Τετάρτη 20 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Με επέκταση των ισραηλινών βομβαρδισμών και της πείνας συνεχίζεται η γενοκτονία των Παλαιστινίων

Εντεινόμενα πλήγματα στη νότια πόλη Ράφα προετοιμάζουν το έδαφος για γενικευμένη χερσαία επίθεση

Με δολοφονικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς και επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με τα εντεινόμενα πλήγματα στη νότια πόλη Ράφα να προετοιμάζουν το έδαφος για τη γενικευμένη χερσαία επίθεση στην περιοχή, όπου έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο άμαχοι και εκτοπισμένοι, αλλά και με τη συστηματική παρεμπόδιση της εισόδου και της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στον ισοπεδωμένο παλαιστινιακό θύλακα, αξιοποιώντας και την πείνα ως ένα ακόμα «όπλο», το ισραηλινό κράτος - δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Στις 165 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 31.819 Παλαιστίνιοι και άλλοι 73.934 έχουν τραυματιστεί, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 93 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 142, ενώ πολλά ήταν τα θύματα από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών, μάλιστα, κατήγγειλε τη σταδιακή πλην «σιωπηλή» καταστροφή της πόλης από τον κατοχικό ισραηλινό στρατό, επισημαίνοντας ότι η καθημερινή αύξηση των επιθέσεων σε συνοικίες της Ράφα έχει στόχο τον περιορισμό των διεθνών αντιδράσεων και της κατακραυγής για το επόμενο στάδιο της γενοκτονίας.


Copyright 2024 The Associated

Οι επισημάνσεις του παλαιστινιακού υπουργείου γίνονται την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, και υπουργοί της κυβέρνησής του επαναφέρουν συνεχώς την «ανάγκη» γενικής επίθεσης στη Ράφα, ως απαραίτητη για να επιτευχθεί η «ολοκληρωτική νίκη» επί της Χαμάς.

Σε χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της ισραηλινής Βουλής, ο Νετανιάχου είπε στα μέλη της ότι οι Αμερικανοί «μάς έχουν ζητήσει να μην κάνουμε επιχείρηση στη Ράφα, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή (...) Πρέπει να αποκτήσουμε έλεγχο πάνω στον Διάδρομο Φιλαδέλφεια» - δηλαδή στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

Ο ίδιος τόνισε ότι είχε καταστήσει «εξαιρετικά σαφές» στον Αμερικανό Πρόεδρο - με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία - «ότι είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε τον αφανισμό αυτών των ταγμάτων της Χαμάς στη Ράφα και δεν υπάρχει τρόπος να το κάνουμε αυτό παρά μόνο με την είσοδο στο έδαφος».

Με φόντο εξάλλου τις τοποθετήσεις της Ουάσιγκτον υπέρ μιας κυβερνητικής εναλλαγής στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου είπε ότι οι Αμερικανοί τού αντιτίθενται επειδή αυτός είναι εναντίον της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους, ενώ επανέλαβε πως από τον Ιορδάνη Ποταμό έως τη Μεσόγειο ο ισραηλινός στρατός πρέπει παντού να διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης.

Νέα φονική επίθεση στο Νοσοκομείο αλ Σίφα

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εξαπέλυσε τα ξημερώματα της Δευτέρας νέα δολοφονική επίθεση στο Νοσοκομείο αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, με άρματα μάχης, μπουλντόζες, βομβαρδισμούς και πυρά.

Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι σκοτώθηκαν «50 τρομοκράτες» (δηλαδή άμαχοι, νοσηλευτικό προσωπικό, γιατροί) και συνελήφθησαν «περίπου 180 ύποπτοι», αναφέροντας πως τάχα «αποφεύχθηκε βλάβη σε αμάχους, ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό»...

