Στα 157 δισ. δολάρια αναμένεται να φτάσουν οι παγκόσμιες δαπάνες για εμβόλια κατά της Covid-19 έως το 2025
Copyright 2020 The Associated |
Στην Ινδία η κατάσταση παραμένει τραγική: Είναι ενδεικτικό πως το 46% των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν την περασμένη βδομάδα σε όλο τον κόσμο και 1 στους 4 θανάτους σημειώθηκαν στην Ινδία, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα - με υποτιμημένα στοιχεία - ξεπερνούν πλέον τα 20,6 εκατ. και έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 226.000 θάνατοι. Μόνο το προηγούμενο 24ωρο προστέθηκαν 3.780 νέοι θάνατοι και σχεδόν 400.000 νέα κρούσματα. Ενώ συνεχίζεται η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν πλέον κλίνες και οξυγόνο, τα νεκροτομεία και τα αποτεφρωτήρια ξεχειλίζουν. Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν μέσα σε ασθενοφόρα, έξω από νοσοκομεία και σε χώρους στάθμευσης, περιμένοντας να αδειάσει ένα κρεβάτι νοσοκομείου ή να βρεθεί οξυγόνο.
Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το νέο κύμα της πανδημίας εξαπλώνεται από την Ινδία στις γειτονικές της χώρες. Το Νεπάλ κατέγραψε αύξηση 137% στα κρούσματα την περασμένη βδομάδα (ανήλθαν σε 31.088), ενώ και στη Σρι Λάνκα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Κι ενώ τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη έχουν «καπαρώσει» πολλαπλάσιες δόσεις εμβολίων σε σχέση με τον πληθυσμό τους, συμβάλλοντας και με αυτόν τον τρόπο στους ακόμα πιο αργούς ρυθμούς των εμβολιασμών στις λιγότερο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες. οι ΥΠΕΞ του G7 (Βρετανίας, Γερμανίας, Καναδά, ΗΠΑ, Γαλλίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας) που συναντήθηκαν στο Λονδίνο, εμφανίζονται να αναζητούν «μέσα» και «εργαλεία» για «πιο δίκαιη κατανομή των εμβολίων στον κόσμο».
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του σφοδρού οικονομικού και γεωπολιτικού ανταγωνισμού γύρω από τα εμβόλια, κράτη όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν απαγορεύσει σχεδόν κάθε εξαγωγή εμβολίου ή συστατικών εμβολίων, οι ΗΠΑ ακόμα παζαρεύουν πώς θα πωληθούν σε άλλα κράτη δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της «AstraZeneca» που παράγεται στο έδαφός τους και το οποίο δεν χρησιμοποιείται στο εσωτερικό «επειδή δεν το χρειάζεται η χώρα». Αντίστοιχους μηχανισμούς ελέγχου των εξαγωγών έχει προωθήσει η ΕΕ, που έχει επίσης παραγγείλει πολλαπλάσιες δόσεις από αυτές που χρειάζεται ο πληθυσμός της.
Κατά τ' άλλα - καθώς Κίνα και Ρωσία εντείνουν τη λεγόμενη «διπλωματία των εμβολίων» - ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Ράαμπ, είδε στη σύνοδο του G7 μια «ευκαιρία» για «θετικές απαντήσεις» στο θέμα της βοήθειας στις «πιο ευάλωτες χώρες», όπως η χρηματοδότηση του προγράμματος COVAX του ΠΟΥ, αλλά και η εξαγωγή δόσεων που πλεονάζουν.
Το πρόγραμμα COVAX, για προμήθεια εμβολίων στις πιο «φτωχές χώρες», το οποίο προμηθεύει κυρίως εμβόλια της «AstraZeneca», έχει παραδώσει μέχρι στιγμής μόλις 49 εκατ. δόσεις σε 121 χώρες και περιοχές, έναντι του στόχου για την παροχή 2 δισ. δόσεων το 2021.
Σε συνάντηση που είχαν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Α. Μπλίνκεν, αναφέρθηκαν σε μια πιθανή προσπάθεια του G7 «να αυξηθούν οι δυνατότητες της παρασκευής (εμβολίων) διεθνώς», πάντα με κριτήριο το κέρδος και στο βαθμό που κρίνονται συμφέρουσες τέτοιες επιχειρηματικές συμφωνίες.
