Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επικοινωνιακά τερτίπια για να κρύψουν ότι θυσιάζουν τα λαϊκά δικαιώματα για τα κέρδη των «φαιοπράσινων» επενδυτών

Σε σχόλιό του σχετικά με τη στάση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τις πυρκαγιές και τις συνέπειές τους, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο ένας, ο Μητσοτάκης, με υποκριτικές συγγνώμες, και ο άλλος, ο Τσίπρας, με το κουστούμι της δήθεν υπεύθυνης αντιπολίτευσης, προσπαθούν να κρύψουν πίσω από επικοινωνιακά τερτίπια τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες τους για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας. Οπως επίσης ότι και οι δύο σχεδιάζουν την επόμενη μέρα με "ευαγγέλιο" το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και τη λεγόμενη "πράσινη ανάπτυξη", που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η θυσία των λαϊκών δικαιωμάτων και του φυσικού πλούτου στον βωμό των κερδών των "φαιοπράσινων" επενδυτών».

Ασύστολη πρόκληση για να κρυφτούν οι εγκληματικές ευθύνες

Σα να μην έχει συμβεί και να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα, την ώρα μάλιστα που στη Γορτυνία η φωτιά έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, χτες, σε συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε ένα ...σχέδιο που υπάρχει και η κυβέρνηση το εκπονεί εδώ και ένα χρόνο για να μην υπάρχουν πυρκαγιές. Κυριολεκτικά σε ένα θέατρο του παραλόγου που δύσκολα μπορούσε να παρακολουθήσει κάποιος χωρίς να εξοργιστεί, η κυβέρνηση προσπάθησε να «κουκουλώσει» τις εγκληματικές της ευθύνες για την τεράστια οικολογική καταστροφή σε Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο, την απώλεια περιουσιών ανθρώπων που ήταν κόποι μιας ζωής, αλλά και το χάσιμο δύο ανθρώπινων ζωών και τους τραυματισμούς πολιτών.

Ο υφυπουργός λοιπόν δικαιολόγησε την καταστροφή λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει... σχέδιο, που κατάρτισε πριν από τις πυρκαγιές. Και όλα αυτά όταν ο πήχης έμπαινε μόνο στο να μην ...επαναληφθεί το Μάτι με τους δεκάδες νεκρούς με εκκενώσεις χωριών και πόλεων, την ώρα που οι κάτοικοι, με λάστιχα ποτίσματος και κλαδιά, πάλευαν να σώσουν σπίτια και χωράφια και κοιτούσαν με αγωνία στον ουρανό περιμένοντας τα ακριβά ιδιωτικά εναέρια που σε πολλές περιπτώσεις δεν ήρθαν ποτέ.

Ομως, παρά τις ευχαριστίες στους πυροσβέστες και άλλους, κουβέντα δεν ειπώθηκε για τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική, για την απλήρωτη υπερεργασία που καλύπτει τις ελλείψεις, για την αποδυναμωμένη Δασική Υπηρεσία που δεν είχε καθαρίσει τα δάση. Την ώρα που για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς δίνονται πολλά δισ. ευρώ, για τη δασοπροστασία και την πρόληψη δίνονται ψίχουλα.

«Η φωτιά δεν πιανόταν, το δάσος ήταν ακαθάριστο», παραδέχτηκε ο υφυπουργός, την ώρα που με κυβερνητική ευθύνη είχαν δοθεί μόνο 1,7 εκατομμύρια ευρώ για εργασίες διαχείρισης και καθαρισμού στα δασαρχεία από τα 17 εκατομμύρια που είχαν ζητηθεί. Ακόμα και οι όποιοι καθαρισμοί από την κακοκαιρία της «Μήδειας» μέσα σε οικισμούς έγιναν μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και ακόμα σε πολλές περιοχές τα ξερά κλαδιά είναι στοιβαγμένα στις άκρες δρόμων αποτελώντας την καλύτερη καύσιμη ύλη.

Με τη συνέντευξη Τύπου επιχείρησαν να κρύψουν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των αστικών κυβερνήσεων που στηρίζουν την εμπορευματοποίηση της γης που είναι το «δαδί» που καταστρέφει τον δασικό πλούτο. «Ολος ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε», «είχαμε προετοιμαστεί, ήταν όλοι έξω», συνέχισε προκλητικά ο Ν. Χαρδαλιάς, προσθέτοντας πως δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στο αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, για τον οποίο «είμαστε περήφανοι και ευγνώμονες». Μάλιστα, ανέφερε πως η πρώτη «κρούση» στον Μηχανισμό έγινε τηλεφωνικά το πρώτο βράδυ, που «δείχνει» πως οι δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, δεν επαρκούσαν. Οι αρμόδιοι της ΕΕ απάντησαν στις ελληνικές αρχές ότι «φαντάζει λίγο δύσκολο ποιοι μπορούν να βοηθήσουν ειδικά με πτητικά, γιατί υπάρχουν παράλληλες φωτιές». Αυτό που έκρυψε επιμελώς είναι ότι ο ίδιος ο Μηχανισμός της ΕΕ ευθύνεται για την ανεπάρκεια μέσων σε κάθε χώρα ξεχωριστά, αφού προκειμένου να περικοπούν κονδύλια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, έχει εντάξει τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης στο συγκεκριμένο Μηχανισμό, με αποτέλεσμα όταν χρειάζεται άμεση παρέμβαση σε κάποια χώρα να μην μπορεί να γίνει...

ΣΥΡΙΖΑ
Ζητά συναίνεση στην πολιτική που οδηγεί τον λαό από καταστροφή σε καταστροφή

Eurokinissi

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές παραχώρησε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, όπου κυριάρχησαν οι εκκλήσεις για «ελάχιστη συναίνεση σοβαρότητας όλων των πολιτικών δυνάμεων», σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες και της δικής του κυβέρνησης για τις διαχρονικές και επαναλαμβανόμενες καταστροφές, καθώς επίσης να αποκρύψει τις αιτίες που τις προκαλούν, και κυρίως βάζοντας πλάτη για να «τρέξει» πάνω στα αποκαΐδια η στρατηγική της «πράσινης» - κατάμαυρης για τον λαό - ανάπτυξης για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Λίγο αργότερα, άλλωστε, την «πασούλα» της συναίνεσης πήρε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας περίπου ως «αυτονόητα» τα όσα νωρίτερα είχε ζητήσει ο Αλ. Τσίπρας.

Ολα αυτά την ώρα που η οργή ξεχειλίζει και οι πυρόπληκτοι ήδη οργανώνουν την αντίδρασή τους, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί αφενός να στείλει μήνυμα να σκύψουν το κεφάλι στην κοινή πολιτική που τους έχει καταστρέψει τη ζωή, αφετέρου να εμφανίσει ως διέξοδο την κυβερνητική εναλλαγή, όταν επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά ότι οι αιτίες που οδήγησαν σε μία ακόμα μεγάλη καταστροφή βρίσκονται στην κοινή στρατηγική ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δώσουν διέξοδο και λύση στα προβλήματα του λαού.

Ο Αλ. Τσίπρας επανέφερε τις προτάσεις του από όταν ήταν κυβέρνηση, π.χ. το περιβόητο πόρισμα Γκολντάμερ, ζητώντας να εφαρμοστεί και τώρα. Το παρουσίασε μάλιστα ως λύση των προβλημάτων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη επιτροπή συγκροτήθηκε με τη συμφωνία της ΝΔ το 2019 και τα συμπεράσματά της ταυτίζονται απόλυτα με τις θέσεις και των δύο. Ενδεικτικά, η επιτροπή προτείνει ανάμεσα σε άλλα: Διατήρηση της εποχικότητας ως σχέσης εργασίας για τη δασοπυρόσβεση, μεγαλύτερη εμπλοκή και επέκταση των δημοτικών εθελοντικών οργανώσεων στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών, καθώς και των Ενόπλων Δυνάμεων, κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας με την εφαρμογή ελαστικού ωραρίου για το υπάρχον προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Και βεβαίως καμία πρόταση για ενιαίο φορέα δασοπροστασίας και καταστολής, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες σε Δασική και Πυροσβεστική Υπηρεσία!

