Τετάρτη 24 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ ΕΚΤΟΣ ΜΕΘ
Αναφορά στον Αρειο Πάγο από την ΟΕΝΓΕ

Αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε χτες η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σχετικά με την «παραμονή βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες». Στο έγγραφο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, αναφέρεται συγκεκριμένα πως «τόσο για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες όσο και για τη στελέχωση πτερύγων νοσηλείας ασθενών πασχόντων από COVID με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση». Η κυβέρνηση, τονίζει, «είναι αυτή που επιλέγει να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς, η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να περιθάλπουν γιατροί άσχετων ειδικοτήτων τους ασθενείς πάσχοντες από COVID». «Οι νοσοκομειακοί γιατροί καμία τέτοια επιλογή δεν κάνουν», καταλήγει.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει προκλητικά να παρουσιάζει «μαγική εικόνα»

Ακόμη 51 άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους. Τα νέα κρούσματα είναι 3.586 και οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με COVID-19 είναι 699. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 242.347 και των θανάτων σε 7.582.

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταήμερου είναι 482 ασθενείς. Από το σύνολο των 3.586 νέων κρουσμάτων, 1.779 εντοπίστηκαν στην Αττική (470 στο Κέντρο, 320 στον Πειραιά, 282 στη Δυτική Αθήνα, 244 στην Ανατολική Αττική, 180 στο Βόρειο Τομέα, 144 στο Νότιο Τομέα, 121 στη Δυτική Αττική, 18 στα νησιά), 398 στη Θεσσαλονίκη, 161 στην Αχαΐα.

Κι ενώ όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι ο λαός παραμένει τραγικά εκτεθειμένος στην πανδημία, η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια να κρύψει τις ευθύνες της παρουσιάζοντας μαγική εικόνα, όπως έκανε χτες μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Οπως είπε, «προσλήψεις έχουν γίνει. Εχει ενισχυθεί τα μέγιστα το σύστημα Υγείας. Εχουν αυξηθεί οι ΜΕΘ του Δημοσίου από 557 που παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε 1.189 και μαζί με τις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα είμαστε σήμερα σε πάνω από 1.400. Εχουν προσληφθεί 10.000 προσωπικό - από τους οποίους οι 4.000 θα μονιμοποιηθούν μέσω ΑΣΕΠ - 1.200 μόνιμοι γιατροί και μπαίνουν σε λίγο άλλοι 200. Εχει γίνει ό,τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας», σημείωσε.

Παρέκαμψε βέβαια το γεγονός ότι οι ΜΕΘ δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστεί η πίεση της πανδημίας, ενώ χωρίς καμιά φροντίδα είναι πλέον ασθενείς με άλλες χρόνιες ή έκτακτες ιατροφαρμακευτικές ανάγκες. Οσο για τις προσλήψεις, η σημερινή κατάσταση στα νοσοκομεία τα λέει όλα...

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε τα περί «εκτεταμένης συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα» και ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ένα και ενιαίο (...) τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, πολυδύναμες ΜΕΘ». Επαναφέροντας τις υποδείξεις περί «ατομικής ευθύνης», είπε ότι «δεν πρέπει να χαλαρώνουμε (...) Καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος για την υγεία του, είναι υπεύθυνος να προστατεύσει τον συνάνθρωπό του και τους αγαπημένους του».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ - ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ
Καταγγέλλουν συνθήκες νοσηλείας που δεν τις βάζει ανθρώπου νους

Πέρα από κάθε όριο αντοχής η καθημερινότητα χιλιάδων υγειονομικών και ασθενών

Ενώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις - εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας - για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές και να μη βλάπτεται ανεπανόρθωτα η υγεία τους, για ακόμα μια μέρα χτες, μόνο στην Αττική, 119 διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ.

Ενας απ' αυτούς είναι σε αναμονή στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ από τις 5 Μάρτη, όταν κάθε ώρα καθυστέρησης μακριά από την Εντατική καθιστά ολοένα και πιο αδύνατη τη θετική έκβαση της πορείας του. Υπενθυμίζεται ότι πριν από την πανδημία απαιτούνταν 3.500 κρεβάτια. Η κυβέρνηση καυχιέται ότι εξασφάλισε 1.200 κρεβάτια, που έτσι κι αλλιώς δεν φτάνουν, και αρνείται να επιτάξει τους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας.

Μόνο μέσα σε μια μέρα, χτες, αυξήθηκαν κατά 31,47% οι νέες εισαγωγές (μέσω ΕΚΑΒ) στα δημόσια νοσοκομεία. Η Αττική είχε άλλη μια εφιαλτική μέρα. Μόνο στο «Σισμανόγλειο» «από τότε που έγινε Covid έχουμε περίπου 10 διασωληνωμένους τη μέρα εκτός ΜΕΘ. Τα κρεβάτια είναι στο φουλ, δεν μένει άδειο ούτε 5 λεπτά. Επικρατεί ένα χάος. Η ΜΕΘ απέκτησε 17 κρεβάτια, χωρίς να γίνουν προσλήψεις εντατικολόγων, νοσηλευτών. Μας έλεγαν, θα έρθουν 10 νοσηλευτές, ακόμη δεν έχει εμφανιστεί κανείς. Χτες παρουσιάστηκαν κάποιοι από τους επιστρατευμένους ιδιώτες γιατρούς, που έχουν να δουλέψουν κάτι χρόνια σε νοσοκομεία. Αυτά δεν είναι μέτρα έκτακτης ανάγκης, είναι κοροϊδία. Λίγο πιο πάνω υπάρχουν επιχειρηματικοί όμιλοι με έτοιμες μονάδες, έτοιμο προσωπικό, πρέπει να επιταχθούν, γιατί πεθαίνει κόσμος που θα μπορούσε να σωθεί», καταγγέλλει στον «Ριζοσπάστη» υγειονομικός του νοσοκομείου.

Στο «Θριάσιο» η χτεσινή εφημερία ολοκληρώθηκε με 34 ακόμη εισαγωγές, πληρότητα στη ΜΕΘ 100% και 6 διασωληνωμένους (4 Covid, 2 non Covid) εκτός ΜΕΘ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής.

Με το μισό προσωπικό στις ΜΕΘ

Χτες το πρωί και τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας - ΠΓΝΠ και «Αγιος Ανδρέας» - μετρούσαν πάνω από 220 νοσηλευόμενους, με την πληρότητα να κυμαίνεται μεταξύ 95% - 100% σε όλες τις απλές και ΜΕΘ Covid κλίνες. Γιατροί και νοσηλευτές των νοσοκομείων μιλούν για τη μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών των τελευταίων μηνών.

Μόνο στο ΠΓΝΠ έχουν κλείσει πάνω από 110 κρεβάτια για άλλες παθήσεις και έχουν μετατραπεί σε Covid. Πλέον η Γενική ΜΕΘ στεγάζεται στον χώρο της ανάνηψης στα χειρουργεία, με πάνω από 15 διασωληνωμένους στη ΜΕΘ Covid.

