Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Γυμνές» και με σοβαρές ελλείψεις στη νέα έξαρση της πανδημίας

Από κινητοποίηση έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας μέσα στην πανδημία
Από κινητοποίηση έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας μέσα στην πανδημία
Σε αντίθεση με την κυβερνητική προπαγάνδα περί «έτοιμου και ενισχυμένου» δημόσιου συστήματος Υγείας, η πραγματικότητα στις δημόσιες μονάδες Υγείας και στη Θεσσαλία παραμένει αυτή των τεράστιων ελλείψεων που αφήνουν εκτεθειμένους τους υγειονομικούς και το λαό.

Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώθηκε και στις περιοδείες που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες κλιμάκια στελεχών του ΚΚΕ, τα οποία από την πλευρά τους ανέδειξαν τον ένοχο, την χρόνια πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της Υγείας, η οποία συνεχίζεται και μέσα στην πανδημία.

Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, που παραμένουν ακόμα και σε σχέση με τα μειωμένα και ανεπαρκή οργανογράμματα των νοσοκομείων της περιοχής, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων και τα «μπαλώματα» με τις μετακινήσεις από μονάδα σε μονάδα.

Η πλειοψηφία των υγειονομικών αντιμετωπίζει εντατικοποίηση της εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τους ασθενείς. Υγειονομικοί δήλωσαν στον «Ριζοσπάστη» πως παίρνουν φέτος τις άδειες... του 2018, οι υπερωρίες είναι μόνιμο καθεστώς, τα επαγγελματικά ατυχήματα πολλαπλασιάζονται.

Ακόμα, το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα τα νοσοκομεία μετατράπηκαν σε «νοσοκομεία της μιας νόσου», χωρίς περίθαλψη του λαού για χρόνιες και άλλες παθήσεις, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις, έχει δημιουργήσει πολύμηνες λίστες αναμονής για απλά ιατρικά ραντεβού, χειρουργεία, έμειναν πίσω θεραπείες καρκινοπαθών και χρονίως πασχόντων...

Ενδεικτικά παραδείγματα από τα νοσοκομεία
  • Στη Λάρισα

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς, με σημαντικό αριθμό ασθενών να προέρχονται και από άλλες περιοχές (Ηπειρος, Πελοπόννησος, Μακεδονία), έγιναν το προηγούμενο διάστημα μόλις 38 προσλήψεις παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με το καθεστώς των επικουρικών και 23 προσλήψεις επικουρικών γιατρών που θα ολοκληρωθούν στα τέλη Σεπτέμβρη. Την ίδια ώρα, τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 109 κενά γιατρών, 104 κενά στην ιατρική υπηρεσία - πλην ιατρών, 55 στη διοικητική - οικονομική, 120 στη νοσηλευτική και 13 στην τεχνική. Σήμερα λειτουργούν 14 κλίνες ΜΕΘ από τις 18 και υπάρχουν 16 κλίνες αρνητικής πίεσης, οι οποίες στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου είχαν καλυφθεί από ασθενείς. Για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αξιοποιούνται επιπλέον η Οφθαλμολογική Κλινική και η Δερματολογική Κλινική.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, όπου έγιναν μόλις 31 προσλήψεις παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με το καθεστώς των επικουρικών, και 7 προσλήψεις επικουρικών γιατρών για 4 μήνες! Προσλήψεις μόνιμων γιατρών έχουν να γίνουν χρόνια, ενώ ισχύει ακόμη το πετσοκομμένο μνημονιακό οργανόγραμμα του 2012, το οποίο η ίδια η διοίκηση του νοσοκομείου χαρακτηρίζει «ξεπερασμένο», καθώς δεν αποτυπώνει τα πραγματικά κενά με βάση τις αυξημένες ανάγκες. Τμήματα όπως τα Παθολογικά, το Παιδοχειρουργικό, η Μονάδα Νεφρού, το Ορθοπαιδικό, το Μαιευτικό - Γυναικολογικό υπολειτουργούν.

  • Στην Καρδίτσα

Στο Νοσοκομείο υπάρχουν 71 μόνιμοι γιατροί - ένας λιγότερος από την αρχή της χρονιάς - ενώ η πρόβλεψη είναι για 107. Ακόμα και με τους επικουρικούς ιατρούς, οι ελλείψεις αγγίζουν το 20%.

Ακόμα και χωρίς νοσηλευόμενα κρούσματα κορονοϊού, η Παθολογική Κλινική είναι υπερπλήρης με σχεδόν 30% ελλείψεις ειδικών παθολόγων. Η Παιδιατρική Κλινική εφημερεύει όλο το μήνα μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, αλλά και πάλι αυτό εξαρτάται από τις μετακινήσεις παιδιάτρων από Κέντρα Υγείας. Δεν μπορεί να γίνει λόγος για ουσιαστικά αυτοτελές Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, με μόνο 3 γιατρούς διορισμένους στο τμήμα, οι οποίοι καλύπτουν και το τμήμα νοσηλείας ύποπτων κρουσμάτων COVID. Αλλά και το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου είναι επίσης στο μείον 1 από την αρχή της χρονιάς. Υπάρχουν και λειτουργούν 6 κλίνες ΜΕΘ, όσες και πριν από την πανδημία, ενώ υπάρχουν μόνο 3 αναπνευστήρες για τα 3 τμήματα πρώτης γραμμής.

  • Στα Τρίκαλα

Στο Γενικό Νοσοκομείο, το τελευταίο διάστημα έγιναν μόλις 8 προσλήψεις επικουρικών νοσηλευτών. Ετσι οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 100. Ενδεικτικά υπάρχουν κενές πάνω από 60 θέσεις νοσηλευτών, ενώ οι πραγματικές ανάγκες ξεπερνούν τις 120.

Αποτέλεσμα των παραπάνω κενών είναι ότι λειτουργούν 8 από τις 12 κλίνες ΜΕΘ, λειτουργούν ανεπαρκώς η Επιτροπή Λοιμώξεων, η Πνευμονολογική, η Α' και Β' Παθολογική Κλινική, το Ακτινολογικό και Μικροβιολογικό εργαστήριο.

