Πρόβλεψη για επιπλέον 700.000 θανάτους μέχρι τον Μάρτη
Ετσι, ακόμα και τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη όχι μόνο δεν πήραν κανένα μέτρο για ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, για ανάσχεση της διασποράς σε χώρους δουλειάς - Εκπαίδευσης - ΜΜΜ και για ολοκληρωμένα εμβολιαστικά προγράμματα, αλλά «φιγουράρουν» στις πρώτες θέσεις στους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων.
«Μπορούμε να περιμένουμε ότι θα υπάρξει αυξημένη ή ακραία πίεση στις νοσοκομειακές κλίνες σε 25 χώρες και αυξημένη ή ακραία πίεση στις ΜΕΘ σε 49 από τις 53 χώρες μέχρι την 1η Μαρτίου 2022. Οι θάνατοι αναμένεται να ανέλθουν σε πάνω από 2,2 εκατομμύρια μέχρι την επόμενη άνοιξη, με βάση τις σημερινές τάσεις», εκτιμά ο ΠΟΥ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, οι θάνατοι που συνδέονται με την COVID έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Σεπτέμβρη, από 2.100 τη μέρα κατά μέσο όρο στους 4.200 τη μέρα.
Εν μέσω της νέας έξαρσης της πανδημίας, με τα δημόσια συστήματα Υγείας αθωράκιστα, συνεχίζονται οι διακομιδές ασθενών ακόμα και από χώρα σε χώρα, ενώ τα συστήματα Υγείας μετατρέπονται ξανά σε συστήματα μίας νόσου, με νέες τραγικές συνέπειες στην αντιμετώπιση άλλων σοβαρών ασθενειών.
Η Ολλανδία άρχισε προχτές να μεταφέρει ασθενείς με κορονοϊό στη Γερμανία, σε νοσοκομείο του Μπόχουμ, προκειμένου να περιοριστεί η πίεση στα ολλανδικά νοσοκομεία, τα οποία έχουν καταρρεύσει ξανά. Τα γερμανικά νοσοκομεία έχουν προσφέρει 20 κλίνες σε ασθενείς από την Ολλανδία, ωστόσο ήδη η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή και σε μια σειρά από γερμανικά κρατίδια.
Μέχρι τη Δευτέρα οι 470 από τις 1.050 συνολικά κλίνες σε ΜΕΘ στην Ολλανδία (με πληθυσμό περίπου 17,5 εκατ.) ήταν κατειλημμένες από ασθενείς με COVID-19 και ήδη τα νοσοκομεία έχουν περιορίσει τις τακτικές τους υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των χημειοθεραπειών και των εγχειρήσεων καρδιάς!
Η Γερμανία βρίσκεται στη «χειρότερη κατάσταση από οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι τώρα», προειδοποίησε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ενώ δεν αποκλείονται δραστικά περιοριστικά μέτρα, ακόμα και lockdown, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η κατάσταση είναι δραματική, π.χ. στη Βαυαρία και στη Σαξονία. «Σε αυτές τις περιοχές, στα νοσοκομεία όλα έχουν σταματήσει», είπε ο υπουργός Υγείας Γ. Σπαν.
Στο μεταξύ ο Ευρωπαϊκός Oργανισμός Φαρμάκου (EMA) αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως αύριο προκειμένου να συζητήσει τη χρήση του εμβολίου της «Pfizer» για παιδιά 5 - 11 ετών. Ηδη η συμβουλευτική επιτροπή των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις ΗΠΑ ψήφισε ομόφωνα υπέρ της χορήγησης δόσης 10 μικρογραμμαρίων του εμβολίου σε παιδιά 5 - 11 ετών. Τον εμβολιασμό παιδιών αυτής της ηλικίας με το εμβόλιο της «Pfizer» άρχισε προχτές το Ισραήλ.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ανακοίνωσε χτες ότι συνιστά ενισχυτική δόση για όλους τους ενήλικες, με προτεραιότητα στους άνω των 40 ετών.
