Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Είμαστε στο πλευρό των αγροτών, θα τους υποδεχθούμε στην Αθήνα με μεγάλο συλλαλητήριο

«Εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε στο πλευρό των αγροτών! Οποτε και να κατέβουν στην Αθήνα θα είμαστε στον δρόμο μαζί τους!»: Μήνυμα αλληλεγγύης στους αγρότες, στα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις τους στέλνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων. Συγκεκριμένα, 6 Ομοσπονδίες και 3 κλαδικά συνδικάτα της Αττικής συνυπογράφουν ανακοίνωση με την οποία στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και καλούν όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να υποδεχτούν τους αγρότες όποια μέρα κατέβουν στην Αθήνα, με ένα μεγάλο συλλαλητήριο.

Αναλυτικά, το κοινό κάλεσμα υπογράφουν οι Ομοσπονδίες Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, Οικοδόμων και Εργαζομένων Συναφών Επαγγελμάτων, καθώς και τα Συνδικάτα Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και ΟΤΑ Αττικής.

Είμαστε σύμμαχοι στον αγώνα ενάντια στον κοινό αντίπαλο

«Ο αγώνας που δίνουν οι αγρότες είναι δίκαιος! Ξέρουμε ότι αν νικήσουν οι αγρότες, θα κερδίσουμε και εμείς οι εργαζόμενοι. Ξέρουμε ότι αν νικήσουν οι αγρότες, θα χάσουν οι μεγαλοβιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι σουπερμαρκετάδες, οι εφοπλιστές και οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ενέργεια. Γιατί είναι αυτοί που αγοράζουν τσάμπα και βερεσέ τα αγροτικά προϊόντα από το χωράφι και μας τα πουλάνε πανάκριβα στο ράφι! Γιατί είναι αυτοί που θησαυρίζουν από τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων, που ξεκληρίζουν τους αγρότες, που τους διώχνουν από τη γη τους για την αύξηση των κερδών τους, αξιοποιώντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που την εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις στη χώρα. Αυτοί είναι οι κοινοί αντίπαλοι των εργαζομένων και αγροτών. Είναι οι ίδιοι που έχουν επιβάλει μισθούς πείνας στους εργαζόμενους με εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς, που καταργούν το 8ωρο, το 5ημερο, και μας καθιστούν σε συνθήκες μεγάλης ακρίβειας να μην μπορούμε να αγοράσουμε τα προϊόντα που παράγουν οι αγρότες! Γι' αυτό οι εργαζόμενοι και οι αγρότες είμαστε σύμμαχοι», υπογραμμίζουν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα.

Στην κατεύθυνση αυτή, επισημαίνουν ότι εργαζόμενοι και αγρότες βράζουν στο ίδιο καζάνι: «Ζούμε όλοι στο πετσί μας την πολιτική που διογκώνει συνολικά το κόστος ζωής. Που εμπορευματοποιεί την Υγεία και υποβαθμίζει τα δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα στην επαρχία, μετατρέποντας την ανάγκη να έχουμε την υγειά μας σε πανάκριβο εμπόρευμα. Που υποβαθμίζει τη μόρφωση των παιδιών μας και μετατρέπει την Ανώτατη Εκπαίδευση σε μπίζνα και σε υπόθεση των λίγων που θα έχουν να πληρώσουν. Είναι η πολιτική που εμάς τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους μας ξεζουμίζει με φόρους για να μαζεύει το χρήμα που δίνει στους πολεμικούς εξοπλισμούς, στα λεγόμενα αναπτυξιακά προγράμματα που ταΐζουν με κρατικό χρήμα τους επιχειρηματίες που ζουν παρασιτικά από τη δική μας δουλειά».

«Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη, που μαζικά βγαίνουν στους δρόμους αυτές τις μέρες για να μειωθεί το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους και να έχουμε κι εμείς φτηνά τρόφιμα. Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις λόγω των καταστροφών που έχει υποστεί η σοδειά τους από την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων, που βασίζεται στο "πάμε κι όπου βγει", που αφήνει απροστάτευτο τον λαό από φυσικές καταστροφές, υπολογίζοντας ως κόστος την ανθρώπινη ζωή, χωρίς να δίνει δεκάρα για το βιος και την περιουσία του λαού», τονίζουν οι Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα.

