Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να σταματήσει τώρα ο εμπαιγμός των πρακτικάριων φοιτητών!

Αμεσα μέτρα για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών ζητά η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, μεταφέροντας την αγωνία και την αβεβαιότητά τους μετά την αναστολή της για δεύτερη φορά, χωρίς μέτρα για την αποζημίωση και την ολοκλήρωση των σπουδών.

«Το πρώτο κύμα της πανδημίας μάς ανάγκασε να καθυστερήσουμε τις σπουδές μας, να περάσουμε μήνες αβεβαιότητας χωρίς να γνωρίζουμε αν θα επαναπροσληφθούμε από την επιχείρηση που κάναμε πρακτική ή αν θα μας δεχτούν για να συνεχίσουμε οι φορείς μετά την άρση των μέτρων, ενώ δεν πήραμε ποτέ την παραμικρή αποζημίωση για τις ώρες που εργαστήκαμε. Με την άρση της αναστολής τον Μάιο που πέρασε, φοιτητές σε όλη τη χώρα έζησαν από κοντά την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε όλους τους χώρους δουλειάς, την έλλειψη στοιχειωδών προστατευτικών μέτρων», τονίζει το ΜΑΣ, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «οι φοιτητές Νοσηλευτικής και ασκούμενοι στα Νοσοκομεία είδαν με τα μάτια τους το "θωρακισμένο" κατά την κυβέρνηση σύστημα Υγείας, άλλοι διέκοψαν την άσκησή τους αφού οι επιχειρήσεις δεν τους πήραν πίσω ποτέ ξανά, οι φοιτητές των Παιδαγωγικών Σχολών δεν πήγανε ποτέ σε τάξη μετά την πρώτη έξαρση της πανδημίας, παρόλο που σύμφωνα με το υπουργείο όλα "βαίνουν καλώς" στα σχολεία».

Οπως υπογραμμίζει, η διακοπή της πρακτικής χωρίς πρόβλεψη και ενημέρωση για το πότε θα συνεχιστεί, σημαίνει πως μπορεί να καθυστερήσει ένα ακόμα εξάμηνο η λήψη του πτυχίου, αφού «η πρακτική μας άσκηση δεν πραγματοποιείται "παρεμπιπτόντως" και για τους φοιτητές δεν είναι χόμπι, είναι βασική πλευρά των σπουδών». Χαρακτηρίζει παράλληλα προκλητικό το να διακόπτεται καθολικά, ειδικά από τη στιγμή που η πλειοψηφία των χώρων που πραγματοποιείται λειτουργούν. Σε ό,τι αφορά το επίδομα της πρακτικής άσκησης, σημειώνεται πως «ακόμη και στις περιπτώσεις που αυτό είναι πενιχρό, είναι κάτι στο οποίο υπολογίζαμε προκειμένου να καλύψουμε κάποια έξοδα, να πληρώσουμε κάποιο νοίκι, να βοηθήσουμε τις οικογένειές μας. Αυτήν τη στιγμή όχι μόνο δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ, αλλά κινδυνεύουμε να χάσουμε και το σύνολο της αποζημίωσης», θυμίζοντας πως το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που κάλυπτε μέρος των πρακτικών ασκήσεων πήρε παράταση μέχρι 30/12, μετά την αναστολή της περασμένης άνοιξης, ακόμα και με νέα παράταση θα καθυστερήσουν οι αποζημιώσεις, ενώ εκκρεμούν ακόμη πληρωμές ασκήσεων του 2019 - 2020.

Το ΜΑΣ, απέναντι στα παραπάνω, προβάλλει ένα πλαίσιο αιτημάτων όπως: Να προσαρμοστούν οι προϋποθέσεις ολοκλήρωσης της πρακτικής, τα χρονικά περιθώρια, τα προαπαιτούμενα για τη διεκπεραίωση με ιδιαίτερη βαρύτητα στους τελειόφοιτους φοιτητές. Να συνεχιστεί η πρακτική διαδικασία όσων φοιτητών το επιθυμούν ιδιαίτερα σε φορείς που συνεχίζουν να έχουν κανονική λειτουργία. Να εξασφαλιστεί πως οι φοιτητές που τώρα θα διακόψουν την πρακτική θα μπορούν να συνεχίσουν μετέπειτα χωρίς να χάσουν τη θέση τους. Να εξασφαλιστεί επίδομα 800 ευρώ για όσους διακόψουν την πρακτική τους άσκηση λόγω των μέτρων περιορισμού.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Ξανά καταρρέουν τα νοσοκομεία, νέες εκατόμβες νεκρών

Copyright 2018 The Associated

Στην επιφάνεια έρχονται οι εγκληματικές ευθύνες όλων των καπιταλιστικών κρατών που δεν έχουν λάβει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας, καθώς ραγδαία είναι η εξάπλωση του SARS-CoV-2 και το δεύτερο κύμα αποδεικνύεται ιδιαίτερα φονικό.

