Με εμβέλεια 150 χλμ. θα μπορούσαν να πλήξουν ρωσικές περιοχές στα μετόπισθεν
Copyright 2022 The Associated |
Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λ. Οστιν με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Μ. Μίλεϊ |
Τα στρατιωτικά αποθέματα των ΗΠΑ και άλλων ΝΑΤΟικών «συμμάχων» συρρικνώνονται και η Ουκρανία εξακολουθεί να χρειάζεται εξελιγμένα όπλα καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία παρατείνεται.
Σε αυτό το φόντο, το αμερικανικό Πεντάγωνο εξετάζει πρόταση της «Boeing» και της «Saab» να προμηθεύσει την Ουκρανία με φτηνές, μικρές βόμβες ακριβείας που τοποθετούνται σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, που θα δώσουν τη δυνατότητα στο Κίεβο να χτυπήσει πολύ πίσω από τις ρωσικές γραμμές, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς».
Το σύστημα της «Boeing», το οποίο ονομάστηκε Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), είναι μια από τις προτάσεις για την παραγωγή νέων πυρομαχικών για την Ουκρανία και τους Ανατολικοευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, δήλωσαν πηγές της βιομηχανίας στο πρακτορείο.
Η βόμβα GLSDB θα μπορούσε να παραδοθεί από την άνοιξη του 2023, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το «Ρόιτερς» και τρία άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο. Είναι ένας συνδυασμός της βόμβας μικρής διαμέτρου GBU-39 (SDB) με τον πυραυλοκινητήρα M26.
Αν και οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει μέχρι στιγμής τα αιτήματα του Κιέβου για τον πύραυλο ATACMS εμβέλειας σχεδόν 300 χλμ., το βεληνεκές 150 χιλιομέτρων της βόμβας GLSDB θα επέτρεπε στην Ουκρανία να πλήξει σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικές περιοχές στα μετόπισθεν.
Σύμφωνα με το έγγραφο που είδε το «Ρόιτερς» - μια πρόταση της «Boeing» προς την ευρωπαϊκή διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ (EUCOM), η οποία επιβλέπει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία - τα βασικά εξαρτήματα της GLSDB θα προέρχονται από τα υφιστάμενα αποθέματα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της «Saab», η βόμβα GLSDB κατευθύνεται με GPS, διαφεύγει από σημαντικό αριθμό ηλεκτρονικών παρεμβολών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί επί παντός καιρού και να πλήξει τεθωρακισμένα οχήματα.
Επιπλέον, ο Νταγκ Μπους, επικεφαλής των αγορών οπλισμού του αμερικανικού στρατού, δήλωσε την προηγούμενη βδομάδα ότι εξετάζεται η επιτάχυνση της παραγωγής βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών - που επί του παρόντος κατασκευάζονται μόνο σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις - δίνοντας την άδεια παραγωγής και σε άλλες εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας.
Η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων σε όπλα εξηγεί τη «βιασύνη» για την αγορά και την παραγωγή εξοπλισμών, σχολιάζουν εμπειρογνώμονες.
Διατήρηση ή και αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία την επόμενη χρονιά υποσχέθηκε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ. Η Βρετανία παρέχει στην Ουκρανία τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική στήριξη μετά τις ΗΠΑ. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής μέχρι τον Σεπτέμβρη είχε παραδώσει εξοπλισμό αξίας 2,8 δισ. δολαρίων.
«Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί. Θα διατηρήσουμε την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειάς μας τον επόμενο χρόνο και θα παράσχουμε νέα υποστήριξη στην αντιαεροπορική άμυνα», σημείωσε ο Σούνακ.
Παράλληλα, εντείνονται αντιθέσεις και διεργασίες μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα για γεωπολιτική επιρροή στην Ευρώπη, με κάθε «κέντρο» να προωθεί τους δικούς του ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Ο Σούνακ τόνισε ότι είναι αναγκαία για τη Βρετανία - που προωθεί δικές της συμμαχίες στην Ανατολική Ευρώπη με την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής, αλλά και τις σκανδιναβικές χώρες - μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση απέναντι στους αντιπάλους και στους ανταγωνιστές της και θα πρέπει να κάνει «ένα άλμα εξέλιξης» στην προσέγγιση που έχει στην εξωτερική πολιτική της.