  • Στον Βόλο

Δεν έχουν γίνει προσλήψεις γιατρών, ενώ αυτές του νοσηλευτικού προσωπικού είναι ελάχιστες. Συγκεκριμένα: Επί συνόλου 162 οργανικών θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού, οι 70 περίπου παραμένουν κενές, με ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες (παιδίατροι, ΩΡΛ, χειρουργοί, παθολόγοι, οφθαλμίατροι, κ.ά.). Ταυτόχρονα καλύπτονται μόνο οι 60 θέσεις από τις 87 των επικουρικών γιατρών. Από τις 540 οργανικές θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού 180 περίπου παραμένουν κενές, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις στο προσωπικό των εργαστηρίων, στους τεχνικούς και στο λοιπό βοηθητικό προσωπικό.

Τραγική η κατάσταση και στα Κέντρα Υγείας

Την εικόνα συμπληρώνει η άθλια κατάσταση στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και τα Περιφερειακά Ιατρεία στην ύπαιθρο, όπου ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή τακτική παρακολούθηση της υγείας τους. Σε μια περιοχή με μεγάλο αγροτικό πληθυσμό, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό τους, αλλά τα χρησιμοποιεί και ως δεξαμενή άντλησης προσωπικού για να μπαλώνει τρύπες.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα των ΚΥ του νομού Καρδίτσας: Στα τρία περιφερειακά ΚΥ οι ελλείψεις σε γιατρούς ξεπερνούν το 75%, ενώ το διοικητικό προσωπικό είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Στο ΚΥ Καρδίτσας δεν υπάρχει καν παθολόγος ούτε γενικός ιατρός. Σε κανένα ΚΥ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ούτε μία απλή ακτινογραφία στην εφημερία, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Αντίστοιχα τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δημόσιες δομές Υγείας στα νησιά του νομού Μαγνησίας. Οι μόνιμοι κάτοικοι υποφέρουν χειμώνα - καλοκαίρι από την ένδεια βασικών δομών, τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού, από τις πρωτοβάθμιες δομές μέχρι τα νοσοκομεία. Αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ακόμη και για τα στοιχειώδη ή να μεταφερθούν στον Βόλο για θεραπείες, εξετάσεις κ.λπ.

Ανεπαρκή τα ΜΑΠ των υγειονομικών και η υλικοτεχνική υποδομή

Στα παραπάνω χρειάζεται να προστεθούν και οι ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ). Οι μάσκες και τα γάντια δίνονται με το σταγονόμετρο. Παρόμοια, ο έλεγχος των τεστ στους υγειονομικούς που γύρισαν από διακοπές γίνεται με τεράστια καθυστέρηση, ακόμα και μετά την επιστροφή στην εργασία. Θεσπίστηκαν μάλιστα απαράδεκτα ερωτηματολόγια για το ποιος εργαζόμενος πρέπει να κάνει τεστ...

Παρόμοια είναι η κατάσταση με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Ενδεικτικά στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ο αξονικός τομογράφος παρουσιάζει προβλήματα στη λειτουργία του, οι κλίβανοι αποστείρωσης αποτελούν «μουσειακά κομμάτια», αφού συμπλήρωσαν 25 χρόνια λειτουργίας (με προδιαγραφή για 15). Στην Καρδίτσα, τα πλυντήρια για τα ρούχα του προσωπικού είναι χαλασμένα εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Διαχρονικό έγκλημα σε βάρος του λαού της περιοχής

Η κατάσταση που βιώνει ο λαός της περιοχής διαμορφώθηκε χρόνια τώρα, από όλες τις κυβερνήσεις που προωθούν την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, που θωρακίζει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες.

Ενδεικτικά, στα 2 νοσοκομεία της Λάρισας οι προϋπολογισμοί είναι μειωμένοι κατά 60% από το 2012. Αυτή η κατάσταση, πέρα από την «εξοικονόμηση» κονδυλίων για τη στήριξη συνολικά του κεφαλαίου, ωφέλησε τους επιχειρηματικούς ομίλους στην ιδιωτική Υγεία που εξασφάλισαν πελατεία. Καθόλου τυχαία, ειδικά η πόλη της Λάρισας είναι κυριολεκτικά περικυκλωμένη από μεγάλες ιδιωτικές δομές Υγείας...

Παρουσιάζοντας ως φάρμακο... το φαρμάκι, την πολιτική που οδήγησε και στη σημερινή κατάσταση, η κυβέρνηση προχωρά την παραπέρα εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Προχωρά τα σχέδια για διεύρυνση των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στα δημόσια νοσοκομεία, ανοίγοντας ακόμη περισσότερο το πεδίο για κερδοφόρες μπίζνες από μονοπωλιακούς ομίλους. Εδώ και μήνες έχει ανακοινωθεί η πιλοτική εφαρμογή αυτού του σχεδίου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Υπόθεση όλου του λαού η διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας της Υγείας

Απέναντι στην παραπάνω κατάσταση, οι υγειονομικοί, μαζί με όλο το λαό, πρέπει να δυναμώσουν τον αγώνα τους για αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν, να υπάρξει σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα. Ενα σύστημα Υγείας - Πρόνοιας που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και πλήρη στελέχωσή τους με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Θεσσαλία είναι στο πλευρό των υγειονομικών, στηρίζουν τα δίκαια αιτήματά τους, τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Αναδεικνύουν πως η πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία του λαού με όρους «κόστους - οφέλους» όχι μόνο δεν μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, αλλά είναι και επικίνδυνη, ακόμα και για την ίδια του τη ζωή. Ταυτόχρονα δίνουν τη μάχη ώστε να συνειδητοποιηθεί πιο πλατιά από το λαό η ανάγκη για μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, όπου κριτήριο της ανάπτυξης είναι οι σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες σε όλους τους τομείς και στην Υγεία.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Σωματεία - φορείς Κ. Μακεδονίας: Στη μάχη με όλες τις δυνάμεις για το συλλαλητήριο του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη

-- Κλάδος Κατασκευών: Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις κυβερνητικές εξαγγελίες

-- Συνδικάτα και φορείς της Αττικής: Σήμερα η μέρα δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες

-- Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας: Επιτακτική η ανάγκη απαλλαγής από τους ανθρώπους των αφεντικών

-- Δημόσιες μονάδες Υγείας στη Θεσσαλία: «Γυμνές» και με σοβαρές ελλείψεις στη νέα έξαρση της πανδημίας

ΚΛΑΔΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις κυβερνητικές εξαγγελίες

«Εργασιακός πυρετός αναμένεται στον κατασκευαστικό κλάδο», «Η κυβέρνηση θα στείλει ισχυρό μήνυμα ανάπτυξης των υποδομών στη Θεσσαλονίκη», είναι μερικοί από τους τίτλους που συνοδεύουν την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Μαζί με τα δισ. εκτέλεσης των μεγάλων «πρότζεκτ», ολοκληρώνουν το κάδρο του εμπορίου ελπίδας και της καλλιέργειας απατηλών προσδοκιών (και) στους εργαζόμενους στον κλάδο των Κατασκευών.