Στο «Αγιος Ανδρέας» τα πράγματα είναι «όπως και στα νοσοκομεία της υπόλοιπης Ελλάδας. Γεμάτες κλίνες non Covid και με τις ΜΕΘ είμαστε στο 100% πληρότητας», τονίζει σε δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη» ο Κωνσταντίνος Δραγώτης, διευθυντής ΕΣΥ - ΜΕΘ του νοσοκομείου, και μας εξηγεί:

«Η ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου στεγάστηκε σε μια κλινική, αρχικά με 6 κρεβάτια ΜΕΘ, τα οποία στην πορεία έγιναν 8, φτάσαμε μέχρι τα 11 και τώρα λένε για 14. Και δεν μιλάμε για έναν ενιαίο χώρο, αλλά σπασμένα σε θαλάμους ανά 2-3 κρεβάτια, έχοντας βέβαια σύστημα αρνητικής πίεσης και παροχής οξυγόνου. Ολα αυτά τα κρεβάτια παρακολουθούνται με το μισό προσωπικό από το προβλεπόμενο, βάσει και των διεθνών προδιαγραφών για τη λειτουργία των ΜΕΘ. Λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό απ' ό,τι πριν από την πανδημία, που και πάλι ήμασταν κάτω από το όριο.

Πριν από την πανδημία, ο αριθμός του προσωπικού στη Γενική ΜΕΘ ήταν 25 νοσηλευτές για 6 κρεβάτια. Σήμερα δουλεύουν 14 νοσηλευτές για 7 κρεβάτια Γενικής ΜΕΘ. Οι υπόλοιποι μετακινήθηκαν στη ΜΕΘ Covid, όπου μαζί με κάποιες προσλήψεις συμβασιούχων έφτασαν τους 25 αντί για τους 50 που χρειάζονται, και μάλιστα σε έναν πολυδιασπασμένο χώρο, όπου απαιτείται ακόμη περισσότερο προσωπικό.

Οι γιατροί στη ΜΕΘ αντί για τουλάχιστον 18 είμαστε μόνο 9. Κάνουμε από 11 έως 15 εφημερίες Εντατικής ο καθένας. Οι διεθνείς προδιαγραφές προβλέπουν για τις ΜΕΘ: 1 εξειδικευμένος γιατρός ανά ασθενή και 4 εξειδικευμένοι νοσηλευτές ανά ασθενή. Το σύστημα δουλεύει με 50% λιγότερο προσωπικό και κρατιέται όρθιο χάρη στην εμπειρία του μόνιμου, που όλο και λιγοστεύει. Ως πότε; Η ΜΕΘ Covid είναι γεμάτη, και να σου πω το πιο απλό, οι ασθενείς χρειάζονται γύρισμα 4 φορές τη μέρα και οι περισσότεροι είναι υπέρβαροι.

Μιλάμε για ελάχιστο προσωπικό που αντιμετωπίζει καθημερινά πρόσθετες δυσκολίες στην εντατική παρακολούθηση όλων των ασθενών, πιέζεται εδώ και μήνες, κάθε μέρα και επί πολλές συνεχόμενες ώρες, με λιγοστά ρεπό, μεγάλη ψυχική και σωματική κούραση, οξύνονται οι αντιπαραθέσεις. Με λίγα λόγια είναι εμφανή τα σημάδια του burn out (επαγγελματική εξουθένωση).

Και ενώ όλα αυτά είναι γνωστά, δεν προκηρύχθηκε ούτε μια θέση εντατικολόγου στον "Αγιο Ανδρέα", δεν προσλήφθηκε ούτε ένας μόνιμος νοσηλευτής. Εφεραν νοσηλευτικό προσωπικό με ελαστικές συμβάσεις εργασίας, χωρίς εμπειρία, για τα βασικά της νοσηλείας, που χρειάζεται 5-6 μήνες να προσαρμοστείς στη δουλειά της εντατικής θεραπείας, και σε λίγους μήνες θα απολυθούν. Ποια ενίσχυση; Ποια ετοιμότητα;».

Λίγες εφημερίες αρκούσαν για να καταρρεύσει η «συμβολή» του ιδιωτικού τομέα

«Εγώ αυτήν τη στιγμή δουλεύω με πληρότητες κλινικής 150% με non Covid, και μάλιστα βλέπουμε καρκίνους παραμελημένους, βλέπουμε αναπνευστικές ανεπάρκειες παραμελημένες», είναι η εικόνα που δίνει ο συντονιστής - διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής στον «Ευαγγελισμό», Γ. Μπουλμπασάκος, ενώ η Ελληνική Εταιρεία Ογκολόγων σημειώνει με αγωνία ότι «έχουν μειωθεί κατά 40% οι διαγνώσεις καρκίνου τον τελευταίο χρόνο».

Μόνο στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» έχουν κλείσει διαδοχικά από τον περασμένο Οκτώβρη και οι 8 Πνευμονολογικές κλινικές, με χρόνιους πάσχοντες να στοιβάζονται σε πολύμηνες λίστες αναμονής κλινικών άλλων νοσοκομείων, ή να πληρώνουν από την τσέπη τους σε κάποιο ιδιώτη.

Να αποσυμφορηθούν η Πνευμονολογική, οι Α' και Β' Παθολογικές κλινικές του «Θριάσιου» Νοσοκομείου με επίταξη ιδιωτικών κλινικών για νοσηλεία Covid και μη Covid ασθενών, απαιτεί και το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο». «Περισσότεροι από 100 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται σε επικίνδυνες συνθήκες, από τους γιατρούς της Πνευμονολογικής, των Α' και Β' Παθολογικών κλινικών του "Θριάσιου", στους θαλάμους τεσσάρων κλινικών (σε 2 διαφορετικούς ορόφους) που έχουν μετατραπεί σε κλινικές Covid του νοσοκομείου, χωρίς να τηρούνται οι προδιαγραφές που ορίζονται σαφώς από το ΠΔ 102/2020 για την προστασία από βιολογικούς παράγοντες, όπως είναι ο SARS-CoV-2.

Οι ίδιοι ελάχιστοι γιατροί της Β' Παθολογικής (5 ειδικευμένοι και 8 ειδικευόμενοι) και της Πνευμονολογικής (6 ειδικευμένοι) έχουν την ευθύνη για δεκάδες ακόμη ασθενείς με άλλα παθολογικά και πνευμονολογικά νοσήματα, που νοσηλεύονται στους θαλάμους της Νευροχειρουργικής και Γενικής Χειρουργικής κλινικής, δίπλα σε θαλάμους με χειρουργημένους ασθενείς. Οι ίδιοι γιατροί έχουν την ευθύνη για ασθενείς Covid και μη, ακόμη και για ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς».

Παράλληλα το Σωματείο επισημαίνει ότι «χρειάστηκαν ελάχιστες μόνο εφημερίες για να διαψευστεί το κυβερνητικό αφήγημα περί "συνεργασίας και ουσιαστικής συμβολής του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας". Συγκεκριμένα, όχι μόνο οι προϋποθέσεις για τη μεταφορά ασθενών Covid στο "Ιατρικό Περιστερίου" είναι τέτοιες που επιβεβαιώνουν ότι οι ασθενείς που θα μεταφερθούν θα είναι "ένα βήμα" πριν την ανάρρωση, αλλά και η αντίστοιχη συμφωνία για μεταφορά παθολογικών, μη Covid ασθενών από την εφημερία του "Θριάσιου" Νοσοκομείου σε ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ, αφορά την εφημερία μόνο μίας Παθολογικής κλινικής».

