Την ίδια στιγμή, εδώ και 6 χρόνια τα πτυχία των τελειόφοιτων μένουν στο ράφι, γιατί η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ τώρα, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την «πανεπιστημιοποίηση» των Τμημάτων μας, έχει αφήσει στον πάγο την αναγνώριση των πτυχίων μας ως ΠΕ. Είναι αδιανόητο να κοπιάζουμε για να σπουδάσουμε και να μην έχουμε επαγγελματικά δικαιώματα, και το πτυχίο μας να μην είναι η μοναδική προϋπόθεση για δουλειά!
Για όλους αυτούς τους λόγους οργανώνουμε τον αγώνα μας. Ηδη έχουμε αποφασίσει μια σειρά από πολύμορφες δράσεις, με κορύφωση αύριο Πέμπτη, όπου θα πάμε στο υπουργείο Παιδείας για να δώσουμε μια πρώτη γεύση στον υπουργό τι τον περιμένει στις 6 Νοέμβρη!
Οι φοιτητές του ΠαΔΑ θα είμαστε παρόντες στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνουν Φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη την Αθήνα, μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, στο Σύνταγμα.
Στις 6 Νοέμβρη κατεβαίνουμε στους δρόμους για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τα αυτονόητα. Θέλουμε εδώ και τώρα να καλυφθούν οι ανάγκες μας, οι οποίες μπροστά στα κέρδη των επιχειρήσεων θεωρούνται κόστος.
Είμαστε στον δρόμο γιατί απαιτούμε σύγχρονες και ασφαλείς σπουδές, με αναβαθμισμένες υποδομές, εργαστήρια και πτυχία με αξία, ως μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα. Γιατί δεν συμβιβαζόμαστε με μια ζωή στην οποία θα πρέπει να δουλεύουμε παράλληλα με τις σπουδές, όπου θα χρειάζεται να βάζουμε όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την κάλυψη των αναγκών μας και στο τέλος, μετά από τόσο αγώνα και τόσες θυσίες, δεν θα μπορούμε να βρούμε δουλειά ούτε στο επιστημονικό μας αντικείμενο.
Κατεβαίνουμε στον δρόμο για να διεκδικήσουμε μαζί με τους συναδέλφους μας που περιμένουν τη μεταγραφή τους να μπορέσουν να την πάρουν και να μη χάσει το εξάμηνό του κανένας, όπως έχουμε καταφέρει σε αρκετούς Φοιτητικούς Συλλόγους της πόλης ήδη. Στη Θεσσαλονίκη αυτός ο αγώνας μετράει ήδη κατακτήσεις, αφού καταφέραμε να σιτιζόμαστε στο ΑΠΘ όλοι δωρεάν, και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε σε αυτήν την κατεύθυνση!
Ομως στις 6 Νοέμβρη σε όλη την Ελλάδα θα είμαστε στους δρόμους, για να στείλουμε και την πρώτη μεγάλη προειδοποίηση στον υπουργό ...ιδιωτικής Παιδείας, κύριο Πιερρακάκη, ότι τα σχέδιά του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα πέσουν στο κενό, αφού θα μας βρίσκει διαρκώς απέναντί του!
Την ίδια στιγμή που η χώρα μας μπλέκεται ακόμα περισσότερο στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και στο μακελειό του λαού στην Παλαιστίνη, κάνοντάς μας θύματα αλλά και θύτες ενός ολόκληρου λαού, φτάνοντας ακόμα και στην άρνηση της ψήφισης στον ΟΗΕ της καταδίκης και κατάπαυσης των βομβαρδισμών, δεν μπορούμε να μείνουμε θεατές!
Την ίδια στιγμή που ένας ολόκληρος λαός υψώνει ανάστημα μέσα στα συντρίμμια, διεκδικώντας δίκαια το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον τόπο και τη ζωή του απέναντι στην 75χρονη κατοχή από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, δεν μπορούμε να μείνουμε θεατές!
