Σάββατο 12 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κάτι του ξεφεύγει...

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν εξέπληξε κανέναν και κυρίως τους εργάτες και συνδικαλιστές της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, το αντικομμουνιστικό και αντεργατικό μένος που «έπιασε» τις προάλλες τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη στη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης που είχε μαζί τους και οι προβοκατόρικες μέθοδοι που επιστράτευσε για να τους προκαλέσει. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ωρυόμενος τους χαρακτήρισε ως ...«καπελωμένους» από το ΚΚΕ, ισχυριζόμενος ότι «εσείς φταίτε που δεν έχει δουλιά η Ζώνη, γιατί με τις απεργίες διώχνετε τα καράβια», ότι δεν μπορούν να απαιτούν αυξήσεις στο μεροκάματο επειδή σύμφωνα με τους δικούς του υπολογισμούς έχει φτάσει στις... 75.000(!) δραχμές και άλλα τέτοια εμετικά! Και δεν τους εξέπληξε γιατί όλοι όσοι έχουν περάσει - τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ - απ' αυτό το υπουργείο έχουν επιδείξει παρόμοιο ψευτοτσαμπουκά, που προέρχεται από την... αγωνία τους να καταθέσουν τα διαπιστευτήριά τους στα αφεντικά, δηλαδή τους εφοπλιστές. Αλλωστε όπως πληροφορηθήκαμε, στη συνάντηση ο υπουργός είχε προσκαλέσει με... δική του πρωτοβουλία και εφοπλιστές. Προφανώς, όμως, ξεφεύγει του κ. Κεφαλογιάννη, ότι οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς φεύγουν... νύχτα, αλλά οι εργάτες, παραμένουν εκεί στα πόστα τους, έτοιμοι να στείλουν εκεί που πρέπει τους... τσαμπουκαλήδες.

«Αγρόν ηγόραζον... .»

Εδώ και δυο μήνες οι οδοντοτεχνίτες που είναι συμβεβλημένοι με το ΙΚΑ αρνούνται να φτιάξουν οδοντοστοιχίες για τους συνταξιούχους του Ιδρύματος, διαμαρτυρόμενοι για την εξευτελιστική αμοιβή που παίρνουν. Ζητούν αύξηση των αμοιβών τους, επισημαίνοντας ότι έχει να γίνει αναπροσαρμογή από το 1993(!), με αποτέλεσμα τα χρήματα που πληρώνονται να μην καλύπτουν ούτε καν τα έξοδα κατασκευής των οδοντοστοιχιών.

Ομως, παρά το γεγονός ότι η απεργία κρατάει πολύ καιρό και έχει επιπτώσεις σε χιλιάδες συνταξιούχους του ΙΚΑ που δεν μπορούν να βάλουν οδοντοστοιχίες (ολικές ή μερικές), η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΙΚΑ «αγρόν ηγόραζον».

Αλλά η αδιαφορία για τους φτωχούς και το λαό είναι, πλέον, το σήμα κατατεθέν της Νέας Διακυβέρνησης...

Οι εξελίξεις στο Λίβανο

Τούτη τη φορά, η επιχείρηση «βελούδινη επανάσταση» δεν πέτυχε. Τουλάχιστον, αυτό φανερώνουν οι μέχρι στιγμής εξελίξεις. Για τον Λίβανο μιλάμε. Η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ρ. Χαρίρι, στις 14 Φλεβάρη, έδωσε το κατάλληλο πρόσχημα στις «έτοιμες από καιρό» φιλοδυτικές δυνάμεις (κύρια χριστιανοί Μαρωνίτες και εύπορα κοινωνικά στρώματα), να ξεκινήσουν διαδηλώσεις και να επιχειρήσουν τη δημιουργία πολιτικής κρίσης, ενώ η Ουάσιγκτον και οι δυτικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιτέθηκαν κατά της Συρίας, χρεώνοντάς της τη δολοφονία, απαιτώντας την άμεση και ολοκληρωτική απόσυρση των στρατευμάτων της και κάνοντας λόγο για «βελούδινη επανάσταση του κέδρου».

