Copyright 2022 The Associated |
Αμερικανικά οβιδοβόλα M777 στην περιφέρεια του Ντονέτσκ |
Παράλληλα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία λειτουργεί καταλυτικά για την ευρύτερη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τη συγκέντρωση κι άλλης «καύσιμης ύλης» σε όλη την περιοχή, χτες η ΕΕ επιβεβαίωσε επίσημα το λαθρεμπόριο δυτικών όπλων από την Ουκρανία και ότι «δεν είναι όλα πάντα σε καλά χέρια», στη Φινλανδία ξεκίνησαν πολυεθνικές στρατιωτικές ασκήσεις με συμμετοχή στρατιωτών από ΗΠΑ, Σουηδία και Νορβηγία - με φόντο την εξελισσόμενη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ - ενώ η Μόσχα απειλεί εκ νέου με αντίποινα για τον συνεχιζόμενο «αποκλεισμό» του ρωσικού θύλακα Καλίνινγκραντ από τη Λιθουανία, ο οποίος διευρύνεται, καθώς μπαίνουν σταδιακά σε εφαρμογή πρόσθετες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας...
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποστολή νέας στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, ύψους 400 εκατ. δολαρίων. Σε αυτήν περιλαμβάνονται 4 συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών HIMARS και οβίδες 155 χιλιοστών, καθώς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ενισχύουν το Κίεβο με νέες παρτίδες βαρέων όπλων, δίνοντας τη δυνατότητα στις ουκρανικές δυνάμεις να πετυχαίνουν πλήγματα στα μετόπισθεν, στις περιοχές που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό και σε αποθήκες οπλισμού και εφοδιασμού.
Με το νέο αυτό πακέτο της Ουάσιγκτον, η συνολική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Κίεβο έφτασε τα 6,9 δισ. δολάρια.
Την ίδια ώρα, η Βρετανία εκπαιδεύει ήδη δύο τάγματα Ουκρανών στρατιωτών σε βρετανικά στρατόπεδα, ως μέρος της δέσμευσης του Λονδίνου να εκπαιδεύει 10.000 στρατιώτες κάθε 120 μέρες.
Την αποστολή νέων συστημάτων πυροβολικού, μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και οικονομικής βοήθειας ύψους 200 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε χτες κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μ. Ρούτε, επαναλαμβάνοντας ότι «ο πόλεμος αυτός μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από όσο προβλέπαμε ή ελπίζαμε» και οι χώρες της Δύσης θα πρέπει «να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία με κάθε δυνατό τρόπο». Ηταν η πρώτη επίσκεψη του Ρούτε στο Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή, ενώ ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ολλανδία συμπεριλαμβάνεται «στους κορυφαίους δέκα εταίρους» της Ουκρανίας.
Με τις «πλάτες» των συνεχών αποστολών ΝΑΤΟικών βαρέων όπλων, ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολ. Ρέζνικοφ σε συνέντευξή του στους βρετανικούς «Times» ισχυρίστηκε ότι το Κίεβο συγκεντρώνει μια δύναμη ενός εκατομμυρίου στρατιωτών, εξοπλισμένων με δυτικά όπλα, για να ανακαταλάβει τις νότιες περιοχές της χώρας από τη Ρωσία. Ανέφερε ότι «είναι πολιτικά αναγκαίο για τη χώρα μας» και ότι «ο Πρόεδρος έχει δώσει εντολή στην ανώτατη στρατιωτική διοίκηση να καταρτίσει σχέδια».
