Τρίτη 12 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Διαμαρτυρία για τα κενά

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας διοργανώνει αύριο Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», ζητώντας κάλυψη των κενών και των αναγκών των σχολείων σε υλικοτεχνική υποδομή και των λειτουργικών δαπανών.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Για το 11ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ

Αγωνιστικό κάλεσμα στους Συλλόγους ΔΕΠ απευθύνει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση, στην ανακοίνωσή της μετά το 11ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το συνέδριο «πραγματοποιήθηκε μέσα σ' ένα κλίμα όπου κυριάρχησαν λεκτικές αντιπαραθέσεις και διαξιφισμοί στη λογική της "φιλοκυβερνητικής" ή "αντικυβερνητικής" τοποθέτησης χωρίς να θίγονται από τις άλλες παρατάξεις τα αίτια, ο χαρακτήρας και οι επιπτώσεις των αναδιαρθρώσεων».

Οπως σημειώνεται «με ευθύνη του προεδρείου της απερχόμενης διοίκησης (ΚΙΠΑΝ/ΑΡΜΕ/ΑΣΚΕΥ), δεν παρουσιάστηκε απολογισμός δράσης, παρά μόνο ένα κείμενο των τριών παρατάξεων και αυτό στο τέλος της σχετικής συζήτησης. Δεν παρουσιάστηκε ούτε έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, επειδή, όπως αποκαλύφθηκε στη συζήτηση, οι τρεις της διοίκησης δε συμφωνούσαν στον οικονομικό απολογισμό.

Οι παρατάξεις που αποτελούσαν το απερχόμενο προεδρείο έδωσαν ρεσιτάλ στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής. Κατέθεσαν για μια ακόμη φορά τα διαπιστευτήριά τους, τονίζοντας ότι η επικράτησή τους αποτελεί την εγγύηση για τη συνέχιση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Θέλοντας να εκφράσουν την κατηγορία συναδέλφων που βλέπουν στο νέο νόμο πλαίσιο την ευκαιρία ανάδειξής τους με επιχειρηματικά, μη ακαδημαϊκά κριτήρια, υπεράσπισαν με πάθος τις θεσμικές αλλαγές, στηρίζοντας με κάθε μέσο την περαιτέρω διάλυση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου.

Η ΚΙΠΑΝ, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να διαλύσει το συνέδριο, θέτοντας ζήτημα απαρτίας για να μη συζητηθούν ψηφίσματα που είχε καταθέσει η ΔΗΠΑΚ (για το άσυλο και τον αυταρχισμό, για τα μισθολογικά, για τα συγγράμματα και για το "ΑΘΗΝΑ"), προφανώς επειδή δεν είχε επιχειρήματα για να τα αντικρούσει.

Οι παρατάξεις Συσπείρωση, Δίκτυο και τα "ενωτικά" σχήματα από ΑΕΙ της Αθήνας (Φιλοσοφική, ΦΜΣ, ΕΜΠ) εμφανίστηκαν ενιαία με επωνυμία "Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων". Κατέθεσαν σχέδιο δράσης που δεν περιείχε κανένα πολιτικό σκεπτικό, αλλά έθετε μόνο στόχους (δημόσιο πανεπιστήμιο, αποκλειστική απασχόληση, κατάργηση των νόμων 4009 και 4076 κ.ά.) σε μια προφανή προσπάθεια να χωρέσουν σ' αυτό όλοι οι "καλοί".

Οι γενικόλογες αναφορές τους δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση πραγματική αντιπαράθεση στη σαρωτική ιδεολογικοπολιτική επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου, αντίθετα, σπέρνουν αυταπάτες, βοηθούν την ανάπτυξη ηττοπαθών αντιλήψεων και συμβιβαστικών λογικών. Παρουσιάστηκαν ως εκφραστές της Πανελλαδικής Συνάντησης Συλλόγων ΔΕΠ, μετατρέποντάς την έτσι σε παράταξη».

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως «η ΔΗΠΑΚ τόνισε για μια ακόμα φορά ότι, όσο αποτρόπαια και αν είναι τα σχέδια της πλουτοκρατίας για τα Πανεπιστήμια, δεν είναι παρά ένα κομμάτι της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής. Κατά συνέπεια, η πάλη του ΔΕΠ δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν δεν συνδέσει το τι γίνεται μέσα στα Πανεπιστήμια με όσα γίνονται έξω από αυτά και δεν τα αντιμετωπίσει ενιαία. Δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν δεν εδραιώσει συμμαχίες με τους φοιτητές, τους άλλους εργαζομένους στο Πανεπιστήμιο, το ευρύτερο λαϊκό κίνημα».

Η ΔΗΠΑΚ επισημαίνει ότι «τα αποτελέσματα των εκλογών για τη Διοικούσα Επιτροπή δείχνουν ότι ο συσχετισμός δυνάμεων δεν άλλαξε σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο και, σε κάθε περίπτωση, είναι αρνητικός. Ετσι δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι η νέα διοίκηση θα εκπροσωπήσει αυτούς τους συναδέλφους που θεωρούν τον εαυτό τους πάνω απ' όλα πανεπιστημιακό δάσκαλο και ερευνητή. Αναγκαστικά το βάρος αυτό πέφτει στους Συλλόγους».

