Αυτό το Σαββατοκύριακο το 47ο Φεστιβάλ κορυφώνεται σε μια σειρά από μεγάλες πόλεις, με ομιλίες, συζητήσεις, συναυλίες, εκθέσεις και πλούτο δραστηριοτήτων στα Στέκια για μαθητές, φοιτητές, νέους εργαζόμενους, για τις μικρότερες ηλικίες κ.ο.κ.
Συγκεκριμένα, εκδηλώσεις γίνονται:
Πάτρα, στο Νότιο Πάρκο, για δεύτερη μέρα. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από το συγκρότημα της ΚΝΕ, η παράσταση «Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου», του Μπ. Μπρεχτ, από τη θεατρική ομάδα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου, οι συναυλίες του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και του Μιθριδάτη, το αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι.
Γιάννενα, στο Πάρκο Λιθαρίτσια, για δεύτερη μέρα. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων το μουσικό αφιέρωμα στον Τσιτσάνη, η συναυλία με την Γλυκερία, οι συζητήσεις στα Στέκια Μαθητών και Φοιτητών.
Βόλος, στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας, για δεύτερη μέρα. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Στο πρόγραμμα μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη και η συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκο Ζιώγαλα και Μανώλη Φάμελλο και το έντεχνο - παραδοσιακό πρόγραμμα.
Ηράκλειο, στο Παγκρήτιο Στάδιο (parking), από τις 20.00, για δεύτερη μέρα. Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων το μουσικό αντιφασιστικό αφιέρωμα με αφορμή τα 8 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση.
Χανιά, στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου, από τις 19.30, για δεύτερη μέρα. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων η συζήτηση για τους μαθητές και η συναυλία με τη Ματούλα Ζαμάνη.
Μυτιλήνη, στην πλατεία Σαπφούς, για δεύτερη μέρα. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Θα προβληθεί βίντεο της ΚΝΕ με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.
Κομοτηνή, στην παλιά Νομική, από τις 19.30. Θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων οι συναυλίες του χιπ χοπ, αυτή με τους Αλέξανδρο Κεβόπουλο και «Αφρόκρεμα» και αυτή με την Ιουλία Καραπατάκη.
Λιβαδειά, στο Διοικητήριο, από τις 20.00. Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων οι συναυλίες με νεανικά συγκροτήματα, το λαϊκό γλέντι, καθώς και η συναυλία με τον Χρήστο Θηβαίο.
Ρέθυμνο, στο Θέατρο «Ερωφίλη» στη Φορτέτζα, από τις 19.00. Θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν η μουσική από ντόπιο νεανικό σχήμα και η συναυλία με την Φωτεινή Βελεσιώτου.
- Συναυλία με το μουσικοχορευτικό συγκρότημα των πολιτικών προσφύγων Τασκένδης «Μπουζούκι»
- Μίλτος Πασχαλίδης
- «Στη μεγάλη οθόνη...», αφιέρωμα στα έργα για κινηματογράφο από μεγάλους Ελληνες συνθέτες. Τραγουδούν: Μαρία Φραγκούλη, Βασίλης Πρατσινάκης, Νίκος Ταλέας
- Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη
- Στις 7.30 μ.μ., παρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών, από τον Κυριάκο Ιωαννίδη, υπεύθυνο του Τμήματος.
- Odd Waves
- Unmute Us
- Φοίβος Δεληβοριάς
Στις 8 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Σε μια κοινωνία που συνεχώς εξελίσσεται... οι νέες εργασιακές σχέσεις αποτελούν το πραγματικά παλιό». Ομιλητές: Αλέξης Γουσόπουλος και Στέλλα Καινουργιάκη, στελέχη του ΚΚΕ, Αλκης Πλίτσης, στέλεχος της ΚΝΕ.
Φτιάχνουμε τα δικά μας διαβατήρια. Κουκλοθέατρο «Ολου του κόσμου οι λαοί» από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ «Τα Κόκκινα Αλεξίπτωτα». «Χορεύοντας ξέφρενα στους ρυθμούς όλου του κόσμου». Zumba Party.
Αναλυτικότερο ρεπορτάζ από τη δεύτερη και τρίτη μέρα των εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη θα δημοσιεύσει ο «Ριζοσπάστης» στο φύλλο της Τρίτης.
Ολοκληρώνονται το Σάββατο οι εκδηλώσεις, που ήταν οι μαζικότερες εδώ και πολλά χρόνια
Οι χώροι του «βούλιαξαν» από τους χιλιάδες νέους και ανθρώπους κάθε ηλικίας που έδωσαν το «παρών» στο προσκλητήριο συμπόρευσης και αγώνα με το ΚΚΕ, στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική γιορτή της Νεολαίας του, της ΚΝΕ.
Οι χιλιάδες επισκέπτες κίνησαν από κάθε μεριά του πολεοδομικού συγκροτήματος για να βρεθούν δυτικά, στην Πολίχνη, στον νέο χώρο του Φεστιβάλ, στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου», όπου είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα Στέκια και να συζητήσουν για επίκαιρα θέματα, όπως οι εξελίξεις στα Εργασιακά και στην Παιδεία, αλλά και για την πρόταση διεξόδου που καταθέτει το ΚΚΕ στον λαό.
Την Παρασκευή, δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, ξεχώρισε το μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, που παρουσιάστηκε στην Κεντρική Σκηνή από το συγκρότημα και τη θεατρική ομάδα της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ με τίτλο «Αυτές οι καρδιές δεν βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο!».
Η σκυτάλη πέρασε στην Νατάσσα Μποφίλιου, που με τις δικές της ξεχωριστές ερμηνείες και μελωδίες συνεπήρε το πλήθος.
Στη Νεανική Σκηνή, οι Blue Sicks Tease παρέδωσαν τη σκηνή στους Αλέξανδρο Μαλιάτση - Σάλα και Σπήλιο Φλώρο, που παρουσίασαν ένα σόου stand up comedy. Η βραδιά έκλεισε με συναυλία με την Ιουλία Καραπατάκη.
Στον Παιδότοπο, τα παιδιά ψυχαγωγήθηκαν συμμετέχοντας σε πολύμορφες δράσεις. Γέλασαν με την ψυχή τους με την παράσταση με τον μοναδικό και αξιαγάπητο Καραγκιόζη, που παρουσίασε ο Αγαπητός. Ακόμα, ξεδίπλωσαν τα ταλέντα τους στις χειροτεχνίες και ξεπέρασαν το μπόι τους με τα άλματα στο τραμπολίνο, ενώ ξεφάντωσαν σε ρυθμούς Ζούμπα.
Στο Στέκι των λίγο μεγαλύτερων ηλικιών, οι φίλοι της ΚΝΕ επισκέφτηκαν τις σταθερές θεματικές γωνιές που λειτουργούσαν. Τη γωνιά «Το ημερολόγιο ενός απορημένου», όπου μπορούσαν να συζητήσουν και να λύσουν απορίες για μια σειρά θέματα που αφορούν το σχολείο, τη γωνιά «Κι όμως κινείται», όπου παρουσιάζεται η εξέλιξη των κοινωνιών, τις γωνιές του Αθλητισμού και των Πειραμάτων, τη γωνιά του «κόκκινου Αερόστατου» με τίτλο «Γίνε κι εσύ ένας μικρός συντάκτης» και, τέλος, τη γωνιά του «Εργάσιμου χρόνου», όπου αναδεικνύεται η ανάγκη μείωσής του μέσα από δραστηριότητες και συζήτηση.
