητικό αποτέλεσμα και θα ωφελήσει τις χώρες που βρέχονται από τη Βαλτική, δήλωσε την Παρασκευή η Σουηδή ΥΠΕΞ, Αν Λίντε. «Η σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ανέβαζε το κατώφλι μιας στρατιωτικής σύγκρουσης και θα απέτρεπε έτσι τις συγκρούσεις στη βόρεια Ευρώπη», δήλωσε παρουσιάζοντας μια κοινοβουλευτική έκθεση για την ασφάλεια.
«Η άποψή μας είναι πως δεν θα υποστούμε συμβατική στρατιωτική επίθεση ως αντίδραση σε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα για το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε η Λίντε. Χωρίς να διατυπώνει επισήμως σύσταση, αυτή η κοινοβουλευτική έκθεση υπογραμμίζει αριθμό πλεονεκτημάτων για τη Σουηδία, αν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Φινλανδία.
Η έκθεση καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα πως, ως μη μέλος του ΝΑΤΟ, η Σουηδία δεν έχει αυτή τη στιγμή «εγγυήσεις» ότι θα της παρασχεθεί βοήθεια σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση και «θα είναι περισσότερο ευάλωτη σε επίθεση, αν είναι η μόνη χώρα της Σκανδιναβίας ή της Βαλτικής που θα παραμείνει εκτός του ΝΑΤΟ». Πάντως η έκθεση δεν αποκλείει η Ρωσία να προβεί σε αντίποινα, αν η χώρα ζητήσει την ένταξή της.
Στο μεταξύ, καθώς και η Τουρκία επιδιώκει μια σειρά «ανταλλάγματα» από τις ΗΠΑ για τη διατήρηση της περιβόητης «συνοχής» του ευρωατλαντικού μπλοκ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν εμφανίστηκε να εκφράζει «επιφυλάξεις» για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Εμείς δεν έχουμε θετικές σκέψεις για το ζήτημα», ανέφερε, επικαλούμενος τον ισχυρισμό ότι «οι σκανδιναβικές χώρες έχουν μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας τρομοκρατικών οργανώσεων».
«Το PKK και το DHKP-C (σ.σ . οργανώσεις Κούρδων που η Αγκυρα έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατικές) και έχουν τις φωλιές τους στη Σουηδία και στην Ολλανδία. Βρίσκονται μέχρι και εντός του Κοινοβουλίου τους», είπε.
Μάλιστα αναφέρθηκε και σε προηγούμενα αντίστοιχα «λάθη» που έγιναν στο ΝΑΤΟ και δεν πρέπει να επαναληφθούν, όπως είπε: «Οι προηγούμενες διοικήσεις σχετικά με το ΝΑΤΟ, έκαναν ένα λάθος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα (σσ. σε ό,τι αφορά την επάνοδο της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1980) και ξέρετε τη στάση που κρατά η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία αφού παίρνει από πίσω της και το ΝΑΤΟ. Ως Τουρκία δεν θέλουμε να κάνουμε ένα δεύτερο λάθος».
Μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, Σουηδία και Φινλανδία σχεδιάζουν να συζητήσουν με την Τουρκία το Σάββατο στο Βερολίνο στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.
«Ελπίζω ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε θετικά μηνύματα και από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Πολλοί από τους 30 συμμάχους έχουν εκφράσει δημόσια ισχυρή υποστήριξη για τη Σουηδία και τη Φινλανδία», είπε η Σουηδή ΥΠΕΞ.
Σημειώνεται μάλιστα ότι ο Φινλανδός ΥΠΕΞ επισκέφτηκε την Τουρκία δύο φορές τους τελευταίους μήνες, ενώ ο Φινλανδός πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του.
Μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ντράγκι τόνισε στο υπουργικό του συμβούλιο ότι για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει όλοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αρχίζοντας από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «La Repubblica», ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτό, ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να τηλεφωνήσει στον Πούτιν».