Δεν μπορούμε να μείνουμε θεατές, γιατί αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι, δεν πρέπει ούτε στιγμή να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και για το δίκιο, πρέπει να παλέψουμε με ό,τι μπορούμε! Γι' αυτό κρίνεται τι στάση θα κρατήσουμε, θα ανεχτούμε τη συμμετοχή της χώρας στη σφαγή στη Γάζα από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ ή θα εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Παλαιστίνης;
Οι φοιτητές έχουμε επιλέξει: Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά!
Στις 6 Νοέμβρη έχουμε μια ευκαιρία, στα μεγάλα φοιτητικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, την ώρα που η κυβέρνηση θα δίνει 7,2 δισ. για τους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ και τη στήριξη στο κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ... Εμείς θα βροντοφωνάζουμε «Λευτεριά στην Παλαιστίνη»! «Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας»!
Από αυτές τις κινητοποιήσεις να μη λείψει κανείς!
Απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων του συστήματος, που έχουν φτιάξει ένα πανεπιστήμιο μακριά από τις ανάγκες των πολλών, η πράξη επιβεβαιώνει ότι μπορούμε να ορθώνουμε εμπόδια, να πετυχαίνουμε κατακτήσεις, να αφήνουμε νόμους στα χαρτιά. Ο,τι κερδίσαμε για τις σπουδές και τη ζωή μας, το κερδίσαμε μέσα από την οργάνωση, τη διεκδίκηση, την αποφασιστικότητά μας.
Ετσι κατάφεραν οι φοιτητές των καθηγητικών σχολών να πάρει έναν χρόνο ακόμα παράταση η απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία. Ετσι κατάφεραν οι φοιτητές και οι απόφοιτοι των Γεωπονικών σχολών, που ιδρύθηκαν με τον νόμο Γαβρόγλου και βρίσκονταν για 6 χρόνια στον «αέρα», να κατοχυρώσουν επαγγελματικά τα πτυχία τους. Ετσι κατάφερε ο Σύλλογος Οικότροφων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να καταργήσει στην πράξη τον απαράδεκτο εσωτερικό κανονισμό των φοιτητικών εστιών που συνδέει την απονομή πτυχίου με την αποπληρωμή του χαρατσιού για διαμονή στις εστίες.
Με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς, οι φοιτητές ήρθαν αντιμέτωποι με τις ασυντήρητες κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές εργαστηρίων, με αποτέλεσμα να είναι συχνά περιστατικά οι πτώσεις σοβάδων, παραθύρων, ταβανιών σε διάφορες σχολές, με κίνδυνο για την ασφάλεια και την υγεία όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας. Οι μικρές και ακατάλληλες αίθουσες για τον όγκο των φοιτητών, εικόνες με φοιτητές να κάθονται στο πάτωμα και σε παράθυρα, με τον συνωστισμό να προκαλεί τουλάχιστον δυσφορία και πολλά ερωτήματα για το τι είδους μάθημα μπορεί να γίνει. Οι ελλείψεις σε μόνιμο διδακτικό προσωπικό στα ιδρύματα είναι τεράστιες και, εν αναμονή των έκτακτων διδασκόντων σε πολλές περιπτώσεις, οι αναβολές και ακυρώσεις μαθημάτων κι εργαστηρίων είναι ο κανόνας.
Τα προβλήματα αυτά δεν είναι «φυσικό φαινόμενο» αλλά αποτέλεσμα της επιλεκτικής υποχρηματοδότησης στα πανεπιστήμια. Γιατί όσο για τις δικές μας ανάγκες δεν «υπάρχουν λεφτά», οι ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και οι υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας υποστελεχώνονται κι εμπορευματοποιούνται, «βρέχει εκατομμύρια» στα διάφορα προγράμματα για μνημόνια συνεργασίας και συμπράξεων με επιχειρήσεις.
