Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΩΓΟΣ «NORD STREAM 1»
ΝΑΤΟικό υποβρύχιο drone είχε εντοπιστεί το 2015

Με φόντο τις εκρήξεις στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου «Nord Stream» στη Βαλτική Θάλασσα, για τις οποίες αλληλοκατηγορούνται Ρωσία και Δύση, εκπρόσωπος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού «Gazprom» ισχυρίστηκε - παρουσιάζοντας σχετικό φωτογραφικό υλικό - ότι υποβρύχιο τηλεχειριζόμενο σκάφος εξουδετέρωσης ναρκών που είχε εντοπιστεί το 2015 στον αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 1» ανήκε στο ΝΑΤΟ.

Τότε, σε ανακοίνωση αναφερόταν ότι «πυροδοτικός μηχανισμός» είχε εξουδετερωθεί από τις σουηδικές Ενοπλες Δυνάμεις, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο εκπρόσωπος της «Gazprom», Σ. Κουπριάνοφ, ισχυρίστηκε μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση ότι επρόκειτο για υποβρύχιο τηλεχειριζόμενο σκάφος εξουδετέρωσης ναρκών, ονόματι «SeaFox», που είχε εντοπιστεί σε βάθος περίπου 40 μέτρων, κοντά στον αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 1» που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία. Εξαιτίας του περιστατικού είχε διακοπεί τότε προσωρινά η ροή φυσικού αερίου, είπε ο Κουπριάνοφ, θέλοντας να ενισχύσει τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι στην περιοχή έχουν πρόσβαση ΝΑΤΟικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται «βλάβες» και «επιθέσεις» σε στρατηγικής σημασίας υποδομές, ενώ πολλές κυβερνήσεις δηλώνουν πως προετοιμάζονται για «υβριδικό πόλεμο».

Οι ιστότοποι 14 αμερικανικών αεροδρομίων δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση το βράδυ της Δευτέρας, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η φιλορωσική ομάδα χάκερ Killnet. Η Killnet έχει αναλάβει ξανά στο παρελθόν την ευθύνη για κυβερνοεπιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους ως αντίποινα για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, στο στόχαστρο χάκερ βρέθηκαν μεταξύ άλλων τα διεθνή αεροδρόμια των Λος Αντζελες, Σικάγου, Ορλάντο, Ντένβερ, Φοίνιξ και Ατλάντα, καθώς επίσης και αεροδρόμια σε Κεντάκι, Μισισίπι και Χαβάη.

Από την κυβερνοεπίθεση δεν επηρεάστηκε η λειτουργία των αεροδρομίων. Ενημερώθηκαν για την υπόθεση τόσο η Υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών (TSA) όσο και το FBI.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζονται τα ρωσικά πυραυλικά χτυπήματα, περισσότερους εξοπλισμούς ετοιμάζουν ΝΑΤΟ - ΕΕ

Ενώ η Μόσχα προειδοποιεί τη Δύση για «κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης» και «μέτρα ασύμμετρης φύσης»

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα συνεχίστηκαν χθες τα μαζικά ρωσικά πυραυλικά χτυπήματα

Russian Defense Ministry Press

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα συνεχίστηκαν χθες τα μαζικά ρωσικά πυραυλικά χτυπήματα
Συνεχίστηκε και χτες το μπαράζ ρωσικών επιθέσεων σε περιοχές της Ουκρανίας, ως απάντηση στις εκρήξεις που σημειώθηκαν στη γέφυρα της Κριμαίας, ενώ με φόντο τις νέες εξαγγελίες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για παραπέρα στρατιωτική στήριξη του Κιέβου, η Μόσχα υπογραμμίζει τη ΝΑΤΟική ανάμειξη, «προειδοποιώντας» για διεύρυνση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης. Στην ίδια κατεύθυνση διεύρυνσης εξάλλου - με πιθανή μεγαλύτερη εμπλοκή του Μινσκ στον πόλεμο - «δείχνουν» ο σχηματισμός κοινής στρατιωτικής δύναμης Ρωσίας - Λευκορωσίας στη Λευκορωσία και οι σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της χώρας, Αλ. Λουκασένκο.

Από την πλευρά του, το Κίεβο ζητά περισσότερα όπλα από τη Δύση, με τις ΗΠΑ και κράτη της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία να ανακοινώνουν την αποστολή συστημάτων αεράμυνας, αλλά και παραπέρα ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη.

