Τετάρτη 11 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παραλλαγή νεοφιλελευθερισμού

Γρηγοριάδης Κώστας

«Η κοινωνία του 21ου αιώνα είναι η κοινωνία των πολιτών, δηλαδή ο χώρος της κυριαρχίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών. Το σύγχρονο κράτος παρέχει τις υποδομές και επιπλέον παρέχει τις δυνατότητες της ολόπλευρης ανάπτυξης του πολίτη και των συλλογικών εκφράσεων της κοινωνίας. Το κράτος-αφέντης ανήκει πλέον στην ιστορία του 20ού αιώνα(!). Ο πολίτης-κυρίαρχος είναι το έμβλημα του 21ου αιώνα». Το παραπάνω απόσπασμα από την εισήγηση του Κ. Σημίτη στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ είναι αρκούντως χαρακτηριστικό για την αντιστροφή της πραγματικότητας που επιχειρεί η εκσυγχρονιστική ιδεολογία, δηλαδή η καθαρόαιμη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία. Αυτή η περιβόητη «κοινωνία των πολιτών», που στο όνομά της πίνει νερό το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της άρχουσας τάξης από όλα τα καθεστωτικά κόμματα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την κοινωνία των αστών. Ο -αφηρημένος - πολίτης είναι ο αστός και σ' αυτόν, ουσιαστικά, το σύγχρονο κράτος παρέχει τα πάντα, από υποδομές μέχρι δυνατότητες ολόπλευρης έκφρασης. Αυτή η «κοινωνία των πολιτών», των αστών δηλαδή, ενισχύεται ολοένα και περισσότερο στην εποχή μας, αλλά βέβαια καθόλου δε μειώνεται η σημασία και ο ρόλος του κράτους για την επίτευξη των επιδιώξεών της. Αντίθετα, ο ρόλος του κράτους αναβαθμίζεται και ενισχύεται όσον αφορά στην καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων, ενώ ολοένα και υπονομεύεται και αχρηστεύεται η «κοινωνική αποστολή» του (το λεγόμενο κράτος πρόνοιας). Ο εκσυγχρονιστικός λόγος δεν είναι παρά παραλλαγή του νεοφιλελευθερισμού.

Απογοητεύτηκε...

Η απογοήτευση που ένιωσε ο συνάδελφος Γιάννης Τζανετάκος από το γεγονός ότι οι Κνίτες δεν επέτρεψαν την αποβίβαση των μισθοφόρων του ΝΑΤΟ, προχτές στη Θεσσαλονίκη, δε λέγεται! Ακούς εκεί - διαμαρτυρόταν χτες από το ρ/σ «Φλας» - να μείνουν εγκλωβισμένοι οι ΝΑΤΟ-μισθοφόροι στα σκάφη τους και να μην κατέβουν στην πόλη για μια βόλτα, βρε αδελφέ! Κι όλα αυτά για μερικούς Κου-Κου-Εδες που «κατέλυσαν το κράτος» (!), ωρυόταν ο κ. Τζανετάκος...

Αχ, Γιάννη μου, αχ... Και να σκεφτείς, ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια από την εποχή που ήταν της... μόδας το γνωστό... κάλεσμα «κορίτσια, ο στόλος» και η Τρούμπα...

Δικαιώνονται οι αντιδράσεις των Κυπρίων

Ως μέρος του παγκόσμιου ηλεκτρονικού υπερκατασκοπευτικού συστήματος «Εσελον» έφεραν οι πληροφορίες του «Ριζοσπάστη» τη γιγαντοκεραία που θέλουν οι Βρετανοί να στήσουν στην Κύπρο. Επιδίωξη που προκάλεσε και τις πρόσφατες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής του Ακρωτηρίου.