Κοινή στρατηγική για τα δάση

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση και τους δασικούς χάρτες στα οποία επίσης αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας ως «επίτευγμα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, βασικοί άξονες είναι η περαιτέρω εμπορευματοποίηση της γης και των δασικών οικοσυστημάτων και οι ιδιωτικοποιήσεις, μέσω παραχώρησης της χρήσης των κρατικών δασικών οικοσυστημάτων, ως μέθοδος κρατικής χρηματοδότησής τους! Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο για την καπιταλιστική ανάπτυξη, με κυρίαρχο στοιχείο να ανοίξουν νέοι δρόμοι για την εκμετάλλευση των δασικών οικοσυστημάτων, με την παραπέρα εμπορευματοποίηση της δασικής γης για τουριστικές και ενεργειακές επενδύσεις ΑΠΕ. Κάτι με το οποίο έτσι κι αλλιώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο συμφωνούν, αλλά έχουν αλληλοσυμπληρώσει το θεσμικό και νομικό οπλοστάσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον νόμο για τους δασικούς χάρτες η ΝΔ τον διατήρησε και τον υλοποίησε στο ακέραιο.

Σχετικά με τις προσλήψεις πυροσβεστών στις οποίες αναφέρθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση όχι μόνο δεν προσέλαβε νέους πυροσβέστες, αλλά απέρριψε ακόμα και τροπολογία του ΚΚΕ που προέβλεπε τη μονιμοποίηση 4.000 πυροσβεστών πενταετούς θητείας. Αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τον Φλεβάρη του 2017 να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο από τους συνολικά 5.000 πενταετείς πυροσβέστες των οποίων η θητεία έληγε, μετέτρεπε τους 2.160 σε τριετείς και για τους υπόλοιπους ανανέωνε την 5ετία.

Πολιτική Προστασία: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νόμος 4662 της ΝΔ

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να υιοθετηθεί η πρόταση νόμου που κατέθεσε το 2019 για την ίδρυση «Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας», που θα τη στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής, με συμφωνία να παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Μόνο που αυτό το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νόμος 4662/2020 της ΝΔ, που προβλέπει τη δημιουργία Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων, αναδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και την οργάνωση του εθελοντισμού. Μέσα από τις διατάξεις αυτού του νόμου, που ήταν στα συρτάρια των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν πρόλαβαν να τον φέρουν στη Βουλή, συνδυαστικά και με μια σειρά από άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες πρόσφατων και παρελθόντων ετών σχετικές με το περιβάλλον και τη διαχείρισή του, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους φορείς της Τοπικής Διοίκησης και στους ιδιώτες και την ανάπτυξη του εθελοντισμού και των ΜΚΟ, άνοιξε ο δρόμος για την ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της πυρασφάλειας και της διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων.

Πλάτη για τα νέα «ντιλ» του κεφαλαίου

Οσο για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, όπου ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε να υπάρξει διακομματική συνεννόηση, πέρα από πρόσχημα για να κρυφτούν οι εγκληματικές ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων, στόχο έχει να παρουσιάσει ως «μονόδρομο» τα σχέδια της λεγόμενης «πράσινης πολιτικής», που στην ουσία είναι ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με πολλαπλά αρνητικό αποτύπωμα και στο περιβάλλον αλλά και συνολικά στις λαϊκές ανάγκες.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «τοπικά αναπτυξιακά σχέδια» για την «ανασυγκρότηση και ανάπτυξη» των περιοχών που έχουν πληγεί, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, στην πραγματικότητα δεν είναι παρά χαριστική βολή στους πληγέντες.

Κι αυτό γιατί με δεδομένο το πού θα κατευθυνθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, το ότι προϋποθέτουν νέα αντιλαϊκή επίθεση - γι' αυτό άλλωστε έχει χαρακτηριστεί υπερμνημόνιο - και σε συνδυασμό με τα τοπικά «σχέδια ανασυγκρότησης» που προαναφέρθηκαν, είναι προφανές ότι πολύ «ζεστό» χρήμα περιμένει τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα αναλάβουν την ανασυγκρότηση των καμένων, καθώς και νέες ευκαιρίες για κέρδη. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε παρουσιάσει αντίστοιχα σχέδια σε περιφερειακό επίπεδο, με κυρίαρχο στοιχείο τους τη θέσπιση κινήτρων για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Αν αυτό συνδυαστεί με νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τους οποίους αξιοποιεί αυτή της ΝΔ, δίνοντας νέα κίνητρα και αίροντας περιορισμούς στις επενδυτικές δραστηριότητες ακόμα και σε δασικές εκτάσεις ή σε περιοχές NATURΑ, είναι προφανές τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν αυτά τα σχέδια.

Υπάρχει πείρα

Πάντα, μετά από κάθε μεγάλη καταστροφή, σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά, οι κυβερνήσεις ανακοινώνουν τα περιβόητα «μέτρα αποκατάστασης και ενίσχυσης». Επίσης, πάντα, αυτά τα μέτρα είναι ανεπαρκέστατα μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής και των πραγματικών αναγκών για τα λαϊκά νοικοκυριά που επλήγησαν, ενώ πολύ συχνά η διαδικασία δεν είναι μόνο μακροχρόνια, αλλά μεγάλο μέρος των πληγέντων δεν αποζημιώνεται καν. Η αρνητική εμπειρία της Καρδίτσας, που πλημμύρισε τον Σεπτέμβρη, με τους πληγέντες να αποζημιώνονται μόλις στο 70% των ζημιών και μετά από ένα χρόνο σχεδόν, των χωριών της Λάρισας που χτυπήθηκαν από τους σεισμούς τον Μάρτη, όπου δεν έχουν μαζευτεί ακόμα τα μπάζα και εκατοντάδες άνθρωποι δεν έχουν πάρει καν τα 600 ευρώ, αλλά και της ίδιας της Εύβοιας που πλημμύρισε ένα χρόνο πριν και δεν έχουν ληφθεί στοιχειώδη αντιπλημμυρικά μέτρα στον Λήλαντα Ποταμό για να αποφευχθεί μια νέα τραγωδία, αναδεικνύει πως ακόμα και τις υποσχέσεις για αποζημιώσεις - ψίχουλα και τα μεγάλα λόγια τα παίρνει ο αέρας μόλις υποχωρήσει η δημοσιότητα, οι διαδικασίες αποζημίωσης και αποκατάστασης μπλέκουν σε πολυδαίδαλους μηχανισμούς και μεγάλο μέρος των πληγέντων μένει τελικά ξεκρέμαστο. Καμία εντύπωση δεν προκαλεί βέβαια αυτό το επαναλαμβανόμενο γεγονός, αφού μιλάμε για το ίδιο αντιλαϊκό κράτος, που αφήνει απροστάτευτο τον λαό πριν, στη διάρκεια και μετά από κάθε φυσική καταστροφή, συνθλίβοντας τις ανάγκες του στην πολιτική «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, όμως, αν κάτι έχει αποδειχτεί διαχρονικά είναι ότι οι πληγέντες έχουν έναν δρόμο για να ορθοποδήσουν, να αποζημιωθούν για το 100% των καταστροφών και να προστατέψουν τη ζωή τους: Τη συλλογική διεκδίκηση και δράση, την οργάνωση και πάλη μέσα από τους συλλογικούς τους φορείς.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποζημίωση στο 100% για λαϊκές οικογένειες, βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους

Σε ανακοίνωσή του για τα μέτρα για τους πυρόπληκτους που ανακοίνωσε η κυβέρνηση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η πραγματική αποκατάσταση και ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές δεν εξασφαλίζεται με τα αποσπασματικά κυβερνητικά μέτρα, αλλά με ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την ουσιαστική στήριξη και ανακούφιση των πληγέντων, όπως έχει αποδείξει και η εμπειρία από παρόμοιες καταστροφές.