Μέχρι χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούσαν τα 52,5 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 1,291 εκατ., ενώ ακόμη στα πιο ισχυρά καπιταλιστικά κράτη τα συστήματα Υγείας καταρρέουν και ανακοινώνονται εκατοντάδες νεκροί καθημερινά.

Τον πρωτοφανή αριθμό των 142.279 ημερήσιων κρουσμάτων ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι ΗΠΑ - νέο συνεχόμενο αρνητικό ρεκόρ - ενώ άλλοι 1.464 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από Covid-19. Συνολικά έχουν καταγραφεί πάνω από 10,7 εκατ. κρούσματα και 247.000 θάνατοι. Περισσότεροι από 65.000 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, στο Τέξας θα χρησιμοποιηθεί ένα στρατιωτικό ιατρικό κέντρο για ασθενείς εκτός Covid-19, προκειμένου να ελευθερωθούν κλίνες στα νοσοκομεία, ενώ έχουν δημιουργηθεί και επιπλέον νεκροτομεία. Στη Βόρεια Ντακότα το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που έχει διαγνωστεί με Covid-19 θα εξακολουθήσει να εργάζεται στις μονάδες κορονοϊού, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Νέα δραματική έκκληση απευθύνουν οι υγειονομικοί στην Ιταλία, όπου παρά τις εκατόμβες νεκρών την περασμένη άνοιξη δεν πάρθηκαν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του συστήματος Υγείας. «Τα νοσοκομεία είναι στο χείλος της κατάρρευσης λόγω έλλειψης προσωπικού και κλινών, ενώ συνεχίζεται αδιάκοπα η έλευση ασθενών, εξαιτίας της ασταμάτητης διάδοσης του ιού», γράφουν σε ανοιχτή επιστολή Ιταλοί γιατροί, νοσηλευτές και γεροντολόγοι.

Σοκ προκαλεί η είδηση ότι ασθενής με κορονοϊό, που είχε μεταφερθεί στα έκτακτα περιστατικά του Νοσοκομείου Καρνταρέλι της Νάπολης, πέθανε στην τουαλέτα. Το πτώμα του βρέθηκε από άλλους ασθενείς που βρίσκονται στο νοσοκομείο σε ράντζα περιμένοντας να αδειάσουν κρεβάτια στους θαλάμους. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, δήλωσε ότι για να ...βελτιωθεί η αντιμετώπιση της υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Νάπολη θα ζητηθεί η βοήθεια υγειονομικών του στρατού.

Την Τετάρτη, στην Ιταλία καταγράφηκαν 623 θάνατοι σε ένα 24ωρο, ενώ από την αρχή της πανδημίας σχεδόν 43.000 έχουν χάσει τη ζωή τους και έχουν καταγραφεί πάνω από 1 εκατ. κρούσματα.

Η Βρετανία έσπασε το φράγμα των 50.000 θανάτων, ενώ την Τετάρτη αναφέρθηκαν σχεδόν 600 νέοι θάνατοι. Η Ισπανία ξεπέρασε το όριο των 40.000 θανάτων από την αρχή της πανδημίας.

Η Γερμανία ανακοίνωσε χτες 22.000 νέα κρούσματα, ενώ οι νεκροί προσεγγίζουν τις 12.000. Η Αυστρία ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 9.000 ημερήσια κρούσματα.

Οξύνεται ο ανταγωνισμός για τα εμβόλια

Στην «κούρσα» ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, το Ινστιτούτο «Serum» της Ινδίας, ο μεγαλύτερος παρασκευαστής εμβολίων στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι έχει παρασκευάσει 40 εκατ. δόσεις του πιθανού εμβολίου της «AstraZeneca» και ότι σύντομα θα αρχίσει να παρασκευάζει και το πειραματικό εμβόλιο της «Novavax», ενώ και τα δύο επιδιώκουν να λάβουν έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές για διεξαγωγή τελικών δοκιμών. Η Ινδία αναπτύσσει τουλάχιστον δύο δικά της πιθανά εμβόλια, ενώ η τοπική φαρμακοβιομηχανία «Dr Reddy's Labs» πραγματοποιεί δοκιμή στη χώρα για υποψήφιο εμβόλιο της Ρωσίας.

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «CureVac» προσδοκά να λάβει έγκριση του πειραματικού της εμβολίου κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της. Ο ακριβής χρόνος της τελικής έγκρισης θα εξαρτηθεί από το πόσα άλλα εμβόλια θα πάρουν το «πράσινο φως» τους επόμενους λίγους μήνες. Η εταιρεία ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη φάση 3 των κλινικών δοκιμών με 36.000 εθελοντές και σχεδιάζει την παρασκευή 300 - 400 εκατ. δόσεων το επόμενο έτος.

