Τετάρτη 11 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων

Μια χαρακτηριστική απόδειξη για το ότι οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου πάνε μαζί με τις συνεργασίες του, αποτελώντας ουσιαστικά τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του μήνα.

Συγκεκριμένα, στις 3 Μάρτη, σε μια «κλειστή επιχειρηματική εκδήλωση» υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και του Τουρκο-Ελληνικού Επιχειρηματικού (ΤΕΕΣ) Συμβουλίου της Επιτροπής Οικονομικών Εξωτερικών Σχέσεων της Τουρκίας (Foreign Economic Relations Board - DEIK), με σκοπό την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων του κεφαλαίου των δύο χωρών.

Σε αυτή συμμετείχαν μέλη του ΤΕΕΣ με επικεφαλής τον πρόεδρο Levent Sadik Ahmet και μέλη - επιχειρήσεις του DEIK, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ παρέστησαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Efe Ceylan, και ο σύμβουλος Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) επικεφαλής Γραφείου ΟΕΥ Βόρειας Ελλάδας, Αλέξανδρος Αλεξιάδης.

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών μέσω της συνεργασίας ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων. Παράλληλα, τόνισε ότι η Τουρκία αποτελεί τον 4ο σημαντικότερο προορισμό για την Ελλάδα, με το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών να παρουσιάζει σημαντική αύξηση την τελευταία πενταετία και να διαμορφώνεται σε 3,9 δισ. ευρώ το 2019. Τέλος, τόνισε πως «οι συνέργειες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», ξεχωρίζοντας τη Βόρεια Ελλάδα ως μελλοντικό «πόλο έλξης επενδυτικών και επιχειρηματικών ευκαιριών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ έθεσε ως στόχο μέσα από τη συνεργασία των δύο φορέων τη συνεισφορά στο διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου των δύο χωρών από 4 δισ. σε 8 δισ. δολάρια, αλλά και την από κοινού πραγματοποίηση έργων σε τρίτες χώρες.

Ο Θεόδωρος Καράογλου αναφέρθηκε στη συνέχεια στη σημασία της πρωτοβουλίας των δύο φορέων, ώστε να αποτελέσει την απαρχή μίας «νέας συνεργασίας και η αφορμή για να έρθουν πιο κοντά οι ηγεσίες των δύο χωρών». Ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη είπε ότι το μνημόνιο συνεργασίας ΣΕΒΕ-DEIK είναι μία σημαντική πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα, τονίζοντας ότι οι δύο οικονομίες είναι ανταγωνιστικές, αλλά και συμπληρωματικές.

Με το μνημόνιο συνεργασίας, τουρκικό και ελληνικό κεφάλαιο αποσκοπούν σε «μία στενότερη συνεργασία μέσω ανταλλαγής πληροφοριών, αμοιβαίας ενημέρωσης σε θέματα που άπτονται του διεθνούς εμπορίου και της επιχειρηματικότητας, παρεμβάσεων για την επίλυση όποιων προβλημάτων με στόχο τη διευκόλυνση και προώθηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών και κοινών δράσεων τόσο στις δύο χώρες, όσο και σε τρίτες».

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ
Το παζάρι κλιμακώνεται σε όλα τα επίπεδα

Στις 17 Μάρτη αναμένεται συνάντηση Ερντογάν με τους ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας

Eurokinissi

Την όξυνση του ιμπεριαλιστικού παζαριού, με μοχλό το Μεταναστευτικό αλλά επίδικο όλα τα κρίσιμα μέτωπα που «τρέχουν» στην περιοχή μας (από τη συνδιαχείριση του Αιγαίου και το Κυπριακό μέχρι την «επόμενη μέρα» στη Συρία αλλά και στη Λιβύη), επιβεβαίωσαν οι επαφές που είχε προχτές στις Βρυξέλλες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν με τις ηγεσίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μετά τις συναντήσεις ανακοινώθηκε η συγκρότηση κοινής ομάδας ΕΕ - Τουρκίας που ουσιαστικά θα επαναδιαπραγματευτεί την εφαρμογή της διμερούς Συμφωνίας του 2016 για το Μεταναστευτικό, ενώ ο Ερντογάν δήλωσε χτες ότι στις 17 Μάρτη περιμένει στην Αγκυρα τους ηγέτες της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Η ΕΕ «πρέπει να εξετάσει τη μεγάλη εικόνα»

Μιλώντας άλλωστε σε ΜΜΕ κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε το μεγάλο εύρος του παζαριού που επιδιώκει η Αγκυρα, όπως φυσικά και η ΕΕ, τονίζοντας ότι «η ΕΕ πρέπει να εξετάσει τη μεγαλύτερη εικόνα. Το Ιντλίμπ και η προσφυγική κρίση αποτελούν μια δοκιμή ηγετικής ικανότητας και θα αποτελέσουν κρίσιμο ζήτημα για την ΕΕ, περισσότερο από ό,τι για εμάς».