Βέβαια, το κυβερνητικό πρόγραμμα υλοποίησης έργων υποδομής, με αξιοποίηση και του περιβόητου «Ταμείου Ανάκαμψης», έχει γεννήσει πραγματικές προσδοκίες στους «μεγάλους παίχτες» του κλάδου. Τα μαχαίρια έχουν βγει και είναι έτοιμα να κατασπαράξουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ που θα διατεθεί.

Η απάντηση σε ορισμένα απλά ερωτήματα, ωστόσο, δείχνει γλαφυρά αυτήν την αντεργατική πραγματικότητα:

-- Από πού προέρχονται τα χρήματα;

Τα περίπου 17 δισεκατομμύρια ευρώ, που υπόσχεται η κυβέρνηση στους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου σε βάθος 6ετίας, είναι πλέον γνωστό πως δεν υπάρχουν σε κάποια «λεφτόδεντρα» που φυτρώνουν στο Μαξίμου ή στις Βρυξέλλες. Η εκρηκτική αύξηση της φορολογίας για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα έχει ως αποτέλεσμα τα κρατικά ταμεία να γεμίζουν κατά 95% με δικά τους χρήματα, ενώ μόλις 5% προέρχεται από τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων.

-- Εργα υποδομής για ποιον;

Λίγες μόλις μέρες μετά το νέο έγκλημα που συντελέστηκε στην Εύβοια (μετά από αυτά σε Μάνδρα, Μάτι, Χαλκιδική) ως αποτέλεσμα έντονου καιρικού φαινομένου, όπου αναδείχθηκε τραγικά για άλλη μια φορά η ανυπαρξία υποδομών προστασίας της ζωής του λαού, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι φαίνεται πλέον καθαρά ποια έργα είναι αυτά που με απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να γίνουν. Αμ δε... Ο στόχος μετατροπής της χώρας και ειδικότερα της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας σε ενεργειακό και εμπορευματικό κόμβο, καθώς και η τουριστική ανάπτυξη Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής θέτουν άλλες προτεραιότητες.

Γι' αυτό στο επίκεντρο μπαίνουν η επέκταση του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας και η διασύνδεσή του με το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο, ώστε να μετατραπεί σε «ζωτικής σημασίας» τόσο σε εγχώριο όσο και διεθνές επίπεδο.

Γι' αυτό μπαίνουν στο κάδρο μια σειρά οδικών αξόνων που θα διευκολύνουν τη μεταφορά εμπορευμάτων στις χώρες των Βαλκανίων, αλλά και τη γρήγορη πρόσβαση τουριστών στις περιοχές ενδιαφέροντος.

Γι' αυτό ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες ο διπλασιασμός του μεγέθους του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, ενώ την ίδια ώρα καρκινοβατούν μια σειρά από έργα που θα δώσουν ανάσα στην καθημερινότητα του λαού της πόλης, όπως σχολεία, χώροι πρασίνου, υποδομές άθλησης και άλλα.

Γι' αυτό οι ανακαινίσεις τουριστικών υποδομών - αξιοποιώντας τη μειωμένη προσέλευση τουριστών - έγιναν σε χρόνο-ρεκόρ, αλλά την ίδια ώρα δύο νοσοκομεία της πόλης («Παναγία» και Λοιμωδών) παραμένουν κλειστά, ενώ θα μπορούσαν άμεσα και εύκολα από τεχνικής άποψης να τεθούν ετοιμοπόλεμα.

Γι' αυτό παραχωρούνται - μέσω των ΣΔΙΤ - στις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων ακόμα και κρίσιμες υποδομές, όπως η διαχείριση του νερού στη Χαλκιδική με την κατασκευή του φράγματος Χαβρία.

-- Εργα με τι όρους για τους εργαζόμενους;

Το αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί και αυτό που ετοιμάζεται για να παρθούν τα χρήματα από το «Ταμείο Ανάκαμψης» δεν αφήνουν περιθώρια για χαμόγελα.

Οι δύο κόσμοι που συγκρούονται μπροστά στις νέες επενδύσεις στις υποδομές φάνηκαν γλαφυρά σε μια ανακοίνωση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα τέλη Ιούλη. Την ώρα που η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αποζημίωση 11 εκατ. ευρώ στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ του παραπάνω ομίλου, λόγω μειωμένης διέλευσης στα διόδια που διαχειρίζεται. Την ώρα που περιχαρής ο όμιλος ανακοίνωσε αυξημένα μερίσματα για τους μετόχους από την εκμετάλλευση ενός αυτοκινητόδρομου. Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε μειώσεις στο προσωπικό για «μείωση των λειτουργικών δαπανών»...

Η κατάσταση για τους εργαζόμενους του κλάδου έχει γίνει εκρηκτική.

Τα εργατικά «ατυχήματα» στα εργοτάξια μέσα στο καλοκαίρι χτύπησαν «κόκκινο», ενώ τα μέτρα υγιεινής μπήκαν στο ζύγι «κόστους - οφέλους».

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τεστ για τον κορονοϊό έγιναν σε εργαζόμενους κατόπιν εορτής, αφού είχε βρεθεί θετικό κρούσμα και μόνο κάτω από το φόβο της αναγκαστικής προσωρινής αναστολής της παραγωγής. Βέβαια, δεν έλειψε και η προσπάθεια να αποκρυφτούν επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στις μελετητικές εταιρείες του κλάδου βιώνουν όλο και πιο έντονα την ανασφάλεια, με την απόλυση να βαφτίζεται «λύση συνεργασίας» για τους συναδέλφους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και με εργαζόμενους να αναγκάζονται να «βγάλουν» το έτος με ελάχιστες μέρες άδειας υπόλοιπο, αφού στην καραντίνα τέθηκαν υποχρεωτικά σε «παροπλισμό».

