Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Εκκληση για αίμα και διεκδίκηση για άμεση κάλυψη των τμημάτων αιμοδοσίας

Με αφορμή τη σημαντική μείωση των αποθεμάτων σε προϊόντα αίματος, που οφείλεται στη συνηθισμένη μείωση του αιμοδοτικού πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και στις επιπτώσεις της πανδημίας, οι νοσοκομειακοί γιατροί εκπέμπουν σήμα κινδύνου, απευθύνουν πλατιά έκκληση για αίμα, ενώ ταυτόχρονα απαιτούν από την κυβέρνηση να καλυφθούν άμεσα τα κενά στις μονάδες αιμοδοσίας με μόνιμο προσωπικό.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) υπογραμμίζει ότι «παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στις μονάδες αιμοδοσίας, το πρόβλημα παραμένει» και καλεί τις Ενώσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών να συμβάλουν με κάθε πρόσφορο τρόπο στην προσπάθεια που γίνεται για την κάλυψη των αναγκών σε αίμα. Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους γιατρούς να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες, ενώ χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες που παίρνουν σε αυτή την κατεύθυνση φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς, και επισημαίνει: «15 λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν 3 ανθρώπινες ζωές».

Αντίστοιχα, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ (Νοσοκομειακοί Ιατροί Αθήνας - Πειραιά) επισημαίνει την έγκαιρη διαπίστωση πανελλαδικής ανεπάρκειας στο σύστημα αιμοδοσίας και καταγγέλλει: «Σε πολλές μονάδες αιμοδοσίας υπάρχει έλλειψη προσωπικού, με συνέπεια να έχουν μειωθεί οι βάρδιες αιμοληψίας στα νοσοκομεία καθώς και οι εξορμήσεις στις γειτονιές. Χρειάζεται ενημέρωση του πληθυσμού για εθελοντική αιμοδοσία».

Η ΕΙΝΑΠ απαιτεί από την κυβέρνηση να καλύψει όλες τις ανάγκες των τμημάτων αιμοδοσίας σε προσωπικό, απευθύνει έκκληση στον πληθυσμό να δίνει αίμα και ειδικότερα καλεί «τη νεολαία και τους νέους συναδέλφους να ανταποκριθούν, δίνοντας πρώτοι το παράδειγμα αλληλεγγύης στην κοινωνία. Για να μη θρηνούμε θύματα για μια μονάδα αίματος. Να διεκδικήσουμε μαζί μέτρα ενίσχυσης του συστήματος Υγείας».

Τους 21 έφτασαν οι νεκροί από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι

Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση σε δομές με ευπαθείς ομάδες

Αυξάνεται δραματικά κάθε μέρα ο αριθμός των νεκρών ηλικιωμένων από το γηροκομείο «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης, μετά τη μαζική διασπορά του κορονοϊού στη δομή.

Οπως ανακοινώθηκε κατά τη χτεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, οι νεκροί από τη συγκεκριμένη δομή φτάνουν πλέον τους 21, ενώ υπενθυμίζεται ότι ένας ακόμα ηλικιωμένος έχασε τη ζωή του μετά τη διασπορά του κορονοϊού στον οίκο ευγηρίας «Εστία Παπαγεωργίου», επίσης στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα, καμία ενημέρωση δεν δόθηκε χτες σε σχέση με τους διαγνωστικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε γηροκομείο στο Μοσχάτο μετά την επιβεβαίωση κρούσματος στη δομή.

Σε κάθε περίπτωση, είναι χαρακτηριστικό ότι οι 22 αυτοί θάνατοι στα δύο γηροκομεία της Θεσσαλονίκης αποτελούν το 8% του συνολικού αριθμού των θανάτων σε όλη τη χώρα από την αρχή της πανδημίας.

Αν μάλιστα στον αριθμό αυτό προστεθούν και οι 13 νεκροί από τους νεφροπαθείς στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι», ο σχετικός αριθμός (35 θάνατοι) φτάνει το 13% του συνόλου των νεκρών από κορονοϊό στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τα νέα περιστατικά, όπως τα δεκάδες κρούσματα στη δομή ανήλικων προσφύγων στον Βύρωνα, αναδεικνύουν τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε κλειστές δομές και δομές με ευπαθείς ομάδες.

Σωματεία εργαζομένων και φορείς καταγγέλλουν εδώ και μήνες την εργοδοτική αυθαιρεσία, τις άσχημες εργασιακές συνθήκες και τις μεγάλες ελλείψεις, την απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ και τα μέτρα που εξήγγειλε κατόπιν εορτής η κυβέρνηση για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, είναι ανεπαρκή ή και ανεφάρμοστα, καθώς μεταξύ άλλων διατηρούνται οι ίδιες απαράδεκτες συνθήκες για τους εργαζόμενους.

ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ
Καλούνται στη δουλειά θετικοί και αρνητικοί στον ιό εργαζόμενοι!

Καταγγελία από τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και εργαζόμενους στη δομή

Ο ξενώνας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στον Βύρωνα

Eurokinissi

Ο ξενώνας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στον Βύρωνα
Τις ευθύνες της εργοδοσίας για τα κρούσματα κορονοϊού σε 20 ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και 8 εργαζόμενους στη δομή που διαμένουν στον Βύρωνα, καθώς και τους κινδύνους στους οποίους εκθέτει και όσους κατά τύχη δεν μολύνθηκαν ήδη, καταγγέλλουν ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και εργαζόμενοι στη δομή.

Συγκεκριμένα, ενώ στον ξενώνα που διαχειρίζεται η ΜΚΟ «ΝΟΣΤΟΣ» υπήρχαν επιβεβαιωμένα κρούσματα από την Παρασκευή 28/8 και το προσωπικό υποβλήθηκε σε τεστ, «η διοίκηση της ΜΚΟ απαίτησε από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στη δουλειά κάποιες ώρες μετά τη λήψη των δειγμάτων», χωρίς να έχουν μάθει το αποτέλεσμα του ελέγχου και παρά «τις ρητές εντολές του ΕΟΔΥ πως όλοι οι εργαζόμενοι έπρεπε να παραμείνουν σε καραντίνα».