Στην πραγματικότητα, ο κατοχικός στρατός εξαπέλυσε άλλη μια αιματηρή επίθεση σε νοσοκομείο, στο συγκρότημα του οποίου είχαν βρει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Αεροπορική επιδρομή προκάλεσε πυρκαγιά σε ένα από τα κτίρια του νοσοκομείου, με μαρτυρίες να κάνουν λόγο για δεκάδες πτώματα και τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις, ενώ γυναίκες και παιδιά υπέφεραν από ασφυξία...

Το Νοσοκομείο Αλ Σίφα, όπως όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της Γάζας που έχουν απομείνει, υπολειτουργούσε, με ελάχιστες υπηρεσίες και προσωπικό, ως αποτέλεσμα και των προηγούμενων βάρβαρων επιθέσεων του ισραηλινού στρατού.

Ο κατοχικός στρατός, μάλιστα, επιχειρώντας να επιβάλει «μαύρο» στη δημοσιογραφική κάλυψη της νέας εισβολής στο νοσοκομείο, ξυλοκόπησε άγρια τον δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου «Al Jazeera» Ισμαήλ Αλγούλ, ενώ συνέλαβε 5 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και ο οπερατέρ του καναλιού, και τους μετέφερε σε άγνωστη περιοχή. Το «Al Jazeera» κατήγγειλε τις συλλήψεις, επισημαίνοντας επίσης ότι στη συνέχεια καταστράφηκαν ένα βαν αναμετάδοσης, κάμερες και άλλα είδη εξοπλισμού.

Τον θάνατο του 59χρονου Μ. Ισα, στελέχους της Χαμάς, στη διάρκεια επίθεσης του ισραηλινού στρατού την περασμένη βδομάδα στην περιοχή του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ της κεντρικής Γάζας, επιβεβαίωσαν χτες οι ισραηλινές κατοχικές αρχές αλλά και ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν τον ισραηλινό στρατό στο «κυνήγι» και άλλων ηγετικών στελεχών της Χαμάς με τον ισχυρισμό πως «θα έρθει γι' αυτούς η απονομή δικαιοσύνης».

Παράλληλα χτες ανακοινώθηκε ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε το σπίτι του διευθυντή της αστυνομίας στη βόρεια Γάζα, Ραΐντ αλ Μπάνα, ο οποίος είχε διαχειριστεί τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας προ ημερών στη Βόρεια Γάζα. Η στοχευμένη επίθεση φέρεται, κατά την ιστοσελίδα «mondoweiss», πως είχε στόχο τη διασάλευση της έννομης τάξης στη βόρεια Γάζα και συνδέει αυτό το γεγονός με την προχτεσινή νέα φονική εισβολή του στρατού στο Νοσοκομείο αλ Σίφα.

Καθώς πάντως οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα συναντούν την αντίσταση Παλαιστίνιων μαχητών, ο κατοχικός στρατός ανακοίνωσε χτες άλλον έναν θάνατο Ισραηλινού στρατιώτη. Επισήμως, ο συνολικός αριθμός των Ισραηλινών νεκρών στρατιωτών από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Γάζα στις 27 Οκτώβρη είναι 251, ωστόσο από αρκετές πλευρές αυτό το στοιχείο θεωρείται υποτιμημένο.

Δραματικές προειδοποιήσεις για λιμό

Νέες προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο να πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι στη Γάζα από την πείνα απευθύνουν σχεδόν καθημερινά υπηρεσίες και οργανισμοί του ΟΗΕ.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) προειδοποίησε ότι ο λιμός αναμένεται να εκδηλωθεί οποιαδήποτε στιγμή από τώρα έως τον Μάη στη βόρεια Γάζα, όπου εκτιμάται ότι παραμένουν 300.000 άνθρωποι. Προειδοποιεί ότι θα ακολουθήσουν και οι άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας εάν δεν σταματήσουν οι εχθροπραξίες και δεν φθάσει άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια.

Μάλιστα, σε έκθεση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ταξινόμησης της Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC) του ΟΗΕ τονίζεται ότι 1,1 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας (δηλαδή το 50% του συνολικού πληθυσμού) είναι αντιμέτωποι με «καταστροφική πείνα» ότι ο λιμός που προβλέπεται στη βόρεια Γάζα και το κυβερνείο της Γάζας «θα εκδηλωθεί ως τον Μάη του 2024».