Αμεση ήταν, όμως και η απάντηση του λιβανέζικου λαού. Η τεράστια διαδήλωση της Τρίτης στη Βηρυτό - τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία έκαναν λόγο, για 1.000.000 άτομα, κυρίως, φτωχά λαϊκά στρώματα και σιίτες - και η ολοφάνερη λαϊκή αντίθεση σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο και μορφής αμερικανική επέμβαση στο Λίβανο, ανέτρεψε τα μέχρι τότε δεδομένα. Ετσι, ο πριν μερικές μέρες παραιτηθείς πρωθυπουργός, Ομάρ Καράμι, ξαναπήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και συνεχίζεται η σταδιακή απόσυρση των συριακών στρατευμάτων, στη βάση της συμφωνίας των δύο χωρών.

Τίποτε, βέβαια, δεν έχει κριθεί τελεσίδικα ακόμη. Οι μέχρι σήμερα εξελίξεις, όμως, παρέχουν αρκετά στοιχεία, τόσο για το ποιοι και ώως οργανώνουν τις «βελούδινες επαναστάσεις», όσο και για τις δυνατότητες παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα.

Θα παραμένουν υπόλογοι

Πριν μερικά χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έστειλε τα ΜΑΤ ενάντια στους αντιστασιακούς, τον τότε δήμαρχο Καισαριανής, Γ. Κατημερτζή και το δημοτικό συμβούλιο, εμποδίζοντάς τους να στηθεί το Μνημείο της Αντίστασης στον ποτισμένο με αίμα εκατοντάδων πατριωτών και κομμουνιστών χώρο του Σκοπευτηρίου. Και δεν έφτανε αυτό, αλλά έσυρε στα δικαστήρια τους αντιστασιακούς και την τότε δημοτική αρχή της πόλης. Τώρα, ήρθε η σειρά της κυβέρνησης της ΝΔ. Ακολουθώντας κατά γράμμα την τακτική της προκατόχου της, έστειλε κι αυτή τα ΜΑΤ, συλλαμβάνοντας προχτές το δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους που πήγαν να προετοιμάσουν το χώρο για το στήσιμο του Μνημείου - μετά από σχετική «δέσμευση» του εκπροσώπου της «Σκοπευτικής» πως θα παραχωρήσει τον ιερό χώρο του Σκοπευτηρίου - και, χτες, εμποδίζοντας, και πάλι με τη βία, τη δημοτική αρχή, αντιστασιακούς και κατοίκους της πόλης.

Κατά τ' άλλα, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ προσποιούνται πως τιμούν την Αντίσταση και τους ηρωικούς αγώνες του λαού μας. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, όμως, οι απλοί άνθρωποι λένε «άμ' έπος, άμ' έργον»! Κι έχουν απόλυτο δίκιο. Κι όσο τα λόγια των όποιων κυβερνώντων δε συνοδεύονται από τις αντίστοιχες πράξεις, θα παραμένουν υπόλογοι και στιγματισμένοι στη συνείδηση του λαού μας.

«Υποχρεούνται... »

Οι δημόσιες υπηρεσίες, οι οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα ασφαλιστικά ταμεία «υποχρεούνται να μην παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε αλλοδαπούς», που δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά για ν' αποδείξουν ότι μένουν νόμιμα στην Ελλάδα, έλεγε η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, που εκδόθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ κατ' εφαρμογή των αντιμεταναστατευτικών νόμων του ΠΑΣΟΚ.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών εξαιρεί τα νοσοκομεία όταν πρόκειται για έκτακτα περιστατικά και για παιδιά. Το υπουργείο Υγείας προώθησε ήδη την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών στα νοσοκομεία, ενώ τώρα έφτασε και η εγκύκλιος του υπουργού Υγείας, Ν. Κακλαμάνη, για την «υγειονομική περίθαλψη των αλλοδαπών», που συμπληρώνει την προηγούμενη.