Το κράτος αντί να στηρίζει τους φοιτητές, ώστε να σπουδάζουν απρόσκοπτα και χωρίς εμπόδια, με την εύσχημη λέξη της «αυτονομίας», επιχειρεί να πετάξει από πάνω του κάθε ευθύνη που σχετίζεται με τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Ενδεικτική σε αυτό ήταν η ομιλία του Οδ. Ζώρα, γενικού γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, που στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του ΕΚΠΑ, μεταξύ άλλων, είπε ότι στην Ελλάδα «δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την "εξάρτηση" των ΑΕΙ από το κράτος π.χ. σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις καθηγητών». Βεβαίως, καταλαβαίνουμε τι σημαίνει να κοπούν ακόμα και τα ελάχιστα χρήματα που δίνονται για τη μισθοδοσία του ΔΕΠ...
Με άλλα λόγια, στο όνομα της «αυτονομίας», η αναζήτηση «πόρων», δηλαδή εσόδων, για κάθε ίδρυμα σημαίνει ότι όλα όσα θα έπρεπε να εξασφαλίζονται για τις δωρεάν σπουδές, φορτώνονται στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους, που πληρώνουν πολύ ακριβά τις «δωρεάν σπουδές». Για παράδειγμα, με αυτό το πρόσχημα, της αναζήτησης εσόδων, επιβλήθηκαν πρόσφατα δίδακτρα σε μεταπτυχιακό που έως τώρα ήταν δωρεάν, με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Απέναντι σε αυτό το νέο χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μην περάσει το νομοσχέδιο, που σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας θα είναι έτοιμο να παρουσιαστεί πριν από τα Χριστούγεννα, για τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Λογικά πήρε μαθήματα η νέα ηγεσία του υπουργείου, και όπως όλα τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια, ετοιμάζεται να το φέρει στη Βουλή με κλειστές σχολές και σχολεία...
Στον βαθμό που προχωρήσει η ίδρυση ιδιωτικών - μη κρατικών ΑΕΙ, ο ανταγωνισμός που και οι ίδιοι παραδέχονται ότι θα ενταθεί, θα φέρει ακόμα πιο ακριβές σπουδές, με τη γενίκευση των υπαρκτών και σήμερα διδάκτρων (μεταπτυχιακά, ξενόγλωσσα προπτυχιακά) στα δημόσια πανεπιστήμια να είναι δεδομένη.
Θα επεκτείνει την πολυ-κατηγοριοποίηση αποφοίτων, πτυχίων, ιδρυμάτων, με αρνητικές επιπτώσεις στα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα όλων των αποφοίτων.
Θα «βουτήξει» την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την Ερευνα ακόμα πιο άμεσα στις ανάγκες του κεφαλαίου. Η «ακαδημαϊκή ελευθερία» θα ορίζεται από τους διάφορους επενδυτές και μετόχους. Πολύ αποκαλυπτικό είναι το παράδειγμα του Χάρβαρντ, όπου όταν ομάδα φοιτητών με επιστολή τους υπερασπίζονται τον δίκαιο αγώνα για πατρίδα του λαού της Παλαιστίνης, η διοίκηση του πανεπιστημίου ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα αυτών που υπέγραψαν την επίμαχη επιστολή, ώστε να γνωρίζουν ποιοι είναι για να μην τους προσλάβουν όταν αποφοιτήσουν...
Θα γιγαντώσει τους άδικους «κόφτες», που και σήμερα συναντάνε οι μαθητές στο σχολείο - εξεταστικό κέντρο, και η «επιτυχία» τους εξαρτάται από τη δυνατότητα της τσέπης της οικογένειας για φροντιστήρια. Θα γίνει ακόμα πιο άμεση η «πρόσβαση ανάλογα με το πορτοφόλι».
Αυτά τα σχέδια απομακρύνουν ακόμα περισσότερο από τις πραγματικές ανάγκες φοιτητών - μαθητών και των οικογενειών τους, από ένα εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις βαθμίδες του, που θα εξασφαλίζει το δικαίωμα στη μόρφωση για όλους, ενιαία και δωρεάν. Για Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση που θα ανταποκρίνεται στον 21ο αιώνα, με σύγχρονες, υψηλού επιπέδου, δημόσιες και δωρεάν, πανεπιστημιακές σπουδές.