Την ίδια στιγμή, τεράστια ποσά, με χρήματα των λαών, αποκομίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες που εμπορεύονται ένα τόσο κρίσιμο αγαθό, έχοντας καρπωθεί τη δουλειά εκατομμυρίων επιστημόνων και εργαζομένων για την ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «θα χρειαστούν επιπρόσθετα 35 - 45 δισ. δολάρια την ερχόμενη χρονιά για να εμβολιάσουμε την πλειονότητα των ενηλίκων στον κόσμο».
Εξάλλου, οι συνολικές παγκόσμιες δαπάνες για εμβόλια κατά της COVID-19 προβλέπεται να φθάσουν τα 157 δισ. δολάρια έως το 2025, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής εταιρείας δεδομένων Υγείας «IQVIA Holding». Η IQVIA αναμένει το πρώτο κύμα των εμβολιασμών να φθάσει περίπου στο 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα τέλη του 2022. Μετά τον αρχικό εμβολιασμό πιθανόν να ακολουθήσουν επαναληπτικές δόσεις. Οι δαπάνες για εμβόλια αναμένεται να είναι μεγαλύτερες φέτος, στα 54 δισ. δολάρια, καθώς σε όλο τον κόσμο είναι σε εξέλιξη εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού. Αναμένεται να μειωθούν στη συνέχεια για να φθάσουν τελικά τα 11 δισ. δολάρια το 2025, καθώς οι αυξανόμενες ποσότητες των εμβολίων θα οδηγήσουν σε πτώση τιμών.
Από τους μεγάλους κερδισμένους της πανδημίας είναι η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία «Pfizer» με αστρονομικά αναμενόμενα κέρδη το 2021, καθώς τα έσοδα από τα εμβόλια θα φτάσουν ακόμη και τα 26 δισ. δολάρια, αποτελώντας πάνω από το 1/3 του ετήσιου εισοδήματος του ομίλου. Το σκεύασμα, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη γερμανική φαρμακευτική «BioNTech», απέφερε κέρδη της τάξεως των 3,5 δισ. δολαρίων στη «Pfizer», κατά τους πρώτους μήνες του 2021. Το εμβόλιο τιμολογείται (οι δυο δόσεις) στα 39 δολάρια στις ΗΠΑ και στα 30 στην Ευρώπη, ενώ μέχρι τα μέσα Απρίλη υπογράφτηκαν συμφωνίες για περίπου 1,6 δισ. δόσεις για το 2021.
Στο μεταξύ, επικαλούμενη τις σπάνιες παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί (θρομβώσεις), η Δανία ανακοίνωσε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει καθόλου το εμβόλιο της «Johnson & Johsnon», όπως έχει αποφασίσει νωρίτερα και γι' αυτό της «AstraZeneca». Εκτιμάται ότι η απόφαση αυτή θα καθυστερήσει κατά τέσσερις βδομάδες την εκστρατεία ανοσοποίησης.
Ο δε Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκίνησε τη λεγόμενη «κυλιόμενη αξιολόγηση» του κινεζικού εμβολίου «Sinovac», λέγοντας πως η διαδικασία «θα πάρει λιγότερο χρόνο απ' ό,τι συνηθίζεται, λόγω της δουλειάς που έχει ήδη γίνει». Τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι το εμβόλιο παράγει αντισώματα και θα εκτιμηθεί «η συμβατότητα με τα συνηθισμένα ευρωπαϊκά πρότυπα για την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ποιότητα».
«Mega ταλαιπωρία» και σε άλλα εμβολιαστικά κέντρα
Μεσολόγγι |
«Το ραντεβού μου ήταν να εμβολιαστώ στις 2.50 μ.μ. και τελικά εμβολιάστηκα στις 5.10 το απόγευμα. Διακόσιοι άνθρωποι ήμασταν ο ένας πάνω στον άλλο, με μάσκες, επί ώρες μέσα στον ήλιο. Πήγαμε καλά και μπορεί να κολλήσαμε όλοι. Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι είχε πρόβλημα το ίντερνετ και πήγαν τα ραντεβού πίσω. Ομως δεν μας ενημέρωσε κανείς έγκαιρα. Με το δίκιο του ο κόσμος διαμαρτυρόταν, και ήρθε και ο δήμαρχος Περιστερίου να συστήσει..."υπομονή", ενώ μετά από λίγο εμφανίστηκε και περιπολικό», αναφέρει ένας από τους πολλούς που ταλαιπωρήθηκαν χτες, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διαφημίζει τις «εμβολιαστικές γραμμές» που ανοίγουν.
Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στο νέο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Μεσολογγίου. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, η πρόβλεψη ήταν να λειτουργήσει με επτά εμβολιαστικές γραμμές από σήμερα, αλλά σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν υπάρχει διαθέσιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για όλες τις γραμμές, γι' αυτό και τα ραντεβού καθυστερούν.
Συγκεκριμένα, άνθρωποι που είχαν ραντεβού για τις 8.50 το πρωί χτες μπόρεσαν να εμβολιαστούν στις 12 το μεσημέρι, αφού πρώτα είχαν συνωστιστεί μέσα στους χώρους του νοσοκομείου, ενώ αρκετοί άλλοι περίμεναν τρεις ώρες έξω, στον ήλιο.
Τελικά, οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν «με την εθελοντική προσφορά κάποιων που περίμεναν να εμβολιαστούν και είχαν "παρεμφερή ειδικότητα"», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ναυπακτίας, αποτυπώνοντας την κατάντια της ΠΦΥ. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τόσο την Περιφέρεια όσο και την κυβέρνηση, αντί να κομπάζουν για τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς που «αυξάνονται καθημερινά», να επανδρώσουν όλες τις δομές Υγείας με μόνιμο και αναγκαίο προσωπικό, ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος και να είναι ασφαλής.
Copyright 2021 The Associated |
Περιστέρι |
Εκατόν εβδομήντα εφτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες δύο μέρες, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 765. Τις δύο προηγούμενες μέρες οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας έφτασαν τις 756 (τις 3.018 έφτασαν τη βδομάδα 26 Απρίλη - 2 Μάη), διατηρώντας την ασφυκτική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Πλέον οι θάνατοι έφτασαν τις 10.764 και ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 352.027.
Χτες έχασαν τη ζωή τους 96 άνθρωποι, και τα νέα κρούσματα ήταν 2.093, εκ των οποίων τα 924 στην Αττική, 247 στη Θεσσαλονίκη, 80 στην Αιτωλοακαρνανία, 69 στη Λάρισα, 60 στην Αχαΐα, 49 στην Κάλυμνο.
Την Τρίτη καταγράφηκαν 81 θάνατοι και 1.387 νέα κρούσματα.
Τo Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,96.
Τη βδομάδα 26 Απρίλη - 2 Μάη το ποσοστό θετικότητας ήταν 4,35%. Στο σύνολο των δειγματοληπτικών ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,63%.
Ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.756 και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται σε τουλάχιστον 19.000.
Στο Νοσοκομείο Καλύμνου, όπως μας καταγγέλλουν εργαζόμενοι, «επικρατεί πανικός. ΜΕΘ δεν υπάρχει. Πνευμονολόγος είναι μόνο ένας. Σχεδόν καθημερινά γίνονται διασωληνώσεις, μόνο τις τελευταίες μέρες δύο διασωληνωμένοι δεν πρόλαβαν να διακομιστούν σε ΜΕΘ. Ενώ 38χρονη είχε διασωληνωθεί το βράδυ της Δευτέρας, το ελικόπτερο ήρθε την άλλη μέρα το μεσημέρι, ωστόσο δεν υπήρχε κατάλληλη κάψουλα αρνητικής πίεσης, επειδή ήταν υπέρβαρη. Σε συνεννόηση με το Λιμενικό, τελικά ήρθε το βράδυ πλωτό μέσο και ταξίδεψαν 4 ώρες μέχρι τη Σάμο. Τις προηγούμενες μέρες αναγκαστήκαμε να διακομίσουμε 25χρονη έγκυο στο "Αλεξάνδρα". Χειμώνα - καλοκαίρι, με ή χωρίς πανδημία, κάνουμε αγώνα δρόμου για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. To 40% των οργανικών θέσεων είναι κενές. Με 6μηνες συμβάσεις έφεραν μόλις 14 επικουρικούς νοσηλευτές και 4 γιατρούς με ειδικότητες όπως ουρολόγος. Από τις 15 απλές κλίνες Covid, οι 12 είναι γεμάτες. Τώρα καθαρίζουμε αποθήκες για να βάλουμε κρεβάτια Covid. Δεν ξέρουμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Πλέον στον θάλαμο αρνητικής πίεσης βάζουμε μόνο τα έκτακτα».