Κάλεσε ξανά την ΕΕ «να αναλάβει το δικό της μερίδιο» στο θέμα της υποδοχής των μεταναστών, δείχνοντας δε πως το Προσφυγικό αξιοποιείται για περισσότερα ανταλλάγματα και στήριξη της τουρκικής εισβολής στη Συρία, σημείωσε ότι η εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης στη Συρία θα αποβεί προς όφελος όλων και «κατά συνέπεια είναι πιθανό μια νέα διαδικασία να ξεκινήσει με την ΕΕ».

Σημειωτέον, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους δεν συζήτησε μόνο για την επικαιροποίηση της Συμφωνίας για το Μεταναστευτικό, αλλά και γι' αυτήν της Τελωνειακής Ενωσης (βασικό κεφάλαιο της ευρωτουρκικής οικονομικής συνεργασίας), την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με άνοιγμα νέων κεφαλαίων, την ταχεία χορήγηση των οικονομικών ποσών που οι Βρυξέλλες έχουν υποσχεθεί στην Αγκυρα, την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους. Αλλωστε, ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας πριν από τη συνάντηση σημείωνε ότι σε αυτήν «θα εξεταστούν διεξοδικά οι διμερείς σχέσεις, βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας, οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, ειδικά στην περιοχή του Ιντλίμπ, και το Προσφυγικό, όπως και άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα».

«Από το θέμα της Ενέργειας, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μέχρι τη μετανάστευση, την προσφυγική κρίση και την ασφάλεια, χρειάζεται να συνεργαστούμεκαι να δείξουμε αλληλεγγύη σε κάθε πεδίο. Αν δράσουμε ανάλογα, και η Τουρκία και η Ευρώπη θα γίνουμε πιο ισχυρές και πιο ασφαλείς», επισήμανε ο Τούρκος ηγέτης, σχολιάζοντας ότι η απουσία διαύλων διαλόγου αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα των δύο πλευρών.

Κατά τ' άλλα, η τουρκική κυβέρνηση επανέλαβε και τα ...μαθήματα ανθρωπιάς, με συστάσεις προς την Ελλάδα να ανατρέξει ξανά στη Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επικρίνοντας την αντιμετώπιση των προσφύγων στα σύνορα, ενώ ζήτησε ξανά «μια δίκαιη, ανθρώπινη και ισότιμη μοιρασιά του βάρους».

Οσο για τη νέα συνάντηση που είχε με τον γγ του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν είπε ότι συζήτησαν τις απειλές που αντιμετωπίζει η Τουρκία στην ασφάλειά της και πώς μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω η συνεργασία της με το ΝΑΤΟ, όπως και το θέμα των ρωσικών πυραύλων «S-400». Για το τελευταίο ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι «οι ΗΠΑ έχουν "μαλακώσει" τη στάση τους» και πρόσθεσε πως «εμείς τους είπαμε ότι θα αγοράσουμε "Patriot" αν είναι έτοιμοι να μας πουλήσουν». Θύμισε δε ότι ήδη η Τουρκία διαθέτει τους «Patriot» που έστειλε η Ισπανία ως «το πακέτο που το ΝΑΤΟ έχει αναθέσει σε μας».

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, μιλώντας στο πρακτορείο «Αναντολού» για διαδικασία που απαιτεί «συγκεκριμένα βήματα» από την ΕΕ και υποστηρίζοντας ότι «θα συζητήσουμε (σ.σ. με την ΕΕ) τι μπορούμε να κάνουμε για τους πρόσφυγες στις νέες συνθήκες», ενώ σχολίασε μεταξύ άλλων πως τα σύνορα της Ευρώπης δεν ξεκινούν στην ελληνοτουρκική μεθόριο αλλά στα νότια και στα τουρκικά σύνορα της Τουρκίας. Πρόσθεσε, χωρίς διευκρινίσεις, ότι «οι ανάγκες των μεταναστών σήμερα είναι διαφορετικές σε σχέση με την κατάσταση του 2016» και ότι «πήγαμε σε μια νέα φάση διαλόγου με την ΕΕ, χάρη σε ορισμένα θετικά βήματα που πήρε προς την Τουρκία η νέα διοίκηση της Ενωσης».