Αυτό σημαίνει πως είναι ανάγκη όχι μόνο να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν, χωρίς "αναδόχους", δηλαδή ιδιώτες, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση που ανοίγουν τον δρόμο για να προχωρήσουν διάφορα επιχειρηματικά σχέδια στις καμένες περιοχές, να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών. Η υπαγωγή μάλιστα της Δασικής Υπηρεσίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνδέει ακόμα περισσότερο τα δάση με τις επιζήμιες "πράσινες" επενδύσεις στον χώρο της Ενέργειας.

Αποτελεί κρίσιμης σημασίας ζήτημα να δρομολογηθούν άμεσα όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, ιδιαίτερα στις περιοχές της Εύβοιας, της Ηλείας, της Αρκαδίας, της Αττικής, για να αποτραπούν νέες τραγωδίες.

Να προχωρήσει η άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών με αποζημίωση στο 100% των λαϊκών οικογενειών που έχασαν το σπίτι τους, την περιουσία τους. Να εξασφαλιστεί η στέγαση, η σίτιση και ένδυσή τους για όσο διάστημα χρειαστεί. Να απαλλαγούν από τα χρέη στις τράπεζες, στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ιδιαίτερα για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους χρειάζεται να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν πλήρως στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι, για την καταστροφή που υπέστησαν σε κτηνοτροφικές μονάδες, γεωργικές εκτάσεις (μελίσσια, ελαιώνες, ρετσίνια κ.ά.), ζωικό κεφάλαιο, κατοικίες και άλλες υλικοτεχνικές υποδομές. Να χορηγηθούν άμεσα δωρεάν ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Μαυρίζουν ακόμα περισσότερο την «επόμενη μέρα» για χιλιάδες ανθρώπους

Copyright 2021 The Associated

Πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των πυρόπληκτων και το μέγεθος της καταστροφής είναι τα μέτρα που εξήγγειλαν χτες το απόγευμα ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για το γνωστό πακέτο μέτρων αποκατάστασης, που στη συγκεκριμένη περίπτωση φτάνει το πενιχρό ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ, εμπλουτισμένο με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που βέβαια κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επόμενη μέρα για εκατοντάδες χιλιάδες πυρόπληκτους, αφού τα κονδύλια αυτά έχουν ως προϋπόθεση την επιχειρηματική εμπλοκή και απέχουν από την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των κατεστραμμένων ανθρώπων.

Πιο συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε:

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και αποζημιώσεις για οικοσκευή νοικοκυριών, που αφορά 80% κρατική ενίσχυση και 20% άτοκο δάνειο με παροχή κρατικής εγγύησης στις τράπεζες. Ως γνωστόν, οι πληγέντες διαχρονικά όχι μόνο δεν καταφέρνουν να φτιάξουν το σπίτι τους όπως ήταν και καλύτερο, αλλά αντίθετα καταλήγουν να είναι όμηροι των τραπεζών για την αποπληρωμή του δανείου. Η εμπειρία της Πάρνηθας και της Ηλείας είναι γνωστή.


Eurokinissi

Ως πρώτη δόση, για κατοικίες, προβλέπεται αρωγή από 5.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της καταστροφής, ενώ για λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα προβλέπονται ποσά από 3.000 ευρώ μέχρι 14.000 ευρώ.

Ως προς τη διαδικασία χορήγησης, θα ανοίξει σχετική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέσω της διαδικτυακής πύλης arogi.gov.gr, ενώ τυχόν επιπλέον ποσά θα καταβληθούν μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του φακέλου. Βάζουν μια διαδικασία όπου οι πολίτες θα καταθέτουν με υπεύθυνη δήλωσή τους για κάθε ακίνητο την έκταση της ζημιάς που έχει υποστεί, και «η καταβολή της πρώτης αρωγής θα ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων», διάστημα στο οποίο οι πυρόπληκτοι θα είναι εντελώς ξεκρέμαστοι.

ΑΓΡΟΤΕΣ

Προβλέπεται η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν υποστεί ζημιές οι εγκαταστάσεις τους ή δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις και έχουν υποστεί ζημιά σε πολυετείς καλλιέργειες, με ποσά 1.000 ευρώ για τις μικρότερες καλλιέργειες, 2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων και 4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων. Ποσά πραγματικά για γέλια και για κλάματα. «Και αυτό πέραν των αποζημιώσεων που θα χορηγήσει ο ΕΛΓΑ για την παραγωγή τους», πρόσθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ως χάρη τάχα προς τους αγρότες, ενώ πρόκειται για ασφάλιστρα που πληρώνουν χρόνια τώρα και άρα δικαιούνται αυτήν την αποζημίωση. Χώρια την πικρή πείρα που έχει σωρευτεί, επίσης εδώ και χρόνια, με δραματικές καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, και πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, για μία τριετία.

Κοροϊδία και η εξαγγελία του Κυρ. Μητσοτάκη ότι «κάτοικοι και επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από τη φωτιά απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ». Οπως διευκρίνιζε αργότερα το υπουργείο Οικονομικών, «τα ακίνητα (κτίσματα, οικόπεδα, αγροκτήματα) που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς, ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, του 2022 και του 2023», άρα μόλις για μια τριετία, ενώ σε μια μεγάλη κατηγορία ακινήτων που θα πάνε να τα βγάλουν ότι ναι μεν «έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμα/λειτουργικά», θα τον χρεώσουν στους πυρόπληκτους κανονικότατα!

Με θράσος, εξάλλου, εξήγγειλαν ότι «αναστέλλονται οι ασφαλιστικές, φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις τους, όπως και οι πλειστηριασμοί», άρα οι υποχρεώσεις παραμένουν στο ακέραιο να εισπραχθούν σε επόμενη φάση. Δίνουν δε μια «επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης 300 έως 500 ευρώ στους πυρόπληκτους μέχρι την επισκευή των κατοικιών τους».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τις επιχειρήσεις, δεν δίνουν καμία ουσιαστική λύση και ανακούφιση στους αυτοαπασχολούμενους που έχουν χτυπηθεί διπλά και τριπλά από τις πολιτικές που τους οδηγούν στα λουκέτα, από την πανδημία και τώρα από τις πυρκαγιές.

Τα μέτρα για τις επιχειρήσεις στους προαναφερόμενους δήμους αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές και ισχύουν ανεξαρτήτως υλικών ζημιών. Οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης μέχρι 31/7/2021, κεφαλαιοποιούνται και δεν επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις. Αναστέλλεται η καταβολή για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές για 6 μήνες, αρχής γενομένης από 1η Αυγούστου 2021, και δεν επιβαρύνονται κατά το διάστημα αυτό με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις. Το σύνολο των πιο πάνω οφειλών ρυθμίζεται σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και η καταβολή τους ξεκινά από τον Φλεβάρη του 2022, με εξόφληση έως και τον Φλεβάρη του 2024.

Τα μέτρα για τους ανέργους ισχύουν πανελλαδικά και αφορούν επιχειρήσεις που υπέστησαν υλική ζημιά. Προβλέπεται η καταβολή έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης 718,65 ευρώ (45 βασικά ημερήσια επιδόματα ανεργίας) για τους εργαζόμενους που διέκοψαν την εργασία τους, αν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, με εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και σχετική αίτησή τους, ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας. Επίσης, χορήγηση του ελάχιστου τακτικού επιδόματος ανεργίας 5 μηνών (1.996,25 ευρώ + 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος + αναλογία Δώρου Χριστουγέννων) για όσους εργαζόμενους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το επίδομα τακτικής ανεργίας και διέκοψαν την εργασία τους, αν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, με εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και σχετική αίτησή τους.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα απονεμηθεί σύνταξη στην οικογένεια του Βασίλη Φιλώρα, του εθελοντή που έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια κατάσβεσης των πρόσφατων πυρκαγιών.

ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

Στον τομέα της αποκατάστασης, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «θα ξεκινήσουν άμεσα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα», όταν όλοι ξέρουν πως με βάση τις προτεραιότητες του αστικού κράτους αυτό δεν συνέβη ποτέ, εξ ου και ο λαός χρόνια τώρα πηγαίνει από φωτιά σε πλημμύρα και τούμπαλιν. Οπως και να 'χει, σε άλλη μια εσωτερική αναδιάταξη που προβάλλουν ως πανάκεια, την ώρα που «βγάζει μάτι» η πλήρης απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, εξήγγειλε ότι οι Δασικές Υπηρεσίες - που μέχρι σήμερα υπάγονται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις - θα μεταφερθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Επιπλέον, γνωρίζοντας και οι ίδιοι ότι τα κονδύλια που δεσμεύουν στις κατευθύνσεις αυτές δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω», παραπέμπουν ξανά στην τακτική του ...φιλόπτωχου ταμείου, «υιοθετώντας» - όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης - «τον θεσμό του αναδόχου» και ανοίγοντας έτσι περαιτέρω επικίνδυνους δρόμους για τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Διόλου τυχαία, ο πρωθυπουργός συνδύασε τα παραπάνω με το περιλάλητο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Πολιτικής Προστασίας, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, το οποίο όπως είπε «περιλαμβάνει τα πάντα, από την αγορά νέων αεροσκαφών, οχημάτων και άλλων μέσων πυρόσβεσης έως την προμήθεια σύγχρονων συστημάτων πυρανίχνευσης» κ.λπ. Αποσιώπησε όμως ότι τα σχέδιά τους αυτά προβλέπουν την ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή της, με αναβάθμιση των περιβόητων ΣΔΙΤ, μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων πρόληψης και πυροπροστασίας σε δήμους και Περιφέρειες, εθελοντές και ΜΚΟ, με σταδιακή αντικατάσταση επιχειρησιακών δομών του κεντρικού κράτους, δηλαδή του Πυροσβεστικού Σώματος, ώστε το αστικό κράτος να απαλλάσσεται από το «κόστος», που όλο και περισσότερο μεταφέρεται στις λαϊκές πλάτες.

Τέλος, ειδικά για τη βόρεια Εύβοια ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μια «ειδική επιτροπή οικονομικής ανασυγκρότησης», με επικεφαλής τον Στ. Μπένο, παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο άλλωστε ακριβώς της αναζήτησης διακομματικής συναίνεσης και συνέργειας και παίρνοντας τις «πάσες» που του μοίρασε απλόχερα προηγουμένως σε συνέντευξη Τύπου ο Αλ. Τσίπρας (βλέπε σχετικό θέμα), ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε «προτάσεις με τις οποίες είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς», με βάση τη στρατηγική τους στοίχιση στις ανάγκες του κεφαλαίου και την προσπάθειά τους να ενσωματώσουν ευρύτερα λαϊκά στρώματα στους στόχους του.

Προφυλάκιση τριών εμπρηστών

Την προφυλάκιση τριών εμπρηστών, σε βάρος των οποίων είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις, αποφάσισαν οι δικαστικές αρχές μετά την απολογία τους. Συγκεκριμένα, προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ο 43χρονος που συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή για εμπρησμό στο Κρυονέρι, προσποιούμενος τον εθελοντή. Το ίδιο και ο άνδρας που φέρεται να προέβη σε εμπρησμούς, σε δύο σημεία μέσα στο άλσος Αγ. Δημητρίου στην Πετρούπολη. Τέλος, στη γυναίκα που συνελήφθη την ώρα που επιχειρούσε να βάλει φωτιά στο Πεδίον του Αρεως, το Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 χρόνων χωρίς αναστολή.

Περιοδεία στην Ηλεία

Σήμερα στις 9.30 π.μ. θα περιοδεύσει στις καμένες περιοχές και τα χωριά της Ηλείας ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Στη 1 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Λάλα, Νίκο Νικολόπουλο.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Κάλεσμα σε Αγροτικές Ομοσπονδίες και Συλλόγους

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων καλεί τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, τον κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο σε όλη τη χώρα, να βοηθήσουν, στο μέτρο του δυνατού, τους πυρόπληκτους και τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους στις καμένες περιοχές:

  • Συγκεντρώνοντας ζωοτροφές κάθε είδους για να σταλούν στους συναδέλφους που είναι ορατός ο κίνδυνος να χάσουν τα εναπομείναντα ζώα τους από την έλλειψη μέριμνας του κράτους.
  • Στηρίζοντας και συμμετέχοντας μαζί με τα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία, άλλους φορείς, στη συλλογή τροφίμων, ρούχων, ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους.
  • Δηλώνοντας έτοιμοι ανά πάσα στιγμή με οργάνωση, πειθαρχία και τα αγροτικά μηχανήματα, όπου χρειαστεί να συμβάλουν οργανωμένα στην πυροπροστασία και την περιφρούρηση των δασών και των χωριών.
  • Διεκδικώντας άμεσα οικονομική στήριξη των πυρόπληκτων, αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, αποστολή ζωοτροφών στους πληγέντες κτηνοτρόφους, αναδασώσεις, αντιπλημμυρικά έργα.
Περιοδεία σε εγκαταστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ

Περιοδεία θα πραγματοποιήσουν, σήμερα, στις 6.30 π.μ., στις εγκαταστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ στην Εθνική οδό, οι Κομματικές Οργανώσεις Ενέργειας της ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΚΕ. Σε αυτές τις εγκαταστάσεις συγκεντρώνονται συνεργεία εργαζομένων, επιφορτισμένα με την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί από τις πυρκαγιές.

Μήνυμα αλληλεγγύης από την ΠΕΟ

Την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους και όλο τον ελληνικό λαό για τις καταστροφικές πυρκαγιές εκφράζει η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ).

«Οι καταστροφικές πυρκαγιές και οι καμένες δασικές εκτάσεις σε Κύπρο, Ελλάδα, Τουρκία και άλλες χώρες της περιοχής πέρα από την απώλεια ανθρώπινων ζωών έχουν προκαλέσει μεγάλη οικολογική καταστροφή, η οποία προκαλεί προβληματισμό και για το μέλλον των οικοσυστημάτων στην περιοχή και στη Μεσόγειο. Η Ιταλία, η Τουρκία, η Αλβανία, ο Λίβανος, η Κροατία αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα», αναφέρει στο μήνυμά της.

«Είναι φανερό ότι η αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και η καταστροφή του περιβάλλοντος με μοναδικό σκοπό το κέρδος οδηγεί στις κλιματικές αλλαγές, στην αύξηση των θερμοκρασιών, στην έξαρση των ακραίων φαινομένων και των πυρκαγιών σε όλες σχεδόν τις ηπείρους του πλανήτη», τονίζει και απαιτεί «δραστική αύξηση των δαπανών για την περιβαλλοντική πολιτική και την προστασία των δασών που αποτελούν δημόσιο πλούτο».

