Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Πρόοδος ή «ασφάλεια»;

Το ερώτημα που συχνά τίθεται για τα μέτρα καταστολής (αυτοί τα ονομάζουν ασφάλεια) από τους οπαδούς της παγκοσμιοποίησης (πράσινους και γαλάζιους), οι οποίοι ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις επιθυμίες του υπερατλαντικού άρχοντα είναι «τρόμος ή ασφάλεια;». Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απάτη από κάτι τέτοιο. Τα μέτρα που εφαρμόζονται δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τρομοκρατικές ενέργειες, όπως φάνηκε και στην Αθήνα με τους Ολυμπιακούς. Γιατί άλλωστε; Να μας πουλήσουν προστασία θέλουν (με το αζημίωτο) και να την εφαρμόσουν σε βάρος του λαού επιθυμούν οι τοπάρχες τους. Δυο ακόμα γέφυρες διαβάσαμε, όπως αυτήν του Ρίου -Αντίρριου, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε με το νταβατζιλίκι που πληρώσαμε στο θείο Σαμ. Και δε θα είχαμε πάνω από τα κεφάλια μας τους ηλεκτρονικούς χαφιέδες. Αρα το ερώτημα είναι πρόοδος ή «ασφάλεια» και οι δυνάμεις του κεφαλαίου σαφώς επιλέγουν το δεύτερο.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Η διαφθορά καλά κρατεί

Αναφερόμαστε στις πολεοδομίες και στα εγκλήματα που συναινούν. Μια ιστορία γνωστή και χιλιοειπωμένη. Μόνο που αυτή τη φορά δεν είναι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις ή εκτιμήσεις, αλλά η αναφορά του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Εν αναμονή της βράβευσής τους από την Ακαδημία Αθηνών.

STOP στην Πετρόλα

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΕ) απέρριψε το αίτημα της επέκτασης της Πετρόλα στην Ελευσίνα. Το ζήτημα είναι για πόσο. Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα αποφάσεων του ΣΕ, τα οποία ακυρώθηκαν στην πράξη με τις παρεμβάσεις υπουργών. Εν αναμονή.

...ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Περιβαλλοντική Ηθική

Μετά το πολύ καλό βιβλίο «Γη ένας μικρός και εύθραυστος πλανήτης» ο Α. Γεωργόπουλος παρουσιάζει το νέο του βιβλίο από τις εκδόσεις «Gutenberg». Ενα βιβλίο 500 σελίδων με πολύ πλούσια βιβλιογραφία, το οποίο επιχειρεί να παρουσιάσει τις μέχρι τα σήμερα διατυπωμένες απόψεις στο πεδίο της περιβαλλοντικής ηθικής. Συνήθως η φιλοσοφία παρουσιάζει δυσκολίες στους μη μυημένους. Εχοντας αυτό κατά νου ο συγγραφέας γράφει με γλαφυρό τρόπο, ώστε η μελέτη του (προσοχή όχι ανάγνωση) να είναι πιο εύκολη για το μέσο αναγνώστη. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δυο μέρη. Στο πρώτο παρατίθενται οι υπάρχουσες ηθικές θεωρίες σε σχέση με το περιβάλλον και στο δεύτερο αναλύεται το θέμα των αξιών και οι επικρατέστερες στρατηγικές εκμάθησής τους.

Μετά τα πανηγύρια τι;

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα πανηγύρια της Ολυμπιάδας τέλειωσαν, όπως τέλειωσαν τέλος πάντων, και μαζί μ' αυτά οι φωτογραφήσεις στις εξέδρες των πολιτικών -καλλιτεχνών και των παρατρεχάμενών τους. Το ίδιο συνέβη και με τις δηλώσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα των κεντρικών δελτίων, με εξαίρεση την υπόθεση των αναβολικών, που ελλείψει άλλων ειδήσεων οι εντεταλμένοι της αποπληροφόρησης σήκωσαν τη σημαία της κάθαρσης, προσποιούμενοι ότι δήθεν δε γνώριζαν τίποτα κι ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως. Μιλούν για φως οι πλέον διαπλεκόμενοι και διεφθαρμένοι τύποι που «εργάζονται» χρόνια τώρα για την πλήρη συσκότιση των πραγματικών προβλημάτων και την κατασκευή ειδήσεων, σε καθημερινή βάση, για τη διαμόρφωση μιας εικονικής πραγματικότητας, με στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού. Είναι τα ίδια άτομα που δεν έβγαλαν λέξη γι' αυτούς που χάθηκαν στα εργοτάξια της Ολυμπιάδας, οι οποίοι εργάζονταν σε άθλιες συνθήκες με εξοντωτικά ωράρια. Είναι οι ίδιοι που «μουγκάθηκαν» με τα χαφιεδοσυστήματα, που προετοίμασε το καθεστώς του εκσυγχρονισμού και αποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες το δίδυμο κόμμα (σ.σ. της ΝΔ). Είναι οι ίδιοι, τέλος, που δεν κάνουν την παραμικρή νύξη για το πραγματικό οικονομικό κόστος της διοργάνωσης και των επιπτώσεών της στην ελληνική κοινωνία.