«Γόνιμες» συναντήσεις

Αν και ο Ερντογάν δεν έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τους ηγέτες της ΕΕ, πηγές της τουρκικής προεδρίας την περιέγραψαν ως «γόνιμη».

Για «εποικοδομητική» συνάντηση μίλησε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία στη μετέπειτα δήλωσή της είπε μεταξύ άλλων: «Οι μετανάστες χρειάζονται στήριξη, η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη, αλλά και η Τουρκία χρειάζεται στήριξη. Σαφώς έχουμε τις διαφωνίες μας. Αλλά έχουμε μιλήσει ξεκάθαρα και ανοιχτά. Η σημερινή συζήτηση επικεντρώθηκε στη χαρτογράφηση των τομέων στους οποίους μπορούμε να εργαστούμε, για το συμφέρον τόσο της ΕΕ όσο και της Τουρκίας. Η Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας του 2016 παραμένει έγκυρη και συζητήσαμε σήμερα πώς να εφαρμόσουμε τα κομμάτια που λείπουν (...) Εχουμε εκφράσει με σαφήνεια στον Πρόεδρο Ερντογάν τη δέσμευσή μας να προχωρήσουμε σε αυτά τα θέματα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό είναι αμοιβαίο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αναφέρθηκε μεν στις «διαφορετικές απόψεις» των δύο πλευρών που αναδείχθηκαν ξανά, συμπλήρωσε δε ότι «ήταν μια ευκαιρία να αναγνωριστεί και η ευθύνη που έχει αναλάβει η Τουρκία όσον αφορά τη φροντίδα των μεταναστών στο τουρκικό έδαφος». Ειδικά για τη Συρία είπε ότι «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα ασφάλειας στην περιοχή, ειδικά στη Συρία, στο Ιντλίμπ, καθώς και στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, και την πιθανή κινητοποίηση της ΕΕ προκειμένου να προσπαθήσει να παράσχει υποστήριξη σε αυτόν τον τομέα», καταλήγοντας πως «θα έχουμε και πάλι έναν πολιτικό διάλογο σε επίπεδο προέδρων το επόμενο διάστημα, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης με τα κράτη - μέλη».

Στο μεταξύ, ενδεικτικές για το αλισβερίσι μεταξύ Τουρκίας - ΝΑΤΟ είναι οι δηλώσεις του Αμερικανού απεσταλμένου για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, ο οποίος, όπως είχε κάνει μια μέρα πριν και ο γγ του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι «εξετάζουμε τι μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ», αναφερόμενος σε μέτρα στήριξης της Τουρκίας και σημειώνοντας ότι «όλα βρίσκονται στο τραπέζι». Ο Τζέφρι φέρεται να απέκλεισε τη χρήση χερσαίων στρατευμάτων και επανέλαβε ότι η Αγκυρα πρέπει να αποσαφηνίσει τη στάση της σχετικά με την αγορά του ρωσικού συστήματος «S-400».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, αναδεικνύοντας πόσο περιπλέκεται το παζάρι, δήλωσε ότι «αν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα των "S-400" - ακόμη και αν υποστηρίξουμε το ρόλο της Τουρκίας στο Ιντλίμπ και στη Λιβύη, όπου αντιπαρατίθεται στις πρωτοβουλίες των Ρώσων - τότε το πιθανότερο που μπορεί να γίνει σε ένα όχι και τόσο απώτερο μέλλον είναι να επακολουθήσουν νομοθετικά μέτρα, τα οποία θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά και την εφαρμογή του νόμου CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act - νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων), βάσει του οποίου έχουν επιβληθεί νέες κυρώσεις στη Ρωσία, στο Ιράν και στη Βόρεια Κορέα».