Μεγάλες πυρκαγιές σε Αρκαδία και Ηλεία

Από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Ηλεία, που πέρασε και στην Αρκαδία
Από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Ηλεία, που πέρασε και στην Αρκαδία
Επικίνδυνες διαστάσεις πήρε χτες το μεσημέρι η φωτιά στην Αρκαδία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή της Γορτυνίας ήταν περίπου 10 χιλιόμετρα, κινούνταν παράλληλα με τον Λάδωνα ποταμό και σε ορισμένα σημεία τον είχε υπερκεράσει. Η Καπελίτσα και το Δωδεκάμετρο ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Οι φλόγες πέρασαν στο Λιβαδάκι μέσα στο χωριό, όπου κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις. Κάτοικοι στο Καστράκι δεν απαντούσαν σε τηλεφωνικές κλήσεις και στο Φαναράκι υπήρχαν κάτοικοι εγκλωβισμένοι σε στάβλο. Η κατάσταση ήταν χαοτική και γίνονταν εκκλήσεις για αποστολή και άλλων πυροσβεστικών δυνάμεων. Δραματική ήταν η έκκληση για βοήθεια κατοίκων στο χωριό Πυρρής.

Ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, επικοινώνησε με τον Νίκο Χαρδαλιά, υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας την ανεξέλεγκτη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στο νέο μεγάλο μέτωπο στη Γορτυνία, με κίνδυνο να απειλήσει ακόμα και το Μαίναλο αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Ο Θ. Παφίλης ζήτησε να ενισχυθούν όλα τα απαραίτητα μέσα, ιδιαίτερα τα εναέρια, και το προσωπικό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σε δήλωσή του ο Νίκος Γόντικας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πελοποννήσου, προειδοποιούσε ότι «παίρνει τεράστιες διαστάσεις η καταστροφή και η φωτιά στη Γορτυνία. Οι κάτοικοι δίνουν μόνοι τους τη μάχη, στην καλύτερη περίπτωση με λιγοστούς πυροσβέστες» και επισήμαινε πως «αν δεν σταλούν δυνάμεις τώρα, η φωτιά θα φτάσει στη Δημητσάνα και στο Μαίναλο».

Η φωτιά μαινόταν και το μεσημέρι στάλθηκε μήνυμα εκκένωσης μέσω του 112 στους κατοίκους, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν την περιοχή τους. Η φωτιά γιγαντωνόταν και η κατάσταση χειροτέρευε. Οι οικισμοί που έπρεπε να εκκενωθούν ήταν οι εξής: Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Οχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι ή Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πύρρης, Αγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι.

Επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν και συνέχιζαν να επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, όπου τα ξημερώματα σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις στις περιοχές Ισαρης και Χρούσα. Πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν παράλληλα και στη γειτονική περιοχή Μέλπεια της Μεσσηνίας, από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά και στη συνέχεια πέρασε στη Μεγαλόπολη.

Ο λαός της Αρκαδίας να υπερασπιστεί τα χωριά και το Μαίναλο

Σε κάλεσμα της Τομεακής Επιτροπής Αρκαδίας του ΚΚΕ σημειώνεται:

«Η μάχη με τη φωτιά συνεχίζεται και στη Γορτυνία, εκεί όπου κάτοικοι, μαζί με τους λίγους πυροσβέστες, με αυτοθυσία παλεύουν για να σώσουν ό,τι σώζεται.

Η κατάσταση στην περιοχή της Γορτυνίας είναι πολύ επικίνδυνη. Εχει δημιουργηθεί πλέον και νέο μέτωπο, που απειλεί χωριά, με κίνδυνο να περάσει στο Μαίναλο.

Το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής και απαιτεί από την κυβέρνηση και την περιφερειακή αρχή, έστω και τώρα, να διαθέσουν όλα τα επίγεια και εναέρια μέσα για να τελειώσει επιτέλους η πύρινη κόλαση. Τα υπάρχοντα δεν επαρκούν.

Αν δεν παρθούν ΑΜΕΣΑ μέτρα θα έχουμε μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες, σπίτια, θα κινδυνεύσει και το Μαίναλο.

Καλούμε όλο τον λαό της Αρκαδίας να οργανώσει τον αγώνα του με όλα τα μέσα που διαθέτει. Να συγκεντρώσουν αγροτικά οχήματα και μηχανήματα, ομάδες εθελοντών όσο γίνεται περισσότερων, για να υπερασπιστούν τα χωριά μας και το Μαίναλο».

Επικίνδυνη αναζωπύρωση υπήρξε και στον Λάλα Ηλείας. Το μεσημέρι η κατάσταση χειροτέρεψε. Σημειώνονταν νέες αναζωπυρώσεις στις περιοχές Δούκα, Λάσδικα και Λάλα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, και στα σημεία βρίσκονταν πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις εστίες της φωτιάς πριν επεκταθούν. Αποτέλεσμα ήταν να κινδυνεύσει ξανά ο Λάλας. Μάλιστα εστάλη μέσω του 112 μήνυμα στους κατοίκους για εκκένωση.

Να σημειωθεί τέλος ότι σε δύο σημεία του δήμου Ανατολικής Μάνης, και συγκεκριμένα στη δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας και στην περιοχή κοντά στη μονή Τσίγκου, ανάμεσα στην Αρεόπολη και το Γύθειο, στην ευρύτερη περιοχή του Κρυονερίου, επιχειρούσαν πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις.

Εγκλημα και εφιάλτης για ένατη μέρα στη βόρεια Εύβοια

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στη βόρεια Εύβοια

Eurokinissi

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στη βόρεια Εύβοια
Εφιαλτικές στιγμές έζησαν για ένα ακόμα 24ωρο χτες οι κάτοικοι σε αρκετές περιοχές της βόρειας Εύβοιας, καθώς διάφορα μικρά και μεγάλα μέτωπα συνέχιζαν να απειλούν χωριά και οικισμούς, και να καίνε δασικές εκτάσεις και αγροτικές καλλιέργειες, μέχρι αργά χτες το βράδυ.

Ενα έγκλημα σε βάρος του λαού της βόρειας Εύβοιας το οποίο όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί και σήμερα, για ένατη μέρα. Ενα ατελείωτο μαρτύριο, που ξεκίνησε την προηγούμενη Τρίτη και που για τη χρονική διάρκεια και την έκτασή του δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κυβέρνηση. Αντίθετα, αναδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την εγκληματική πολιτική που ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και η οποία αντιμετωπίζει την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού ως κόστος. Εννιά μέρες τώρα η φωτιά κινείται ανεξέλεγκτα από τον Ευβοϊκό κόλπο μέχρι το Αιγαίο, από την κεντρική Εύβοια μέχρι τις βόρειες ακτές του νησιού, χωρίς να μπορεί κανείς να τη σταματήσει.

Το σοβαρότερο πρόβλημα χτες εντοπιζόταν στο βόρειο μέτωπο της πυρκαγιάς και συγκεκριμένα κοντά στα χωριά Αβγαριά και Γαλατσώνα, όπου οι κάτοικοι της περιοχής, εθελοντές από τα γύρω χωριά και πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη τα τελευταία 24ωρα για να αποτρέψουν την επέλαση του πύρινου μετώπου. Παράλληλα, μία αναζωπύρωση του μετώπου που τις προηγούμενες μέρες μπήκε μέσα στο παραλιακό χωριό Πευκί και απείλησε το χωριό Ασμήνι, για το οποίο δόθηκε εντολή εκκένωσης. Επίσης, ανεξέλεγκτα έκαιγε μέτωπο κοντά στο χωριό Αγριοβότανο.