Για όλα αυτά, ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με εκλεγμένους των φοιτητικών συλλόγων, που περιγράφουν γλαφυρά τους λόγους που θα βρεθούν στον δρόμο στις 6 Νοέμβρη.
RIZOSPASTIS |
«Θέλουμε ασφαλή και σύγχρονα σχολεία! Τα σχολεία μας εκπέμπουν SOS και δεν θα τα αφήσουμε να γίνουν Καλατράβα (...) Θέλουμε λεφτά για την Παιδεία! Για κτίρια - καθηγητές - υποδομές - βιβλία! (...) Δεν θα δεχτούμε να γίνει νόμος η αδικία στο σχολείο. Ούτε σκέψη για ιδιωτικά πανεπιστήμια για όσους λίγους έχουν να πληρώσουν και για τους πολλούς εξετάσεις από το Δημοτικό! (...) Η ακρίβεια σαρώνει τα σπίτια μας, ο πόλεμος τη γειτονιά μας και έχουμε γεμίσει παντού καταστροφές από φωτιές, πλημμύρες, σεισμούς! Ως εδώ!», σημειώνει μεταξύ άλλων η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας για τους λόγους που κινητοποιούν τους μαθητές να διαδηλώσουν στις 6 Νοέμβρη, και προσθέτει πως «ό,τι καλό γίνεται, ό,τι καταφέρνουμε το κάνουμε μόνο όταν αγωνιζόμαστε, όταν δείχνουμε αλληλεγγύη, όταν είμαστε όλοι για έναν και ένας για όλους!».
Αντίστοιχα, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής στο κάλεσμά της τονίζει: «Οι γονείς που παλεύουμε καθημερινά για να μη λείψει τίποτα στα παιδιά μας, διεκδικούμε μαζί με τα παιδιά μας τα δικαιώματά τους! Δεν θα τους επιτρέψουμε να μας πάνε "κι όπου βγει"! Συζητάμε, οργανώνουμε τη δράση μας σε κάθε σχολείο, σε κάθε Ενωση Γονέων. Οργανώνουμε κοινές συναντήσεις με τα 15μελή σε Γυμνάσια και Λύκεια. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε έναν που έχει ανάγκη. Στον συμμαθητή του παιδιού μας, στην οικογένειά του, στον μαθητή από τη Θεσσαλία, στο παιδί που πυροβολείται στην Παλαιστίνη... Επιλέγουμε τον δρόμο του αγώνα!».
Το αγωνιστικό ραντεβού φοιτητών, μαθητών και γονιών στην Αθήνα είναι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.
Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη η Συντονιστική Επιτροπή των Μαθητών και η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας καλούν στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ στο ίδιο σημείο καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της πόλης στις 12 μ.
Τα αγωνιστικά ραντεβού μαθητών και φοιτητών την ίδια μέρα σε άλλες πόλεις έχουν ως εξής:
Αγρίνιο, 10 π.μ., πλατεία Δημάδη
Αλεξανδρούπολη, 12 μ., δημαρχείο
Αργοστόλι, 10 π.μ., κεντρική πλατεία
Αρτα, 10.30 μ.μ., πλατεία Κιλκίς
Βόλος, 12 μ., Θόλος
Γιάννενα, 12 μ., Περιφέρεια
Ζάκυνθος, 11 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου
Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
Καβάλα, 12 μ., πλατεία Ελευθερίας
Καρπενήσι, 12 μ., κεντρική πλατεία
Κέρκυρα, 11 π.μ., Γενικά Λύκεια
Κοζάνη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Κομοτηνή, 12 μ., κεντρική πλατεία
Λαμία, 12 μ., πλατεία Ελευθερίας
Λάρισα, 12.30 μ.μ., κεντρική πλατεία
Λιβαδειά, 11 π.μ., Ζάππειο