Μάλιστα, στις αντιδράσεις εργαζομένων η διοίκηση απαντούσε προκλητικά ότι... «δεν αντιλαμβάνονται την ανθρωπιστική φύση της δουλειάς» και ότι «φοβούνται»!

Τελικά, τη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν... από τα δελτία ειδήσεων για την επιβεβαίωση 28 κρουσμάτων, ενώ η ενημέρωση από τη διοίκηση με email ακολούθησε αργότερα.

Ο τραγέλαφος συνεχίστηκε με νέο μήνυμα που καλούσε όλους τους ασυμπτωματικούς εργαζόμενους, αρνητικούς και θετικούς στον ιό, να επιστρέψουν στη δουλειά!

Συγκεκριμένα, όσοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα θα συνεχίσουν να εργάζονται με τα παιδιά, σε βάρδιες 72 ωρών! Μετά το πέρας της βάρδιάς τους «θα πιάνουν δουλειά οι αρνητικοί στο τεστ» για αντίστοιχης διάρκειας βάρδια. Στην περίπτωση που το πρόγραμμα δεν βγαίνει, «τότε θα αναμειχθούν θετικοί με αρνητικούς», φροντίζοντας να... τηρούν αποστάσεις, «πρόβλεψη» που εκτός από εξωφρενική είναι και απολύτως αδύνατη. Κι όλα αυτά σε ξενώνες που δεν καλύπτουν καν τις στοιχειώδες ανάγκες διαβίωσης των παιδιών.

Οι εργαζόμενοι απαιτούσαν μέτρα προστασίας ήδη από το Μάρτη

Τα παραπάνω συμβαίνουν «ενώ η ΜΚΟ είχε απόλυτη γνώση των ευάλωτων περιστατικών που φιλοξενούνται στον ξενώνα», τονίζει ο Σύνδεσμος, και υπενθυμίζει ότι η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων σε ΜΚΟ είχε απαιτήσει από το Μάρτη μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και φιλοξενούμενους.

Επιπλέον, ως απόδειξη της υποστελέχωσης των δομών φιλοξενίας αλλά και της αδιαφορίας των εργοδοτών, το σωματείο επισημαίνει την απουσία νοσηλευτή στον ξενώνα, «με ανειδίκευτους εργαζόμενους να καλούνται να χορηγούν φαρμακευτικές αγωγές και τη διοίκηση της ΜΚΟ να υποστηρίζει πως... δεν βρίσκει νοσηλευτή να καλύψει τη θέση!».

Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν με καταγγελία τους εργαζόμενοι στον ξενώνα, υπογραμμίζοντας ότι από τύχη δεν εμφανίστηκε κρούσμα Covid-19 το προηγούμενο διάστημα.

Οπως επισημαίνουν, «ο ξενώνας Teen Spirit II του ΕΚΠΟΣΠΟ Νόστος φιλοξενεί ασυνόδευτα ανήλικα. Πρόκειται για ανοιχτή δομή φιλοξενίας στην οποία δεν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους ωφελούμενους και τους εργαζόμενους από την έναρξη της πανδημίας, παρά τα αιτήματα των εργαζομένων λόγω της επικινδυνότητας του χώρου».

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την «απαράδεκτη και επικίνδυνη» στάση που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασυνόδευτων ανηλίκων και των εργαζομένων και ξεκαθαρίζουν πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν μπορούν «να γίνονται λάστιχο κατά το δοκούν της κυβέρνησης και της κάθε ΜΚΟ».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Αιτήματα για μέτρα προστασίας κόντρα στα «πρωτόκολλα» της εργοδοσίας

Υπόμνημα με τα αιτήματά του για την προστασία των εργαζομένων και των καταναλωτών στους χώρους του κλάδου έχει καταθέσει στα αρμόδια υπουργεία και τους αντίστοιχους φορείς ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος δέχεται καθημερινά καταγγελίες μέσα από τους εργασιακούς χώρους.

Το μπαράζ καταγγελιών επιβεβαιώνει ότι η εργοδοσία σε επιχειρήσεις όπου εντοπίζονται κρούσματα, επικαλούμενη «επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ», εφαρμόζει μέτρα κατά το δοκούν, μακριά από τα πραγματικά αναγκαία για την προστασία των εργαζομένων και των καταναλωτών.

Το σωματείο έχει παρέμβει τόσο στον ΕΟΔΥ, στην Πολιτική Προστασία και το ΚΕΠΕΚ, όσο και στην εργοδοσία, για να παρθούν άμεσα όλα τα απαιτούμενα μέτρα. Ωστόσο, όπως διαπιστώνει, «δεν υπάρχει σαφής οδηγία και ξεκάθαρη διαδικασία», με αποτέλεσμα ο κάθε εργοδότης να κάνει ό,τι θέλει.

Ο Σύλλογος, μεταξύ άλλων, διεκδικεί: Δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης σε όλους τους εμποροϋπαλλήλους. Τακτική απολύμανση όλων των χώρων των εμπορικών καταστημάτων, των αποθηκών και των γραφείων. Εξασφάλιση του εισοδήματος όλων των εργαζομένων.

Κόντρα στα παραπάνω αυτονόητα αιτήματα, οι εργοδότες «ενδιαφέρονται μόνο για τη συνέχιση της λειτουργίας του καταστήματος και διασφάλισης των κερδών τους».

Σατιρίζοντας τα «πρωτόκολλα» - κουρελόχαρτα που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις, ο Σύλλογος σταχυολογεί μερικές από τις πιο διαδεδομένες εργοδοτικές πρακτικές:

Μια μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων εφαρμόζει το πρωτόκολλο «Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα». Σύμφωνα με αυτό, «αποκρύπτουν για 10 μέρες την ύπαρξη κρούσματος και η ζωή συνεχίζεται, χωρίς υγειονομικά μέτρα, σε βάρος των εργαζομένων και των καταναλωτών!».