Από τη μάχη με τις φλόγες που συνεχίζεται στην Αβγαριά

Eurokinissi

Από τη μάχη με τις φλόγες που συνεχίζεται στην Αβγαριά
Τόσο στο μέτωπο της Αβγαριάς όσο και σε αυτό που κινούνταν προς το χωριό Ασμήνι, για μία ακόμα φορά η λαϊκή πρωτοβουλία ήταν αυτή που πρωτοστάτησε στην απόκρουση του πύρινου μετώπου και στην προστασία των σπιτιών και της περιουσίας του λαού. Δεκάδες κάτοικοι των γύρω χωριών, μαζί με πυροσβεστικές δυνάμεις που τις τελευταίες δύο μέρες ενισχύθηκαν, είτε με τη μεταφορά πυροσβεστών από διάφορες περιοχές της χώρας είτε με πυροσβεστικές δυνάμεις και οχήματα από διάφορες χώρες του εξωτερικού, έδωσαν και χτες τη μάχη με τις φλόγες. Ενισχυμένη ήταν χτες η παρουσία εναέριων πυροσβεστικών μέσων, με κατοίκους της περιοχής ωστόσο να επισημαίνουν ότι για άλλη μια μέρα οι εναέριες ρίψεις καθυστέρησαν να ξεκινήσουν και δεν γίνονταν με την απαιτούμενη συχνότητα.

Για μία ακόμα μέρα ο λαός της βόρειας Εύβοιας, μπροστά στη γύμνια του κρατικού μηχανισμού στο να προστατεύσει τα σπίτια και τις λαϊκές περιουσίες, πήρε την κατάσταση στα χέρια του, όπως έκανε όλες τις προηγούμενες μέρες. Με πρωτόγονα μέσα όπως κλαδιά, τσαπιά, λάστιχα ποτίσματος και μικρές δεξαμενές, έδειξε τη δύναμη της λαϊκής πρωτοβουλίας και οργάνωσης, σώζοντας τα σπίτια και αποτρέποντας την ολοκληρωτική καταστροφή.

Διάφορες μικρές και μεγαλύτερες εστίες στο βόρειο μέτωπο της φωτιάς συνέχιζαν να καίνε μέχρι αργά χτες το βράδυ, ενώ μικροεστίες υπήρχαν σε διάφορες περιοχές της βόρειας Εύβοιας. Μία κατάσταση που δεν επιτρέπει εφησυχασμό στον λαό της περιοχής και στις πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς ανά πάσα στιγμή ελοχεύει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης.

Εικόνες καταστροφής

Την ίδια στιγμή, κάτοικοι των χωριών της βόρειας Εύβοιας οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, αρχίζουν να επιστρέφουν στα χωριά τους και αντικρίζουν εικόνες βιβλικής καταστροφής.

Αρκετοί από τους κατοίκους δεν είχαν ακριβή εικόνα για το τι ακριβώς είχε συμβεί στα χωριά και στα σπίτια τους. Επιστρέφοντας, ορισμένοι από αυτούς βρέθηκαν μπροστά σε ένα αποκαρδιωτικό θέαμα: Σπίτια να έχουν καεί ολοσχερώς ή να έχουν υποστεί μικρές και μεγαλύτερες ζημιές, σταβλικές εγκαταστάσεις κατεστραμμένες, περιβόλια, αγροτικές καλλιέργειες και τα πλούσια δάση γύρω από τα χωριά να έχουν μετατραπεί σε στάχτη.

Χτες, εξάλλου, στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας μεταφέρθηκαν με κατάγματα ένας 38χρονος Κύπριος πυροσβέστης και ένας 16χρονος από το Ασμήνι.

Το ΚΚΕ καθημερινά στα πύρινα μέτωπα, δίπλα στους πυρόπληκτους

Καθημερινή είναι η παρουσία στελεχών, μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη βόρεια Εύβοια, που σήμερα για 9η μέρα δοκιμάζεται από την καταστροφική πυρκαγιά, η οποία έχει κάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροτικών καλλιεργειών, χιλιάδες σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις.

Σήμερα, Τετάρτη, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, θα βρεθεί από το πρωί στο χωριό Σκεπαστή και στη συνέχεια στα χωριά Κουρκουλοί και Μουρτιά, ενώ το απόγευμα θα επισκεφτεί το χωριό Βασιλικά.

Οι περιοδείες κλιμακίων του ΚΚΕ στις πυρόπληκτες περιοχές της βόρειας Εύβοιας θα συνεχιστούν το βράδυ της Τετάρτης. Ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας, στις 8 μ.μ. θα βρεθεί στο χωριό Κήρινθος και στη συνέχεια στη Στροφυλιά.

Αύριο, Πέμπτη 12 Αυγούστου, στις 10 π.μ. κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Παρασκευά, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Μαντούδι, ενώ στις 7 μ.μ. κλιμάκιο του Κόμματος, με επικεφαλής τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, θα βρεθεί στη Λίμνη.

Ο λαός της Εύβοιας οργανώνει τον αγώνα και την αλληλεγγύη

Κέντρο Αγώνα και Αλληλεγγύης Πυροπλήκτων δημιουργήθηκε στην Στροφυλιά της Βόρειας Εύβοιας
Κέντρο Αγώνα και Αλληλεγγύης Πυροπλήκτων δημιουργήθηκε στην Στροφυλιά της Βόρειας Εύβοιας
Μετά τη λαϊκή πρωτοβουλία για την κατάσβεση της φωτιάς, ο λαός, σύλλογοι και σωματεία της βόρειας Εύβοιας, παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και για την οργάνωση της αλληλεγγύης και του αγώνα για διεκδίκηση αποζημιώσεων στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν, αλλά και ουσιαστικών μέτρων ενίσχυσης για να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Ηδη, λίγο έξω από το Μαντούδι και στο δρόμο προς το χωριό Στροφυλιά, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου και του Σωματείου Ρετσινοπαραγώγων Εύβοιας, τοποθετήθηκε κοντέινερ το οποίο θα λειτουργήσει ως κέντρο οργάνωσης του αγώνα και της αλληλεγγύης.

«Η ικανοποίηση των άμεσων αναγκών μας είναι στα δικά μας χέρια»

Σε ανακοίνωση - κάλεσμα για οργάνωση του αγώνα διεκδίκησης ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου σημειώνει ότι «για μία ακόμη φορά ο λαός της Βορειοκεντρικής Εύβοιας γίνεται θύμα, αυτή τη φορά της καταστροφικής πυρκαγιάς που μέχρι τώρα έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα δάσους αλλά και άλλων καλλιεργειών, σταβλικών εγκαταστάσεων και μελισσιών».

Τονίζει επίσης, ότι τόσο οι καταστροφές από την πυρκαγιά που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη όσο και από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή του 2018 «δεν αποτελούν "κεραυνό εν αιθρία", αλλά μία εξέλιξη που δυστυχώς έχει τη βάση της στη ελλιπέστατη πολιτική προστασίας από όλα τα φυσικά φαινόμενα, στην συνεχόμενη υποχρηματοδότηση από όλες τις κυβερνήσεις, τόσο στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών όσο και για την καταστολή τους και στην εξασφάλιση των αναγκαίων μέσων για αυτό».

Και προσθέτει: «Ολες αυτές τις μέρες πολλοί από μας τους αγρότες και κτηνοτρόφους βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή απέναντι στη φωτιά, διαθέτοντας ότι μέσα είχαμε, υπερασπιζόμενοι τα σπίτια, τα χωράφια, τους στάβλους και τα ζώα μας. Αποδείχθηκε ότι αν δεν παίρναμε την υπόθεση στα χέρια μας θα είχαμε χάσει πολλά περισσότερα από την πυρκαγιά. Ο κρατικός μηχανισμός που είναι υπεύθυνος για την προστασία μας από κάθε φυσικό φαινόμενο και από τις πυρκαγιές φάνηκε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σ' αυτό και για αυτό πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που έχουμε υποστεί».

Απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, το λαό της περιοχής να πρωτοστατήσουν και να ενισχύσουν τις Επιτροπές Πυρόπληκτων σε κάθε χωριό και να παλέψουν όλοι μαζί για:

- Εξασφάλιση στέγασης, διατροφής και υγιεινής διαβίωσης για όλους τους πυρόπληκτους.

- Αμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης σε όλη την περιοχή.