Στην εγκύκλιο του Ν. Κακλαμάνη αποτυπώνεται η ίδια βάρβαρη πολιτική με εκείνη που είχε εκπονήσει για τους μετανάστες ο πρώην υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος από το καλοκαίρι του 2000: Δε θα νοσηλεύονται - εκτός από τα παιδιά και τις επείγουσες περιπτώσεις - μετανάστες που δε μένουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Κατ' εφαρμογή των εγκυκλίων Παπαδόπουλου πετάχτηκε έξω από δημόσιο νοσοκομείο Βουλγάρα μετανάστρια με ενεργό φυματίωση, επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει 20.000 δραχμές για νοσήλια, ενώ σε άλλο νοσοκομείο κλήθηκε η αστυνομία, όταν αλλοδαπός ασθενής που είχε εισαχθεί για αφαίρεση λάμας από το πόδι του, δήλωσε ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα νοσήλια και ότι δεν έχει τα νόμιμα χαρτιά για την παραμονή του στη χώρα μας.

Η εγκύκλιος του Ν. Κακλαμάνη δεν προβλέπει την κλήση της αστυνομίας, αλλά διατηρεί το βασικό πυρήνα των εγκυκλίων του Αλ. Παπαδόπουλου για τη νοσηλεία των παράνομων μεταναστών, παρότι ο νυν υπουργός Υγείας, πριν τρεις μήνες, είχε πλειοδοτήσει σε δηλώσεις ότι θα καταργήσει τις εγκυκλίους του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Ομως και ο υπουργός Υγείας... υποχρεούται να ενεργήσει ως μέλος της κυβέρνησης που εφαρμόζει μια συνολική αντιδραστική πολιτική απέναντι στους μετανάστες. Οπως όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης... υποχρεούνται να εφαρμόσουν την ίδια πολιτική που ασκείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στους μετανάστες.

Νόμιμοι ή παράνομοι οι μετανάστες χρησιμοποιούνται ως φτηνή εργατική δύναμη για ν' αυξάνουν τα κέρδη, που είναι το ίδιο νόμιμα κι από τους παράνομους κι από τους νόμιμους μετανάστες. «Παράνομη» είναι η παροχή υπηρεσιών σε έναν άνθρωπο που έφτασε κυνηγημένος στη χώρα μας και δουλεύει παράνομα, ανασφάλιστος και για ένα ξεροκόμματο. Και στη δύσκολη ώρα του κλείνουν την πόρτα του νοσοκομείου. Δε νοιάζονται για τη ζωή του...

Πρόκειται για την ίδια πολιτική - και λογική - που αντικατέστησε την αποκλειστική υποχρέωση κράτους για δωρεάν υπηρεσίες Υγείας με τη γενίκευση της επιχειρηματικής δράσης στο εναπομείναν δημόσιο σύστημα Υγείας.

Γι' αυτό οι εργαζόμενοι της χώρας μας μαζί με τους μετανάστες εκτός από το αίτημα για άρση των εμποδίων στη νομιμοποίησή τους... υποχρεούνται να διεκδικήσουν κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα Υγείας και ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους κατοίκους της χώρας.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Τα... συναινετικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ για μπόλικες κορόνες και αβροφροσύνες «συναίνεσης» σήμερα, μια και η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας προσφέρεται για τέτοιου είδους πολιτικές δηλώσεις και φυσικά δε λείπουν οι πρόθυμοι να τις κάνουν.

Βέβαια, αυτό που κανείς - ούτε από τη ΝΔ ούτε από το ΠΑΣΟΚ - δεν πρόκειται να μας πει είναι η ουσιαστική τους συναίνεση στην πολιτική που ασκείται και σε όσα - χειρότερα - ετοιμάζουν για το μέλλον.

Ιδιωτικοποιήσεις, νεοσυντηρητισμός, «ευρωσύνταγμα», λιτότητα και τόσα άλλα αποτελούν τον κοινό παρονομαστή. Ετσι ώστε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μοιάζει απλά το ...κερασάκι στην τούρτα, για όσους θέλουν να δουν τι συμβαίνει φυσικά.