Δυτικοί αναλυτές σε Μέσα όπως το BBC ανέφεραν ότι η συγκέντρωση μιας τόσο μεγάλης δύναμης από το Κίεβο δεν είναι ρεαλιστική, ούτε και θα μπορούσε να ριχτεί μια πάρα πολύ μεγάλη στρατιωτική δύναμη για αντεπίθεση στη νότια Ουκρανία, τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στα ανατολικά της χώρας, επιφέροντας βαριές απώλειες στον ουκρανικό στρατό. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, αποτελεί ένα σημάδι προετοιμασιών για παραπέρα στρατιωτική κλιμάκωση.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερετσούκ κάλεσε χτες τους αμάχους στην κατεχόμενη από τη Ρωσία νότια περιοχή Χερσώνα να απομακρυνθούν επειγόντως από εκεί, καθώς όπως ισχυρίστηκε οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις «ετοιμάζουν αντεπίθεση».
Σε κάθε περίπτωση, το Κίεβο επιχειρεί αξιοποιώντας ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς να επιφέρει χτυπήματα σε στρατιωτικές υποδομές περιοχών που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ από την άλλη πλευρά χτες καταγγέλθηκε ένα μπαράζ επιθέσεων εναντίον στελεχών των φιλορωσικών διοικήσεων που έχουν εγκατασταθεί σε αυτές τις περιοχές.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι την Κυριακή χτυπήθηκε με «πλήγμα ακριβείας» ρωσική στρατιωτική μονάδα μέσα στην πόλη της Χερσώνας.
Στις περιοχές του Χαρκόβου που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις σκοτώθηκε χτες, από έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, ο επικεφαλής της φιλορωσικής διοίκησης του οικισμού Veliky Burluk, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS.
Αντίστοιχες απόπειρες, με πυροβολισμούς και βομβιστικούς μηχανισμούς, καταγγέλλεται ότι σημειώθηκαν επίσης χτες, χωρίς αποτέλεσμα, εναντίον στελέχους της φιλορωσικής διοίκησης στη Μελιτόπολη, καθώς και εναντίον του επικεφαλής της φιλορωσικής πολιτικο-στρατιωτικής διοίκησης στη Χερσώνα.
Την ίδια ώρα, από την πλευρά της Ρωσίας, που επιχειρεί να προωθήσει διαδικασίες ενσωμάτωσης των ουκρανικών περιοχών που ελέγχει, ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν υπέγραψε χτες διάταγμα που επεκτείνει την απλοποιημένη διαδικασία για απόδοση ρωσικής υπηκοότητας σε όλους τους πολίτες της Ουκρανίας που θα υποβάλουν σχετική αίτηση. Μέχρι τώρα η απλοποιημένη διαδικασία ήταν σε ισχύ μόνο για τους κατοίκους του Ντονμπάς και για τους κατοίκους στις περιοχές της Χερσώνας και Ζαπορίζια που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό.
Στο επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων εξακολουθεί να βρίσκεται η ανατολική Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να συνεχίζουν την επιχείρηση με στόχο να πάρουν τον έλεγχο ολόκληρης της περιφέρειας του Ντονμπάς.
Χτες το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο αξιωματούχους των φιλορωσικών δυνάμεων του Ντονμπάς, μετέδωσε ότι ρωσικές και υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις απέκτησαν τον έλεγχο τριών χωριών στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, εκεί όπου εστιάζονται πλέον οι μάχες, μετά την ολοκλήρωση της κατάληψης του Λουγκάνσκ.
Ο αρχηγός του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου, Α. Γέρμακ, υποστήριξε πως οι εκτενείς βομβαρδισμοί στην περιφέρεια του Ντονέτσκ ισοδυναμούν με προετοιμασίες για μια εντατικοποίηση των εχθροπραξιών.
Το Κίεβο καταγγέλλει τις ρωσικές δυνάμεις μεταξύ άλλων για χτύπημα το Σάββατο σε πολυκατοικία στο Chasiv Yar στην περιφέρεια Ντονέτσκ, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 29 νεκρούς.
Την ίδια ώρα, οι φιλορωσικές αρχές του Ντονμπάς καταγγέλλουν ότι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού και της ουκρανικής αστυνομίας επιχειρούν να επιβάλουν υποχρεωτική μαζική εκκένωση των κατοίκων από πόλεις του Ντονέτσκ, όπως Σλαβιάνσκ, Κραματόρκ, Σεβέρσκ κ.λπ., αναγκάζοντας τους κατοίκους παρά τη θέλησή τους να μετακινηθούν στη δυτική Ουκρανία.