Ο Ντράγκι εξήγησε επίσης ότι πρέπει να ξαναρχίσουν επαφές σε όλα τα επίπεδα, «χωρίς να ξεχάσει κανείς τι συνέβη, διότι αυτό είναι αδύνατον, αλλά και με την προοπτική να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον».
Στο μεταξύ, την Παρασκευή ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λ. Οστιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Σοϊγκού, κατά την οποία κάλεσε σε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και τόνισε τη σημασία της διατήρησης των γραμμών επικοινωνίας, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Ηταν η πρώτη φορά που ο Οστιν μίλησε με τον Σοϊγκού από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
«Σπόντες» για τη στάση του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν ως προς τις διαπραγματεύσεις για τη λήξη του πολέμου εξαπέλυσε, στο μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι. Ο Μακρόν προσπαθεί «μάταια» να συνομιλήσει με τον Πούτιν, είπε ο Ζελένσκι, κρίνοντας ότι «δεν είναι σωστό ότι ο Γάλλος Πρόεδρος είναι έτοιμος να κάνει διπλωματικές παραχωρήσεις τώρα» στη Ρωσία. «Δεν πρέπει να αναζητήσουμε διέξοδο για τη Ρωσία και ο Μακρόν το κάνει μάταια», συνέχισε και πρόσθεσε αναφερόμενος στον Γάλλο Πρόεδρο: «Ηθελε να έχει αποτελέσματα στη διαμεσολάβηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά απέτυχε. Μέχρι η ίδια η Ρωσία να θέλει και να καταλάβει ότι χρειάζεται (σ.σ. το τέλος του πολέμου), δεν θα αναζητήσει καμία διέξοδο».
Ο ίδιος ο Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι για να τερματιστεί ο πόλεμος, πρέπει να οικοδομηθεί ειρήνη χωρίς να «ταπεινωθεί» ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία. Μια θέση που ο Ζελένσκι κατέκρινε ως πολύ «ήπια» και «όχι πολύ σωστή», καθώς θα επιτρέψει στον Πούτιν να «σώσει τον εαυτό του», τη στιγμή που οι Ρώσοι προσπαθούν ακόμα να πάρουν τον έλεγχο της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος θεώρησε επίσης ότι «η ώρα να καθίσουμε στο τραπέζι μαζί με τη Ρωσία έχει τελειώσει. Δεν είναι πλέον δυνατό».
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει συζητήσει ποτέ τίποτα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς τη συμφωνία του Προέδρου Ζελένσκι. Πάντα έλεγε ότι εναπόκειται στους Ουκρανούς να αποφασίσουν τους όρους της διαπραγμάτευσής τους με τους Ρώσους», απάντησε η γαλλική προεδρία.
Οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας έχουν ουσιαστικά παγώσει, διεξάγονται μόνο μέσω βιντεοδιασκέψεων και χωρίς πρόοδο, εν αναμονή των εξελίξεων στο στρατιωτικό πεδίο.
Να καταγραφεί τέλος ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό καγκελάριο Ολ. Σολτς κατηγόρησε την Ουκρανία ότι εμποδίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, με τον Σολτς να ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός.
ΕΕ, Ρωσία και άλλοι «παίκτες» διεκδικούν τα «ηνία» της διαμεσολάβησης στην κρίσιμη περιοχή του Νότιου Καυκάσου
Η πρώτη συνάντηση των επιτροπών Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για την οριοθέτηση και την ασφάλεια των μεταξύ τους συνόρων, που προέκυψαν μετά τον τελευταίο πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το 2020, έχει προγραμματιστεί την ερχόμενη βδομάδα (16 - 17 Μάη) στη Μόσχα, καθώς η Ρωσία επιδιώκει να διατηρήσει πρωταγωνιστικό διαμεσολαβητικό ρόλο και ισχυρό πάτημα στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου.