- Αμεση καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε κατεστραμμένα σπίτια, δάση ρετσίνης, καλλιεργειών, κοπαδιών και στάβλων, μελισσιών, επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης και σε ότι άλλο περιουσιακό στοιχείο κατέστρεψε η πυρκαγιά. Παράλληλα, να εξασφαλιστούν άμεσα για τα κοπάδια που έχουν μείνει χωρίς βοσκότοπους δωρεάν οι αναγκαίες ζωοτροφές για να επιβιώσουν.

- Αμεσα να προχωρήσει το κράτος σε αποζημίωση όλων των πυροπαθών στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις που θα δημιουργούν συνθήκες αποκλεισμού τους από τις αποζημιώσεις.

- Εξασφάλιση εισοδήματος για όσους έχουν χάσει τη φετινή σοδειά (αγρότες, ρετσινάδες κλπ)

- Να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης σε όλες τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά γιατί είναι άμεσος ο κίνδυνος πλημμυρών, αφού πλέον σε μία τεράστια περιοχή της Βόρειας Εύβοιας δεν υπάρχουν τα δάση που μέχρι τώρα συγκρατούσαν τα βρόχινα νερά. Για να μην κλάψουμε από τις πλημμύρες όσους δεν κλάψαμε από τις πυρκαγιές.

- Να πάθουν τώρα μέτρα αντιπυρικής προστασίας για όλες τις περιοχές γιατί είναι άμεσος ο κίνδυνος να πληγούν και αυτές.

Συγκινητική η εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη

Την ίδια στιγμή τεράστια είναι η ανταπόκριση εργαζομένων και λαού στην πρωτοβουλία συνδικάτων και συλλόγων για την συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, που διατίθενται στους πληγέντες από την πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια.

Καθημερινά συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες διαφόρων ειδών όπως, τρόφιμα, νερό, φάρμακα κ.α., ενώ παράλληλα γίνονται ενέργειες και για την συγκέντρωση ζωοτροφών για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους και συγκροτούν ομάδες πυροπροστασίας

Από τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στην Αίγινα για τους πυρόπληκτους
Από τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στην Αίγινα για τους πυρόπληκτους
Συνεχίζονται και πυκνώνουν οι πρωτοβουλίες συνδικάτων και μαζικών φορέων για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές. Καλούν τα μέλη τους, τους εργαζόμενους και τους κατοίκους όλων των περιοχών να συνεισφέρουν σε είδη πρώτης ανάγκης (νερά, κράκερς, μπάρες δημητριακών, κρουασάν, μπισκότα, ρύζι, μακαρόνια, κονσέρβες, είδη προσωπικής υγιεινής, χαρτικά) και να συγκροτήσουν - πλαισιώσουν ομάδες πυροπροστασίας.

Στην Εύβοια

Τα Συνδικάτα Τροφίμων - Ποτών, Μετάλλου Εύβοιας και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας καλούν σε συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους, στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας (Μ. Φριζή 10, Χαλκίδα, απέναντι από την Πυροσβεστική), καθημερινά, από 7 μ.μ. έως 9 μ.μ. και οποιαδήποτε άλλη ώρα κατόπιν συνεννόησης στο 6944.303.068. Στην πρωτοβουλία συμμετέχει και το Σωματείο Εργαζομένων ΝΗΣΕΛΑΝ.

Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου και ο Σύλλογος Συνταξιούχων Καρύστου, στην παραλία Καρύστου (δίπλα στους πάγκους των παραγωγών) από το περασμένο Σάββατο και κάθε μέρα, ώρες 7 μ.μ. - 9 μ.μ. Για συνεννόηση στα τηλέφωνα: 6981.151.558 και 6972.845.825.

Για τους πληγέντες του νομού Ευβοίας κατατίθενται χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ευβοίας (Αρ. Λογαριασμού 48800959909 Εθνική Τράπεζα), που θα διατεθούν οργανωμένα για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης.

Στην Αττική

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, στα γραφεία του στο Λαύριο (Δανουκάρα 7), ώρες 9 π.μ. - 2 μ.μ. και κατόπιν συνεννόησης στα γραφεία στο Κορωπί (Παπανικολάου Δ. 10, τηλέφωνα 6984.928.944 και 6938.338.890). Δυνάμεις των σωματείων του Εργατικού Κέντρου βρίσκονται σε πυροφυλάκιο του Λαυρίου από το οποίο επιβλέπουν τον Δρυμό του Σουνίου. Οποιος ενδιαφέρεται να συμβάλει μπορεί να τηλεφωνεί στο 6984.928.944.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στα γραφεία του (Ομηρίδου Σκυλίτση 19), καθημερινά 10 π.μ. - 3 μ.μ. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210.4100.830. Το Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά «Μεταξά» στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως), κάθε Τρίτη και Πέμπτη, ώρες 6 μ.μ. - 8 μ.μ., ή κατόπιν συνεννόησης με τα μέλη του ΔΣ. Τηλ. επικοινωνίας: 210 3232463 - 6951514997.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας θα συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης στα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Ελευσίνας, Λαυρίου και Σαλαμίνας, κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα 6946420692 (Αθήνα), 6944234176 (Ελευσίνα), 6982803796 και 6977075696 (Πειραιά), 6986848245 (Λαύριο) και 2104651464 (Σαλαμίνα).

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, στα γραφεία του (Ιωάννη Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη), κάθε Τρίτη και Πέμπτη, ώρες 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών, στα γραφεία της (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), μέχρι Παρασκευή 13/8, ώρες 9.30 π.μ. - 5 μ.μ., και απογευματινές ώρες κατόπιν επικοινωνίας στα τηλέφωνα 2103802923, 2103835093, 6974517550.

Το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone», «360 Connect» και λοιπές θυγατρικές στα κτίρια Ρέντη (1ος όροφος) και Πετραλώνων (5ος όροφος) καθημερινά 9 π.μ. - 5 μ.μ., και στο κτίριο Φαλήρου καθημερινά 9 π.μ. - 3 μ.μ. Ακόμα, αύριο Πέμπτη στην έδρα του (ΕΚΑ, 3ης Σεπτεμβρίου 48β, 2ος όροφος), ώρες 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Τηλ. επικοινωνίας: 6971534002, 6974042277.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» στα γραφεία του (είσοδος Υψηλάντου α') σήμερα 10 π.μ. - 2 μ.μ., αύριο 10 π.μ. - 5 μ.μ. και την Παρασκευή 9 π.μ. - 11 π.μ. και 2 μ.μ. - 3 μ.μ.

Σωματεία και φορείς των περιοχών Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας στο Παράρτημα Αιγάλεω του Συνδικάτου Οικοδόμων (Ελλης 37) σήμερα και αύριο, ώρες 10 π.μ. - 12 μ. και 6.30 μ.μ. - 8 μ.μ.

Σωματεία και φορείς του Περιστερίου στο Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών 20) σήμερα 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή στα γραφεία των συλλόγων (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος) καθημερινά τις ώρες 5 μ.μ. - 7 μ.μ., κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα 6972.510.719 (Γεώργιος) και 6973.929.817 (Γεωργία). Οι λογαριασμοί για την οικονομική ενίσχυση είναι: Του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ στην Τράπεζα Πειραιώς, IBAN: GR4301720290005029103572238, και της ΣΕΑΑΝ στην Εθνική Τράπεζα, IBAN: GR7101105380000053800473927.

Η Πρωτοβουλία Αστυνομικών στα γραφεία της στο Μεταξουργείο (Δεληγιώργη 55-59, 4ος όροφος), ώρες 6.30 μ.μ - 8.30 μ.μ. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6977.897.220.

Ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Ομιλος Νίκαιας στα γραφεία του (Κ. Γέμελου 119 & Π. Ράλλη, Νίκαια. Τηλ.: 210.4908.666).