Δημοφιλές στις επιχειρήσεις είναι και το πρωτόκολλο «Ενας ίσον κανένας», με βάση το οποίο «το μόνο μέτρο που παίρνεται είναι να μπει σε καραντίνα για 14 μέρες το κρούσμα», ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι συνεχίζουν κανονικά να εργάζονται στο κατάστημα.

Δεν λείπουν και οι επιχειρήσεις που ...συμμορφώνονται με το πρωτόκολλο «Στο κατάστημά μας δεν κολλάει» και ενώ γίνεται γνωστή η ύπαρξη κρούσματος δεν κάνουν τίποτα.

Στο μεταξύ, σήμερα, ο Σύλλογος μαζί με το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής θα πραγματοποιήσουν νέα παρέμβαση στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα για το ζήτημα της προστασίας των εργαζομένων από τη μετάδοση του ιού, καθώς έχουν δεχθεί πολλές και σοβαρές καταγγελίες από εμποροϋπαλλήλους για το πώς διαχειρίζεται η εργοδοσία την ύπαρξη κρουσμάτων σε μια σειρά από καταστήματα.

Παρέμβαση σε ξενοδοχείο στο Ηράκλειο

Παρέμβαση σε ξενοδοχείο μεγάλου ομίλου στο Ηράκλειο, στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι, μετά τις καταγγελίες για επιβεβαιωμένα κρούσματα και προσπάθεια συγκάλυψης από την εργοδοσία, έκαναν την Κυριακή συνδικαλιστές της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Στην παρέμβαση των συνδικαλιστών η διεύθυνση του ξενοδοχείου «αρνιόταν την ύπαρξη κρουσμάτων», ενώ κάλεσε την αστυνομία για ...διατάραξη κοινής ησυχίας. Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, «εργαζόμενοι που περιμένουν τα αποτελέσματα των τεστ, πηγαίνουν κανονικά για δουλειά», τα μέσα προστασίας είναι ελλιπή, τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε μια σειρά από πόστα «έχουν πάει περίπατο», το εστιατόριο προσωπικού «είναι ένα μικρό δωμάτιο χωρίς εξαερισμό», η εντατικοποίηση, η εργοδοτική τρομοκρατία και οι απειλές σε βάρος εργαζομένων «τσακίζουν κόκαλα».

5 ακόμη νεκροί και 207 νέα κρούσματα

Αλλα 207 κρούσματα κορονοϊού στη χώρα ανακοινώθηκαν χτες από τον ΕΟΔΥ, ενώ 5 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 10.524 (ημερήσια μεταβολή 2%), ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 271 από την αρχή της πανδημίας.

Στους 38 ανέβηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, ενώ 153 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από τα χτεσινά 207 νέα κρούσματα, τα 21 είναι εισαγόμενα (20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και 1 πήγε αυτοβούλως για έλεγχο). Αλλα 97 κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική και 29 στη Θεσσαλονίκη. 7 κρούσματα ανακοινώθηκαν στην Ημαθία, από 5 σε Ηράκλειο, Κόρινθο και Πέλλα, από 4 σε Σέρρες και Χανιά, από 3 σε Κοζάνη, Ιωάννινα και Λέσβο, από 2 σε Ζάκυνθο, Πρέβεζα, Αχαΐα, Χαλκιδική και από 1 κρούσμα σε Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Δωδεκάνησα, Εύβοια, Καβάλα, Κεφαλονιά, Κυκλάδες, Λάρισα και Φλώρινα.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ

Σε στάση εργασίας (8 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 9 π.μ., καλεί την Τρίτη 8 Σεπτέμβρη το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιον». Με αφορμή τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, με θέμα την ένταξη των εργαζομένων στο χώρο της δημόσιας Υγείας στο σχετικό καθεστώς, το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στις δημόσιες δομές Υγείας να οργανώσουν στις 8 Σεπτέμβρη μέρα πανελλαδικής δράσης με αίτημα την ένταξή τους στα ΒΑΕ. Η σχετική συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί αρχικά για σήμερα, ωστόσο στη συνέχεια αναβλήθηκε για τις 8/9.

«Απαιτούμε να σταματήσουν η κοροϊδία και η προσβολή απέναντι στους χιλιάδες συναδέλφους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, που είναι η συνεχιζόμενη απόρριψη από όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, του δίκαιου αιτήματός μας για ένταξη στα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα», τονίζει το Σωματείο. Οπως επισημαίνει, πρόκειται για εργαζόμενους που δουλεύουν «σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου», και μάλιστα «χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας», όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι «μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει από SARS-CoV-2 περισσότεροι από 470 συνάδελφοί μας».

Το Σωματείο διεκδικεί: Να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας. Να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Να γίνονται συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 και καταγραφή ως επαγγελματικής ασθένειας κάθε κρούσματος σε εργαζόμενο. Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και νοσηλευομένων. Να προσληφθούν μόνιμοι ιατροί Εργασίας και τεχνικοί Ασφαλείας στις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας, προβάλλοντας τα παραπάνω αιτήματα των υγειονομικών για τα ΒΑΕ και διεκδικώντας ταυτόχρονα να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων που προσλήφθηκαν με συμβάσεις Covid και είναι 3 μήνες απλήρωτοι, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας κ.ά., προχωρά σήμερα, Τετάρτη, σε στάση εργασίας (1 μ.μ - 3 μ.μ.) και σε συνέλευση στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου.

Αντίστοιχα, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ έχει προκηρύξει στάση εργασίας αύριο, Πέμπτη (1 μ.μ. - 3 μ.μ.) και καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στη 1 μ.μ., στο σαλόνι του νοσοκομείου.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Επιταχύνονται οι διαδικασίες δοκιμής και έγκρισης εμβολίων

Μετά τη Ρωσία, ΗΠΑ και Βρετανία προχωρούν σε «διαδικασίες εξπρές»

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις κλινικές δοκιμές και την έγκριση ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, σε συνθήκες εντεινόμενου ανταγωνισμού μεταξύ ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και μονοπωλιακών ομίλων.

Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της βρετανικής «AstraZeneca» έχει περάσει στην τελική φάση δοκιμών στις ΗΠΑ, δήλωσε προχτές η φαρμακευτική εταιρεία. Στις χρηματοδοτούμενες από τις ΗΠΑ κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου θα συμμετάσχουν 30.000 εθελοντές, οι οποίοι θα λάβουν είτε δύο δόσεις του πειραματικού εμβολίου με την κωδική ονομασία AZD1222, σε διάστημα τεσσάρων βδομάδων, είτε ένα εικονικό φάρμακο (placebo), σύμφωνα με την εταιρεία.

Στην «κούρσα» του οικονομικού και γεωπολιτικού ανταγωνισμού, οι δοκιμές του εμβολίου γίνονται υπό το πρόγραμμα της αμερικανικής κυβέρνησης (Operation Warp Speed program), με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγή και της διάθεσης του εμβολίου, αλλά και σχετικών θεραπευτικών αγωγών κατά της Covid-19. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δηλώσει πως το εμβόλιο ενδέχεται να είναι διαθέσιμο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη, πολύ πιο σύντομα από την περίοδο που το αναμένουν οι ειδικοί.

Υπενθυμίζεται ότι προχτές ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δήλωσε πως η Υπηρεσία έχει προετοιμαστεί για να εγκρίνει ένα εμβόλιο πριν από την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών της Φάσης 3, «αν τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων».

Παράλληλα, την περασμένη βδομάδα η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε σχέδια για την έγκριση μελλοντικού εμβολίου χρησιμοποιώντας προσωρινή άδεια από την εθνική ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα, πριν λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, του οποίου η Βρετανία εξακολουθεί να είναι μέλος.

Σχολιάζοντας την επίσπευση των διαδικασιών από τις αμερικανικές και βρετανικές αρχές, ο διευθυντής του ταμείου άμεσων επενδύσεων της Ρωσίας σημείωσε πως τελικά «ακολουθούν τη διαδικασία ταχείας έγκρισης για εμβόλια κορονοϊού που έχει εφαρμοστεί στη Ρωσία» και συγκεκριμένα με το εμβόλιο «Sputnik V», το οποίο δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τις δοκιμές της Φάσης 3. Ο ίδιος ανέφερε πως περισσότερες από 20 χώρες έχουν υποβάλει αίτηση για να αγοράσουν πάνω από 1 δισ. δόσεις του ρωσικού εμβολίου.

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τον μαζικό εμβολιασμό ευπαθών ομάδων και ομάδων κινδύνου το Νοέμβρη ή το Δεκέμβρη, ανακοίνωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Υγείας.

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 25,7 εκατ. και οι καταγεγραμμένοι θάνατοι τους 856.000.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Κριτήριο για την «εφαρμοσιμότητά» τους το «κόστος» για το κεφάλαιο και το κράτος του

INTIME NEWS

Το γεγονός ότι τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση για την πανδημία έχουν ως απαράβατο κριτήριό τους όχι την προστασία της υγείας του λαού, αλλά την... «εφαρμοσιμότητά» τους, δηλαδή το κατά πόσο η εφαρμογή τους «κοστίζει» για το κεφάλαιο, τα κέρδη του και το κράτος του, επιβεβαίωσε και η χτεσινή κυβερνητική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Καθώς το θέμα που κυριάρχησε χτες ήταν το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων και η χρήση μάσκας από τους μαθητές μέσα στις γεμάτες τάξεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σ. Τσιόδρας, παραδέχθηκε ότι η μάσκα είναι «ένα συνεπικουρικό μέτρο» και ότι «μια μάσκα από μόνη της δεν καταργεί την ανάγκη της απόστασης». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα κυνηγούσα και τις 3 προϋποθέσεις μαζί: (...) Εφαρμογή της απόστασης μεταξύ των θρανίων (...) Συχνή υγιεινή των χεριών. Τήρηση της μάσκας», «κατά το δυνατόν αποφυγή της έκθεσης σε συνθήκες ιδιαίτερου συγχρωτισμού».

Καθώς όμως η κυβέρνηση δεν διασφαλίζει τα παραπάνω μέτρα, στοιβάζοντας τους μαθητές ακόμα και σε 25άρια τμήματα, όπως ακριβώς στοιβάζει το λαό στις αστικές συγκοινωνίες, στα καράβια, στα αεροπλάνα κ.ο.κ., ο Σ. Τσιόδρας επισήμανε ότι... «κάθε μέτρο κρίνεται από την εφαρμοσιμότητά του» (χαρακτηρίζοντας π.χ. «ανεφάρμοστο μέτρο στη δική μας πραγματικότητα» το μονό θρανίο).

Μόνο που η «εφαρμοσιμότητα» αυτή δεν καθορίζεται με κάποιον... φυσικό νόμο, αλλά με κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου και του κράτους του, στις οποίες υποτάσσονται όλα τα σχετικά «πρωτόκολλα».

Τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού και της νεολαίας από την πανδημία, όπως οι μαζικές μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και υγειονομικών, το άνοιγμα νέων σχολείων και τάξεων, το άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων και κλινικών κ.ο.κ., κρίνονται ως «μη εφαρμόσιμα» ακριβώς επειδή «κοστίζουν» για το κεφάλαιο και το αστικό κράτος.

«Πολύ σημαντικό μέτρο» οι αποστάσεις στις τάξεις που δεν διασφάλισε η κυβέρνηση...

Οπως σε κάθε περίπτωση που η κυβέρνηση «πετσοκόβει» τα αναγκαία μέτρα για όλο το λαό, έτσι και στα σχολεία, καταφεύγει στο «μπαλάκι» της «ατομικής ευθύνης» και «πρωτοβουλίας». Ετσι, αφού η κυβέρνηση δεν διασφάλισε την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και το μέτρο της τήρησης των αποστάσεων, στη χτεσινή επίσημη κυβερνητική ενημέρωση ούτε λίγο ούτε πολύ ειπώθηκε πως... όποιο σχολείο και όποια τάξη μπορούν από μόνα τους να τηρήσουν τις αποστάσεις των 1,5 ή 2 μέτρων μεταξύ των μαθητών και των θρανίων... «είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό μέτρο»!