Και τα προβλήματα δε σταματούν εκεί. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις ακόμη και σε υγειονομικό υλικό. «Δεν γίνεται να υπάρχει έξαρση του ιού και να μην έχουμε ούτε γάντια. Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου αναγκάστηκε να αγοράσει για να δώσει στους εργαζόμενους. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας στην ΥΠΕ για γάντια, μάσκες, στολές προστασίας, μας έρχονται με το σταγονόμετρο. Η διοίκηση αναζητεί χορηγούς για να εξασφαλίσει γάντια. Εδώ και τρεις μήνες έχουμε κάνει αίτημα στη διοίκηση του νοσοκομείου και της ΥΠΕ για την ανάγκη προμήθειας γεννήτριας για το οξυγόνο. Τώρα λένε ότι θα το προχωρήσουν. Το οξυγόνο όμως ήδη δεν επαρκεί. Και οι επόμενες μέρες θα είναι εξίσου δύσκολες...».
Ο κορονοϊός «χτυπάει» και την Ικαρία, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις τραγικές ελλείψεις στην Υγεία που αντιμετωπίζει το νησί. Από τη Μ. Πέμπτη που διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα (Ικαριώτης που ταξίδεψε από τον Πειραιά προς το νησί) μέχρι και χτες είχαν καταγραφεί επίσημα από τον ΕΟΔΥ ήδη 9 κρούσματα, και όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει και συνέχεια.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες από την πλευρά των υγειονομικών του νησιού, ήδη την Κυριακή του Πάσχα είχαν τελειώσει τα μοριακά τεστ, ενώ όδευαν προς εξάντληση και τα self tests. Την ίδια ώρα το νοσοκομείο του νησιού δεν διαθέτει ακόμα και ειδικότητες «πρώτης γραμμής», όπως πνευμονολόγος.
Στο 10% η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού
Ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, μίλησε σε πανηγυρικό τόνο για τα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία αποτελούν βέβαια την άλλη όψη του ξηλώματος κλινικών και τμημάτων, της περαιτέρω αποδυνάμωσης Κέντρων Υγείας και άλλων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Χτες ξεκίνησε η χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της «Johnson & Johnson», με ιικό φορέα, το οποίο, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού (ΕΕΕ), Μ. Θεοδωρίδου, προστατεύει κατά 66% από τη σοβαρή νόσο και κατά 77% από τη σοβαρή κρίσιμη νόσο, ενώ στη μελέτη του δεν συμπεριλήφθηκαν έγκυες και ανοσοκατεσταλμένοι.
Σχετικά με το θάνατο της 44χρονης, την επόμενη μέρα μετά τον εμβολιασμό της, η πρόεδρος της ΕΕΕ σημείωσε ότι «υπάρχει χρονική συσχέτιση με τον εμβολιασμό. Γι' αυτό γίνεται λεπτομερής έλεγχος, έγινε νεκροτομή, οι πρώτες πληροφορίες που δόθηκαν προφορικά είναι ότι δεν συνδέεται με θρομβώσεις μεγάλων αγγείων. Υπήρξε ένα έμφραγμα επί εδάφους παλαιότερου. Η μελέτη κι αυτού του περιστατικού είναι σχολαστική». Σε σχέση με τα θρομβολυτικά επεισόδια ως πιθανή παρενέργεια, στην Ελλάδα «παραμένει ως πιθανό ένα περιστατικό».