Παρεάκι με φασιστοειδή ο περιφερειάρχης

Μουτζούρης - Βορριάς - Μπουγδάνος: Αλά μπρατσέτα τα στελέχη της Περιφέρειας με φασιστοειδές
Μουτζούρης - Βορριάς - Μπουγδάνος: Αλά μπρατσέτα τα στελέχη της Περιφέρειας με φασιστοειδές
Την ώρα που τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δοκιμάζονται από την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, ο περιφερειάρχης τους «ποζάρει», σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε σχετική φωτογραφία με άτομο που ήταν υποψήφιος της ΧΑ στη Χίο. Πρόκειται για τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος εμφανίστηκε στη Χίο με τον γνωστό τρόφιμο των γραφείων της ΧΑ Λιοντή Βορριά και μάλιστα φωτογραφήθηκε μαζί του. Ωστόσο, αγκαλιά με το ακροδεξιό... παλικάρι δεν ήταν μόνο ο περιφερειάρχης, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος. Τη σχετική φωτογραφία ανέβασε ο Βορριάς στο λογαριασμό του στο «Facebook» με λεζάντα: «Μαζί με τον περιφερειάρχη με σωστούς πολιτικούς βγαίνεις φωτογραφία!!!!! Ο καθένας με το μετερίζι του...».

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τους φασίστες στον Εβρο

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασ. Πλιώτα, προκάλεσαν σχετικά δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν την έλευση Γερμανών νεοναζί στον Εβρο και τα νησιά αλλά κάνουν λόγο και για τη φωτιά που ξέσπασε σε ημερήσια δομή προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο (One Happy Family) στον λόφο απέναντι από τον καταυλισμό στο Καρά Τεπέ.

Με παραγγελία προς τους κατά τόπους αρμόδιους εισαγγελείς ζητεί τη διενέργεια έρευνας για να διαπιστωθεί η βασιμότητα των όσων καταγγέλλονται και να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την πλήρη διερεύνηση των υποθέσεων.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ
Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο κόντρα στην «ομοφωνία» του εγκλωβισμού

Την κυβέρνηση, που εμμένει στην επικίνδυνη και αδιέξοδη γραμμή της ΕΕ για το Προσφυγικό, αλλά και την πλειοψηφία του Δημοτικού συμβουλίου για τη στάση της στο θέμα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Σάμου, με αφορμή την προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ν. Μηταράκη.

Συγκεκριμένα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο της αποδοχής ύπαρξης της λεγόμενης μικρής δομής των 1.500 ατόμων στου Ζερβού επιμένει η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου (όλες οι παρατάξεις πλην της "Λαϊκής Συσπείρωσης"), παρά την απόρριψή της από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ν. Μηταράκη.

Στη διάρκεια της χτεσινής (σ.σ. προχτεσινής) συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει στο πραγματικό πρόβλημα, της άρνησης της ΕΕ να πάρει τους πρόσφυγες και μετανάστες που αναλογούν στα κράτη - μέλη της και έμεινε προσκολλημένος στην αδιέξοδη πολιτική της. Σε μια προσπάθεια να μειώσει τις αντιδράσεις, ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης άρχισαν να αποδίδουν και δεν θα χρειαστεί η δομή των άνω των 5.000 ατόμων, ενώ την ίδια στιγμή επέμεινε στην επίταξη των 216 επιπλέον στρεμμάτων γιατί, όπως είπε, οι εγκαταστάσεις του κλειστού κέντρου ...πρέπει να είναι άνετες!!!

Απέφυγε να πάρει θέση στην πρόταση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" να αποσύρει η κυβέρνηση την υπογραφή της Ελλάδας από τις συμφωνίες του Δουβλίνου και την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας που προσυπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει πιστά η ΝΔ, όταν μάλιστα έχει γίνει κουρελόχαρτο από την τουρκική πλευρά. Αντίθετα, πλειοδότησε για τη φύλαξη των συνόρων, για κλειστά κέντρα - φυλακές, για τις απορρίψεις των αιτήσεων ασύλου και τις επιστροφές, που κατά τη γνώμη της κυβέρνησης θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά και θα μειώσουν τις ροές, ισχυριζόμενος μάλιστα σε απάντηση σχετικής ερώτησης ότι "θεωρητικά" μέχρι τα Χριστούγεννα ίσως να μην υπάρχει κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης στη Σάμο».