Την έκθεση επιμελήθηκε η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, αξιοποιώντας την πείρα των Οργανώσεων από τις αντιλήψεις και τα ιδεολογήματα με τα οποία ήρθαν αντιμέτωπες στη δράση τους όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς και από τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων. Παράλληλα, η έκθεση προβάλλει την επαναστατική πρόταση του ΚΚΕ, παρέχοντας εναύσματα για τους επισκέπτες να αντιληφθούν καλύτερα τον τρόπο που είναι δομημένη και λειτουργεί η σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία, για την οποία παλεύει το ΚΚΕ.
Συνδυάζοντας τόσο παραδοσιακές όσο και ψηφιακές μορφές, οι ενότητες της έκθεσης παρουσιάζουν αρχικά μια αναδρομή στην ιστορία των κοινωνιών, αναδεικνύοντας το πώς αυτή χαρακτηρίζεται από την ιστορία των ταξικών αγώνων που δόθηκαν σε διάφορες περιόδους της. Στη συνέχεια αναδεικνύουν τις τεράστιες δυνατότητες της εποχής, που παραμένουν αναξιοποίητες από την άποψη της κάλυψης των συμφερόντων του λαού, και τον χαρακτήρα του αστικού κράτος. Οι καταληκτικές ενότητες της έκθεσης είναι αφιερωμένες σε πτυχές της σοσιαλιστικής κοινωνίας, αλλά και του ρόλου του Κόμματος σε κάθε φάση του περάσματος από το ένα σύστημα στο άλλο.
Κορυφαίο τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Οκτωβριανή Επανάσταση, που άνοιξε έναν πρωτοπόρο ρόλο για την ανθρωπότητα, αφού νικήθηκε ο καπιταλισμός στον 20ό αιώνα και επιβεβαιώθηκε ότι μπορεί να υπάρξει ένα εργατικό κράτος, όπου οι εργαζόμενοι παίζουν τον καθοριστικό ρόλο στη λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων, βγαίνουν ορμητικά στο προσκήνιο της Ιστορίας.
Ξεχωριστή αναφορά υπάρχει στις σημερινές παραγωγικές δυνατότητες, οι οποίες, καθώς αναπτύσσονται περαιτέρω στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας και της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, διευκολύνουν την οικοδόμηση των νέων σοσιαλιστικών παραγωγικών σχέσεων. Η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία ακόμα και από την Κεντρική Μακεδονία. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι στην Κ. Μακεδονία ζει και εργάζεται εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, το οποίο καλύπτει πάνω από το 60% των συνολικών θέσεων εργασίας. 88% των εργαζομένων στο κλάδο της Πληροφορικής είναι μισθωτοί, στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας 94%, ενώ από 70% έως και 96% κυμαίνονται τα ποσοστά σε κλάδους όπως οι μεταφορές και η αποθήκευση, η μεταποίηση και οι εξορύξεις. Αλλα στοιχεία για την περιοχή αφορούν τη συγκεντροποίηση της παραγωγής, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της μεταποίησης μετάλλου, του δεύτερου μεγαλύτερου μεταποιητικού κλάδου της Κ. Μακεδονίας, στον οποίο δύο όμιλοι ελέγχουν τα 2/3 της αγοράς.
Σε αυτό το τμήμα της έκθεσης μπορεί κανείς να δει ψηφιακά εικόνες από τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής εξουσίας στην ΕΣΣΔ, το πρώτο εργατικό κράτος, ενώ στην αντίπερα οθόνη προβάλλονται εικόνες από την καθημερινότητα της βαρβαρότητας του καπιταλισμού. Στο ενδιάμεσο, η τρίτη οθόνη παρουσιάζει εικόνες από το πώς γίνεται η μετάβαση από τη μία κοινωνία στην άλλη, με την επανάσταση.
Περνώντας από το τμήμα που παρουσιάζει τα βασικά στοιχεία του καπιταλισμού, δηλαδή τον ανταγωνισμό μεταξύ των καπιταλιστών, την αναρχία στην παραγωγή και το κέρδος ως μοναδικό κριτήριο της παραγωγής, ακολουθεί ενότητα αφιερωμένη στον ρόλο του κράτους και το πώς αυτό αποτελεί θεσμό που ανήκει στην κυρίαρχη τάξη, με σκοπό τον καταναγκασμό των καταπιεζόμενων.
Η έκθεση καταλήγει στο τμήμα που είναι αφιερωμένο στη σοσιαλιστική κοινωνία, το νέο που θα συντρίψει το παλιό. Αφορά διάφορες πτυχές αυτής της κοινωνίας, όπως το ότι ο άνθρωπος θα μπορεί να απολαύσει την πραγματική ελευθερία τού να γνωρίζει και να αξιοποιεί σχεδιασμένα και επιστημονικά τους νόμους και τα επιτεύγματα της κοινωνικής εξέλιξης. Επίσης παρουσιάζεται το πώς η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών θα βρεθεί στο προσκήνιο στη σοσιαλιστική κοινωνία.
Τέλος, η έκθεση καταλήγει στην ανάδειξη του αναντικατάστατου ρόλου του Κόμματος σε μη επαναστατικές συνθήκες, της στάσης και της συμβολής του στο κίνημα, αλλά και του ρόλου του κατά τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.
Το ενδιαφέρον των επισκεπτών προσέλκυσε και η εικαστική έκθεση που στήθηκε μέσα σε ένα από τα ερειπωμένα κτίρια του πρώην στρατοπέδου.
Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και κατά τις μέρες της προετοιμασίας του, μετά από κάλεσμα της ΚΝΕ στους φοιτητές και στους νέους αποφοίτους του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ για καλλιτεχνική πρακτική - ζωγραφική (artist residency).
Το περιεχόμενο των έργων βασίζεται στο σύνθημα του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή: «Να ζεις! Να τολμάς! Να προχωράς! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον Σοσιαλισμό!».
Με έργα τους συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Στεφανία Βελδεμίρη, Θανάσης Βιζυηνός, Ευγένιος Γκάλκιν, Ανδρέας Ποικιλίδης, Θοδωρής Σκούρτας.
Η πρόσβαση στο Πάρκο Τρίτση μπορεί να γίνει ως εξής:
-- Α10 Στ. Λαρίσης - Αχαρναί, Β10 Στ. Λαρίσης - Αχαρναί, 735 Σταθμός Κάτω Πατήσια - Ζεφύρι - Αχαρναί, στη στάση «1η Πολυκατοικιών».
-- Β12 Μάρνη - Ανω Λιόσια, 711 Ζωφριά - Αττική, στη στάση «6η Χασιάς».
-- 420 Πειραιάς - Αγιοι Ανάργυροι, 892 Αγία Βαρβάρα - Χαϊδάρι - Αγιοι Ανάργυροι, στη στάση «Τέρμα».
-- Από την Αττική Οδό, στον κόμβο 7 που οδηγεί στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και στον κόμβο 6 που οδηγεί στη Λεωφόρο Χασιάς (Φυλής).
-- Από την Εθνική Οδό, στην έξοδο στον κόμβο για Αγίους Αναργύρους - Ιλιον («Τρεις Γέφυρες»).
Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή 19 Σεπτέμβρη οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» θα συγκεντρωθούν στο πάρκο στις 5.30 μ.μ., για μια σειρά δράσεις με σύνθημα «Προστατεύουμε το περιβάλλον - σώζουμε τα δάση μας από πυρκαγιές». Θα περιηγηθούν στους χώρους όπου στήνεται το Φεστιβάλ, θα πάρουν μέρος σε αγωνίσματα και παιχνίδια γνώσεων κ.λπ.
