Τετάρτη 20 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο «βασιλιάς» τέλειωσε... ζήτω ο «βασιλιάς»!

Αγγίζει τα όρια του «μπλακ χιούμορ», σε ένα συνέδριο όπου η συζήτηση αφορά το πώς το «εμπόρευμα - αθλητισμός» θα γίνει πιο ελκυστικό και κερδοφόρο για διάφορους επιχειρηματίες και επιχειρηματικούς ομίλους εντός και εκτός συνόρων, κάποιος να μιλάει για τον... μαζικό αθλητισμό. Πόσο μάλλον όταν αυτός ο κάποιος είναι ο υφυπουργός αθλητισμού Στ. Κοντονής, που έδωσε προ ημερών το «παρών» στο συνέδριο που διοργάνωσαν η «24MEDIA» σε συνεργασία με την εταιρεία επικοινωνίας Symeon G. Tsomokos και φυσικά δεκάδες χορηγούς, συνέδριο που είχε ως θέμα τον αθλητισμό και τη «business & marketing» πλευρά του.

Μη νομίζετε φυσικά ότι ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο πώς μπορεί να ικανοποιηθεί μια σύγχρονη λαϊκή ανάγκη και το δικαίωμα στην άθληση και τη φυσική αγωγή για όλους. Οσο γι' αυτό και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τις «κορώνες», έχει δώσει πολλά δείγματα γραφής, αφού αξιοποιώντας ως άλλοθι την οικονομική κρίση συνεχίζει την πολιτική του πετσοκόμματος των αθλητικών επιχορηγήσεων που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οδηγώντας σωματεία και Ομοσπονδίες είτε να κατεβάζουν ρολά είτε να οδηγούνται στην επιβολή χαρατσιών προς τους αθλούμενους και τις οικογένειές τους, στους οποίους μετακυλούν τα έξοδα. Για να μην πούμε φυσικά για την ακόμα χειρότερη κατάσταση στον ειδικό αθλητισμό, για τον σχολικό αθλητισμό, τις δεκάδες δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις που είναι αφημένες στην τύχη τους, με κάποιες από αυτές να γίνονται φιλέτα για τους επιχειρηματίες.

Ομως υπάρχει και κάτι πιο σημαντικό και «πονηρό» στην τοποθέτηση του υφυπουργού. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει ότι τάχα (και αυτή) η ανάγκη του λαού και της νεολαίας για αθλητισμό και φυσική αγωγή, ανάγκη που όπως παραδέχεται αυξάνεται, μπορεί τάχα να ικανοποιηθεί μέσα στο σημερινό σύστημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. «Αρκεί» όπως είπε ο κ. υφυπουργός να υπάρξει «κάθαρση». Να «τελειώσει η βασιλεία» «ατόμων και ομάδων με αντιδημοκρατική και αυταρχική συμπεριφορά», «που παρανομούν, κινούνται στο ημίφως, εκβιάζουν και απειλούν». Και ποιος να ρθει; Μα, οι επόμενοι «βασιλιάδες» - επιχειρηματίες που από τον ΣΥΡΙΖΑ βαφτίζονται «υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις». Για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και συνολικά το καπιταλιστικό κράτος, θα «καθαρίσουν», παραδίδοντας το «αθλητικό προϊόν» «αγνό» και «ευπαρουσίαστο» για παραπέρα κέρδη. Το γνωστό δηλαδή παραμύθι της σοσιαλδημοκρατίας ότι καπιταλιστικό κέρδος και λαϊκές ανάγκες μπορούν τάχα να συμβιβαστούν. Αποψη όχι απλά ανεδαφική, όπως δείχνουν και όλα τα παραδείγματα και στη χώρα μας, που αποδεικνύουν ότι η δράση των επιχειρηματιών στον αθλητισμό αντιστρατεύεται εξ ορισμού την ανάγκη για μαζικό - λαϊκό αθλητισμό, αλλά πραγματικά επικίνδυνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορεί παρά να επιφυλάσσεται και ο αντίστοιχος ρόλος για τον «μαζικό αθλητισμό». Να ποιος είναι με τα λόγια του υφυπουργού: «Χωρίς την ανιδιοτελή, την εθελοντική προσφορά των χιλιάδων συμπολιτών μας, που αποτελούν και το υγιές κομμάτι της πλειοψηφίας των ασχολούμενων με τον αθλητισμό, δεν θα υπήρχε καμία βιώσιμη και νομιμοποιητική βάση για την επαγγελματική υπερδομή». Η ανάγκη δηλαδή για άθληση είναι το έδαφος για την πλήρη εφόρμηση των επιχειρηματιών και σε αυτό το πεδίο, αλλά και για την ιδεολογική «νομιμοποίηση» στη συνείδηση του λαού της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων και εδώ. Πραγματικά επικίνδυνη προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και άλλων να στρατεύσουν το λαό κάτω από τις σημαίες των επιχειρηματικών συμφερόντων, που πρέπει να απαντηθεί στην πράξη από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, που μαζί με τα υπόλοιπα πρέπει να παλέψει για δωρεάν αθλητισμό για όλους, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.


Τ.Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