Αναγκαία πρωτοβουλία για να μην μπει σε κίνδυνο η «ανάκαμψη των οικονομιών» χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός την πρότασή του να γίνει η τρίτη δόση του εμβολίου προϋπόθεση ταξιδιού στο εσωτερικό της ΕΕ για ηλικίες άνω των 60 ετών. Την πρόταση αυτή κατέθεσε στην πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι τα κράτη - μέλη έτσι θα «διατηρήσουν τον έλεγχο του ιού» και υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα βοηθήσει τα υπό κατάρρευση συστήματα Υγείας σε όλη την ΕΕ να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Θυμίζουμε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε πρωτοστατήσει και στη θέσπιση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού ενόψει του ανοίγματος του Τουρισμού, παρουσιάζοντάς το ως πανάκεια για την αντιμετώπιση της υπερμετάδοσης, με τα γνωστά βέβαια αποτελέσματα. Αυτό που τελικά συνέβη ήταν το πιστοποιητικό να αποτελέσει το άλλοθι για πρωτόκολλα - λάστιχο, στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών.
Αλλοι 93 άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους, πάνω από 7.000 τα νέα κρούσματα, 612 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
Eurokinissi |
Η τραγωδία που ζει ο λαός στο μεταξύ συνεχίζεται, αφού χτες, 93 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, φτάνοντας τη συνολική καταγραφή στους 17.612 θανάτους.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 612 (81,54% ανεμβολίαστοι), ενώ οι εισαγωγές Covid-19 ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 19,8% φτάνοντας τις 490.
Επιβεβαιώθηκαν 7.108 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 1.826 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.200 στη Θεσσαλονίκη, 254 στη Λάρισα, 229 στην Αχαΐα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 901.661.
«Δεν θα κινδυνεύσει κανένας ασθενής. Χειρουργικές επεμβάσεις θα γίνονται και στον ιδιωτικό τομέα, με τον οποίο συνεργαζόμαστε. Το ΕΣΥ λειτουργεί σε δύο ταχύτητες: Η μια ταχύτητα είναι τα Covid περιστατικά και η άλλη ταχύτητα τα non Covid», ισχυρίστηκε χτες ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, δυο μέρες μετά την ανακοίνωση του υπουργείου ότι περικόπτονται μέχρι και κατά 80% τα χειρουργεία.
Στο μεταξύ, στο μεγαλύτερο πνευμονολογικό κέντρο στην Ελλάδα, το νοσοκομείο «Σωτηρία» παραμένουν κλειστές και οι 8 πνευμονολογικές κλινικές πάνω από ένα χρόνο, καθώς απ' τον περασμένο Οκτώβρη το νοσοκομείο παραμένει μιας νόσου, χιλιάδες ασθενείς έμειναν χωρίς θεραπεία, παρακολούθηση, στοιβάχτηκαν σε λίστες αναμονής τμημάτων σε άλλα νοσοκομεία, αναγκάστηκαν να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα.
Στο «Αττικόν» και η χτεσινή, τρίτη κατά σειρά, γενική εφημερία ξεκίνησε με δεκάδες ράντζα, τα περιστατικά Covid όλο και πληθαίνουν, «πάλι το νοσοκομείο γίνεται "ακορντεόν", τα όριά του ρευστοποιούνται, υπερφορτώνονται τμήματα και κλινικές σε βάρος άλλων», όπως καταγγέλλει η συνέλευση των γιατρών. «Τα ιατρικά τμήματα που είναι επιφορτισμένα για την αντιμετώπιση των ασθενών Covid δεν επαρκούν πλέον σε ανθρώπινο δυναμικό. Η εκπαίδευση των ειδικευομένων έχει πάει χρόνια πίσω», καταγγέλλουν επίσης οι γιατροί, σημειώνοντας ότι η απόφαση για 80% αναστολή θα δώσει την χαριστική βολή. Οπως εξηγούν, «στην ουσία "βγάζει σε αναστολή" μεγάλο μέρος των συναδέλφων του χειρουργικού τομέα και ταυτόχρονα επιβαρύνει πολύ την υγεία του γενικού πληθυσμού που δεν έχει πρόσβαση στα ιδιωτικά κέντρα, μιας και αναβάλλονται σοβαρότατες επεμβάσεις (π.χ. αφαίρεση νεοπλασιών, αγγειοχειρουργικές, ορθοπεδικές, ΩΡΛ, γναθοχειρουργικές και καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις). Η νοσηλεία και η ιατρική σε αυτές τις συνθήκες γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη», καταγγέλλει η συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου.