Το πρωί της ίδιας μέρας θα γίνει επίσης στο πάρκο ο Λαϊκός Αγώνας Δρόμου 5 χλμ. και ο παιδικός αγώνας δρόμου 1 χλμ., στο πλαίσιο του 9ου Αθλητικού Camp της ΚΝΕ. Η εκκίνηση των αγώνων θα γίνει στις 10 π.μ. από την είσοδο του πάρκου στις εργατικές κατοικίες, όπου και θα καταλήξουν οι δρομείς, μετά τις όμορφες διαδρομές που έχουν σχεδιαστεί για τους αγώνες. Δηλώσεις συμμετοχών μπορούν να γίνονται στο email: kne@kne.gr και στο τηλέφωνο 6951165574.
Το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη, στις 20.30, θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και στη συνέχεια θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ενώ ολόκληρη η τρίτη μέρα του Φεστιβάλ, το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη, θα είναι αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη, τον μεγάλο δημιουργό που «έφυγε» από τη ζωή.
Αναλυτικά ολόκληρο το πρόγραμμα στο Φεστιβάλ της Αθήνας έχει ως εξής:
21.30 «Πώς να σωπάσω...» Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Συμμετέχουν: Χρήστος Θηβαίος, Βιολέτα Ικαρη, Ανδριάννα Μπάμπαλη, Κώστας Τριανταφυλλίδης. Αφήγηση: Κώστας Καζάκος.
23.00 «Η ποίηση στα τραγούδια του Μίκη». Συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα. Μαζί του οι Βιολέτα Ικαρη και Ασπασία Στρατηγού.
22.30 Ποντιακό γλέντι με τους «Led Seftelin».
00.00 Παραδοσιακό γλέντι με τους Πετρολούκα Χαλκιά και Γιάννη Λίτσιο.
20.00 Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα.
21.00 Stand up comedy με τον Αλέξανδρο Μαλιάτση Σάλα και τον Σπήλιο Φλώρο.
22.00 Hip hop live με τους: Raibo, «Rhyme Riot», Retro (Rebellion Connexion), Φρανκ, Drugitiz.
23.00 Συναυλία με τους Pulse R (Πάνος Βιτζηλαίος).
00.00 Συναυλία με τους «Sober on Tuxedos».
21.00 Συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα και τους «Vostok Train».
22.00 Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.
23.00 Συναυλία με την Ιουλία Καραπατάκη.
19.15 «Οι μέρες της Κομμούνας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Παράσταση από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.
20.00 Συζήτηση: «Δύο χρόνια πανδημίας: Χάθηκε η εμπιστοσύνη στην επιστήμη;».
20.00 Συζήτηση: «Με την οργάνωσή μας μπλοκάρουμε τον νόμο - έκτρωμα για τα Εργασιακά μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς».
19.30 Η Σεμίνα Διγενή θα παρουσιάσει το νέο της βιβλίο «Αποδελτίωση» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».
19.30 Επιδείξεις μαχητικών αθλημάτων: ΓΟΥΣΟΥ (Τάο Λου, Σάντα) από την Ελληνική Ομοσπονδία Γουσού - Κουνγκ Φου (Επίλεκτη Ομάδα εκπαιδευτών και αθλητών ), ΤΑΪ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ, από την Ελληνική Ακαδημία Τάι Τσι Τσουάν της Οικογένειας Γου, ΚΡΑΒ ΜΑΓΚΑ (IKMF) από την Αvant Garde, ΑΪΚΙΝΤΟ από το Athens Bushido Center, KATORI SHINTO RYU (Ιαπωνικό Σπαθί) από το Athens Bushido Center, ΚΑΠΟΕΪΡΑ από την Abada Minotavros Team.
19.00 Φτιάχνουμε παιχνίδια απ' όλο τον κόσμο.
19.00 Εργαστήρι κούκλας από κάλτσες με την Ιρίνα Μπόικο.
20.00 Μία παράσταση μαγείας για μικρούς και μεγάλους με τον μάγο Τριστάν.
20.50 Παράσταση Καραγκιόζη από το θέατρο σκιών «Θανάσης Λιούνης».
21.30 «Δεν βγαίνουνε τα όνειρα σε πλειστηριασμό, δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα...», αφιέρωμα σε μελοποιημένα ποιήματα του Αλκη Αλκαίου. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μίλτος Πασχαλίδης. Ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος. Συμμετέχουν: Παντελής Θαλασσινός, Χρήστος Θηβαίος, Δημήτρης Κανέλλος, Γιάννης Κότσιρας, Μίλτος Πασχαλίδης.
23.00 Συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου.
20.00 Κεντρική συζήτηση: «150 χρόνια από την πρώτη έφοδο στον ουρανό... Δυναμώνουμε τον αγώνα για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας». Θα μιλήσουν: Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
21.30 «Για τον καημό, το γλέντι, το μεράκι του λαϊκού ανθρώπου...», αφιέρωμα σε τραγούδια του συνθέτη Γιώργου Μητσάκη με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κίρκη Καραλή. Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Συμμετέχουν: Ελένη Καρακάση, Βαλέρια Κουρούπη, Κατερίνα Παπουτσάκη, Γιωργής Τσουρής.
23.00 Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη.
20.00 Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα.
20.30 Εκδήλωση - συζήτηση: «Με τη δύναμη της γνώσης, γνωρίζουμε τον κόσμο, με τη δύναμη της οργάνωσης τον αλλάζουμε!».
21.00 Συναυλία με την μπάντα της «Στροφής» (ΚΕΘΕΑ).
22.00 Stand up comedy με τον Κώστα Μαλιάτση Σάλα.
23.00 Συναυλία με τους Stavento και Ηβη Αδάμου.
21.00 Συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα και τους «Sonic Polaroid».
22.00 Ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης παρουσιάζει τον «Τσολιά εν δε Τσόλια μπαντ».
23.00 Συναυλία με τους «Γκιντίκι».
00.00«15 χρόνια ρεμπέτικο με κιθάρα» - Συναυλία με τον Δημήτρη Μυστακίδη.
20.00 Εκδήλωση: «"Η τέχνη τον καιρό των κερασιών"... Η καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία στα χρόνια της Κομμούνας» για την επίδραση της Παρισινής Κομμούνας στην Τέχνη. Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Θα ακουστούν ποιήματα και τραγούδια για τις «κόκκινες» μέρες της Κομμούνας.
19.30 Συζήτηση με τίτλο: «Η Κούβα δεν είναι μόνη της!». Θα μιλήσουν η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Ζέλμις Μαρία Κορτίνα Ντομίνγκες, και ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.
19.30 Ειδική παρουσίαση των διαδικασιών συντήρησης και διατήρησης του υλικού του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ από το εργαστήριο συντήρησής του.
20.30 Stand up comedy.
19.30 Επίδειξη - Παρουσίαση των αθλημάτων Αεροβικής Γυμναστικής, Ακροβατικής Γυμναστικής, Γυμναστικής για όλους σε συνεργασία με την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία.
19.00 Κατασκευάζουμε μουσικά όργανα απ' όλο τον κόσμο.
19.00 Εργαστήρι κούκλας από κάλτσες με την Ιρίνα Μπόικο.
19.30 Δημιουργούμε τη δική μας μπάντα.
20.30 Αφήγηση παραμυθιού.
21.00 Παράσταση μαριονέτας από τον Χρήστο Τζίκα.
20.30 Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.
21.30 «Είμαστε πολλοί... Είμαστε όλοι... Βήματα που βαδίζουν σίγουρα στο μέλλον...», αφιέρωμα στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου. Καλλιτεχνική επιμέλεια - ενορχήστρωση: Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Συμμετέχουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Μαρία Φαραντούρη.