Χτες το πρωί οι σειρήνες ήχησαν ξανά σε όλη την Ουκρανία. Εκρήξεις από ρωσικές επιθέσεις αναφέρθηκαν στο Κίεβο, στη Λβιβ, στην περιοχή Ντνιπροπετρόβσκ και στη Βίνιτσκ, στα νότια στο Μικολάιφ, στην Οδησσό, στη Ζαπορίζια, ενώ σφοδρές μάχες συνεχίζονται στο Ντονμπάς.

Σύμφωνα με ουκρανικά στοιχεία, από τις προχτεσινές δεκάδες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε πολλές ουκρανικές πόλεις 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι συνέχισε να εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς κατά ενεργειακών και στρατιωτικών υποδομών της Ουκρανίας. «Ο σκοπός της επίθεσης έχει επιτευχθεί. Ολες οι καθορισμένες εγκαταστάσεις έχουν πληγεί», υποστήριξε.

Εκατοντάδες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα παρέμεναν και χτες χωρίς ρεύμα, εργοστάσια ανακοίνωσαν διακοπή της παραγωγής λόγω των προβλημάτων στις ενεργειακές υποδομές, ενώ σημειώθηκαν διακοπές και σε τηλεπικοινωνίες.

Εκθεση του αμερικανικού Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου εκτιμά πως οι ρωσικές επιθέσεις της Δευτέρας «σπατάλησαν τα όπλα ακριβείας της Ρωσίας θέτοντας πολιτικούς στόχους, αντί να επιλέξουν σημαντικούς στρατιωτικά στόχους».

Η Ρωσία «φαίνεται να ξεμένει από όπλα και πυρομαχικά», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών GCHQ (Αρχηγείο Επικοινωνιών της Κυβέρνησης), Τζ. Φλέμινγκ, αν και αναγνώρισε ότι οι επιθέσεις της Δευτέρας «αποδεικνύουν πως η Ρωσία εξακολουθεί να διαθέτει μια πολύ ικανή στρατιωτική δύναμη».

Αντιπυραυλική ασπίδα ζητάει η Ουκρανία

Με περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια απαντούν οι ΗΠΑ σε αυτή τη νέα φάση κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία. Προχθές βράδυ σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποσχέθηκε στον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι, μεταξύ άλλων και προηγμένα συστήματα αεράμυνας, ενώ τον διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «θα συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία όλα όσα χρειάζεται για την άμυνά της».

«Η αεράμυνα είναι αυτή τη στιγμή η κορυφαία προτεραιότητα της αμυντικής μας συνεργασίας», σχολίασε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι συνομίλησε και με άλλους ηγέτες, ζητώντας κι άλλα όπλα, μεταξύ των οποίων του Καναδά, της Βρετανίας, της Πολωνίας, της Αυστραλίας, καθώς και με τον γγ του ΟΗΕ, ενώ από προχθές ο Γερμανός καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος είχαν υποσχεθεί στο Κίεβο συστήματα αεράμυνας.

Δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», επικαλούμενο πηγή του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, ανέφερε ότι ο ουκρανικός στρατός παρέλαβε χθες το πρώτο από τα τέσσερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας IRIS-T SLM τα οποία το Βερολίνο είχε ανακοινώσει πως θα στείλει στο Κίεβο.

Σήμερα και αύριο συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ μαζί με τον Ουκρανό ομόλογό τους και αναμένεται να αποφασίσουν για περαιτέρω παραδόσεις προηγμένων συστημάτων αεράμυνας, όπως είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ. Παράλληλα ο Αμερικάνος στρατηγός Μ. Μίλεϊ μαζί με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, θα προεδρεύσουν σήμερα στις Βρυξέλλες στην 6η συνάντηση της «Ομάδας Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας», με τη συμμετοχή υπουργών και αρχηγών Αμυνας από σχεδόν 50 χώρες (βλ. περισσότερα στη σελ. 4).

Οι ηγέτες του G7 επιβεβαίωσαν εξάλλου χθες σε διαδικτυακή σύνοδο τη δέσμευσή τους για την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί», με τον Ζελένσκι να τους καλεί να εντείνουν τις κοινές προσπάθειες «για τη δημιουργία μιας αντιπυραυλικής ασπίδας για την Ουκρανία».

