Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Μαυρίζουν ακόμα περισσότερο την «επόμενη μέρα» για χιλιάδες ανθρώπους

Copyright 2021 The Associated

Πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των πυρόπληκτων και το μέγεθος της καταστροφής είναι τα μέτρα που εξήγγειλαν χτες το απόγευμα ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για το γνωστό πακέτο μέτρων αποκατάστασης, που στη συγκεκριμένη περίπτωση φτάνει το πενιχρό ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ, εμπλουτισμένο με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που βέβαια κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επόμενη μέρα για εκατοντάδες χιλιάδες πυρόπληκτους, αφού τα κονδύλια αυτά έχουν ως προϋπόθεση την επιχειρηματική εμπλοκή και απέχουν από την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των κατεστραμμένων ανθρώπων.

Πιο συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε:

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και αποζημιώσεις για οικοσκευή νοικοκυριών, που αφορά 80% κρατική ενίσχυση και 20% άτοκο δάνειο με παροχή κρατικής εγγύησης στις τράπεζες. Ως γνωστόν, οι πληγέντες διαχρονικά όχι μόνο δεν καταφέρνουν να φτιάξουν το σπίτι τους όπως ήταν και καλύτερο, αλλά αντίθετα καταλήγουν να είναι όμηροι των τραπεζών για την αποπληρωμή του δανείου. Η εμπειρία της Πάρνηθας και της Ηλείας είναι γνωστή.


Eurokinissi

Ως πρώτη δόση, για κατοικίες, προβλέπεται αρωγή από 5.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της καταστροφής, ενώ για λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα προβλέπονται ποσά από 3.000 ευρώ μέχρι 14.000 ευρώ.

Ως προς τη διαδικασία χορήγησης, θα ανοίξει σχετική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέσω της διαδικτυακής πύλης arogi.gov.gr, ενώ τυχόν επιπλέον ποσά θα καταβληθούν μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του φακέλου. Βάζουν μια διαδικασία όπου οι πολίτες θα καταθέτουν με υπεύθυνη δήλωσή τους για κάθε ακίνητο την έκταση της ζημιάς που έχει υποστεί, και «η καταβολή της πρώτης αρωγής θα ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων», διάστημα στο οποίο οι πυρόπληκτοι θα είναι εντελώς ξεκρέμαστοι.

ΑΓΡΟΤΕΣ

Προβλέπεται η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν υποστεί ζημιές οι εγκαταστάσεις τους ή δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις και έχουν υποστεί ζημιά σε πολυετείς καλλιέργειες, με ποσά 1.000 ευρώ για τις μικρότερες καλλιέργειες, 2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων και 4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων. Ποσά πραγματικά για γέλια και για κλάματα. «Και αυτό πέραν των αποζημιώσεων που θα χορηγήσει ο ΕΛΓΑ για την παραγωγή τους», πρόσθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ως χάρη τάχα προς τους αγρότες, ενώ πρόκειται για ασφάλιστρα που πληρώνουν χρόνια τώρα και άρα δικαιούνται αυτήν την αποζημίωση. Χώρια την πικρή πείρα που έχει σωρευτεί, επίσης εδώ και χρόνια, με δραματικές καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, και πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, για μία τριετία.

Κοροϊδία και η εξαγγελία του Κυρ. Μητσοτάκη ότι «κάτοικοι και επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από τη φωτιά απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ». Οπως διευκρίνιζε αργότερα το υπουργείο Οικονομικών, «τα ακίνητα (κτίσματα, οικόπεδα, αγροκτήματα) που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς, ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, του 2022 και του 2023», άρα μόλις για μια τριετία, ενώ σε μια μεγάλη κατηγορία ακινήτων που θα πάνε να τα βγάλουν ότι ναι μεν «έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμα/λειτουργικά», θα τον χρεώσουν στους πυρόπληκτους κανονικότατα!

Με θράσος, εξάλλου, εξήγγειλαν ότι «αναστέλλονται οι ασφαλιστικές, φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις τους, όπως και οι πλειστηριασμοί», άρα οι υποχρεώσεις παραμένουν στο ακέραιο να εισπραχθούν σε επόμενη φάση. Δίνουν δε μια «επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης 300 έως 500 ευρώ στους πυρόπληκτους μέχρι την επισκευή των κατοικιών τους».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τις επιχειρήσεις, δεν δίνουν καμία ουσιαστική λύση και ανακούφιση στους αυτοαπασχολούμενους που έχουν χτυπηθεί διπλά και τριπλά από τις πολιτικές που τους οδηγούν στα λουκέτα, από την πανδημία και τώρα από τις πυρκαγιές.