Να σημειωθεί ταυτόχρονα η χαρακτηριστική αφωνία των παριστάμενων υφυπουργών της κυβέρνησης για όλα τα παραπάνω...

Ενδεικτική ήταν ωστόσο η απάντηση του υφυπουργού Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, για το θέμα των αναγκαίων διαγνωστικών ελέγχων στα σχολεία. Αφού έκανε σαφές ότι και στα σχολεία οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί, «όπως και στην υπόλοιπη επικράτεια», με τους ελέγχους τελικά να περνούν στην «ατομική ευθύνη» των γονιών («παιδίατρος του σχολείου», στον οποίο αναφέρθηκε ο Σ. Τσιόδρας, έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει...). Ισχυρίστηκε δε ότι «δεν τίθεται θέμα κόστους, είναι δωρεάν».

Αποσιώπησε βέβαια ότι με την ουσιαστική ανυπαρξία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, ο λαός και η νεολαία παραπέμπονται για τεστ στα εξουθενωμένα δημόσια νοσοκομεία ακόμη κι όταν εφημερεύουν, όπου δημιουργούνται τεράστιες ουρές αναμονής και συγχρωτισμού, με ελάχιστο προσωπικό κι εξοπλισμό.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκπαιδευτικοί, γονείς και νέοι να βρεθούν σε κατάσταση αγωνιστικής ετοιμότητας

Σε σχόλιό του σχετικά με τις νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το παιχνίδι της κυβέρνησης με την ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς εξυπηρετεί μόνο τη μετάθεση της συζήτησης από το κεντρικό ζήτημα, που δεν είναι άλλο από τις συνθήκες που ανοίγουν τα σχολεία, αφού αυτές δεν προσφέρουν ασφάλεια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθητές, έχουν διατυπώσει δίκαια και ρεαλιστικά αιτήματα για το πώς πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, τα οποία αποτελούν και ξεκάθαρη απάντηση σε διάφορες μειοψηφικές αντιδραστικές απόψεις, που δεν έχουν άλλωστε καμία σχέση με τις διεκδικήσεις του κόσμου της Εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση απορρίπτει αυτά τα αιτήματα επικαλούμενη προκλητικά το δημοσιονομικό βάρος - λες και ο λαός μας δεν πληρώνει για τη μόρφωση των παιδιών του - ενώ την ίδια στιγμή κάνει "λάστιχο" τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που το Μάη - σε λιγότερο βεβαρημένες επιδημιολογικά συνθήκες - παρουσίαζε ως αναγκαία.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί διάφορες επιστημονικοφανείς θεωρίες για να πετάξει από πάνω της τις σοβαρές ευθύνες που έχει εξαιτίας της αντιλαϊκής και επικίνδυνης πολιτικής της.

Μετά και τις σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων, εκπαιδευτικοί, γονείς, νέοι και νέες έχουν κάθε λόγο να βρεθούν σε κατάσταση αγωνιστικής ετοιμότητας, για να διεκδικήσουν τα αναγκαία μέτρα, να ελέγξουν αν και αυτές ακόμη οι διακηρύξεις της κυβέρνησης υλοποιούνται, αλλά και για να παλέψουν για ένα σχολείο με ουσιαστική ασφάλεια και μόρφωση».

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Πρώτη μέρα λειτουργίας και τα προβλήματα φωνάζουν

Περιοδείες εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε Θεσσαλονίκη και Αττική

Σοβαρά προβλήματα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Θεσσαλονίκης που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους διαπίστωσαν τα κλιμάκια δημοτικών και τοπικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που περιόδευσαν χτες στους βρεφικούς σταθμούς Τριανδρίας και Ξηροκρήνης.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση»: «Παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης, δεν έγιναν τεστ στους εργαζόμενους. Παρατείνονται οι σημαντικές ελλείψεις προσωπικού καθαριότητας (με κριτήριο τις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας σε συνθήκες πανδημίας), ενώ μόλις την προηγούμενη βδομάδα η δημοτική αρχή άρον - άρον προκήρυξε θέσεις λίγων μηνών, όταν η ανάγκη συστηματικής καθαριότητας απαιτεί πολύ περισσότερους και μόνιμους εργαζόμενους.

Η μέχρι τώρα διάψευση της "πανηγυρικής" εξαγγελίας της δημοτικής αρχής για έναρξη της υποχρεωτικής δίχρονης Προσχολικής Αγωγής από φέτος, μπορεί να εμφανίζει μειωμένο αριθμό των εγγεγραμμένων παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ωστόσο αναστατώνει χιλιάδες γονείς που "βρέθηκαν στον αέρα", που πήραν τα νήπια από τους παιδικούς σταθμούς και τα έγραψαν σε νηπιαγωγεία τα οποία είναι αμφίβολο αν και πώς θα λειτουργήσουν. Κι αν ακόμα λειτουργήσουν, θα είναι μέσα σε κοντέινερ στις αυλές των σχολείων».

Καλεί γονείς, εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουν την ασφαλή λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών:

  • Με δέσμευση χώρων για δημιουργία νέων παιδικών σταθμών.
  • Προσλήψεις μόνιμου παιδαγωγικού και προσωπικού καθαριότητας, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων μέσω ΕΣΠΑ.
  • Με μαζική, περιοδική εξέταση και τεστ για όλους τους εργαζόμενους, με ευθύνη και κόστος του κράτους. Με πρόσληψη παιδιάτρων και γιατρών Εργασίας, με αξιοποίηση των δημοτικών ιατρείων.

Μόνο οι παραπάνω προϋποθέσεις μπορούν να εξασφαλίσουν ολιγομελή τμήματα με μειωμένη αναλογία παιδιών - παιδαγωγών, να εξασφαλίσουν την αποφυγή επικίνδυνων συγχρωτισμών.