Η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», όμως, δίνει μια κάπως διαφορετική εκδοχή. Σύμφωνα με προχτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας, πίσω από τη γιγάντια κεραία κρύβεται το αμερικανικό Πεντάγωνο και οι σχεδιασμοί του, για το διαβόητο σύστημα της «αντιπυραυλικής ασπίδας». Η νέα κεραία - γιατί υπάρχει ήδη άλλη μία - θα ενισχύσει την ισχύ και την εμβέλεια της τελευταίας, ώστε το ραντάρ να μπορεί να επισημαίνει όχι μόνο την εκτόξευση πυραύλων, αλλά ακόμη και κινήσεις αρμάτων μάχης και στρατιωτικών μονάδων, μέχρι τη Ρωσία και τα βάθη της Ασίας. Μάλιστα, το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι η νέα βρετανική κεραία στην Κύπρο θα παίζει τον ίδιο στρατηγικό ρόλο - της έγκαιρης δηλαδή ανίχνευσης επιθετικών προθέσεων ανά την υφήλιο - που παίζουν και οι βάσεις στη Βρετανία, στο λόφο του Μένγουιθ και στο Φάιλινγκ Ντέιλς. Οι βάσεις αυτές, σημειώνει η εφημερίδα, θα αποτελέσουν, μαζί με τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, το πρώτο στάδιο του σχεδίου «αντιπυραυλικής άμυνας», που ο Μπους και τα επιτελεία του θα εφαρμόσουν πριν από τις εκλογές του 2004.

Ετσι ή αλλιώς, πάντως, οι αποφασιστικές και μαζικές αντιδράσεις των Κυπρίων δικαιώνονται πέρα για πέρα.

«Δε νομίζω ότι το επίπεδο ζωής, το οποίο έχει θεαματικά βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, μπορεί να οδηγεί τον οποιονδήποτε στο αστήρικτο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση απομυζά τον ελληνικό λαό. Συμβαίνει το εντελώς αντίθετο»...

Πρόκειται για χτεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Από εμάς, ουδέν σχόλιο. Πέρα από το γεγονός, πως είναι η πρώτη φορά, που κάποιος ισχυρίζεται ότι... ο λαός απομυζά την κυβέρνηση...

Τα οικονομικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΑΤΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ, που σήκωσε κεφάλι και βγήκε εκτός προγράμματος, κάτι οι δείκτες του ΑΕΠ, κάτι το Χρηματιστήριο, που όλοι ξέρουμε πώς πηγαίνει, ούτε στη σκιώδη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δε θέλει κανείς να συσχετιστεί με τη θέση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Πόσο μάλλον στην κυβέρνηση!

Ο Γιάννος, βέβαια, διαβεβαιώνει ότι δε θα έχουμε ανασχηματισμό στα οικονομικά υπουργεία, αλλά κανείς δεν τον πιστεύει, αφού ουδείς προφανώς μπορεί να πει τίποτε, αν δε βαρέσει το καμπανάκι λήξης του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβρη.

Αφήστε που ακόμα και το ενδεχόμενο της παραμονής στη συγκεκριμένη θέση κανέναν δεν εφησυχάζει...

Τώρα, βέβαια, για όσους λένε ότι η πολιτική αναταραχή δε βοηθάει την οικονομία, οφείλουμε να παρατηρήσουμε, ότι η υποτιθέμενη «σταθερότητα» των προηγούμενων μηνών, με τις αντιλαϊκές πολιτικές, κάθε άλλο παρά τη βοηθούσε.

Εξαρτάται, βέβαια, για το ποια οικονομία μιλάει κανείς. Εμείς ως «οικονομία» εννοούμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι και όχι οι κάθε λογής «επενδυτές», που αχόρταγα ζητούν όλο και περισσότερα.

ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ είναι σημαντικό θέμα η διερεύνηση του ενδεχόμενου νέου κρούσματος σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στην Ελλάδα, αφού αφορά στη δημόσια Υγεία. Ομως, καλό θα ήταν τα τηλεοπτικά κανάλια να είναι πιο φειδωλά στο τι πρόκειται και πώς πρόκειται να συμβεί ή συνέβη στην άτυχη γελάδα που κρίθηκε ύποπτη.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ανατριχιάσαμε πια με τις λεπτομέρειες της σφαγής και των εξετάσεων, και σε τελική ανάλυση το δυστυχές ζώο είναι το μόνο που δε φταίει γι' αυτή την ιστορία μια και δεν αποφάσισε αυτό με τι θα τρέφεται.

ΜΙΑ ΧΑΡΑ ξέρει η κυβέρνηση να συκοφαντεί τις απεργίες των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία και στα ιατρεία του ΙΚΑ. Ομως, για την τροπολογία που «πέρασε» χτες και μειώνει την κρατική επιχορήγηση στα Ταμεία τηρεί «σιγήν ιχθύος». Πληροφοριακά και για να μη μας δουλεύουν οι κυβερνώντες.

Βόμβες κατά διαδηλωτών!

Δε χωρά καμία αμφιβολία ότι όσο υποχωρεί η αποτελεσματικότητα των μηχανισμών ενσωμάτωσης και συναίνεσης των λαϊκών στρωμάτων, τόσο το «κενό» που δημιουργείται θα σπεύδουν να καταλαμβάνουν οι μηχανισμοί καταστολής και επιβολής της τάξης. Φαίνεται ότι οι τελευταίοι αναλαμβάνουν και πάλι συστηματική δράση και επανέρχονται ολοένα και πιο έντονα στο προσκήνιο τον τελευταίο καιρό, γεγονός που αποτελεί σαφή ένδειξη ότι κάτι «δεν πάει καλά» με την ικανότητα του συστήματος να επιτυγχάνει εύκολα τη χειραγώγηση των λαϊκών μαζών. Η επιστράτευση, όμως, της ωμής βίας ως καθημερινής πρακτικής αντιμετώπισης των λαϊκών κινητοποιήσεων δεν προμηνύει τίποτα το καλό για ...τη «σταθερότητα» του συστήματος.

Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις αποτέλεσε η είδηση ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο, συνεχίζοντας τα πολύχρονα πειράματά του πάνω στα - οποία κομψότης(!) - «μη θανατηφόρα όπλα», έχει πετύχει να δημιουργήσει στα εργαστήρια τις «βόμβες βρώμας»(!). Η τιτλοφόρηση του νέου όπλου είναι βέβαια σκόπιμα παραπλανητική, γιατί, όπως παραδέχτηκε αξιωματούχος του Πενταγώνου, πρόκειται για ένα νέο όπλο που στοχεύει στους νευρικούς υποδοχείς του εγκεφάλου, που συνδέουν την οσμή με το αίσθημα πανικού. Τα νέα αυτά όπλα έχουν σαφώς προσδιορισμένο στόχο: Την εξουδετέρωση των διαδηλώσεων! «Τα νέα όπλα θα μας δώσουν επιθετική δυνατότητα εναντίον μεγάλων, αχαλίνωτων ομάδων ανθρώπων, που δεν αποχωρούν ή είναι ανοιχτά εχθρικοί», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, μη αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος τις πρακτικές εφαρμογές του τρομερού αυτού όπλου στη χώρα μας, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι «δικές μας» κυβερνήσεις θα υποχρεωθούν ή θα προθυμοποιηθούν να το προμηθευτούν για να ενισχύσουν το οπλοστάσιο των δυνάμεων της δημόσιας τάξης. Οι κάτοχοι του «βρώμικου» όπλου είναι ικανοί, για παράδειγμα, να το χρησιμοποιήσουν εναντίον των πατριωτών και των κομμουνιστών, που τολμούν και στήνουν διαρκώς μπλόκα αντίστασης στις επεμβάσεις των ΝΑΤΟικών δολοφόνων στην περιοχή. Αμφιβάλλει κανείς ότι θα το έστρεφαν ενάντια στους διαδηλωτές κατά της επίσκεψης Κλίντον ή στις αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη; Αντίστοιχα, είναι προφανές ότι το φονικό όπλο θα χρησιμοποιηθεί για να χτυπήσει το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, το οποίο διαρκώς δυναμώνει και τείνει να εξελιχθεί σε σοβαρή «απειλή».