23.00 Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
21.30 «Εδώ στην άκρη του καιρού...», αφιέρωμα στον ποιητή και στιχουργό Δημήτρη Χριστοδούλου με αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατό του. Καλλιτεχνική επιμέλεια - ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Συμμετέχουν: Πέγκυ Ζήνα, Παντελής Θαλασσινός.
23.30 Ικαριώτικο γλέντι με τον Νίκο Φάκαρο.
21.30 «Να γίνουν όπλα οι πένες...» - Hip hop live ενάντια στην καταστολή και τον τρομονόμο. Συμμετέχουν: Ζωγράφος, «Κοινοί Θνητοί», Το Σφάλμα, Brak, Dason, Dj Millman, Ghetto Rock, Kooz, «Urban Pulse».
23.30 Συναυλία με τον Μιθριδάτη και τον Σέξπυρ.
21.30 Συναυλία με το συγκρότημα «Υπεραστικοί».
22.30 Συναυλία με τον Σπύρο Γραμμένο.
23.30 Συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά.
19.00 Ομάδες νέων καλλιτεχνών παρουσιάζουν έργο τους.
19.00 Παρουσίαση της νέας έκδοσης «Η συνταγματική έκφραση της δικτατορίας του κεφαλαίου».
19.00 Ιστορίες για κρουστά με τον Βασίλη Βασιλάτο - Φτιάχνουμε τον δικό μας ρυθμό.
19.30 Παιδική κατασκήνωση 2021 Μυτιλήνη - Πάρκο Τρίτση: Συναντιόμαστε ξανά.
19.00 Τουρνουά σκάκι.
21.30 Σεμινάριο - Workshop ορειβατικής πεζοπορίας, βασικές αρχές και τεχνικές κίνησης στο βουνό.
18.30 Κατασκευάζουμε μουσικά όργανα απ' όλο τον κόσμο.
19.00 Παιχνίδι χαμένου θησαυρού «Τριγυρίζοντας στις γωνιές του κόσμου».
19.30 Διαδραστικό παιχνίδι «Στις διαδρομές των ήχων και των παιχνιδιών του κόσμου».
21.30 «Η καλτσοτεχνούπολη» από το θέατρο κούκλας της Ιρίνας Μπόικο «White Puppet».
Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ και ειδικότερα οι νεότερες ηλικίες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη συλλογική μελέτη της Ιστορίας του Κόμματος μέσα από τις σχετικές εκδόσεις του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, οι οποίες θα διατίθενται στο περίπτερο.
Παράλληλα θα γίνεται ενημέρωση για τις δυνατότητες που παρέχει το κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» στους νέους ερευνητές, αλλά και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να αναζητήσουν πηγές της Ιστορίας.
Ξεχωριστή θέση θα έχει η παρουσίαση της προσπάθειας του Κόμματος για τη διάσωση του Ιστορικού του Αρχείου από τις πλημμύρες που έπνιξαν την Αττική το 1994 και την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ. Διαδικασία που υπογραμμίζει τη φροντίδα που έδειξε το ΚΚΕ για τη διαφύλαξη ντοκουμέντων της Ιστορίας της δικής του και του εργατικού - λαϊκού κινήματος.
Την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη, στις 19.30, θα γίνει ειδική παρουσίαση των διαδικασιών συντήρησης και διατήρησης του υλικού του Ιστορικού Αρχείου από το εργαστήριο συντήρησης, με αναδρομή τόσο στην τιτάνια προσπάθεια με τη συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών για τη διάσωση του Αρχείου, όσο και στην αδιάκοπη προσπάθεια του Κόμματος για τη συντήρηση του χαρτώου υλικού και τη διατήρησή του στο διηνεκές.
Στόχος είναι να υπάρξει παραπέρα ευαισθητοποίηση για τη διάσωση ιστορικών υλικών και την παράδοσή τους στο Αρχείο, το οποίο έχει εμπλουτιστεί τα τελευταία χρόνια μέσα από προσφορές.
Πολλές φορές, μέσα από τις συγκινητικές προσφορές εγγράφων, φωτογραφιών και άλλων κειμηλίων του αγώνα, συμπληρώνονται ψηφίδες στη γνώση της Ιστορίας του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος, των συνθηκών δράσης των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών του λαού που έδρασαν σε πρωτόγνωρες συνθήκες (φυλακές, εξορίες, παρανομία, ένοπλη πάλη), ενώ παράλληλα αναδεικνύεται και φωτίζεται η πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ ως φορέα καινοτόμων ιδεών. Μέρος από αυτές τις προσφορές αναδεικνύεται από σχετικές εκδηλώσεις και εκθέσεις, αλλά και από την ιστοσελίδα arxeio.kke.gr.
Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ μπορούν να προσφέρουν υλικά για το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ στο ειδικό περίπτερο, αλλά και να συνδράμουν οικονομικά για την αποπεράτωση των Μουσείων στο Νεστόριο Καστοριάς και για το Μνημείο στο Μεζούρλο της Λάρισας. Για τη συνέχιση και ανάπτυξη του δικτύου Μουσείων και Μνημείων της ΚΕ του ΚΚΕ, τα οποία δημιουργήθηκαν για την τιμή σε μεγάλες στιγμές του λαϊκού κινήματος, όπως του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, για την ανιδιοτελή και γεμάτη αυτοθυσία προσφορά των κομμουνιστών και άλλων λαϊκών ανθρώπων που κατά χιλιάδες έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα.
Ονόρ Ντωμιέ, «Η Εξέργεση», λάδι σε καμβά, 1848, Συλλογή Phillips, Ουάσινγκτον |
Η θεατρική παράσταση «Οι μέρες της Κομμούνας», του Μπέρτολτ Μπρεχτ, η ομιλία για την καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία στα χρόνια της Κομμούνας θα «συστήσουν» και από μια άλλη οδό στους επισκέπτες του Φεστιβάλ το «Παρίσι των εργατών», αυτόν τον «δοξασμένο προάγγελο της νέας κοινωνίας».
Αυτές τις 72 μέρες υλοποιήθηκε πλούσιο και πρωτοπόρο έργο και στον Πολιτισμό. Το ενδιαφέρον της Κομμούνας για την άνοδο της πνευματικής και πολιτιστικής στάθμης της εργατικής τάξης υπήρξε τεράστιο. Αρχισε να αναδύεται μια νέα αντίληψη για την Τέχνη, η οποία πήρε «σάρκα και οστά» με μια σειρά από πρωτοβουλίες και νέους θεσμούς, πείρα που αξιοποιήθηκε κατόπιν και από την ΕΣΣΔ.
Και τις τρεις μέρες στον χώρο θα υπάρχει εικαστική έκθεση, στην οποία θα αποτυπώνεται το χρονικό της Κομμούνας μέσα από εικαστικά έργα της εποχής. Ξεχωριστό κομμάτι της έκθεσης θα αφορά και τη γνωριμία με μεγάλους δημιουργούς, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στη ζωή και τον αγώνα της Παρισινής Κομμούνας τόσο με το έργο τους όσο και με την προσωπική τους ένταξη, δίνοντας το «παρών» στα οδοφράγματα, δίπλα στον αγωνιζόμενο λαό.
Συμμετέχουν οι:
Παρουσιάζει ο Μάνθος Ψυρράκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Διεύθυνση φωτογραφίας - μοντάζ - color grading: Σέργιος Κολισικάς. Animation - motion graphics: Ευτυχία Κονδύλη. Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Δημήτρης Ανδρονιάδης. Κάμερα: Σέργιος Κολισίκας, Γιάννης Μαρούδας, Ηχογράφηση - σπικάζ: Σωτήρης Γκέκας. Μίξη ήχου: Παύλος Χαρμπαλής.
Ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με τον Φρίξο Μπρούζγο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ, σχετικά με την κεντρική έκθεση, την κεντρική συζήτηση και τις νέες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» που θα κυκλοφορήσουν τις μέρες του Φεστιβάλ και είναι αφιερωμένες στη συμπλήρωση 150 χρόνων από την Παρισινή Κομμούνα.
-- Η κεντρική έκθεση του 47ου Φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στα 150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα. Ποιος ο λόγος που επιλέχθηκε αυτό το θέμα;
-- Το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε όλο το ταξίδι του συνοδεύεται από την πεποίθηση ότι αυτή η κοινωνία αλλάζει και θα αλλάξει, όπως υποδηλώνει και το ίδιο το σύνθημά του.
Επομένως, η πρώτη εργατική επανάσταση στην Ιστορία, δηλαδή η Παρισινή Κομμούνα, δεν θα μπορούσε να μη δεσπόζει στις φετινές εκδηλώσεις του. Γι' αυτό και επιλέξαμε η κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ να έχει θέμα «150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα... Η πρώτη έφοδος στον ουρανό... Η σημερινή πάλη για να τον κατακτήσουμε...».
Με το πρίσμα των σύγχρονων απαιτήσεων της καθημερινής επαναστατικής πάλης, παρουσιάζονται τα γεγονότα του 1871. Αναδεικνύονται οι εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία και πολιτική στη Γαλλία οι οποίες οδήγησαν στα γεγονότα της Κομμούνας, ώστε να γίνει κατανοητό ότι οι αντιθέσεις του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής οδήγησαν σε αυτήν, και όχι απλά οι εξωτερικές εξελίξεις που τροφοδοτούν την άνοδο του πολιτικού θερμομέτρου, όπως αναφέρουν μια σειρά αστικές αναλύσεις προκειμένου να θολώσουν τις δυνατότητες που ξεπηδούν σήμερα από την ανάπτυξη του καπιταλισμού και διαμορφώνουν τους όρους για την ανατροπή του.
Αποτυπώνεται το σπουδαίο επαναστατικό έργο της Κομμούνας, που παρά τις αδυναμίες του άνοιξε σχισμές για να κοιτάξουμε προς την κοινωνία του μέλλοντος. Η παράδοση ανενεργών εργοστασίων στους εργάτες, η αντικατάσταση του τακτικού στρατού με τον ένοπλο λαό, φώτισαν τα χαρακτηριστικά της νέας κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Μαρξ και Ενγκελς παρακολούθησαν και μελέτησαν εις βάθος τα γεγονότα της Κομμούνας, έβγαλαν βασικά συμπεράσματα για το πώς θα οικοδομηθεί το εργατικό κράτος, ενώ τον 20ό αιώνα η πείρα της Κομμούνας και ο ηρωισμός των Κομμουνάρων αποτέλεσαν φάρο για την επαναστατική πάλη των μπολσεβίκων με μπροστάρη τον Λένιν και την επιτυχή έκβαση της σοσιαλιστικής επανάστασης.
Το μεγαλύτερο δίδαγμα από αυτήν οδήγησε τους Μαρξ και Ενγκελς να κάνουν τη μοναδική διόρθωση στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο: «Η εργατική τάξη δεν μπορεί απλώς να πάρει στα χέρια της την έτοιμη κρατική μηχανή και να τη βάλει σε κίνηση για τους δικούς της σκοπούς». Ενα συμπέρασμα το οποίο αποτελεί οδηγό στην παρέμβαση των κομμουνιστών μέχρι και σήμερα, στην καθημερινή μας πάλη για τη διεκδίκηση όλων των σύγχρονων αναγκών.
Σαν νέοι επαναστάτες, μόνο κουράγιο και αισιοδοξία μπορούμε να αντλήσουμε από την πρώτη κανονιά της τάξης μας - κυριολεκτικά και μεταφορικά - στο βάθρο του αστικού κόσμου.
Αλλωστε το μεγαλείο της Κομμούνας, η ιστορική της σημασία, αποτυπώθηκε και στο μένος με το οποίο την αντιμετώπισε σύσσωμη η αστική τάξη της εποχής, «σαν ένας κοινός Βερσαλλιέρος που είναι αμείλικτος απέναντι στον κοινό εχθρό: Τον προλετάριο (...) Η εθνοσυνέλευση των Βερσαλλιών είναι σε πλήρη απαρτία. Ολες οι παρατάξεις, της Δεξιάς, της Αριστεράς, του Κέντρου, έχουν σπεύσει (...) Το μίσος για τη σημαία της Κομμούνας συναδέλφωνε όλες αυτές τις καρδιές*».
-- Το συγκεκριμένο θέμα συζήτησης ακουμπά τους νέους ανθρώπους που προβληματίζονται για το αν έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε τη σημερινή κατάσταση και να ζήσουμε καλύτερα με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες, να ανοίξουμε τον δρόμο για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον κομμουνισμό.
Από τους Βερσαλλιέρους την εποχή της Κομμούνας μέχρι το επιτελικό αστικό κράτος σήμερα, ο αντίπαλος της κοινωνικής απελευθέρωσης έχει το ίδιο ονοματεπώνυμο: Δικτατορία του κεφαλαίου. Ομως τα μέσα του αντιπάλου να ενσωματώνει και να καταστέλλει τη λαϊκή δυσαρέσκεια έχουν αυξηθεί. Μαζί με αυτά, ωστόσο, έχουν αυξηθεί και οι δυνατότητες να αναμετρηθούμε μαζί του, καθώς αυτός φαίνεται όλο και πιο καθαρά. Γι' αυτό πρέπει να φωτίσουμε τόσο την ιστορική πείρα όσο και τις σύγχρονες δυνατότητες, που συμβάλλουν ώστε οι χιλιάδες νέοι που συναντάμε καθημερινά στους χώρους εκπαίδευσης και δουλειάς να κινητοποιηθούν απέναντι στον πραγματικό ταξικό αντίπαλο και στην εκάστοτε κυβερνητική πολιτική που τον εκφράζει.
Ιδιαίτερα σήμερα που η ελληνική καπιταλιστική οικονομία μπαίνει σε τροχιά καπιταλιστικής ανάκαμψης, σύσσωμα τα αστικά πολιτικά κόμματα προτείνουν διαφορετικούς τρόπους για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της σταθεροποίησης μιας ισχυρής ανάπτυξης όπου κερδισμένοι για μια ακόμα φορά θα είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, το κεφάλαιο συνολικά.
Πρόκειται για μια μεγάλη μάχη που συναντάμε στην καθημερινή μας παρέμβαση και αφορά τα κριτήρια με τα οποία η νεολαία ερμηνεύει τον κόσμο σήμερα, τις εξελίξεις που βιώνει και αντίστοιχα κινητοποιείται. Γι' αυτό τόσο η ΝΔ του «επιτελικού» κράτους όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ του «πιο δίκαιου» κράτους έχουν στοχεύσει τη νεολαία, κάτι που σηματοδοτήθηκε και από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών μπροστά στη ΔΕΘ.
Γι' αυτό και η φετινή συζήτηση θα επικεντρωθεί στα σύγχρονα καθήκοντα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση, εμπλουτισμένα με την ιστορική πείρα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, της σύγχρονης ταξικής πάλης, πρέπει να σκεφτούμε τη σημερινή μας δράση και τις δυσκολίες που συναντάμε καθημερινά. Ετσι μόνο μπορούμε να αναλογιστούμε καθαρά το δικό μας καθήκον, να κοιτάξουμε στα μάτια τις σύγχρονες θυσίες που απαιτούνται για την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας.