Υπογραμμίζει ότι «απαιτεί πρώτα απ' όλα ανασύνταξη του κινήματος του ΔΕΠ. Να ξεπεραστεί το πνεύμα αναμονής και απάθειας, κάθε συνάδελφος από αυτούς που δεν βλέπουν τον εαυτό τους ως εκκολαπτόμενο επιχειρηματία να μπει στη δράση. Να απαιτήσει επιστημονικό σχεδιασμό και κεντρικό προγραμματισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα στηρίζει την οικονομική, κοινωνική, επιστημονική, μορφωτική ανάπτυξη της χώρας και θα στοχεύει στην κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών του ελληνικού λαού».

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Την Πέμπτη διαδηλώνουν στην Αθήνα

Δυναμικές κινητοποιήσεις έγιναν χτες σε Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα και άλλες πόλεις

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Την Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια, οι φοιτητές και οι σπουδαστές διαδηλώνουν ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», αντιμετωπίζοντάς το ως συνέχεια του νόμου - πλαίσιο. Το κάλεσμα για το συλλαλητήριο έγινε από τη Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, μετά από σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή, και καλούνται οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί Σύλλογοι να πάρουν σχετικές αποφάσεις. Ηδη απόφαση έχει πάρει ο Σύλλογος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πειραιά.

Στο μεταξύ μεγαλειώδης συγκέντρωση ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» πραγματοποίησαν χτες στη Θεσσαλονίκη χιλιάδες σπουδαστές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι του ΤΕΙ. Με τα πανό και τα συνθήματά τους, οι σπουδαστές απαίτησαν «κάτω τα χέρια από τα όνειρά μας», «κανένας σπουδαστής να μην εγκαταλείψει τις σπουδές του», «κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί» «στα μέτρα απαντάμε ταξικά, το σχέδιο "Αθηνά" να μείνει στα χαρτιά».

Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στις Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο ΤΕΙ διαδήλωσαν μαζικά με τα μπλοκ των σχολών τους, ενώ με διακριτό και μαζικό μπλοκ συμμετείχαν οι δυνάμεις του ΜΑΣ από το ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ.

Η πορεία κατέληξε έξω από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκαν οι δραματικές αλλαγές που φέρνει το σχέδιο «Αθηνά» για χιλιάδες σπουδαστές που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, καθώς δε θα μπορούν οι οικογένειές τους να σηκώσουν το βάρος του κόστους της μετακίνησής τους σε άλλες πόλεις, αλλά και για εκατοντάδες εργαζόμενους.


Motion Team

Στη διάρκεια της κινητοποίησης οι δυνάμεις του ΜΑΣ άπλωσαν ένα μεγάλο πανό στην πρόσοψη του δημαρχιακού μεγάρου.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ένας σπουδαστής, μια γονέας σπουδαστή και εκπρόσωπος του ΕΣΕΠ ΤΕΙ.

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου (ΠΑΣΟΚ) με τη στήριξη της ΝΔ και των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο ζητά την ομοσπονδιοποίηση των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Δυτικής Μακεδονίας και Σερρών, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνουν οι απαραίτητες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. Μια πρόταση που κατέθεσε τις προηγούμενες μέρες η Διοίκηση του ΤΕΙ και στην ουσία αποτελεί την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» με άλλο τρόπο.

Αυτή η πρόταση δε διασφαλίζει ότι δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος και δεν θα μείνει εκτός σπουδών κανένας φοιτητής.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατέθεσαν δικό τους ψήφισμα το οποίο δεν πέρασε. Πρότειναν με σαφήνεια να αποσυρθεί το σχέδιο «Αθηνά» καθώς οι συγχωνεύσεις, μετακινήσεις και καταργήσεις τμημάτων που προωθεί συνδέονται κύρια με το περιεχόμενο των σπουδών και την προσαρμογή τους στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Κανένας σπουδαστής να μην αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις σπουδές του, κανένας εργαζόμενους να μην απολυθεί, να δυναμώσει και η τεχνική εκπαίδευση προς όφελος του λαού και των αναγκών της χώρας.

Μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν επίσης χθες, στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα από τους σπουδαστές του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά».

Στη Χαλκίδα

Τη μεγάλη Γέφυρα στη Χαλκίδα «έκλεισαν», χτες, οι σπουδαστές της ΣΔΟ του ΤΕΙ Χαλκίδας, με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης. Οι σπουδαστές διαμαρτύρονται γιατί με το σχέδιο «Αθηνά» μεταφέρεται το τμήμα Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Χαλκίδας στο ΤΕΙ Λαμίας και συγχωνεύεται με άλλο τμήμα, ενώ το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων συγχωνεύεται με άλλο τμήμα και μεταφέρεται στη Θήβα, στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας που θέλουν να δημιουργήσουν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