Το ζήτημα, βέβαια, δεν είναι μόνο πού και πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί το νέο όπλο -παντού, όπου μπορούν, από τη στιγμή που θα υπάρξει μαζική παραγωγή του - αλλά το γεγονός ότι το σύστημα δε σταματά στιγμή να απεργάζεται δολοφονικά μέσα για την εξουδετέρωση και καταστολή μιας λαϊκής εξέγερσης, που αποτελεί το μόνιμο εφιάλτη τους. Το γεγονός ότι το ίδιο το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει αναλάβει να εμπλουτίσει το οπλοστάσιο κατά των διαδηλώσεων έρχεται να καταδείξει ποιον πραγματικά θεωρούν εχθρό και ποιον θέλουν να κρατούν διαρκώς υποδουλωμένο, επισείοντας ή χρησιμοποιώντας ακόμα και βόμβες. Δεν είναι τυχαίο ότι, την ίδια στιγμή, ετοιμάζουν τον «σούπερ - στρατιώτη», ο οποίος «θα έχει ρουκέτες στα χέρια και ρομπότ μέσα στο σακίδιό του, ενώ θα καταναλώνει τρόφιμα κοσμοναυτών»!

Δεν τους φτάνουν οι «τρομονόμοι», η αφαίρεση των κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η απαγόρευση των διαδηλώσεων, τα δακρυγόνα, τα ΜΑΤ, η Σένγκεν, το Εσελον, κ.ο.κ. Θέλουν να θωρακίσουν το σύστημα και με «αληθινά» όπλα. Αν είναι βόμβες, ακόμα καλύτερα! Είναι φανερό ότι, αν δε σταματήσουμε τα δολοφονικά τους σχέδια, αν δεν υπάρξει μαζική και συντονισμένη δράση, που να παραλύει και να βραχυκυκλώνει τα κέντρα του δικού τους βρώμικου «εγκεφάλου», τότε δεν είναι μακριά η μέρα που θα πέσουν και οι βόμβες βρώμας στα κεφάλια μας.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Βαδίζοντας προς τη... ζούγκλα

Φανταστείτε ποιες είναι και τι κινδύνους κρύβουν οι συνθήκες σε ορισμένες συνοικίες της γαλλικής πόλης Ορλεάνη, που το Δημοτικό Συμβούλιό της αποφάσισε την απαγόρευση της κυκλοφορίας σ' αυτές, στη διάρκεια της νύχτας, από παιδιά κάτω των 13 ετών και για το διάστημα από τις 11 το βράδυ, μέχρι τις 6 το πρωί, χωρίς τη συνοδεία κάποιου ενήλικα. Μάλιστα, ορισμένοι θεώρησαν, ότι η απόφαση παραβιάζει βασικές ελευθερίες του πολίτη και προσέφυγαν στα δικαστήρια, ζητώντας την κατάργησή της. Το γαλλικό, όμως, Συμβούλιο της Επικρατείας δέχτηκε, ότι «το να απαγορεύεται στα παιδιά να κυκλοφορούν το βράδυ στους δρόμους είναι για το δικό τους συμφέρον και δεν παραβιάζει τις βασικές τους ελευθερίες».

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι η απόφαση σαφώς και παραβιάζει βασικές ατομικές ελευθερίες. Το τελευταίο, όμως, δεν έρχεται υποχρεωτικά σε αντίθεση με τον ενδεχόμενο αναγκαίο στη φάση αυτή και, επομένως, σωστό χαρακτήρα και περιεχόμενο της απόφασης του συγκεκριμένου Δημοτικού Συμβουλίου της γαλλικής πόλης. Αλλωστε, ο σύγχρονος καπιταλισμός βρίθει παραδειγμάτων, όπου οι πολύμορφες και συνεχώς εντεινόμενες συνέπειες των αξεπέραστων αντιθέσεων και αντιφάσεών του, οδηγούν στην κατάργηση - με τον ένα ή άλλο τρόπο - των ίδιων αστικοδημοκρατικών ελευθεριών, που αυτός ο ίδιος είχε κάποτε καθιερώσει και θεσμοθετήσει.