-- Από τη μέχρι τώρα συζήτηση φαίνεται ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες προεκτάσεις της μελέτης αυτής της πείρας για τη σημερινή πάλη. Αυτός είναι ο λόγος που η «Σύγχρονη Εποχή» έχει εκδώσει μια σειρά τίτλους με αφορμή τα 150χρονα της Κομμούνας;
-- Ακριβώς. Μια πρώτη επαφή με τα γεγονότα και συμπεράσματα από την Κομμούνα θα μπορούσε να έχει κάποιος νέος με την έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ «Η Κομμούνα του Παρισιού, η μεγάλη σύγκρουση της εργατικής τάξης με τους εκμεταλλευτές της τον 19ο αιώνα». Μια σειρά εκδόσεις προσφέρονται για να μπούμε στο «κλίμα» της εποχής και της τότε αντιπαράθεσης με παραστατικές εικόνες, όπως «Η επαναστατική γελοιογραφία στην Παρισινή Κομμούνα», να νιώσουμε τα αισθήματα του παρισινού λαού μέσω της μυθοπλασίας του Λισαγκαρέ «Ο εφιάλτης των Βερσαλλιών»,να διακρίνουμε τις αντιφάσεις στην επαναστατική σκέψη της εποχής και τον ηρωισμό των Κομμουνάρων μέσα από την παραστατική αυτοβιογραφία του Μαξίμ Βιγιόμ «Τα κόκκινα τετράδια της Κομμούνας. Οι σημειώσεις μου».
Η μελετητική δραστηριότητα του ΚΚΕ επεκτείνεται και στις σελίδες της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης, όπως στο τεύχος 5/2021, που περιλαμβάνει πολύ ενδιαφέροντα άρθρα για την εξέλιξη του καπιταλισμού από τη Γαλλική Επανάσταση μέχρι την Παρισινή Κομμούνα, χαρτογραφώντας τους παράγοντες που οδήγησαν στην εργατική επανάσταση του 1871, καθώς και για τη χρεοκοπία του αναρχισμού και μικροαστικού σοσιαλισμού μέσα από τη συγκεκριμένη πείρα.
Τελικά, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τους νέους επαναστάτες να μελετήσουν προσωπικά αυτόν τον πλούτο. Γιατί όσο οι εξελίξεις της εποχής μας «φωνάζουν» για την ανάγκη ανατροπής του εκμεταλλευτικού συστήματος, τόσο το «φάντασμα του κομμουνισμού» θα στοιχειώνει τα όνειρα των αστών σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Οι Κομμουνάροι του 1871 τού δώσανε πρώτοι σάρκα και οστά. Καθώς βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής, η Ιστορία θα επιδεικνύει «νέες» κυβερνήσεις «των Βερσαλλιών». Είναι χρέος μας να διδαχτούμε προκειμένου αυτήν τη φορά ο εφιάλτης τους να γίνει πράξη, ανεπιστρεπτί.
* Προσπέρ Ολιβιέ Λισαγκαρέ, «Ο εφιάλτης των Βερσαλλιών», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»
Την Παρασκευή, στις 20.00, στη Λαϊκή Σκηνή, θα γίνει η κεντρική συζήτηση του Φεστιβάλ, με θέμα: «150 χρόνια από την πρώτη έφοδο στον ουρανό... Δυναμώνουμε τον αγώνα για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας»
Πρόκειται για μια πολιτική παρέμβαση στις σοβαρές διεθνείς εξελίξεις που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως η πρόσφατη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και η αναρρίχηση στη διακυβέρνηση της χώρας των Ταλιμπάν.
Η συγκυρία της πανδημίας, η συζήτηση που γίνεται γύρω από τον εμβολιασμό και η αναπροσαρμογή των διαφόρων πρωτοκόλλων, στον τουρισμό, στα σχολεία κ.ο.κ., εγείρουν προβληματισμούς και ερωτήματα. Είναι τελικά όμως που χάνεται η εμπιστοσύνη στην επιστήμη ή στους επιστήμονες εκείνους που υποτάσσουν τις γνώσεις τους σε ανορθολογικές κυβερνητικές αποφάσεις διαχείρισης της πανδημίας; Γιατί, σε τελική ανάλυση, επιστήμη σημαίνει ορθολογική σκέψη και η εμπιστοσύνη προς αυτήν στηρίζεται στο ότι μπορούμε να γνωρίσουμε τους νόμους κίνησης της φύσης και της κοινωνίας, στο ότι υπάρχει αντικειμενική αλήθεια, που στηρίζεται σε πλέρια ιστορικά και επιστημονικά παραδείγματα. Αυτό όμως τελικά που πρέπει να αμφισβητήσουμε είναι το κεφάλαιο, που έχει τα κλειδιά της οικονομίας άρα και της επιστημονικής γνώσης και θέτει εμπόδια στην ανάπτυξή της.
Η πείρα που αποκτήθηκε φέτος μέσα στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς από χιλιάδες νέους εργαζόμενους, μέλη και φίλους της ΚΝΕ, από τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων, το θάρρος και η τόλμη που έδειξαν απέναντι στα κυβερνητικά νομοσχέδια, στην κρατική καταστολή και την εργοδοτική τρομοκρατία, δίνουν τον τόνο και τη νέα αφετηρία για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας τη νέα χρονιά.
Οι συνέπειες της αύξησης και της ελαστικοποίησης του εργάσιμου χρόνου στην ένταση της εκμετάλλευσης, αλλά και οι αντικειμενικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για να μειωθεί το ωράριο και να υπάρχει σταθερή - μόνιμη εργασία, φωτίζουν την αναγκαιότητα της οικοδόμησης της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού. Και αυτά τα στοιχεία θα αναδειχθούν από τη συζήτηση, την έκθεση, τις εκδόσεις που θα πλαισιώνουν το Στέκι των Νέων Εργαζομένων.
Το βιβλίο ανασκαλεύει και ξυπνά μνήμες, δίνει ευκαιρία για σύγχρονους προβληματισμούς, ανοίγει τη συζήτηση για πρωτοποριακές ιδέες, ιδανικά, αξίες και σχέδια για ένα ευτυχισμένο αύριο. Περιέχει πολλά κείμενα, άρθρα, δημοσιογραφικές έρευνες και συνεντεύξεις σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως οι: Μίκης Θεοδωράκης, Βασίλης Παπαβασιλείου, Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Τάνια Τσανακλίδου, Κωστής Βαρώτσος, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Λεξ, Ράνια Οικονομίδου, Γιώργος Σκούρτης, Λυδία Φωτοπούλου, Ελένη Ράντου, Δήμητρα Γαλάνη, Νίκος Πορτοκάλογλου, Πάνος Κοκκινόπουλος, Πότα Κακκαβά, Αλέιδα και Καμίλο Γκεβάρα, Δημήτρης Κουτσούμπας, Αλέκα Παπαρήγα και άλλοι.
Από τους Βερσαλλιέρους την εποχή της Κομμούνας μέχρι το επιτελικό αστικό κράτος σήμερα, ο αντίπαλος της κοινωνικής απελευθέρωσης έχει το ίδιο ονοματεπώνυμο: Δικτατορία του κεφαλαίου.
Η συζήτηση έχει στόχο να φωτίσει τόσο τα ιστορικά διδάγματα όσο και τις νέες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, στην αναμέτρηση με αυτόν τον σκληρό αντίπαλο που διαθέτει σύγχρονα μέσα για την καταστολή και την ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας. Να φωτίσει τον δρόμο της ανατροπής σε κάθε νέο και νέα που ασφυκτιά στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, που προβληματίζεται για το πώς θα ζήσει καλύτερα με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες που υπάρχουν.