Η συνάντηση αυτή γίνεται με φόντο τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά στην Αρμενία με βασικό αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού, Ν. Πασινιάν, ο οποίος εμφανίστηκε να αποδέχεται τα εδαφικά κέρδη του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Τον περασμένο μήνα ο Πασινιάν είχε δηλώσει ότι τα Ηνωμένα Εθνη αναγνωρίζουν επί του παρόντος «το Καραμπάχ ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν» και ότι «τα δικαιώματα των κατοίκων του Αζερμπαϊτζάν που ζούσαν προηγουμένως εκεί, θα πρέπει να γίνονται σεβαστά».
Η δήλωση έγινε μετά τη συνάντηση που είχε ο Αρμένιος πρωθυπουργός με τον Αζέρο Πρόεδρο, Ιλχάμ Αλίεφ, στις Βρυξέλλες στις αρχές Απρίλη, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, με τους δύο ηγέτες να ανακοινώνουν ότι θα επιδιώξουν μια «μελλοντική συνθήκη ειρήνης» σε μια προσπάθεια να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα. Η ΕΕ προσφέρθηκε να παίξει μεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις καθώς και να συμβάλει στις επενδύσεις για έργα υποδομής στην Αρμενία και την ευρύτερη περιοχή.
Επίσης, ανακοίνωσαν διμερείς διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των συνόρων τους με τη σύσταση μιας κοινής επιτροπής, καθώς σημειώνονται συχνά ένοπλα επεισόδια στις μεθόριες περιοχές, ορισμένα με νεκρούς και τραυματίες.
Οι αντιπαραθέσεις στον Νότιο Καύκασο επανέρχονται στο προσκήνιο, περιοχή όπου δρουν και συγκρούονται πολλοί «παίκτες».
Η Μόσχα εμφανίστηκε ενοχλημένη και να απορρίπτει απευθείας διαπραγματεύσεις Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, θέλοντας να διατηρήσει αυτή τα «ηνία» της διαμεσολάβησης, καθώς και να προχωρήσει η εφαρμογή της τριμερούς «ειρηνευτικής» συμφωνίας που υπέγραψαν οι ηγέτες της Ρωσίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν μετά τη λήξη του πολέμου. Ανάμεσα σε άλλα προβλέπει την επ' αόριστον ανάπτυξη 2.000 Ρώσων στρατιωτών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ως «εγγυητές ασφαλείας».
Σύμφωνα με αζέρικα ΜΜΕ, η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αρμενία με σκοπό να πιέσει την κυβέρνηση της χώρας να απορρίψει απευθείας διαπραγματεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν.
Γι' αυτό το θέμα συναντήθηκαν την Πέμπτη ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, και οι ομόλογοί του από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν στην Ντουσάμπε (πρωτεύουσα του Τατζικιστάν). Οπως υπογράμμισε ο Λαβρόφ, ήταν μια «καλή ευκαιρία» να εξετάσουν πώς έχει προχωρήσει η εφαρμογή της τριμερούς συμφωνίας για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Πάντως, αυτή η συμφωνία δεν προβλέπει οριοθέτηση των συνόρων ούτε καθορίζει το καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ, δηλαδή τα πιο δύσκολα ζητήματα.
Στην Ντουσάμπε συναντήθηκαν την Πέμπτη οι ΥΠΕΞ της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών (CIS - που αποτελούν οι Ρωσία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν) συζητώντας μεταξύ άλλων και το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Στον «παγκόσμιο και περιφερειακό αντίκτυπο του παράνομου και απρόκλητου πολέμου της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία» εστίασε το άτυπο δείπνο που είχε την Τετάρτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, με τους ηγέτες των 6 χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία).
Η συνάντηση αυτή έγινε σε μια περίοδο που η ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειές τους να επιταχύνουν την «ευρωατλαντική πορεία» της περιοχής, ώστε να ανακοπεί η ρωσική διείσδυση, όπως και η κινεζική.
Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΕ ανέφερε ότι στο επίκεντρο βρέθηκε και το «πώς η ΕΕ και οι εταίροι της στα Δυτικά Βαλκάνια μπορούν από κοινού να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές συνέπειες αυτού του πολέμου στις τιμές των τροφίμων και της Ενέργειας και στην περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα».