Στην Πολωνία, ο πόλεμος στην Ουκρανία δίνει ώθηση σε διαχρονικούς σχεδιασμούς να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη χερσαία στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη, ένα ζήτημα που επαναφέρει δημοσίευμα του «Politico», χαρακτηρίζοντάς την τη «νέα στρατιωτική υπερδύναμη στην Ευρώπη».
Ο τελευταίος πολωνικός προϋπολογισμός είναι ενδεικτικός αυτών των φιλοδοξιών, με στόχο να εκτιναχτούν οι στρατιωτικές δαπάνες από 2,4% του ΑΕΠ σε 5% και ταυτόχρονα να διπλασιαστεί ο αριθμός των στρατιωτών φτάνοντας στις 300.000 μέχρι το 2035.
Και μόνο η σύγκριση με τη Γερμανία είναι χαρακτηριστική. Ηδη, η Πολωνία έχει περισσότερα τεθωρακισμένα και μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες για σχεδόν ισάριθμες στρατιωτικές δυνάμεις (170.000 στρατιώτες στη Γερμανία).
Η πολιτική αυτή έχει την πλήρη ενθάρρυνση των ΗΠΑ. «Η Πολωνία έχει καταστεί ο σημαντικότερος εταίρος μας στην ηπειρωτική Ευρώπη», δηλώνει στο «Politico» Αμερικανός ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος. Παρότι η Γερμανία είναι το κυριότερο επιμελητειακό κέντρο του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, η Πολωνία βρίσκεται, γεωγραφικά και πολιτικά, στην «πρώτη γραμμή» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ανάμεσα σε ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία. Η Πολωνία επίσης, ως μέλος και της ΕΕ, αποτελεί για την Ουάσιγκτον ένα «αντίβαρο» στις αντιθέσεις με το Βερολίνο, εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ.
Η Γερμανία, από την πλευρά της, δεν κρύβει πως σκοπεύει να δημιουργήσει τον «ισχυρότερο στρατό στην Ευρώπη» και να γίνει ηγετική δύναμη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Οσο η Βαρσοβία ανεβάζει τους τόνους κατά της Ρωσίας, τόσο εντείνει την αντιπαράθεση με τη Γερμανία και την ΕΕ.
Η Πολωνία επιδεικτικά «παραβλέπει» την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, συνάπτοντας ογκώδεις συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, η οποία υπόσχεται ταχύτερη παράδοση με μικρότερο κόστος. Περίπου 8,5 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν για την προμήθεια αμερικανικών αρμάτων «Abrams» και αεροσκαφών F-16 και 10 - 12 δισ. ευρώ για στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Νότια Κορέα. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως η Βαρσοβία «αρνήθηκε» τα αντιπυραυλικά συστήματα «Patriot» από το Βερολίνο, αντιπροτείνοντας να αναπτυχθούν στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας.
Στο μεταξύ, το «Politico» επαναφέρει και τις εδαφικές βλέψεις και φιλοδοξίες της Βαρσοβίας για πρώην πολωνικές επαρχίες της Δυτικής Ουκρανίας που αναζωπυρώνονται εξαιτίας του πολέμου, αναφέροντας ότι «κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο τυχοδιωκτικά θα μπορούσε να κινηθεί η πολωνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την ίδια την ουκρανική κρίση». Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου, Βαρσοβία και Κίεβο έχουν υπογράψει μια σειρά από συμφωνίες ενισχυμένης διακρατικής συνεργασίας σε πολλούς τομείς.
Σε αυτό το πλαίσιο, ενδιαφέρον παρουσιάζουν η συνάντηση των ηγετών της Ομάδας Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) την περασμένη βδομάδα - μετά από πολλές αναβολές τα τελευταία χρόνια - και η επισήμανση του Πολωνού πρωθυπουργού, Μ. Μοραβιέτσκι, ότι η Ομάδα έχει γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής.
Αλλά και ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, θέλησε να επισημάνει ότι η «ομάδα των τεσσάρων» έχει ακόμη μέλλον. Να σημειωθεί πως Πολωνία και Ουγγαρία έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, με την Ουγγαρία να μην στέλνει εξοπλισμούς, ενώ διατηρεί και ενεργειακή συνεργασία με τη Μόσχα, ζητάει άρση ορισμένων αντιρωσικών κυρώσεων κ.λπ.
