Τρίτη 31 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εμπειρία από την προετοιμασία των Μαθητικών Φεστιβάλ

Με μπόλικο μεράκι και όλες τους τις δυνάμεις οι μαθητικές Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία των Μαθητικών Φεστιβάλ που θα λάβουν χώρα σε μια σειρά από μεγάλες περιοχές στη Θεσσαλονίκη, ξεκινώντας απ' τον Εύοσμο και την Τούμπα, όπως επίσης και σε πρωτεύουσες νομών αλλά και κωμοπόλεις. Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ έχουν απλώσει μια πλούσια παρέμβαση μέσα κι έξω απ' τα σχολεία, με τη διακίνηση της έκτακτης έκδοσης του «Οδηγητή», κολλάζ σε τοίχους σχολείων και διαδρόμων με αποσπάσματα άρθρων για την ΕΕ, ομάδες δουλειάς που συμβάλλουν προσπαθώντας να φέρουν σε πέρας η καθεμιά την αποστολή της.

Μαθητές όλων των τάξεων με ενδιαφέρον συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο, που περιλαμβάνει ερωτήσεις όπως: Είσαι ευχαριστημένος από το σχολείο, όπως είναι σήμερα; Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζεις εσύ και οι συμμαθητές σου; Ποιος ευθύνεται γι' αυτά; Τι πιστεύεις ότι υπηρετεί η ΕΕ; Οταν σκέφτεσαι το σχολείο, τι σου έρχεται στο μυαλό; Πώς θα ήθελες να είναι το σχολείο; Πρόκειται για ερωτήματα πάνω στα οποία οι νέοι επικοινωνούν μαζί μας τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς τους. Είναι ζητήματα που αφορούν την ίδια την καθημερινότητα και τη ζωή τους, και φαίνεται ότι ζητούν να τα κουβεντιάσουν με την ΚΝΕ. Συχνά εκφράζουν απορίες για το πώς μπορεί και με ποιους άλλους όρους η Ελλάδα να αποδεσμευτεί απ' την ΕΕ, αν μια κυβέρνηση μέσα σε αυτό το σύστημα μπορεί να επιδράσει θετικά στην κατάσταση στην Εκπαίδευση ή ακόμα να επηρεάσει την ΕΕ.

Πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις σε καλλιτεχνικά, μουσικά σχολεία, όπου μαθητές που ασχολούνται με το θέατρο, παίζουν σε μουσικά συγκροτήματα, σκιτσάρουν, χορεύουν και γενικά καταπιάνονται με ποικίλα και πρωτότυπα ενδιαφέροντα, διψούσαν να βρουν βήμα! Παραδέχονταν ότι οι όροι για να εκφραστούν και να δημιουργήσουν σήμερα είναι δύσκολοι και επικρότησαν την πρωτοβουλία της ΚΝΕ γιατί επιτρέπει σε μια σειρά από ερασιτεχνικά σχήματα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Πολλοί ήταν αυτοί που δήλωσαν συμμετοχή. Μεταξύ αυτών η θεατρική ομάδα του Καλλιτεχνικού Λυκείου Θεσσαλονίκης, που θα παίξει στο Φεστιβάλ Ευόσμου αποσπάσματα του έργου «Ελένη» του Γ. Ρίτσου. Ξεχωρίζει εξίσου η θεατρική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Θέρμης, που θα παρουσιάσει στο αντίστοιχο Φεστιβάλ μια όχι τόσο «συνηθισμένη» εκδοχή του έργου «Αντιγόνη»...

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε έγιναν τα αθλητικά τουρνουά που είχαν οριστεί ενόψει του Φεστιβάλ, απ' τα οποία οι συμμετέχοντες αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις, στις δυτικές συνοικίες Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, διεκδικούσαν με αυτόν τον τρόπο γήπεδα ποδοσφαίρου στην περιοχή, δωρεάν και ελεύθερα για όλους, γιατί είναι κάτι που λείπει, το στρατόπεδο του «Παύλου Μελά».

Μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης έγραψαν σενάριο, σκηνοθετούν και πρωταγωνιστούν στο θεατρικό «Μια μέρα στα ΕΠΑΛ...». Οι ίδιοι παραδέχονται ότι εκείνο που τους παρακίνησε να παρουσιάσουν το σκετσάκι είναι τα ίδια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΕΠΑΛίτες, τα οποία έχουν μάλιστα συγκεκριμένες αιτίες. Οπως χαρακτηριστικά είπε ένας απ' τους μαθητές που συμμετέχουν, «κάθε μας μέρα στο ΕΠΑΛ βιώνουμε από πρώτο χέρι απέναντι σε ποιον είναι η ΕΕ. Και για να πούμε την αλήθεια, σίγουρα δεν είναι με εμάς, τους ΕΠΑΛίτες! Αυτό προσπαθούμε να δείξουμε με το θεατρικό». Αντίστοιχα σκετσάκια οργανώνονται σε Τούμπα, Καλαμαριά, Μετέωρα και αλλού. Οι πρόβες έχουν ενταθεί ειδικά τις τελευταίες μέρες.

Στη Θέρμη θα παρουσιαστεί εργασία μαθητών με αφορμή το μάθημα της «Πολιτικής Παιδείας Β' Λυκείου», με την οποία οι μαθητές θέλουν να απαντήσουν γιατί συμβαίνει στον καπιταλισμό όλος ο πλούτος που μας περιβάλλει να είναι δημιούργημα των πολλών, των ανθρώπων της δουλειάς, αλλά να τον καρπώνονται κάποιες χιλιάδες καπιταλιστές. Δείχνουν ότι η ΕΕ είναι ένωση «λύκων» για τη διασφάλιση των συμφερόντων των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλοεπιχειρηματιών και καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν διάφορες αθλητικές επιδείξεις, ξιφασκία, judo, TKD, πινγκ πονγκ και χορευτικά σχήματα. Ακόμα, πολλοί σύλλογοι στην περιοχή της Τούμπας, στους οποίους δραστηριοποιούνται δεκάδες μαθητές, θα δώσουν το «παρών» στο Φεστιβάλ.

Τις μέρες που απομένουν όλα τα σφυριά βαράνε για την επιτυχία των μαθητικών Φεστιβάλ στην Κεντρική Μακεδονία. Δίνουμε τη μάχη να φτάσουμε σε κάθε σχολείο, κάθε μαθητή που υποφέρει από αυτήν την πολιτική. Να γνωρίσουν από πρώτο χέρι την ΚΝΕ, που είναι σταθερά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το νέο κόσμο που μας ανήκει, για να πάρουν τα όνειρά μας εκδίκηση!


Κατερίνα ΣΤΥΛΟΥ
Μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