«Βάλτε τα ιδιωτικά κέντρα στην εφημερία, στηρίξτε τη δημόσια και δωρεάν Υγεία»

«Βάλτε τα ιδιωτικά κέντρα στην εφημερία, στηρίξτε τη δημόσια και δωρεάν Υγεία»: Με το σύνθημα αυτό, σωματεία και φορείς που συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας απαίτησαν την επίταξη του ιδιωτικού τομέα δίχως αποζημιώσεις στους κλινικάρχες, με άμεση προτεραιότητα τις κλίνες ΜΕΘ. «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις», φώναξαν διεκδικώντας τη στήριξη της δημόσιας Υγείας με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Το αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, που διατύπωσαν οι υγειονομικοί από την πρώτη στιγμή, υπενθύμισε ο Γιώργος Φερεντίνος, καρδιολόγος, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό». Το αίτημα αυτό είναι ακόμα πιο επιτακτικό σήμερα που το ένα αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα και διασωληνωμένους καταρρίπτεται μετά το άλλο. Είναι πραγματικά κρίμα, τόνισε, ασθενείς να βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και το προσωπικό να έχει «γονατίσει», την ίδια στιγμή που μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, σε πλήρως εξοπλισμένα ιδιωτικά νοσοκομεία, κλίνες ΜΕΘ μένουν κενές και δεν επιτάσσονται. «Αποτελεί κοροϊδία και τεράστια απαξίωση απέναντι στους υγειονομικούς του ΕΣΥ η διαπραγμάτευση της αμοιβής για τους ιδιώτες και τα κρεβάτια των ΜΕΘ», επισήμανε.


«Γνωρίζαμε για κλινικές Covid, γνωρίζαμε για ΜΕΘ Covid, τώρα μάθαμε και για τα ράντζα Covid», σχολίασε ο Θοδωρής Αλωνιστιώτης, νοσοκομειακός γιατρός, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο «Αγία Ολγα», αναφερόμενος στην τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία. Στο βόρειο τομέα, όπου δύο δημόσια νοσοκομεία, το «Σισμανόγλειο» και το «Αμαλία Φλέμινγκ», έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου, υπάρχουν τα μεγαθήρια της λεωφόρου Κηφισίας με 70 κρεβάτια ΜΕΘ και 1.200 κρεβάτια νοσηλείας. «Αυτά πρέπει εδώ και τώρα να επιταχθούν, να ενταχθεί ο ιδιωτικός τομέας σε κεντρικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε. Παράλληλα, απαίτησε να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις όσων έχουν δηλώσει συμμετοχή σε προκηρύξεις, των ειδικευομένων που βρίσκονται στις λίστες αναμονής, να μονιμοποιούν οι επικουρικοί.

«Οι εγκληματικές τους ευθύνες δεν πρόκειται να κουκουλωθούν ό,τι και να κάνουν», τόνισε ο Πάνος Παπανικολάου, γραμματέας της ΟΕΝΓΕ. Οπως εξήγησε, χτες το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Αττικής καταγράφονταν 125 ασθενείς διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους, σε αναμονή για εισαγωγή σε ΜΕΘ, ενώ η ...συμβολή των ιδιωτών έχει ανέλθει σε ...5 κλίνες ΜΕΘ σε όλη την Αττική. Οσο για τα ψέματα του υπουργείου και της κυβέρνησης πως δήθεν δεν υπάρχουν παθολόγοι, πνευμονολόγοι και αναισθησιολόγοι που να θέλουν να προσληφθούν στο ΕΣΥ, για να δικαιολογήσουν το μέτρο της επιστράτευσης, έφερε δύο ενδεικτικά παραδείγματα: Για 5 θέσεις επιμελητών Β' παθολόγων στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» υπάρχουν 45 υποψήφιοι ενώ για 1 θέση επιμελητή Β' πνευμονολόγου στο «Ελπίς» οι υποψήφιοι είναι 43.

Την κοροϊδία της δήθεν «επίταξης» 200 γιατρών για τα δημόσια νοσοκομεία κατήγγειλε η Δήμητρα Σταματέλου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΕΝΓΕ. «Ας μας πει το υπουργείο, πώς θα λύσουν οι γιατροί που ήρθαν στα νοσοκομεία το ζήτημα των διασωληνωμένων ασθενών που είναι στην αναμονή για ένα κρεβάτι ΜΕΘ;», σημείωσε και απαίτησε την ένταξη του ιδιωτικού τομέα στο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τις παράλληλες κινητοποιήσεις έξω από το υπουργείο και τις μεγάλες μονάδες ιδιωτικής Υγείας με την απαίτηση να ενταχθούν στην εφημερία για να σωθούν ζωές χαιρέτισε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του ΕΚΑ. «Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες γιατί μετράει και το ένα ευρώ για να στηρίξει τα δημόσια νοσοκομεία, για να προσλάβει γιατρούς και υγειονομικούς, την ίδια στιγμή που δίνει δισ. ευρώ για να έρχονται τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην Κρήτη, που δίνει εκατομμύρια στους τραπεζίτες για να παίρνουν τα σπίτια του λαού», σχολίασε. Κατήγγειλε, παράλληλα, τον αυταρχισμό και την καταστολή από «μια κυβέρνηση και ένα σύστημα που δεν υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων αλλά τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

«Τους το λέμε καθαρά. Θα είμαστε κάθε μέρα στους δρόμους, διεκδικώντας το αυτονόητο, αυτό που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα: Να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να παρθούν μέτρα ενάντια στον κορονοϊό, να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, να επιταχθούν οι μεγάλες δομές στην ιδιωτική Υγεία, να υπάρξουν μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στις αστικές συγκοινωνίες, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια», σημείωσε.

Επίταξη εδώ και τώρα του «Metropolitan»!

Με την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία στην περιφέρεια του Πειραιά, όπως της Νίκαιας, να είναι εκτός ελέγχου, και με το Ογκολογικό «Μεταξά», αντί να είναι Covid free νοσοκομείο και να περιθάλπει απρόσκοπτα τους καρκινοπαθείς, να κλείνει κλινικές για να νοσηλεύει Covid περιστατικά, επόμενο ήταν η χτεσινή συγκέντρωση έξω από το ιδιωτικό «Metropolitan», που δεσπόζει στην παραλιακή λεωφόρο, να εκφράζει σύσσωμο το λαό της περιοχής και την αγωνία των υγειονομικών.

Την άμεση επίταξη του συγκεκριμένου νοσοκομείου, όπως και των υπόλοιπων ιδιωτικών επιχειρήσεων Υγείας στην περιοχή, απαίτησαν εργατικά σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με την κινητοποίηση όπου καλούσαν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Ομοσπονδίες και συνδικάτα. Το «παρών» έδωσαν και μαζικοί φορείς από τις νότιες συνοικίες.

Στην κινητοποίηση μίλησε ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, και μίλησε για την τραγική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης, που «αντί να προχωρήσει σε πραγματική και άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα, έρχεται από πάνω και ενισχύει με παχυλές αποζημιώσεις τις δήθεν επιταγμένες ιδιωτικές κλίνες, ενώ φτάνει στο απαράδεκτο σημείο να μεταφέρει σε αυτές ειδικευμένους γιατρούς από τον ήδη υποστελεχωμένο δημόσιο τομέα. Κι αν για τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας, όπως αυτά που ανήκουν σε επιχειρηματικούς ομίλους στην Αττική, η κυβέρνηση δεν βγάζει άχνα, την ίδια στιγμή που τους στέλνει "πελατεία", η κοροϊδία της απογειώνεται με τα τελεσίγραφα που μοιράζει σε αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, μήπως και μπαλώσει καμιά τρύπα».


«Κριτήριο της κυβέρνησης στη "συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα" δεν είναι απλά το πώς δεν θα θιγούν τα κέρδη των κλινικαρχών, αλλά το πώς θα στηριχθεί κι από πάνω η κερδοφορία τους», συνέχισε, δείχνοντας ότι για όλα τα αστικά κόμματα αποτελεί «άγιο δισκοπότηρο» η πολιτική ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, κάτι που «αποδείχθηκε όχι σωτήριο αλλά φονικό σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη του κόσμου».