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους και καταδίκη της πολιτικής ΝΑΤΟ - ΕΕ

Το κοινό ψήφισμα συνυπογράφουν ήδη δεκάδες σωματεία και Ομοσπονδίες

«

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν τα νησιά και η χώρα μας φυλακές της ΕΕ»: Αυτό το μήνυμα στέλνουν με κοινό τους ψήφισμα συνδικαλιστικές οργανώσεις όλης της χώρας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους ξεριζωμένους πρόσφυγες.

Στο κοινό ψήφισμα αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα: «Το Προσφυγικό είναι αποτέλεσμα των άδικων ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, που στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στήριξαν και στηρίζουν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις. (...) Εχθρός του λαού δεν είναι οι ξεριζωμένοι από τους άδικους πολέμους, αλλά η πολιτική που στηρίζει αυτούς τους πολέμους, αυξάνει τα κύματα προσφύγων και μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα - φυλακή για να προστατεύεται το "φρούριο" της ΕΕ. (...) Η προστασία των συνόρων της χώρας δεν μπορεί να συνοδεύεται με μισανθρωπισμό, με επίδειξη δύναμης πάνω σε ταλαιπωρημένους ανθρώπους ή με φωνές που μιλούν για εκτοπισμό των προσφύγων σε ξερονήσια. Τέτοιες εικόνες προσβάλλουν και υπονομεύουν τους πρόσφατους αγώνες των νησιωτών, σπέρνουν το δηλητήριο του ρατσισμού και του εθνικισμού και πρέπει να απομονωθούν.

Ομοψυχία πρέπει να έχει ο λαός μας κι αυτήν πρέπει να τη δείξει απέναντι στους άδικους πολέμους, στον Κανονισμό του Δουβλίνου, που εγκλωβίζει και τη χώρα μας και τους πρόσφυγες, απέναντι στους φασίστες, απέναντι στην καταστολή, την κρατική βία και τα ΜΑΤ, σαν αυτή που έδειξαν πρόσφατα οι νησιώτες μας. Ο λαός μας ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει αλληλεγγύη και πανανθρώπινα ιδανικά».

«Διέξοδος για πρόσφυγες - μετανάστες και το λαό είναι η άμεση κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας. Αμεσα να οργανωθούν από ΕΕ και ΟΗΕ διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα, όπως και στα σύνορα με τη Συρία, και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους. Να σταματήσει κάθε συμμετοχή και στήριξη της χώρας στις επιχειρήσεις των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, να ακυρωθεί τώρα η συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και να επιστρέψουν στην Ελλάδα πλοία, αεροπλάνα, πολεμικό υλικό και στρατιωτικοί», τονίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Οι υπογραφές στο κοινό ψήφισμα

Το ψήφισμα υπογράφουν μέχρι στιγμής:

Οι Ομοσπονδίες Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

Τα κλαδικά Σωματεία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Ηρακλείου, Εύβοιας, Λάρισας, Αργολίδας, Ημαθίας - Πέλλας, Αρτας - Πρέβεζας, Τρικάλων, τα Σωματεία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, ΟΤΑ Λευκάδας, Εργαζομένων «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ΑΕ», Εργαζομένων «TASTY FOODS», Εργαζομένων «ΦΑΓΕ», Εργαζομένων στις Συνεργαζόμενες Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις «Λειβαδίτης» - «Ζούρας» - «Βιοκότ» - «Ελίζα» - «Αλκοτ» (ΖΑΒΕΛ), Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κ. Μακεδονίας, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργατοϋπαλλήλων Παρασκευής και Συσκευασίας Τροφίμων Αρτοσκευασμάτων - Ποτών και Ειδών Ζαχαροπλαστικής Ν. Χανίων, Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Πετρούπολης, Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Επαρχίας Θήρας Νομού Κυκλάδων και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Αυξάνεται η παρουσία ευρωενωσιακής «επιδιαιτησίας»

Συνεχίζονται τα βρώμικα παζάρια στις πλάτες των λαών της περιοχής και των ξεριζωμένων

Copyright 2020 The Associated

Μπορεί τα παζάρια της αστικής τάξης της Τουρκίας με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τους «εταίρους» της ΕΕ, για το Μεταναστευτικό και την «άνευ όρων» στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία να προχωρούν, μετά και το ταξίδι του Ερντογάν στις Βρυξέλλες, όμως η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο παραμένει σύνθετη.