Περιοδείες έγιναν χτες και σε παιδικούς σταθμούς σε πολλούς δήμους της Αττικής και οι εκλεγμένοι περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν με εκπαιδευτικούς και γονείς για τα προβλήματα και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Ευθύνες κυβέρνησης - δημοτικών αρχών για τις ελλείψεις στην καθαριότητα

Τις ευθύνες κυβέρνησης και δημοτικών αρχών, που αφήνουν τα σχολεία εκτεθειμένα, χωρίς τον αναγκαίο αριθμό καθαριστριών, αλλά και τη διατήρηση του καθεστώτος ομηρίας με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αναδεικνύουν όλη την τελευταία περίοδο οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους όλης της χώρας. Απαιτούν εδώ και τώρα να προσληφθεί με σχέση μόνιμης και πλήρους εργασίας το αναγκαίο προσωπικό ώστε να διασφαλιστεί η καθαριότητα των σχολείων στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.

Παραδείγματα από μια σειρά δήμους αποδεικνύουν ότι με τις προσλήψεις που ανακοίνωσε η κυβέρνησης για την καθαριότητα των σχολείων δεν λύνεται η εξίσωση «καθαρά σχολεία», εκτός κι αν οι καθαριστές/στριες εξοντώνονται στη δουλειά.

Αποκαλυπτικό είναι το παράδειγμα του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, όπου 89 καθαρίστριες (20 μόνιμες, 59 με 10μηνη σύμβαση πλήρους απασχόλησης και 10 μερικής απασχόλησης) καλούνται να καθαρίζουν 107 σχολικές μονάδες με περίπου 1.400 αίθουσες, με την αναλογία ανά εργαζόμενο να διαμορφώνεται περίπου στις 16 αίθουσες.

Με καλύτερες αναλογίες εργαζομένων/αιθουσών, αλλά πάλι με υστέρηση σε προσωπικό, εμφανίζεται η κατάσταση σε μια σειρά άλλους δήμους, ενώ αρκετές είναι και οι περιπτώσεις όπου εγκρίθηκαν λιγότερες θέσεις από αυτές που ζήτησαν οι δήμοι.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του δήμου Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, όπου ζητήθηκαν 78 και εγκρίθηκαν 67. Αλλά και του δήμου Εορδαίας στην Κοζάνη, ο οποίος ζήτησε 60% επιπλέον προσωπικό καθαριότητας και τελικά εγκρίθηκαν 45 θέσεις, όσες ήταν και οι προηγούμενες, ενώ την ίδια ώρα συνταξιοδοτήθηκαν 3 από το μόνιμο προσωπικό καθαριότητας. Δηλαδή θα κληθεί να διασφαλίσει την καθαριότητα των σχολείων με λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Στις 14 Σεπτέμβρη χωρίς τους απαραίτητους όρους για την ασφαλή λειτουργία

Eurokinissi

Χωρίς να εξασφαλίζει τους απαραίτητους όρους για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει τελικά στις 14 Σεπτέμβρη και με πλήρη σύνθεση. Απορρίπτοντας ουσιαστικά κάθε αίτημα γονιών και εκπαιδευτικών και άρα χωρίς να παίρνει μέτρα για την αποφυγή του συγχρωτισμού στα σχολεία που έχουν ήδη πολλά προβλήματα σε υποδομές και ελλείψεις σε προσωπικό, χτες, οι υπουργοί Παιδείας και Εσωτερικών επανέλαβαν ουσιαστικά ότι το μοναδικό μέτρο είναι η ...μάσκα, ενώ για άλλη μια φορά το θέμα της «ατομικής ευθύνης» υπερτονίστηκε, για δασκάλους, γονείς, ακόμα και μικρά παιδιά.

Η έναρξη των μαθημάτων λοιπόν θα γίνει στις 14 Σεπτέμβρη με πλήρη σύνθεση και χωρίς μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Σε ό,τι αφορά την επιλογή της ημερομηνίας αυτής αντί της 7ης Σεπτέμβρη που είχε αρχικά ανακοινωθεί, τονίστηκε πως σημαντικός παράγοντας ήταν το να δοθεί ικανό χρονικό διάστημα από την επιστροφή των εκδρομέων και να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ασυμπτωματικών.

Η υπουργός Παιδείας απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήματα αναφορικά με την τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων μέσα στις τάξεις, καθώς η κυβέρνηση αρνείται ξεκάθαρα να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη και μιλά με μέσους όρους, μακριά από την πραγματικότητα, παραπέμποντας στην εισήγηση της Επιτροπής για τη χρήση μάσκας, ως το μόνο μέσο που θα προστατέψει τους μαθητές και τον περίγυρό τους. Ομως, η μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις δεν είναι αναγκαία μόνο για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά έχει και μεγάλη παιδαγωγική σημασία, μετά από τόσους μήνες που οι μαθητές δεν πήγαιναν σχολείο.

Ειδικά για τα ολοήμερα σχολεία, η υπουργός προέτρεψε τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους, ωστόσο δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις στο κατά πόσο εκεί βρίσκει εφαρμογή το επιχείρημα της κυβέρνησης για σταθερή ομάδα παιδιών στις τάξεις, αφού στο ολοήμερο βρίσκονται παιδιά από όλο το σχολείο και περιλαμβάνεται και η σίτιση (σε κλειστό χώρο, χωρίς μάσκα)... Η υπουργός σημείωσε πως τα μέτρα θα αξιολογούνται και θα επικαιροποιούνται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις προσλήψεις στον τομέα της καθαριότητας των σχολείων. Μίλησε για 5.000 εργαζόμενους με πλήρες ωράριο, αλλά και 4.474 με καθεστώς μερικής απασχόλησης, ωστόσο έκανε λόγο και για ανάγκες που θα καλυφθούν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι για τον εφοδιασμό των σχολείων με αντισηπτικά απαιτείται περίπου 1 εκατ. ευρώ το μήνα, προσθέτοντας ότι την προηγούμενη περίοδο υπήρχε σχετική χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας (θυμίζουμε ότι είχαν υπάρξει και φαινόμενα αυτά να είναι σε μικρές συσκευασίες και να εξαντλούνται πολύ νωρίς) και εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει σχετική μέριμνα από το υπουργείο Εσωτερικών.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι η προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων, με τους ειδικούς να εισηγούνται τη διάθεση μόνο σφραγισμένων και συσκευασμένων ειδών.