Απέναντι σε αυτήν την ασφυκτική κατάσταση, οι φετινές πρωτοβουλίες των σωματείων μπροστά στη ΔΕΘ αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Η αγωνιστική στάση όλη την περίοδο της πανδημίας είναι το στέρεο υπόβαθρο για μια πετυχημένη και μαζική κινητοποίηση, που θα θέτει ξεκάθαρα την εργατική «ατζέντα». Με προβολή αιτημάτων που πατάνε στις πραγματικές δυνατότητες της εποχής, απέναντι στο τζογάρισμα της υγείας του λαού και τις νέες περικοπές των εργατικών δικαιωμάτων. Για να μην πληρώσουμε ξανά την κρίση τους.

Αυτός είναι ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος. Για να ανοίξουμε τη φωτεινή προοπτική όπου κριτήριο του σχεδιασμού και της υλοποίησης των έργων υποδομής δεν θα είναι ο ένας ή ο άλλος αστικός σχεδιασμός, αλλά η ολόπλευρη βελτίωση των όρων ζωής των εργαζομένων. Για να εξασφαλίσουν οι εργαζόμενοι του κλάδου μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά και τη δυνατότητα να θέσουν τις παραγωγικές ικανότητές τους, τις γνώσεις τους στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου και των αναγκών του. Για να σταματήσουμε τον 21ο αιώνα να φοβόμαστε ότι θα καούμε από τη φωτιά και θα πνιγούμε από τη βροχή.


Ζώης ΜΠΡΕΣΤΑΣ
Μέλος του ΤΓ της Οργάνωσης Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ

Πρωτοβουλίες από το ΠΑΜΕ

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο των σωματείων το Σάββατο 12/9 και να στηρίξουν τις αγωνιστικές δράσεις που προετοιμάζουν για αύριο τα σωματεία στο χώρο της Υγείας.

Επίσης, αύριο Παρασκευή στις 12 μ., στο πάρκο της ΧΑΝΘ (πίσω από το Αγαλμα του Μ. Ανδρόνικου), το ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα παρουσιαστεί το διεκδικητικό πλαίσιό του, ενώ το Σάββατο 12/9, στις 10.30 π.μ., στον ίδιο χώρο, οργανώνει εκδήλωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Στη μάχη με όλες τις δυνάμεις για το συλλαλητήριο του Σαββάτου

Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ το αγωνιστικό ραντεβού για τη συγκέντρωση και την πορεία που θα ακολουθήσει

Μαζική και μαχητική απάντηση στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης - κεφαλαίου, όπως και στην προσπάθεια αμπαλαρίσματός της μέσα σε τάχα «φιλολαϊκές» εξαγγελίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το «φόρουμ της ΔΕΘ», ετοιμάζονται να δώσουν σωματεία και φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας, με το συλλαλητήριο που οργανώνουν το Σάββατο 12/9 στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη και την πορεία που θα ακολουθήσει.

«Πληρώσαμε πολλά - Δεν θα πληρώσουμε ξανά!», τονίζουν τα σωματεία και καλούν σε ενίσχυση της πάλης για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των δημοκρατικών ελευθεριών του λαού.

Παράλληλα με το συλλαλητήριο του Σαββάτου, σωματεία των εργαζομένων στην Υγεία προετοιμάζουν αγωνιστικές παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη και την προηγούμενη μέρα. Συγκεκριμένα, αύριο Παρασκευή, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 8 π.μ. έξω από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Στις 8.30 π.μ., από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο θα ξεκινήσει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ενώ έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας (8 π.μ. - 3 μ.μ.) για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των υγειονομικών της Κεντρικής Μακεδονίας.

Καθημερινές μάχες και οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς

Τα ταξικά σωματεία, με εξορμήσεις και περιοδείες, μπαίνουν σε χώρους δουλειάς, ανοίγουν τη συζήτηση με τους εργαζόμενους για την αναγκαιότητα να δοθεί απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση, με οργάνωση του αγώνα με πλαίσιο πάλης τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Η προετοιμασία της κινητοποίησης ξεδιπλώνεται παράλληλα με τις αγωνιστικές παρεμβάσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση του κλαδικού Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού
Από τη χτεσινή κινητοποίηση του κλαδικού Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού
Στο πλαίσιο αυτό, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής πραγματοποίησε χτες κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και παρέμβαση έξω από τα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου κατέθεσε στον υφυπουργό το πλαίσιο με τις διεκδικήσεις για κλαδικές ΣΣΕ με σταθερό εργάσιμο χρόνο, για επίδομα ανεργίας τουλάχιστον 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους, παράλληλα με το πάγωμα υποχρεώσεων των ανέργων σε ΔΕΚΟ, δωρεάν πρόσβαση στις αστικές συγκοινωνίες κ.ά.

Στη συνέχεια, το Συνδικάτο κατέθεσε στην Ενωση Ξενοδόχων σχέδιο ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς η υπάρχουσα έληξε τον Αύγουστο.

Μπροστά στην κινητοποίηση του Σαββάτου, σε διευρυμένη συνεδρίαση της διοίκησης του Συνδικάτου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης στο πάρκο έξω από το ΕΚΘ την περασμένη Τρίτη, εργαζόμενοι του κλάδου ανέδειξαν πτυχές της επίθεσης όπως αυτή εκφράζεται στους χώρους δουλειάς και συζήτησαν για την ανάγκη μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Αναφέρθηκαν στο καθεστώς της τηλεργασίας που επιδιώκει να επεκτείνει η εργοδοσία, στις αρνητικές συνέπειές του, στο φόντο και του τραγικού θανάτου της 27χρονης συναδέλφισσάς τους που πέθανε μόνη μέσα στο σπίτι την ώρα της δουλειάς. Αναδείχθηκαν επίσης ζητήματα που σχετίζονται με τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με την «ευελιξία» της εργοδοσίας να εκμεταλλεύεται ανάλογα πώς βολεύεται τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων, χρησιμοποιώντας τους όποτε θέλει σε εργασία από το σπίτι και άλλες φορές πιέζοντάς τους να επιστρέψουν.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο απασχόλησε ο σχεδιασμός οργάνωσης της πάλης μέσα στους χώρους δουλειάς, μέσα και από τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα και Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας, ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα των εργαζομένων να πιέζουν για αυτά τα ζητήματα.