Αυτά όμως - όπως βλέπετε - χάνονται και δε λέγονται στις ...γιορτές του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Ασχετα, αν τα πολιτικά, ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα πάνε όλο και πιο πίσω. Ασχετα, αν ο κάθε εργαζόμενος είναι περισσότερο απροστάτευτος, όσο περισσότερο οργιάζει η «ελεύθερη αγορά».

«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ για να περιοριστούν επιχειρηματικοί κύκλοι που δεν είναι αρεστοί στην κυβέρνηση» καταλογίζει στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο υπουργείο Ανάπτυξης ο ...πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, με αφορμή την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων που προωθείται.

Το χάος στις εργασιακές σχέσεις, η υπερεκμετάλλευση και το «ξεπάστρεμα» των μικρεμπόρων, που θα προκύψει, φαίνεται ότι δεν πονοκεφαλιάζουν ιδιαίτερα το εν λόγω στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και γενικώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το αντικείμενο του ενδιαφέροντός τους είναι προφανές.

Δε μας τους ...αποκαλύπτουν κιόλας τους επιχειρηματικούς ομίλους; Ετσι για να ξέρουμε ποιους εξυπηρετούσαν αυτοί στο παρελθόν, οπότε με μια απλή επαγωγική μέθοδο να καταλάβουμε ποιοι εξυπηρετούνται τώρα;


Παπαγεωργίου Βασίλης

Οχι πως μας εκπλήσσουν φυσικά όλα αυτά. Αλλωστε, η ίδια διαμάχη των πρώην και των νυν επιχειρηματικών συμφερόντων καλύπτει ολόκληρη την πολιτική ζωή.

Μονά - ζυγά δικά τους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα τελευταία χρόνια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ καλούσαν τους εργαζόμενους και το λαό να κάνει υπομονή και να αρκεστεί στα ψίχουλα, που του έδιναν, ώστε να ανταποκριθεί η χώρα στο όνειρο και τη μεγάλη ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων. Τελικά, το όνειρο τέλειωσε κι όπως όλοι γνωρίζουν, πλέον, η «μεγάλη ευκαιρία» ήταν, στην πραγματικότητα, μια ολυμπιακών διαστάσεων επιχείρηση λεηλασίας του δημοσίου χρήματος από την εγχώρια πλουτοκρατία και τις πολυεθνικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το γεγονός πως ο φάκελος επεμβάσεων στο Ολυμπιακό Στάδιο προέβλεπε κόστος 8 εκατ. ευρώ και, τελικά, δαπανήθηκαν 400 εκατομμύρια. Οι πολλοί - οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα - πέρα απ' όσα έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα, κληρονόμησαν από πάνω τα διογκωμένα ελλείμματα, τα μεγάλα χρέη και την ασφυκτική δημοσιονομική στενότητα. Δηλαδή, όλα όσα προβάλλει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ και ζητά νέες θυσίες από τους εργαζόμενους και το λαό, με το γνωστό σε όλους επιχείρημα των ανύπαρκτων δήθεν αντοχών της οικονομίας και τη μεγάλη ανάγκη της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια, μονά - ζυγά δικά τους, όπως λέει και το γνωστό λαϊκό ρητό. ΄Η, αλλιώς, όποιος έχει το μαχαίρι της εξουσίας κόβει όπως θέλει το πεπόνι του παραγόμενου από τους εργαζόμενους κοινωνικού πλούτου.

Αποκαλυπτικό γεγονός

Ως ελάχιστα και απομονωμένα περιστατικά, τα οποία, μάλιστα, αντιμετωπίζονται όπως τους πρέπει, παρουσιάζει τις περιπτώσεις βασανισμών στο Ιράκ, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ. Η αλήθεια είναι - τουλάχιστον - αρκετά διαφορετική, όπως καταλαβαίνει ο καθένας. Και μπορεί, οι συνθήκες του Ιράκ, να μην επιτρέπουν την αποκάλυψή τους, αλλά, μερικές φορές αρκεί γι' αυτό ένα και μόνο γεγονός. Διαβάστε, λοιπόν, τις περιπέτειες ενός λοχία της αμερικανικής αντικατασκοπίας στο Ιράκ και βγάλτε τα συμπεράσματά σας,