Ο Μπορέλ «καλωσόρισε τη πλήρη στήριξη των εταίρων» από την περιοχή στη ΓΣ του ΟΗΕ (όπου υπερψήφισαν ανακοινώσεις καταδίκης της ρωσικής εισβολής ακόμα και δυνάμεις όπως η Σερβία, που βέβαια δεν έχει υιοθετήσει τις δυτικές κυρώσεις), αλλά και έσπευσε να επαναλάβει «τη σημασία της ευθυγράμμισης της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας (σ.σ. των χωρών αυτών με εκείνη της ΕΕ) ως κεντρικό στοιχείο για την ένταξή τους στην Ευρώπη».
Στο μεταξύ, βουλγαρικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι στις πρόσφατες επαφές που είχε η κυβέρνηση Πετκόφ στην Ουάσιγκτον ζήτησε και τη συνδρομή των ΗΠΑ με μαχητικά αεροσκάφη που θα βοηθούν στην επιτήρηση του βουλγαρικού εναέριου χώρου.
Το Μνημείο στην Ρίγα προς τιμήν των Σοβιετικών στρατιωτών που απελευθέρωσαν την πόλη από τους ναζί |
Η λετονική Βουλή ενέκρινε την Πέμπτη νομοσχέδιο που αναστέλλει από τις 16 Μάη μια συμφωνία με τη Ρωσία σχετικά με τη διατήρηση ορισμένων σοβιετικών μνημείων, και πλέον ανοίγει ο δρόμος για κατεδάφισή τους. Συγκεκριμένα, σε αυτήν τη φάση στο στόχαστρο των αρχών μπαίνει το Μνημείο στη Ρίγα για τους Σοβιετικούς στρατιώτες που απελευθέρωσαν τη Λετονία από τους ναζί.
«Οι μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές συνθήκες (...) σημαίνουν ότι η Λετονία δεν μπορεί και δεν θα υποχρεωθεί να διατηρήσει (...) μνημεία της σοβιετικής κατοχής», δήλωσε προκλητικά ο Ρίχαρντ Κολς, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Ωστόσο, ανέφερε ότι η Λετονία «θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις διεθνείς της υποχρεώσεις σχετικά με τις ταφές και τα νεκροταφεία».
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ρίγας ψήφισε την Παρασκευή την έναρξη των προετοιμασιών που απαιτούνται για την απομάκρυνση του Μνημείου στο Πάρκο Νίκης της πόλης. Σε περιοχή κοντά στο δημαρχείο συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές και μέλος του ρωσικού κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» συνελήφθη, ενώ η λετονική αστυνομία είχε απαγορεύσει τη διαδήλωση και είχε αποκλείσει τον χώρο έξω από το δημαρχείο.
Αντίστοιχη διαδήλωση έγινε και έξω από την πρεσβεία της Λετονίας στη Μόσχα.
Στην Πολωνία, ο δήμαρχος της πόλης Olsztyn αρνήθηκε να κατεδαφίσει το Μνημείο της Ευγνωμοσύνης στον Κόκκινο Στρατό ή να το απομακρύνει από το κέντρο της πόλης. Ο δήμαρχος επικαλέστηκε τα αποτελέσματα δημοσκόπησης στην οποία οι περισσότεροι πολίτες (46%) τάχθηκαν υπέρ του να διατηρηθεί το Μνημείο ως έχει και το 30% ψήφισε την απομάκρυνσή του. Το Μνημείο στο Olsztyn αποκαλύφθηκε το 1954 και σχεδιάστηκε από τον γλύπτη Xawery Dunikowski, επιζώντα του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Αουσβιτς.
Με αφορμή μια αμερικανική έρευνα για την επιρροή του Twitter
Η «RAND Corporation» ιδρύθηκε το 1948 από τον αμερικανικό στρατό, ως ιδιωτικός οργανισμός που προωθεί την έρευνα και ανάπτυξη με αντικείμενο την ασφάλεια των ΗΠΑ και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες «δεξαμενές σκέψης».