Στη βάση αυτή, απευθύνουν κάλεσμα κοινού αγώνα: «Τώρα είναι η ώρα να ενωθούν οι αγώνες μας με το σύνθημα που μας ενώνει όλους. 'Η ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ 'Η ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ! Να ενωθούν οι αγώνες των εργαζομένων, που πληθαίνουν στους χώρους δουλειάς, προετοιμάζοντας τη μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς - μέτρα προστασίας του εισοδήματος, με τους αγώνες των αγροτών στα μπλόκα σε κάθε περιοχή της χώρας, τους αγώνες των παιδιών μας που βρίσκονται και αυτά στους δρόμους ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για να έχουν πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές.

Τώρα είναι η ώρα να εκφραστεί αγωνιστικά η αλληλεγγύη ανάμεσά μας, γιατί είναι ένα από τα μεγάλα μας όπλα απέναντι στη διαστρέβλωση και την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τον λεγόμενο "κοινωνικό αυτοματισμό", δηλαδή να μας βάλει να τσακωθούμε μεταξύ μας για να τη βγάλει καθαρή.

Καλούμε όλα τα σωματεία, όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουν έμπρακτα τη στήριξή τους στον αγώνα των αγροτών. Τη μέρα που θα κατέβουν στην Αθήνα, να τους υποδεχτούμε με ένα μεγάλο συλλαλητήριο που θα στείλει αποφασιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση και στους μεγάλους ομίλους. Με αλληλεγγύη και οργανωμένο αγώνα συνεχίζουμε!».

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνεχίζουν τον αγώνα για να μείνουν στη γη τους, να έχουν αξιοπρεπές εισόδημα

Με συγκεκριμένα και δίκαια αιτήματα η σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Μονόδρομος για τους αγρότες η αγωνιστική διεκδίκηση

RIZOSPASTIS

Μονόδρομος για τους αγρότες η αγωνιστική διεκδίκηση
Με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα στους δρόμους του αγώνα, με μπλόκα και άλλες πολύμορφες δράσεις, απέναντι στην πολιτική της ΚΑΠ και της «πράσινης μετάβασης» που τους ξεκληρίζει, πραγματοποιείται, σήμερα, συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, με αντιπροσωπεία των μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12 μ.

Οι εκπρόσωποι των μπλόκων έχουν ξεκαθαρίσει ότι η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της αγωνιστικής διεκδίκησης και γίνεται για να ζητηθούν συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις από την κυβερνητική πλευρά επί των συγκεκριμένων αιτημάτων που θέτουν.

Η αντιπροσωπεία των αγροτών θα πάει στη συνάντηση γνωρίζοντας ότι ο αγώνας τους είναι δίκαιος, αφορά την επιβίωσή τους. Κάτι που αναγνωρίζεται από ευρύτερα εργατικά - λαϊκά στρώματα, τα οποία εκφράζουν καθημερινά και πολύμορφα την αλληλεγγύη τους, σπάζοντας στην πράξη τον κοινωνικό αυτοματισμό που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση. Αλλωστε, την ίδια ώρα που ο αγροτοκτηνοτρόφος αναγκάζεται να δώσει την παραγωγή του για ψίχουλα, ο εργαζόμενος και ο αυτοαπασχολούμενος έρχονται αντιμέτωποι με πανάκριβες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Από τις απαντήσεις επί των συγκεκριμένων αιτημάτων που θα πάρουν και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση θα εξαρτηθεί η πορεία της κινητοποίησης, η οποία έτσι κι αλλιώς θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί από τους ίδιους τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα.

Αιτήματα επιβίωσης

Οι βιοπαλαιστές αγρότες διεκδικούν να μείνουν στη γη τους για να συνεχίσουν να παράγουν, να έχουν αξιοπρεπές εισόδημα. Δίνουν μάχη με τις εξευτελιστικές τιμές των εμποροβιομηχάνων, με το κόστος παραγωγής που τους διαλύει, με την εγκληματική κρατική αδιαφορία για την προστασία από ζημιές.

Συγκεκριμένα διεκδικούν:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

-- Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

-- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

-- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.

-- Εργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Στη βάση αυτού του πλαισίου αγωνιστικών διεκδικήσεων ζητούν ουσιαστικές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από το κυβερνητικό κλιμάκιο.

Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας

Ταυτόχρονα, στον πρωθυπουργό θα τεθούν αιτήματα που αφορούν χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους αλλά και όλο τον λαό της Θεσσαλίας και της Β. Φθιώτιδας (Θεσσαλιώτιδα), που 5 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, συνεχίζουν να έχουν απέναντί τους το κράτος, που αφού τους έπνιξε, τώρα δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για να προχωρήσουν η αποκατάσταση των ζημιών, η αποζημίωση των πληγέντων, η θωράκιση της περιοχής από νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Μεταξύ άλλων απαιτούν: Να κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακάρλιων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών και κατασκευής όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων για να μην πνιγεί ξανά η Θεσσαλία. Αποζημιώσεις στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε και τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από τη θεομηνία, που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ). Αλλά και αναπλήρωση εισοδήματος για όσα χρόνια χρειαστεί.

Κυβέρνηση: Γενικόλογες υποσχέσεις και κοινωνικός αυτοματισμός

Το καρότο και το μαστίγιο χρησιμοποιεί από την πλευρά της η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων. Ενόψει της σημερινής συνάντησης, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στην εβδομαδιαία τακτική ανασκόπηση, που αναρτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού επανέλαβε το χιλιοειπωμένο ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα», επικαλέστηκε ξανά τα ψίχουλα που τάχα εξασφαλίζει με ...κόπο η κυβέρνηση, καθώς και τους πόρους της ΚΑΠ. Σε δήλωσή του, εξάλλου, στην εφημερίδα «Real news», είπε ότι με όσα ψίχουλα εξήγγειλε τις προηγούμενες μέρες, «τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν», και πλέον μένει «να συζητήσουμε μεσο-μακροπρόθεσμες λύσεις», δηλαδή ζήσε ...Μάη μου.

Ενώ, στο πλαίσιο του εξωραϊσμού αυτής της βάρβαρης πολιτικής ανέφερε ότι η ΚΑΠ μπορεί να ...βελτιωθεί, παραπέμποντας βέβαια για του παραχρόνου: «Οι προτάσεις μας για βελτίωση των ρυθμίσεων της ΚΑΠ έγιναν αποδεκτές από την ΕΕ αλλά ουσιαστικές αλλαγές - εκ του κανονισμού - μπορούν να επέλθουν μετά το 2025», είπε.

Καταφεύγοντας στον κοινωνικό αυτοματισμό, υποστήριξε προκλητικά ότι «δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με "όπλο" τη δυνατότητά τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα», ενώ δεν υπάρχει τμήμα των εργαζομένων και της νεολαίας που να διαδηλώνει και να μη δέχεται λάσπη και συκοφαντία. Ενώ, στο τέλος, και για να χαμηλώσει τις όποιες προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση, δεσμεύτηκε ότι θα «ξύσει τον πάτο του βαρελιού» για τη στήριξη της αγροτιάς, ενός ...βαρελιού που βέβαια δεν έχει καν «πάτο» όταν πρόκειται για τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Στο πλευρό της αγωνιζόμενης αγροτιάς της Ευρώπης

Copyright 2019 The Associated

Στο πλευρό της αγωνιζόμενης αγροτιάς της Ευρώπης στέκεται η «Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση», τονίζοντας σε ανακοίνωσή της:

«Οι μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ελλάδα και άλλες, αποδεικνύουν ότι οι πολιτικές που ακολουθούν η ΕΕ και οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις, όπως είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και η "πράσινη μετάβαση", έχουν οδηγήσει τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε τεράστια προβλήματα οικονομικής επιβίωσης.

Το αγροτικό εισόδημα έχει συντριβεί εξαιτίας της τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής, που είναι υψηλό για να εξασφαλίζονται τα μονοπωλιακά υπερκέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, όπως αυτών της Ενέργειας κ.ά., ενώ ρίχνονται και τα βάρη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία στις "πλάτες" των λαϊκών στρωμάτων.

