Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα βρεθεί, σήμερα, Πέμπτη 2 Μάρτη και ώρα 10 το πρωί, στον τόπο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, στο σημείο Ευαγγελισμός, στα Τέμπη.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας έκανε την εξής δήλωση για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη:
«Είναι μια μέρα ανείπωτης θλίψης για το πρωτοφανές πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά και οργής για το πώς είναι δυνατόν να χάνονται ανθρώπινες ζωές με αυτόν τον τραγικό τρόπο.
Απαιτούμε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών αυτής της τραγωδίας, να μην κρυφτεί ή συγκαλυφθεί τίποτε.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Να ενταθούν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων και να υπάρξει ολόπλευρη στήριξη των τραυματιών».
Στους 43 οι νεκροί με τον αριθμό των θυμάτων να αναμένεται να ανέβει
Eurokinissi |
Ηταν κυριολεκτικά ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Ενα έγκλημα ως αποτέλεσμα της πολιτικής «απελευθέρωσης» των συγκοινωνιών, μία από τις βασικές αρχές της οποίας είναι ο κατακερματισμός του σιδηρόδρομου προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι να εκμεταλλεύονται τα «κομμάτια» που φέρνουν κέρδος.
Πρόκειται, σύμφωνα με τους σιδηροδρομικούς, για το χειρότερο δυστύχημα στη χώρα μας, με τους περισσότερους νεκρούς, ενώ η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.
Ηδη, οι άτυχοι επιβαίνοντες που βρήκαν τραγικό θάνατο έχουν φτάσει τους 43, στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι, και 12 σιδηροδρομικοί, αλλά ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να ανεβεί καθώς τα τρία πρώτα βαγόνια μετατράπηκαν σε άμορφη μάζα και τυλίχτηκαν στις φλόγες, ενώ ως αργά χτες βράδυ η επιχείρηση της πυροσβεστικής βρισκόταν σε εξέλιξη.
Στον τόπο της τραγωδίας από την πρώτη στιγμή μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς έδωσαν 40 πυροσβέστες με 17 οχήματα και ακολούθησε ο απεγκλωβισμός ατόμων από την αμαξοστοιχία. Στη 1.30 το πρωί, με τη συνδρομή 150 πυροσβεστών, η φωτιά είχε σβήσει και άρχισαν να ανασύρονται οι σοροί των αδικοχαμένων ανθρώπων, όπως και σοβαρά τραυματισμένων, ενώ στο σημείο έφτασαν 40 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.
Περίπου 130 είναι οι τραυματίες, στα νοσοκομεία νοσηλεύονται οι 72, εκ των οποίων οι 6 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι 6,5 μηνών που νοσηλεύεται στη Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.
INTIME NEWS |
Την ίδια ώρα, συγγενείς των θυμάτων λαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη από ειδικευμένο προσωπικό που βρίσκεται στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έδωσαν χτες δείγμα DNA 33 συγγενείς θυμάτων και η διαδικασία θα ολοκληρωνόταν αργά το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 12 άνθρωποι που αναζητούν συγγενείς τους που επέβαιναν στη μοιραία αμαξοστοιχία. Τα δείγματα ήδη στέλνονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια στην Αθήνα για ταυτοποίηση.
Ακόμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου συγκεντρώνονται οι σοροί των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, έχει φτάσει μία νταλίκα - ψυγείο προκειμένου να τοποθετηθούν εκεί μέχρι να έρθει η ώρα της άχαρης διαδικασίας της ταυτοποίησης.
Μέχρι και χτες αργά το βράδυ, οι πυροσβέστες επιχειρούσαν στο δεύτερο βαγόνι και με διασωστικά εργαλεία αφαιρούσαν τμηματικά τα κομμάτια του. Οταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας σε αυτό, οι πυροσβέστες θα συνεχίσουν στο τρίτο βαγόνι.
Δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι, ενώ απαράδεκτο είναι το γεγονός ότι η εταιρεία δεν έχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων. Στην πρώτη ανακοίνωσή της ανέφερε ότι ήταν «περίπου 350», ενώ σε επόμενη υποκριτικά δήλωνε ότι «εργάζεται από την πρώτη στιγμή επιτόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, προσφέρει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, των τραυματιών και όλων των επιβατών» και ότι «θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών». Και καταλήγει εξίσου προκλητικά: «Η εταιρεία, με αίσθημα ευθύνης, ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό της μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η φροντίδα και η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης».
RIZOSPASTIS |
Στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του σταθμάρχη Λάρισας, ο οποίος είχε προσαχθεί στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας για την παροχή εξηγήσεων, καθώς υπογράφηκε η έκθεση σύλληψης από τον εισαγγελέα, ο οποίος παρακολουθεί τις ανακρίσεις για την ανείπωτη τραγωδία έξω από τα Τέμπη.
Ο σταθμάρχης, ηλικίας 59 ετών, σύμφωνα με την αστυνομία, χαρακτηρίζεται υπαίτιος του δυστυχήματος και κατηγορείται, εκτός των άλλων, για ανθρωποκτονία από αμέλεια (άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα), σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ) και επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία μέσων (291 ΠΚ). Στο πλαίσιο της δικογραφίας που σχηματίζεται από την ΕΛ.ΑΣ. έχουν δώσει ανωμοτί καταθέσεις και άλλοι δύο υπάλληλοι στην Τροχαία Λάρισας.
Συγκλονιστικές και ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στους σιδηρόδρομους είναι οι περιγραφές διασωθέντων που αναφέρονται στα όσα προηγήθηκαν αλλά και στη στιγμή της σύγκρουσης των δύο τρένων.
Eurokinissi |
Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε άλλος επιβάτης του τρένου σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικές κάμερες. Συγκεκριμένα, είπε ότι άκουσε συνομιλία μέσω ασυρμάτου, μεταξύ του μηχανοδηγού και του υπεύθυνου των εισιτηρίων. Οπως κατήγγειλε, ενώ υπήρξε καθυστέρηση στον Παλαιοφάρσαλο, άκουσε έναν από τους δύο να λέει: «Πάμε και όπου βγει».
«Οταν είχαμε μείνει στον Παλαιοφάρσαλο με καθυστέρηση, όταν ακούς τον μηχανοδηγό να μιλάει με τον υπεύθυνο των εισιτηρίων και να λέει "πάμε και όπου βγει", σίγουρα είσαι προϊδεασμένος ότι κάτι δεν πάει καλά. Το άκουσα μέσω των ασυρμάτων, "πάμε και όπου βγει". Αυτό ακριβώς, τίποτα άλλο. Μας καθυστέρησαν λόγω φόρτου κίνησης των σιδηροδρομικών γραμμών, μας είπαν ότι θα καθυστερήσουμε 15 λεπτά, γιατί είναι μονής οδού. Μάλλον έπρεπε να καθυστερήσουμε παραπάνω, δεν ήταν σωστά προγραμματισμένα».
Για την καθυστέρηση στη γραμμή μίλησε και έτερος επιβάτης, ο Γ. Ευθυμιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι «κάτι πρέπει να συνέβη πριν τη σύγκρουση» καθώς τους είχαν επί 35 λεπτά ακινητοποιημένους στον Παλαιοφάρσαλο, ενώ στην αρχή, τους είχαν πει ότι η καθυστέρηση θα ήταν για ένα τέταρτο. Οπως είπε, ενώ τους είχαν ενημερώσει ότι στις 11.35 μ.μ. θα έφταναν στη Θεσσαλονίκη, νέα ενημέρωση έκανε λόγο για νέα ώρα άφιξης στις 12.45 π.μ. Οταν ρώτησε τον υπάλληλο της αμαξοστοιχίας γιατί συνέβη αυτό, τον παρέπεμψαν στους υπεύθυνους. Σύμφωνα με τον Γ. Ευθυμιάδη, «στο τρένο ακούγονταν τριγμοί λες και θα έφευγε από τις ράγες».
Εικόνες χάους μετά τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών περιέγραψαν διασωθέντες στη Θεσσαλονίκη: «Οι εικόνες που αντίκρισα μόλις βγήκα από το βαγόνι ήταν απίστευτες, τραγικές. Είδα παντού φλόγες, είχαν λιώσει κομμάτια μεταλλικά από τα βαγόνια και πολλοί συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, δεν πρόλαβαν να βγουν έξω», σημείωσε ένας από αυτούς.
Πολλές ήταν και οι μαρτυρίες για την αλληλεγγύη μεταξύ των επιζώντων, για το πώς ιδιαίτερα οι πιο νέοι βοήθησαν άλλους επιβάτες που ήταν εγκλωβισμένοι και που είχαν τραυματιστεί και δεν μπορούσαν μόνοι τους να βγουν από το τρένο.
Οπως είπε ένας από αυτούς κατεβαίνοντας από το λεωφορείο με το οποίο επέστρεψε μαζί με άλλους επιβάτες στη Θεσσαλονίκη, «τα έχασα στην αρχή, όπως και οι περισσότεροι επιβάτες, αλλά προσπάθησα να κρατήσω την ψυχραιμία μου για να βοηθήσω τους συνεπιβάτες μου να βγουν από το βαγόνι. Ολοι γίναμε ένα για να βοηθήσουμε».