Η έρευνά της, με τίτλο «Τουιτάροντας ερωτηματολόγια σε φιλο-ουκρανούς inlfuencers: Διερεύνηση των δυνατοτήτων για την επιστράτευση υποστήριξης στον αγώνα ενημέρωσης κατά της Ρωσίας»2,διερευνούσετις δυνατότητες αξιοποίησης των χρηστών του Twitter στον πόλεμο της προπαγάνδας.
Μελετώντας 25 εκατομμύρια αναρτήσεις στη ρωσική γλώσσα από την Ανατολική Ευρώπη, εντόπισε δύο μεγάλες και επιδραστικές κοινότητες. Τη μία την ονόμασε «ακτιβιστές υπέρ της Ουκρανίας», οι οποίοι αντιτίθεντο στη ρωσική επιρροή και υποστήριζαν την πρόσδεση της Ουκρανίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, ενώ η άλλη ονομάστηκε «ακτιβιστές υπέρ της Ρωσίας», οι οποίοι στήριζαν τη ρωσική κυβέρνηση.
Οι συντελεστές της έρευνας οργάνωσαν μια διαφημιστική καμπάνια στο Twitter, η οποία οδηγούσε σε ένα ερωτηματολόγιο. Από τις απαντήσεις που συλλέχθηκαν από τη φιλο-ουκρανική κοινότητα, προκύπτει ότι «μεγάλα ποσοστά ερωτηθέντων χρησιμοποιούν το Twitter για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής και μεταφέρουν αυτόν τον ακτιβισμό σε άλλους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων και κανάλια εκτός του ίντερνετ, συμπεριλαμβανομένων της συνομιλίας με μέλη της οικογένειας ή φίλους και - σε μικρότερο βαθμό - της συμμετοχής σε ομάδες».
Μάλιστα, τουλάχιστον οι μισοί ανέφεραν ότι είναι ανοιχτοί στη λήψη πρόσθετης κατάρτισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι περισσότεροι δεν φαίνεται να αντιτίθενται στη λήψη τέτοιας υποστήριξης από την ΕΕ, τις ΗΠΑ ή την Ουκρανία. Επίσης, περίπου οι μισοί «ακτιβιστές» του Twitter (49% των «φιλο-ουκρανών και 54% των «φιλο-ρώσων») απάντησαν θετικά στην ερώτηση εάν θα μπορούσαν να παραχωρήσουν το μοναδικό όνομα χρήστη του λογαριασμού τους στο Twitter (handle) για τις ανάγκες του προπαγανδιστικού πολέμου.
Η έρευνα της RAND κατέληγε στο συμπέρασμα πως είναι δυνατή η εφαρμογή ενός μοντέλου «δανεισμένου» από τον τομέα του εμπορικού μάρκετινγκ, με το οποίο «η Ουκρανία, τα συμμαχικά έθνη ή οι οργανώσεις στη Δύση θα υποστηρίξουν ισχυρούς ακτιβιστές υπέρ της Ουκρανίας με εκπαίδευση, κοινό, υποστηρικτικό δίκτυο και ίσως οικονομική υποστήριξη που θα μπορούσε να ενισχύσει και να διαμορφώσει τον αντίκτυπό τους σε βασικά ακροατήρια».
Η ομάδα της RAND ισχυρίζεται ότι οι αναλύσεις κοινωνικών δικτύων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κατατάξουν το κάθε μέλος των «φιλο-ρωσικών» και «φιλο-ουκρανικών» «κοινοτήτων ακτιβιστών» σύμφωνα με τον βαθμό άσκησης επιρροής στο διαδίκτυο. Στην κορυφή κάθε λίστας βρίσκονται οι λεγόμενοι «βασικοί παράγοντες επιρροής», δηλαδή άνθρωποι που μπορούν να επηρεάσουν δυσανάλογα «τον ευρύτερο διάλογο στο Twitter και ενδεχομένως ακόμη και τις γνώσεις και τις πεποιθήσεις των οπαδών τους».
