Σάββατο 12 Μάρτη 2016 - Κυριακή 13 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Βαφτίσια» ξανά...

Από «βαφτίσια» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ άλλο τίποτα... και ας μην έχει πια στις γραμμές της τον μετρ του είδους, Γ. Βαρουφάκη!

Ποιος δε θυμάται τη λιτότητα που έγινε «λιτός βίος», την τρόικα που έγινε «θεσμοί», το μνημόνιο που έγινε «συμφωνία» κ.ο.κ.

Οι άνθρωποι είναι πραγματικά αστείρευτοι! Προκειμένου να προωθήσουν την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιούν για λογαριασμό του κεφαλαίου, δεν κολλάνε πουθενά...

Σιγά μην πουν, ας πούμε, ότι συζητάνε με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό των αγροτών, για τα μέτρα δηλαδή που έρχονται να τσακίσουν παραπέρα τη μικρομεσαία αγροτιά.

Οχι, βέβαια! Στο non paper του υπουργείου Οικονομικών, για τη προχτεσινή ατζέντα των συναντήσεων με τους... «θεσμούς», αναφερόταν ότι θα συζητηθεί η... «αναπτυξιακή στρατηγική του αγροτικού τομέα».

Από μια άποψη, βέβαια, τα συγκεκριμένα «βαφτίσια» είναι από τα πιο «ειλικρινή» τους: Ξεκλήρισμα για τη φτωχομεσαία αγροτιά, «αναπτυξιακή στρατηγική» για τους μεγαλοαγρότες και τα τμήματα του κεφαλαίου που δραστηριοποιούνται στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή...

Ψάχνουν τον παπά...

Οπως όλα δείχνουν, κυβέρνηση και κουαρτέτο οριστικοποιούν τις τελευταίες λεπτομέρειες του αντιασφαλιστικού νόμου, ο οποίος θα περιέχει ιδιαίτερα επώδυνα μέτρα για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Η κλιμάκωση του αγώνα για να μπουν όσα περισσότερα εμπόδια γίνεται στα μέτρα, είναι επιτακτική ανάγκη. Γι' αυτό πρέπει η 48ωρη γενική απεργία να έχει μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή. Οχι μόνο για να απαντηθεί ο αντιασφαλιστικός νόμος, αλλά και τα άλλα μέτρα που ακολουθούν, καθώς σειρά παίρνουν αμέσως μετά τα Εργασιακά. Οπως είπε τις προάλλες ο υπουργός Εργασίας, «ο κίνδυνος που θα αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο μιας κοινής διαπραγμάτευσης, είναι οι ομαδικές απολύσεις» και το θέμα αυτό θα προκύψει άμεσα, αφού «τα Εργασιακά πάνε για Μάιο», έστω κι αν δεν συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη «αξιολόγηση». Σ' αυτό το «πακέτο» θα συμπεριληφθούν, επίσης, η αλλαγή προς το χειρότερο του συνδικαλιστικού νόμου και η παραπέρα ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, που ούτως ή άλλως προχωράει ταχύτατα. Μάλιστα, ο υπουργός προανήγγειλε για το θέμα ότι θα συγκροτηθεί και εννεαμελής επιτροπή, με τέσσερα μέλη από την κυβέρνηση και τέσσερα από τους δανειστές, για την οποία αναζητούν πρόεδρο «κοινής αποδοχής». Δηλαδή, βρήκαν τους νεκροθάφτες και τώρα ψάχνουν και τον παπά, για να ενταφιάσουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα εργασιακά δικαιώματα.

Και η ζωή συνεχίζεται...