Ξάνθη, 12 μ., κεντρική πλατεία
Πάτρα, 12 μ., πλατεία Γεωργίου
Πρέβεζα, 10.30 π.μ., παλιά ΚΤΕΛ
Πύργος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Ρέθυμνο, 11 π.μ., δημαρχείο
Σέρρες, 1 μ.μ., νομαρχία Σερρών
Τρίκαλα, 12 μ., Ρήγα Φεραίου
Φλώρινα, 11 π.μ., πλατεία Μόδη
Χαλκίδα, 11 π.μ., Παραλία (Αγάλματα)
Χανιά, 10 π.μ., Αγορά
Ψαχνά, 11 π.μ., δημαρχείο
Επειτα από σχεδόν δυο μήνες διακοπής των μαθημάτων ή διεξαγωγής τους ηλεκτρονικά λόγω των καταστροφικών πλημμυρών, οι φοιτητές επιστρέψαμε και επίσημα στην «κανονικότητα». Μια κανονικότητα κατά την οποία (όπως και πριν τις πλημμύρες) στα αμφιθέατρα χρειάζεσαι κράνος για να νιώθεις ασφαλής, αφού στο παραλιακό συγκρότημα τα ταβάνια είτε στάζουν, είτε πέφτουν σοβάδες, ενώ παράθυρα αποκολλώνται και πλακώνουν ολόκληρα θρανία. Ταυτόχρονα, τα κτίρια του Πολυτεχνείου παραμένουν γεμάτα μούχλα και βρωμιά που άφησαν πίσω τους οι τόνοι λάσπης, κάτω από την οποία βρίσκονταν για καιρό, ενώ τα μαθήματα στα «υπερσύγχρονα» κτίρια ΠΡΟΚΑΤ συνεχίζονται.
Αυτή η κατάσταση δεν είναι ούτε τυχαία ούτε αποτέλεσμα απλά μιας έκτακτης συνθήκης. Εχει όνομα και λέγεται «λογική κόστους - οφέλους», στην οποία δεν αποτελεί προτεραιότητα ο φοιτητής και οι ανάγκες του. Γι' αυτό δεν καταρτίστηκε ποτέ από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ολοκληρωμένο σχέδιο ουσιαστικής συντήρησης και αποκατάστασης των κτιρίων, γι' αυτό η κυβέρνηση έδωσε ψίχουλα για τη «στήριξη» του ιδρύματος. Ομως, οι συνεχείς παρεμβάσεις των Φοιτητικών Συλλόγων καθ' όλη τη διάρκεια των πλημμυρών και η ανάδειξη αυτών των ζητημάτων, οι καθαρίστριες που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν επειδή καθάριζαν λάσπες χωρίς μέτρα προστασίας, σκονίζουν τη βιτρίνα του «Πανεπιστημίου ΑΕ», των μάνατζερ και των συμφωνιών τους με τον ΣΕΒ, γι' αυτό οι πρυτανικές αρχές ήταν άφαντες όλο αυτό το διάστημα, γι' αυτό απολύθηκαν οι πρωτοπόρες καθαρίστριες.
Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Στον Βόλο στις 6 Νοέμβρη τους απαντάμε όπως αξίζει! Για ασφαλή κτίρια, για πτυχίο με αξία και δωρεάν σπουδές, για δημόσια πανεπιστήμια, μονόδρομος η κινητοποίησή μας. Μονόδρομος η ισχυροποίηση των Φοιτητικών μας Συλλόγων.
Οι φοιτητές συναντήθηκαν με την αντιπρύτανη φοιτητικών θεμάτων του Πανεπιστημίου και ζήτησαν απαντήσεις για τα αιτήματά τους, που αφορούν:
Την ανασφάλεια με την οποία ζουν οι εστιακοί φοιτητές της Ξάνθης, λόγω της έλλειψης φωτισμού, και τον φόβο της κλοπής, αφού υπάρχει μόνο ένας φύλακας για μια τεράστια έκταση, απαιτώντας μέτρα όπως πρόσληψη φυλάκων, φωτισμός και εγκατάσταση πορτών ασφαλείας στις εστίες.
Την ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία για όσους δεν παίρνουν δωμάτιο εστιών σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη. Ειδικά στην Αλεξανδρούπολη, όπου δεν υπάρχουν καν φοιτητικές εστίες!