Αποφασίστηκε επίσης να συγκροτηθεί Σωματειακή Επιτροπή για τα τηλεφωνικά κέντρα, που θα εξειδικεύσει τη δράση στον συγκεκριμένο χώρο όπου εκδηλώνεται πιο βαριά η εκμετάλλευση, σε νέο ηλικιακά δυναμικό με χαμηλή κοινωνική πείρα κ.λπ. Μεταξύ άλλων καταγγέλθηκε ότι στα τηλεφωνικά κέντρα, με την πανδημία σε πλήρη εξέλιξη, τα μέτρα προστασίας δεν είναι επαρκή (π.χ. κοινή χρήση ακουστικών, δεν τους πληρώνουν μάσκες κ.ά.).

Αυξάνονται συνεχώς τα καλέσματα για το συλλαλητήριο

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην πλατεία ΧΑΝΘ καλούν ολοένα και περισσότερα σωματεία και Επιτροπές Αγώνα.

Σε αυτά προστέθηκε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής (ΠΟΜΕΕΑ), η οποία αναδεικνύει επίσης την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για τη διασφάλιση των αναγκών σε Ειδική Αγωγή, Αποκατάσταση και Πρόνοια. Οπως εξηγεί, δεν έχουν παρθεί ουσιαστικά μέτρα για την αδιάλειπτη και ασφαλή λειτουργία των δομών, δεν έγινε καμία προσπάθεια για τη δημιουργία ή / και επίταξη χώρων για τον αναγκαίο αποσυγχρωτισμό, για την αύξηση του προσωπικού, για τη διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ, για την ασφαλή μεταφορά, για τη συστηματική υγιεινή και τον καθαρισμό των χώρων...

«Δίνουμε αγωνιστική απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία», τονίζει στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), «ενάντια στο χτύπημα του 8ωρου, τη γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, τις απολύσεις και το πετσόκομμα των μισθών, του εισοδήματος των εργαζομένων».

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ).

Το Σωματείο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Πέλλας - Ημαθίας προγραμματίζει οργανωμένη μετακίνηση των εργαζομένων με αναχώρηση στις 3.30 μ.μ. από το Πάρκο της Νάουσας. Αναχώρηση από τον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα ανακοινώνει και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», καλώντας τους αγροτοκτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος.

Τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας «Η Πρωτοπορία», Συνταξιούχων ΙΚΑ Πιερίας και Συνταξιούχων ΙΚΑ Λιτοχώρου, μετά την πετυχημένη σύσκεψη που πραγματοποίησαν την Τρίτη, αποφάσισαν συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Λεωφορεία και αυτοκίνητα θα αναχωρήσουν από το Λιτόχωρο στις 3.30 μ.μ. και την κεντρική πλατεία της Κατερίνης στις 4 μ.μ.

Πρωτοβουλίες συνδικάτων για την οργάνωση της πάλης

Πρωτοβουλίες συντονισμού και οργάνωσης της πάλης αναλαμβάνουν συνδικάτα σε όλη τη χώρα, ενάντια στην εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου.

Αττική: Ανοιχτή συνεδρίαση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού

Η διοίκηση του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής προχωρά αύριο Παρασκευή σε έκτακτη ανοιχτή συνεδρίαση, στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β). Το Συνδικάτο θέτει στην ημερήσια διάταξη τον προγραμματισμό κινητοποιήσεων και την επικαιροποίηση του πλαισίου αιτημάτων των εργαζομένων και των σωματείων του κλάδου. Στη συνεδρίαση, που θα γίνει με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος τα επιχειρησιακά σωματεία, τα παραρτήματα του Συνδικάτου, το Πανελλήνιο Σωματείο Τουριστικών Συνοδών, το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων, η Ενωση Τεχνιτών Ζαχαροπλαστών και Ζαχαρωδών Προϊόντων. Οι εργαζόμενοι του κλάδου ήδη πληρώνουν με μαζική ανεργία, χειρότερους όρους εργασίας και αμοιβής και όξυνση της αυθαιρεσίας των εργοδοτών το «ναυάγιο» της φετινής σεζόν. Την περίοδο που διανύουμε η αγωνία για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους το επόμενο διάστημα αποτελεί κοινό τόπο τόσο για τους λιγοστούς εργαζόμενους, όσο και για τους πολλαπλάσιους συναδέλφους τους που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής ή έχουν ήδη πεταχτεί στην ανεργία.

Στο μεταξύ, την αξιοποίηση των αντεργατικών μέτρων που έχουν θεσμοθετηθεί με αφορμή την πανδημία καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Grand Resort Lagonisi». Από την αρχή της σεζόν μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι παραμένουν σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων. Η δουλειά στο εποχικής λειτουργίας ξενοδοχείο βγαίνει με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό, με αποτέλεσμα «να μην τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας» και τα «υγειονομικά πρωτόκολλα», ενώ για το λιγοστό προσωπικό η υπέρβαση του ωραρίου, η δουλειά χωρίς ρεπό και η εντατικοποίηση βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Παράλληλα, τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της εργοδοσίας. Πρώτα με αλλαγές τμημάτων και στη συνέχεια θέτοντας σε αναστολή μια σειρά από μέλη της διοίκησης, προσπάθησε να «τιμωρήσει» τους συνδικαλιστές που αντιδρούν στα αντεργατικά μέτρα. «Η συνδικαλιστική δράση μας δεν θα περιοριστεί», ξεκαθαρίζει το Σωματείο και τονίζει την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στον Εβρο, σωματεία της περιοχής απευθύνουν κοινό κάλεσμα για ενημέρωση - κινητοποίηση, σήμερα Πέμπτη στις 7.30 μ.μ., μπροστά στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης. Το κάλεσμα απευθύνουν τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα», Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, Τουριστικών Επαγγελμάτων Εβρου, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θράκης και Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Εβρου.

Στη Ροδόπη, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής και ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης (μέλος της ΟΓΕ) οργανώνουν κινητοποίηση - πικετοφορία, το Σάββατο 12/9 στις 11 π.μ., στην αρχή του πεζόδρομου Βενιζέλου στην Κομοτηνή.