Για τον αγιασμό αναφέρθηκε πως εξετάζεται αυτός να γίνει ανά τάξη σε εξωτερικούς χώρους, στο πνεύμα των διαλειμμάτων.

Δικαιολογημένες απουσίες μαθητών

Χτες, ανακοινώθηκαν 10 ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες, εφόσον ανήκουν μαθητές, μπορούν να απουσιάζουν δικαιολογημένα: Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από 6 μήνες από την ολοκλήρωσή της. Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 12 μήνες. Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 24 μήνες. Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία. Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIV και CD4<500). Μαθητές υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone>20mg/μέρα). Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια. Μαθητές με αιμοδυναμική σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια. Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ιόντωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή παιδιά με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου. Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα.

Για τους εκπαιδευτικούς, οι ομάδες αυξημένου κινδύνου παραμένουν οι ίδιες, όπως έχουν οριστεί από την ΚΥΑ της 15ης Μάη.

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται: Παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή, ή διαταραχή συμπεριφοράς. Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους. Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό. Για τις περιπτώσεις αυτές αναφέρθηκε ότι υπάρχει η λύση της προμετωπίδας.

Κρούσμα σε φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού

Κρούσμα κορονοϊού σε φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού εντοπίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν χτες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η φρεγάτα βρίσκεται στη Σούδα, ενώ τον εντοπισμό του κρούσματος ακολούθησαν ιχνηλάτηση και εφαρμογή των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ.

Στο μεταξύ, με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων και του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιήσουν ελέγχους για κορονοϊό σε όλους τους υπόχρεους σε στράτευση που παρουσιάζονται τον τρέχοντα μήνα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
«Μπαλωμένες» και υποστελεχωμένες οι δημόσιες δομές Υγείας

Παρεμβάσεις από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ

Από κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Κοζάνης στην πρώτη φάση της πανδημίας
Από κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Κοζάνης στην πρώτη φάση της πανδημίας
Την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δομές Υγείας στη Δυτική Μακεδονία και στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη αναδεικνύουν με παρεμβάσεις τους οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι παρά τον χρόνο που κερδήθηκε από το λαό και τη νεολαία κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για την ουσιαστική ενίσχυση και θωράκισή τους.

Με «μπαλώματα» προσωπικού η δήθεν ενίσχυση του συστήματος Υγείας

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι ειδικά η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχει μπει με ιδιαίτερη ένταση στη δεύτερη φάση του επιδημικού κύματος, με βάση και τα επίσημα στοιχεία: «Οι εστίες έξαρσης των επιδημικών κρουσμάτων, όπως αυτές που σημειώθηκαν στη Σιάτιστα και την ευρύτερη περιοχή του Βοΐου, στο Νότιο Πεδίο, αλλά και ορισμένα άλλα διάσπαρτα κρούσματα σε Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά και Φλώρινα προκαλούν εύλογα την ανησυχία όλων», επισημαίνει.

Την ίδια ώρα, υπογραμμίζει, παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες δομές Υγείας:

-- «Στα 5 δευτεροβάθμια νοσοκομεία της περιοχής έγιναν ελάχιστες προσλήψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που δεν καλύπτουν ούτε το 20% των κενών θέσεων και αφορούν σε επικουρικό προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι λιγοστές μόνιμες θέσεις των γιατρών που προκηρύχτηκαν το Φλεβάρη - λίγο πριν από την αρχή της επιδημίας - δεν έχουν καλυφθεί ακόμα».

-- «Δεν εξασφαλίστηκε η λειτουργία της ΜΕΘ του ΓΝ Κοζάνηςκαι δεν ικανοποιήθηκαν τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών για επίταξη του ιδιωτικού τομέα και επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, ώστε να εξασφαλιστούν νέες υποδομές αλλά και έμπειροι υγειονομικοί στη λειτουργία όλων των τμημάτων των νοσοκομείων».

-- «Το εργαστήριο της Μοριακής Βιολογίας του ΓΝ Κοζάνης ξεκίνησε τη λειτουργία του στην πρώτη φάση της επιδημίας με 4 άτομα προσωπικό 3μηνης σύμβασης. Μετά την απόλυση των 4 αυτών ατόμων προσλήφθηκαν 4 βιολόγοι και 2 παρασκευάστριες 2ετούς σύμβασης που μαζί με τη 1 επικουρική επιμελήτρια μικροβιολόγο του Νοσοκομείου καταβάλλουν νυχθημερόν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ανάλυση των δειγμάτων, το κλείσιμο τηλεφωνικών ραντεβού και την κατάρτιση των αποτελεσμάτων σε ειδικό πρόγραμμα Η/Υ. Να γιατί το τελευταίο διάστημα, με την αύξηση των τεστ, υπάρχει καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έως και 2 ολόκληρα 24ωρα. Γι' αυτόν το λόγο πολλοί ασθενείς συμπτωματικοί και μη "σπρώχνονται" στον ιδιωτικό τομέα και επωμίζονται το χρηματικό κόστος του διαγνωστικού τεστ».

Η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, καταλήγει η ανακοίνωση, συναισθανόμενη την κρισιμότητα της κατάστασης, κάνει ύστατη έκκληση: Να είναι αυτονόητη η τήρηση των μέτρων με βάση τις επιστημονικές υποδείξεις για την προστασία ολόκληρης της κοινωνίας, αλλά παράλληλα να μη γίνει από το λαό της περιοχής ούτε βήμα πίσω από την απόδοση ευθυνών τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και τοπικών αρχών, όπως και από τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας, όπως επανειλημμένα έχουν εκφράσει εκπρόσωποι και εκλεγμένοι του Κόμματος αλλά και οι φορείς του κινήματος.

Τεράστιες οι ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο Καβάλας

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ για την κατάσταση στην Υγεία και τις θέσεις του ΚΚΕ αναδείχθηκε η επίσης κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες μονάδες Υγείας της περιοχής.