Την απόπειρα επιβολής καρτών σίτισης στις λέσχες Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, που κάτω και από την έγκαιρη παρέμβαση των ΦΣ δεν προχώρησε.
Τη μεταβίβαση προς το υπουργείο του αιτήματος για στεγαστικό επίδομα 400 ευρώ τον μήνα για όλους τους φοιτητές.
Την κάλυψη, με ευθύνη του ΔΠΘ, των εισιτηρίων μετακίνησης για την πρακτική άσκηση των φοιτητών της Κοινωνικής Εργασίας. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές του 3ου και του 4ου έτους κάνουν πρακτική στην Ξάνθη, χωριά της Ροδόπης και στην Αλεξανδρούπολη και μέχρι στιγμής πληρώνουν τα έξοδα για το ΚΤΕΛ από την τσέπη τους!
Να εξασφαλιστούν δωρεάν Κώδικες για τους φοιτητές της Νομικής, χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη.
Οι φοιτητές έκαναν ξεκάθαρο ότι αρνούνται να παίξουν το παιχνίδι του ΔΠΘ και του υπουργείου, και να ακούσουν για άλλη μια φορά το πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ διοίκησης - ΙΝΕΔΙΒΙΜ - εργολάβων, αφού όλοι μαζί, υλοποιώντας την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, έχουν μετατρέψει τους φοιτητές σε πελάτες, αναγκάζοντάς τους, λόγω και της τεράστιας υποχρηματοδότησης των Ιδρυμάτων, να βάζουν το χέρι στην τσέπη για το παραμικρό.
Τόνισαν ότι δεν αρκούνται σε ευχολόγια, αλλά θέλουν απτές δεσμεύσεις ότι τα αιτήματά τους θα υλοποιηθούν.
Τέλος, διαμήνυσαν ότι αυτή η κινητοποίηση αποτελεί μόνο την αρχή της μάχης που θα δώσουν το επόμενο διάστημα για σπουδές στο ύψος των σύγχρονων αναγκών τους, για να μην αντιμετωπίζονται ως πελάτες.
Προγραμματίζει νέα Γενική Συνέλευση αύριο Πέμπτη
Με κινητοποίηση και στην Πρυτανεία χτες το πρωί, ο Σύλλογος Οικότροφων της Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών συνέχισε τις δράσεις του, προκειμένου να παρθεί πίσω η «εγγύηση» - χαράτσι των 200 ευρώ που επιβλήθηκε από τη διοίκηση του Ιδρύματος, για όλους όσοι δικαιούνται δωρεάν δωμάτια.
Φοιτητές συγκεντρώθηκαν και στον χώρο της Γραμματείας της Εστίας, καλώντας τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου να μην εφαρμόσουν την απόφαση και επεσήμαναν ότι αρκετοί συνάδελφοί τους ήδη δυσκολεύονται να πληρώσουν.
Την ίδια ώρα, γονείς που κατέβαλαν το 200ευρω, για να παραλάβουν τα παιδιά τους ένα δωμάτιο, διαμαρτύρονταν για την κατάστασή τους και το γεγονός ότι αυτά είναι πολύ μικρά.
Στην Πρυτανεία, τόσο η αρμόδια αντιπρύτανης όσο και ο πρύτανης εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω από την εφαρμογή της «εγγύησης», παρά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, επικαλούμενοι τη νομοθεσία και την απόφαση της Συγκλήτου. Αμεση ήταν η αντίδραση των φοιτητών, που τόνισαν ότι και λόγω αυτού του γεγονότος, το χαράτσι πρέπει να αποσυρθεί.