Επισημαίνεται επίσης ότι η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας έχει αυξηθεί κατά 79% όσον αφορά τους ανθρώπους που διολίσθησαν σήμερα «σε καταστροφικά επίπεδα πείνας» και κατά 92% σε αυτούς που υπολογίζεται ότι θα φτάσουν σε αυτήν την κατάσταση το επόμενο διάστημα.

Στις βόρειες επαρχίες, σχεδόν στα δύο τρίτα των νοικοκυριών, οι άνθρωποι περνούν ολόκληρες μέρες και νύχτες χωρίς φαγητό (τουλάχιστον 10 φορές μέσα στις τελευταίες 30 μέρες). Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι στη βόρεια Γάζα ένα στα τρία παιδιά κάτω των δύο ετών αντιμετωπίζει οξύ υποσιτισμό.

«Το εύρος των περιορισμών που επιβάλλονται από το Ισραήλ στην είσοδο της βοήθειας στη Γάζα, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο συνεχίζει να διεξάγει τις εχθροπραξίες μπορεί να ισοδυναμούν με τη χρήση της πείνας ως πολεμικής μεθόδου, πράγμα που αποτελεί έγκλημα πολέμου», δήλωσε ο Τζ. Λόρενς, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο δε επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Φ. Λαζαρινί, τόνισε ότι η πείνα στη Λωρίδα της Γάζας είναι «τεχνητή» και θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν υπάρξει πολιτική βούληση, η Γάζα θα μπορούσε να «πλημμυρίσει» με τρόφιμα, μέσω των μεθοριακών διαβάσεων (τις οποίες κρατά κλειστές το Ισραήλ ή επιτρέπει το πέρασμα ελάχιστης ποσότητας βοήθειας).

Νέες επιθέσεις και συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Παράλληλα με όσα διαδραματίζονται στη Λωρίδα της Γάζας, εντείνονται οι επιθέσεις των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων και Εβραίων εποίκων κατά Παλαιστινίων αμάχων στη Δυτική Οχθη.

Χτες, οι κατοχικές δυνάμεις σε επίθεση που έκαναν σε συνοικία της πόλης Ναμπλούς άφησαν παράλυτο μετά τον τραυματισμό του από πυρά έναν 17χρονο, ενώ παράλυτο άφησαν επίσης ένα 8χρονο αγόρι στην πόλη Αουάρτα (νότια της Ναμπλούς).

Επίσης, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ένα νέο μπαράζ δεκάδων συλλήψεων σε Χεβρώνα, Ναμπλούς και βόρεια της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ.

Χτες το απόγευμα, τραυματίστηκαν δύο Ισραηλινοί πράκτορες των δυνάμεων εσωτερικής ασφαλείας Shin Bet (εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση) μετά από επίθεση με όπλο που εξαπέλυσε εναντίον τους νεαρός άνδρας κοντά στον εποικισμό Γκας Ετζιόν. Οι ασφαλίτες ανταπέδωσαν τα πυρά σκοτώνοντας τον ένοπλο που αναγνωρίστηκε ως ο 30χρονος Ζίαντ Χαμράν, από την Τζενίν.

Στο μεταξύ, η αραβική εφημερίδα «Al Arabi al Jadeed» επικαλείται ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Επιτροπής Κρατουμένων και πρώην Φυλακισμένων και μελών της οικογένειας του 64χρονου Μαρουάν Μπαργούτι, φυλακισμένου Παλαιστίνιου πολιτικού, σύμφωνα με την οποία ο πολιτικός δέχθηκε άσχημη επίθεση από Ισραηλινούς σωφρονιστικούς υπαλλήλους στη φυλακή Megiddo και υπέστη σοβαρά τραύματα καθώς και αιμορραγία στο ένα μάτι.