Να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση για δραστικό περιορισμό των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων που βάζει σε κίνδυνο την υγεία δεκάδων χιλιάδων ασθενών και τους εξαναγκάζει να χρυσοπληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες Υγείας που έχουν ανάγκη και δικαιούνται, απαιτεί και το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, καθώς μόνο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, περισσότεροι από 1.500 ασθενείς είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση (πάνω από 250 ασθενείς βρίσκονται για μήνες στη λίστα αναμονής της Γενικής Χειρουργικής κλινικής, περισσότεροι από 150 ασθενείς στη λίστα αναμονής της Νευροχειρουργικής και περισσότεροι από 700 ασθενείς στη λίστα αναμονής της Ορθοπεδικής κλινικής). Παρόμοιες είναι οι λίστες αναμονής και για τις υπόλοιπες χειρουργικές ειδικότητες. «Σε πολλές περιπτώσεις, ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τα δύο έτη, με αρνητικότατες συνέπειες για την υγεία των ασθενών», τονίζεται χαρακτηριστικά από το Σωματείο, διαψεύδοντας κάθε ισχυρισμό περί «ενίσχυσης».
Την απόφαση για μείωση των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων έως 80% καταγγέλλει και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), ζητώντας εδώ και τώρα να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι «η κυβέρνηση επιμένει σε μια πολιτική διαχείρισης της πανδημίας που αποδείχτηκε εγκληματική». Η ΕΝΙΘ απαιτεί την ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης, την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με μαζικές - μόνιμες προσλήψεις, να πάψει η αναστολή εργασίας των υγειονομικών και να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας.
Με δεκάδες νέες εισαγωγές ασθενών, με γεμάτες όλες τις κλίνες ΜΕΘ Covid και με περίπου 10 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε αίθουσες χειρουργείων, ολοκληρώθηκε χτες το το πρωί η εφημερία του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Στο ΑΧΕΠΑ σύμφωνα με πληροφορίες οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ήταν 18.
Στο ΑΧΕΠΑ με επείγον έγγραφο που έστειλε η διοίκηση του νοσοκομείου, στις 23/11, μετά την απόφαση της αναπ. υπουργού Υγείας για μείωση των τακτικών χειρουργείων κατά 80%, ζητά από τους διευθυντές κλινικών και τμημάτων, εργαστηρίων κ.λπ.: α) να κοινοποιήσουν τις αποφάσεις για το ποσοστό μείωσης και β) να ενημερώσουν για τον αριθμό ανά κατηγορία (ιατρικό, νοσηλευτικό, κ.λπ.) του προσωπικού που μετά τον περιορισμό των χειρουργείων θα διατεθεί σε άλλα τμήματα / κλινικές, προσδιορίζοντας αριθμό ανά τμήμα / κλινική.
Μετά τις συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων για τη μετακίνηση νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, τώρα αναμένουν να εξασφαλίσουν προσωπικό με την αναστολή των χειρουργείων.
Εκδήλωση με τίτλο «Υγεία κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα» οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Δράμας του ΚΚΕ την Κυριακή 28 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στο δημαρχείο Δράμας. Θα μιλήσει η Αφροδίτη Ρέτζιου, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, και θα γίνουν παρεμβάσεις από εκπροσώπους φορέων της περιοχής.
Ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας ΑμεΑ στις 3 Δεκέμβρη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ συνδιοργανώνουν την Κυριακή 28 Νοέμβρη, στις 10.30 το πρωί, ενημερωτική εκδήλωση για την προστασία από την πανδημία και την ανάγκη του εμβολιασμού. Εισηγήσεις θα κάνουν:
Το link της σύνδεσης με την εκδήλωση είναι:
https://us02web.zoom.us/j/9333076881?pwd=RDNEb0ZsQlpnaXJIREtKMzJZYXN1dz09
Meeting ID: 933 307 6881
Passcode: 48VxP2
Επίσης, την Παρασκευή 3 Δεκέμβρη οι φορείς καλούν να «ρίξουμε φως στη νύχτα με τις λαμπάδες μας, με τους φακούς μας, στις 6.30 το απόγευμα στον πεζόδρομο της Κοραή (μετρό Πανεπιστήμιο) και στη συνέχεια λαμπαδηδρομία στη Βουλή και στα γραφεία της ΕΕ, στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων από την πανδημία, αναπήρων και χρονίως πασχόντων στα ιδρύματα και από τη μετατροπή του συστήματος Υγείας σε μίας νόσου».
