Τετάρτη 18 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πάγιος...

Απόδειξη για το γεγονός ότι η γενίκευση της τηλεργασίας ξεπερνάει κατά πολύ την αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης, όπως είναι η επιδημία του κορονοϊού, δίνει σχετικό «Special Report» του ΣΕΒ, που είχε εκδοθεί πέρυσι το Μάη. Σε αυτό τονιζόταν η ανάγκη για βελτιώσεις στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο με σκοπό την ενίσχυση του θεσμού της τηλεργασίας και τη διευκόλυνση εφαρμογής της. Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΕΒ σημείωνε: «Ενώ η μερική τηλεργασία δεν απαγορεύεται από το θεσμικό πλαίσιο, είναι δύσκολο να συνδυαστεί στην πράξη με κανονική εργασία σε ημερήσιο πρόγραμμα/βάση, καθώς υπάρχουν αντικρουόμενες ερμηνευτικές απόψεις κατά πόσο η επιχείρηση καλύπτεται σε περίπτωση ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές. Επιπλέον, θα πρέπει και τυπικά να υπάρξει η αντίστοιχη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ εκ μέρους της επιχείρησης του τόπου απασχόλησης. Ολα τα παραπάνω δυσκολεύουν την προσαρμογή της οικονομίας στον ψηφιακό μετασχηματισμό που ήδη συντελείται σε άλλες περισσότερο προηγμένες οικονομίες και διευρύνουν περαιτέρω το χάσμα ανταγωνιστικότητας».

... στόχος

Στο ίδιο δελτίο τονιζόταν η ευεργετική για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σημασία της τηλεργασίας: «Για τις επιχειρήσεις, τα κυριότερα οφέλη είναι η αύξηση της παραγωγικότητας μέχρι και 50%, η προσέλκυση και διατήρηση προσωπικού νεότερων ηλικιών, η μείωση των λειτουργικών εξόδων, αλλά και η μείωση εκτάκτων απουσιών». Είναι φανερό επομένως ότι η επέκταση της τηλεργασίας και η «θεσμική» της αναγνώριση, ως μορφής «ευέλικτης» εργασίας, είναι πάγιο αίτημα της εργοδοσίας και συνδυάζεται με τη ραγδαία εισαγωγή της τεχνολογίας στην παραγωγή, η οποία, όπως αποδεικνύεται, δεν αξιοποιείται για τη βελτίωση των όρων δουλειάς, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, αλλά για την παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας, τη διάλυση εργασιακών σχέσεων και την καθιέρωση ενός «μοντέλου» που ακυρώνει το οποιοδήποτε συλλογικό δικαίωμα. Σε αυτή τη βάση, ο ΣΕΒ ζητά σήμερα να συμπληρωθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να επιβάλλουν μονομερούς εργασία από το σπίτι. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν να γίνει μόνιμο αυτό το καθεστώς, όπου ενταφιάζεται ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας και καταργείται κάθε έννοια ωραρίου, κάνοντάς τους διαθέσιμους στους εργοδότες τους από οπουδήποτε και οποτεδήποτε, ολόκληρο το 24ωρο.

Ακύρωση

Με επιτόπια παρουσία σε σούπερ - μάρκετ, ο υπουργός Ανάπτυξης διαφήμισε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη λειτουργία της αγοράς και την επάρκεια προϊόντων. Κι ενώ πάρθηκαν μέτρα για τη στοιχειώδη προστασία των καταναλωτών και για τον περιορισμό των εισόδων στα καταστήματα, με την επέκταση του ωραρίου και τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αυτό που έμεινε «εκτός κάδρου» είναι ότι τα μέτρα αυτά είναι μια τρύπα στο νερό, αν δεν προστατευτούν εξίσου και οι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ, που δουλεύουν χωρίς ρεπό και με υπερωρίες για να εξυπηρετούν το λαϊκό νοικοκυριό, ενώ έρχονται καθημερινά σε επαφή με χιλιάδες προϊόντα και ανθρώπους. Μεγάλο τμήμα αυτών των εργαζομένων απασχολούνται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, κακοπληρωμένοι και η ένταση της δουλειάς μεγαλώνει με τα μέτρα της κυβέρνησης. Επομένως, αν δεν επιβληθεί στους μεγαλεμπόρους να μετατρέψουν όλες τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, με πλήρες ωράριο και δικαιώματα, με αυστηρό οκτάωρο - πενθήμερο για όλους τους εργαζόμενους και, φυσικά, με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, η μεγάλη έκθεση και εξουθένωση των εργαζομένων στο Εμπόριο ακυρώνει στην πράξη ακόμα και αυτά τα στοιχειώδη μέτρα της κυβέρνησης.

Υποκριτές

Η αλήθεια είναι πως το προσωπικό του δημόσιου συστήματος Υγείας αξίζει το χειροκρότημα του λαού, καθώς πασχίζει να διατηρήσει τη λειτουργία του με κόπους και βάσανα. Η ειρωνεία είναι όμως ότι οι ίδιοι που με την πολιτική τους ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση στο δημόσιο σύστημα της Υγείας, είναι αυτοί που ζήτησαν από τους εργαζόμενους και το λαό να στηρίξει με το χειροκρότημά τους στα μπαλκόνια τους υγειονομικούς... Η ειρωνεία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν θυμηθεί κανείς πως μονάχα λίγους μήνες πριν, η κυβέρνηση είχε «ψεκάσει» με τα ΜΑΤ τους νοσοκομειακούς γιατρούς, υγειονομικούς και εργαζόμενους του ΕΚΑΒ που διαδήλωναν έξω από ημερίδα του ΠΙΣ που διαφήμιζε τις ΣΔΙΤ στην Υγεία, μαζί με τραπεζίτες, ιδιοκτήτες μονοπωλιακών ομίλων ιδιωτικής Υγείας και άλλους ανθρώπους της «αγοράς». Σε όλο αυτόν τον εμπαιγμό δεν πάνε πίσω και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθούν τώρα να εμφανιστούν ως δήθεν «προστάτες» του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας. Δεν έχει περάσει όμως πολύς καιρός από τότε που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με υποστηρικτή την τότε αξιωματική «συμπολίτευση», εγκαινίαζε το Νοσοκομείο της Σαντορίνης, το πρώτο νοσοκομείο ΝΠΙΔ - μη κερδοσκοπική επιχείρηση, ενώ ταυτόχρονα διεύρυνε το θεσμό της «ελαστικής» εργασίας στα νοσοκομεία, προχωρώντας από πάνω και σε αλλεπάλληλες μειώσεις δαπανών στον προϋπολογισμό τους. Ας αφήσουν λοιπόν και οι μεν και οι δε τα παλαμάκια στα μπαλκόνια και ας καλύψει τώρα η κυβέρνηση από τον κρατικό προϋπολογισμό τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, τις απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες. Ας σταματήσει τώρα τις προωθούμενες συγχωνεύσεις - καταργήσεις νοσοκομείων, τμημάτων και κλινών, τις άγριες περικοπές στην Υγεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