Συγκλονιστικές εικόνες αντίκρισαν οι γιατροί των νοσοκομείων της Λάρισας
Συγκλονιστική είναι η περιγραφή της Γεωργίας Παπαδάμου, διευθύντριας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΓΝΛ), προέδρου του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ και ειδικευόμενων ιατρών του ΠΓΝΛ, για την αυτοθυσία με την οποία έπεσαν στη μάχη οι γιατροί και βέβαια για τα όσα αντίκρισαν μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Σε δήλωσή της σημειώνει:
«Από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δύο δημόσιων νοσοκομείων της πόλης ρίχτηκε με αυταπάρνηση στη μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να δοθούν οι πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας που εφημέρευε, στο Γενικό Νοσοκομείο, αλλά και στα Νοσοκομεία σε Κατερίνη και Θεσσαλονίκη, σήμανε συναγερμός.
Αμέσως ξεκίνησαν οι πρώτες διακομιδές ασθενών με τα ασθενοφόρα, άνοιξαν κλίνες, οργανώσαμε τη μάχη για τον συνάνθρωπό μας που το είχε ανάγκη. Πολλοί συνάδελφοι, παρόλο που είχαν σχολάσει μετά από μια εξαντλητική βάρδια, γύρισαν αμέσως πίσω στο νοσοκομείο και χωρίς να υπολογίζουν κόπο, ρίχτηκαν και αυτοί στη μάχη. Πολλοί από αυτούς δούλεψαν ασταμάτητα για 20 ώρες, μπήκαν στα χειρουργεία, διασωλήνωσαν τραυματίες, έδωσαν τις πρώτες βοήθειες.
Οσο και αν έχουμε εμπειρία στη διαχείριση ασθενειών, ειδικά μετά από τρία χρόνια πανδημίας, το θέαμα που αντικρίσαμε ήταν φρικιαστικό.
Απανθρακωμένα, διαμελισμένα πτώματα. Αλλά και έξω από το νοσοκομείο απελπισμένοι, γεμάτοι οργή άνθρωποι, που με αγωνία ρωτούσαν για τους συγγενείς και τους φίλους τους. Με ψυχραιμία - όσο γίνεται σε τέτοιες στιγμές - προσπαθήσαμε να τους ενημερώσουμε, να απαντήσουμε στα ερωτήματα για το αν ζει το παιδί τους.
Σφίξαμε τα δόντια μας και τους δώσαμε κουράγιο και ελπίδα.
Το νεαρό της ηλικίας των περισσότερων θυμάτων και τραυματιών ήταν ακόμα μια γροθιά στο στομάχι μας, με το ερώτημα "ποιος φταίει που χάνονται άδικα ακόμα μια φορά ανθρώπινες ζωές" να τριγυρνά στο κεφάλι μας.
Αλλά εμείς έπρεπε να είμαστε ακόμα μια φορά δυνατοί, όχι για εμάς αλλά για αυτούς που έπρεπε να σώσουμε, για τις οικογένειές τους.
Και ήμασταν!
Κόντρα στην απαξίωση που έχουμε βιώσει κατά καιρούς από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, κόντρα στην υποστελέχωση που μας οδηγεί πολλές φορές στην εξάντληση.
Παρόλο που είμαστε πολύ θυμωμένοι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με το κεφάλι ψηλά. Οποιος το σκύψει δεν βοηθάει κανέναν παρά μόνο αυτούς που έφεραν την κατάσταση έως εδώ. Εχουμε ευθύνη απέναντι στους ασθενείς, στον λαό μας γιατί ξέρουμε καλά ότι "Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό"».
Τον ανήξερο για τα αίτια της τραγωδίας έκανε ο πρωθυπουργός χθες το μεσημέρι στα Τέμπη, όπου μετέβη μετά το τραγικό συμβάν.
«Θα μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο», δήλωσε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο Κυρ. Μητσοτάκης, όταν η πολιτική «απελευθέρωσης» των σιδηροδρομικών γραμμών και η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ - που την «έτρεξε» και η κυβέρνηση της ΝΔ - φέρνουν το ακριβώς αντίθετο, καθώς η λογική του κέρδους θεωρεί τα μέτρα ασφαλείας «κόστος».
Λίγο αργότερα ανακοίνωσε την παραίτησή του από υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ο Κ. Καραμανλής, «αναλαμβάνοντας» - όπως ισχυρίστηκε - «την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος», σε ένα τσουβάλιασμα πολύ βολικό για το κόμμα του και το σύστημα που υπηρετούν.
Στη βάση αυτή, χθες το βράδυ το Μαξίμου διακίνησε δήλωση Μητσοτάκη ότι «όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται δυστυχώς κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος». Ανακοίνωσε επίσης ότι μεταβατικός υπουργός, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, από τον οποίο ζήτησε «να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων».
Υποσχέθηκε ακόμα ότι «η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά, οι ευθύνες θα αποδοθούν, η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων», χιλιοειπωμένες δεσμεύσεις όποτε ο λαός πνίγεται, καίγεται, σκοτώνεται λόγω απουσίας μέτρων και έργων που δεν συμφέρουν το κεφάλαιο. Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός ζήτησε βασικά στοίχιση στις κυβερνητικές κατευθύνσεις: «Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτή την τραγωδία», σημείωσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου είπε ότι «για τα αίτια του δυστυχήματος έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη».
Τη θλίψη της για την τραγωδία εξέφρασε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που μετέβη στον τόπο του δυστυχήματος.
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας δέχτηκε σειρά τηλεφωνημάτων από ομολόγους του (π.χ. τον Αμερικανό Α. Μπλίνκεν, ενώ μήνυμα έστειλε και η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μ. Ζαχάροβα), που εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους, ανάμεσά τους και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου. Σημειωτέον, πέραν της συνομιλίας τους, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό.
Την αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό και τα βαθιά συλλυπητήρια της κυβέρνησης της Κούβας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη εξέφρασε με ανάρτησή του ο υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες.
Χαρακτηριστική στο μεταξύ είναι η αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ. Οχυρωμένος πίσω από το μέγεθος της τραγωδίας, ο πρόεδρός του αρνήθηκε να ψελλίσει μια κουβέντα για τους υπαίτιους, αφού σ' αυτούς φιγουράρει και το κόμμα του, που υπηρέτησε με ευλαβική προσήλωση την εγκληματική στρατηγική της «απελευθέρωσης». Δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας: «Ζούμε στιγμές βαθιάς οδύνης και θλίψης. Ζούμε μία αδιανόητη τραγωδία με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, μεταξύ των οποίων δυστυχώς και πολλά νέα παιδιά. Τούτη την ώρα, που ακόμα μετράμε τους νεκρούς μας και πενθούμε, δεν θέλω να μιλήσω για ευθύνες. Θα τα πούμε αυτά στην ώρα τους».
Από την επίσκεψη της πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θανάση Παφίλη |
Τα μεσάνυχτα της Τρίτης, στον «Ευαγγελισμό» βρέθηκε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ. Αντίστοιχα, στα δύο δημόσια νοσοκομεία βρέθηκαν στελέχη της Τομεακής Οργάνωσης Λάρισας με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΤΕ, Αλέξη Ζορμπά.
Παράλληλα πέντε μονάδες αίματος από τη νεοσύστατη Τράπεζα αίματος πρόσφερε για τις ανάγκες των τραυματιών της πολύνεκρης τραγωδίας στα Τέμπη η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ. Οι μονάδες παραδόθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, ενώ η Οργάνωση κάλεσε τους κατοίκους της πόλης ν' ανταποκριθούν στην έκκληση για αιμοδοσία.
Χτες το πρωί, πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος, βρέθηκε στον τόπο του δυστυχήματος και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.
Αφού ενημερώθηκε από τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής για τις προσπάθειες που γίνονται να βρεθούν εγκλωβισμένοι επιβάτες και εργαζόμενοι, σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο στα ανθρώπινα λάθη. Εκφράζουμε την ανείπωτη θλίψη μας γι' αυτό το τραγικό ατύχημα. Τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των χαμένων και καλή ανάρρωση στους τραυματίες. Πολύ περισσότερο εκφράζουμε την οργή μας, πώς είναι δυνατόν να χάνονται άδικα το 2023 πολλοί άνθρωποι. Στις 7 Φεβρουαρίου υπήρχε ανακοίνωση των εργαζομένων ότι όπου να 'ναι έρχεται μεγάλο ατύχημα. Γιατί υπάρχουν τεράστια προβλήματα στη συντήρηση των γραμμών, στη συντήρηση ασφαλείας, στη σήμανση και στο προσωπικό. Ομως, αυτοί που είναι υπεύθυνοι, και είναι όλες οι κυβερνήσεις αλλά και η εταιρεία, δεν απάντησαν τίποτα. Και να τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων που έσπασαν την εταιρεία σε 3 κομμάτια και σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε αυτήν την τραγική εξέλιξη. Αμεσα θα πρέπει να παρθούν μέτρα για τη στήριξη των τραυματιών και των οικογενειών τους. Κάνουν τεράστιες προσπάθειες οι διασώστες και δεν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αντιληφθεί ότι χωρίς τον σκληρό αγώνα του θα έχουμε δυστυχώς και τέτοια δραματικά φαινόμενα. Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο από τον κόσμο».