Ο Βασίλης Καταπόδης, Γραμματέας της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, αναφέρθηκε αρχικά στους παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για το 2ο κύμα της πανδημίας, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση δεν μπορεί πια να κρυφτεί, αλλά ούτε και να συνεχίσει να πιπιλάει τα περί "ατομικής ευθύνης" κουνώντας το δάχτυλο στη νεολαία. Οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά είναι τεράστιες».

Συγκεκριμένα για την Καβάλα, αναφέρθηκε στις Ερωτήσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για το Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, για τα σοβαρά προβλήματα που αυτά αντιμετωπίζουν σε ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού αλλά και κτιριακών υποδομών, τονίζοντας πως αυτές παραμένουν αναπάντητες από το υπουργείο Υγείας. Η περιοχή, υπογράμμισε, αντιμετωπίζει ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις δομές Υγείας, ενώ αναβάλλονται συνεχώς τακτικές εξετάσεις και χειρουργεία.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στο Νοσοκομείο Καβάλας, από τις 12 ΜΕΘ που υπάρχουν, ήδη μέχρι την Παρασκευή 28/8 οι 6 από αυτές ήταν καλυμμένες από άλλα περιστατικά πλην κορονοϊού. Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών λειτουργούν με 4 γιατρούς, την ίδια στιγμή που η λειτουργία των κλινικών είναι οριακή. Παράλληλα, από τους 60 τραυματιοφορείς που προβλέπει το σχετικό οργανόγραμμα, υπάρχουν μόλις 8 μόνιμοι και 12 συμβασιούχοι.

Ο Β. Καταπόδης κάλεσε τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία να παλέψουν τώρα για την κάλυψη όλων των κενών προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος Υγείας, με μόνιμη, σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα, για την αύξηση των κλινών ΜΕΘ, όπως και για τη διεκδίκηση μαζικών επαναλαμβανόμενων διαγνωστικών τεστ σε δομές Υγείας, σχολεία, Σώματα Ασφαλείας και χώρους δουλειάς.

ΕΒΡΟΣ
Με ιδιωτικά ασθενοφόρα οι δευτερογενείς μεταφορές ασθενών

Την άμεση πρόσληψη προσωπικού και την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων οχημάτων για την κάλυψη των αναγκών μεταφοράς ασθενών στα νοσοκομεία του Εβρου απαιτεί το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Εβρου.

Οπως αναφέρει σε αντίστοιχη ανακοίνωσή του, «την ώρα που η κυβερνητική προπαγάνδα αναμασά ότι "το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι έτοιμο και ενισχυμένο" για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθημερινά έρχονται στην επιφάνεια οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία σε προσωπικό και δομές». Μία από αυτές, σύμφωνα με καταγγελίες του τελευταίου διαστήματος στον τοπικό Τύπο, τις οποίες επιβεβαίωσε η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης στο σωματείο, είναι το γεγονός ότι λόγω αδυναμίας του ΕΚΑΒ να ανταποκριθεί και στις δευτερογενείς μεταφορές, οι ασθενείς αναγκάζονται να μετακινούνται με ιδιωτικά ασθενοφόρα από και προς τα νοσοκομεία της περιοχής, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με ποσά των 100 έως και 150 ευρώ!

Το Σωματείο, αφού απευθύνθηκε για το ζήτημα στην 4η ΥΠΕ, απέστειλε έγγραφο στη διοίκηση του νοσοκομείου, ζητώντας να ενημερωθεί για τις καταγγελίες και το πότε θα δοθεί οριστική λύση σε αυτό το βασικό πρόβλημα, με τη διοίκηση να απαντά πως γίνεται προσπάθεια για την πρόσληψη προσωπικού...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Καταγγέλλουν τις νέες καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων

Τις καθυστερήσεις, με ευθύνη της κυβέρνησης, στην πληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών για πολλοστή φορά καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Είναι η πολλοστή φορά που καθυστερείτε να μας πληρώσετε δεδουλευμένες εφημερίες και υπερωρίες. Είναι η τρίτη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο που αναγκαζόμαστε να παρέμβουμε για να κάνετε το αυτονόητο. Απαιτούμε να εκταμιευτεί άμεσα το κονδύλι του τρίτου τριμήνου και να πληρωθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες».

Σε αντίστοιχη ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιον» τονίζει: «Απλήρωτοι για τις εφημερίες και την εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και αργίες παραμένουν οι εργαζόμενοι του Θριάσιου Νοσοκομείου, του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας και των υπόλοιπων δημόσιων μονάδων Υγείας, λόγω της μη εκταμίευσης των αναγκαίων κονδυλίων για το 3ο τρίμηνο 2020 (Ιούλης - Αύγουστος - Σεπτέμβρης).

Ακόμα επισημαίνει πως «παραμένει απαράδεκτα χαμηλή η αποζημίωση για τις εφημερίες και την εργασία νυχτερινή και σε αργίες και Κυριακές των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας, που εργάζονται μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης». Ενδεικτικά αναφέρει ότι ένας εργαζόμενος με 10ετή προϋπηρεσία παίρνει ως αποζημίωση για 8ωρη νυχτερινή βάρδια 19,95 ευρώ μεικτά (κατηγορίας ΠΕ), 18,83 ευρώ μεικτά (ΤΕ), 14,7 ευρώ μεικτά (ΔΕ) και 13,02 (ΔΕ). «Αντίστοιχα απαράδεκτα χαμηλό είναι το ωρομίσθιο για τη 17ωρη ή 24ωρη ενεργό εφημερία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι για τους ειδικευόμενους είναι μόλις 4,48 ευρώ μεικτά, για τους επιμελητές Β είναι 5,58 ευρώ μεικτά, για τους επιμελητές Α είναι 6,73 ευρώ μεικτά και για τους διευθυντές είναι 7,05 ευρώ μεικτά.

Μόνο αγανάκτηση λοιπόν μας προκαλούν οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων της άρχουσας τάξης για τα δισ. ευρώ επιδοτήσεων στους τουριστικούς, ξενοδοχειακούς και λοιπούς επιχειρηματικούς ομίλους από το "Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης"».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