Σε δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα η Φάντουα Μπαργούτι, σύζυγος του Μ. Μπαργούτι, τόνισε ότι ο φυλακισμένος άνδρας της υποβάλλεται συχνά σε ταπεινώσεις και βασανιστήρια, με αποτέλεσμα η ζωή του να αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο.

Συνθήκες δραματικής επιδείνωσης καταγγέλλονται για πολλές χιλιάδες Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων σχεδόν σε όλες τις ισραηλινές φυλακές.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Ντόχα

Ενώ οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν το «δικαίωμα του Ισραήλ να κυνηγά τη Χαμάς»...

Copyright 2024 The Associated

Με τις ΗΠΑ και το ευρωατλαντικό μπλοκ να κάνουν πλάτες στη συνέχιση του μακελειού στη Λωρίδα της Γάζας, επαναλαμβάνοντας διαρκώς «το δικαίωμα του Ισραήλ να κυνηγήσει τη Χαμάς», σε εξέλιξη βρίσκονται και οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στην Ντόχα του Κατάρ για την επίτευξη μιας συμφωνίας για προσωρινή εκεχειρία και ανταλλαγή κρατουμένων.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται παρά τη χτεσινή αποχώρηση του επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ, Ντ. Μπαρνέα, από την καταριανή πρωτεύουσα, όπου μετέβη τη Δευτέρα συναντώντας τον Καταριανό πρωθυπουργό και Αιγύπτιους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντα αλ Ανσάρι, τις διαπραγματεύσεις ανέλαβαν ομάδες εμπειρογνωμόνων. Ο ίδιος εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» για την έκβασή τους, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει χρονικό όριο για την ολοκλήρωσή τους και πως «είναι ακόμη νωρίς», για να εκτιμήσει κάποιος εάν οι πλευρές της διαπραγμάτευσης θα φθάσουν σε συμφωνία.

Τη Δευτέρα, αξιωματούχος της Χαμάς είχε δηλώσει πως η παλαιστινιακή οργάνωση θα μπορούσε να δεχθεί ένα πρώτο στάδιο με μερική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας πριν την ανταλλαγή Ισραηλινών και Παλαιστινίων κρατουμένων - μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται και Παλαιστίνιοι κρατούμενοι καταδικασμένοι με ισόβιες ποινές από τα ισραηλινά δικαστήρια - το οποίο θα ακολουθούσε ένα δεύτερο στάδιο με πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα και απελευθέρωση όλων των κρατουμένων.

Σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ του ισραηλινού Καναλιού 13, οι Ισραηλινοί υπουργοί Οικονομικών Μπ. Σμότριτς και Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιτ. μπεν Γκβιρ, απείλησαν να παραιτηθούν σε περίπτωση που στο πλαίσιο μίας συμφωνίας αφεθούν ελεύθεροι και Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι που «έχουν αίμα Ισραηλινών στα χέρια τους».

Νέα επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν πολύμορφα το Ισραήλ, βάζοντας ορισμένους «αστερίσκους» για τους όρους του αιματοκυλίσματος του παλαιστινιακού λαού, στον βαθμό που αυτό δυσκολεύει από ένα σημείο και μετά σχεδιασμούς και συμμαχίες τους στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε μία νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν - όπως αναφέρει σε δήλωσή του στην πλατφόρμα Χ - επανέλαβε ότι «συνέχισα να επιβεβαιώνω ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να κυνηγά τη Χαμάς», στηρίζοντας το πρόσχημα με το οποίο το κράτος - δολοφόνος συνεχίζει το μακελειό.

Αναφέρθηκε ακόμα στην «ανάγκη για μια άμεση εκεχειρία (...) διάρκειας αρκετών εβδομάδων», καθώς οι ΗΠΑ αντιτάσσονται σθεναρά σε μια συμφωνία που θα προβλέπει τον οριστικό τερματισμό των ισραηλινών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας και στην αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Συμφωνήθηκε επίσης να σταλεί μία ομάδα της ισραηλινής κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον, «για να συζητήσουμε τρόπους στόχευσης της Χαμάς χωρίς μία μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα».