Οταν ο λοχίας κατάγγειλε, ότι μέλη της μονάδας του κακομεταχειρίζονται κρατούμενους και ζήτησε να γίνει έρευνα, η διοίκηση της μονάδας τον κατηγόρησε, ότι έλεγε ψέματα και απείλησε ότι θα τον στείλει σε ψυχίατρο αν δεν αποσύρει το αίτημά του. Επειδή αρνήθηκε, το όπλο του κατασχέθηκε και τον έθεσαν σε 24ωρη παρακολούθηση. Τελικά, τον υπέβαλαν και σε ψυχιατρική εξέταση, ασκώντας πιέσεις στην ψυχίατρο, όταν η τελευταία υπέγραψε πιστοποιητικό καλής ψυχικής υγείας. Κάτω από τις πιέσεις αυτές - όπως ομολόγησε η ψυχίατρος - υποχρεώθηκε να στείλει τον λοχία πίσω στις ΗΠΑ. Διατάχθηκε, βέβαια και έρευνα, με αφορμή τις καταγγελίες του λοχία, η οποία όμως σταμάτησε, επειδή δε βρήκε τα θύματα και «δεν υπήρχαν σοβαροί τραυματισμοί, ούτε μεγάλη απώλεια ιδιωτικής ή κρατικής περιουσίας»...

Ολ' αυτά περιέχονται σε έγγραφα του αμερικανικού στρατού, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών.

Περί «συμμετοχικής δημοκρατίας»

Θέλετε να πάρετε μια συγκεκριμένη γεύση, περί του πώς εννοεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τη διαβόητη «συμμετοχική δημοκρατία»; Διαβάστε, τα παρακάτω:

Οπως είναι γνωστό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι υπέρ του λεγόμενου ευρωσυντάγματος. Αλλωστε, επί κυβερνήσεώς του και με τη δική του συμμετοχή και συμφωνία, διαμορφώθηκε το αντιδημοκρατικό αυτό έκτρωμα στις Βρυξέλλες. Κι ενώ, όσο βρίσκονταν στην κυβέρνηση, απέφευγε συστηματικά να πάρει θέση στο αίτημα για δημοψήφισμα, τώρα τάσσεται υπέρ της διενέργειάς του, ώστε, από τη μια να παριστάνει την αντιπολίτευση και από την άλλη, να κάνει τους εργαζόμενους συνένοχους στην επιχείρηση πετσοκόμματος των δημοκρατικών τους ελευθεριών και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Και δε φτάνουν αυτά. Θα πάρει - λέει η ηγεσία του - την πρωτοβουλία συλλογής των 120 απαραίτητων υπογραφών από βουλευτές, ώστε το θέμα του δημοψηφίσματος να εξεταστεί στην ολομέλεια της Βουλής και εφόσον συγκεντρώσει τις ψήφους των 3/5 (180), να διενεργηθεί δημοψήφισμα. Τούτο, όμως, θα το κάνει, αφού ψηφίσει μαζί με τη ΝΔ στη Βουλή το «ευρωσύνταγμα» και το καταστήσουν νόμο του κράτους. Ετσι - λένε - προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι. Αυτοί, ακριβώς, που έχουν φτιάξει οι ίδιοι, μαζί - και πάλι - με τη ΝΔ...

Προσλήψεις

Στις 29.6.2004 το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε συνολικά 4.500 θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών ειδικοτήτων για τα νοσοκομεία. Χτες ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης έδωσε στη δημοσιότητα την εγκύκλιο για τις προκηρύξεις 2.000 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία.

Πέρσι λοιπόν η έγκριση, φέτος η ανακοίνωση, αργότερα οι προκηρύξεις και άγνωστο πότε θα φτάσουν αυτές οι 2.000 στα νοσοκομεία. Υπάρχουν τέτοιοι ρυθμοί στις προσλήψεις όταν κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται τουλάχιστον 1.500 εργαζόμενοι απ' τα νοσοκομεία της χώρας.

