Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ομολογίες

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Γιατί, όμως, έφερε το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση; Και μάλιστα, ένα νομοσχέδιο που αφορά τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Οταν επί ΠΑΣΟΚ κάναμε συνεργασίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε μεγάλα έργα, ολυμπιακά, στη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου, σε σειρά άλλων πολύ σημαντικών έργων, είχατε καταγγείλει αυτή τη συνεργασία. Είχατε καταγγείλει αυτή τη λογική, είχατε αντιδράσει με τον πιο έντονο αντιπολιτευτικό και λαϊκιστικό - θα έλεγα - τρόπο.

Σήμερα υιοθετείτε αυτή τη λογική. Αρα, το συμπέρασμα είναι ότι δε σας έφταιξε η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Απλώς, αυτό που σας έφταιξε, ήταν ότι, δεν ήσασταν εσείς κυβέρνηση για να διαχειριστείτε τα έργα αυτά. "Η εξουσία για την εξουσία". Κάτι που αποκαλύπτεται πλήρως και αναδεικνύεται απ? αυτό το νομοσχέδιο».

Αυτά είπε στη Βουλή - μεταξύ άλλων - ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της πρόσφατης συζήτησης για το νομοσχέδιο, περί «συμπράξεων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα». Και το σημειώνουμε, γιατί από τα πλέον αρμόδια χείλη, αυτά του Γ. Παπανδρέου, ομολογείται πως η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στην ίδια ακριβώς πολιτική και λογική με αυτή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Κι ακόμη, γιατί ομολογείται, ότι η μόνη διαφορά τους βρίσκεται στο ποιος διαχειρίζεται αυτή την πολιτική.

Το ξεπούλημα

Στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθαν τα έσοδα από τις μέχρι τώρα αποκρατικοποιήσεις, ανακοίνωσε προχτές ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, καμαρώνοντας, μάλιστα, επειδή ο ετήσιος στόχος των 1,6 δισ. ευρώ έχει υπερκαλυφθεί κατά 500 εκατομμύρια...

Τον καταλαβαίνουμε... Εάν δε μαζέψει χρήματα, ξεπουλώντας τις φτιαγμένες με το μόχθο και τον ιδρώτα του λαού δημόσιες επιχειρήσεις, πώς θα υλοποιήσει η κυβέρνηση τις νέες φοροαπαλλαγές, τα μεγαλύτερα προνόμια και τις ακόμη περισσότερες επιδοτήσεις, που έχει ήδη νομοθετήσει ή υποσχεθεί στην πλουτοκρατία για τον επόμενο χρόνο.

Η επιχείρηση ΚΑΠελώματος...

Μια οργανωμένη επιχείρηση παραπλάνησης και αποκοίμισης του αγροτικού κόσμου σχετικά με τη νέα ΚΑΠ, που μπαίνει σε εφαρμογή από του χρόνου, βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτό το διάστημα. Κυβερνητικοί παράγοντες και κρατικοί αρμόδιοι, με την ενεργό συμμετοχή αγροτοσυνδικαλιστών και αγροτοσυνεταιριστών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, που πρόσκεινται στα κόμματα του δικομματισμού κι άλλων «καλοθελητών», περιοδεύουν, καθημερινά, στα χωριά και τις επαρχίες, σε μια προσπάθεια ν' αποπροσανατολίσουν τους αγρότες για ν' αποδεχτούν, χωρίς αντιρρήσεις και αντιστάσεις, την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Η «ενημέρωση» που προσφέρουν όλοι αυτοί οι «μουσαφίρηδες» της υπαίθρου στέκεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, σε ζητήματα διαχείρισης που θα ανακύψουν στην πορεία υλοποίησης των νέων αντιαγροτικών μέτρων κι αποκρύβει, παντελώς, την ουσία και την οξύτητα του προβλήματος, που αυτά δημιουργούν. Οι αγρότες δεν ενημερώνονται γιατί έγινε η αναθεώρηση της ΚΑΠ και σε τι αποσκοπεί, παρά μόνο καλούνται να την αποδεχτούν ως έχει και να προσαρμοστούν στη «νέα κατάσταση» που αυτή διαμορφώνει...