Εφαρμόζοντας στη συνέχεια το μοντέλο του «πρεσβευτή» (brand ambassador) με τους «βασικούς παράγοντες επιρροής», οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν «να οικοδομήσουν μια αρχική σχέση και να εδραιώσουν εμπιστοσύνη» με «ακτιβιστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», ώστε «να βοηθήσουμε αυτούς τους χρήστες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να υποστηρίξουν μια ενοποιημένη και δημοκρατική Ουκρανία, να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με συγκεκριμένες ρωσικές εκστρατείες επιρροής, να διαδώσουν memes ή βίντεο περιεχόμενο που ασχολείται με τον γραμματισμό στα μέσα ενημέρωσης ή προσδιορίζει ρωσικά bots και trolls».
Το μοντέλο αυτό φέρεται να προκρίνουν και ειδικοί του ΝΑΤΟ από το Κέντρο Αριστείας του για τις Στρατηγικές Επικοινωνίες.
Οπως αναφέρουν οι μελετητές της RAND, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ «συστήνουν» την υποστήριξη ενός αποκαλούμενου «στρατού ξωτικών» (army of elves) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μπορεί να δημιουργήσει μια «φούσκα θετικών μηνυμάτων». «Οσο περισσότεροι υποστηρικτές είναι με το μέρος μας», λένε, «τόσο μεγαλύτερη είναι η φούσκα των θετικών μηνυμάτων. Εάν έχετε περισσότερους υποστηρικτές με το μέρος σας, μπορείτε να περιμένετε να αναπτυχθείτε ακόμα πιο γρήγορα και να έχετε περισσότερη επιρροή».
«Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ», συνεχίζει το κείμενο, «συμφωνεί και σημειώνει ότι μια τέτοια προσέγγιση έχει μοναδική απήχηση στο ΝΑΤΟ, το οποίο ωστόσο απαγορεύεται να χρησιμοποιήσει ψυχολογικές επιχειρήσεις στους δικούς του ανθρώπους».
Αποκαλυπτική είναι και η διαπίστωση του Χέλμους ότι «οι στρατηγικές καμπάνιες επικοινωνίας των ΗΠΑ επηρεάζονται όλο και περισσότερο από τις πρακτικές των influencers». Μιλώντας για τα «TechCamp» που στήνουν οι πρεσβείες των ΗΠΑ για την εκπαίδευση επιλεγμένων δημοσιογράφων και άλλων στο να «επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ο ίδιος έδωσε το παράδειγμα της Λετονίας.
Εκεί «βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για τον εντοπισμό και την ενδυνάμωση των influencers που μιλούν μεν Ρωσικά, αλλά έχουν μια πανευρωπαϊκή αντίληψη. Τέτοιες προσπάθειες είναι ιδιαίτερα κοινές για την καταπολέμηση των εξτρεμιστικών εκστρατειών. Πρόσφατα αξιολογήσαμε μια καμπάνια χρηματοδοτούμενη από τις ΗΠΑ στις Φιλιππίνες, όπου εκπαίδευσαν τους πολίτες στην καταπολέμηση του διαδικτυακού εξτρεμισμού».
Ο Χέλμους εξηγεί επίσης πως στη διάδοση της προπαγάνδας των ιμπεριαλιστών είναι κρίσιμο αυτό να γίνεται με έναν «αυθεντικό και αξιόπιστο» τρόπο:«Ενα tweet της αμερικανικής κυβέρνησης δεν πρόκειται να έχει το ίδιο βάρος με τα μηνύματα ενός μέλους της οικογένειας ή ενός φίλου. Ακόμη και οι εταιρείες γνωρίζουν ότι μια πρόταση ενός φίλου έχει μεγαλύτερο βάρος από μια διαφήμιση. Ετσι, οι στρατηγικές αξιοποίησης των influencers ή των brand Ambassadors είναι κρίσιμες καθώς συμβάλλουν στην ενδυνάμωση τοπικών φωνών σε βασικά θέματα».