Στην Κοζάνη, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων διοργανώνει σύσκεψη για τη σύσταση επιτροπής αγώνα στον Επισιτισμό - Τουρισμό, το Σάββατο 12/9 στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Καβάλα, επίσης το Σάββατο, εργατικά σωματεία θα πραγματοποιήσουν πανεξόρμηση σε χώρους δουλειάς και στο κέντρο της πόλης.

Στα Χανιά

Σε συγκέντρωση, με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ., στον υπαίθριο χώρο του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, καλεί όλα τα σωματεία και κάθε αγωνιστή συνδικαλιστή ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων - Μαγείρων Χανίων, για το συντονισμό και την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους.

Ο Δ. Κουτσούμπας στην αγωνιστική παρέμβαση στο Σύνταγμα

Στο πλαίσιο της μέρας δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες που διοργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, συνδικάτα και μαζικοί φορείς της Αττικής, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραβρεθεί στις 9.30 π.μ. στην αγωνιστική παρέμβαση στο Σύνταγμα.

Σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων της Αττικής

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και συνδικαλιστές σε σύσκεψη με θέμα την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους. Η σύσκεψη θα γίνει την Τετάρτη 16/9, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Πρωτομαγιάς, στο χώρο εντός του Πεδίου του Αρεως.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η μέρα δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες

  • Αγωνιστικές παρεμβάσεις - εξορμήσεις σε μεγάλους σταθμούς του Λεκανοπεδίου
  • Κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών στις 11.30 π.μ.

Ο ένας πάνω στον άλλο αναγκάζονται να μετακινούνται οι επιβάτες, ακριβώς γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας του λαού
Ο ένας πάνω στον άλλο αναγκάζονται να μετακινούνται οι επιβάτες, ακριβώς γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας του λαού
Με αγωνιστικές παρεμβάσεις - εξορμήσεις σε κεντρικούς συγκοινωνιακούς σταθμούς της Αττικής από το πρωί, καθώς και με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών, στις 11.30 π.μ., παίρνει σήμερα Πέμπτη σάρκα και οστά η μέρα δράσης για τις συγκοινωνίες από συνδικάτα και φορείς της Αττικής, που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ.

Από τις 8.30 π.μ. θα γίνουν αγωνιστικές παρεμβάσεις - εξορμήσεις στους σταθμούς του μετρό και τους σταθμούς μετεπιβίβασης σε Σύνταγμα, Δάφνη, Αγ. Αντώνιο, Αττική, Δουκίσσης Πλακεντίας, καθώς και στο σταθμό του ηλεκτρικού στον Πειραιά. Θα ακολουθήσει η κινητοποίηση στο υπουργείο.

Με τις σημερινές παρεμβάσεις, όπως και με εξορμήσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε αμαξοστάσια και άλλους χώρους δουλειάς στις συγκοινωνίες, τα συνδικάτα αναδεικνύουν ότι η τραγική κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που τα έχει μετατρέψει σήμερα σε «υγειονομικές βόμβες», είναι διαχρονικό έργο όλων των κυβερνήσεων. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση και στα νέα αντιλαϊκά σχέδια παραπέρα ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης, τα συνδικάτα και οι φορείς προβάλλουν αιτήματα για πύκνωση των δρομολογίων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επισκευή και ανανέωση του στόλου με καινούργια οχήματα και βαγόνια, λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των επιβατών κ.ά.

Κάλεσμα από το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του, η οποία μοιράζεται στις εξορμήσεις, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η σημερινή κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ (...) Η κυβέρνηση, αντί να υλοποιήσει άμεσα τα αιτήματα των συνδικάτων και των μαζικών φορέων για να προστατεύσει την υγεία του λαού και να διασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά του, αξιοποιεί αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες για να δυναμώσει την επιχειρηματική δράση στις αστικές συγκοινωνίες, μεγαλώνοντας τα προβλήματα (...) Η Υγεία και η Ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών θα μπουν στο ζύγι του κέρδους».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το ΠΑΜΕ απαιτεί: Πύκνωση δρομολογίων, ειδικά στις ώρες αιχμής, σε όλα τα Μέσα Μεταφοράς. Μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες και τους επιβάτες. Δωρεάν μετακίνηση σε εργαζόμενους που έχουν απολυθεί ή έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους ή έχουν εξαναγκαστεί σε εκ περιτροπής εργασία. Αμεση και γενναία κρατική χρηματοδότηση για: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα - Επισκευή και ανανέωση του στόλου με αγορά καινούργιων οχημάτων και βαγονιών. Καμία επιχειρηματική δράση στις αστικές συγκοινωνίες. Οχι στις ΣΔΙΤ. Επίταξη των ΚΤΕΛ για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
Επιτακτική η ανάγκη απαλλαγής από τους ανθρώπους και τη γραμμή των αφεντικών

Από πρόσφατη εργατική κινητοποίηση στην Καβάλα
Από πρόσφατη εργατική κινητοποίηση στην Καβάλα
Οι κομμουνιστές, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δίνουμε καθημερινά τη μάχη για να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα, να δυναμώσει η οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, να ανέβει το επίπεδο των διεκδικήσεων, να βελτιωθεί η λειτουργία των σωματείων.

Σε αυτήν τη μάχη έχουμε συνοδοιπόρους κι άλλους πρωτοπόρους εργαζόμενους, που αν και δεν συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ, συμπαρατάσσονται με τις ταξικές δυνάμεις.

Μπροστά μας ορθώνονται μεγάλα εμπόδια, στο έδαφος της μεγάλης υποχώρησης του εργατικού κινήματος. Είμαστε αντιμέτωποι με την εργοδοτική αυθαιρεσία, με τους νόμους των αστικών κυβερνήσεων που επιχειρούν να τυλίξουν «σε μια κόλλα χαρτί» την εργατική τάξη, να θέσουν νέα προσκόμματα στη συνδικαλιστική δράση.