Παράλληλα μια σειρά από Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ συνεισφέρουν μονάδες αίματος ανταποκρινόμενες στις άμεσες ανάγκες για τους δεκάδες τραυματίες από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.
Η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ ενημέρωσε χτες ότι ήδη διαθέτει μονάδες αίματος που συγκεντρώθηκαν στην εθελοντική αιμοδοσία αλληλεγγύης, που πραγματοποιήθηκε για την κάλυψη των αναγκών από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία και λόγω της αδυναμίας να μεταφερθεί το αίμα στη γειτονική χώρα, ήταν στη διάθεση των αντίστοιχων δημόσιων νοσοκομείων για την κάλυψη αναγκών των ασθενών. «Στο νοσοκομείο "Γεννηματάς" είχαν ήδη αξιοποιηθεί για παιδιά με μεσογειακή αναιμία, ενώ πλέον το υπόλοιπο αίμα που είναι στη διάθεση των δημοσίων νοσοκομείων, μετά από συνεννόηση, αξιοποιείται και για τις ανάγκες των τραυματιών στα νοσοκομεία της Λάρισας ή όπου άλλου μεταφερθούν», σημειώνει η Οργάνωση του Κόμματος, ευχαριστώντας παράλληλα όλους τους εθελοντές αιμοδότες για την ανιδιοτελή έκφραση της αλληλεγγύης τους, που πραγματικά δεν έχει σύνορα. «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».
Επίσης:
-- Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας καλεί τον λαό της πόλης να ανταποκριθεί άμεσα στην έκκληση για αιμοδοσία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.
-- Η ΤΕ Πιερίας καλεί τον λαό της περιοχής να ανταποκριθεί στην έκκληση για αιμοδοσία, στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.
Αποκαλυπτικές οι καταγγελίες και οι εκκλήσεις για μέτρα προστασίας πριν συμβεί το δυστύχημα
Το φρικιαστικό έγκλημα με το οποίο ξημέρωσε χτες ο λαός ήταν προδιαγεγραμμένο.
Οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων και των σωματείων τους δεν αφήνουν περιθώρια για κροκοδείλια δάκρυα. Προειδοποιήσεις που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολύ καιρό για τις σοβαρές ελλείψεις στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων, αποτέλεσμα της στρατηγικής «κόστους - οφέλους», το ζύγι δηλαδή με βάση το οποίο καθορίζεται το σε ποιο βαθμό θα εφαρμοστούν τα κατάλληλα συστήματα, που ευθύνεται για τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.
Χαρακτηριστικά είναι όσα επισήμαινε η ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) λιγότερο από έναν μήνα πριν, στις 7 Φλεβάρη, με αφορμή τα καθημερινά ατυχήματα με συρμούς: «Οσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους και την ασφαλή λειτουργία και κυκλοφορία των τρένων, τα ατυχήματα δεν έχουν τελειωμό. Είναι πλέον εξοργιστικό αυτά να αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και να μην παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο, να μη δρομολογείται καμία βελτίωση στην υποδομή και λειτουργία, να μην ελέγχονται οι εμπλεκόμενοι φορείς και να μην αναζητούνται ευθύνες».
Η ΔΕΣΚ αναδείκνυε τις ευθύνες των κυβερνήσεων, τονίζοντας ότι «έχουν άλλες προτεραιότητες και όχι την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Αντιλαμβάνονται την ασφάλεια ως κόστος».
Συνταρακτικά προφητικά είναι τα όσα λέει παρακάτω η ΔΕΣΚ, αφού οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έβλεπαν καθημερινά την τραγωδία να πλησιάζει:
«Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις».Παράλληλα, η ΔΕΣΚ, με αφορμή το σοβαρό ατύχημα που σημειώθηκε στις 24 Γενάρη 2023 στο κεντρικό εργοστάσιο της «Hellenic Train» (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) στον Πειραιά υπογράμμιζε: «Πραγματικά αναρωτιέται κανείς, τι άλλο πρέπει να συμβεί για να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους η κυβέρνηση, η εργοδοσία... Πρέπει πρώτα να θρηνήσουμε νεκρούς και μετά να παρθούν μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής; Πόσο κοστολογείται για τους παραπάνω η ανθρώπινη ζωή;».
Χαρακτηριστικά είναι όσα έλεγε χτες ο πρόεδρος του Σωματείου Μηχανοδηγών ΟΣΕ, Κώστας Γενηδουνιάς, που δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν λειτουργεί τίποτα, γίνονται όλα χειροκίνητα, δεν λειτουργούν τα φωτοσήματα και οι έλεγχοι της κυκλοφορίας!
Εξίσου αποκαλυπτικό είναι και το εξώδικο που είχε στείλει, μόλις τον περασμένο Νοέμβρη, η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης, για τη διάλυση του σιδηροδρομικού δικτύου.
Αποδέκτες του εξώδικου ήταν το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και η «Hellenic Train», με αφορμή το ατύχημα που είχε συμβεί στις 25 Οκτώβρη 2022, όταν αμαξοστοιχία του προαστιακού είχε προσκρούσει στις Αχαρνές σε ηλεκτροφόρο καλώδιο υψηλής τάσης με συνέπεια να τραυματιστεί ο μηχανοδηγός. Η Ενωση λοιπόν δήλωνε εξωδίκως ότι οι φόβοι των εργαζομένων επιβεβαιώνονται «παρά τις διαρκείς διαμαρτυρίες μας και πρωτίστως τις συνεχείς εκκλήσεις μας προς αποκατάσταση των εντεινόμενων προβλημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου».
Το εξώδικο καταγράφει μάλιστα τα προβλήματα που προκαλούν «η κακή κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής και η έλλειψη συντήρησης», μεταξύ άλλων, με τη μη λειτουργία εδώ και πολλά χρόνια των φωτοσημάτων και της τηλεδιοίκησης. Επίσης, τη μη λειτουργία του συστήματος ETCS, το οποίο προστατεύει απέναντι στο ανθρώπινο λάθος, παρά το γεγονός ότι έχει εγκατασταθεί στις μηχανές!
Ακόμη, το γεγονός ότι κλείνουν σταθμοί σε περιφερειακές πόλεις, λόγω έλλειψης σταθμαρχών, κάτι που «δημιουργεί προβλήματα στα τρένα και στην πύκνωση των δρομολογίων».
Στη συνέχεια τόνιζαν ότι «δεν καθαρίζεται καν η πυκνή βλάστηση που περιορίζει την ορατότητα και καλύπτει ακόμα και σήματα γραμμής.
Εδώ και 15 χρόνια δεν λειτουργούν τα συστήματα ασφαλείας και φωτισμού εντός των σηράγγων στον Προαστιακό Αθήνας (Μέγαρα) και είναι αδύνατη η επικοινωνία όταν τρένο βρίσκεται μέσα σε αυτές».
Επίσης χτες έγινε γνωστό ότι τον Απρίλη του 2022 είχε παραιτηθεί στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ, ο Χρήστος Κατσιούλης, για θέματα ασφαλείας των δρομολογίων. Στην επιστολή παραίτησης σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι διαφωνεί με τη μη τήρηση του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης 717 και του τρόπου λειτουργίας του ETCS στα τμήματα Αχαρνές - Οινόη, Δομοκός - Λάρισα και Λάρισα - Πλατύ, διότι καταργούνται συμβατικά δρομολόγια και συμβατικές ενδείξεις φωτοσημάτων. Επίσης, ανέφερε ότι με αυτήν την εξέλιξη θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των τρένων στο εν λόγω τμήμα με 200 χιλιόμετρα την ώρα, χωρίς σε αυτό να υπάρχει καμία ένδειξη της κατάστασης της γραμμής, ακόμα και θραύση αυτής με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων. Ο ίδιος σε δηλώσεις ανέφερε ότι αν υπήρχαν συστήματα ασφαλείας, το δυστύχημα θα μπορούσε να αποφευχθεί: «Ενα δυστύχημα είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων. Εδώ μια απλή εξήγηση μπορεί να είναι το ανθρώπινο λάθος, αλλά γι' αυτό βάζεις τα προβλεπόμενα συμβατικά συστήματα ασφαλείας, για να αποκλειστεί το ανθρώπινο λάθος. Γιατί και να θέλει κάποιος επίτηδες να βάλει δύο τρένα να συγκρουστούν επεμβαίνει το σύστημα ασφαλείας και το αποτρέπει».