Στις 31/12 λήγουν οι συμβάσεις εργαζομένων στην καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη και στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», και όπως καταγγέλλει η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση», «την ώρα που η λήξη της σύμβασής τους είναι πολύ πιθανό να σημάνει και την απόλυσή τους, υπάρχουν αρνήσεις για τη λήψη χρωστούμενων ρεπό, ακόμη και των αδειών τους».
«Χρησιμοποίησαν ως βασικό εργαλείο τις αναστολές των ανεμβολίαστων συναδέλφων, παζαρεύουν στους συμβασιούχους τρίμηνες και εξάμηνες ανανεώσεις, τη στιγμή που τα κρούσματα έχουν εκτοξευτεί ξανά, τα νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις και εργαζόμενοι και ασθενείς πληρώνουν το μάρμαρο, είτε στα COVID είτε σε μη COVID τμήματα, που έχουν συρρικνωθεί ή και επί της ουσίας καταργηθεί, όπως στο "Σωτηρία". Παράλληλα ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει να κάνει χρυσές δουλειές και να μπουκώνεται με κρατικό χρήμα.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι ιδιαιτερότητα του νοσοκομείου μας! Είναι στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης που υλοποιείται παντού και διακηρύσσεται ανοιχτά από όλα τα στόματα! Παντού δηλώνουν ότι η σταθερή δουλειά είναι το "πρόβλημα" των νοσοκομείων», σημειώνει η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση».
«Δύο επιλογές υπάρχουν και οι εργαζόμενοι έχουμε μπόλικη πείρα τελευταία. Να πούμε "τι να κάνουμε, αυτή είναι η πραγματικότητα, ας σκύψουμε το κεφάλι, άμα είμαστε καλοί ίσως ανανεωθούμε" (...) 'Η να δούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους που αγωνίζονται και να βαδίσουμε μαζί τους. Να θυμηθούμε πως η ανανέωση των συμβάσεων τόσα χρόνια δεν έγινε επειδή υποταχθήκαμε, αλλά ήταν αποτέλεσμα μαζικών αγώνων. Επειδή παλέψαμε για μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, γιατί καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες», σημειώνει και απαιτεί να δοθούν όλες οι άδειες - ρεπό στους εργαζόμενους που τις έχουν αιτηθεί, ενώ προσανατολίζεται σε νέα κινητοποίηση στη διοίκηση του νοσοκομείου.
Επανασυγκροτήθηκε η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Νομού Ημαθίας (ΕΙΝΚΥΝΗ), που είχε σταματήσει να δραστηριοποιείται από το 2014. Στις 16/11 πραγματοποιήθηκαν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των μελών του ΔΣ της Ενωσης και στη συνέχεια στις 23/11, συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ και εξέλεξε το προεδρείο του.
Σε ανακοίνωσή της η Ενωση αναφέρει ότι «η επανασυγκρότηση προέκυψε ως ανάγκη, η οποία φαίνεται πιο άμεση από ποτέ, προκειμένου οι ιατροί των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του νομού μας να συμμετέχουμε, να απευθυνόμαστε και να διαμορφώνουμε την πορεία της επαγγελματικής μας δραστηριότητας. Το ΔΣ της ΕΙΝΚΥΝΗ απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους συναδέλφους του νομού και τα σωματεία για συστράτευση και συσπείρωση, ώστε να ακουστεί η φωνή μας, η φωνή των εργαζομένων στον κλάδο της Υγείας, για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και καλύτερες συνθήκες προς όφελος της υγείας του λαού της Ημαθίας».
Να μετατραπεί σε σύγχρονο Νοσοκομείο Παίδων Δυτικής Ελλάδας διεκδικούν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και σωματεία της περιοχής
Εν μέσω πανδημίας, μάλιστα, η κατάσταση χειροτερεύει. Από τις 9 Νοέμβρη, με απόφαση της 6ης ΥΠΕ, η Παιδιατρική κλινική δέχεται και περιστατικά Covid-19, χωρίς όμως τα αναγκαία μέτρα, με τα κρούσματα ακόμη και στο αποψιλωμένο προσωπικό να είναι σχεδόν καθημερινά. Μάλιστα, το ίδιο προσωπικό εξετάζει τόσο τα περιστατικά κορονοϊού όσο και τα υπόλοιπα, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων και των μικρών νοσηλευομένων, κάτι για το οποίο έχει ενημερώσει η Επιτροπή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων τον διοικητή του ιδρύματος.