Η παραπάνω έρευνα, που όπως φαίνεται ξεκίνησε από το 2018 με κύριο σημείο ενδιαφέροντος την Ουκρανία, δείχνει πως, για παράδειγμα, η σχετικά πρόσφατη σύσκεψη κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ με 30 «αστέρες» του TikΤοκ για την «ενημέρωσή» τους σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία3δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο συμβάν, αλλά τμήμα μιας μελετημένης και σχεδιασμένης προσπάθειας. Η αλήθεια - όπως λένε - «πεθαίνει πρώτη» στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Πρόκειται ασφαλώς για «έγκλημα εκ προμελέτης»...
Παραπομπές
2. https://www.rand.org/pubs/research_reports/RR4429.html
3. «Ριζοσπάστης», Σάββατο 7 Μάη 2022 - Κυριακή 8 Μάη 2022
Το βιομηχανικό συγκρότημα Azovstal σε παλιότερη φωτογραφία |
Το Αζόφσταλ είναι ένα από τα μεγαλύτερα χαλυβουργεία της Ουκρανίας, με ιστορία 90 και πλέον χρόνων, στενά συνδεδεμένη με τη σοσιαλιστική οικοδόμηση από τη δεκαετία του '30. Αποτέλεσε μια από τις πιο πρωτοπόρες χαλυβουργίες της εποχής της και ένα εργοστάσιο - υπόδειγμα της σοσιαλιστικής παραγωγής.
Ιδρύθηκε μέσα σε πανηγυρικό κλίμα το 1930 με απόφαση του Ανώτατου Σοβιέτ της Εθνικής Οικονομίας της ΕΣΣΔ και ξεκίνησε την παραγωγή σιδήρου το 1933. Τον Γενάρη του 1935 ξεκίνησε την παραγωγή χάλυβα, βάζοντας σε λειτουργία τον πρώτο ανακλινόμενο κλίβανο ανοιχτής εστίας 250 τόνων στη Σοβιετική Ενωση.
Οταν ολοκληρώθηκε ήταν από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια στη Σοβιετική Ενωση. Παράλληλα με τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, χτίστηκαν σχεδόν 12.000 σπίτια, σχολεία, κινηματογράφοι, ένα νοσοκομείο με μαιευτική κλινική και δύο πάρκα για τους εργάτες του εργοστασίου και για τις οικογένειές τους.
Κλίβανος στο εσωτερικό του εργοστασίου |
Οι ζημιές που υπέστη το Azovstal μετά τους τελευταίους βομβαρδισμούς είναι τεράστιες |
Τον Σεπτέμβρη του 1943, μετά την ανακατάληψη της πόλης, ξεκίνησε η ανοικοδόμηση του εργοστασίου που είχε ανατιναχθεί στο μεγαλύτερο μέρος του από τα γερμανικά φασιστικά στρατεύματα κατά την υποχώρησή τους.
Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, χτίστηκαν ένα πυρηνικό καταφύγιο και σήραγγες κάτω από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Το 2014, αυτές οι υποδομές χρησιμοποιήθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις όταν αυτονομιστές του Ντονμπάς που υποστηρίζονται από τη Ρωσία προσπάθησαν να καταλάβουν τη Μαριούπολη.
Το 1991, μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές και την ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας, το εργοστάσιο έγινε ιδιοκτησία του ουκρανικού κράτους και το 1996 ξεκίνησε η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Να σημειωθεί ότι η «Azovstal Iron and Steel Works» είναι ο μόνος κατασκευαστής σιδηροτροχιών στην Ουκρανία. Μαζί με το διπλανό, επίσης τεράστιο, χαλυβουργείο Illich (ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης, Ιλιτς Λένιν) ανήκουν πλέον στον πιο πλούσιο άνθρωπο της Ουκρανίας, τον δισεκατομμυριούχο Rinat Akhmetov (Ρίνατ Αχμέτοφ).