Εξάλλου, οι δηλώσεις για «αναθέρμανση» της Ομάδας Βίσεγκραντ γίνονται αμέσως μετά την εμφάνιση του Ορμπαν με κασκόλ, όπου εμφανιζόταν ο χάρτης της «Μεγάλης Ουγγαρίας» με εδάφη σε Ουκρανία, Αυστρία, Κροατία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία.
Να αυξήσει άμεσα την παραγωγική της δυνατότητα κάλεσε τη γερμανική αμυντική βιομηχανία ο συμπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, υπογραμμίζοντας τις ελλείψεις εξοπλισμού για τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, οι οποίες πρέπει να εξοπλιστούν «γρήγορα και καλά».
Ο εξοπλισμός που χρειάζεται ο γερμανικός στρατός «πρέπει να παραχθεί» και αν η γερμανική βιομηχανία όπλων, που μείωσε τις παραγωγικές δυνατότητές της τα τελευταία χρόνια, δεν είναι σε θέση να καλύψει τη ζήτηση, ο στρατός θα αναγκαστεί να ψάξει στο εξωτερικό για να καλύψει τις ανάγκες, ξεκαθάρισε ο ίδιος.
Η κυβέρνηση SPD - Πρασίνων - Φιλελευθέρων αποφάσισε πρόσφατα να αγοράσει πυρομαχικά αξίας 20 δισ. ευρώ, τόσο για τον γερμανικό, όσο και για τον ουκρανικό στρατό. Συνολικά η γερμανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει στρατιωτικό πακέτο 100 δισ. ευρώ.
Αναδεικνύοντας την ανάγκη μεγαλύτερης στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο ο υπουργός Αμυνας της Εσθονίας, Χ. Πεβκούρ, εκτίμησε ότι η Ρωσία δεν έχει αποδυναμωθεί αποφασιστικά μετά από 9 μήνες πολέμου στην Ουκρανία: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και σαφείς: Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό και η ρωσική Πολεμική Αεροπορία έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος όπως πριν από τον πόλεμο» και ενώ οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις έχουν χάσει σημαντική δύναμη, θα έχουν «μάλλον σύντομα» το μέγεθος που είχαν πριν από τη ρωσική εισβολή ή και μεγαλύτερο, ανέφερε. «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι η απειλή από τη Ρωσία, η απειλή για το ΝΑΤΟ έχει μειωθεί με κάποιον τρόπο», κατέληξε.
Χτες οι ΥΠΕΞ της Λετονίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας, της Φινλανδίας, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας επισκέφτηκαν το Κίεβο για να συζητήσουν την περαιτέρω υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δεν προτίθεται να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και είναι έτοιμος να τον συνεχίσει ακόμη μερικά χρόνια, ανεξάρτητα από τις απώλειες του στρατού, γράφει ο ρωσικός δημοσιογραφικός ιστότοπος «Vaznie istorii», επικαλούμενος πηγές προσκείμενες στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB). Ο αντικυβερνητικός ιστότοπος έχει χαρακτηριστεί στη Ρωσία «ανεπιθύμητη οργάνωση».
«Σε γενικές γραμμές το σχέδιο είναι το εξής: Να κερδηθεί προς το παρόν χρόνος και να σταθεροποιηθεί το μέτωπο με τη βοήθεια των επιστράτων. Και μετά να ξαναρχίσει ξανά την άνοιξη», δήλωσε πηγή προσκείμενη στην FSB, σύμφωνα με το ίδιο μέσο.
Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας είναι έτοιμη να δεχθεί ότι μέχρι την άνοιξη οι νεκροί και οι τραυματίες θα φθάσουν περίπου τις 100.000, «όμως αυτό δεν φοβίζει κανέναν: Θα τους αντικαταστήσουν περίπου 120.000 κληρωτοί», φέρεται να δήλωσε η πηγή της FSB.
Στο μεταξύ, χτες, το Κρεμλίνο χαιρέτισε την πρόταση του Βατικανού για μια πλατφόρμα διαπραγμάτευσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά υποστήριξε ότι η θέση του Κιέβου καθιστά αυτό αδύνατο.
Πριν από μέρες, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa», ο πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε πως το Βατικανό είναι έτοιμο να κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να τερματιστεί η σύγκρουση.