Σε ένα τέτοιο φόντο εξάλλου, ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Σ. Λεκορνύ, δήλωσε χτες ότι η Γαλλία θα «ενισχύσει την αμυντική της θέση στην ανατολική πτέρυγα της Ευρώπης», αναπτύσσοντας μέσα στις επόμενες βδομάδες τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού (VBCI) και άρματα μάχης Leclerc στη Ρουμανία, καθώς και ενισχύσεις στην Εσθονία. Πρόσθεσε δε ότι «θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αμυντική μας θέση στη Λιθουανία» με την ανάπτυξη Rafale, καθώς «και στην Εσθονία όπου ένας ενισχυμένος λόχος ελαφρού πεζικού θα αναπτυχθεί» το 2023 εξοπλισμένος με οχήματα Griffon.

Μόσχα: Οι ΗΠΑ συμμετέχουν εδώ και καιρό «επί του πεδίου» στην Ουκρανία

Στο μεταξύ την τελευταία βδομάδα εντείνονται και οι προειδοποιήσεις της Μόσχας προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τους «κινδύνους» που επιφέρει η «όλο και μεγαλύτερη ανάμιξη της Δύσης». Παράλληλα Ρώσοι αξιωματούχοι επισημαίνουν όλο και συχνότερα πως έχουν αυξηθεί τα ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος και ρωσικές υποδομές Ενέργειας, κάτι που ενδέχεται να αξιοποιηθεί από τη Μόσχα για να δικαιολογήσει μια περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο κυβερνήτης της ρωσικής επαρχίας Μπέλγκοροντ, στα σύνορα με την Ουκρανία, κατηγόρησε χθες το Κίεβο ότι βομβάρδισε τις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα περίπου 2.000 κάτοικοι.

«Προφανώς, μια άμεση σύγκρουση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας. Προειδοποιούμε και ελπίζουμε ότι θα συνειδητοποιήσουν στην Ουάσιγκτον και στις άλλες δυτικές πρωτεύουσες τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης», τόνισε χθες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριάμπκοφ.

«Η Ρωσία θα αναγκαστεί να λάβει επαρκή αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών ασύμμετρης φύσης», είπε ο Ριαμπκόφ, υπενθυμίζοντας τις αναφορές της Δύσης ότι πρέπει «να νικήσουμε τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης».

Χαρακτηριστικές είναι εξάλλου οι χθεσινές δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ: «Είναι σημαντικό για όλους μας η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο». Διότι αν νικήσει η Ρωσία, «αυτό δεν θα είναι μεγάλη ήττα μόνο για τους Ουκρανούς, αλλά ήττα και επικίνδυνο για όλους μας».

Αντίστοιχα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «συμμετέχουν de facto σε αυτήν την σύγκρουση εδώ και πολύ καιρό», συμπληρώνοντας ότι «επαγγελματίες στρατιώτες του αμερικανικού στρατού, καθώς και οι στρατοί πολλών ευρωπαϊκών χωρών εργάζονται συνεχώς "επί του εδάφους", μεταξύ άλλων συμβάλλοντας στους υπολογισμούς των οπλικών συστημάτων, βοηθώντας σε στρατιωτικές ενέργειες». «Δεν έχουμε 100% αποδείξεις, αλλά νομίζω ότι οι αποδείξεις αυξάνονται και η ίδια η Δύση αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι προχωράει λίγο παραπέρα από ό,τι σκόπευε», είπε ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, αν οι ΗΠΑ προτείνουν συνάντηση μεταξύ των Προέδρων Μπάιντεν και Πούτιν στο G20 τον Νοέμβρη στην Ινδονησία, τότε η Μόσχα θα εξετάσει την πρόταση. Πάντως, πρόσθεσε, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία «σοβαρή πρόταση» διαλόγου από την Ουάσιγκτον.

Ο Λαβρόφ δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο ο Ουκρανός Πρόεδρος να ξεχάσει την απαγόρευση που επέβαλε με διάταγμα για συνομιλίες με τη Ρωσία επί προεδρίας Πούτιν, «ανάλογα με τις εντολές που θα λάβει από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο».