Ιδιοκτήτης του χαλυβουργείου είναι η «Metinvest», η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία της Ουκρανίας, που για το 2015 κατέλαβε τη 13η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η «Metinvest» συγκαταλέγεται στις 50 μεγαλύτερες εταιρείες χάλυβα στον κόσμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ενωση Χάλυβα.
Η ικανότητά της στην παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα είναι 15 εκατομμύρια τόνοι ετησίως. Ο κύκλος εργασιών της για το 2020 ήταν περίπου 9,4 δισ. δολάρια με κέρδη περίπου 440 εκατ. δολαρίων. Το 2005, το εργοστάσιο παρήγαγε 5,91 εκατομμύρια τόνους χάλυβα. Το 2011, ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα της χώρας, αντιπροσωπεύοντας το 15% της συνολικής παραγωγής, και ταυτόχρονα μεγάλος εξαγωγέας πλατέων προϊόντων χάλυβα αλλά και μορφοδοκών και σιδηροτροχιών.
Η ιστορία του χαλυβουργείου, που τώρα γίνεται γνωστό σε όλο τον κόσμο μέσα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, φωτίζει άγνωστα στο ευρύ κοινό επιτεύγματα του σοσιαλισμού, που οικοδομούσαν οι λαοί για πάνω από 70 χρόνια στην ΕΣΣΔ και στην Ανατολική Ευρώπη.
Οι σημαντικές τεχνολογικές και παραγωγικές πρωτιές που κατέγραψε στο πλαίσιο του πρώτου εργατικού κράτους, αναδεικνύουν την ανωτερότητα των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής, της κοινωνικοποιημένης παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού, που έγιναν εργαλεία ευημερίας και ικανοποίησης διευρυμένων αναγκών για τους λαούς της περιοχής.
Στα εργοστάσια αυτά, η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και η ανάπτυξη πρωτοπόρων μεθόδων στην παραγωγή συνδυάζονταν με διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων και μείωση του εργάσιμου χρόνου.
Συνέβαλαν επίσης καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, με τη σχεδιασμένη ανάπτυξη υποδομών που αφορούν την εργατική κατοικία, την Υγεία, την Παιδεία, την ανάπαυση, τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου καθώς και το κρίσιμο ζήτημα της συμμετοχής των εργατών στην άσκηση του εργατικού ελέγχου στην παραγωγή.
Στον αντίποδα, γίνονται σήμερα ακόμα πιο ορατές οι δραματικές συνέπειες της αντεπανάστασης για τους λαούς της περιοχής και όλου του κόσμου. Η τεράστια ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων στο πλαίσιο του σοβιετικού κράτους, που συντελούνταν επί δεκαετίες, έγιναν στάχτη, μαζί με τα ονειροπολήματα για «ειρήνη» και «κοινωνική ευημερία», που θα συνόδευαν δήθεν την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ.
Ολες αυτές οι σημαντικές υποδομές, που έχουν τη σφραγίδα του σοβιετικού λαού, έγιναν μέσα πλουτισμού μιας δράκας καπιταλιστών, που έφτιαξαν περιουσίες στις πλάτες της εργατικής τάξης, γυρίζοντάς την πίσω στην εποχή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, ενώ σήμερα απαξιώνονται πλήρως με τις καταστροφικές συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου.
Οι λαοί μπορούν να διδαχτούν πολλά για την ανωτερότητα του σοσιαλισμού, που ακόμα και σήμερα, 30 χρόνια μετά τις ανατροπές, έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη συνείδησή τους.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να επιλέξουν το ένα ή το άλλο στρατόπεδο ληστών. Εχουν τη δύναμη να αλλάξουν πορεία στην Ιστορία. Η πείρα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, κάθε εργοστάσιο, κάθε χωριό και πόλη, κάθε μικρή και μεγάλη ιστορία των χωρών αυτών, κάθε σελίδα της 70χρονης Ιστορίας της ΕΣΣΔ φωτίζουν σαν φάροι τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουν σήμερα οι λαοί!