... και η ανάγκη της αντίστασης

Μ' αυτού του είδους την «ενημέρωση» ο αγροτικός κόσμος δε μαθαίνει ότι στόχος της αναθεώρησης είναι το δραστικό κόψιμο των επιδοτήσεων, η ένταση του ρυθμού μαζικού ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και η συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος στα χέρια λίγων καπιταλιστών -μεγαλοαγροτών. Δεν τους λένε, καθαρά και ξάστερα, ότι με το «επίδομα» που θα παίρνουν, από του χρόνου και μέχρι το 2013, δε θα μπορούν να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής και όλο και πιο πολλοί θ' αναγκαστούν να πουλήσουν τα χωράφια τους, για ένα κομμάτι ψωμί, περνώντας στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Οτι η ύπαιθρος θα εγκαταλειφθεί και θα ερημώσει και θα μεγαλώσει η διατροφική εξάρτηση της χώρας μας από τις πολυεθνικές, που «προσφέρουν» στο λαό μας κατώτερης ποιότητας, ανθυγιεινά και ακριβά αγροτικά προϊόντα. Καλλιεργούν τη μοιρολατρία, ισχυριζόμενοι πως «ό,τι έγινε, δεν αλλάζει», υπονομεύοντας έτσι τις διαθέσεις αγωνιστικής αντίστασης.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει ν' αντιδράσουν στην επιχείρηση παραπλάνησης, να «πάρουν με τα παλούκια» τους πονηρούς «ενημερωτές» και να οργανώσουν την πάλη τους, μαζί με την ΠΑΣΥ, για να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, που θα εφαρμόσει μια άλλη πολιτική, υπέρ των συμφερόντων τους.

Η «πορτοκαλί επανάσταση»

Ο Βίκτορ Γιουστσένκο, επικεφαλής της διαβόητης «πορτοκαλί επανάστασης», ανέλαβε Πρόεδρος της Ουκρανίας, πριν από έξι μήνες, για να θέσει - όπως έλεγε - ένα τέλος στο καθεστώς σήψης και διαφθοράς του προηγούμενου Προέδρου Λέονιντ Κούτσμα. Αμέσως μετά, διόρισε πρωθυπουργό την αμερικανοθρεμμένη υπαρχηγό του Γιούλια Τιμοσένκο και γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Αμύνης τον Πέτρο Ποροσένκο, έναν από τους πλουσιότερους Ουκρανούς και ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού «Κανάλι 5». Στους έξι αυτούς μήνες οργίασαν η αναδιανομή και αρπαγή των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, οι τσακωμοί και οι μικροπολιτικές έριδες για τη νομή της εξουσίας. Κι αφού το πράγμα παρατράβηξε και άρχισαν τα σκάνδαλα να βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, προχτές, ο Βίκτορ Γιουστσένκο απέλυσε την Γιούλια Τιμοσένκο και την κυβέρνησή της και έδωσε την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στο μέχρι προχτές κυβερνήτη της περιφέρειας Ντνιοπροπετρόφσκ, Γιούρι Γιεχανούροφ. Μια λύση... εμπνευσμένη και «δοκιμασμένη», καθώς ο Γιεχανούροφ υπήρξε επικεφαλής της επιχείρησης αποκρατικοποίησης - δηλαδή, της άγριας λεηλασίας της ουκρανικής κρατικής περιουσίας - στην υπό τον Κούτσμα περίοδο, από το 1994 μέχρι το 1997.

Ολα τα παραπάνω αφιερώνονται σε όλους όσοι έγραφαν, πριν από έξι μήνες, διθυράμβους και ...περισπούδαστες αναλύσεις για την «πορτοκαλί επανάσταση»...

ΒΙΒΛΙΟ
Ενα βήμα μπρος δύο βήματα πίσω

(Η κρίση στο κόμμα μας)