Η Στέλλα Βαρδούνια, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, ανέδειξε τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, που με την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας οδήγησαν από τη μια στην πλήρη απαξίωση του δημόσιου συστήματος και από την άλλη στη διόγκωση του ιδιωτικού τομέα. Για τις ελάχιστες δομές ΠΦΥ μίλησε η Γεωργία Σαργκάνη εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Πειραιά. Ο Κώστας Πολύδωρας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας, κατάγγειλε τις άθλιες συνθήκες εργασίας στις ιδιωτικές δομές Υγείας. Για τις τραγικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας μίλησε και ο Αντ. Νταλακογιώργος, μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τον Νίκο Ξουράφη να ανακοινώνει την πραγματοποίηση σύσκεψης σήμερα στις 6 μ.μ. με τα σωματεία του Πειραιά στο Εργατικό Κέντρο για την κλιμάκωση της πάλης.

Εξω από μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία

Στο «Υγεία», στο Μαρούσι
Στο «Υγεία», στο Μαρούσι
Εξω από μια σειρά ιδιωτικά θεραπευτήρια της Αττικής πραγματοποιήθηκαν χτες κινητοποιήσεις, με το αίτημα της άμεσης επίταξής τους να αγκαλιάζεται και από τους εργαζόμενους σε αυτά, μεταφέροντας τη θέλησή τους να ενταχθούν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας μαζί με τους συναδέλφους τους στα δημόσια νοσοκομεία.

Στη συγκέντρωση έξω από το θεραπευτήριο «Υγεία», στο Μαρούσι, μίλησαν η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, η Δέσποινα Μπαρμπίτσα εκ μέρους του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και ο Κώστας Σταυρόπουλος, γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ).

Εξω από την «Ευρωκλινική», στους Αμπελόκηπους, βρέθηκαν κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας». «Ο αγώνας μας είναι κοινός», τόνισε η Ηλέκτρα Κολοβού εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων της «Ευρωκλινικής» και της διοίκησης του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, διεκδικώντας την ένταξη εργαζομένων και υποδομών στη μάχη κατά της πανδημίας και όλης της υπόλοιπης παθολογίας. Νωρίτερα έγινε συγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», στους Αμπελόκηπους, από την Ομάδα Γυναικών 7ου Διαμερίσματος (μέλος της ΟΓΕ) και την Επιτροπή Ανέργων και Εργαζομένων 1ου - 7ου Διαμερίσματος.

«Ευρωκλινική» - Αμπελόκηποι
«Ευρωκλινική» - Αμπελόκηποι
Στο Μαρούσι έγινε επίσης συγκέντρωση σωματείων και φορέων έξω από το «Ιατρικό Κέντρο Αθηνών», με ομιλίες από τον Τάσο Καστόρη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, και την Εφη Χαλιού, πρόεδρο του Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

Στον Χολαργό, κινητοποίηση έγινε έξω από το «Metropolitan General», με συνθήματα και πανό ενάντια στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που έχει αφήσει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας με τους κλινικάρχες να θησαυρίζουν. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Νίκος Χονδρόπουλος, γιατρός στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Σήμερα η κινητοποίηση στο Λαϊκό

Παρεμβάσεις για την Υγεία οργανώνουν σήμερα οι 16 φορείς και σωματεία που απαρτίζουν τη Συντονιστική Επιτροπή για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Καισαριανή. Συγκεκριμένα, καλούν σε συγκέντρωση στις 6 μ.μ., στη συμβολή των οδών Ούλοφ Πάλμε και Παπάγου στου Ζωγράφου, και σε πορεία προς το Νοσοκομείο «Λαϊκό». Επίσης σήμερα, το πρωί, αντιπροσωπεία θα επιδώσει το κείμενο για την ανάγκη δημιουργίας Κέντρου Υγείας στην πόλη και στελέχωσης του ΙΚΑ Παγκρατίου, μαζί με τις πρώτες 1.000 υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί, στην Α' Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής. Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στους εργαζόμενους που ζουν και εργάζονται στις περιοχές της Καισαριανής, του Βύρωνα και του Ζωγράφου.


Χολαργός
Χολαργός
Χολή από την κυβέρνηση για τις χτεσινές κινητοποιήσεις

Χολή έσταζαν χτες τα κυβερνητικά στελέχη για τις κινητοποιήσεις στο υπουργείο Υγείας και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, αντί να απολογούνται για την εγκληματική πολιτική που παρέχει «ασυλία» στους μεγαλεμπόρους της Υγείας, έχοντας αφήσει εκτός ΜΕΘ δεκάδες διασωληνωμένους και εκατοντάδες ακόμα ασθενείς να αποκλείονται από τα νοσοκομεία μιας νόσου.

Προκλητικά, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, χαρακτήρισε «αχρείαστο κόστος» την επίταξη του ιδιωτικού τομέα. «Τι νόημα έχει να συζητάμε για επίταξη;», διερωτήθηκε. «Αυτό καταλήγει να είναι ένα είδος εμμονής», υποστήριξε, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει αυτήν τη στιγμή «συνεργασία» με τον ιδιωτικό τομέα και ότι φτάνουν και περισσεύουν οι ιδιωτικές κλινικές που έχουν συμπράξει! «Αρα, λοιπόν, αυτή η εμμονή με την επίταξη μόνο περίεργα ιδεολογικοπολιτικά κίνητρα μπορεί να έχει», τόνισε με στόμφο.

Μεταξύ άλλων και ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, ειρωνευόμενος τις κινητοποιήσεις έγραψε ως ...άλλη Μαρία Αντουανέτα στο τουίτερ ότι «Δεν υπάρχει σωτηρία...». Στην προσπάθειά του αυτή να συκοφαντήσει τα συνδικάτα και τους αγώνες τους βρήκε αβάντα στον γνωστό εμμονικό αντικομμουνιστή Τζήμερο, με τον τελευταίο να απαντάει στον υπουργό Ανάπτυξης: «Ας κάναμε κουμάντο ο Φαήλος κι εγώ» και θα έβλεπες το ΠΑΜΕ «μόνο τις ώρες του επισκεπτηρίου».

Απαντώντας το ΠΑΜΕ στο σχόλιο του κυβερνητικού στελέχους παραθέτει το σοκαριστικό στιγμιότυπο που δείχνει ουρές με ασθενοφόρα έξω από τα δημόσια νοσοκομεία προχτές και σημειώνει: «105 διασωληνωμένοι ΕΚΤΟΣ ΜΕΘ». Και αναδεικνύει το επιτακτικό και δίκαιο του αιτήματος που η κυβέρνηση αρνείται σθεναρά να υλοποιήσει: «ΤΩΡΑ ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ».

Οχι στην ασυλία στους ομίλους της Υγείας! Επιτάξεις χωρίς αποζημίωση τώρα!

«Επίταξη τώρα! Δεν παίζουμε άλλο τη ζωή μας κορόνα - γράμματα»: Το σύνθημα αυτό διατρανώθηκε και χτες από Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, μαζικούς φορείς από όλη την Αττική, που πραγματοποίησαν ταυτόχρονες συγκεντρώσεις τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και έξω από μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Στις συγκεντρώσεις βρέθηκαν άλλωστε μαζί, μέσα από τα σωματεία τους, υγειονομικοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, διεκδικώντας από κοινού την άμεση επίταξη, ώστε όλο το διαθέσιμο δυναμικό να μπει στη μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας.

Με τα δημόσια νοσοκομεία σε όλο το Λεκανοπέδιο να έχουν οδηγηθεί σε ασφυξία και τα στοιχεία της πανδημίας να είναι κάθε μέρα και πιο σοκαριστικά, τους δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, η επίταξη των χιλιάδων άδειων κλινών του ιδιωτικού τομέα, χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών, είναι μονόδρομος. Ταυτόχρονα, οι μαχητικές συγκεντρώσεις ήταν μια ακόμα απάντηση στην κοροϊδία της κυβέρνησης, που παρουσιάζει σαν «λύση» για τα χιλιάδες κενά την επιστράτευση 250 αυτοαπασχολούμενων γιατρών, την ίδια στιγμή που παρέχει πολύμορφη ασυλία στους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας.