Οταν παίρνουν φόρα, φόρα - κατηφόρα... δεν τους σταματάει τίποτα εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Και κάπως έτσι προχτές η «Αυγή» με σχεδόν ολοσέλιδο άρθρο της μας ενημέρωσε ότι «η ελπίδα νικάει» γιατί «μπορεί να πέρασε μια δύσκολη νύχτα λόγω της βροχής και της υγρασίας στο λιμάνι του Πειραιά για τους χιλιάδες πρόσφυγες, όμως το πρωί της Τετάρτης ξημέρωσε με χαμόγελα και ελπίδα (...) Ενα υγιέστατο αγοράκι ήρθε στη ζωή, δείχνοντας πως, μέσα από την καταστροφή και τον πόνο, η ζωή δεν σταματάει»! Ναι, καλά διαβάσατε: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμμετέχει στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ξεριζώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, υπογράφει τις αποφάσεις της ΕΕ που τους εγκλωβίζουν μαζικά στην Ελλάδα με τους πιο απάνθρωπους όρους, βάζοντας έγκυες να κοιμούνται στη βροχή και το κρύο, και μετά «θαυμάζει» «τη ζωή που προχωράει», παρά τα όσα της κάνει... Ευτυχώς, έχει εν μέρει δίκιο. Η ζωή δε σταματάει. Ούτε στο σύστημα της εκμετάλλευσης και στους ξετσίπωτους απολογητές του...

Πώς γίνεται...

«Το τελευταίο τριήμερο παρατηρείται αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία», δήλωσε προχτές ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας.

Μα καλά, εδώ μαζί με τις ενισχυμένες δυνάμεις της Frontex, έχει πλέον αναπτυχθεί στο Αιγαίο και ολόκληρη αρμάδα του ΝΑΤΟ, με υπερσύγχρονα μέσα παρακολούθησης, επιτήρησης κ.τ.λ. κ.τ.λ... Πώς γίνεται τα κυκλώματα των διακινητών όχι μόνο να μην αντιμετωπίζονται, αλλά και να αυξάνουν τις προσφυγικές ροές;

Χωρίς να λέμε ότι αποκλείεται κάποια στιγμή να πάρουν μέτρα και προς αυτήν την κατεύθυνση, αν αυτό απαιτήσουν τα συμφέροντά τους, μήπως όλη αυτή η κατάσταση στο αρχιπέλαγος αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση ότι βασικός σκοπός όλης αυτής της συγκέντρωσης ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αιγαίο δεν είναι οι διακινητές, αλλά η ενίσχυση της δύναμης πυρός της λυκοσυμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της;

Ζήτω οι ιδιωτικοποιήσεις!

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζαν τις ιδιωτικοποιήσεις ως «αναγκαίο κακό», ως μέρος, δηλαδή, της συμφωνίας με τους δανειστές που είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να εφαρμόσει, αν και ενάντια στην «ιδεολογία της». Ομως, όσο αυτή η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων προχωρά σταθερά, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακαλύπτει τα «οφέλη» από τις μέχρι πρότινος «αντιλαϊκές ιδιωτικοποιήσεις». Ετσι, η «Αυγή» παρουσιάζει ολόκληρη μελέτη του ΙΟΒΕ, του ινστιτούτου δηλαδή των βιομηχάνων, για να πείσει τους αναγνώστες της και τον κόσμο για τις θετικές συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ. Σύμφωνα με αυτήν, από την ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, θα επέλθει αύξηση του ΑΕΠ, αύξηση των εσόδων του κράτους, αύξηση των θέσεων εργασίας, μέχρι και μείωση του δημόσιου χρέους σε βάθος χρόνου κατά 2,3% του ΑΕΠ. Αν και προκύπτει το ερώτημα, γιατί όλα αυτά τα «θεάρεστα» της ιδιωτικοποίησης δεν τα είχε αντιληφθεί τόσα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, εμείς θα επιστήσουμε την προσοχή στην τελευταία επισήμανση - την οποία όχι τυχαία κάνει και τίτλο η εφημερίδα - δηλαδή στη μείωση του δημόσιου χρέους. Η καινούργια, δηλαδή, προσπάθεια οι στόχοι του κεφαλαίου να γίνουν στόχοι και του λαού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1917 Ξεσπά η Φεβρουαριανή αστικοδημοκρατική επανάσταση στη Ρωσία, που τσακίζει τον τσαρισμό (27/2 με το παλιό ημερολόγιο). Την ίδια μέρα πραγματοποιείται και η πρώτη συνεδρίαση του Σοβιέτ των αντιπροσώπων των εργατών και στρατιωτών της Πετρούπολης. Αργά το βράδυ, το μπολσεβίκικο κέντρο αποφασίζει για τη μετεξέλιξη της γενικής απεργίας σε ένοπλη εξέγερση. Η ένοπλη εξέγερση άρχισε το πρωί, με 10.000 άτομα, που έως το μεσημέρι είχαν γίνει 25.000 και το βράδυ 67.000. Ο τσάρος κλείνει τη Δούμα (Βουλή). Οι εξεγερμένοι επιμένουν να σχηματιστεί επιτροπή. Η Πετρούπολη περνά στα χέρια των επαναστατημένων μαζών. Οι τσαρικοί υπουργοί συλλαμβάνονται. Η επανάσταση στην πρωτεύουσα νίκησε πλήρως. Ενώ την επανάσταση έκαναν οι λαϊκές μάζες, η Εκτελεστική Επιτροπή του Σοβιέτ της Πετρούπολης (στο οποίο πλειοψηφούσαν μενσεβίκοι και εσέροι), αντί να σχηματίσει κυβέρνηση, έδωσε τη συγκατάθεσή της να σχηματιστεί κυβέρνηση από μέλη της Δούμας. Στην ουσία, παραχώρησε την εξουσία στην αστική τάξη. Ωστόσο, ο λαός συνέχιζε να είναι εξοπλισμένος.

1934 Στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές των Σερρών, το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών - Αγροτών (ΚΚΕ) σημειώνει μεγάλη νίκη. Οι Σέρρες εκλέγουν το δεύτερο κομμουνιστή δήμαρχο, τον Διονύση Μενύχτα.

1938 Γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Αυστρία, την οποία και καταλαμβάνουν σε δύο μέρες. Η Αυστρία προσαρτάται στη ναζιστική Γερμανία. Αγγλία και Γαλλία αναγνωρίζουν αμέσως αυτήν την αρπαγή. Η Σοβιετική Ενωση καταδικάζει ρητά την επιδρομή και ζητά να παρθούν μέτρα κατά των επιδρομέων.

1943 Τμήματα του ΕΛΑΣ Δυτικής Θεσσαλίας απελευθερώνουν την Καρδίτσα. Στην ελεύθερη πια πόλη παίρνονται άμεσα μέτρα υπέρ του λαού. Την ίδια μέρα, ιταλικές μονάδες πυρπολούν την Τσαριτσάνη και εκτελούν 45 άτομα.

1947 Εξαγγέλλεται το «Δόγμα Τρούμαν» από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ σε ομιλία του στο Κογκρέσο, με το οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ έπαιρνε υπό την προστασία της τις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, αναλάμβανε τον εξοπλισμό τους και παρείχε κάθε βοήθεια προκειμένου να χτυπηθεί ο Δημοκρατικός Στρατός (ΔΣΕ) στην Ελλάδα και να καταστούν οι δύο χώρες ορμητήρια του ιμπεριαλισμού.

1956 Πεθαίνει ο Μπόλεσλαβ Μπιέρουτ, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Πολωνικού Ενοποιημένου Εργατικού Κόμματος. Τον αντικατέστησε ο Εντβαρντ Οχαμπ.

1970 Οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία πείνας με αίτημα το σταμάτημα των μεταγωγών και την άμεση απελευθέρωση των βαριά άρρωστων, των γερόντων, των γυναικών και όλων των πολιτικών κρατουμένων.

2005 Πεθαίνει ο λαϊκός συνθέτης Σταύρος Κουγιουμτζής.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org