Τις τελευταίες ώρες, ό,τι περιστατικά έχουν αναφερθεί στην περιοχή δεν φαίνεται να έχουν στο επίκεντρο τους χιλιάδες κατατρεγμένους που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα και πάνω στις πλάτες τους παίζονται αδίστακτα τα γεωπολιτικά παιχνίδια, αλλά λαμβάνουν πλέον και διαφορετικές διαστάσεις.

Τα ξημερώματα της Τρίτης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σήμανε συναγερμός στην ελληνική πλευρά των συνόρων, καθώς έγινε αναφορά για πυροβολισμούς από την τουρκική πλευρά κοντά στο χωριό Σοφικό Εβρου, σε σημείο όπου βρισκόταν όχημα μεικτού περιπόλου Αστυνομίας και Στρατού. Αντίστοιχη αναφορά για πυροβολισμούς υπήρξε την ίδια ώρα και από περιπολικό που βρισκόταν κοντά στο Πύθιο Εβρου. Τα δύο χωριά βρίσκονται σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων μεταξύ τους.

Σε χρήση προειδοποιητικών πυρών, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρεται να προχώρησαν και μέλη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αποτρέποντας έτσι άνδρες της τουρκικής ειδικής αστυνομίας «Ozel Harekat» να προσεγγίσουν με φουσκωτή λέμβο μια μικρή νησίδα στον ποταμό Εβρο. Τουρκικά Μέσα έχουν δημοσιεύσει φωτογραφίες των ενόπλων της «Ozel Harekat» να πραγματοποιούν νυχτερινές περιπολίες τόσο στην όχθη του ποταμού όσο και στο νερό, με φουσκωτές λέμβους.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση καλεί ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς «επιδιαιτησίας» στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στρώνοντας τον δρόμο για επικίνδυνες εξελίξεις, στο φόντο και των δρομολογημένων σχεδίων «διευθετήσεων» και συνδιαχείρισης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ετσι, τους 22 Κύπριους αστυνομικούς της Μηχανοκίνητης Μονάδας Αμεσης Δράσης που βρίσκονται ήδη στην περιοχή αναμένεται να συναντήσει σήμερα Τετάρτη και η ισχυρή πολυεθνική δύναμη του ευρωενωσιακού στρατιωτικού μηχανισμού της Frontex, που θα καταφθάσει αποτελούμενη από αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Αυστρίας.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεντζερί, δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τον ίδιο να ενεργοποιήσει την ομάδα ταχείας επέμβασης και πως «το αίτημα αφορούσε αρχικά συνδρομή στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, ωστόσο, αργότερα αποφασίστηκε παρόμοια επιχείρηση να πραγματοποιηθεί και στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, στον Εβρο».

Τα φασιστοειδή σε ρόλο «εφεδρείας»

Παράλληλα, στον Εβρο συνεχίζουν να εμφανίζονται διάφορα φασιστοειδή πρόθυμα να συμμετάσχουν στην προσπάθεια στοχοποίησης των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, πολέμων και επεμβάσεων, προκειμένου να συγκαλύπτονται οι πραγματικοί υπεύθυνοι της κατάστασης στα σύνορα και να αθωώνονται η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Μετά τα ξένα και εγχώρια φασιστοειδή, την εμφάνισή τους σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο «bmftv» έκαναν και οι ακροδεξιοί του κόμματος «Εθνικής Συσπείρωσης» της Μαρίν Λεπέν. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ζορντάν Μπαρντέγια και ο ευρωβουλευτής Ζερόμ Ριβιέρ, που δήλωσαν πως βρίσκονται στον Εβρο, (σύμφωνα πάντα με τους ίδιους) θα συναντηθούν με τον αντιδήμαρχο Φερών, Δημήτρη Κολγιώνη, με τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη και τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο.

Τα φασιστοειδή που συμβάλλουν στους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων δεν λείπουν και από την άλλη πλευρά του φράχτη, όπου στην εργαλειοποίηση του δράματος των προσφύγων και μεταναστών από την τουρκική κυβέρνηση φέρεται να πρωτοστατούν και μέλη των «Γκρίζων Λύκων». Ενας από αυτούς, ο Ερκάν Οζκάν, μέλος της ασφάλειας του εθνικιστικού «Καλού κόμματος» της Μεράλ Ακσενέρ, βρίσκεται στις Καστανιές κάνοντας ζωντανές μεταδόσεις από τα επεισόδια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμμετέχοντας σε αυτά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