Οι νοσηλείες γίνονται χωρίς παιδοκαρδιολόγο και παιδολοιμωξιολόγο, ειδικότητες απαραίτητες για την Covid-19, σε μη κατάλληλους θαλάμους, με περιορισμένα μέτρα προστασίας, παρά και τις εκκλήσεις των γιατρών. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι λόγω της επιβάρυνσης της κατάστασης στο νοσοκομείο, στο εξής, αν δεν καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό, θα γίνονται διακομιδές μικρών ασθενών με κορονοϊό ακόμη και στην Αθήνα, αν το νοσοκομείο αναφοράς (ΠΓΝ Ρίου) δηλώνει πληρότητα, κάτι που όμως δεν είναι απίθανο, αφού και σε αυτό η κατάσταση είναι ασφυκτική.
Επιπλέον, οι θάλαμοι νοσηλείας παιδιών με κορονοϊό στερούνται αρνητικής πίεσης, ΜΕΘ δεν υπάρχει και σε περίπτωση ανάγκης γίνεται διακομιδή στο ΓΠΝ Ρίου, ενώ ακόμη και τα ασανσέρ δεν χωράνε φορείο! Ολα αυτά σε ένα κτίριο όπου η παραμονή των εξεταζόμενων και των συνοδών τους στα εξωτερικά ιατρεία γίνεται σε ενιαίο χώρο, ενώ λόγω της πανδημίας αναγκάζονται να περιμένουν στο προαύλιο, χωρίς επαρκή στέγαση.
Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εκεί. Πλησιάζει η λήξη των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών, ενώ προσωπικό έχει βγει σε αναστολή. Το Αναισθησιολογικό τμήμα βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρή συρρίκνωση αφού μέσα στους επόμενους μήνες συνταξιοδοτούνται 3 από τους 4 γιατρούς, κάτι που αναμένεται να σημάνει ως και παύση των χειρουργείων. Ο πέμπτος αναισθησιολόγος, με βάση την τακτική της κυβέρνησης και της 6ης ΥΠΕ, ανήκει σε προσωπικό άλλου νοσοκομείου, καλύπτοντας ορισμένες ανάγκες στο «Καραμανδάνειο».
Ο χειρουργικός τομέας αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά κενά τα τελευταία 3 χρόνια, εφόσον η νομοθεσία περί ειδικοτήτων αποτρέπει νέους γιατρούς να ασκούν την ειδικότητά τους σε αυτόν. Στο ορθοπεδικό τμήμα, από τα βασικά του νοσοκομείου, έχουν απομείνει 2 γιατροί, από τους 5 βάσει των οργανικών θέσεων, χωρίς να έχει δρομολογηθεί η κάλυψή τους.
Αντίστοιχα το ακτινολογικό τμήμα ενδέχεται να μην μπορεί να λειτουργήσει από το νέο έτος ούτε για απλές ακτινογραφίες αφού δεν έχει προβλεφθεί η κάλυψη της αναγκαίας θέσης ακτινοφυσικού, ενώ η τοποθέτηση του μαγνητικού τομογράφου προχωρά με ρυθμούς χελώνας.
Αυτά συμβαίνουν στο μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα για παιδιά που δέχεται περιστατικά απ' όλη την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, ακόμα και τα νησιά του νότιου Ιονίου. Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, αν άμεσα δεν ληφθούν μέτρα ενίσχυσής του, το νοσοκομείο οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο, στερώντας από τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες σοβαρές υπηρεσίες Υγείας. Η ευθύνη βαραίνει όχι μόνο τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις που το αφήνουν διαχρονικά υποστελεχωμένο, την ίδια ώρα που ο ιδιωτικός τομέας θησαυρίζει.
Με βάση τα παραπάνω, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το να υλοποιηθούν τα αιτήματα του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, εργατικών σωματείων και άλλων φορέων της πόλης, να γίνει το «Καραμανδάνειο» ένα σύγχρονο Νοσοκομείο Παίδων, με αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του και δημιουργία νέων κτιρίων στον περιβάλλοντα χώρο. Επιπλέον, να αναπληρωθούν άμεσα όλα τα κενά σε γιατρούς και παραϊατρικό προσωπικό, να διαθέτει σύγχρονη ΜΕΘ Παίδων και Παιδοψυχιατρική κλινική με εξειδικευμένο προσωπικό που να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής.