Πέμπτη 8 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περί «αντιπολίτευσης» του ΠΑΣΟΚ στην Παιδεία

Εχουμε σημειώσει πολλές φορές από τις στήλες της εφημερίδας μας ότι το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε το 70% των αντιλαϊκών νόμων που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ στην προηγούμενη θητεία της. Αυτό είναι «ένα το κρατούμενο».

Μερικά ενδεικτικά αποσπάσματα από την ομιλία της Χ. Κεφαλίδου, υπεύθυνης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όταν συζητιόταν ο νόμος - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, επιβεβαιώνουν ότι και στα υπόλοιπα που καταψήφισε, δεν διαφωνεί επί της ουσίας.

  • «Η χώρα - είναι η δική μας απάντηση - έχει πολύ περισσότερα πανεπιστήμια από αυτά που χρειάζεται και από αυτά στα οποία μπορεί να εξασφαλίσει ποιοτικές σπουδές». Αυτό το σχόλιο της Χ. Κεφαλίδου, μάλιστα, ήταν ενταγμένο στην τοποθέτησή της σχετικά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια, μέσω της οποίας οδηγούνται - μεταξύ άλλων - σε κλείσιμο δεκάδες σχολές και τμήματα «χαμηλής ζήτησης» και με την οποία το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί. Το «πάει όμως ένα βήμα παραπέρα» και λέει πως η ΕΒΕ δεν αρκεί, αλλά πρέπει να κλείσουν σχολές και τμήματα άμεσα, χωρίς «αναμονή» από το σταδιακό κλείσιμο που έρχεται από τη μείωση εισακτέων σε ορισμένα τμήματα.
  • «`Η θα γυρίσουμε γενναία τη σελίδα στα ελληνικά πανεπιστήμια και θα συμφωνήσουμε όσα χρειαζόμαστε για το άρθρο ταμπού, το άρθρο 16, με αλήθειες, με συναινέσεις και με έντιμους συμβιβασμούς κυρίως με την πραγματικότητα»... Εδώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει ξεκάθαρα να ανοίξει ο δρόμος για την ίδρυση ιδιωτικών - μη κρατικών ΑΕΙ. Εύλογα προκύπτει βέβαια η απορία, αφού τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι πιο πολλά απ' όσα «χρειαζόμαστε», γιατί να ιδρυθούν κι άλλα; Οσο για τα παραμύθια περί «αντιπολίτευσης» σε πιθανή αναθεώρηση του Συντάγματος... μάλλον αυτή θα αφορά στο πώς θα μοιραστεί η πίτα μιας ενδεχόμενης νέας αγοράς στην Παιδεία...
  • «Φτιάξατε και εσείς μια πανεπιστημιακή αστυνομία που ακούμε και δεν την βλέπουμε (...) Μια πανεπιστημιακή αστυνομία άχρηστη και άφαντη. Αυτό που χρειάζεται εδώ και χρόνια, είναι να κάνει ο καθένας τη δουλειά του και η πολιτεία να κάνει τη δική της δουλειά». Με άλλα λόγια, «δεν κρατιούνται» για να δουν - επιτέλους! - την πανεπιστημιακή αστυνομία στα ιδρύματα. Και μάλλον αυτή η αιχμή για την «άφαντη» αστυνομία στρέφεται απέναντι στους φοιτητές και τους συλλόγους τους, που εμπόδισαν την πανεπιστημιακή αστυνομία να πατήσει το πόδι της στις σχολές...

Τα παραπάνω είναι μερικά παραδείγματα για το «είδος» της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» που έκανε, κάνει και θα κάνει το ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβέρνηση. Δηλαδή, η «πίεση» που θα ασκεί προς την κυβέρνηση θα είναι σε κατεύθυνση εφαρμογής του καταδικασμένου από το σύνολο των φοιτητών, πανεπιστημιακών δασκάλων, εργαζομένων, νόμου - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, αλλά και για πιο «τολμηρές» νέες αντιεκπαιδευτικές αλλαγές σε βάρος των δικαιωμάτων των φοιτητών και των οικογενειών τους.

Δυστυχώς γι' αυτούς, οι φοιτητές και το κίνημά τους έχουν την πείρα, έχοντας αφήσει πολλούς αντιεκπαιδευτικούς νόμους στα χαρτιά, να συνεχίσουν να το κάνουν.

Εχουν όμως και την ευκαιρία να δυναμώσουν στις εκλογές της 25ης Ιούνη ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που έχει μια και μοναδική δέσμευση απέναντι στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα, στη νεολαία: Οση δύναμη έχει, θα κατατεθεί προς όφελος των αναγκών μας, με 100% μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση.


Ε.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