Στο μεταξύ, στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων βρέθηκε και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, την οποία οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν με πυροβολικό, πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών και άρματα μάχης.
Παράλληλα, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία οξύνει πολύμορφα τους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή.
Χαρακτηριστικά, σε συνέχεια των ομολογιών των ΗΠΑ ότι δεν έχουν έλεγχο για το πού πραγματικά καταλήγουν οι τεράστιες ποσότητες όπλων που στέλνουν στην Ουκρανία, η ΕΕ ήρθε χτες να παραδεχτεί επίσημα την ύπαρξη λαθρεμπορίου όπλων, καθώς πολλά από τα δυτικά οπλικά συστήματα δεν πάνε πάντα «σε καλά χέρια»...
Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «κόμβου υποστήριξης για την εσωτερική ασφάλεια και τη διαχείριση των συνόρων στη Μολδαβία», στην Πράγα, στη διάρκεια συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ με τους ομολόγους τους από Μολδαβία και Ουκρανία.
Σε αυτό το πλαίσιο «ανταλλαγής πληροφοριών» και αστυνομικής συνεργασίας επί του πεδίου θα συμμετέχουν οι χώρες - μέλη της ΕΕ, η Μολδαβία και η Ουκρανία, καθώς και η Europol και η Frontex. Η πρώτη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε χτες με τη συμμετοχή 12 χωρών - μελών, ήταν αφιερωμένη στο λαθρεμπόριο όπλων.
«Εχουμε κάποιες ενδείξεις» για λαθρεμπόριο, επεσήμανε η Γιόχανσον. «Γνωρίζουμε πόσα όπλα υπάρχουν στην Ουκρανία και φυσικά δεν είναι όλα πάντα σε καλά χέρια», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Η δε Φινλανδία φιλοξενεί από χτες πολυεθνικές στρατιωτικές ασκήσεις, με τη συμμετοχή 750 στρατιωτών από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και τη Σουηδία. Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν μέχρι τέλη Αυγούστου.
Ανεπίλυτα παραμένουν την ίδια ώρα τα παζάρια ΕΕ - Λιθουανίας - Ρωσίας για την άρση του λιθουανικού «αποκλεισμού» του ρωσικού θύλακα Καλίνινγκραντ.
Η Λιθουανία ανακοίνωσε χτες ότι επέκτεινε τους περιορισμούς στο εμπόριο μέσω της επικράτειάς της προς το Καλίνινγκραντ, καθώς ισχύουν σταδιακά οι νέες κυρώσεις που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως από την ΕΕ. Τα προϊόντα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από το πρωί της Δευτέρας περιλαμβάνουν σκυρόδεμα, ξύλο, αλκοόλ και βιομηχανικές χημικές ουσίες με βάση το αλκοόλ, είπε ο εκπρόσωπος.
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χτες ότι οι Πρόεδροι Ρωσίας και Λευκορωσίας εργάζονται πάνω σε «κοινά μέτρα» που μπορούν να λάβουν προκειμένου να απαντήσουν στην απόφαση της Λιθουανίας να απαγορεύσει τη διαμετακόμιση κάποιων αγαθών προς το Καλίνινγκραντ.
Στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ο Βλ. Πούτιν και ο Αλ. Λουκασένκο «επικεντρώθηκαν στην κατάσταση που διαμορφώνουν οι παράνομες κυρώσεις που έχει υιοθετήσει η Λιθουανία (...) και σε αυτό το πλαίσιο συζήτησαν ενδεχόμενα κοινά μέτρα», επεσήμανε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.
Ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ πρότεινε χτες την πλήρη απαγόρευση στη διαμετακόμιση προϊόντων μεταξύ των τριών χωρών της Βαλτικής και της Ρωσίας, σε απάντηση στον λιθουανικό «αποκλεισμό».