Σύμβολα ιμπεριαλιστικής τακτικής

Ολα δείχνουν ότι η νέα ΝΑΤΟική στρατιωτική επέμβαση στην ΠΓΔΜ είναι υπόθεση ημερών. Η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της ΠΓΔΜ, ότι η εκεχειρία που έχει συναφθεί στην ΠΓΔΜ μεταξύ των Αλβανών ανταρτών και της κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι και χτες «συνολικά σεβαστή», ουσιαστικά, αποτελεί το «πράσινο φως» για την αποστολή των 3.000 ΝΑΤΟικών στρατιωτών. Η ελληνική κυβέρνηση, που δηλώνει καθ' όλα έτοιμη, δε βλέπει την ώρα που το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα θα βρεθεί στη γειτονική χώρα. Ο Δ. Ρέππας δεν έκρυβε χτες την ικανοποίηση της κυβέρνησης, γιατί «ο σχεδιασμός του ΝΑΤΟ για την αποστολή δυνάμεων, προκειμένου να παρακολουθήσουν και να ελέγξουν τη διαδικασία αφοπλισμού, θα εφαρμοστεί». Ετσι, η κυβέρνηση Σημίτη θα σφραγίσει τον «πρωταγωνιστικό ρόλο» της στην ΠΓΔΜ με την παρουσία 350 - 400 στρατιωτών που συμμετέχουν στη ΝΑΤΟική δύναμη. Πολύ περισσότερο, που η εγχώρια άρχουσα τάξη θεωρεί την ΠΓΔΜ «ζωτικό χώρο» για τα συμφέροντά της, στο όνομα των «επενδύσεων» που έχει κάνει εκεί, εννοώντας την οικονομική λεηλασία του λαού και του πλούτου της γειτονικής χώρας.

Πάντως, μετά την αποστολή του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην ΠΓΔΜ, αυξάνεται και ο αριθμός των «σημείων» και των κρατών όπου υπάρχουν Ελληνες στρατιωτικοί, γεγονός εξόχως αποκαλυπτικό και συμβολικό για την ιμπεριαλιστική τακτική της εγχώριας πλουτοκρατίας.

Δεν είναι αθώοι του αίματος

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, η ΝΑΤΟική αρμάδα που κατέπλευσε στη Θεσσαλονίκη είναι αθώα του αίματος στα Βαλκάνια. Αλλο λένε, όμως, τα στοιχεία: Η STANAVFORMED διαδέχτηκε τη ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη NAVOCFORMED και είναι διαθέσιμη για άμεση ανάπτυξη σε περιόδους έντασης και κρίσεων. Υπάγεται στον επιχειρησιακό έλεγχο της διοίκησης των Συμμαχικών Ναυτικών Δυνάμεων Νότιας Ευρώπης (COMNAVSOUTH), με έδρα τη Νάπολη της Ιταλίας. Αμέσως μετά τη συγκρότησή της, τον Ιούλη του 1992, αναπτύχθηκε στο Ιόνιο, οπότε ξεκίνησε η ΝΑΤΟική επιχείρηση παρακολούθησης στην Αδριατική, με την ονομασία MARITIME MONITOR. Από τις 22 Νοέμβρη 1992 μέχρι τις 15 Ιούνη 1993, η δύναμη συμμετείχε στο ναυτικό αποκλεισμό της Γιουγκοσλαβίας. Στην ουσία, η ναυτική αυτή δύναμη εξακολούθησε να συμβάλει στον αποκλεισμό της Γιουγκοσλαβίας μέχρι τις 12 Ιούνη 1996, όταν έγινε άρση του αποκλεισμού, σαν αποτέλεσμα των Συμφωνιών Ντέιτον. Το 1999, η δύναμη συμμετείχε σε επιχειρήσεις στην Αδριατική, υποστηρίζοντας τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Το 2000 και 2001, η STANAVFORMED πραγματοποίησε επισκέψεις σε λιμάνια χωρών της Μαύρης Θάλασσας, όπως Ουκρανία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Γεωργία, αναπτύσσοντας «συνεργασία» με το ναυτικό των χωρών αυτών, στα πλαίσια του ΝΑΤΟικού σχεδιασμού «Σύμπραξη για την Ειρήνη».