Τα σωματεία απαιτούν:

-- Επίταξη ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα Υγείας, με ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ τις κλίνες ΜΕΘ, χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών.

-- Κεντρικό καταμερισμό και αξιοποίηση του συνόλου των δομών Υγείας της χώρας, ώστε να μη μετατραπεί το δημόσιο σύστημα Υγείας σε σύστημα μιας νόσου.

-- Μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους σε δημόσια και ιδιωτική Υγεία.

-- Μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνέχιση της πάλης για την υπεράσπιση της υγείας και ενάντια στον αυταρχισμό

Σε συνέχιση της πάλης για την υπεράσπιση της υγείας, ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή, καλούν τα σωματεία της Θεσσαλονίκης και προγραμματίζουν συγκεντρώσεις στις γειτονιές το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 27 και 28 Μάρτη.

Το κάλεσμα υπογράφουν τα Σωματεία Οικοδόμων, Εργαζομένων σε Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων, Εμποροϋπαλλήλων, Κατεργασίας Ξύλου, Φαρμάκου - Καλλυντικού και ο Σύλλογος Γυναικών Ευόσμου (μέλος της ΟΓΕ), ενώ καθημερινά ο κατάλογος διευρύνεται.

Συγκεντρώσεις προγραμματίζονται:

-- Το Σάββατο 27 Μάρτη στις 5 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου στον Εύοσμο.

-- Την Κυριακή 28 Μάρτη στις 11 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας Θεσσαλονίκης και στον πεζόδρομο του δημαρχείου Καλαμαριάς.

Σε άλλες πόλεις

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας καλεί σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση, έξω από το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ολύμπιον».

Σε συγκέντρωση καλούν σωματεία και φορείς του Πύργου Ηλείας σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί σε νέα συγκέντρωση την Παρασκευή 26/3, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Σε κινητοποίηση την Παρασκευή 26/3, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μάρτη στην Καλαμάτα, καλούν τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, ΔΕΥΑ Μεσσηνίας.

Το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη σύσκεψη σωματείων και φορέων.

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Δεν υπάρχει χρόνος για αναβολές!

«Η λίστα των ασθενών σε αναμονή για ΜΕΘ πλέον δεν είναι διαχειρίσιμη», σημειώνει η Ενωση

Η επιστράτευση των 200 ιδιωτών ιατρών «δεν αποτελεί λειτουργικό μέτρο για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της πανδημίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των προτάσεων που επανειλημμένα έχει καταθέσει από την έναρξη της πανδημίας.

Συγκεκριμένα:

  • Στην κάλυψη με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία. «Γιατροί και νοσηλευτές με δηλωμένη πρόθεση να υπηρετήσουν το δημόσιο σύστημα υπάρχουν και έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους στις θέσεις που προκηρύχτηκαν τον τελευταίο χρόνο. Τα ονόματά τους βρίσκονται στη λίστα με τους επιλαχόντες για κάθε θέση», σημειώνει η Ενωση, αναδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί με σχετικές επείγουσες νομοθετικές πράξεις να τους τοποθετήσει άμεσα στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
  • «Στην επίταξη μονάδων του ιδιωτικού τομέα με στόχο την άμεση εξασφάλιση των πρόσθετων κλινών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών της πανδημίας». Η ΕΙΝΑΠ σημειώνει ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πως «η λίστα των ασθενών σε αναμονή για κλίνες ΜΕΘ δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη και η παραμονή τους εκτός ΜΕΘ είναι επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή τους. Απαιτείται επείγουσα νοσηλεία τους σε ιδιωτικές μονάδες δεδομένου ότι το δημόσιο σύστημα δεν διαθέτει πλέον τις απαιτούμενες κλίνες».

«Δυστυχώς, καταλήγει η ΕΙΝΑΠ, δεν υπάρχει χρόνος για άλλες αναβολές. Η επείγουσα υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων είναι μεγάλη ανάγκη».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΘΗΒΑΣ
Πάρτε μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς!

Αμεσα μέτρα για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Θήβας και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της περιοχής απαίτησαν σωματεία και φορείς με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Θήβας, καταγγέλλοντας την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς και την αξιοποίηση της πανδημίας από την κυβέρνηση ως «ευκαιρία» για νέα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα.

Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε κάτω από συνεχή βροχή, χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Θήβας, Γιώτα Λεμπέση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι μετά από ένα χρόνο το Νοσοκομείο Θήβας δεν έχει ενισχυθεί με κανέναν γιατρό, οι προσλήψεις νοσηλευτών ήταν ελάχιστες και οι εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά ακραίες καταστάσεις και δοκιμάζονται τα όρια της αντοχής τους καθημερινά.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της «Eurodrip», Γιώργο Νικολάου, ο οποίος αναφέρθηκε στα δεκάδες κρούσματα που καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα σε χώρους δουλειάς της περιοχής, όπου βρίσκονται εγκατεστημένες εκατοντάδες μεγάλες επιχειρήσεις και εργοστάσια, επισημαίνοντας ότι τα όποια μέτρα πάρθηκαν ήταν κάτω από την πίεση των σωματείων και αναντίστοιχα της κατάστασης και των αναγκών. Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τις θυσίες των εργαζομένων για να πάρει μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων και των δομών Υγείας, δεν προχωρά στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας ακόμη και κάτω από τις σημερινές συνθήκες, αλλά αντίθετα αξιοποιεί την πανδημία για να προωθήσει περαιτέρω αντεργατικά μέτρα και παράλληλα εφάρμοσε την καταστολή για να «σβήσει» κάθε φωνή διεκδίκησης και αντίστασης.

Σε Αγρίνιο και Χανιά

Συμβολική κινητοποίηση στο Ιπποκράτειο Ιδρυμα έκανε χτες το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, μαζί με σωματεία και φορείς της πόλης, διεκδικώντας την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Παρέμβαση στις υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), στα τμήματα Τεχνικής και Κοινωνικής Επιθεώρησης, έκαναν χτες τα Σωματεία Επισιτισμού, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τροφίμων και Ποτών, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και Κατασκευών του νομού Χανίων. Τα σωματεία διεκδικούν μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να μπορεί να διενεργεί σχετικούς ελέγχους.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απαιτούν μέτρα προστασίας από την πανδημία στο αεροδρόμιο της Αθήνας

Την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από την πανδημία καταγγέλλουν με κοινή τους ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και σωματεία εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο.

Συγκεκριμένα, την επιστολή - καταγγελία προς το υπουργείο Εργασίας, το ΚΕΠΕΚ Παλλήνης, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τη διοίκηση του αεροδρομίου, συνυπογράφουν, μαζί με το Εργατικό Κέντρο, η Ομοσπονδία Προσωπικού Αεροπορικών Μεταφορών (ΟΠΑΜ), ο Σύλλογος Προσωπικού «SWISSPORT HELLAS» και αεροπορικών εταιρειών, το Σωματείο Εργαζομένων στη «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ» Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία «NEWREST HELLΑS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΑΕ» και το Σωματείο Εργαζομένων «DHL EXPRESS» (HELLAS).