Οι αγροτοβιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι και οι τράπεζες, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη λόγω των κανόνων αγοράς και εμπορίου της ΚΑΠ, ληστεύουν τους βιοπαλαιστές αγρότες και τους αναγκάζουν να πουλάνε τα προϊόντα τους σε πολύ χαμηλές τιμές. Επιπλέον, λόγω της συγκέντρωσης του κεφαλαίου και της επακόλουθης αναδιάρθρωσης, η επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών τίθεται σε κίνδυνο.

Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στον δίκαιο αγώνα της αγωνιζόμενης ευρωπαϊκής αγροτιάς, που βλέπει τον ιδρώτα της να τον κλέβουν τα μονοπώλια, οι μεγαλέμποροι, οι τραπεζίτες, με δυο λέξεις το μεγάλο κεφάλαιο.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Πέρα από την παραγωγή τροφίμων, οι μικροί αγρότες παίζουν ζωτικό ρόλο στην απασχόληση της υπαίθρου. Γι' αυτό τώρα χρειάζεται να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα τους για την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ιδίως εκείνων που αφορούν τη βελτίωση των συνθηκών για τους άμεσους παραγωγούς, τους εργαζόμενους στην ύπαιθρο, καθώς και τους καταναλωτές. Για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική χρήση, 100% αποζημιώσεις από τις φυσικές και άλλες καταστροφές, κατώτατες εγγυημένες τιμές, καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις κ.ά.».

Νέες διαμαρτυρίες σε διάφορες χώρες

«Με υποκρισία και "οικολογία" το ντουλάπι μένει άδειο», είναι ένα από τα συνθήματα με τα οποία συνεχίστηκαν και χτες, για έβδομη συνεχόμενη μέρα, αποκλεισμοί δρόμων σε όλη την Ισπανία.

Την Κυριακή, μάλιστα, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σάντσεθ έστειλε ισχυρή αστυνομική δύναμη για να απωθήσει βίαια αγρότες που επιδίωξαν - από κοινού με ενώσεις οδηγών φορτηγών - να αποκλείσουν κεντρικό αυτοκινητόδρομο. Αργότερα, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, παρά τον αστυνομικό κλοιό.

Αγρότες από τη νότια και την κεντρική Ιταλία προγραμματίζουν διαδήλωση μεθαύριο στην περιοχή Τσίρκο Μάσιμο της Ρώμης. Ιταλικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες που αναμένεται να φτάσουν στην πρωτεύουσα, μεταξύ άλλων και αλιείς, οδηγοί φορτηγών και άλλοι ελευθεροεπαγγελματίες.

Κινητοποιήσεις οργανώνονται επίσης στην Ουγγαρία, όπως αυτή που έγινε στην πόλη Ζαχόνι, στα ανατολικά.

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΙ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Με σημείο αναφοράς τα μπλόκα συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις σε όλη τη χώρα

«Λύσεις τώρα, αλλιώς η Αθήνα είναι κοντά», διαμηνύουν τα δεκάδες μπλόκα

Ανοιξαν τα διόδια στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου
Ανοιξαν τα διόδια στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου
Με τα σχεδόν 50 μπλόκα να παραμένουν στη θέση τους σε όλη τη χώρα, με συντονισμένες και πολύμορφες δράσεις, με αποκλεισμούς Εθνικών οδών και άλλων δρόμων, με μηχανοκίνητες πορείες μέσα σε πόλεις και άλλες αγωνιστικές παρεμβάσεις, και έχοντας εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα στο πλευρό τους, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δίνουν απάντηση στην κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να τους εμπαίζει παρουσιάζοντας τα αυτονόητα ψίχουλα ως «ουσιαστική στήριξη».

Με τα τρακτέρ μέσα στην πόλη των Τρικάλων

Στο πλαίσιο της πολύμορφης αυτής δράσης, πορεία με τρακτέρ πραγματοποίησαν χθες οι αγρότες των Τρικάλων, καθώς συνεχίζονται οι δράσεις μέσα στις πόλεις ενόψει και της αυριανής συνάντησης με τον πρωθυπουργό.

Περίπου 200 τρακτέρ λοιπόν και αγροτικά οχήματα ξεκίνησαν από τον κόμβο της Καλαμπάκας, διέσχισαν την πόλη και κατέληξαν στον κόμβο Μεγαλοχωρίου.

«Λύσεις τώρα, αλλιώς η Αθήνα είναι κοντά», διαδήλωσαν σε Καρδίτσα και Φάρσαλα

«Λύσεις τώρα αλλιώς η Αθήνα είναι κοντά», διαδήλωσαν το μεσημέρι της Δευτέρας 12 Φλεβάρη, με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στα Φάρσαλα, οι αγρότες του μπλόκου Ε65 της Καρδίτσας και αγρότες των Φαρσάλων.

ΠΕΖΑ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΠΕΖΑ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Περίπου 100 τρακτέρ έκαναν δυναμική είσοδο στην πόλη, διασχίζοντας τον κεντρικό δρόμο έως την πλατεία, όπου τους περίμεναν φορείς της πόλης.

Στην πλατεία των Φαρσάλων οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έριξαν γάλα και ζωοτροφές, διαμαρτυρόμενοι για το κόστος παραγωγής σε πετρέλαιο, ρεύμα και αγροεφόδια.

Και επανέφεραν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους ενόψει και της σημερινής συνάντησης, όπως για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, 7 λεπτά την κιλοβατώρα στο ρεύμα, 100% αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και να μην εφαρμοστεί η ΚΑΠ.

Νέος αποκλεισμός της παλιάς Εθνικής Λάρισας - Βόλου

Σε νέο ολιγόωρο αποκλεισμό της παλιάς Εθνικής Οδού Λάρισας - Βόλου προχώρησαν επίσης το απόγευμα του Σαββάτου βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, αφού τα αιτήματα που διεκδικούν αφορούν την επιβίωσή τους. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων της Μαγνησίας.

Μετά από συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο μπλόκο Στεφανοβικείου, ομόφωνα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τρακτέρ και αγροτικά, στο θυρόφραγμα Στεφανοβικείου (Σήραγγα) σήμερα Τρίτη στις 11.30 π.μ.

Ανοιξαν τα διόδια της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου

Μπλόκο και στις Καστανιές Εβρου
Μπλόκο και στις Καστανιές Εβρου
Η αποφασιστική στάση των αγροτών ήταν αυτή που έσπασε τον αστυνομικό κλοιό και την τρομοκρατία της κυβέρνησης, στη μεγάλη, συντονισμένη κινητοποίηση που πραγματοποίησαν από Αιτωλοακαρνανία και Αχαΐα το μεσημέρι του Σαββάτου, ανοίγοντας για πάνω από δύο ώρες τα διόδια της γέφυρας Ρίου - Αντίρριου.

Το σχέδιο της κυβέρνησης να μη βρεθούν συμβολικά πάνω στη γέφυρα τρακτέρ που βρίσκονταν στο Αντίρριο από παραγωγούς της Ναυπακτίας - Δωρίδας κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρος Κοτοπούλης, τονίζοντας ότι ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα, θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί μέχρι τη δικαίωση.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή Αχαΐας.

Επίσης, δίπλα τους ήταν αντιπροσωπεία της αγωνιστικής δημοτικής αρχής Πάτρας με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, το Εργατικό Κέντρο της πόλης με πολυμελή αντιπροσωπεία του, καθώς και διοικήσεις εργατικών συνδικάτων και άλλων λαϊκών φορέων.

Ταυτόχρονα ενισχύονται τα μπλόκα σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, σε Ερμίτσα, Βόνιτσα (κόμβος με Λευκάδα), Αίγιο (γέφυρα Σελλινούντα) κ.α.

Αντίστοιχα και στην Ηλεία το μπλόκο παραμένει στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, έξω από τον Πύργο.

ΤΡΙΚΑΛΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Τέλος, στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας «στήθηκαν» και οι μελισσοκόμοι του νομού, που τοποθετώντας συμβολικά κυψέλες από το βράδυ της Κυριακής απαιτούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ενισχύονται τα μπλόκα στην Κεντρική Μακεδονία

Στην Κεντρική Μακεδονία ενισχύθηκαν τα μπλόκα των αγροτών σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Σέρρες, Χαλκιδική, Ημαθία, Κιλκίς και πραγματοποιήθηκαν συμβολικοί αποκλεισμοί των Εθνικών οδών.

Στην Ημαθία, την Κυριακή, σε συμβολικό αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού στον κόμβο του Νησσελίου προχώρησαν οι αγρότες της Αλεξάνδρειας, μαζί με συναδέλφους τους από τα μπλόκα στη διασταύρωση της Νάουσας, στο Μακροχώρι και στα Παλατίτσια και με τους αγρότες από το Αιγίνιο Πιερίας, που από την περασμένη Πέμπτη ενισχύουν το μπλόκο. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», σωματεία και φορείς της περιοχής, δηλώνοντας έμπρακτα τη στήριξή τους στον δίκαιο αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι Αλεξάνδρειας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στη Θεσσαλονίκη οι αγρότες απέκλεισαν την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών στο ύψος των Μαλγάρων, αλλά και τους δρόμους στη Χαλκηδόνα και στα Κουφάλια. Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας, στο Δερβένι, προχώρησαν οι αγρότες της περιοχής του Λαγκαδά.

ΦΑΡΣΑΛΑ
ΦΑΡΣΑΛΑ
Διαμαρτυρία στη Νέα Παραλία πραγματοποίησαν μελισσοκόμοι της Θεσσαλονίκης. Κατέβηκαν με τα οχήματα τους στη Νέα Παραλία και με τις άδειες κυψέλες τους σχημάτισαν δύο εντυπωσιακές γραμμές μεταξύ του Λευκού Πύργου και του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου.

Στο Κιλκίς οι αγρότες πραγματοποίησαν συμβολική συγκέντρωση στο τελωνείο των Ευζώνων, διαμαρτυρόμενοι για τις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές προϊόντων.

Γρεβενά: Αγωνιστική «υποδοχή» σε κυβερνητικό κλιμάκιο

Αγωνιστικά «υποδέχτηκαν» οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου των Γρεβενών την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως. Με τα τρακτέρ τους διέσχισαν την πόλη των Γρεβενών και τα στάθμευσαν στο Κέντρο Πολιτισμού, όπου θα γινόταν η κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ Γρεβενών. Εκεί, σε μια μαζική συγκέντρωση, συνάντησαν την υπουργό και της επέδωσαν τα αιτήματά τους, απαιτώντας την ικανοποίησή τους.

Παράλληλα, χθες προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο της Εγνατίας με τρακτέρ από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Το μπλόκο στον Κόμβο Φιλώτα στη Φλώρινα χθες Δευτέρα προχώρησε σε κλείσιμο του δρόμου από τις 4 έως τις 5 το απόγευμα, παραμένοντας σε θέση μάχης ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό.

Στην Κοζάνη, οι αγρότες από το μπλόκο των Κοίλων πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όπου πέταξαν και έκαψαν άχυρα και λάστιχα. Στο πλευρό τους βρέθηκαν ιδιοκτήτες και οδηγοί φορτηγών δημόσιας χρήσης της περιοχής των Σερβίων, οι οποίοι βγήκαν στον δρόμο για να διεκδικήσουν κι αυτοί την επιβίωσή τους.

Μάλιστα, την Κυριακή 11 Φλεβάρη αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του ΚΚΕ Λεωνίδα Στολτίδη επισκέφθηκε τα μπλόκα των αγροτών σε Μυρσίνα Γρεβενών και Φιλώτα Φλώρινας, μεταφέροντας την αμέριστη στήριξη του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα.

Ακριτικό μπλόκο στις Καστανιές

Στη γέφυρα των Καστανέων, κοντά στο τελωνείο, στήθηκε από το Σάββατο το πιο απομακρυσμένο αγροτικό μπλόκο της χώρας, στα σύνορα του Εβρου με τη Τουρκία, ενώ οι αγρότες προχώρησαν σε ολιγόωρο συμβολικό κλείσιμο του δρόμου. Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Ορεστιάδας, Ν. Βύσσας και Τριγώνου, περίπου 100 τρακτέρ έλαβαν θέση έξω από τις Καστανιές, ενώ στη συνέχεια το μπλόκο ενισχύθηκε από τον Αγροτικό Σύλλογο Διδυμοτείχου και από αγρότες από τα γύρω χωριά. Στο πλευρό τους βρίσκονται σωματεία και φορείς του Εβρου.