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Νομού Αττικής καλεί τα μέλη του να απευθυνθούν άμεσα στο σωματείο σε περίπτωση που υπάρχει έστω και ένας συνάδελφος μεταξύ των πληγέντων και χρειάζεται στήριξη, και να εκφράσουν έμπρακτη στήριξη με κάθε πρόσφορο τρόπο στους πληγέντες.

Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας προχωρούν σε συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ (στάση Μετρό «Πανεπιστήμιο») μέχρι την Παρασκευή 13/8. Επίσης οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΠΤΔΕ - ΤΕΑΠΗ συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης. Τηλ. επικοινωνίας: 6989.677.957.

Καλέσματα έμπρακτης αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους απευθύνουν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

Στην υπόλοιπη χώρα

Στη Θεσσαλονίκη, είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων της πόλης (Γ. Σουρή 2). Τηλ. επικοινωνίας: 6973311296, 6975597185.

Η Πρωτοβουλία Συλλόγων Σωματείων και Φορέων Κατά της Καύσης Απορριμμάτων στον «ΤΙΤΑΝ» Ευκαρπίας και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Πολίχνης (οδός Μαυρολεύκης 17, παλιό τέρμα του 29) μέχρι σήμερα Τετάρτη και ώρες 6 μ.μ. - 9 μ.μ.

Στο Αίγιο, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» και Ερυμάνθου, ως άμεση ενέργεια αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους συναδέλφους τους αγρότες και κτηνοτρόφους των περιοχών της Ηλείας, καλούν τα μέλη τους αλλά και κάθε αγρότη - κτηνοτρόφο της Αχαΐας να μαζέψουν ζωοτροφές άμεσα, στις έδρες των δύο Συλλόγων.

Στο Αγρίνιο το Εργατικό Κέντρο στα γραφεία του από Δευτέρα μέχρι Τετάρτη, 9 π.μ. - 12.30 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

Στην Αργολίδα, τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, στην αυλή του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου (έναντι πλατείας Ν. Κίου), μέχρι σήμερα Τετάρτη, ώρες 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Τηλ. επικοινωνίας: 6948.823.862 - 6932.134.064 - 6975.797.716.

Στα Γιάννενα, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι στον χώρο του Εργατικού Κέντρου, καθημερινά 10 π.μ. - 12 μ. και 7 μ.μ. - 9 μ.μ.

Στον Εβρο, σωματεία στο φουαγιέ του Εργατικού Κέντρου, σήμερα 6.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.

Στο Ηράκλειο, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, στα γραφεία του καθημερινά 10 π.μ. - 2 μ.μ.

Στη Θήβα, σωματεία και φορείς, στο Εργατικό Κέντρο καθημερινά 7 μ.μ. - 9 μ.μ. Τηλ. επικοινωνίας: 6944743524, 6946903216, 6972549352, 6984897178.

Στη Ζάκυνθο, το Εργατικό Κέντρο, στο ισόγειο των γραφείων του (Ευγενίδου 5, έναντι Κυνηγετικού Συλλόγου) αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή 13/8, ώρες 8 μ.μ. - 9 μ.μ. Επίσης τη Δευτέρα 16/8 και την Τρίτη 17/8, ώρες 9.30 π.μ. - 11.30 π.μ., στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου.

Στην Καρδίτσα, σωματεία της πόλης, στο Εργατικό Κέντρο (2ος όροφος) μέχρι την Παρασκευή 13/8, ώρες 9 π.μ. - 11 π.μ. και 7 μ.μ. - 9 μ.μ.

Στην Καλαμάτα, σωματεία, έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης μέχρι την Παρασκευή 13/8, ώρες 6.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6989.748.890 - 6985.698.656 - 6974.669.526 - 6977.673.306.

Στην Κοζάνη, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων, Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου, μέχρι την Παρασκευή 13/8, ώρες 7 μ.μ. - 9 μ.μ.

Στις Κυκλάδες, σωματεία, στη Σύρο σήμερα στο νησάκι μπροστά στο πρώην «Elysse»,ώρες 7 μ.μ. - 9 μ.μ., αύριο και την Παρασκευή στο πάρκινγκ στο Καρνάγιο (απέναντι από το συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ), ώρες 7 μ.μ. - 9 μ.μ. Τηλ. επικοινωνίας: 6939310665 και 6937186823. Στην Τήνο, μέχρι την Παρασκευή 13/8. Τηλ. επικοινωνίας: 6930897397 και 6972474919.

Στη Λέσβο, το Εργατικό Κέντρο, στα γραφεία του (Βαλαωρίτου και Δαβάκη, τηλ. 2251.028.861) μέχρι την Παρασκευή 13/8, ώρες 11 π.μ. - 12 μ. και 7 μ.μ. - 8 μ.μ.

Στη Λευκάδα, το Εργατικό Κέντρο, στα γραφεία του (Γ. Μεσσήνη 7 - πίσω από την παλιά ΔΕΗ) μέχρι την Παρασκευή 13/8, ώρες 10.30 π.μ. - 1.30 μ.μ. και 4.30 μ.μ. - 8 μ.μ.

Στη Λιβαδειά, ο Σύλλογος Γυναικών, στα γραφεία του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (Καραγιαννοπούλου 37) μέχρι την Παρασκευή 13/8, ώρες 10 π.μ. - 12 μ. Τηλ. επικοινωνίας: 6972608747, 6978376668, 6972279105.

Στη Νάουσα, το Εργατικό Κέντρο, στο κτίριό του καθημερινά τις ώρες 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Τηλ. επικοινωνίας: 6977.801.458 - 2332.022.230.

Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο, στα γραφεία του (Κολοκοτρώνη 20, 1ος όροφος) καθημερινά τις ώρες 8.30 π.μ. - 1.30 μ.μ.

Στη Χίο, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στο Εργατικό Κέντρο μέχρι την Παρασκευή 13/8, ώρες 10 π.μ. - 12 μ. και 6 μ.μ. - 7 μ.μ. Τηλ. επικοινωνίας: 6978.250.438.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Επισκευάζει σπίτια λαϊκών οικογενειών που επλήγησαν

Την έμπρακτη αλληλεγγύη του εκφράζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στους πληγέντες από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών. Στο πλαίσιο αυτό, συγκρότησε ομάδα για την παροχή βοήθειας σε σπίτια των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που έχουν υποστεί ζημιές. Καλεί κάθε εργαζόμενο που αντιμετωπίζει πρόβλημα αλλά και κάθε οικοδόμο που επιθυμεί να συμβάλει σε αυτήν την προσπάθεια να απευθύνεται στο Συνδικάτο.

Το Συνδικάτο «βρίσκεται δίπλα σε όσους αυτήν τη στιγμή δίνουν τη μάχη με τις φλόγες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, που με ελάχιστα μέσα και με τις δικές τους δυνάμεις παλεύουν παλικαρίσια να προστατεύσουν τις ζωές τους, τον τόπο τους και τους κόπους μιας ζωής». Εκφράζει την οργή του για τις «υποκριτικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για αντίστοιχες τραγωδίες παλιότερα, πως φταίνε τα "ακραία καιρικά φαινόμενα" ενώ οι περικοπές στην Πυροσβεστική είναι τεράστιες σε προσωπικό και εξοπλισμό και "βγάζουν μάτι", ειδικά στη βόρεια Εύβοια».

«Τον εγκληματία τον ξέρουμε: Είναι η πολιτική που ασκείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις έως τώρα, χωρίς καμιά εξαίρεση, που στο όνομα της εμπορευματοποίησης της γης, της άναρχης ανάπτυξης της επιχειρηματικής δράσης θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες εις βάρος του περιβάλλοντος και της ασφάλειας της ζωής των εργαζομένων και των περιουσιών τους», τονίζει το Συνδικάτο.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