«Στο Αεροδρόμιο Αθηνών, έναν εργασιακό χώρο με πολύ μεγάλη επικινδυνότητα για τη διασπορά της πανδημίας, σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων δεν προβαίνει σε προληπτικά τεστ για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων», αναφέρουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Επιπλέον, δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, «καθώς απολυμάνσεις και τεστ ύστερα από επιβεβαιωμένα κρούσματα γίνονται με το σταγονόμετρο και αργοπορημένα».

«Θεωρούμε απαράδεκτο γεγονός οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου να μην έχουν πραγματοποιήσει κανέναν έλεγχο και να μην έχουν επιβάλει στην εργοδοσία να λάβει τα απαραίτητα για την υγεία των εργαζομένων μέτρα», τονίζουν και καλούν το υπουργείο Εργασίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες «να πραγματοποιήσουν ελέγχους και να επιβάλουν στην εργοδοσία να πάρει μέτρα για την υγεία όσων εργάζονται στο αεροδρόμιο Αθηνών».

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
Δυναμώνουμε την πάλη για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων

Συγκέντρωση το Σάββατο 27 Μάρτη

Σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες προχωρούν συνδικάτα, σωματεία και μαζικοί φορείς που δρουν στην Εύβοια, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα, αποτυπώνοντας την ανάγκη να δυναμώσει η δράση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, που αφήνει απροστάτευτη την υγεία του λαού και αξιοποιεί την πανδημία και την καταστολή για την επιβολή περαιτέρω αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συγκέντρωσης το Σάββατο 27 Μάρτη, στις 12 μ. στην πλατεία Αγοράς της Χαλκίδας, καθώς και αυτοκινητοπομπής στους δρόμους της πόλης την Παρασκευή 26 Μάρτη, στις 6 μ.μ. με αφετηρία το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Παράλληλα, μέσα από τη συζήτηση, αναδείχθηκαν οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη μη ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο Χαλκίδας, καθώς και η έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας στους εργασιακούς χώρους. Τονίστηκε επίσης ο καθοριστικός ρόλος της διεκδίκησης των σωματείων, όπου αυτά ανέπτυξαν δράση με ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων, στο να ληφθούν μέτρα προστασίας, αλλά και να αποτραπούν αρνητικές εξελίξεις, όπως η μετατροπή του Νοσοκομείου Χαλκίδας σε νοσοκομείο μιας νόσου, που προς το παρόν τουλάχιστον πάγωσε.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μέλη διοικήσεων και εκπρόσωποι των σωματείων και φορέων: Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Συνδικάτο Εργαζομένων Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας της ΟΓΕ, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας, Παράρτημα Εύβοιας Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Σωματείο Εργαζομένων Ιχθυοκαλλιεργειών, Σωματείο «Κελαϊδίτη» ΑΕ, Σωματείο «Ζούρα», Σύλλογος Φοιτητών Εστίας πρώην ΤΕΙ Ψαχνών, Σωματείο Συνταξιούχων Εύβοιας του ΙΚΑ.

  • Σε επόμενο φύλλο θα υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ από τις τοποθετήσεις και τη συμμετοχή στη σύσκεψη των σωματείων.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ»
Να συνταγογραφείται το PCR τεστ για τους ογκολογικούς ασθενείς

Τη συνταγογράφηση του μοριακού τεστ που απαιτείται για την εισαγωγή των ογκολογικών ασθενών στο νοσοκομείο για τη θεραπεία τους ζητά το Σωματείο Εργαζομένων «Θεαγένειου» Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στηρίζοντας το αίτημα του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας - Θράκης.

Οπως αναφέρει το Σωματείο, «οι ασθενείς του νοσοκομείου μας, που βρίσκονται στο στάδιο των χημειοθεραπειών, προκειμένου να κάνουν εισαγωγή και να συνεχίσουν τη χημειοθεραπεία τους, πρέπει να έρθουν στο νοσοκομείο την προηγούμενη μέρα από την ημέρα εισαγωγής τους για να πραγματοποιηθεί η λήψη του μοριακού τεστ PCR για Covid-19. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω καταπόνηση του ήδη επιβαρυμένου οργανισμού τους από αυτήν τη διπλή μετακίνηση. Πολλοί δε αδυνατούν να προσέλθουν δυο φορές στο νοσοκομείο, λόγω σωματικής αδυναμίας ή γιατί διαμένουν εκτός Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να κάνουν τεστ στον ιδιωτικό τομέα και το κόστος να το επιβαρύνονται εξ ολοκλήρου οι ίδιοι».

Το Σωματείο καλεί την κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση. Ειδικότερα ζητά «να συνταγογραφείται και να παρέχεται δωρεάν το μοριακό τεστ PCR στους ογκολογικούς ασθενείς, ώστε να σταματήσουν η ταλαιπωρία και η οικονομική επιβάρυνση, όπου υποβάλλονται κάθε φορά που πρέπει να προσέρχονται στα νοσοκομεία για να πραγματοποιήσουν τη θεραπεία τους».

ΚΡΗΤΗ
Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία - κινητοποιήσεις για την επίταξη ιδιωτικών κέντρων

Κινητοποίηση σήμερα στην Περιφέρεια από το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Τους 31 έφτασαν χτες οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της Κρήτης, με την πληρότητα να αγγίζει ώρα με την ώρα το 100%, καθώς Περιφερειακές Ενότητες του νησιού παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο νοσηλεύονται 10 ασθενείς στη ΜΕΘ και 43 στην κλινική Covid. Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 10 ασθενείς στη MEΘ και 37 στην κλινική Covid. Στο Νοσοκομείο Χανίων 8 ασθενείς στη ΜΕΘ και 35 στην κλινική Covid, στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου 1 ασθενής στη ΜΕΘ και 1 στην κλινική Covid και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου 7 ασθενείς, όλοι στην κλινική Covid. Σημειώνεται ότι τα νοσοκομεία δέχονται περιστατικά για όλες τις νόσους από όλα σχεδόν τα νησιά του Νότιου Αιγαίου, που έχουν αφεθεί χωρίς ΜΕΘ και βασικές ιατρικές ειδικότητες!

«Το δημόσιο σύστημα Υγείας δουλεύει στο "κόκκινο"», «Οι χώροι δουλειάς είναι ξέφραγο αμπέλι, αποτελούν το βασικό χώρο υπερμετάδοσης του κορονοϊού», «η πληρότητα στις ΜΕΘ βρίσκεται στα "κόκκινα"», σημειώνει με αγωνία το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, που σήμερα Τετάρτη καλεί σε κινητοποίηση στις 10 π.μ. έξω από την Περιφέρεια Κρήτης.

«Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Γιατί αντί να ανοίξει, κλείνει τμήματα», τονίζει και αναδεικνύει ότι «στο ΠΑΓΝΗ, προκειμένου να ανταποκριθεί στην ολοένα μεγαλύτερη ανάγκη για περίθαλψη κρουσμάτων, ανακοινώθηκε την προηγούμενη βδομάδα η μείωση κατά 50% των τακτικών ιατρείων, ενώ ήδη οι αναμονές για ραντεβού είναι πολύμηνες.

Παράλληλα δημιουργήθηκε τρίτη κλινική Covid, με τη δέσμευση έως 70 επιπλέον κλινών από άλλα τμήματα, ενώ η Νεφρολογική, η Παιδοχειρουργική και η Οφθαλμολογική υπολειτουργούν εδώ και καιρό, αφού θάλαμοι νοσηλείας τους έχουν ελαττωθεί τουλάχιστον στο μισό, ώστε να δημιουργηθούν κλίνες Covid.