Προτάσεις για διαπραγματεύσεις και κατάπαυση του πυρός

Παράλληλα εντείνονται οι αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα και οι πιέσεις για διαπραγματεύσεις, ανάλογα και με τα ιδιαίτερα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ.Τ. Ερντογάν, αύριο στην Αστάνα για να συζητήσουν για την Ουκρανία και για τις διμερείς σχέσεις. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, είναι «πιθανό» οι δύο Πρόεδροι να συζητήσουν την πρόταση της Τουρκίας να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες, αν και το Κίεβο και κράτη του ΝΑΤΟ εμφανίζονται να απορρίπτουν οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο σε αυτή τη φάση.

«Πρέπει να υπάρξει εκεχειρία το ταχύτερο δυνατό», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, καθώς «ο πόλεμος Ουκρανίας και Ρωσίας παρατείνεται, δυστυχώς, η κατάσταση χειροτερεύει και περιπλέκεται». «Θα πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα της Ουκρανίας», πρόσθεσε, ζητώντας μια «δίκαιη ειρήνη».

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ διέκρινε «αμοιβαία κατανόηση» για την ανάγκη εκεχειρίας στην Ουκρανία σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σ. Σοϊγκού. Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, αναφέρεται ότι «υπογραμμίστηκε η σπουδαιότητα για κατεπείγουσα κήρυξη εκεχειρίας προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες ζωών και να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή».

Την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου ζήτησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, τονίζοντας ότι «η κατάπαυση του πυρός δεν χρειάζεται να είναι μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας». Δεν δίστασε μάλιστα να κατηγορήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, για τον συνεχιζόμενο πόλεμο, ενώ υποστήριξε ότι «ελπίδα για ειρήνη σημαίνει Ντόναλντ Τραμπ». «Ο πόλεμος συνεχίζεται γιατί το θέλουν οι Αμερικανοί. Γι' αυτό οι Αμερικανοί πρέπει να συμβιβαστούν με τους Ρώσους. Και τότε ο πόλεμος θα τελειώσει», ανέφερε.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας με τον Ρώσο Πρόεδρο» και η «απομόνωση της Ρωσίας θα ήταν η χειρότερη πολιτική επιλογή», υποστήριξε η Γαλλίδα ΥΠΕΞ, Κ. Κολονά.

Στρατηγικής σημασίας η Ουκρανία ώστε οι ΗΠΑ να επικεντρωθούν στην Κίνα

Τη στρατηγική σημασία που έχει για τις ΗΠΑ η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και η «διευθέτηση» με τους δικούς τους όρους, ανέδειξε ο πρώην γγ του ΝΑΤΟ, Α. Φ. Ράσμουσεν. Το ότι οι ΗΠΑ «τα δίνουν όλα» για να ηττηθεί η Ρωσία στην Ουκρανία, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχουν δαπανήσει για ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων πάνω από 16,8 δισ. δολάρια μόνο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ο Ράσμουσεν αναφέρθηκε στο «Σύμφωνο Ασφαλείας» για την Ουκρανία που συνδιαμόρφωσε μαζί με Ουκρανούς αξιωματούχους, λέγοντας πως με αυτό το σχέδιο οι ΗΠΑ επιδιώκουν «να λύσουν το πρόβλημα» της Ρωσίας και να αντιμετωπίσουν την Κίνα στη συνέχεια.

«Εάν το κάνουμε σωστά, οι εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία θα μπορούσαν να διορθώσουν το πρόβλημα της Ρωσίας, γιατί είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να έχουν έναν ισχυρό και σταθερό ανατολικοευρωπαίο εταίρο ως προπύργιο ενάντια στις ρωσικές επιθέσεις. Εάν έχουμε σταθερότητα στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ μπορούν να αφιερώσουν περισσότερους πόρους στην πραγματική παγκόσμια μακροπρόθεσμη πρόκληση: Την Κίνα», υπογράμμισε ο πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ σε συνέντευξη στο περιοδικό «Foreign Policy».

Στα μέσα Σεπτέμβρη η Ουκρανία δημοσίευσε ένα σχέδιο συμφωνίας για τις «εγγυήσεις ασφαλείας», με το έγγραφο να προτείνει την υπογραφή δεσμευτικών διμερών συμφωνιών της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ, κράτη της ΕΕ, την Τουρκία κ.ά. Το προσχέδιο δεν αποκλείει μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ούτε την χαρακτηρίζει ως «μη πυρηνικό κράτος». Επιπλέον δεν αναφέρονται ως «εγγυήτριες δυνάμεις» η Ρωσία και η Λευκορωσία, όπως σε προηγούμενα προσχέδια που είχαν προκύψει από τις διαπραγματεύσεις Μόσχας - Κιέβου την άνοιξη.

Σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, το σύμφωνο είναι μια επίσημη κωδικοποίηση της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία και έχει ήδη προωθηθεί σε ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ, αν και θεωρείται «δύσκολο να συμφωνήσουν όλες οι κυβερνήσεις μας».

«Αμυντική» η στρατιωτική δύναμη Ρωσίας - Λευκορωσίας

Την ώρα που αξιωματούχοι και ηγέτες της ΕΕ προειδοποιούσαν το Μινσκ με επιπλέον κυρώσεις αν μεγαλώσει την εμπλοκή του στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία στο πλευρό της Ρωσίας, ο Λευκορώσος υπουργός Αμυνας ισχυρίστηκε χθες ότι οι στόχοι της κοινής στρατιωτικής δύναμης Ρωσίας - Λευκορωσίας είναι «καθαρά αμυντικοί» για «κατάλληλη αντίδραση στις ενέργειες που διεξάγονται κοντά στα σύνορά μας».

Ο Λευκορώσος Πρόεδρος Αλ. Λουκασένκο έχει αιτιολογήσει το κοινό σώμα ως αντίδραση «στην κλιμάκωση στα δυτικά σύνορα του κράτους» και κατηγόρησε το Κίεβο ότι ετοιμάζει μια επίθεση. Επίσης κατηγόρησε την Ουκρανία, την Πολωνία και την Λιθουανία ότι προετοιμάζουν «τρομοκρατικές ενέργειες» και μια στρατιωτική «εξέγερση» στη Λευκορωσία εκπαιδεύοντας «εξτρεμιστές» Λευκορώσους μαχητές.

Στο μεταξύ, λόγω της αυξανόμενης έντασης στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, η Πολωνία συμβουλεύει τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη γειτονική Λευκορωσία.

Στη δε γειτονική στην Ουκρανία Μολδαβία, ανεβαίνουν οι τόνοι της ενδοαστικής αντιπαράθεσης. Η Πρόεδρος Μάγια Σάντου, που στηρίζεται από ΕΕ και ΝΑΤΟ, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών των δυνάμεων επιβολής της τάξης για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, οι οποίες, όπως είπε, αποσταθεροποιούν τη χώρα και έχουν στόχο να εγκαθιδρύσουν μια φιλορωσική ηγεσία.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους της χώρας και έχουν στήσει σκηνές έξω από το κοινοβούλιο και από την προεδρική κατοικία τις τελευταίες βδομάδες, ζητώντας την παραίτηση της φιλοδυτικής κυβέρνησης της Σάντου και εκφράζοντας την οργή τους για την αύξηση των τιμών. Επίσης ζητούν η κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί συμφέρουσα συμφωνία με την ρωσική «Gazprom», για φυσικό αέριο σε χαμηλότερες τιμές.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Καμπάνες» από το ΔΝΤ, με έμφαση στην Ευρωζώνη

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, σύμφωνα και με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για τις «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές».

Η ανάπτυξη για φέτος προβλέπεται στο 3,2%, ενώ για το 2023 η διεθνής καπιταλιστική ανάπτυξη προβλέπεται να περιοριστεί στο 2,7%. Το 2022 έκλεισε με ρυθμό 6%.

Ακόμη χειρότερη είναι η εκτίμηση για τις οικονομίες της Ευρωζώνης: Το 2022 προβλέπεται ανάπτυξη 3,5% και το 2023 μόλις 0,5%. Στη Γερμανία η ανάπτυξη το 2023 προβλέπεται στο 0,3% και στην Ιταλία στο 0,2%.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί για ορισμένους από τους πιο σοβαρούς κινδύνους της οικονομικής διαχείρισης, με πρώτο τον έλεγχο του πληθωρισμού και των κινδύνων που εγκυμονούν οι πολύ μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων. Προειδοποιήσεις γίνονται και για τις υψηλές τιμές Ενέργειας, την απειλή ευρύτερων κρίσεων σε αγορές όπως η Κίνα, την προοπτική πλήρους ανάσχεσης των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ κ.ά.

Γαλλία: «Τρέχουν» για τα πυρηνικά εργοστάσια

Στο μεταξύ, στη Γαλλία ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ κάλεσε την εταιρεία ηλεκτρισμού Electricite de France (EDF) να πάρει άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση όσο περισσότερων πυρηνικών αντιδραστήρων μπορεί μέχρι τις αρχές του 2023, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιθανές ελλείψεις Ενέργειας τον χειμώνα.

Σε συνθήκες «ενεργειακής κρίσης» στην Ευρώπη, οι εργασίες συντήρησης και επισκευής δεκάδων πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γαλλία μειώνουν το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα. Ενώ υπό κανονικές συνθήκες η Γαλλία είναι καθαρός εξαγωγέας Ενέργειας - με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της EDF να παράγουν άνω των δύο τρίτων των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια - τα προβλήματα στις πυρηνικές μονάδες έχουν μετατρέψει τη χώρα σε καθαρό εισαγωγέα φέτος.

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς εκ των συνολικά 56 αντιδραστήρων της EDF βρίσκονταν σε λειτουργία την Τρίτη, παράγοντας περίπου 29 GW.

«Αναμένουμε οι εργαζόμενοι στην EDF να κάνουν το παν για να επιτύχουν τον στόχο και να επαναφέρουν περί τα 50 GW στο δίκτυο έως τις αρχές του 2023», τόνισε ο Λεμέρ.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός πρώην πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής και πρώην υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, επανεμφανίστηκε, δίνοντας προκλητικά... «μαθήματα οικιακής οικονομίας». Αποκάλεσε τη γερμανική κοινωνία «κακομαθημένη», προτείνοντας στους συμπατριώτες του να φορούν «ένα ή και δύο πουλόβερ» για να μην κρυώνουν. Πρότεινε δε να έχουν όλοι στα σπίτια, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, «μερικά κεριά, σπίρτα και έναν φακό»...

Συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας - ΗΑΕ

Συνομιλίες με τον Πρόεδρο των ΗΑΕ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν, είχε χτες στην Αγία Πετρούπολη ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν.

Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση γύρω από την πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μεγάλη περικοπή στην παραγωγή πετρελαίου, ο Πούτιν τόνισε ότι η χώρα του δεν εργάζεται εναντίον οποιουδήποτε στις αγορές Ενέργειας, αντίθετα ότι η Ρωσία έχει στόχο να δημιουργήσει σταθερότητα στις αγορές και να διασφαλίσει ότι η προσφορά και η κατανάλωση βρίσκονται σε ισορροπία.

«Εργαζόμαστε επίσης δραστήρια μέσα στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+. Ξέρω τη θέση σας, οι ενέργειές μας και οι αποφάσεις μας δεν κατευθύνονται εναντίον οποιουδήποτε, δεν πρόκειται και δεν το κάνουμε με τρόπο ώστε να δημιουργούμε προβλήματα για οποιονδήποτε», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

«Επαναξιολόγηση» της σχέσης ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας

Στο φόντο όξυνσης των ενεργειακών ανταγωνισμών και των αντιθέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και χωρών του Περσικού Κόλπου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε προ ημερών την κυβέρνησή του να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο, προκειμένου να διερευνήσουν τρόπους για να αυξηθεί η παραγωγή Ενέργειας στις ΗΠΑ και να μειωθεί ο έλεγχος του ΟΠΕΚ+ στις τιμές Ενέργειας. Είχε δε κατηγορήσει τον Οργανισμό για «κοντόφθαλμες» μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου.

Παράλληλα εντείνονται οι τριβές μεταξύ ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας, μετά την απόφαση της δεύτερης να συναινέσει στην επιλογή του ΟΠΕΚ+ για μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής από τον Νοέμβρη κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα.

Χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι «αξιολογεί εκ νέου» τη σχέση με τη Σαουδική Αραβία, με τον εκπρόσωπο Τύπου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, να τονίζει μιλώντας στο CNN: «Νομίζω πως ο Πρόεδρος ήταν πολύ σαφής όταν είπε ότι πρέπει να αξιολογήσουμε ξανά αυτήν τη σχέση, ότι πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να την ξαναδούμε». Πρόσθεσε δε ότι επιθυμία του Μπάιντεν είναι η συνεργασία της κυβέρνησης με το Κογκρέσο σε αυτό το ζήτημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