Τα μέτρα για τις επιχειρήσεις στους προαναφερόμενους δήμους αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές και ισχύουν ανεξαρτήτως υλικών ζημιών. Οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης μέχρι 31/7/2021, κεφαλαιοποιούνται και δεν επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις. Αναστέλλεται η καταβολή για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές για 6 μήνες, αρχής γενομένης από 1η Αυγούστου 2021, και δεν επιβαρύνονται κατά το διάστημα αυτό με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις. Το σύνολο των πιο πάνω οφειλών ρυθμίζεται σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και η καταβολή τους ξεκινά από τον Φλεβάρη του 2022, με εξόφληση έως και τον Φλεβάρη του 2024.

Τα μέτρα για τους ανέργους ισχύουν πανελλαδικά και αφορούν επιχειρήσεις που υπέστησαν υλική ζημιά. Προβλέπεται η καταβολή έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης 718,65 ευρώ (45 βασικά ημερήσια επιδόματα ανεργίας) για τους εργαζόμενους που διέκοψαν την εργασία τους, αν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, με εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και σχετική αίτησή τους, ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας. Επίσης, χορήγηση του ελάχιστου τακτικού επιδόματος ανεργίας 5 μηνών (1.996,25 ευρώ + 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος + αναλογία Δώρου Χριστουγέννων) για όσους εργαζόμενους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το επίδομα τακτικής ανεργίας και διέκοψαν την εργασία τους, αν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, με εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και σχετική αίτησή τους.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα απονεμηθεί σύνταξη στην οικογένεια του Βασίλη Φιλώρα, του εθελοντή που έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια κατάσβεσης των πρόσφατων πυρκαγιών.

ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

Στον τομέα της αποκατάστασης, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «θα ξεκινήσουν άμεσα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα», όταν όλοι ξέρουν πως με βάση τις προτεραιότητες του αστικού κράτους αυτό δεν συνέβη ποτέ, εξ ου και ο λαός χρόνια τώρα πηγαίνει από φωτιά σε πλημμύρα και τούμπαλιν. Οπως και να 'χει, σε άλλη μια εσωτερική αναδιάταξη που προβάλλουν ως πανάκεια, την ώρα που «βγάζει μάτι» η πλήρης απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, εξήγγειλε ότι οι Δασικές Υπηρεσίες - που μέχρι σήμερα υπάγονται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις - θα μεταφερθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Επιπλέον, γνωρίζοντας και οι ίδιοι ότι τα κονδύλια που δεσμεύουν στις κατευθύνσεις αυτές δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω», παραπέμπουν ξανά στην τακτική του ...φιλόπτωχου ταμείου, «υιοθετώντας» - όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης - «τον θεσμό του αναδόχου» και ανοίγοντας έτσι περαιτέρω επικίνδυνους δρόμους για τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Διόλου τυχαία, ο πρωθυπουργός συνδύασε τα παραπάνω με το περιλάλητο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Πολιτικής Προστασίας, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, το οποίο όπως είπε «περιλαμβάνει τα πάντα, από την αγορά νέων αεροσκαφών, οχημάτων και άλλων μέσων πυρόσβεσης έως την προμήθεια σύγχρονων συστημάτων πυρανίχνευσης» κ.λπ. Αποσιώπησε όμως ότι τα σχέδιά τους αυτά προβλέπουν την ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή της, με αναβάθμιση των περιβόητων ΣΔΙΤ, μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων πρόληψης και πυροπροστασίας σε δήμους και Περιφέρειες, εθελοντές και ΜΚΟ, με σταδιακή αντικατάσταση επιχειρησιακών δομών του κεντρικού κράτους, δηλαδή του Πυροσβεστικού Σώματος, ώστε το αστικό κράτος να απαλλάσσεται από το «κόστος», που όλο και περισσότερο μεταφέρεται στις λαϊκές πλάτες.

Τέλος, ειδικά για τη βόρεια Εύβοια ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μια «ειδική επιτροπή οικονομικής ανασυγκρότησης», με επικεφαλής τον Στ. Μπένο, παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο άλλωστε ακριβώς της αναζήτησης διακομματικής συναίνεσης και συνέργειας και παίρνοντας τις «πάσες» που του μοίρασε απλόχερα προηγουμένως σε συνέντευξη Τύπου ο Αλ. Τσίπρας (βλέπε σχετικό θέμα), ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε «προτάσεις με τις οποίες είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς», με βάση τη στρατηγική τους στοίχιση στις ανάγκες του κεφαλαίου και την προσπάθειά τους να ενσωματώσουν ευρύτερα λαϊκά στρώματα στους στόχους του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