Από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βιβλία του Β.Ι. Λένιν. Πρωτοκυκλοφόρησε τον Μάη του 1904. Περιγράφει το πρώτο στάδιο της διάσπασης ανάμεσα στους μενσεβίκους και τους μπολσεβίκους που άρχισε στο Δεύτερο Συνέδριο(Αύγουστος 1903). Με αυτό το έργο ο μεγάλος θεωρητικός της εργατικής τάξης, κατάφερε συντριπτικό πλήγμα στον οπορτουνισμό των μενσεβίκων στα οργανωτικά ζητήματα. Η τεράστια σημασία του βιβλίου βρίσκεται στο ότι ο Λένιν, αναπτύσσοντας παραπέρα τη μαρξιστική διδασκαλία για το κόμμα, επεξεργάστηκε τις οργανωτικές αρχές του προλεταριακού επαναστατικού κόμματος. Ο Λένιν υπέβαλε σε εξονυχιστική κριτική τον οπορτουνισμό στα οργανωτικά ζητήματα, επισημαίνοντας τον εξαιρετικό κίνδυνο που εγκυμονεί για το εργατικό κίνημα η υποτίμηση της σημασίας της οργάνωσης. Το συγκεκριμένο βιβλίο προκάλεσε εκείνα τα χρόνια λυσσασμένες επιθέσεις από τους μενσεβίκους. Ο Πλεχάνοφ ζήτησε από την ΚΕ να διαχωρίσει τις ευθύνες της σχετικά με το βιβλίο του Λένιν και οι λεγόμενοι συμφιλιωτικοί που βρίσκονταν στην ΚΕ, προσπαθούσαν να εμποδίσουν την εκτύπωση και την κυκλοφορία του. Ομως παρ' όλες τις προσπάθειες των οπορτουνιστών το «Ενα βήμα μπρος, δυο βήματα πίσω» κυκλοφόρησε και έγινε ανάρπαστο από τους πρωτοπόρους εργάτες της τότε Ρωσίας. Από τότε έχει πλέον αναδειχτεί σε ένα από τα κλασικά έργα του μεγάλου διανοητή επαναστάτη και είναι απαραίτητο για τον εξοπλισμό κάθε κομμουνιστή που έχει επιλέξει τον δρόμο της οργανωμένης πάλης μέσα από το Κόμμα της εργατικής τάξης. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Βίκτορ Γιουστσένκο

Η κρίση στην Ουκρανία επωαζόταν για μήνες: οι... χορηγοί της λεγόμενης πορτοκαλί επανάστασης απογοητεύονταν σταδιακά από τη νέα ομάδα ολιγαρχών που εγκατέστησαν στην εξουσία, ανατρέποντας τον Λέονιντ Κούτσμα και εγκαθιστώντας στη θέση του τον Βίκτορ Γιουστσένκο ως Πρόεδρο. Μερικοί τίτλοι του καλοκαιριού στον διεθνή Τύπο: «Πορτοκαλί Ανικανότητα» («Die Tageszeitung»), «Η Πορτοκαλί Επανάσταση Χάνει τη Λάμψη της» («Financial Times»), «Οι επενδυτές παραπονούνται για το χάος στην Ουκρανία» («Berliner Zeitung»). To «Heritage Foundation» καλούσε σε έκθεσή του τη νέα ουκρανική ηγεσία να «αλλάξει επιτέλους οικονομική πολιτική». Αναλυτές σημείωναν ότι η κατάληψη της εξουσίας ήταν το εύκολο - το δύσκολο είναι η διαχείρισή της. Ενώ η ρωσική «Pravda» προέβλεπε με μια γερή δόση χαιρεκακίας «νέα κρίση το φθινόπωρο».

Και ήρθε: μετά τις αλληλοκατηγορίες περί οργίου διαφθοράς και τον πόλεμο χαρακωμάτων στους κόλπους της κυβέρνησης (η πρωθυπουργός Τιμοσένκο από τη μια, ο επιχειρηματίας -επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας Ποροσένκο από την άλλη) ο Γιουστσένκο αποφάσισε να «κόψει το Γόρδιο Δεσμό» και καθαίρεσε την κυβέρνησή του. Διόρισε έναν οικονομολόγο, διακεκριμένο επί των ημερών Κούτσμα για την ενορχήστρωση του οργίου ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας, υπηρεσιακό πρωθυπουργό και άρχισε συζητήσεις επί συζητήσεων με μεγαλοκαρχαρίες και πολιτικούς για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, ο Γιουστσένκο είναι προϊόν ο ίδιος της διεφθαρμένης άρχουσας τάξης που λυμαίνεται την άλλοτε λαϊκή περιουσία, όπως και ο προκάτοχός του Κούτσμα. Γι' αυτό και η πραγματική ανησυχία έρχεται από το γεγονός ότι μπορεί να ξεσπάσει η λαϊκή αντίδραση και να έρθει νέα ανατροπή, αυτή τη φορά όχι «πορτοκαλί»... Από εκεί απορρέει και η πρεμούρα σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Μόσχα.


Μπ.Γ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