«Είναι απαράδεκτο οι φοιτητές να πληρώνουμε έστω και 1 ευρώ για τη δωρεάν στέγαση που μας παρέχεται από το κράτος και η οποία στην πραγματικότητα είναι ήδη "εξοφλημένη" από τους φόρους που γονατίζουν κάθε χρόνο τις οικογένειές μας! Ενώ τελείως αποπροσανατολιστικό κι επικίνδυνο είναι να μας θεωρούν βάνδαλους που καταστρέφουμε τα δωμάτιά τους και θα πρέπει να πληρώνουμε το τίμημα, την ίδια στιγμή που η πολιτική που υπηρετούν τόσα χρόνια έχει κάνει τις συνθήκες διαβίωσης στις φοιτητικές εστίες τραγικές», αναφέρει στην ανακοίνωσή του για το θέμα ο Σύλλογος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
«Πρόκειται για την πολιτική που εμπορευματοποιεί τη φοιτητική μέριμνα και "κλείνει το μάτι" σε επενδυτές, εργολάβους και ΣΔΙΤ ώστε να προχωρήσουν τις μπίζνες τους στις φοιτητικές εστίες, με πελάτες τους φοιτητές. Η περαιτέρω εμπορευματοποίηση της δωρεάν στέγασης με την επιβολή εγγυήσεων - ενοικίων ανοίγει τον δρόμο για γενίκευση του μέτρου αυτού για όλους τους φοιτητές και όχι μόνο για αυτούς που παίρνουν δωμάτιο κάθε αρχή του έτους.
Οι οικότροφοι φοιτητές, που παραδοσιακά αποτελούνταν από τα οικονομικά ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, έχουμε ανάγκη ένα δωμάτιο για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε. Διαφορετικά μπαίνει ταφόπλακα στα όνειρά μας για σπουδές».
Τονίζοντας ότι ο εσωτερικός κανονισμός θα μείνει στα «χαρτιά», απ' τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, ο Σύλλογος θα προχωρήσει αύριο Πέμπτη και σε Γενική Συνέλευση για να συζητηθεί η συνέχιση των δράσεών του.
Καταγγελίες για σοβαρά προβλήματα σε σχολικά κτίρια διατυπώνουν Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ, αναδεικνύοντας τους κινδύνους με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά μαθητές και εκπαιδευτικοί. Παράλληλα, τονίζουν την ανάγκη για οργάνωση και αγώνα για σχολεία και σχολικά κτίρια στο ύψος των σημερινών αναγκών.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι Οργανώσεις Ταύρου, οι μαθητές του ΕΠΑΛ της περιοχής κινητοποιούνται για δεύτερη φορά από την αρχή της σχολικής χρονιάς και διεκδικούν να αποκατασταθεί άμεσα το στέγαστρο που βρίσκεται ανάμεσα στα δύο κτίρια του ΕΠΑΛ το οποίο είναι υπό κατάρρευση! Ταυτόχρονα, αναδεικνύουν και άλλες σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά, όπως ότι στο σχολείο δεν λειτουργούν καν οι βρύσες για πόσιμο νερό!
Μάλιστα, καταγγέλλουν ότι οι μαθητές έρχονται αντιμέτωποι και με την προσπάθεια να τρομοκρατηθούν για τον αγώνα τους με την παρουσία ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έξω από το σχολείο, την ώρα που το σχολείο βρισκόταν σε κατάληψη.
Στη Νέα Σμύρνη, οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ καταγγέλλουν ότι το πρωί της Δευτέρας 30 Οκτώβρη κατέρρευσε η σιδερένια πόρτα του 7ου ΓΕΛ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν μαθητές. Οπως τονίζουν, το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί στην κατάσταση που βρίσκονται εδώ και χρόνια τα σχολεία στον δήμο, καθώς μόλις πριν από 20 μέρες μαθήτρια του 6ου Δημοτικού με κινητικά προβλήματα έπεσε από τη σκάλα με τη δασκάλα της καθώς δεν υπήρχε αναβατόριο στο σχολείο.
Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ απαιτούν από τις δημοτικές αρχές και το υπουργείο Παιδείας να δώσουν λεφτά για τα σχολεία και να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για ασφαλή σχολεία χωρίς σάπιες, επικίνδυνες υποδομές.
Τέλος, καλούν τους συμμαθητές τους, εκπαιδευτικούς και γονείς να πάρουν όλοι μέρος στη μαθητική πορεία στις 6 Νοέμβρη, στις 12 μ., στα Προπύλαια.