Στην Καβάλα, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΕΥΚΚ) αποτελεί τη «ναυαρχίδα» στην υπόθεση της υπονόμευσης του εργατικού κινήματος. Διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, εξασφαλίζοντάς τους την απαραίτητη «εργασιακή ειρήνη». Την απόλυτη πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο διατηρούν εδώ και δεκαετίες οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ (σήμερα έχουν 12 στις 15 έδρες), στην ίδια γραμμή και ρόλο με τη ΔΑΚΕ, ενώ στη μειοψηφία βρίσκεται η «Αγωνιστική Συσπείρωση», ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ (2 έδρες στο ΔΣ).

Θα μπορούσε κανείς να πει, και δίκαια, ότι βλέπουμε να αναπαράγεται το κεντρικό μοτίβο που υπάρχει σε πανελλαδικό επίπεδο, με την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ στον γνωστό ρόλο του βαστάζου των επιλογών όλων των αστικών κυβερνήσεων, των επιχειρηματικών ομίλων. Καλλιέργησαν και καλλιεργούν τη λογική του «κοινωνικού εταιρισμού», του «τίποτα δεν γίνεται», του «είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι». Οπως και το τελευταίο διάστημα με την πανδημία και τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης με τα περί «κρίσης του κορονοϊού», που πρέπει «όλοι μαζί, εργάτες και αφεντικά, να βάλουμε πλάτες για να ξεπεράσουμε τον σκόπελο», αφού «δεν είναι ώρα για ταξικές αναλύσεις, αντιπαραθέσεις και διεκδικήσεις»...

Οι ταξικές δυνάμεις στον αντίποδα του «γενικού σιωπητηρίου»

Σε αυτή τη γραμμή το ΕΥΚΚ κάλεσε τους εργαζόμενους σε «γενικό σιωπητήριο», την ώρα που τα ταξικά σωματεία έδιναν τη μάχη για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού, αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για το χάλι του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την παντελή έλλειψη μέτρων στους χώρους δουλειάς ή, στην καλύτερη περίπτωση, την προσχηματική τήρηση κάποιων από αυτά.

Τηρώντας όλα τα μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας από τον κορονοϊό, βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης για προσλήψεις, χρηματοδότηση, εξοπλισμό των δομών Υγείας. Με τους αγώνες μας πιέσαμε και σε ένα βαθμό καταφέραμε η εργοδοσία να πάρει κάποια μέτρα, για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ, όπως αντισηπτικά και μάσκες, προστατευτικά διαχωριστικά.

Ολα αυτά δεν ήταν αυτονόητα. Η Πρωτομαγιά, με την οργάνωση του αγωνιστικού εορτασμού από τα ταξικά σωματεία, έγινε σημείο αναφοράς για τους εργαζόμενους στην πόλη. Το σύνθημα «Και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή» υιοθετήθηκε πλατιά. Πολύ περισσότεροι σήμερα έχουν διάθεση να συζητήσουν, προβληματίζονται για το άμεσο μέλλον. Σιγοκαίει το φιτίλι της αγανάκτησης, που δυνητικά και κάτω από την επίμονη δουλειά των ταξικών δυνάμεων μπορεί να βάλει μπουρλότο και να οδηγήσει σε νέους ελπιδοφόρους αγώνες.

Μηχανισμός αναπαραγωγής επίπλαστων συσχετισμών

Φυσικά, για την πλειοψηφία του ΕΥΚΚ αυτά είναι ψιλά γράμματα... Πότε άλλωστε αυτές οι δυνάμεις νοιάστηκαν για τα προβλήματα της εργατιάς, πότε βρέθηκαν στο πλευρό της; Οι εργάτες της Καβάλας ούτε στη φάτσα δεν τους γνωρίζουν. Ο μηχανισμός αναπαραγωγής επίπλαστων συσχετισμών είναι ο μόνος που δεν καταλαβαίνει από πανδημίες, απολύσεις, μετατροπές συμβάσεων, αναστολή εργασίας, περικοπές μισθών, κατασχέσεις, πλειστηριασμούς. Αν και η πανδημία επέβαλε αναβολές στις αρχαιρεσίες των συνδικάτων, ο μηχανισμός του εργατοπατερισμού δούλεψε και δουλεύει ακατάπαυστα μπροστά στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο, που είναι προγραμματισμένο για τον επόμενο Γενάρη, χωρίς να μπορεί κανείς να αποκλείσει να γίνει και νωρίτερα.

Συνεχίζουν την «παράδοση» των αρχαιρεσιών σε σωματεία - σφραγίδες. Τουλάχιστον 20 σωματεία με παρόμοιους τίτλους, με εκατοντάδες περιφερόμενους ψηφοφόρους αγνώστου ιδιότητας, διπλά και τριπλά ψηφίσαντες. Με εκλογές σε χώρους δουλειάς όπου τα πάντα κανονίζονται μέσα από τα γραφεία των διευθυντών και της εργοδοσίας. Εκατοντάδες περιπτώσεις που ψηφίζουν χωρίς ούτε ένα αποδεικτικό ταυτοποίησης, εκατοντάδες άλλοι που ψηφίζουν χωρίς να γνωρίζουν τι και γιατί, αφού «το αφεντικό τούς έστειλε». Αυτά τα σωματεία εκλέγουν δεκάδες μέλη διοικήσεων και αντιπροσώπους που στην πλειοψηφία τους αγνοούν και οι ίδιοι την ιδιότητά τους αυτή! Σε τέτοια σωματεία μπορείς να βρεις... 800 μάγειρες να έχουν ψηφίσει στην Καβάλα! «Εργατικά σωματεία» όπου ψηφίζουν συνταξιούχοι, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, αυτοαπασχολούμενοι, νοικοκυρές!

Με τέτοια και άλλα τερτίπια έχουν κατσικωθεί στο σβέρκο της εργατιάς αιώνιοι εργατοπατέρες, σήμερα συνταξιούχοι, που εφηύραν τον τίτλο του... συμβούλου του ΕΥΚΚ για τον εαυτό τους, παραμένοντας έτσι ακλόνητοι στη θέση τους, εναλλάσσοντας αχυρανθρώπους στη διοίκηση και στην προεδρία (μόνο τα τελευταία 5 χρόνια έχουν αλλάξει 4 πρόεδροι).