Την πρόθεσή του να επισκεφτεί τη Μόσχα και το Κίεβο, αν αποφασίσει να ταξιδέψει εκτός Βατικανού, εξέφρασε ο πάπας Φραγκίσκος σε χτεσινή συνέντευξη στο «America Magazine».
«Η θέση της Αγίας Εδρας είναι η επιδίωξη ειρήνης και συνεννόησης. Η διπλωματία της Αγίας Εδρας κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση και φυσικά είναι πάντα πρόθυμη να μεσολαβήσει», πρόσθεσε.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών για πιθανή επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης New Start για τα στρατηγικά και πυρηνικά όπλα, αναβλήθηκε χτες ξαφνικά, με την Ουάσιγκτον να κάνει λόγο για μονομερή ενέργεια της Μόσχας.
«Η σύνοδος της διμερούς συμβουλευτικής επιτροπής για τη ρωσοαμερικανική Συνθήκη New Start, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί στο Κάιρο από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου δεν θα πραγματοποιηθεί στις αναφερόμενες ημερομηνίες. Αναβάλλεται για μεταγενέστερες ημερομηνίες», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Η Γαλλία καλεί τα κράτη της ΕΕ να υπερασπιστούν την ευρωπαϊκή παραγωγή στον ανταγωνισμό με ΗΠΑ και Κίνα
Copyright 2022 The Associated |
Από την υπογραφή της συμφωνίας από την Γαλλίδα πρωθυπουργό και τον Γερμανό καγκελάριο |
Μετά από πολυήμερες επαφές υπουργών των δύο κυβερνήσεων την περασμένη βδομάδα στο Παρίσι, όπου είχε επισημανθεί ότι η «αναθέρμανση» του «γαλλογερμανικού άξονα» είναι «μονόδρομος» παρά τις αντιθέσεις, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, υποδέχτηκε στο Βερολίνο την Γαλλίδα πρωθυπουργό, Ελ. Μπορν.
«Οι χώρες μας χρειάζονται η μια την άλλη για να τα βγάλουμε πέρα αυτόν τον χειμώνα», ανέφερε η Μπορν.
Η γαλλογερμανική «ενεργειακή συνεργασία» προβλέπει ότι η Γαλλία θα στέλνει φυσικό αέριο στη Γερμανία και η Γερμανία ηλεκτρικό ρεύμα στη Γαλλία, κάτι που ήδη συμβαίνει: Η Γαλλία καλύπτει μέρος των γερμανικών αναγκών σε φυσικό αέριο από τον Οκτώβρη, μετά την επ' αόριστον αναστολή λειτουργίας του αγωγού «Nord Stream 1» και η Γερμανία έχει ήδη παράσχει μέσα στο 2022 περίπου 5 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας.
Το νέο στοιχείο είναι η αύξηση των παραδοτέων ποσοτήτων από τη μια χώρα στην άλλη, προκειμένου να αποφευχθούν μπλακάουτ τον φετινό χειμώνα. Επιπλέον, οι δύο χώρες προετοιμάζουν και μια επιμέρους ενεργειακή συμφωνία για περιόδους κρίσεων.
Οι Σολτς και Μπορν υπογράμμισαν επίσης την απερίφραστη στήριξή τους στην Ουκρανία αλλά και την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στην Αμυνα.
Τα βήματα προσέγγισης, μετά από μια περίοδο έντονης «ψυχρότητας» και διαφωνιών σε μια σειρά από ζητήματα, γίνονται και για να αντιμετωπιστούν ο ανταγωνισμός από τις ΗΠΑ και ο «οικονομικός πόλεμος» που έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον με τον νόμο για την ενίσχυση των μονοπωλίων στις ΗΠΑ, το ακριβό υγροποιημένο φυσικό αέριο που πουλά στην Ευρώπη κ.ά.
Με στόχο η Γαλλία να διαπραγματευτεί κάποιες εξαιρέσεις από τους δασμούς και τα όρια που επιβάλλει η νέα νομοθεσία των ΗΠΑ ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, θα επισκεφτεί την επόμενη βδομάδα τις ΗΠΑ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ.
Πάντως, όπως τόνισε ο Λε Μερ, το ζήτημα είναι η ΕΕ να υπερασπιστεί τα οικονομικά συμφέροντά της: «Η Κίνα ευνοεί την κινεζική παραγωγή, η Αμερική ευνοεί την αμερικανική παραγωγή, ήρθε η ώρα η Ευρώπη να ευνοήσει την ευρωπαϊκή παραγωγή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ολα τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να καταλάβουν ότι σήμερα, μπροστά σε αυτές τις αμερικανικές αποφάσεις, πρέπει να μάθουμε να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε καλύτερα τα οικονομικά μας συμφέροντα», πρόσθεσε.
Αξιωματούχοι της ΕΕ σημειώνουν πως το τεράστιο πακέτο επιδοτήσεων για την προστασία των Αμερικανών κατασκευαστών που περιλαμβάνεται στην «Πράξη Μείωσης του Πληθωρισμού» των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιφέρει μεγάλο πλήγμα στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, οι οποίες ήδη πλήττονται στον παγκόσμιο ανταγωνισμό από τις υψηλές τιμές Ενέργειας.
Μία στις τέσσερις γερμανικές εταιρείες σκέφτεται να μεταφέρει την παραγωγή σε άλλες χώρες, δήλωσε η Τάνια Γκένερ, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI). «Οι υψηλές τιμές της Ενέργειας και η αποδυνάμωση της οικονομίας πλήττουν τη γερμανική οικονομία και επιβαρύνουν πολύ τις εταιρείες μας σε σύγκριση με άλλες διεθνείς τοποθεσίες. Το γερμανικό επιχειρηματικό μοντέλο βρίσκεται υπό τεράστια πίεση...», είπε.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Βερολίνο επικυρώνει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ - Καναδά (CETA), καθώς οι Πράσινοι έπαψαν να εναντιώνονται σε αυτή. Η CETA είχε υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2017 αλλά δεν είχε εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή λόγω εσωτερικών αντιθέσεων. Στο μεταξύ, η καγκελαρία παρουσίασε τον Οκτώβρη ένα έγγραφο στρατηγικής που εξέταζε μια «νέα προσέγγιση» για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.
Μια περίεργη υπόθεση, σχεδίων πραξικοπηματικής ανατροπής της κυβέρνησης της Γερμανίας από «ύποπτη τρομοκρατική ομάδα» που εξαρθρώθηκε εδώ και μήνες, ανακοίνωσαν οι γερμανικές δικαστικές αρχές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου (BGH), ειδικός αστυνομικός από το Εγκληματολογικό Τμήμα της Ρηνανίας - Παλατινάτου «συνεργαζόταν» με την εν λόγω οργάνωση το διάστημα Νοεμβρίου 2021 - Απριλίου 2022.
Αναφέρεται ότι η οργάνωση σχεδίαζε την απαγωγή του υπουργού Υγείας, Κ. Λάουτερμπαχ, ενώ αυτός θα βρισκόταν καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή, καθώς και μια γενικευμένη διακοπή ηλεκτροδότησης διάρκειας δύο βδομάδων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραξικόπημα. Στα σχέδια περιλαμβανόταν και ταξίδι εκπροσώπων της οργάνωσης στον ρωσικό θύλακα Καλίνιγκραντ, για να ζητήσουν συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν.
Τέσσερις Γερμανοί που φέρονται να εκπονούσαν αυτά τα σχέδια συνελήφθησαν τον περασμένο Απρίλιο, αφού ένας απ' αυτούς συνάντησε τον μυστικό αστυνομικό και συζήτησε μαζί του μια συμφωνία για όπλα σε διάφορα σημεία της χώρας. Σε αστυνομικές έρευνες αναφέρεται ότι κατασχέθηκε πλήθος όπλων και πυρομαχικών. Τον Οκτώβριο συνελήφθη άλλο ένα άτομο.
Πούτιν και Τοκάγεφ υπέγραψαν κοινή δήλωση στη Μόσχα για ενίσχυση της συνεργασίας σε Ενέργεια, Μεταφορές, Αμυνα
Με «πλήρη ατζέντα» για τα πιο κρίσιμα οικονομικά, ενεργειακά, γεωπολιτικά και αμυντικά ζητήματα, πάντα με φόντο την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, συναντήθηκαν χθες στη Μόσχα οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και του Καζακστάν, Κ. Τζ. Τοκάγεφ, με αφορμή τα 30 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.
Ηταν το πρώτο ταξίδι του Τοκάγεφ στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της χώρας, ενώ οι δύο ηγέτες απευθύνθηκαν μέσω βίντεο στο Φόρουμ Διαπεριφερειακής Συνεργασίας Ρωσίας - Καζακστάν.