Με αφορμή το ξετύλιγμα ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού σχεδίου ενάντια στην Κούβα και τον λαό της, τον περασμένο Ιούλη, θα εκφραστεί η αλληλεγγύη στον κουβανικό λαό, που άλλωστε θα διαπνέει το Φεστιβάλ, καθώς κατά τη διάρκεια όλου του τριήμερου θα λειτουργήσει και στέκι για την έκφραση αλληλεγγύης στην Κούβα.
Η συζήτηση θα είναι διαδραστική με αξιοποίηση βίντεο και με τη συμμετοχή μαθητών του κοινού. Μελετώντας την εξέλιξη των κοινωνιών, τον κόσμο γύρω μας που αλλάζει, βλέπουμε την αντίθεση ανάμεσα στην πραγματικότητα που βιώνουν οι μαθητές και στις δυνατότητες της εποχής, ότι ο χαρακτήρας του εκμεταλλευτικού συστήματος εμποδίζει να αξιοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες. Μέσα από αυτό το πλαίσιο βλέπουμε και τον ρόλο του αστικού σχολείου σήμερα, το γιατί υποβαθμίζεται η ποιότητα της μόρφωσης κ.λπ. Η ΚΝΕ με τον πρωτοπόρο ρόλο της σε όλους τους χώρους στοχεύει να δυναμώσει η πάλη για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, για να γίνουν πράξη όσα είναι σήμερα δυνατά αλλά δεν τα ζούμε. Ετσι και στο σχολείο δίνει τη μάχη για να δυναμώσει το μαθητικό κίνημα, αντιπαλεύει τα εμπόδια που προσπαθούν να βάλουν στη δράση των μαθητικών συμβουλίων, προτάσσει τη διεκδίκηση, την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα, για τα δικαιώματα των μαθητών στη μόρφωση, για μια αταλάντευτη στάση ζωής.
Ενα τέτοιο κοσμοϊστορικό γεγονός, που κλόνισε τα θεμέλια της άρχουσας τάξης και εφοδίασε την εργατική τάξη με πολύτιμα συμπεράσματα για τη νικηφόρα έκβαση της επανάστασης, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους διανοούμενους, ανθρώπους του πνεύματος και πρωτοπόρες φυσιογνωμίες των Γραμμάτων. Πλήθος μουσικών και καλλιτεχνών από τις πρώτες μέρες βγήκαν στους δρόμους και τα οδοφράγματα τραγουδώντας τη νίκη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κομμούνα, μέσα στη σύντομη διάρκεια ζωής της, εγκαινίασε μια νέα αντίληψη για την Τέχνη, την οποία επισφράγισε και με ειδικά άρθρα στα Διατάγματά της.
Στη νέα έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» φωτίζεται ο πραγματικός χαρακτήρας και ρόλος του αστικού Συντάγματος και γενικά του αστικού Δικαίου, μέσα και από τις συνεχείς προσαρμογές του στις ανάγκες και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όπως φάνηκε στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και στη συνέχεια, με τη συζήτηση την περίοδο της νέας διεθνούς κρίσης και της πανδημίας.
Η συγκεκριμένη έκδοση «εγκαινιάζει» μία νέα σειρά της «Σύγχρονης Εποχής» για το Αστικό και το Σοσιαλιστικό Δίκαιο, η οποία φιλοδοξεί να θέσει στο επίκεντρο τα προβλήματα του Δικαίου και του κράτους της εργατικής εξουσίας, συμβάλλοντας στη διερεύνηση της αλληλεπίδρασης των αλλαγών στο εποικοδόμημα και την οικονομία κατά τη σοσιαλιστική οικοδόμηση του 20ού αιώνα.
Στον Μίκη Θεοδωράκη αφιερωμένη η τρίτη μέρα των εκδηλώσεων
Γ. Ρίτσος - Μ. Θεοδωράκης στο 9ο Φεστιβάλ βαθμολογούν τα τραγούδια του διαγωνισμού για το λαϊκό τραγούδι |
Ενώ η τρίτη μέρα των εκδηλώσεων θα είναι αφιερωμένη στον μεγάλο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.
Την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ στην Κεντρική Σκηνή, στις 21.30, θα παρουσιαστεί η μουσικοθεατρική παράσταση «Πώς να σωπάσω» σε σκηνοθεσία Τζένης Κόλλια, διεύθυνση Γιάννη Παπαζαχαριάκη και αφηγήσεις του Κώστα Καζάκου. Μια παράσταση που, μέσα από διαχρονικά τραγούδια της παράδοσης και μεγάλων συνθετών, αφηγείται τα πάθη των λαών στον αγώνα τους για ένα καλύτερο αύριο. «Μια μικρή ιστορία για κείνα τα ζωηρά μεγάλα παιδιά που δεν αγνόησαν την Ιστορία μας, την άκουσαν και πρόσθεσαν τα δικά τους χρώματα σ' αυτήν...».
Συμμετέχουν: Χρήστος Θηβαίος, Βιολέτα Ικαρη, Αδριάννα Μπάμπαλη, Κώστας Τριανταφυλλίδης.
Την ίδια μέρα, πάλι στην Κεντρική Σκηνή, στις 23.00, ο Γιώργος Νταλάρας με αφορμή τον χαμό του Μ. Θεοδωράκη θα παρουσιάσει το αφιέρωμα «Η ποίηση στα τραγούδια του Μίκη». Μαζί του οι Βιολέτα Ικαρη και Ασπασία Στρατηγού.
Ο Αλκαίος στο πιάνο με τους Θ. Μικρούτσικο, Μ. Δημητριάδη και Β. Μπονάτσο στην ηχογράφηση του εμβληματικού «Εμπάργκο» |
«Δεν βγαίνουνε τα όνειρα σε πλειστηριασμό, δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα», είναι ο τίτλος της συναυλίας - αφιέρωμα στον Αλκη Αλκαίο που θα παρουσιαστεί τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ στην Κεντρική Σκηνή, στις 21.30. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Μίλτου Πασχαλίδη και οι ενορχηστρώσεις του Θύμιου Παπαδόπουλου.
Ο Αλκαίος είναι ο ποιητής και στιχουργός που άλλαξε τη ροή του ελληνικού τραγουδιού. Με το έργο του εξέφρασε την προσωπική αγωνία ενός εκάστου αλλά και την καθολική αγωνία της γενιάς μας, όπως είχε αναφέρει ο Θ. Μικρούτσικος. Μέσα από τις συμπράξεις του με σημαντικούς Ελληνες συνθέτες, ο Αλκαίος άφησε πίσω του τραγούδια που συνεχίζουν να τραγουδιούνται και να αγαπιούνται, σημαδεύοντας το σύγχρονο έντεχνο λαϊκό τραγούδι.
Ως φοιτητής στη Νομική κατά τη διάρκεια της χούντας συμμετείχε στην αντιδικτατορική πάλη, αντιμετώπισε συλλήψεις και βασανιστήρια. Μετά τη μεταπολίτευση έγινε μέλος του ΚΚΕ και είχε για χρόνια συνεργασία με τον «Ριζοσπάστη», όπου δημοσίευσε και το πρώτο του ποίημα, «Φλεβάρης 1848», ξεκινώντας κι επίσημα τη στιχουργική του σταδιοδρομία, όταν το ανακάλυψε και το μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος.
Συμμετέχουν: Παντελής Θαλασσινός, Χρήστος Θηβαίος, Δημήτρης Κανέλλος, Γιάννης Κότσιρας, Μίλτος Πασχαλίδης.
Την ίδια ώρα στη Λαϊκή Σκηνή θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Μητσάκη, «Για τον καημό, το γλέντι, το μεράκι του λαϊκού ανθρώπου...», σε επιμέλεια Κίρκης Καραλή και ενορχήστρωση Γιάννη Παπαζαχαριάκη.