Τέλος, καθώς συνεχίζονται τα παζάρια για το ζήτημα της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είχε χτες νέες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Πούτιν και Ζελένσκι, όπου βρέθηκε στο επίκεντρο το εν λόγω θέμα.
Στο επίκεντρο η πρόταση για συμβιβασμό Βουλγαρίας - Βόρειας Μακεδονίας για να προχωρήσει η «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση»
«Κλειδί» για την «ενίσχυση της συνοχής και την ανθεκτικότητα ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου» χαρακτηρίζουν οι επικεφαλής της διπλωματίας ΕΕ και ΗΠΑ, Ζ. Μπορέλ και Αντ. Μπλίνκεν, την «προώθηση της πορείας της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ», σε κοινό μήνυμά τους με το οποίο ζητούν να γίνει αποδεκτή η πρόσφατη πρόταση των Βρυξελλών (υπό γαλλική προεδρία) για έναν συμβιβασμό Βόρειας Μακεδονίας - Βουλγαρίας που θα ανοίξει τον δρόμο για τη διεύρυνση της ΕΕ.
Οι δύο διπλωμάτες σπεύδουν να εστιάσουν στην «κρίσιμη στιγμή της ευρωπαϊκής ιστορίας, που χαρακτηρίζεται από την αδικαιολόγητη επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», εκτιμώντας μετά ότι «με γνώμονα τις κοινές αξίες και τα πρότυπα και κριτήρια της ΕΕ και οι δύο χώρες είναι έτοιμες να κάνουν το επόμενο βήμα προς την ένταξη στην ΕΕ».
Σε αυτό το πλαίσιο, Μπορέλ και Μπλίνκεν χαιρετίζουν «τη συμβιβαστική πρόταση» που λένε ότι «λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και τις ανησυχίες τόσο της Βόρειας Μακεδονίας όσο και της Βουλγαρίας, που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, στην εμπιστοσύνη και την κατανόηση».
Τονίζουν πως «η κυρίαρχη απόφαση του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας θα είναι σημαντική για να προχωρήσουμε. Αυτό το πνεύμα εποικοδομητικού συμβιβασμού πάνω στο οποίο οικοδομείται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα πρέπει να συνεχίσει να εμπνέει όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτήν την ιστορική διαδικασία».
Δεν παραλείπουν δε να επισημάνουν πως «η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί για στενότερη συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια. Η διασφάλιση της σταθερότητας και της ευημερίας και η πραγματοποίηση του ευρωπαϊκού και ευρωατλαντικού τους μέλλοντος παραμένουν κοινός μας στόχος».
Πάντως, τα επόμενα βήματα στην «αξιοποίηση» της γαλλικής πρότασης είναι αμφίβολα.
Στη μεν Βόρεια Μακεδονία αναμένεται η τοποθέτηση της Βουλής ενώ συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης (ειδικά του κόμματος VMRO) που χαρακτηρίζει τη συμφωνία «προδοτική» και σχέδιο για τη «βουλγαροποίηση» της χώρας.
Στη δε Βουλγαρία μπορεί η Βουλή να επικύρωσε την άρση του βέτο και την πρόταση για συνομιλίες με αφετηρία το γαλλικό σχέδιο, ωστόσο η χώρα φαίνεται ότι οδηγείται πάλι σε πρόωρες εκλογές.
Η κυβέρνηση συνασπισμού που ορκίστηκε τον Δεκέμβρη με πρωταγωνιστή το κόμμα «Συνεχίζουμε την αλλαγή» (ΡΡ) και πρωθυπουργό τον Κ. Πέτκοφ έπεσε πριν από περίπου έναν μήνα και από τα μέχρι τώρα παζάρια δεν προχωρά ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης από το παρόν Κοινοβούλιο.
Ο Ασεν Βασίλεφ (συμπρόεδρος του ΡΡ μαζί με τον Πέτκοφ), που έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο Ράντεφ, επέστρεψε την εντολή αφού δεν κατάφερε να διασφαλίσει αρκετούς συμμάχους.