Κι ενώ τη Δευτέρα ανοίγουν όλα τα σχολεία με μοναδικό μέτρο την αυτοδιάγνωση και μια ανάσα πριν από τη λήξη της σχολικής χρονιάς, σέρνεται ο εμβολιασμός και των εκπαιδευτικών, με το ποσοστό να φτάνει μόλις στο 30% με τη μια δόση, ενώ περίπου το 70% έχει ήδη κλείσει ραντεβού.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα «μπαλώματα» και οι μετακινήσεις υγειονομικών, που υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο τις όποιες δυνατότητες έχουν τα δημόσια νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικός ο κίνδυνος να κλείσει και η Παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Γουμένισσας στην Παιονία Κιλκίς, αφού οι «συνεχείς μετακινήσεις ιατρών» «αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα», που αναδεικνύει σε ανοιχτή επιστολή η Γενική Συνέλευση Εργαζομένων του ΓΝ - ΚΥ Γουμένισσας.
Από την αρχή του δεύτερου μεγάλου κύματος, τον περασμένο Νοέμβρη, που έπληξε και την περιοχή, «εκφράστηκε η άμεση διαθεσιμότητα των ιατρών της Παθολογικής, αλλά και των ιατρών των υπόλοιπων ειδικοτήτων για την ανάπτυξη Τμήματος Covid στο νοσοκομείο, θέτοντας ταυτόχρονα τις στοιχειωδώς απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών, όπως την επαρκή κάλυψη από ακτινολόγο και αναισθησιολόγο, πράγμα που δεν έγινε δυνατόν. Στη συνέχεια προτάθηκε η δυνατότητα νοσηλείας των μη Covid ασθενών από ολόκληρο τον νομό, ώστε να αποσυμφορηθεί το ΓΝ Κιλκίς, πράγμα που επίσης δεν συνέβη», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.
Εφτά μήνες μετά μετακινήθηκαν όλοι οι γιατροί της Παθολογικής κλινικής του ΓΝ Γουμένισσας προκειμένου να μπαλώσουν «τρύπες», αφήνοντας άλλες πίσω τους, και να καλύψουν το σύνολο των εφημεριών στο Νοσοκομείο Κιλκίς τον επόμενο μήνα. Οσο για τους γενικούς γιατρούς του Νοσοκομείου Γουμένισσας μετακινούνται από το εμβολιαστικό κέντρο που κλήθηκαν να καλύπτουν τους τελευταίους μήνες, αλλά όχι και από το ΚΥ Πολυκάστρου.
Ηδη εδώ και μια δεκαετία το νοσοκομείο έχει λοιδορηθεί με αντιεπιστημονικά και «κοστολογημένα» κριτήρια, ότι «είναι περιττό, ανιπαραγωγικό και ασύμφορο. Εκλεισαν κλινικές, μετακινήθηκε προσωπικό, μειώθηκαν οι οργανικές θέσεις, ώστε να υποχρεωθεί σε κλείσιμο ή αποχαρακτηρισμό», προσθέτουν οι εργαζόμενοι.
«Τώρα, στην εποχή της πανδημίας, που έχει φανεί πια σε όλους πόσο καταστροφικά ήταν τα ιδεολογήματα και οι πρακτικές της προηγούμενης περιόδου και πόσο σημαντικός και κρίσιμος είναι ο ρόλος των δημόσιων δομών Υγείας, η προοπτική υποβάθμισης και τυχόν αναστολής της λειτουργίας της Παθολογικής κλινικής δεν θα έχει κανένα άλλοθι.
Επειδή το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν είναι μόνο για μια νόσο. Επειδή τα χρόνια νοσήματα και οι άλλες οξείες καταστάσεις που χρήζουν νοσηλείας ή ΠΦΥ δεν εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας από την κοινότητα. Επειδή και μετά την επιδημία θα υπάρχουν αυξημένες ανάγκες δευτεροβάθμιας περίθαλψης (...) Επειδή θεωρούμε ότι "η εφημεριακή απορρόφηση" της Παθολογικής κλινικής οδηγεί στο οριστικό κλείσιμό της και τη μετατροπή του ιδρύματος στην καλύτερη περίπτωση μόνο σε Κέντρο Υγείας - Εμβολιαστικό Κέντρο, στερώντας μια υγειονομική μονάδα (...) που θα μπορούσε να αναπτυχθεί για το όφελος των πολιτών της Παιονίας».