Οπως μας λέει η Κ. Καραλή, «με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη, στιχουργού και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, Γιώργου Μητσάκη, ετοιμάσαμε με τον μαέστρο Γιάννη Παπαζαχαριάκη ένα αφιέρωμα στον καλλιτέχνη που σημάδεψε με το έργο του μια ολόκληρη εποχή, πρωτοστατώντας στην εξέλιξη του ρεμπέτικου τραγουδιού σε λαϊκό. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, κατέληξε στον Πειραιά - τον οποίο και αγάπησε - και από τον αγώνα για το καθημερινό μεροκάματο, έφτασε να κατακτήσει το πάλκο και να γίνει ο "Δάσκαλος" που ανέδειξε πολλούς από τους μεγάλους τραγουδιστές της επόμενης απ' αυτόν γενιάς.
Θα περάσουμε από τα βαριά του ζεϊμπέκικα μέχρι τα χαρούμενα χασαποσέρβικα που εμπνεύστηκε και θα κάνουμε παράλληλες στάσεις στη ζωή και το έργο του, με τη συνεργασία μιας εξαιρετικής ομάδας ηθοποιών... Χαρούμενοι όλοι που συμμετέχουμε στο πιο πολυδιάστατο πολιτιστικό γεγονός της χώρας».
Συμμετέχουν: Ελένη Καρακάση, Βαλέρια Κουρούπη, Κατερίνα Παπουτσάκη, Κωστής Σαββιδάκης, Γιωργής Τσουρής.
Την τρίτη μέρα στην Κεντρική Σκηνή, στις 21.30, θα παρουσιαστεί ένα ιδιαίτερα συγκινητικό αφιέρωμα στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου, με τίτλο: «Είμαστε πολλοί... Είμαστε όλοι... Βήματα που βαδίζουν σίγουρα στο μέλλον...».
Ενα αφιέρωμα σε δύο μεγάλους δημιουργούς. Σε δύο ξεχωριστούς ανθρώπους που ήταν από τους στυλοβάτες του Φεστιβάλ, τόσο στα πρώτα του βήματα όσο και όταν μεγάλωνε και «θέριευε». Η παρουσία τους δεν είναι τυπική και διεκπεραιωτική. Συμμετείχαν ενεργά τόσο με συναυλίες, απαγγελίες όσο και με ιδέες, προτάσεις, αλλά και ως κριτές σε διαγωνισμούς τραγουδιών.
Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, θα ακούσουμε τους μοναδικούς στίχους από τις «Γειτονιές του κόσμου», υλοποιώντας την επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη αυτοί να επανεκτελεστούν στη Σκηνή του Φεστιβάλ... «Γεια σου, χαρά σου λεφτεριά», «Ετσι μικρό ήταν το όνειρό μας...», αγαπημένοι στίχοι που θα μας συντροφέψουν ξανά σε αυτήν τη μοναδική βραδιά. Επιπλέον, το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει μουσικές επιλογές από τον «Επιτάφιο», τη «Ρωμιοσύνη» και άλλα τραγούδια που έχουν εμπνευστεί από τους μεγαλύτερους αγώνες του λαού μας και θα συνεχίζουν να μας συντροφεύουν ώσπου «να σημάνουν οι καμπάνες»!
Την ενορχήστρωση και επιμέλεια έχει αναλάβει ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης, και συμμετέχουν οι Μαρία Φαραντούρη, Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Τριανταφυλλίδης.
Στη Λαϊκή Σκηνή, στις 21.30, παρουσιάζεται ένα αφιέρωμα στον ποιητή και στιχουργό Δημήτρη Χριστοδούλου, «Εδώ στην άκρη του καιρού», σε καλλιτεχνική επιμέλεια - ενορχήστρωση Γιάννη Παπαζαχαριάκη.
Μπορεί τα 300 τραγούδια του Δημήτρη Χριστοδούλου, μπροστά στο μεγάλο ποιητικό και συγγραφικό του έργο, να είναι ένας μικρός σχετικά αριθμός, όμως από την άλλη είναι τόσο «μεγάλα» ακριβώς επειδή συνδέθηκαν με τους αγώνες του λαού μας, τις πιο μεγάλες του στιγμές, αλλά και τις προσωπικές του και τα πιο ακριβά του όνειρα. Γι' αυτό τραγουδήθηκαν πολύ και θα συνεχίσουν να τραγουδιούνται. «Καημός», «Γωνιά - γωνιά», «Παράπονο», «Βράχο, βράχο», «Δεν έχει δρόμο να διαβώ», «Κι αν θα διαβείς τον ουρανό», «Πόρτα κλειστή τα χείλη σου», «Με το βοριά σ' αναζητώ», «Ξημερώματα», «Τι να φταίει», «Τα δειλινά», «Εχει η νύχτα θάνατο».
Ο Δημήτρης Χριστοδούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Από την ηλικία των 10 κιόλας χρόνων αναγκάζεται να κάνει μικροδουλειές, για να βοηθήσει την οικογένειά του. Στα χρόνια της Κατοχής παλεύει μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ. Πολεμά στο πλευρό του ΕΛΑΣ στις μάχες του Δεκέμβρη του '44 στα οδοφράγματα στην πλατεία Κάνιγγος. Σε κάποια μάχη συλλαμβάνεται από τους Αγγλους και οδηγείται στο στρατόπεδο στου Γουδή. Εκεί γνώρισε και τον Νίκο Κούνδουρο. Στη συνέχεια τον μεταφέρουν στο στρατόπεδο «Ελ Ντάμπα» στην Αίγυπτο. Η πρώτη του εμφάνιση στα Γράμματα γίνεται το 1952.
Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Μ. Θεοδωράκη για τον Δ. Χριστοδούλου: «Ο "Καημός", το "Παράπονο", το "Βράχο, βράχο" δεν ήταν απλά τραγούδια, τουλάχιστον για μας, αλλά ήταν ορισμένοι σταθμοί, ολόκληρα ορόσημα. Χάρη σ' αυτή τη συνεργασία και την αντανάκλαση που είχε αυτή η συνεργασία, μπορέσαμε να σπάσουμε τα φράγματα των αριθμών και να περάσουμε στις εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια και το έντεχνο λαϊκό τραγούδι... Οταν ο Στέλιος Καζαντζίδης τραγούδησε το "Βράχο βράχο", που έσπασε τότε όλα τα ρεκόρ πωλήσεων, ήταν ήδη ένας βασιλιάς του λαϊκού τραγουδιού. Ομως μαζί μου θυμήθηκε τον άλλο εαυτό του, τον καταπιεσμένο, της προσφυγιάς και της Μακρονήσου, έτσι που έβγαλε όλη την τρυφερότητα και την αγάπη που τον πλημμυρίζανε».
Για τη συμμετοχή της στο αφιέρωμα μιλήσαμε με την Πέγκυ Ζήνα, η οποία σημείωσε: «Αυτή η συναυλία είχε κλειστεί από την αρχή του καλοκαιριού με αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου στιχουργού και ποιητή Δ. Χριστοδούλου. Οι στίχοι του με τις μελωδίες των Θεοδωράκη, Ζαμπέτα, Λοΐζου κ.ά. έχουν καταγραφεί βαθιά στην καρδιά μας. Βέβαια, τώρα η συγκεκριμένη συναυλία αποκτά παραπάνω συγκινησιακή φόρτιση λόγω της απώλειας του Μίκη.
Είναι μεγάλη μου η χαρά που συμμετέχω για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ. Ηταν κάτι που το ήθελα χρόνια και χαίρομαι που ήρθε αυτή η στιγμή».
Συμμετέχουν: Πέγκυ Ζήνα, Παντελής Θαλασσινός.