Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ενα είναι το σύνθημα που όλους τους ενώνει: Ο φοιτητής το νοίκι να πληρώνει...

Τις προηγούμενες μέρες συνεδρίασε η πλειοψηφία των Διοικητικών Συμβουλίων των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας με θέμα την οργάνωση της πάλης και της αλληλεγγύης μπροστά στο σοβαρό ζήτημα της φοιτητικής στέγης.

Οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας», το ψηφοδέλτιο που στηρίζει η ΚΝΕ στα πανεπιστήμια, κατέθεσαν πρόταση για τη διοργάνωση σύσκεψης φοιτητικών συλλόγων για το θέμα αυτό.

Την πρόταση αυτή καταψήφισαν - χωρίς βέβαια να αντιπροτείνουν κάτι άλλο - οι παρατάξεις της ΔΑΠ (Νέα Δημοκρατία), της ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ), του BLOCO (ΣΥΡΙΖΑ) και των/ της ΕΑΑΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΛΑΕ)!!!

Πιο συγκεκριμένα:

Η παράταξη της ΝΔ στα πανεπιστήμια προκλητικά δήλωσε σε Ιδρύματα όπως το Γεωπονικό ή το Πανεπιστήμιο Πειραιά ότι «δεν την απασχολεί να παρευρεθεί στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΔΣ». Και αυτό την ίδια ώρα που το πρόβλημα της στέγασης είναι πιο οξυμένο από ποτέ, με τα νοίκια να έχουν φτάσει «στο θεό», την ακρίβεια να εξανεμίζει το ήδη πετσοκομμένο λαϊκό εισόδημα, με αποτέλεσμα χιλιάδες φοιτητές να μην ξέρουν αν θα καταφέρουν να σπουδάσουν!

Οπου εμφανίστηκε η ΔΑΠ, καταψήφισε την πρόταση λέγοντας προκλητικά ότι «δεν υπάρχει καμία ανάγκη να οργανωθεί αγώνας για το θέμα αυτό»!! Και όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τον νέο νόμο - πλαίσιο που ψήφισε μέσα στο κατακαλόκαιρο, ενισχύει ακόμα περισσότερο την επιχειρηματική λειτουργία των Ιδρυμάτων, την εμπορική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, την ανέγερση εστιών με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (μτφ. νοίκι για τον οικότροφο).

Η ΠΑΣΠ από την άλλη, σε ΔΣ όπως στο Πάντειο, καταψήφισε με το «επιχείρημα» ότι το ψήφισμα που κατατέθηκε στο ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου είναι... «της Πανσπουδαστικής»!! Μάλλον, αποφάσισαν ότι η ανέγερση εστιών με ΣΔΙΤ και νοίκια που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και χειροκροτεί η ΔΑΠ, καλύπτει τη θέση του ΠΑΣΟΚ για «οικονομικά φοιτητικά καταλύματα σε χώρους των Πανεπιστημίων».

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, φαίνεται πώς κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει στην ανυπαρξία, δηλώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή οι σχολές είναι κλειστές και ο αγώνας δεν μπορεί να οργανωθεί, αφού δεν θα συμμετέχουν φοιτητές»!! Για μία ακόμη φορά «θα λογαριαστούμε μετά» λοιπόν, και μέχρι τότε οι φοιτητές να πληρώνουν τα πανάκριβα νοίκια... Βέβαια και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λερωμένη τη φωλιά του όσον αφορά τη φοιτητική στέγη. Δεν έχει περάσει άλλωστε και τόσος καιρός από όταν οι οικότροφοι φοιτητές διαδήλωναν στο υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τους κερνούσε ...χημικά.

Τα ΕΑΑΚ για άλλη μία φορά «έπαθαν ΣΥΡΙΖΑ», αφού και αυτοί τοποθετήθηκαν λέγοντας ότι «πρέπει να περιμένουμε να ανοίξουν οι σχολές για να κινητοποιηθούμε», «να το δούμε από Οκτώβρη». Για άλλη μια φορά αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν και δεν θέλουν να οργανώσουν τον αγώνα για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών, όπως είναι η πρόσβαση στη δωρεάν στέγαση. Η συγκριμένη παράταξη μάλιστα έφτασε στο σημείο να βαφτίζει τη γνήσια αλληλεγγύη μεταξύ των φοιτητών «πελατειακές σχέσεις»!

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, εκατοντάδες φοιτητές δίνουν τη μάχη, πρωτοστατώντας στην οργάνωση της πάλης και της διεκδίκησης έτσι ώστε κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς στέγη, να μην παρατήσει τις σπουδές του, επειδή δεν έχει τα χρήματα να σπουδάσει. Απαιτώντας να δίνεται μηνιαίο στεγαστικό επίδομα 300 ευρώ για κάθε επαρχιώτη φοιτητή, δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους! Πρώτος αγωνιστικός σταθμός η κινητοποίηση των συλλόγων την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου στις 12 μ. στο υπ. Οικονομικών.


Ι. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