Το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα, GERB, του Μπ. Μπορίσοφ δήλωνε μέχρι πρόσφατα ότι δεν θα επιδιώξει αναζήτηση εταίρων και έτσι το πιθανότερο είναι η νέα προσφυγή στις κάλπες.
Χτες, ο Ράντεφ βρέθηκε στο Μαυροβούνιο, όπου δίπλα στον ομόλογό του, Μ. Τζουκάνοβιτς, δήλωσε ότι «μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία δεν έχει εναλλακτική».
Για κίνδυνο «καρδιακής προσβολής» της οικονομίας προειδοποιούν οι Γερμανοί βιομήχανοι
Copyright 2022 The Associated |
Στο Βερολίνο χτες ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρ. Χάμπεκ χαρακτήρισε σενάριο «πολιτικού εφιάλτη» το ενδεχόμενο ανεπάρκειας του ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα, προειδοποιώντας ότι εάν χρειαστεί παρέμβαση του κράτους στη ροή, η Γερμανία θα βρεθεί ενώπιον μιας «πρωτόγνωρης εδώ και πολύ καιρό δοκιμασίας».
Ο Χάμπεκ υποστήριξε ότι μια τέτοια παρέμβαση θα πρέπει να αποτραπεί, με «εξοικονόμηση ενέργειας», αποθήκευση και δημοπρασία φυσικού αερίου, καθώς όπως είπε «η κοινωνική αλληλεγγύη θα ωθείται στα άκρα και ίσως ακόμη πιο πέρα». Δήλωσε αδυναμία να προβλέψει τι θα συμβεί μετά τις 21 Ιουλίου λέγοντας: «Ολα είναι πιθανά, όλα μπορούν να συμβούν. Από το να ρέει και πάλι περισσότερο αέριο έως και το να σταματήσει εντελώς η ροή (....) Ειλικρινά, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και να εργαζόμαστε για το καλύτερο».
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι της» για να διασφαλίσει ότι μια περαιτέρω έλλειψη ρωσικού φυσικού αερίου δεν θα διχάσει την κοινωνία, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα για «απρόβλεπτες κινήσεις».
Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χημικών Βιομηχανιών (VCI), Κρίστιαν Κούλμαν. Σε συνέντευξή του στη Suddeutsche Zeitung διέκρινε κίνδυνο «καρδιακής προσβολής» της γερμανικής οικονομίας. Οπως εξήγησε, χωρίς φυσικό αέριο η Γερμανία θα έμενε χωρίς χημικά προϊόντα, τα οποία χρησιμοποιούνται στο 90% όλων των παραγωγικών διαδικασιών. Οι συνέπειες για τους εργαζόμενους θα ήταν σοβαρές και θα υπήρχε κίνδυνος «μιας κακής κρίσης, επίσης οικονομικά και κοινωνικά».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία δεν εργαλειοποιεί πολιτικά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, επαναλαμβάνοντας πως το κλείσιμο συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1 ήταν ένα τακτικό, προγραμματισμένο γεγονός.
Οι «ανησυχίες» βέβαια επιτείνονται από την όξυνση της αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας και την ήδη υπάρχουσα μεγάλη μείωση των ροών στον αγωγό, και πριν τη συντήρηση.
Εκπρόσωπος του ιταλικού μονοπωλίου ενέργειας, ΕΝΙ, δήλωνε ότι η Gazprom μείωσε κατά το ένα τρίτο τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ιταλία. Οπως διευκρίνισε η Gazprom ανακοίνωσε ότι χτες ότι θα προμήθευε την Eni με συνολικό όγκο αερίου που αντιστοιχεί σε περίπου 21 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ τις τελευταίες ημέρες ο μέσος όρος ήταν 32 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Καναδάς συμφώνησε τελικά το σαββατοκύριακο να επιστρέψει στη Γερμανία μια επισκευασμένη τουρμπίνα που είναι απαραίτητη για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1, η οποία δεν επιστρεφόταν λόγω των κυρώσεων κατά της Μόσχας. Η δε Ρωσία επικαλούνταν για τη μείωση της ροής αερίου προς την Ευρώπη την μη επιστροφή της τουρμπίνας.