Πούτιν και Τοκάγεφ μετά τη συνάντησή τους υπέγραψαν κοινή δήλωση με ευρύ φάσμα οικονομικής και γεωπολιτικής συνεργασίας, σε μια προσπάθεια της Μόσχας να διατηρήσει τη μεγάλη επιρροή της στο Καζακστάν, το οποίο επιδιώκει παράλληλα να αναπτύξει τους δεσμούς του με τη Δύση και να επωφεληθεί από τις αντιρωσικές κυρώσεις. Τη στρατηγική σημασία που έχει το Καζακστάν στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας σηματοδότησε και η πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ.
Σε αυτό το φόντο, ο Πούτιν εξέφρασε τη «βεβαιότητα» ότι οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Αστάνα θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με επιτυχία, ενώ ο Τοκάγεφ φρόντισε να επισημάνει ότι «η Ρωσία ήταν πάντα και είναι ο βασικός στρατηγικός εταίρος του Καζακστάν, ένα κράτος με το οποίο έχουμε τις πιο στενές σχέσεις σε διάφορους τομείς».
Απευθυνόμενος στο Φόρουμ Ρωσίας - Καζακστάν, ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία ανακατευθύνει τις εξαγωγές και τις εισαγωγές της σε νέες αγορές, στο πλαίσιο της «διεθνούς εμπορικής κρίσης» (αλλά και λόγω των δυτικών κυρώσεων), με έμφαση «στην ανάπτυξη κοινής υποδομής μεταφορών και υλικοτεχνικής υποστήριξης, στην άρση των περιορισμών που εμποδίζουν τις εμπορικές και επενδυτικές ανταλλαγές». Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για τον εξοπλισμό και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας νέων βασικών διεθνών διαδρόμων Ανατολής - Δύσης και Βορρά - Νότου.
Περαιτέρω, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι η Ρωσία και το Καζακστάν - που συμμετέχουν στην Ευρασιατική Οικονομική Ενωση - λαμβάνουν συντονισμένα μέτρα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση των συστημάτων μεταφορών τους. «Η Ευρασιατική Σιδηροδρομική Συμμαχία, που ιδρύθηκε από τη Ρωσία, το Καζακστάν και τη Λευκορωσία, λειτουργεί με επιτυχία, παρέχοντας μια σταθερή και ασφαλή σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ των χωρών της ευρασιατικής ηπείρου», είπε.
Οπως αναφέρεται και στην κοινή δήλωση που υπεγράφη, Ρωσία και Καζακστάν θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα των καυσίμων και της Ενέργειας, και συγκεκριμένα στην εξερεύνηση και ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και στη μεταφορά ενεργειακών πόρων και ηλεκτρικής ενέργειας.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο «αμυντικό» σύμφωνο στο οποίο συμμετέχουν η Ρωσία και το Καζακστάν μαζί με τη Λευκορωσία, την Αρμενία, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν, τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO). Οι δύο χώρες «δεσμεύονται» να ενισχύσουν τις δυνατότητες του Οργανισμού, να βελτιώσουν τους μηχανισμούς «αντιμετώπισης κρίσεων και καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας» και να αναπτύξουν τις «ειρηνευτικές δυνάμεις» του CSTO. Η Ρωσία έστειλε για πρώτη φορά στρατεύματα εκτός συνόρων, στο πλαίσιο του CSTO, στο Καζακστάν τον περασμένο Γενάρη για την καταστολή των μεγάλων διαδηλώσεων στη χώρα.
Αναφορικά με την Κασπία, που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για δρόμους εμπορευμάτων και Ενέργειας, Μόσχα και Αστάνα θεωρούν σημαντικό να τεθεί σε ισχύ η Σύμβαση για το νομικό καθεστώς της Κασπίας Θάλασσας το συντομότερο δυνατόν.
Η Σύμβαση κατοχυρώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα των παράκτιων χωρών της Κασπίας στους πόρους της και την αποκλειστική αρμοδιότητα αυτών των κρατών να επιλύουν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την Κασπία Θάλασσα, ενώ επιπρόσθετα απαγορεύει την παρουσία εξωπεριφερειακών Ενόπλων Δυνάμεων στην Κασπία. Η Σύμβαση έχει επικυρωθεί από όλες τις χώρες, εκτός από το Ιράν.