Και μη μας πει ο υπουργός ότι φταίει το ΑΣΕΠ για τις καθυστερήσεις. Η έλλειψη σχετικών κονδυλίων, πρώτα και κύρια φταίει, ως συνέπεια του γενικότερου αντιλαϊκού προσανατολισμού της κυβερνητικής πολιτικής...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα σύνορα της «νέας τάξης»

Η εγκατάλειψη, στα πλαίσια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, της αρχής του απαραβίαστου και της μη αλλαγής των συνόρων συνδέεται άμεσα με την προσαρμογή στους νεοταξίτικους σχεδιασμούς, τις αρχές και τα δόγματα του ιμπεριαλισμού. Πρόκειται για τη λογική, στα πλαίσια της οποίας κυριαρχικά δικαιώματα εκχωρούνται ή θυσιάζονται στο βωμό της ιμπεριαλιστικής «σταθερότητας», προσδοκώντας ένα ρόλο για την ντόπια άρχουσα τάξη στο νέο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Τα όσα υποστήριξε, με δηλώσεις του προχτές, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι και επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Επιχείρησε διά της μεθόδου της διολίσθησης να ανασκευάσει την πάγια θέση περί της διατήρησης της αρχής του απαραβίαστου των συνόρων, αναφέροντας τη θέση ότι «δε μεταβάλλεται στο βαθμό που διασφαλίζει τη σταθερότητα στην περιοχή». Δηλαδή, να τ' αλλάξουμε τα σύνορα για να διασφαλίσουμε τη... σταθερότητα! Ετσι, το απαραβίαστο των συνόρων παύει να είναι απαραβίαστο και η βασική αρχή που διέπει την ελληνική εξωτερική πολιτική προσαρμόζεται, κατά περίπτωση, στις ανάγκες της λεγόμενης σταθερότητας.

Με τον τρόπο αυτό ανοίγουν οι «ασκοί του Αιόλου», καθώς είναι περιττό να πούμε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα έρθει, αργά ή γρήγορα, και η ώρα για την εφαρμογή της αρχής αυτής και επί των ελληνικών συνόρων με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Η αρχή του απαραβίαστου των συνόρων έχει ιστορικά καταξιωθεί ως η ελάχιστη προϋπόθεση για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης σε μια περιοχή, πολύ περισσότερο σήμερα που οι όποιες πιέσεις για αλλαγές συνόρων δεν έχουν καμία σχέση με εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, αλλά είναι ενδοϊμπεριαλιστικές διευθετήσεις στα πλαίσια του μοιράσματος εδαφών και σφαιρών επιρροής τους.

Αυτή η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ευθυγραμμίζεται με τις επιδιώξεις των μονοπωλίων για νέες αγορές ακόμη και σε βάρος των εθνικών συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών και των λαών τους, με την πρακτική της συμμετοχής της χώρας ενεργά και δραστήρια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Να θυμίσουμε τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και όπου αλλού επιβλήθηκε είτε με τη μέθοδο του «διαίρει και βασίλευε» είτε διά των όπλων των ιμπεριαλιστών η δήθεν σταθερότητα παραβιάζοντας κάθε αρχή εθνικής κυριαρχίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλα τα δόγματα περί ασφάλειας και άμυνας, που έχουν εκπονηθεί τα χρόνια αυτά από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, καμία αναφορά δε γίνεται στο ζήτημα του απαραβίαστου των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας των κρατών. Εξάλλου, η έννοια της προστασίας των συνόρων έχει εκτοπιστεί και από το νέο ελληνικό αμυντικό δόγμα, όπου κυριαρχεί το «αντιτρομοκρατικό» δόγμα, η αντιμετώπιση των «ασύμμετρων απειλών» και η εκπλήρωση των «διεθνών υποχρεώσεων» της χώρας, δηλαδή συμμετοχή στις ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Το απαραβίαστο, λοιπόν, των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας των κρατών είναι μονόδρομος για την ειρήνη και τη διεθνή σταθερότητα και απαιτεί τη μέγιστη λαϊκή δράση ενάντια στην πολιτική και την εξουσία που το καταργεί.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org