Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι λιμενεργάτες δεν ξεχνούν, δεν παραπλανούνται

«

Αθώος του αίματος» επιχειρεί να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά. Και με αφορμή την πρόσφατη μεγάλη απεργία των λιμενεργατών στις προβλήτες της COSCO, που οργανώθηκε από το Σωματείο τους (ΕΝΕΔΕΠ), εμφανίστηκαν βουλευτές του να δηλώνουν: «Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν χρησιμοποιήθηκε καταστολή ενάντια στους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων της ΕΝΕΔΕΠ, αλλά με ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων αποφασίστηκε η ένταξη των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών». Καλούν δε «την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα» των λιμενεργατών, ενώ μάλλον «πέφτουν από τα σύννεφα» και ...καταγγέλλουν και τις εργασιακές συνθήκες που επιβάλλει η COSCO!

Ποιος ξεχνάει όμως τη «γην και ύδωρ» που έδωσε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης στο λιμάνι και πιο συγκεκριμένα στον όμιλο της COSCO, ώστε να διαμορφωθεί η σημερινή εργασιακή κόλαση; Ενώ τώρα διαγκωνίζεται με τη ΝΔ ποιος είναι ικανότερος να υπερασπιστεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, των εμβληματικών επενδυτών όπως η COSCO, καταθέτοντας τα διαπιστευτήριά του συνολικά στο κεφάλαιο.

Τα στοιχεία είναι πολύ συγκεκριμένα:

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση τον Ιούνη του 2016 εν μέσω πανηγυρισμών υπέγραψε τη μεταβίβαση του 51% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO, συν την πρόβλεψη για τη μεταβίβαση και του 16% των μετοχών 5 χρόνια μετά.

-- Λίγους μήνες πριν, τον Απρίλη του 2016, είχε προηγηθεί η συμφωνία με την COSCO, που υπογράφηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Και ενώ μέσα στο Μέγαρο έπεφταν οι υπογραφές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την παράδοση του λιμανιού στο μονοπώλιο, απέξω η αστυνομία ξυλοφόρτωνε και έπνιγε στα χημικά τους λιμενεργάτες του ΟΛΠ που αντιδρούσαν σε αυτήν την εξέλιξη.

-- Το 2018, πάλι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πέντε φορές οι εργαζόμενοι απήργησαν, έχοντας και τότε το ίδιο διεκδικητικό πλαίσιο με το σημερινό. Και τις 5 φορές τα δικαστήρια έβγαλαν παράνομη την απεργία τους, πατώντας στο αντιαπεργιακό οπλοστάσιο που είχε εμπλουτίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να προστατεύσει τις εμβληματικές επενδύσεις και να εξασφαλίσει φιλοεπενδυτικό περιβάλλον. Ηταν χαρακτηριστικό το σκεπτικό που ανέπτυσσε η εταιρεία στις καρμπόν αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων κατά της απεργίας. Οπως έλεγε, η απεργία έπρεπε να κριθεί παράνομη από τα δικαστήρια επειδή «αποδυναμώνει το επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας»! Με αυτό το σκεπτικό τα δικαστήρια του Πειραιά, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ποινικοποίησαν την απεργία των εργαζομένων.

-- Στη διάρκεια της 5ης απεργίας, στις 7 Σεπτέμβρη 2018, σε συνάντηση της ΕΝΕΔΕΠ με την εργοδοσία στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιστρατεύσει τις ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού και άλλες ομάδες καταστολής, οπλισμένες σαν αστακούς, για να δεχτούν οι εργαζόμενοι «ήσυχα» την απάντηση της εταιρείας ότι οι επενδύσεις της COSCO δεν επιτρέπουν να αυξηθεί το «κόστος»!

Με εκείνον τον μεγάλο απεργιακό τους αγώνα οι εργαζόμενοι είχαν αναγκάσει την εταιρεία να αποδεχτεί το αίτημα για Βαρέα και Ανθυγιεινά Ενσημα, και όχι βέβαια με τις «ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

-- Τώρα ως αντιπολίτευση όχι μόνο καμαρώνει για την επένδυση της COSCO, αλλά τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν η ΝΔ έφερε στην Ολομέλεια το δεύτερο μέρος της σύμβασης, δηλαδή τη μεταβίβαση και του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στη COSCO, ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση γιατί όπως ανέφερε ο εισηγητής του, Ν. Σαντορινιός, επιτέλους πρέπει «να βάλουμε τον ΟΛΠ (δηλαδή την COSCO) σε ράγα ανταγωνιστικότητας»!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα έλεγε αυτά λίγες μέρες πριν ο λιμενεργάτης Δημήτρης Δαγκλής διαμελιστεί από τη γερανογέφυρα, χάνοντας τη ζωή του στον βωμό της κερδοφορίας της μεγάλης «επένδυσης στο λιμάνι»... Και μετά από λίγο καιρό, με την 7ήμερη απεργία τους, επέβαλαν την 5άρα πόστα, την κατάργηση των «κόντρα βαρδιών», τις Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας, δηλαδή όσα όλες οι κυβερνήσεις και η εργοδοσία αρνούνταν να δώσουν, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας».

Οι λιμενεργάτες λοιπόν στις προβλήτες της COSCO έχουν δώσει μεγάλους αγώνες τα τελευταία χρόνια και βρέθηκαν απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις, που στήριζαν με κάθε τρόπο την εργοδοσία στο λιμάνι. Και με τους αγώνες αυτούς, που αποτελούν παρακαταθήκη συνολικά για την εργατική τάξη, απέδειξαν πως ό,τι απέσπασαν το κατάφεραν με τη δική τους πάλη, όχι με αναμονή για κυβερνητικούς σωτήρες και ψεύτικες ελπίδες.


Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