Η ...αθώα αρμάδα είναι απλά η ναυτική δύναμη Αμεσης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Μια αρμάδα φονιάδων, που αυτές τις μέρες ξεχαρμανιάζουν στη Θεσσαλονίκη. Οτι ανάμεσά τους βρίσκονται και Ελληνες στρατεύσιμοι δεν αναιρεί τη φονική αποστολή της.

Ανεπιθύμητοι

Επάξια απέκτησε το χαρακτηρισμό «πόλη της αντίστασης». Για τη Θεσσαλονίκη ο λόγος. Ο αγωνιζόμενος λαός της οποίας συνεχίζει να δίνει δείγματα περηφάνιας και αξιοπρέπειας. Οπως στις 78 μέρες των βομβαρδισμών, έτσι και τώρα. Που ο πόλεμος δεν είναι πια κάπου στη Βοσνία ή το Κόσσοβο, αλλά ακριβώς στα σύνορά μας. Τόσο κοντά που δεν αφήνει περιθώρια για παραμύθια περί κέρδους από τη διέλευση των μισθοφόρων. Γι' αυτό και η αρμόζουσα «υποδοχή» των ΝΑΤΟικών, αυτή τη φορά, είχε σχεδόν παλλαϊκή υποστήριξη.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ως τη μέρα που θ' ανατείλει...

«

Ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα»! Γνωστό τοις πάσι το απόφθεγμα, σε πλήρη εφαρμογή στη γειτονιά των Βαλκανίων. Η πολιτική στον καπιταλισμό ενίοτε εκφράζεται με «τρομονόμους», με περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών, με κατάργηση εργασιακών ή ασφαλιστικών κεκτημένων, ενίοτε με ωμές στρατιωτικές επεμβάσεις και ενέργειες διεθνούς τρομοκράτησης και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, επεμβάσεις όπως αυτή που επίκειται στην ΠΓΔΜ, αυτές που ζήσαμε στο Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία και ενέργειες όπως η σύλληψη και παραπομπή του Σ. Μιλόσεβιτς στο αυτοαποκαλούμενο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Οπως κι αν εκδηλώνεται η πολιτική του ιμπεριαλισμού, δεν παύει να είναι βάρβαρη και να υπογραμμίζει όλο και πιο έντονα, όλο και πιο επιτακτικά, την ανάγκη ευρύτερης αντίστασης, την ανάγκη έντασης του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Αυτό ζητάει και η ειρήνη στην περιοχή των Βαλκανίων που άρχισε ξανά να σκιάζεται από τα μαύρα σύννεφα του πολέμου, αυτό επιτάσσει η αξιοπρέπεια και η περηφάνια κάθε λαού που δεν ανέχεται τρομοκρατικές ΝΑΤΟικές επεμβάσεις, που δε βρίσκει χώρο να ανασάνει στα ασφυκτικά αποπνικτικά πλαίσια της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης.