Ταυτόχρονα, το υπάρχον ελλιπές (σε αριθμό) προσωπικό θα υποχρεωθεί και στα δύο νοσοκομεία σε νέες μετακινήσεις προς τις μονάδες Covid, πρόσθετες βάρδιες ή εφημερίες και περικοπές ρεπό, ενώ - λόγω υποστελέχωσης - οι εργαζόμενοι είναι ήδη εξουθενωμένοι από την εντατικοποίηση της δουλειάς».

Το Σωματείο απαιτεί την «επίταξη τώρα των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών του Ηρακλείου, "Creta Interclinic" και "Ασκληπιείον Κρήτης", με άμεση προτεραιότητα τις κλίνες ΜΕΘ, άλλων ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων». Επιπλέον διεκδικεί όλα τα απαραίτητα μέτρα θωράκισης του συστήματος Υγείας, με ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα, μέτρα στους χώρους δουλειάς κ.λπ.

ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Παραμένουν οι αργοί ρυθμοί στην παράδοσή τους, μεγαλώνει το χάσμα στην κατανομή

Πεδίο έντονων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παζαριών

(c) Copyright 2021, dpa (www.d

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η εξάπλωση της πανδημίας, με σχεδόν 124,4 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 2,737 εκατομμύρια επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους.

Την ίδια ώρα, με αργούς ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί σε όλο τον κόσμο, ενώ «το χάσμα μεταξύ του αριθμού των εμβολίων που χορηγούνται στις πλούσιες χώρες και του αριθμού εκείνων που δίνονται μέσω του συστήματος Covax (στις φτωχές) διευρύνεται καθημερινά», επεσήμανε χτες ο επικεφαλής του ΠΟΥ. Πρόσθεσε ότι σε πολλές χώρες δεν έχουν αρχίσει να εμβολιάζονται ούτε οι υγειονομικοί, οι ηλικιωμένοι, οι ευπαθείς ομάδες.

Εντείνονται οι απειλές και τα παζάρια ΕΕ - Βρετανίας

Σε πλήρη εξέλιξη είναι επίσης οι οικονομικοί και γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί γύρω από τα εμβόλια, με την ΕΕ να ξεκαθαρίζει καθημερινά ότι «θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει» προκειμένου να εξασφαλίσει όλες τις δόσεις για τις οποίες έχουν δεσμευτεί οι φαρμακοβιομηχανίες και ειδικά η «AstraZeneca», η οποία έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να παραδώσει στην ΕΕ 100 εκατ. δόσεις μέχρι τέλη Ιούνη, τρεις φορές λιγότερες από αυτές που αναφέρονται στο συμβόλαιό της.

Με το «βλέμμα» κυρίως στη Βρετανία, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει απειλήσει να αυτοματοποιηθούν οι έλεγχοι στις εξαγωγές των φαρμακευτικών εταιρειών που δεν τηρούν τα συμβόλαια και να απαγορεύσει εξαγωγές προς χώρες που παράγουν εμβόλια. Αξιωματούχος της ΕΕ που επικαλείται το πρακτορείο «Reuters» αναφέρει ότι σχετική ρύθμιση για την παραπέρα αυστηροποίηση του ελέγχου των εξαγωγών ενδέχεται να προωθηθεί ακόμα και σήμερα.

Η δε γενική διευθύντρια Υγείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Σάντρα Γκαλίνα, μιλώντας στους ευρωβουλευτές επεσήμανε ότι μόνο ένα από τα εργοστάσια παραγωγής του εμβολίου της «AstraZeneca» που αναφέρονται στο συμβόλαιο της ΕΕ με τη φαρμακευτική εταιρεία παρέχει εμβόλια στην Ενωση. Συγκεκριμένα, στο συμβόλαιο αναφέρονται δύο εργοστάσια στη Βρετανία, ένα στην Ολλανδία και ένα στο Βέλγιο. Ακόμη ένα, στις ΗΠΑ, αναφέρεται ως εφεδρικό. Αυτήν την περίοδο, όμως, μόνο το εργοστάσιο του Βελγίου παράγει εμβόλια για την ΕΕ.

Σε μια κίνηση με στόχο να αποκλιμακωθεί η αντιπαράθεση ΕΕ - Βρετανίας και να αποφευχθούν προβλήματα στην παράδοση εμβολίων στη βρετανική πλευρά, το Λονδίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει εμπειρογνώμονες που θα προσφέρουν υποστήριξη και τεχνογνωσία στο εργοστάσιο στην Ολλανδία, το οποίο διαχειρίζεται ο υπεργολάβος «Halix», για να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής. Οι επιπλέον δόσεις παζαρεύεται να δίνονται στην ΕΕ.

Την ίδια ώρα, στον απόηχο των τοποθετήσεων των ηγετών της Γερμανίας και της Ιταλίας ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε ξεχωριστές, εθνικές συμφωνίες για το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» αν αυτές δεν γίνουν κεντρικά από την ΕΕ, ο Ρώσος πρέσβης στην Αυστρία επιβεβαίωσε χτες ότι Μόσχα και Βιέννη συνεχίζουν τις επαφές για προμήθεια εμβολίων και παραγωγή τους στην Αυστρία. Ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, έχει καλέσει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) να προχωρήσει σε γρήγορη αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) κατήγγειλε πως «μια αμερικανική εταιρεία η οποία παράγει εμβόλιο παραβιάζει την πατέντα μας» για το «Sputnik V», χωρίς να δοθούν περαιτέρω πληροφορίες, π.χ. το όνομα της εταιρείας. «Ενημερώσαμε την εν λόγω εταιρεία, θέλουμε να αρχίσουμε διάλογο μαζί της. Δεν θα ζητήσουμε κανένα ποσό τη στιγμή της πανδημίας, αλλά αναμφισβήτητα θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά το θέμα της προστασίας των πνευματικών μας δικαιωμάτων», ανακοίνωσε το RDIF.

«Παρωχημένα στοιχεία» σε κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών (NIAID) των ΗΠΑ εμφανίστηκε να αμφισβητεί τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές της «AstraZeneca», λέγοντας πως ενδέχεται να χρησιμοποίησε «παρωχημένα» στοιχεία στις κλινικές δοκιμές που διεξήγαγε στις ΗΠΑ. Τις σχετικές «ανησυχίες» εξέφρασε η Επιτροπή Ελέγχου Ασφάλειας Δεδομένων (DSMB), η οποία επέβλεπε τις κλινικές δοκιμές.

«Καλούμε την εταιρεία να συνεργαστεί με την DSMB (...) και να διασφαλίσει ότι τα πιο συγκεκριμένα, πρόσφατα και ακριβή στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε το NIAID. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Αντονι Φάουτσι, είπε πως «πιθανόν είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο», αλλά τα δεδομένα «ήταν κάπως παρωχημένα και μπορεί πράγματι να είναι λίγο παραπλανητικά» σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Η «AstraZeneca» ανακοίνωσε ότι θα κοινοποιήσει στην αμερικανική Επιτροπή τα πιο επικαιροποιημένα δεδομένα της.

Την ίδια ώρα, ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επανέλθει οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της «AstraZeneca», μετά την προσωρινή προληπτική αναστολή τους για την εξέταση ορισμένων περιστατικών θρομβώσεων, οι σκανδιναβικές χώρες αποφάσισαν να ερευνήσουν καλύτερα το θέμα και να αξιολογήσουν «αν ο κίνδυνος ποικίλλει ανάλογα π.χ. με την ηλικία και το φύλο», προτού συνεχιστεί η χρήση του. Στις σκανδιναβικές χώρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια αξιολόγηση των δευτερευόντων αποτελεσμάτων όλων των εμβολίων.