Ακόμα, την Κυριακή αγρότες συγκεντρώθηκαν από το μεσημέρι με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην Αλεξανδρούπολη, όπου σε ξενοδοχείο της πόλης είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκη, με εκπροσώπους πυρόπληκτων αγροτών.

Αλεξανδρούπολη: Με τα τρακτέρ στο αεροδρόμιο

Οι αγρότες περίμεναν δύο ώρες μετά την αρχική ώρα της προγραμματισμένης συνάντησης, όταν ενημερώθηκαν ότι ο Λ. Αυγενάκης δεν θα έρθει τελικά στο ξενοδοχείο και δεν θα μιλήσει μαζί τους. Ο υπουργός ζήτησε να συναντήσει «στο πόδι» ορισμένους εκπροσώπους, σε αίθουσα του αεροδρομίου, με την πρόφαση ότι καθυστέρησε το πρόγραμμά του και έπρεπε να αναχωρήσει, προκαλώντας έτσι θύελλα αντιδράσεων. Ετσι, οι αγρότες κινήθηκαν με τα τρακτέρ μέχρι το αεροδρόμιο, όπου επικράτησε ένταση όταν δυνάμεις της αστυνομίας με τη συνδρομή των ΜΑΤ επιχείρησαν να τους αποτρέψουν.

Μπλόκο έχει στηθεί και στη Μαυρολεύκη Δράμας, ενώ σήμερα Τρίτη θα στηθεί μπλόκο και στον Πρίνο της Θάσου, όπως αποφασίστηκε μέσα από μαζική σύσκεψη των φορέων των αγροτών του νησιού. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής η οποία θα ανακοινώσει ψήφισμα με τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών, μελισσοπαραγωγών, κτηνοτρόφων και αλιέων.

Νέο μπλόκο στη Θήβα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι βιοπαλαιστές αγρότες και σε Στερεά - Εύβοια, ενώ νέο μπλόκο δίπλα στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης έστησαν οι αγρότες της Θήβας.

Στο μπλόκο της Αταλάντης, στη Φθιώτιδα, του Κάστρου στη Βοιωτία και της Ανθήλης στη Λαμία, οι αγρότες προχώρησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο σε αποκλεισμούς της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Δυναμικά συνέχισαν και οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της βόρειας Εύβοιας, με διακοπές της κυκλοφορίας στον δρόμο Χαλκίδας - Αιδηψού στο ύψος της Κηρίνθου, όπου και έχουν στήσει το μπλόκο τους, ενώ και σήμερα Τρίτη θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση με αποκλεισμό της κυκλοφορίας.

Επίσης, στην παλιά Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος του χωριού Μόδι Τιθορέας, παραμένουν οι αγρότες της δυτικής Λοκρίδας. Το μπλόκο τους επισκέφτηκε κλιμάκιο της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», εκφράζοντας τη στήριξή του στον αγώνα τους.

Στην Ηπειρο

Στα Γιάννενα, με συμβολικό αποκλεισμό της εφορίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ χθες το πρωί απάντησαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην κοροϊδία της κυβέρνησης ότι δήθεν «ξύνει τον πάτο του βαρελιού» για να τους μοιράσει ψίχουλα, την ώρα που δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους. Στη συνέχεια προχώρησαν σε πορεία με τρακτέρ στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Αντίστοιχα, ακλόνητοι στις θέσεις τους, αντλώντας δύναμη από το δίκιο του αγώνα τους, παραμένουν οι αγρότες της Πρέβεζας, οι οποίοι το πρωί της Κυριακής πραγματοποίησαν δίωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αρτας - Πρέβεζας στο Λούρο. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν συνδικαλιστές από σωματεία της περιοχής.

Στην Πελοπόννησο

Στην Πελοπόννησο, σε συμβολικό αποκλεισμό των παράπλευρων διοδίων της νέας Εθνικής Οδού Κορίνθου - Καλαμάτας, στο ύψος του κόμβου «Praktiker» έξω από την πόλη, προχώρησαν χθες το μεσημέρι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι της Μεσσηνίας μετά από κάλεσμα των Συλλόγων τους, Μεσσήνης και Χανδρινού.