Δέκα προβλήματα ζητούν απαντήσεις

Τώρα που ο Φοίβος και η Αθηνά θα αράξουν στις επαύλεις των δημιουργών τους και θα μας αφήσουν ήσυχους, η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να δώσει σαφείς απαντήσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα. Τα οποία, ναι μεν είναι κληροδότημα του ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι γνωστό ότι οι κληρονομιές και οι δωρεές γίνονται σε συγγενικά πρόσωπα (κόμματα). Κι εδώ μιλάμε για συγγενείς εξ αίματος (πρώτου βαθμού)! Μαζί, ή έστω με τη συναίνεση των γαλάζιων, έπραξαν ό,τι έπραξαν οι πράσινοι. Αρα δικαιολογίες μόνο για τον τύπο κι όχι για την ουσία μπορούν να υπάρξουν. Το Ελληνικό από μητροπολιτικό πάρκο που αναφερόταν στα άθλια ιλουστρασιόν φυλλάδια της προηγούμενης κυβέρνησης, υπογείως σχεδιαζόταν να πουληθεί και να οικοπεδοποιηθεί. Ενα από τα καλύτερα φιλέτα, η εν λόγω περιοχή, για τους σοσιαλιστές εργολάβους (είναι χαρακτηριστική η «ορολογία» φιλέτο που χρησιμοποιείται από τους κρεοπώλες και όχι από τους περιβαλλοντολόγους) και τους πάσης φύσεως μεσάζοντες που εμπλεκόμενοι θα έπαιρναν και το κάτι τι τους.

5.000 χιλιάδες στρέμματα ζητούν προστασία

Δεν πρόλαβαν βέβαια και η πίτα, δηλαδή το οικόπεδο ή μέρος του, θα ξαναμοιραστεί. Μόνο το όνομα των κατασκευαστών και των μεσαζόντων (είδος ανθεκτικό, με την ιδιότητα της αλλαγής χρωμάτων για την προσαρμογή σε διαφορετικές συνθήκες, αλλά πάντα στο ίδιο γεωγραφικό μήκος και πλάτος του νεο-σοσιαλ-φιλελευθερισμού) θ' αλλάξει, αν αλλάξει. Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι επί ημερών «σοσιαλισμού» είχε προκηρυχτεί διεθνής «διαγωνισμός» (οι γνωστές μαϊμουδιές του ΠΑΣΟΚ) για την «αξιοποίηση» (έτσι ονομάζουν την τσιμεντοποίηση και την εξαφάνιση του πρασίνου και γενικά των ελεύθερων χώρων) 1.000 στρεμμάτων. Ενα μεγάλο στοίχημα σε μια έκταση 5.300 στρεμμάτων είναι μια καυτή πατάτα στα χέρια της παρούσας κυβέρνησης. Να θυμίσουμε ότι η Αθήνα, η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με τόσο λίγο πράσινο, θα μπορούσε να αποκτήσει ένα από τα μεγαλύτερα μητροπολιτικά πάρκα του κόσμου, αν αναλογιστούμε ότι το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης είναι 4.000 στρέμματα και το Χάι Παρκ του Λονδίνου 3.500. Η εξέλιξη της παρούσας ιστορίας θα σηματοδοτήσει την παραπέρα πορεία της. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Ιππόδρομος - Ελληνικό, βίοι παράλληλοι

Παρόμοια ιστορία είναι αυτή που σχετίζεται με την υπόθεση του Ιπποδρόμου. Η μεταφορά των εγκαταστάσεων του Ιπποδρόμου και η αξιοποίηση της περιοχής υπέρ των κατοίκων της Καλλιθέας και των όμορων δήμων είναι ένα πάγιο αίτημα της Τοπική Αυτοδιοίκησης από την εποχή που στην ηγεσία του δήμου βρισκόταν ο μακαρίτης κομμουνιστής Ι. Γάλλος. Από τότε, φυσικά, πέρασαν αρκετά χρόνια και στο δήμο βρέθηκαν άτομα που μοναδικό τους μέλημα ήταν (και είναι) οι διαχειριστικού τύπου πολιτικές με ολίγον από το «πνεύμα» της ΕΕ, των προγραμμάτων και της φοροεισπρακτικής αντίληψης. Τα οράματά τους δεν ξεφεύγουν ούτε αράδα από τα φυλλάδια της Χ.Τρικούπη και μοναδικό τους μέλημα η διατήρηση των θώκων τους. Αλλο ένα «φιλέτο», λοιπόν, ο Ιππόδρομος που ετοιμάζεται κι αυτός εν μέρει (ή μήπως ολοκληρωτικά;) να παραχωρηθεί σε ιδιώτες για την κατασκευή εμπορικών κέντρων.

Στο ίδιο έργο θεατές...

Η σιωπή για την περιοχή αυτή και η αδιαφάνεια είναι ένα χαρακτηριστικό που μόνο σε σκέψεις μπορεί να βάλει τους πολίτες. Μετά τα έργα στην παραλία που απέκλεισαν την Καλλιθέα από την ακτογραμμή της, η μοναδική ελπίδα της για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της είναι η ανάδειξη του χώρου του Ιπποδρόμου σε πράσινο, χωρίς τις επιχειρούμενες ...εκπτώσεις που θυμίζουν μπακάληδες της προπολεμικής περιόδου. Να σας δώσουμε τόσο (έκταση) και να «αξιοποιήσουμε» τόσο. Γιατί όταν το καθεστώς κάνει λόγο για αξιοποίηση εννοεί τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων με τη δημόσια γη. Πέραν αυτού ουδέν. Το έργο το έχουμε δει όλη τη φαύλη εικοσαετία του ΠΑΣΟΚ (και φυσικά στις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ). Το έγκλημα που ετοιμάζεται είναι πολύ μεγάλο για να τους το επιτρέψουμε. (Ομως, θα συνεχίσουμε στο επόμενο).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org