Ο ΕΜΑ, με νέα τοποθέτησή του την περασμένη βδομάδα, επανέλαβε ότι θεωρεί ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο, ωστόσο δεν μπορεί «να αποκλείσει οριστικά» μια σύνδεση ανάμεσα στο εμβόλιο της «AstraZeneca» και σε σπάνια προβλήματα θρομβώσεων. Στην Ισλανδία, με περίπου 38.000 εμβολιασμούς, εξετάζονται τέσσερα περιστατικά θρομβώσεων, δύο μετά από χορήγηση του εμβολίου της «AstraZeneca», ένα μετά από χορήγηση του εμβολίου των «Pfizer» - «BioNTech» και άλλο ένα μετά από χορήγηση του εμβολίου της «Moderna».

Η πολιτική της κυβέρνησης ευθύνεται για τη διασπορά του ιού στα νοσοκομεία

Απαράδεκτη η στοχοποίηση των υγειονομικών, που με ευθύνη της κυβέρνησης καθυστερεί ο εμβολιασμός τους

Την απαράδεκτη στοχοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία επιστρατεύει και πάλι η κυβέρνηση, προκειμένου να κρύψει τις ευθύνες της για τη διασπορά του ιού.

Αυτές τις μέρες στο στόχαστρο έχουν μπει οι υγειονομικοί στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά» στον Πειραιά, όπου έχουν διαγνωστεί δεκάδες θετικά κρούσματα σε καρκινοπαθείς και εργαζόμενους, με την κυβέρνηση να συκοφαντεί ως υπεύθυνους τους νοσηλευτές και τους γιατρούς, που «δεν εμβολιάζονται» όπως λέει. Τα κρούσματα έχουν μεταφερθεί στον 6ο όροφο του Ογκολογικού Νοσοκομείου, ο οποίος έχει μετατραπεί σε χώρο αποκλειστικά για περιστατικά Covid.

Σημειώνεται ότι εκατοντάδες υγειονομικοί σε όλη τη χώρα, που θέλουν να εμβολιαστούν, είναι σε αναμονή στην πλατφόρμα του εμβολιασμού. Το χειρότερο μάλιστα, που η κυβέρνηση και τα πρόθυμα παπαγαλάκια της κάνουν ότι δεν το βλέπουν, είναι ότι πολλοί από τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία δεν φαίνονται καν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να εμβολιαστούν. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο εμβολιαστικός σχεδιασμός σκοντάφτει και στην ιδιωτικοποίηση λειτουργιών των δημόσιων νοσοκομείων, αφού οι εργολαβικές εταιρείες που αλωνίζουν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, έχουν εργαζόμενους που δεν θεωρούνται προσωπικό των νοσοκομείων, αλλά των εταιρειών που παρέχουν τις υπηρεσίες (π.χ. καθαρότητα). Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο «Αττικόν» 118 εργολαβικοί, συμβασιούχοι περιμένουν εδώ και μήνες να εμβολιαστούν.

Η πρόκληση της κυβέρνησης ξεπερνάει τα όρια, όταν δείχνει ως υπεύθυνους για τη διασπορά του ιού εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί, την ίδια στιγμή που οι ειδικοί τονίζουν ότι τον ιό τον διασπείρουν και οι εμβολιασμένοι. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις νοσούν μέσα στα νοσοκομεία ακόμα και υγειονομικοί που έχουν κάνει το εμβόλιο, και οι οποίοι θυμίζουμε δεν βγαίνουν σε καραντίνα όσες μέρες απαιτείται, ούτε γίνεται ιχνηλάτηση και απομόνωση κρουσμάτων, στο όνομα των ελλείψεων προσωπικού.

«Εγγύηση για την ενδονοσοκομειακή διασπορά είναι η πολιτική της κυβέρνησης και όσοι υπηρετούν την πολιτική του "κόστους - οφέλους" που υπονομεύει την Υγεία του λαού και έχει προτεραιότητα την υγεία των επιχειρηματικών ομίλων», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι υγειονομικοί δείχνοντας τον πραγματικό υπεύθυνο για την κατάσταση στα νοσοκομεία.

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οι υγειονομικοί δεν φιμώνονται - δεν τρομοκρατούνται!

Στάση εργασίας σήμερα με αφορμή τη νέα απαράδεκτη εισαγγελική παραγγελία σε βάρος γιατρού

Σε τρίωρη στάση εργασίας σήμερα Τετάρτη, από τις 9 π.μ. έως τις 12 μ., και συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα γίνει στις 9.30 π.μ. στη διοίκηση του ΑΧΕΠΑ, μαζί με τα σωματεία εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ και των υπόλοιπων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, καλεί η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών (ΕΝΙΘ), απαιτώντας να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των υγειονομικών.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε στο πλαίσιο των δράσεων ενάντια στις διώξεις, με τελευταία αυτή του Θανάση Σιούλη, μέλους του προεδρείου της ΕΝΙΘ, ο οποίος κλήθηκε σε απολογία στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας που εκδόθηκε μετά από αίτημα του διοικητή του ΑΧΕΠΑ.

Σημειώνουν ότι η κυβέρνηση με τις διώξεις στοχεύει να κλείσει τα στόματα όσων αναδεικνύουν τα προβλήματα στα νοσοκομεία και να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας. Ομως «οι υγειονομικοί ούτε φιμώνονται, ούτε τρομοκρατούνται. Θα συνεχίσουν να πράττουν το καθήκον τους για την υγεία του λαού. Θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα αυτονόητα», αναφέρει η ΕΝΙΘ.

ΟΕΝΓΕ: Η κυβέρνηση στήνει επιχείρηση εκφοβισμού σε βάρος όποιου αναδεικνύει τις ευθύνες της

Την άμεση ανάκληση της δίωξης του Θ. Σιούλη απαιτεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, θυμίζοντας ότι ο εν λόγω γιατρός καλείται σε απολογία «για να διαπιστωθεί αν διέπραξε το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της απειλής διάπραξης εγκλημάτων επειδή, στο πλαίσιο δηλώσεων στις 10/11/2021 στα ΜΜΕ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η εφημερία του ΑΧΕΠΑ ξεκινούσε τότε με πληρότητα 100% στις κλίνες της ΜΕΘ Covid και ότι ανάλογη εικόνα επικρατούσε και στα υπόλοιπα νοσοκομεία».

Και συνεχίζει η ΟΕΝΓΕ: «Ο διοικητής γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι όσα δήλωσε ο συνάδελφος ήταν απόλυτα αληθή και τεκμηριωμένα. Η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και των ΥΠΕ έχουν στήσει επιχείρηση εκφοβισμού και τρομοκράτησης σε βάρος όποιου αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας».

Θυμίζει δε τις αλλεπάλληλες εισαγγελικές διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών υγειονομικών: «Ενάντια στην πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, στην πρόεδρο της ΕΝΙΘ, στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, επίσης υπάρχουν πολλές πειθαρχικές διώξεις ενάντια σε συναδέλφους υγειονομικούς και είναι σε εξέλιξη η μεθόδευση για την εκδικητική απόλυση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου "Αγιος Σάββας" και μέλους του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, Κώστα Καταραχιά.

Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα καταφέρουν να μας φιμώσουν».

Στάση εργασίας ενάντια στην εκδικητική απόλυση

Στάση εργασίας για την Τρίτη 30 Μάρτη αποφάσισε χτες η διοίκηση της ΠΟΕΔΗΝ, μετά από πρόταση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών», για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί ενάντια στην απόλυση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», Κ. Καταραχιά, συνολικά κόντρα στις διώξεις σε βάρος των υγειονομικών και στο κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στις 8.30 π.μ. ο Σύλλογος διοργανώνει ανοιχτή συνέντευξη Τύπου στην πύλη του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