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ακόμα ότι Μπάιντεν και Νετανιάχου «συζήτησαν τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τους ομήρους στο Κατάρ. Συζήτησαν την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα» και ο Μπάιντεν τόνισε την «επείγουσα ανάγκη» αύξησης της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Μπ. Νετανιάχου δήλωσε μετά την επικοινωνία με τον Μπάιντεν πως συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο και «τους στόχους του Ισραήλ», δηλαδή «εξάλειψη της Χαμάς, απελευθέρωση όλων των ομήρων μας και εξασφάλιση πως η Χαμάς ποτέ ξανά δεν θα συνιστά απειλή για το Ισραήλ, ενώ θα παρέχεται απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια που θα βοηθήσει σε αυτούς τους στόχους».

Χτες ανακοινώθηκε πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν θα πραγματοποιήσει διαδοχικές επισκέψεις και συνομιλίες σήμερα σε Σαουδική Αραβία και αύριο στην Αίγυπτο, για την ενίσχυση των διαπραγματεύσεων. Νωρίτερα, ο Μπλίνκεν είχε προβεί σε υποκριτικές δηλώσεις για τον λιμό που θερίζει τις ζωές Παλαιστινίων στη Γάζα.

Η νέα περιοδεία του Αμερικανού ΥΠΕΞ σε Κάιρο και Τζέντα συνιστά την έκτη περιοδεία του σε χώρες της Μέσης Ανατολής από τον περασμένο Οκτώβρη.

Στο φόντο των κινήσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν, εμφανίστηκε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντ. Τραμπ, δηλώνοντας πως εάν εκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, θα πει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό να σταματήσει τον πόλεμο. «Νομίζω πως θα πρέπει να τελειώνει τον πόλεμο γρήγορα και να επαναφέρει ειρήνη στον κόσμο», είπε ο Τραμπ στο κανάλι «Fox News». Στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον του ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, που είχε ζητήσει προ ημερών από τον Νετανιάχου να παραιτηθεί και να γίνουν πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ, λέγοντας πως «οι Δημοκρατικοί είναι πολύ κακοί για το Ισραήλ».

Επίσκεψη Σολτς στο Ισραήλ

Στην Ιερουσαλήμ μετέβη την Κυριακή για συνάντηση με τον Νετανιάχου ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, τονίζοντας πως «χρειάζεται μία συμφωνία για τους πρόσφυγες και μία βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».

Επίσης είπε πως συζήτησε την ανάγκη για τη χορήγηση ευρείας ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας, επειδή «δεν μπορούμε να καθόμαστε και να παρακολουθούμε τους Παλαιστίνιους να κινδυνεύουν από λιμό».

Στο Λονδίνο, ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Ολ. Ντόουντεν, άσκησε κριτική στο Ισραήλ για την κλιμάκωση των επιθέσεων στη Γάζα, καλώντας τον τηρήσει «το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και να προχωρήσει σε άμεση εκεχειρία στη Γάζα για να επιτραπεί η προώθηση και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Παράλληλα χτες η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», επικαλούμενη σχέδιο απόφασης της ΕΕ, αναφέρει πως οι Βρυξέλλες αναμένεται να ζητήσουν κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης από το Ισραήλ να προχωρήσει σε «άμεση εκεχειρία στη Γάζα» για ανθρωπιστικούς λόγους, με σκοπό μία «μόνιμη εκεχειρία».

Επίσης τη Δευτέρα ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος επί περίπου έξι μήνες μακελειού στη Γάζα αναφερόταν στο δικαίωμα του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα», δήλωσε πως το Ισραήλ προκαλεί λιμό στη Γάζα και πως χρησιμοποιεί «τη λιμοκτονία σαν όπλο πολέμου».