Η Ευρωπαϊκή Ενωση σε ένα από τα κείμενά της το 2006 σημειώνει: «Πολλά θανατηφόρα ατυχήματα - όπως εκείνο της Μπολόνια το 2005, του Albacete το 2003 ή του Λονδίνου το 1999 - δείχνουν ότι ένα σύστημα σηματοδότησης καλύτερων επιδόσεων στο οποίο θα είναι ενσωματωμένο σύστημα αυτόματου ελέγχου της ταχύτητας των τρένων θα μπορούσε να βελτιώσει το επίπεδο ασφάλειας των σιδηροδρόμων».
MotionTeam |
Από τον εκτροχιασμό επιβατικής αμαξοστοιχίας στη Θεσσαλονίκη τον Μάη του 2017 |
Σταχυολογούμε μόνο το 2022 τα πιο χαρακτηριστικά ατυχήματα:
Στις 24 Γενάρη, εν μέσω χιονιά, η αμαξοστοιχία που ξεκίνησε από την Αθήνα το μεσημέρι με προορισμό το Λιανοκλάδι και τη Θεσσαλονίκη «κόλλησε» στο ύψος της Λιβαδειάς από πρόβλημα στη μάσκα της. Μεταξύ του μεγάλου όγκου χιονιού, φαίνεται ότι υπήρχαν κι άλλα αντικείμενα, όπως δέντρα και πέτρες, που προκάλεσαν ζημιά στην αμαξοστοιχία, όπως και σε μέρος του δικτύου, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί. Δεύτερο τρένο χτύπησε με το πρώτο και υπήρξαν τραυματίες, ενώ έπεσε η οροφή βαγονιού.
Την 1η Αυγούστου, η αμαξοστοιχία 1521 έφυγε από το Λιανοκλάδι το πρωί για την Αθήνα, με 200 επιβάτες. Μισή ώρα μετά την αναχώρησή της, στον παλιό σταθμό του Ελευθεροχωρίου συγκρούστηκε με αγελάδα και ακινητοποιήθηκε. Στο σημείο έφτασαν τεχνικοί του ΟΣΕ και μετά από έλεγχο το τρένο συνέχισε το ταξίδι του. Ομως, δεκαπέντε λεπτά αργότερα, λίγο πριν μπει στον σταθμό της Τιθορέας, έφυγε από τα κλειδιά και εκτροχιάστηκε.
Στις 10 Οκτωβρίου αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Τιθορέα - Λιανοκλάδι εκτροχιάστηκε λίγο πριν τις 11 π.μ., για άγνωστους λόγους, την ώρα που έφτανε στον σταθμό Λιανοκλαδίου.
Στις 21 Οκτωβρίου σημειώθηκε εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας στον σταθμό της Τιθορέας και συγκεκριμένα στο πρώτο φορείο της αμαξοστοιχίας 882, χωρίς ευτυχώς σοβαρούς τραυματισμούς.
Παλιότερα επίσης είχαν σημειωθεί ατυχήματα:
Στις 16 Μάη 2016 δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και δύο ακόμη τραυματίστηκαν, έπειτα από σύγκρουση δύο βαγονιών του ΟΣΕ στις Σέρρες κατά τη διάρκεια τεχνικών εργασιών, όταν ένα μηχάνημα συντήρησης σιδηροδρομικών γραμμών συγκρούστηκε με ψεκαστικό σταθερής τροχιάς του ΟΣΕ.
Εναν χρόνο μετά, τον Μάη του 2017, τρεις νεκροί και τρεις τραυματίες ήταν ο απολογισμός δυστυχήματος, όταν εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία στο Αδενδρο στη Θεσσαλονίκη.
Στις 3 Αυγούστου 2018 μικρή επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Λιανοκλάδι - Στυλίδα εκτροχιάστηκε στον σταθμό της Λαμίας, στην οδό Κωνσταντινουπόλεως έπεσε σε μικρή αποθήκη κοντά στον σταθμό, όπου ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν υπήρχε κανείς.
Στις 16 Νοέμβρη 2018 εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία που εκτελούσε δρομολόγιο από Λιανοκλάδι προς Αθήνα χωρίς θύματα, ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές.
«Το μόνο που μπορώ να πω είναι καλή τύχη: Επιστρέφουν στην Ελλάδα τα τρένα που καταργήθηκαν από την Ελβετία». Αυτήν την ευχή έδινε στη χώρα μας ο πρώην επικεφαλής των ελβετικών σιδηροδρόμων όταν έγινε γνωστό ότι οι αμαξοστοιχίες ETR470 πήραν την έγκριση από την ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων για να μπουν στις γραμμές.
Πρόκειται για το τρένο που έφερε στην Ελλάδα η ιταλική εταιρεία που εξαγόρασε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το οποίο είχαν ξεφορτωθεί από την Ελβετία, αφού πρώτα το είχαν βαφτίσει «τρένο των βλαβών». Οι Ελβετοί σιδηροδρομικοί σημείωναν χαρακτηριστικά ότι παρόλο που οι συγκεκριμένες αμαξοστοιχίες κάλυπταν το 1% του σιδηροδρομικού έργου, εμφάνιζαν το 50% των βλαβών!
Πιο συγκεκριμένα, είχαν να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις, βλάβες, ακυρώσεις, και αφού ήταν για χρόνια ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος των σιδηροδρόμων, τελικά τα έστειλαν για ...σκραπ, εκτός από πέντε, που παρουσιάστηκαν ως «υπερσύγχρονα» και βρέθηκαν στην Ελλάδα για τη σύνδεση Αθήνας - Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το συγκεκριμένο τρένο είχε οδηγήσει τα ελβετικά συνδικάτα σιδηροδρομικών να απαιτούν, σε μόνιμη βάση, ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, εκτός από τον οδηγό, σε όσα εισέρχονται σε σήραγγες μήκους άνω των 1.000 μέτρων. Αφορμή γι' αυτήν τη διεκδίκηση ήταν το περιστατικό της 11ης Απρίλη 2006, όταν ένα ETR 470 που ταξίδευε νότια της Στουτγκάρδης έπιασε φωτιά μέσα σε σήραγγα.
Ενώ σε άλλο ψήφισμά τους τα σωματεία των Ελβετών σιδηροδρομικών απαιτούσαν να αντικατασταθούν άμεσα τα συγκεκριμένα τρένα, όπως και έγινε τελικά πριν έρθουν στη χώρα μας.
Μαζί και η οργή. Γιατί ξέρεις ότι ...ήξεραν. Τους βλέπεις θλιμμένους στον τόπο του εγκλήματος να λένε ότι θα αποδοθούν ευθύνες. Και είναι οι ίδιοι που έχουν τις πρώτες και κύριες πολιτικές ευθύνες.
Οσο μας επιτρέπει η οργή μας, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τους πραγματικούς ενόχους για το έγκλημα στα Τέμπη.
Ποια είναι τα «ανθρώπινα» λάθη...
Ποιοι γνώριζαν αλλά δεν έκαναν τίποτα...
Ποιες είναι οι συνειδητές επιλογές που οδήγησαν σε μία ακόμα τραγωδία...
Ολες οι απαντήσεις σήμερα Πέμπτη στη 1 το μεσημέρι, στο νέο επεισόδιο του podcast του «902.gr».
Μείνετε συντονισμένοι.
Το podcast του «902» μπορούμε να το ακούσουμε και από το Spotify, το Apple Podcasts, το Google Podcasts και το YouTube.
Παρουσίαση - επιμέλεια: Κώστας Πασακυριάκος. Ηχοληψία: Σωτήρης Γκέκας. Μουσική: Γιάννης Μπαλλούς.
Η πολιτική που υλοποιούν βάζει στο ζύγι του «κόστους - οφέλους» και την ασφάλεια των μετακινήσεων του λαού
INTIME NEWS |
Ειδικότερα, στην ΕΕ χαράχτηκαν και συνεχίζουν να διαμορφώνονται κεντρικές κατευθύνσεις που στόχο έχουν την πλήρη «απελευθέρωση» του σιδηροδρομικού έργου και τη δημιουργία μιας «ενιαίας αγοράς» σιδηροδρομικών δραστηριοτήτων.
Στόχος είναι να βρουν κερδοφόρα διέξοδο συσσωρευμένα κεφάλαια, μέσα και από την ιδιωτικοποίηση εταιρειών όπου το κράτος διατηρούσε την πλειοψηφία στη μετοχική τους σύνθεση.
Η «απελευθέρωση» των σιδηροδρομικών μεταφορών προωθείται με ευρωενωσιακές Οδηγίες και «πακέτα» σιδηροδρομικής πολιτικής για τον βαθμιαίο διαχωρισμό υποδομής και χρήσης των υποδομών, τη σταδιακή άρση όλων των περιορισμών για την υλοποίηση της «ενιαίας σιδηροδρομικής αγοράς».
Για την υλοποίηση αυτών των κατευθύνσεων:
-- Προωθήθηκε αρχικά η Οδηγία 440/1991, για τον λογιστικό διαχωρισμό υποδομής και εκμετάλλευσης, στον οποίο «πάτησε» η μετέπειτα πορεία της «απελευθέρωσης» και των ιδιωτικοποιήσεων.