Αυτοί που έχουν εξαπολύσει τα τελευταία χρόνια πογκρόμ ενάντια στις ταξικές δυνάμεις, με μπράβους και αστυνομία στις συνελεύσεις του ΕΥΚΚ, με κάμερες στο περίκλειστο για τους εργαζόμενους και ορθάνοιχτο για τα επιχειρηματικά συμφέροντα κτίριο του ΕΥΚΚ. Με μηνύσεις και αγωγές, που στόχο έχουν να γονατίσουν και οικονομικά τα ταξικά σωματεία. Με εκδίωξη των συνταξιουχικών σωματείων που δεν τους κάνουν τα χατίρια. Με παρεμβάσεις στο Πρωτοδικείο και στον Δικηγορικό Σύλλογο, ώστε να εξασφαλίζεται εν κρυπτώ το «γαϊτανάκι» τέτοιων απαράδεκτων αρχαιρεσιών.

Οι εργαζόμενοι τους γυρνούν την πλάτη

Η δράση των ταξικών δυνάμεων όλα τα τελευταία χρόνια συνέβαλε στο ξεσκέπασμα αυτού του μηχανισμού. Δεν τους αφήσαμε σε χλωρό κλαρί! Παράλληλα με το δυνάμωμα του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, που αποτυπώνεται και στις αρχαιρεσίες των συνδικάτων, στις εγγραφές νέων μελών, στη δημιουργία νέων συνδικάτων (όπως στον Επισιτισμό - Τουρισμό), στο πέρασμα σωματείων σε ταξικές διοικήσεις για πρώτη φορά στην ιστορία τους (Οικοδόμοι), η άνοδος του κύρους των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ συμβάλλει στο να απομονώνονται αυτές οι δυνάμεις, να δημιουργείται κλίμα απόρριψης - μη ανοχής από υγιείς συνδικαλιστές, που μπορεί να μη συμφωνούν συνολικά με το ΠΑΜΕ, ωστόσο κατανοούν την αναγκαιότητα το εργατικό κίνημα να ξεμπερδεύει με τους ανθρώπους της εργοδοσίας.

Δεν είναι λίγοι οι χώροι δουλειάς όπου οι εργαζόμενοι αρχίζουν να τους γυρνούν την πλάτη.

Πιο χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση αποτελεί βιομηχανικός χώρος όπου στήθηκαν κάλπες για να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι σε ένα από τα πολλά σωματεία - φαντάσματα και τελικά δεν ψήφισε ούτε ένας, αν και 4 χρόνια πριν είχε ψηφίσει η πλειοψηφία. Το αποτέλεσμα αυτό δεν ήρθε ουρανοκατέβατο. Στο χώρο αυτό οι ταξικές δυνάμεις παρεμβαίνουν σταθερά όλα τα τελευταία χρόνια. Ημασταν στο πλευρό των εργαζομένων όταν η εργοδοσία ξεκίνησε τις απολύσεις, τις αλλαγές στις συμβάσεις.

Αυτή η κατάσταση φυσικά ανησυχεί το μηχανισμό των εργατοπατέρων του ΕΥΚΚ. Γι' αυτό προσπαθούν να αλλάξουν το καταστατικό χωρίς καταστατική συνέλευση των αντιπροσώπων! Γι' αυτό προσπαθούν να περάσουν «πειθαρχικό κανονισμό» για τα μέλη του ΔΣ, χαρτί που δεν τους βγήκε, αλλά με βάση αυτόν τον υποτιθέμενο κανονισμό απέβαλαν ένα μέλος της διοίκησης και προειδοποίησαν με διαγραφή άλλο ένα (και οι δύο εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης»).

Πρόσφατα αρνήθηκαν την εγγραφή του Σωματείου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού, καθώς υπάρχει - όπως λένε - «αντιπροσωπευτικό» σωματείο του κλάδου στη δύναμη του ΕΥΚΚ. Αδιάφορο βέβαια που μιλάμε για σωματείο - φάντασμα, χωρίς καμία δράση, χωρίς καμία παρέμβαση, την ώρα που ο κλάδος στενάζει! Πριν πάρουν την απόφαση, λίγοι στην αρχή πρωτοπόροι εργαζόμενοι του κλάδου, να δημιουργήσουν το δικό τους σωματείο, έψαχναν τον πρόεδρο του υπάρχοντος σωματείου. Μόνο που αυτός τότε κρυβόταν (κυριολεκτικά) πίσω από τις κουζίνες! Είναι πραγματικά αδίστακτοι! Μέχρι και πλαστογραφίες μεθοδεύουν για να στηρίξουν την «εγκυρότητα» αρχαιρεσιών σε Συνδικάτο Μετάλλου, υπόθεση που δικαστικά εκκρεμεί.

Οι εργατοπατέρες λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο

Οσο αδίστακτοι κι αν είναι οι εργατοπατέρες, άλλο τόσο αποφασισμένοι είναι οι κομμουνιστές συνδικαλιστές, οι εργάτες και οι υπάλληλοι που συσπειρώνονται στα ταξικά σωματεία. Είμαστε αποφασισμένοι να δυναμώσουμε το μέτωπο στην κυβερνητική πολιτική και την εργοδοσία, στους ανθρώπους των αφεντικών μέσα στα συνδικάτα.

Μπροστά και στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του ΕΥΚ Καβάλας καλούμε να προβληματιστούν όλοι οι συνδικαλιστές που δεν υιοθετούν τη στάση αυτής της πλειοψηφίας. Εκπρόσωποι σωματείων που ξέρουν από διεκδικήσεις, από αγώνες, από αντίσταση στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Που μπορεί να κρατούν αποστάσεις από το ΠΑΜΕ, αλλά ήρθε η ώρα να αντιπαρατεθούν με αυτούς που λυμαίνονται το Εργατικό Κέντρο και που θέλουν να παρουσιάζουν την υπόθεση αυτή ως μια διαμάχη μεταξύ δύο παρατάξεων, αναμασώντας τα περί «κομματικού συνδικαλισμού».

Η υπόθεση της απαλλαγής του εργατικού κινήματος από τους ανθρώπους των αφεντικών είναι υπόθεση ζωής και θανάτου στην πορεία για την ανασύνταξή του. Σε αυτόν το δρόμο χρειάζεται να συναντηθούμε με τη μεγάλη μάζα των εργαζομένων, με συνδικαλιστές που σέβονται και τιμούν το ρόλο και την αποστολή τους.


Γιάννης ΓΙΑΓΚΙΔΗΣ
Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕΜέλος του ΔΣ του ΕΥΚΚΕκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