ΥΕΜΕΝΗ - ΣΥΡΙΑ
Διαρκής ανταλλαγή πυρών στην Ερυθρά Θάλασσα

Πυραυλική επίθεση του Ισραήλ στη Δαμασκό

Οσο συνεχίζονται οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε Γάζα και Δυτική Οχθη, τόσο εξακολουθούν και οι εχθροπραξίες σε άλλα μέτωπα της «εύφλεκτης» περιοχής της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Τη Δευτέρα σημειώθηκαν νέες επιθέσεις των ΗΠΑ σε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο καταστρέφοντας 7 αντιπλοϊκούς πυραύλους, 3 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 3 κοντέινερ αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών σε περιοχές της Υεμένης υπό τον έλεγχο των δυνάμεων αυτών.

Σε ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού οι επιθέσεις αυτές δικαιολογήθηκαν με το επιχείρημα ότι έγιναν «για την προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» στην Ερυθρά Θάλασσα και «σε νόμιμη άμυνα», επειδή «υπήρχε άμεση απειλή για εμπορικά πλοία και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή».

Από την πλευρά τους οι Χούθι εξαπέλυσαν χτες επίθεση κατά του δεξαμενόπλοιου MADO, με σημαία Νήσων Μάρσαλ, το οποίο έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, στην περιοχή Εϊλάτ του Ισραήλ. Σύμφωνα με τον Γιαχί Σάρι, στρατιωτικό εκπρόσωπο των Χούθι, έγινε πυραυλική επίθεση «σε αμερικανικό δεξαμενόπλοιο» το οποίο - όπως έγινε αργότερα γνωστό - μετέφερε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τη Σαουδική Αραβία προς τη Σιγκαπούρη.

Λίγες μέρες πριν, την Παρασκευή, οι Χούθι εκτόξευσαν 3 βαλλιστικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους προς την Ερυθρά Θάλασσα, χωρίς να αναφερθούν ζημιές σε πλοία ή τραυματισμοί πληρωμάτων.

Ψήφισμα του ΟΗΕ για τους Χούθι

Τη Δευτέρα, επίσης, κατά τη συνεδρίασή του το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα που ζητά από τους Χούθι να σταματήσουν «αμέσως» τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στα Στενά του Μπαμπ Αλ Μαντίμπ και στην Ερυθρά Θάλασσα, καλώντας τις άλλες χώρες - μέλη του ΟΗΕ να συνεργαστούν «στην πράξη για να αποτρέψουν τους Χούθι από την απόκτηση όπλων και εξοπλισμού για περισσότερες επιθέσεις».

Καταδίκασαν επίσης ομόφωνα την επίθεση που έκαναν οι Χούθι στις 18 Φλεβάρη εναντίον του πλοίου «MV Rubimaru», που ναυάγησε, ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση του πληρώματος του σκάφους «MV Galaxy Leader», που παραμένει υπό κατάσχεση εδώ και πάνω από 100 μέρες, και επεσήμαναν τη «σημασία της πλήρους εφαρμογής της απόφασης 2216» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζητά «συνεργασία και με την κυβέρνηση της Υεμένης για την αποτροπή απόκτησης όπλων από τους Χούθι».

Νέα ισραηλινή επίθεση στη Συρία

Το υπουργείο Αμυνας της Συρίας κατήγγειλε χτες το Ισραήλ ότι εξαπέλυσε άλλη μία πυραυλική επίθεση σε βάρος της, σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις έξω από τη Δαμασκό. Η επίθεση έγινε γύρω στις 2 π.μ. και προκάλεσε «υλικές ζημιές». Η αεράμυνα - κατά το συριακό υπουργείο Αμυνας - λειτούργησε και αναχαίτισε αρκετούς πυραύλους.

Την Κυριακή το πρωί το Ισραήλ είχε εξαπολύσει μία ακόμα πυραυλική επίθεση στη Συρία, με τη δικαιολογία ότι χτύπησε «αποθήκες όπλων» της λιβανέζικης Χεζμπολάχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