-- Επόμενο ουσιαστικό βήμα ήταν οι Οδηγίες - γνωστές ως πρώτο σιδηροδρομικό «πακέτο» της ΕΕ - που «απελευθέρωσαν» τις διασυνοριακές μεταφορές φορτίων σε ένα τμήμα του δικτύου μεταφοράς, το λεγόμενο «διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφοράς φορτίων», το οποίο ενσωματώνει το 50% των σιδηροδρομικών δικτύων της ΕΕ και το 80% της συνολικής κίνησης.
-- Ακολούθησε το δεύτερο σιδηροδρομικό «πακέτο», που εισήγαγε την πλήρη «απελευθέρωση» όλων των εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών στην ΕΕ από τις αρχές του 2007.
-- Με το τρίτο «πακέτο» εισάγεται η «απελευθέρωση» των διεθνών επιβατικών μεταφορών από το 2010 και σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην υλοποίηση του τέταρτου «πακέτου», που αφορά τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου.
Με βάση αυτές τις κατευθύνσεις, το βάρος του σχεδιασμού δίνεται στην ανάπτυξη του σιδηροδρομικού έργου και στη διασυνδεσιμότητα του δικτύου, ώστε να διευκολύνονται οι μεταφορές εμπορευμάτων από και προς τις πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας, κυρίως προς τα λιμάνια.
Δηλαδή το κριτήριο του μεγαλύτερου κέδρους καθορίζει ποιο τμήμα του σιδηρόδρομου και ποιες υπηρεσίες θα αναπτυχθούν περισσότερο, αλλά και με τι όρους: Το κριτήριο του «κόστους - οφέλους» για το αστικό κράτος και το κεφάλαιο καθορίζει τα πάντα, είτε στα αμιγώς ιδιωτικοποιημένα κομμάτια του σιδηρόδρομου είτε σε εκείνα που διαχειρίζεται το αστικό κράτος, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Ειδικά στη χώρα μας, όπου η αστική τάξη επιδιώκει την αναβάθμισή της σε εμπορικό και διαμετακομιστικό κέντρο προς τις αγορές της Ευρώπης, η ανάπτυξη του δικτύου με αυτόν τον σκοπό βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κράτους και επιχειρηματικών ομίλων.
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα έλεγε ο υπουργός Μεταφορών Κ. Καραμανλής τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν ψηφίστηκε το σπάσιμο ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, ώστε το κράτος να «μοιράσει την πίτα» των 3,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης στους επιχειρηματικούς ομίλους για σιδηροδρομικά έργα που θα συνδέουν το βασικό σιδηροδρομικό δίκτυο με τα λιμάνια, όπως της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και κυρίως της Αλεξανδρούπολης, ώστε να γίνει «ένα λιμάνι κόμβος μεταφορών και υποδομών και άρα κόμβος ενεργειακός για την ευρύτερη περιοχή». Και πρόσθετε πως «νομίζω ότι όλοι σε αυτή την αίθουσα καταλαβαίνετε τον εθνικό ρόλο που παίζει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης», εννοώντας προφανώς για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.
Τη στρατηγική αυτή του κεφαλαίου και της ΕΕ για τον σιδηρόδρομο υλοποιούν στη χώρα μας όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), που «έσπασαν» σε κομμάτια τον ΟΣΕ και τα παρέδωσαν σε άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, ξεκινώντας από τα πιο κερδοφόρα.
Ετσι:
-- Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «έσπασε» τον ΟΣΕ σε εταιρείες. Ηταν τα πρώτα βήματα της στρατηγικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των σιδηροδρόμων.
-- Η κυβέρνηση της ΝΔ το 2013 με τον νόμο 4199 πήγε παραπέρα την πορεία ιδιωτικοποίησης, αρχίζοντας να εισάγει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1370/2007.
-- Και εδώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πήρε τη σκυτάλη και έκανε «πρωταθλητισμό» στην αντιδραστική πολιτική:
Το 2016 ψήφισε νόμο που ενσωμάτωσε αυτούσια την Οδηγία 2012/34/ΕΕ της ΕΕ «για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου (ΕΕ L343/32 της 14.12.2012) και άλλες διατάξεις». Προέβλεπε το διαχωρισμό της διαχείρισης και υποδομής του σιδηροδρομικού δικτύου, από το μεταφορικό έργο. Ως διαχειριστής ορίστηκε ο ΟΣΕ, ο οποίος πλέον δεν έχει καμία πρόσβαση στο μεταφορικό έργο, ενώ «παρεχόταν η δυνατότητα» στον Οργανισμό να εκπληρώνει το «έργο» του σε συνεργασία και με ιδιωτικές επιχειρήσεις, δηλαδή μέσω ΣΔΙΤ.
Ταυτόχρονα, ο ΟΣΕ ήταν υποχρεωμένος να παρέχει κάθε δυνατότητα για την ελεύθερη πρόσβαση στο σιδηροδρομικό δίκτυο των σιδηροδρομικών μεταφορικών εταιρειών από κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ και όχι μόνο, χωρίς - εκτός των άλλων - να αναφέρονται σαφώς οι προϋποθέσεις και οι όροι ασφάλειας που θα πρέπει να πληρούνται.
Το 2017 έκανε το επόμενο βήμα παραχωρώντας στην «Ferrovie dello Stato Italiane Group» αντί 45 εκατομμυρίων ευρώ την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Το χρέος του ΟΣΕ, ύψους 14,3 δισ. ευρώ, προστέθηκε στο κρατικό δημόσιο χρέος, όπως και η ετήσια επιχορήγηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης μετακινήθηκαν υπάλληλοι σε άλλες θέσεις του Δημοσίου, στο πλαίσιο των προγραμμάτων «εξυγίανσης». Το συνολικό κόστος για το ελληνικό Δημόσιο έφτασε τα 15,719 δισ. ευρώ.
Η ιταλική εταιρεία επιδοτήθηκε με 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, για να εκτελεί συγκεκριμένα δρομολόγια, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση Υποχρεώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας (ΥΔΥ) που έχει υπογράψει με το ελληνικό υπουργείο Μεταφορών.
Να σημειωθεί πως η σύμβαση ιδιωτικοποίησης που υπογράφηκε το 2017 ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τη «Ferrovie dello Stato» για τη μεταβίβαση του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ουδέποτε δημοσιεύθηκε.
Τον επόμενο χρόνο, το 2018, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να πάει ακόμα παραπέρα την «απελευθέρωση», με τον νόμο 4548 που ενσωμάτωνε τον κανονισμό του 2007 της ΕΕ.
Την ίδια χρονιά μετά την ιδιωτικοποίηση, το 2018 θεσμοθετήθηκε «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου με 9ήμερη συνεχόμενη εργασία, ενώ το 2019 απολύθηκαν 120 εργαζόμενοι.
-- Στους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ πάτησε και η νέα κυβέρνηση της ΝΔ:
Το καλοκαίρι του 2022 επέκτεινε τη σύμβαση με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για άλλα 10 χρόνια, δίνοντάς της 750 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εκτελεί τα δρομολόγια στις λεγόμενες «άγονες γραμμές».
Ενώ τον περασμένο Σεπτέμβρη, αφού πρώτα η επιβατική κίνηση, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ήδη είχε δοθεί στους Ιταλούς, μετέτρεψε - όπως προαναφέραμε - σε ξεχωριστές εταιρείες τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ.
Στον νόμο εκείνο μάλιστα προβλέπει και τη μεταφορά προσωπικού από τη μια εταιρεία στην άλλη, κατά το δοκούν, έως και στο 65% των κενών οργανικών θέσεων (!), οδηγώντας ολοταχώς σε ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση, με ό,τι αυτό σημαίνει και για την ασφάλεια του μεταφορικού έργου.
Ανάμεσα στα άλλα, τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα και να σπάσει «σε δέκα κομμάτια» και ο ΟΣΕ, κάτι που έχει και τη δική του σημασία και για την ασφάλεια του μεταφορικού έργου:
-- Στον ΟΣΕ, όπου την πλειοψηφία των μετοχών έχει το κράτος, ανήκουν μόνο οι υποδομές (γραμμές, σηματοδότηση, ηλεκτροκίνηση και σταθμοί).
-- Η ΕΡΓΟΣΕ έχει ως αντικείμενο τις μελέτες, δημοπράτηση και παραλαβή μόνο των νέων έργων.
-- Το σιδηροδρομικό έργο, τα εργοστάσια και τα μηχανοστάσια, η συντήρηση και επισκευή των τρένων έχουν παραδοθεί στο ιταλικό κρατικό σιδηροδρομικό μονοπώλιο «Ferrovie dello Stato Italiane» μέσω της εξαγοράς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (2017) και της ΕΕΣΣΤΥ, που απορροφήθηκε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (2019).
Εκτός από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο σιδηροδρομικό δίκτυο δραστηριοποιούνται κι άλλες εταιρείες, όπως η «Goldair Cargo» μαζί με τους «Αυστριακούς Σιδηρόδρομους» και η PEARL (COSCO) κ.ά.
-- Η ΓΑΙΟΣΕ, που διαχειρίζεται για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών περιουσιακά στοιχεία του σιδηρόδρομου (οικόπεδα, κτίρια, τροχαίο υλικό).