Η ρυθμιστική αρχή Υγείας της Βραζιλίας «Anvisa» έδωσε άδεια για να επαναληφθούν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου «CoronaVac» της κινεζικής εταιρείας «Sinovac», οι οποίες είχαν ανασταλεί τη Δευτέρα μετά το θάνατο ενός εθελοντή, χωρίς να διευκρινίσει αν τελικά το περιστατικό σχετιζόταν με το εμβόλιο.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΣΕ ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διεκδικούν μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματός τους

Εξορμήσεις έκαναν χτες το πρωί το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων και η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων στα Πρωτοδικεία Αθήνας και Πειραιά, καταγγέλλοντας την κυβερνητική απόφαση για μερική λειτουργία των δικαστηρίων χωρίς τη λήψη κανενός ουσιαστικού μέτρου για την προστασία της υγείας. Ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στη Θεσσαλονίκη.

Διεκδικούν μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματός τους όπως: Να προσληφθεί εδώ και τώρα μόνιμο προσωπικό δικαστικών υπαλλήλων, για να καλυφθούν τα τεράστια κενά, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό καθαριότητας στα δικαστήρια και να σταματήσει το αίσχος των εργολαβιών. Καθημερινές απολυμάνσεις όλων των χώρων των δικαστηρίων, μαζικά και δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, να υπάρξουν άμεσα μέτρα βελτίωσης της κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής, καμία απόλυση, κανένας μισθωτός και ασκούμενος δικηγόρος απλήρωτος, απαλλαγή (και όχι αναστολή) από φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για όσο διάστημα διαρκέσει το lockdown, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, αφορολόγητο όριο, κατάργηση κάθε είδους τελών και χαρατσιών, κατάργηση της προκαταβολής φόρου και άμεση επιστροφή αυτής που έχει εισπραχθεί κ.ά.

Να σημειωθεί ότι οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» στα ΔΣ των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά, Α. Αντανασιώτης και Κ. Καρυδάς, από κοινού με τις δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» Δικαστικών Υπαλλήλων, διακίνησαν την κοινή τους αφίσα, που με έναν συμβολικό τρόπο καταγγέλλει τη στάση της κυβέρνησης και τις ευθύνες της ηγεσίας της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για την κατάσταση που επικρατεί στα δικαστήρια με τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας.

Αυξάνονται τα κρούσματα στις φυλακές Διαβατών

Τα κρούσματα στις φυλακές Διαβατών έφτασαν τα 71 ενώ κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται από χτες στις φυλακές και διενεργεί τεστ που θα συνεχιστούν και σήμερα Παρασκευή. Το πρώτο κρούσμα στις φυλακές Διαβατών εντοπίστηκε, όπως είναι γνωστό, στις 20 Οκτώβρη, ωστόσο και σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν κρατούμενοι και εργαζόμενοι, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους, πέρασαν πολλές μέρες μέχρι να επισκεφθεί τις φυλακές κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και να κάνει τεστ, με αποτέλεσμα να είναι σημαντική πλέον η διασπορά του ιού.

Την ίδια στιγμή, δυσφορία επικρατεί μεταξύ των κρατουμένων, αφού η φυλακή έχει μπει σε καραντίνα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προαυλιστούν. Εφτά ή οχτώ άτομα είναι αναγκασμένα να βρίσκονται στο ίδιο κελί ολόκληρη τη μέρα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι διαμαρτυρίες. Την έλλειψη μέτρων στις φυλακές για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού έχει καταγγείλει και η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, αναφέροντας πως κρούσματα έχουν καταγραφεί στο 47% των φυλακών της χώρας.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί και έχουν γίνει γνωστά κρούσματα COVID-19 σε εργαζόμενους διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων και σε κρατούμενους σε 16 τουλάχιστον φυλακές από τις συνολικά 34 και συγκεκριμένα: Κορυδαλλού, Πάτρας, Αμφισσας, Γυναικείες Φυλακές Θήβας, ΚΑΤΚ Ελεώνα Θηβών, Κασσαβέτειας, Κέρκυρας, Τρικάλων, Γρεβενών, Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής, Νιγρίτας Σερρών, Λάρισας, Δομοκού και Χανίων.

Επιπρόσθετα, όπως έχει καταγγελθεί και από τους κρατούμενους, δεν πραγματοποιούνται τεστ ανίχνευσης στις φυλακές σε τακτική βάση, ενώ ακόμη και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν γίνονται μαζικά τεστ, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των Διαβατών.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org