Ανακοίνωση με αφορμή τις αναρτήσεις του πρωθυπουργού για την εφαρμογή της «αξιολόγησης»
«Πιο δυνατά - πιο αποφασιστικά απαντάμε υλοποιώντας τις συλλογικές μας αποφάσεις ενάντια στην κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών». Αυτό είναι το κάλεσμα που απευθύνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», ως απάντηση στις πολύμορφες πιέσεις της κυβέρνησης για επιβολή της «αξιολόγησης». Αυτήν τη φορά ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο Facebook εκτόξευσε ευθείες απειλές για πειθαρχικές κυρώσεις σε όσους δεν συμμετέχουν στην καταδικασμένη με συλλογικές αποφάσεις διαδικασία.
«Το νέο αυταρχικό παραλήρημα της κυβέρνησης, μέσω του πρωθυπουργού, αυτήν τη φορά από το... Facebook, δείχνει πως ο κλάδος συνεχίζει να ρίχνει στο "καναβάτσο" τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘΑ για την κατηγοριοποίηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών μέσω της λεγόμενης "αξιολόγησης"», δηλώνει η ΑΣΕ σε ανακοίνωσή της. Οπως τονίζει, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να τρομοκρατήσει το σύνολο των εκπαιδευτικών, που αυτήν τη στιγμή δεν συναινούν στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης, γράφοντας πως «η παράλειψη ανταπόκρισης σε αυτό το καθήκον, είτε από τους αξιολογητές είτε από τους αξιολογούμενους, εφεξής θα συνιστά ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα με επιπτώσεις στην εξέλιξη του/της εκπαιδευτικού, αλλά και με στέρηση αποδοχών ενός μήνα».
«Προφανώς δεν τον έχουν ενημερώσει πως τις επίμαχες κυρώσεις τις έχουν κάνει κουρελόχαρτο οι εκπαιδευτικοί, με την αποφασιστική τους στάση και τη συμμετοχή τους στην απεργία - αποχή που κήρυξε πέρυσι η ΔΟΕ. Προφανώς και όσα έγραψε είναι στη σφαίρα της απειλής, αφού δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα η συμμετοχή σε μια συλλογική μορφή πάλης, όπως τέτοια είναι και η απεργία - αποχή ή οι στάσεις εργασίας. Καμία παράλειψη καθήκοντος, λοιπόν, δεν υπάρχει. Ας αφήσουν τα ψέματα.
Οι συνεχόμενες δηλώσεις και αναφορές για την εφαρμογή της "αξιολόγησης", που φτάνουν στα όρια της ανοιχτής τρομοκρατίας, δείχνουν τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και του υπουργείου. Μπορεί στα λόγια να δηλώνει ο υπουργός πως "η αξιολόγηση είναι γραμμένη σε πέτρα", στην πράξη όμως αποδεικνύεται ότι πέτρινη είναι η θέλησή μας να μπλοκάρουμε την απαράδεκτη και βαθιά αντιπαιδαγωγική - αντιεπιστημονική διαδικασία! Το μαρτυρούν τα μεγάλα ποσοστά και φέτος της απεργίας - αποχής, στην οποία συμμετέχουν ακόμα περισσότεροι συνάδελφοι, ιδίως μετά και την ομόφωνη απόφαση της 92ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ», τονίζει η ΑΣΕ και καταλήγει:
«Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την απόφασή μας. Δηλώνουμε όλοι και όλες απεργία - αποχή από κάθε διαδικασία και κάθε βήμα που σχετίζεται με την ατομική "αξιολόγηση" στο κείμενο που έχει στείλει η ΔΟΕ. Υλοποιούμε την απόφαση για στάση εργασίας όταν ο αξιολογητής ορίσει τις δύο παρακολουθήσεις του μαθήματος. Το σκιάχτρο των ποινών και των διώξεων που επιχειρούν να σηκώσουν το ΥΠΑΙΘΑ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δείχνει ένα μόνο πράγμα: Οτι ο αγώνας μας κερδίζει έδαφος, ότι τα ζόρια τους είναι μεγάλα! Ας τα κάνουμε ακόμα μεγαλύτερα. Μπορούμε!».