-- Εκτός από την παράδοση της εκμετάλλευσης της σιδηροδρομικής γραμμής σε άλλες εταιρείες, τέλος, ένα μεγάλο μέρος του έργου του ΟΣΕ ανατίθεται σε εργολαβικές εταιρείες.
Οπως σχολίαζε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, στο τελευταίο νομοσχέδιο για τη διάσπαση ΟΣΕ - ΕΡΓΟΣΕ: «Αυτό τι είναι; Είναι ορθολογική επιλογή αυτό ή ανορθολογική; Εμείς λέμε καθαρά ότι αυτό είναι ανορθολογισμός, γιατί άλλες προτεραιότητες και άλλους σχεδιασμούς θα έχει ο ΟΣΕ, που συντηρεί και διαχειρίζεται το υπάρχον δίκτυο, και άλλες προτεραιότητες και προσανατολισμούς θα έχει η ΕΡΓΟΣΕ, η οποία θα αναπτύσσει το σιδηροδρομικό δίκτυο. Πού ακούστηκε αυτό το πράγμα; Πώς θα συντονίζονται αυτά πλέον; Ο καθένας θα βάζει τις δικές του προτεραιότητες. Και πώς θα τις βάζει; Με βάση τις προτεραιότητες και τις ανάγκες που θέλει να εξυπηρετήσει». Με βάση δηλαδή το κέρδος, οδηγώντας στα σημερινά τραγικά αποτελέσματα.
Κι ύστερα θέλω να ουρλιάξω. Αλλά δεν βγαίνει η φωνή. Να κλάψω. Ομως δεν έχω δάκρυα. Κάτι μέσα μου μου λέει: Τώρα που μιλούν όσοι ένοχα σιωπούσαν και οι γλοιώδεις υπερασπιστές γίνονται δριμείς κατήγοροι, εσύ μην μιλάς. Οχι. Δεν έχουμε το δικαίωμα της σιωπής, ούτε και την ώρα του μεγάλου πένθους. Τώρα είναι που πρέπει να μιλήσουν ακόμα πιο δυνατά αυτοί που πάντα μιλούσαν. Για να σκεπάσουν με τα ουρλιαχτά τους τα παπαγαλίσματα που και τούτη τη φορά επιχειρούν να συσκοτίσουν την αλήθεια. Να, τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, ακούω έναν από τους παπαγάλους του «MEGA» να προσπαθεί να φορτώσει την ευθύνη για την τραγωδία αποκλειστικά στον σταθμάρχη της Λάρισας.
Τώρα οι κυβερνητικοί αρμόδιοι - και μαζί τους οι συνυπεύθυνοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης - το παίζουν πονόψυχοι και ευαίσθητοι. Μυξοκλαίνε στον τόπο της τραγωδίας και μοιρολογούν έξω από το νεκροτομείο της Λάρισας. Μάλιστα, ενόψει και των επερχόμενων εκλογών, ένας υπουργός υπέβαλε παραίτηση. Δεν πείθουν. Συγχώρεση δεν τους πρέπει. Σκληρή τιμωρία τους αξίζει. Οι κατάρες των χαροκαμένων δεν φοβίζουν τους εγκληματίες κι οι ευχές των συμπονούντων δεν αποτρέπουν νέες τραγωδίες. Η Νέμεσις περιμένει την επίκληση των τολμηρών κι απαιτεί τη συνδρομή των γενναίων.
Συγκλονιστική η ανταπόκριση του λαού για εθελοντική αιμοδοσία στη Λάρισα |
Ετσι, φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς οργάνωσαν εθελοντικές αιμοδοσίες, όπου ανταποκρίθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως νέοι σε ηλικία. Κάλεσμα συμμετοχής απηύθυνε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Στη Λάρισα, η κεντρική πλατεία της πόλης γέμισε από εκατοντάδες εργαζομένους και φοιτητές που προσήλθαν ακόμα και από τα γύρω χωριά για να δώσουν αίμα. Παράλληλα οι φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου τους, δήλωσαν ότι οι τελειόφοιτοι του Τμήματος βρίσκονται στη διάθεση των δύο νοσοκομείων της πόλης ώστε να βοηθήσουν στην περίθαλψη των τραυματιών.
Αιμοδοσίες πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά πόλεις της Θεσσαλίας, καθώς επίσης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ιωάννινα, Λαμία και αλλού.
Κάλεσμα στους εργαζόμενους να προσέλθουν στις υπηρεσίες αιμοδοσίας όλων των νοσοκομείων της χώρας για εθελοντική αιμοδοσία απευθύνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξή της στους εργαζόμενους των δύο νοσοκομείων της Λάρισας και άλλων νοσοκομείων (Κατερίνης και Θεσσαλονίκης) που από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας βρίσκονται στις θέσεις τους και δίνουν αγώνα για την περίθαλψη των τραυματιών.
Eurokinissi |
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη του να προσέλθουν για εθελοντική αιμοδοσία στην Τράπεζα Αίματος του Συλλόγου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.
Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας καλεί τον λαό της πόλης να προσέλθει μαζικά στα Νοσοκομεία Νάουσας και Βέροιας για αιμοδοσία.
Στην Κρήτη, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλεί σε αιμοδοσία καθημερινά στη μονάδα του νοσοκομείου, 8.30 π.μ. - 2 μ.μ. και 4.30 μ.μ. - 8 μ.μ. Επίσης, σε κινητή μονάδα στην πλατεία Ελευθερίας, Τρίτη - Πέμπτη 5 μ.μ. - 8 μ.μ. και Σάββατο 10 π.μ. - 2 μ.μ.
Στην Κοζάνη, στο Μαμάτσειο ΓΝ, 1.30 μ.μ. - 3 μ.μ.
Εργατικά σωματεία και φορείς του Εβρου καλούν σε συμμετοχή στις αιμοδοσίες που γίνονται στα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Διδυμότειχου.
Στο μεταξύ, την οδύνη τους για τις απώλειες δεκάδων ζωών εκφράζουν με ανακοινώσεις τους συνδικαλιστικές οργανώσεις και μια σειρά μαζικοί φορείς.
«Πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και υπενθυμίζει τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των συνδικάτων.
Το ΔΣ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) απαιτεί να μη συγκαλυφθεί καμία από τις αιτίες του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. «Οι ζωές μας, οι ζωές των παιδιών που χάθηκαν, οι ζωές και των δικών μας παιδιών ΑΞΙΖΟΥΝ! Δεν σας ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ άλλο να παίζετε μαζί τους! Και η ασφάλεια στις μετακινήσεις μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και στις σχολικές εκδρομές», τονίζει η ΑΣΓΜΕ.
Κινητοποίηση σήμερα στις 6 μ.μ. στα γραφεία της «Hellenic Train». 24ωρη απεργία από τους σιδηροδρομικούς
Στην κινητοποίηση καλούν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, το Σωματείο Ενέργειας.
«Το τραγικό αυτό δυστύχημα δεν είναι αποτέλεσμα της κακιάς στιγμής. Οι ευθύνες βαραίνουν και αυτή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις», υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και ξεκαθαρίζει ότι τίποτα δεν μπορεί να συγκαλύψει «την πολιτική ευθύνη που υπάρχει για την κατάσταση των σιδηροδρομικών γραμμών της χώρας μας». Στην ανακοίνωσή του υπενθυμίζει τις καταγγελίες των σωματείων των σιδηροδρομικών, ότι προειδοποιούσαν για το έγκλημα.
Το Εργατικό Κέντρο διεκδικεί άμεση πρόσληψη στον ΟΣΕ και την «Hellenic Train» μόνιμου προσωπικού με συγκροτημένα δικαιώματα, προγράμματα εκπαίδευσης όλων των εργαζομένων στον ασφαλή τρόπο εκτέλεσης των εργασιών, ολοκλήρωση των έργων υποδομής και ασφαλούς λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου. Επίσης, σωστή συντήρηση και επισκευή του τροχαίου υλικού και της γραμμής, συντήρηση, επισκευή και εκσυγχρονισμό όλου του τεχνικού εξοπλισμού και όλων των εγκαταστάσεων για ασφαλή εργασία. Μέτρα ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων ιδιαίτερα κατά τη διέλευσή τους από κατοικημένες περιοχές. Να χορηγηθούν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας και να υπάρχουν τεχνικός Ασφάλειας και γιατρός Εργασίας σε κάθε συγκρότημα.
Εκτακτη απόφαση για 24ωρη απεργία για σήμερα Πέμπτη πήραν χτες το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς και οι διοικήσεις του συνόλου των πρωτοβάθμιων σωματείων, για το σύνολο του προσωπικού που απασχολείται σε όλες τις σιδηροδρομικές εταιρείες.
«Πλέον ο πόνος έγινε οργή για τις δεκάδες των νεκρών και των τραυματιών συναδέλφων και συμπολιτών μας. Η απαξίωση που διαχρονικά επέδειξαν οι κυβερνήσεις στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο οδήγησε στο τραγικό αποτέλεσμα των Τεμπών. Δυστυχώς τα πάγια αιτήματά μας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αρτιότερη εκπαίδευση, αλλά κυρίως εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών ασφαλείας πετιούνται μόνιμα στον κάλαθο των αχρήστων», σημειώνει η Ομοσπονδία μεταξύ άλλων.