Κάλεσαν παράλληλα σε νέα μηχανοκίνητη πορεία σήμερα Τρίτη με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στην Καλαμάτα, προκειμένου στις 12 το μεσημέρι να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία στη ΔΕΗ για το υπέρογκο κόστος που αντιμετωπίζουν και στα τιμολόγια του ρεύματος.

Στη Σπάρτη πραγματοποιήθηκε μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και μηχανήματα από μελισσουργούς, παραγωγούς και εμπόρους λαϊκών αγορών. Δεκάδες τρακτέρ και άλλα οχήματα έδωσαν τον τόνο, ενώ οι συγκεντρωμένοι κινήθηκαν μέχρι το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, όπου συμβολικά έριξαν στην είσοδο μπάλες με σανό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αυξημένο κόστος παραγωγής και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Από εκεί συνέχισαν την πορεία τους μέχρι την κεντρική πλατεία της πόλης, όπου παράταξαν τα τρακτέρ, προχωρώντας και σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου μπροστά από αυτή. Παραμένοντας στον χώρο για περίπου δύο ώρες, τόνισαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Αποφασίστηκε επιπλέον να ενισχυθεί το μπλόκο Δαφνίου - Κροκεών, όπου βρίσκονται εδώ και μέρες οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι, καθώς και να εκφραστεί αλληλεγγύη στην απεργία που έχουν κηρύξει για αύριο Τετάρτη οι παραγωγοί και έμποροι των λαϊκών αγορών της πόλης.

Σε μηχανοκίνητη πορεία στο Αστρος Κυνουρίας προχώρησαν την Κυριακή και οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αρκαδίας, που έχουν στήσει μπλόκο στην περιοχή, καλώντας και σε κλιμάκωση της πάλης.

Κρήτη: Δυναμώνουν τα μπλόκα σε Πεζά και Μεγάλα Χωράφια

Νέες μαζικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής στα μπλόκα στον Κόμβο των Πεζών στο Ηράκλειο και στον Κόμβο των Μεγάλων Χωραφιών στα Χανιά, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων, οι οποίοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα της αγροτιάς.

Στο Ηράκλειο, με χειροκροτήματα και δυνατά συνθήματα υποδέχτηκαν οι αγρότες τους εργαζόμενους και τους φοιτητές. Στο πλευρό τους βρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τον βουλευτή του Κόμματος Μανώλη Συντυχάκη να χαιρετίζει τον αγώνα τους. Οι αγρότες δηλώνουν ότι παραμένουν στο μπλόκο, ενώ νέα κινητοποίηση στον Κόμβο των Πεζών πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη, την ώρα που θα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον πρωθυπουργό.

Στα Χανιά, δεκάδες σωματεία και μαζικοί φορείς με την παρουσία τους στο μπλόκο δήλωσαν τη στήριξή τους στους αγωνιζόμενους αγρότες, ενώ κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε αποκλεισμός της Εθνικής Οδού. Εκεί ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων ότι σήμερα Τρίτη στις 12 μ. θα προχωρήσουν σε νέο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού, ενώ κάλεσαν όλους τους αγρότες του νομού, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους να έρθουν στο μπλόκο, «να ενώσουμε τη φωνή μας για να ακουστούν ακόμα πιο δυνατά τα δίκαια αιτήματά μας».

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα στο Αργοστόλι, απαιτώντας τώρα να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, προχώρησε χθες ο Αγροτοκτηνοτροφιοκός Σύλλογος Κεφαλονιάς - Ιθάκης, καλώντας και σε κλιμάκωση της πάλης. Στο πλευρό τους βρέθηκε το Εργατικό Κέντρο, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Σπύρο Καμπίτση. Ταυτόχρονα, συγκέντρωση και μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ στην πόλη (3 μ.μ.) έχει προγραμματίσει για σήμερα Τρίτη ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζακύνθου, καλώντας και σε παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη στην Περιφερειακή Ενότητα.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