Οι τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια είναι πολύτιμες για την εξαγωγή διδαγμάτων. Αναδεικνύουν τη σημασία και την αξία των πρωτοβουλιών του φιλειρηνικού αντιπολεμικού κινήματος της χώρας που ήδη πάρθηκαν, δικαιώνουν το αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο της πάλης του, καταδεικνύουν την ανάγκη αυτή η πάλη όχι μόνο να συνεχιστεί μα τα αιτήματά της να γίνουν υπόθεση όλου του λαού που μόνο συμφέρον έχει από την υπεράσπιση της ειρήνης και την αντίσταση στους φορείς του πολέμου. Παράλληλα, όμως, οι εξελίξεις ξεσκεπάζουν και όσους εξακολουθούν να ρητορεύουν υπέρ της ΝΑΤΟικής επέμβασης στην ΠΓΔΜ παρουσιάζοντάς την ως προϋπόθεση για την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας. Εκείνους που μοιάζει να ξέχασαν πόσο οι ΝΑΤΟικές επεμβάσεις στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο εδραίωσαν την ειρήνη και τη σταθερότητα, που μοιάζει να ξέχασαν τα ποτάμια αίματος, τα διαμελισμένα κορμιά αμάχων, τις τεράστιες καταστροφές, την καταπάτηση κάθε είδους νομικού ή ηθικού δικαίου στο όνομα πάντα της ειρήνης, που όμως εξακολουθεί να είναι ζητούμενο.

Ο λαός όμως δεν ξέχασε. Θυμάται. Το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας γνωρίζει πως η ασφάλεια και η σταθερότητα δεν ταυτίζονται με την ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων. Πως είναι έννοιες αλληλοαναιρούμενες. Πως παλεύοντας για ειρήνη δεν μπορεί παρά να παλεύεις εναντίον του ιμπεριαλισμού. Διαφορετικά βαυκαλίζεσαι με ουτοπίες. `Η συνειδητά αποπροσανατολίζεις τη λαϊκή πάλη ώστε να απομακρύνεται ολοένα από το στόχο της.

Παρ' όλα αυτά έχουν γνώση οι φύλακες. Εν προκειμένω οι «φύλακες» της ειρήνης, «φύλακες» τελικά της ίδιας της ζωής. Το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα παραμένει ετοιμοπόλεμο. Το απέδειξε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη που επιφύλαξε θερμή αγωνιστική υποδοχή στη ΝΑΤΟική αρμάδα, οχυρώνοντας το λιμάνι της πόλης. Κοντά του διαδήλωσαν τα νιάτα της ΚΝΕ. Αυτή η ογκώδης, μαχητική διαδήλωση ήταν μόνο η αρχή, πρόκριμα όσων θα ακολουθήσουν. Γιατί και για όσο απαιτείται, με όποιο κόστος, θα είμαστε στους δρόμους. Θα δίνουμε νέα ορμή στην αντιιμπεριαλιστική πάλη και ταυτόχρονα στην πάλη ώστε οι φιλειρηνικές αντιιμπεριαλιστικές ιδέες να γίνουν «κοινός νους» για όλο τον ελληνικό λαό, παλλαϊκή συνείδηση. Κάθε μέρα ως τη μέρα που θα ανατείλει ο νέος κόσμος, όπου η ειρήνη, η ασφάλεια, η ευημερία και η δικαιοσύνη, δε θά 'ναι στόχοι πάλης μα θεμέλιά του.

Οι «προστάτες»

Τρεις αφέντες

τρεις «προστάτες»

κουβαλώ

χρόνια στις πλάτες

τρεις με έχουν

καβαλήσει,

κι όμως λέω

«ζήτω η Δύση»!

* * *

Τρεις, ΕΟΚ, ΗΠΑ

και ΝΑΤΟ,

μ' έχουν μόνιμα

από κάτω

τρεις σηκώνω

στο σαμάρι

κι όμως το 'χω

για καμάρι!

* * *

Τρεις τα γκέμια

μου κρατάνε

και στο βάραθρο

με πάνε

κι αν εκεί

με το κεφάλι

με πετάξουν

οι «μεγάλοι»,

«φίλοι» είναι

και χαλάλι!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