Στην κινητοποίηση που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καλεί σωματεία και εργαζόμενους το ΠΑΜΕ. «Ούτε δυστύχημα ούτε ατύχημα. Προδιαγεγραμμένο και διαρκές έγκλημα» χαρακτηρίζει τη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών. Αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων και απαιτεί: «Να απολογηθούν τώρα όλοι αυτοί που πούλησαν τον ΟΣΕ αντί να τον θωρακίσουν με σύγχρονα συστήματα ασφάλειας, αφήνοντας τους ελληνικούς σιδηροδρόμους με ελάχιστους εργαζόμενους, χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση, εξειδίκευση και πιστοποίηση. Ολες οι κυβερνήσεις που απαξίωσαν τα έργα υποδομής αντί να τα ολοκληρώσουν, χωρίς συντήρηση και επισκευές που είναι απαραίτητες για την ασφαλή τους λειτουργία. Που πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων τις αγωνιώδεις προειδοποιήσεις των εργαζομένων για όλα τα παραπάνω διαχρονικά, αλλά και λίγες μέρες πριν τη νέα, ανείπωτη τραγωδία, όταν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ προειδοποιούσαν ότι οι αποφάσεις των τελευταίων κυβερνήσεων είναι υπεύθυνες όχι μόνο για όσα δυστυχήματα έγιναν, αλλά και για όσα ήταν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν».
Στη σημερινή κινητοποίηση καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Σε ανακοίνωσή της η ΟΓΕ εκφράζει τη θλίψη της για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων.
Σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Πέμπτη, στις 8 π.μ., στο νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, καλούν τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης και Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας.
Σε κινητοποίηση στον ΟΣΕ καλεί το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ.
Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο» καλεί τους εργαζόμενους σήμερα στη 1 μ.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη και να απαιτήσουν την πλήρη διερεύνηση των αιτιών.
Οπως έγραψε, εμφανώς συγκλονισμένη: «Δεν είναι φυσική καταστροφή! Είναι συμφέροντα! Οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι εργολαβίες μάγκες μου!».
Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ξεχαστεί το έγκλημα και καλεί σήμερα στην τήρηση 1 λεπτού σιγής στην προσευχή ή στις τάξεις, ενώ συμμετέχει μαζί με τους φοιτητές στην πορεία, αύριο, Παρασκευή 3 Μάρτη, στις 12 μ. στα Προπύλαια.
Ταυτόχρονα σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:
«Ακόμα μια φορά, φάνηκε με τον πιο τραγικό τρόπο πως οι ανθρώπινες ζωές, οι ζωές μας δεν μετράνε καθόλου μπροστά στα κέρδη των εταιρειών, στα κόστη που υπολογίζουν οι κυβερνήσεις και το κράτος.
Διαβάζουμε τα λόγια των εργαζομένων του χώρου που εδώ και πολύ καιρό προειδοποιούσαν ότι πρέπει να γίνει κάτι για να μην υπάρξει ατύχημα αλλά - όπως πάντα - οι κυβερνήσεις, το κράτος και οι εταιρείες δεν έδωσαν ούτε ευρώ για την ασφάλεια στις λειτουργίες και τις υποδομές των μετακινήσεων».
Απέτυχε η προσπάθεια των ΜΑΤ να τη διαλύσει | Κινητοποιήσεις και σε Θεσσαλονίκη - Λάρισα | Νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες αύριο
Από την καθιστική διαμαρτυρία στα γραφεία της «Hellenic Train» |
Η διαμαρτυρία ξεκίνησε σιωπηρά, με τους φοιτητές καθισμένους να ανάβουν κεριά στη μνήμη των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στις οικογένειες των θυμάτων, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται πολλοί φοιτητές. Απαίτησαν επίσης να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας, να μη συγκαλυφθεί ή κρυφτεί τίποτα, ενώ μπροστά από το μπλοκ των Συλλόγων είχε απλωθεί ένα μαύρο πανί.
Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ, που φρουρούσαν την είσοδο της εταιρείας, εξαπέλυσαν απρόκλητη επίθεση κατά της κινητοποίησης, με χημικά και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, επιχειρώντας να διώξουν τους φοιτητές. Ωστόσο δεν κατάφεραν να διαλύσουν τα μπλοκ των Συλλόγων, που ανασυντάχθηκαν και παρέμειναν στο σημείο φωνάζοντας συνθήματα όπως «Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή».
Ακολούθησε δυναμική πορεία από τη Συγγρού προς το Σύνταγμα και τη Βουλή, με τις δυνάμεις καταστολής να συνεχίζουν την προσπάθεια διάλυσης της κινητοποίησης, ρίχνοντας διαρκώς χημικά.
Από την πορεία φοιτητών και νεολαίων προς τη Βουλή |
Συμβολική καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα και φοιτητικοί σύλλογοι στη Θεσσαλονίκη, στον σιδηροδρομικό σταθμό, εκφράζοντας την οργή τους για τον χαμό δεκάδων ανθρώπων.
Αφού κατέθεσαν λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων - πολλά από τα οποία σπούδαζαν στα πανεπιστήμια της πόλης - οι φοιτητές και οι φοιτήτριες συνέχισαν με πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κρατώντας πλακάτ όπου γραφόταν «Η τραγωδία δεν θα ξεχαστεί» και «Θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας» αλλά και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ολα για τα κέρδη και τον επενδυτή, κόστος η ασφάλεια και η ανθρώπινη ζωή».
Η πορεία κατέληξε στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπου προαναγγέλθηκε νέα κινητοποίηση φοιτητών και μαθητών αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. στην Καμάρα.
Προκλητική ήταν η στάση της αστυνομίας, καθώς μόλις έφτασαν οι φοιτητές στον σταθμό δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να τους εμποδίσουν να αφήσουν λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων, αλλά αποτραβήχτηκαν μετά την κατακραυγή.
Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι απαιτούν να εξασφαλιστεί όλη η αναγκαία βοήθεια στους τραυματίες και στις οικογένειές τους. Αντίστοιχες αποφάσεις έλαβαν Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, των Τμημάτων του ΔΙΠΑΕ Καβάλας αλλά και Τμημάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που παράλληλα καλούν όλους τους φοιτητές των Ιδρυμάτων τους να συμμετάσχουν στις κατά τόπους αιμοδοσίες για να σταλεί αίμα στα νοσοκομεία της Λάρισας.
Από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη |
Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι Φοιτητικών Συλλόγων, της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, των Συλλόγων Ποντίων, Κρητικών και Βλάχων φοιτητών και του Εργατικού Κέντρου, καταγγέλλοντας την πολιτική που φτάνει να θυσιάζει ακόμα και τη ζωή του λαού για τα κέρδη των λίγων, ενώ τόνισαν ότι πρέπει να συνεχιστεί η αλληλεγγύη με τη συμμετοχή στις αιμοδοσίες που οργανώνονται.
Μετά τις ομιλίες πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πόλης, που κατέληξε στο αρχαίο θέατρο. Εκεί κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακοινώθηκε νέα κινητοποίηση αύριο Παρασκευή, στις 12.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
Στη συγκέντρωση και στην πορεία συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Αλέξη Ζορμπά, Γραμματέα της ΤΕ Λάρισας, αλλά και οι υποψήφιοι βουλευτές Λάρισας με το ΚΚΕ Θανάσης Αθανασιάδης, Γιάννης Σκόκας, Μαρία Μπαρμπούτη και Περικλής Καζαντζίδης.
Ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στον Βόλο.
Λάρισα |
Μηνύματα με τα οποία εκφράζουν τη θλίψη τους για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, αλλά και την οργή τους για την έλλειψη μέτρων που να αποτρέπουν τέτοια τραγικά συμβάντα, έχουν στείλει στο ΠΑΜΕ συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο.
«Στη ρίζα τέτοιων τραγωδιών, που γίνονται όλο και πιο συχνές παρά την πρόοδο των νέων τεχνολογιών, βρίσκονται πάντα οι επιλογές του κεφαλαίου», αναφέρει η συνδικαλιστική οργάνωση USB από την Ιταλία. «Είμαστε σίγουροι ότι η κινητοποίηση των Ελλήνων εργαζομένων, με επικεφαλής το ΠΑΜΕ, θα μπορέσει να εντοπίσει, να καταγγείλει και να καταπολεμήσει την πολιτική ευθύνη για αυτήν την τραγωδία, έστω και με αυτήν τη φοβερή αφορμή», αναφέρει.
«Η ιδιωτικοποίηση σκοτώνει», σχολιάζει στο δικό του μήνυμα το γαλλικό Συνδικάτο Εργαζομένων στα Τρένα (CGT Cheminots Versailles). Υπενθυμίζει ότι σε μια σειρά από χώρες οι ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους σιδηρόδρομους αυξάνουν τα κέρδη τους «εις βάρος των θέσεων εργασίας των σιδηροδρομικών, της συντήρησης των υποδομών και της τήρησης των κανόνων ασφάλειας των σιδηροδρόμων».