Οι ΗΠΑ ενέκριναν τη συμφωνία επιστροφής της τουρμπίνας, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις να λέει πως η κίνηση αποσκοπεί στη διασφάλιση της συνέχισης της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Σε ανάλογη ανακοίνωση προέβη αργότερα και εκπρόσωπος της ΕΕ.
Από την πλευρά της Γαλλίας, ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ μιλώντας την Κυριακή σε οικονομικό συνέδριο της νότιας Γαλλίας πρότεινε προετοιμασία για «πλήρη διακοπή» της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου. «Ας προετοιμαστούμε για τη ολοκληρωτική διακοπή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που είναι σήμερα η πιο πιθανή εξέλιξη. Προϋποθέτει ότι θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», τόνισε ο Γάλλος αξιωματούχος προσθέτοντας με νόημα: «Δεν μας αρέσει να εξαρτόμαστε από άλλους. Η πρώτη ανεξαρτησία πρέπει να είναι ενεργειακή». Η ενεργειακή κρίση, ανέφερε, είναι «το σημαντικότερο θέμα των επόμενων μηνών», επισημαίνοντας πως «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ενεργειακή κρίση που μπορεί να έχει απολύτως σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή, στην απασχόληση, στη λειτουργία των εταιρειών μας, στο γαλλικό βιομηχανικό εργαλείο».
Στο μεταξύ χτες το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε πως η Ρωσία κατέλαβε τη θέση που είχαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ινδίας, στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο.
Οι ρωσικές προμήθειες πετρελαίου αντιπροσωπεύουν πλέον περίπου το 14,1% των συνολικών εισαγωγών ύψους 4,8 εκατ. βαρελιών πετρελαίου την ημέρα που πραγματοποιεί η Ινδία.
Αξίζει να επισημανθεί πως το τρίμηνο Απρίλιος - Ιούνιος 2021, που είναι το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους της Ινδίας, το μερίδιο της Ρωσίας αντιστοιχούσε μόλις στο 0,5% των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου. Επί του παρόντος, πάντως, το Ιράκ παραμένει ο κορυφαίος προμηθευτής της χώρας και ακολουθεί η Σαουδική Αραβία.
Στην Ισπανία πάλι η Ρωσία προσπέρασε την Αλγερία στις εξαγωγές φυσικού αερίου αναγκάζοντας την αρμόδια υπουργό Οικολογικής Μετάβασης της κυβέρνησης Σάντσεθ, Τερέζα Ριμπέρα, να παροτρύνει τις εταιρίες εμπορίας φυσικού αερίου «να επιδιώξουν να μειώσουν στο μέγιστο» τις εισαγωγές από τη Ρωσία. Σε αντίθεση με το πετρέλαιο, στο ρωσικό φυσικό αέριο δεν έχει επιβληθεί εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όμως «η σύσταση είναι να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις», επέμεινε η υπουργός.
Τον Ιούνιο η Ρωσία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου στην Ισπανία, πίσω από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, το 29,6% του αερίου που εισήχθη στη χώρα προερχόταν από τις ΗΠΑ, το 24,4% από τη Ρωσία και μόνο το 21,6% από την Αλγερία , τη χώρα που ήταν επί χρόνια ο μεγαλύτερος πάροχος.
Στο μεταξύ η αδυναμία της ΕΕ να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια σε καλές τιμές εξασθενεί την συναλλαγματική του ισοτιμία και έναντι του δολαρίου.
Για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2002 όταν η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου είχε φτάσει στην «απόλυτη ισοτιμία» χτες το μεσημέρι, η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου έπεσε στα 99 λεπτά του ευρώ.