«Οι ανθρώπινες ζωές έγιναν θυσία στον βωμό της αύξησης των κερδών του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων», σχολιάζει η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία.
Μηνύματα με τα οποία εκφράζουν τη θλίψη και τη συμπαράστασή τους πολλοί εργαζόμενοι από την Τουρκία έχουν αναρτηθεί στον λογαριασμό Διεθνών του ΠΑΜΕ στο Twitter.
Κομμουνιστικά Κόμματα άλλων χωρών στέλνουν μηνύματα συλλυπητηρίων και αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό για την τραγωδία στα Τέμπη.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Τουρκίας σε μήνυμά της αναφέρει: «Καθώς προσπαθούμε ακόμα να θεραπεύσουμε τις πληγές του δικού μας λαού μετά τους μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία, νιώθουμε βαθιά μέσα μας τον πόνο του ελληνικού λαού και συμμεριζόμαστε τη μεγάλη του οδύνη για τη σιδηροδρομική τραγωδία». Το ΚΚ Τουρκίας εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και σε όλο τον ελληνικό λαό. Αναφερόμενο στους δεκάδες νεκρούς από το δυστύχημα, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «είναι τραγικό να γνωρίζει κανείς πως μια τέτοια εξέλιξη είχε ήδη προβλεφθεί ως αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων». Καταλήγοντας απευθύνει κάλεσμα «να σταθούμε δίπλα στον ελληνικό λαό, που έδειξε εξαιρετική αλληλεγγύη στον λαό μας μετά τον πρόσφατο σεισμό στην Τουρκία».
Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Μεξικού σε δικό του μήνυμα εκφράζει την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των θυμάτων και στις ταξικές δυνάμεις που αγωνίζονται για τη στήριξη των πληγέντων. Επισημαίνει ότι «η έλλειψη ασφάλειας στις Μεταφορές αυξάνεται με τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες δίνουν προτεραιότητα στα κέρδη, χωρίς να δίνουν σημασία στη χειροτέρευση, στην απαξίωση, στην προκειμένη περίπτωση, των τρένων», τονίζοντας πως «ο καπιταλισμός είναι εγκληματικός».
Θερμά συλλυπητήρια έστειλε στο ΚΚΕ και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, Αστορ Γκαρθία.
Απύθμενο θράσος η προσπάθεια ορισμένων να «ξεπλύνουν» την ΕΕ και την πολιτική της
Eurokinissi |
Από το 2020 η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτησή1 της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναδείξει ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ προμήνυε χτύπημα σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ τόνιζε χαρακτηριστικά στο ερώτημά της πως υπάρχουν από τη στρατηγική της «απελευθέρωσης» των σιδηροδρόμων «σοβαροί κίνδυνοι συνολικότερα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων αλλά και των επιβατών».
Απέναντι σε αυτά τα ερωτήματα, ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ, Schmit, χαρακτήριζε προκλητικά την «απελευθέρωση» των μεταφορών ως «διαδικασία αναγκαία για την επίτευξη της βιωσιμότητας των σιδηροδρομικών μεταφορών» και σημείωνε: «Οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις πρέπει να παραμένουν ανεξάρτητες κατά την άσκηση των διοικητικών, οικονομικών και λογιστικών δραστηριοτήτων τους και να διοικούνται σύμφωνα με τις αρχές της αγοράς, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν στους τελικούς χρήστες».
Μπροστά στην ανείπωτη θλίψη και την οργή του λαού μας για την τραγωδία, συνιστά απύθμενο θράσος η προσπάθεια ορισμένων να «ξεπλύνουν» την ΕΕ και την πολιτική της. Επικαλούνται την κίνηση διαδικασίας επί παραβάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ελλάδας, γιατί δεν έχει ακόμη προβεί στη σύναψη σύμβασης μεταξύ της εθνικής αρμόδιας αρχής και του διαχειριστή σιδηροδρομικής υποδομής, του ΟΣΕ, όπως προβλέπεται από την Οδηγία 2012/34 (ΕΕ). Υπονοώντας ότι η νομοθεσία της ΕΕ είναι «καλή», αλλά δεν εφαρμόζεται από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Δεν λένε βέβαια ότι η συγκεκριμένη Οδηγία είναι αυτή για τον «ενιαίο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό χώρο», είναι αυτή που προβλέπει ότι «η αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών θα πρέπει να εφαρμοστεί στον σιδηροδρομικό τομέα», που ακριβώς άνοιξε τον δρόμο στην «απελευθέρωση» - ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρομικών μεταφορών στην ΕΕ. Οσο για τις συμβάσεις που αναφέρονται σ' αυτήν, μεταξύ άλλων προβλέπουν «τη μείωση του κόστους παροχής της υποδομής και του επιπέδου χρέωσης» στους επιχειρηματικούς σιδηροδρομικούς ομίλους, όπως και ότι «πρέπει να δίνονται κίνητρα στους διαχειριστές υποδομής, όπως πριμ για τους διευθύνοντες συμβούλους, ώστε να μειώνονται τα τέλη πρόσβασης και οι δαπάνες παροχής υποδομής». Αυτός είναι ο καημός της ΕΕ και όχι η ασφάλεια και οι ζωές επιβατών και εργαζομένων.
Η «απελευθέρωση» της αγοράς των μεταφορών αλλά και η λειτουργία με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος των κρατικών επιχειρήσεων είναι που γεννούν τέτοιες τραγωδίες. Οσο οι σιδηρόδρομοι λειτουργούν με επίκεντρο την κερδοφορία των λίγων, τόσο θα υπάρχει ο κίνδυνος για ανάλογα δυστυχήματα και στο μέλλον.
Σημείωση:
1.https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2020-001295_EL.html
Δεκάδες σιδηροδρομικά δυστυχήματα καταγράφονται τις τελευταίες δεκαετίες σε χώρες της Ευρώπης, αρκετά εκ των οποίων πολύνεκρα, καθώς η πολιτική της «απελευθέρωσης» των σιδηροδρόμων, των ιδιωτικοποιήσεων και συνολικότερα της λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς με κριτήριο το κέρδος, εφαρμόζεται σε όλη την ήπειρο, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους κινδύνους για τους λαούς.
Σε αυτό το πλαίσιο προχωρούν ο κατακερματισμός των υπηρεσιών των σιδηροδρομικών μεταφορών, οι περικοπές προσωπικού και η εντατικοποίηση της εργασίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια, ο ανταγωνισμός για την απόσπαση μεριδίων της αγοράς από διαφορετικά μέσα μαζικής μεταφοράς, που οδηγεί μεταξύ άλλων σε ανάπτυξη τεράστιων ταχυτήτων χωρίς να λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας και πολλά άλλα, διαμορφώνοντας ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές επιβατών και εργαζομένων.
Ολα τα παραπάνω βέβαια, όταν έρχεται η ώρα των προαναγγελθέντων δυστυχημάτων επιχειρείται να συσκοτιστούν, πίσω από την ταμπέλα του «ανθρώπινου λάθους»...
Μεταξύ άλλων, τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί οι εξής τραγωδίες:
«Από αύριο, θα μιλήσουμε για το έγκλημα των ιδιωτικοποιήσεων, τον πραγματικό ένοχο αυτής της ανείπωτης τραγωδίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Αφού είναι έτσι, καλό θα ήταν να αναλάβει και ο κ. Βαρουφάκης τις ευθύνες του, που έβαλε και αυτός το λιθαράκι του στην πορεία ιδιωτικοποίησης ή «απελευθέρωσης», όπως την ονόμαζε η ΕΕ, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Μπορεί το 2017, που έγινε η ιδιωτικοποίηση, ο Βαρουφάκης να είχε αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως το 2015 εμφανιζόταν ως εξαιρετικά ένθερμος υποστηρικτής της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ και δήλωνε έτοιμος να τον ξεπουλήσει ακόμα και για 1 ευρώ! «Δεν είμαστε δογματικοί», έλεγε ως τότε υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις και βγαίνοντας από μια κλειστή σύσκεψη με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα στο Λονδίνο δήλωνε έτοιμος να πουλήσει τον ΟΣΕ ακόμα και έναντι ενός ευρώ αν δίνονταν εγγυήσεις για έργα, επειδή, όπως είπε, ήταν ζημιογόνος. Βέβαια, ως γνωστόν, τα χρέη του ΟΣΕ φορτώθηκαν στο κρατικό χρέος, που εξυπηρετείται από τη φοροληστεία του λαού, και έτσι παραδόθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ «καθαρός» στους ιδιώτες. Και μία ακόμη επισήμανση για την ιστορία: Τις τότε δηλώσεις Βαρουφάκη υποδέχθηκε με ζέση ο σημερινός υπουργός της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης. Ηταν 4 Φλεβάρη του '15 όταν ο τελευταίος έγραφε στο Twitter: «Εύγε, έχω πει και εγώ τα ίδια αλλά με έβριζαν!».