Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Σε δήλωσή του για την απόσυρση των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σημείωσε:
«Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο κ. Βρούτσης ήταν ειδικός στα χατίρια προς τη μεγαλοεργοδοσία και τον αντικομμουνισμό. Τελευταία μάθαμε ότι ειδικεύεται και στην τηλεκατάρτιση. Σε κάθε περίπτωση, το σκάνδαλο των "ΚΕΚ Βρούτση" βαραίνει όλη την κυβέρνηση, που έχει "Βρούτσηδες" για να της κάνουν και τη βρώμικη δουλειά. Εστω και τώρα να εξασφαλιστεί ότι οι επιστήμονες θα πάρουν ολόκληρο το επίδομα των 800 ευρώ».
Η κυβέρνηση το μάζεψε άρον άρον, αλλά και πάλι δεν εντάσσει τους δικαιούχους στο επίδομα των 800 ευρώ
Από πρόσφατη κινητοποίηση Επιτροπών Αγώνα Επιστημόνων στο υπουργείο Εργασίας |
Οι αντιδράσεις αφορούσαν καταρχήν την εξαίρεση των επιστημόνων από το επίδομα των 800 ευρώ και στη συνέχεια τον εμπαιγμό τους από τους φορείς κατάρτισης, στους οποίους θα κατευθύνονταν πάνω από 80 εκατ. ευρώ, το 40% δηλαδή του συνολικού ποσού.
Με χτεσινή δήλωσή του, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα καταργείται καθώς «το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την κυβέρνηση».
Μέχρι προχτές, πάντως, και παρά τα «μαργαριτάρια» που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση και το υπουργείο υπερασπίζονταν την επιλογή τους να μπουκώσουν με ρευστό ΚΕΚ και σχολάρχες για ένα πρόγραμμα που φώναζε από μακριά για τη σκοπιμότητά του.
Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση εξαίρεσε από το έκτακτο επίδομα δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες αυτοαπασχολούμενους. Αντί αυτού, τους υποσχέθηκε μια επιταγή 600 ευρώ (voucher), εφόσον όμως συμμετάσχουν σε προγράμματα τηλεκατάρτισης 100 ωρών, μετατρέποντάς τους σε «πελατεία» για τους ιδιοκτήτες των ΚΕΚ και των κολεγίων, που θα αναλάμβαναν με το αζημίωτο την «εκπαίδευσή τους».
Εδωσε ταυτόχρονα τη δυνατότητα σε εργοδότες να πιέζουν εργαζόμενους επιστήμονες με «μπλοκάκι» να δουλεύουν χωρίς μισθό, αφού θα «πληρώνονταν» με voucher.
Το ΚΚΕ είχε αναδείξει το θέμα από την πρώτη στιγμή, καταγγέλλοντας την κοροϊδία κυβέρνησης και σχολαρχών. Με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και παρεμβάσεις, είχε ζητήσει να καταργηθεί το πρόγραμμα και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες να πάρουν κι αυτοί το επίδομα των 800 ευρώ.
Η εμπλοκή των ιδιοκτητών ΚΕΚ και σχολαρχών επιβεβαιώθηκε και από την «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του υπουργείου Εργασίας», από την οποία προέκυψε ότι το κέρδος των μεσαζόντων, ΚΕΚ και κολεγίων, μόνο από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ανερχόταν στα 84.760.740 ευρώ!
Οπως προκύπτει πάντως, η εμπλοκή των διαφόρων φορέων κατάρτισης είναι πάγια πρακτική, νομοθετημένη από το 2011, με κατευθύνσεις της ΕΕ. Με ευθύνη δηλαδή όλων των κυβερνήσεων, και με τον μανδύα της διαφάνειας, «ροκανίζονται» από ΚΕΚ, σχολάρχες και λοιπά αρπακτικά τεράστια ποσά, αντί αυτά να πηγαίνουν για την προστασία των ανέργων.
Βέβαια, η πολιτική αυτή δεν αναιρείται ούτε από την κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με αφορμή το voucher των επιστημόνων ούτε με την «αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης», που εκ των υστέρων και μετά το φιάσκο υπόσχεται για ξεκάρφωμα η κυβέρνηση.
Την πλήρη αντίθεσή της στο γεγονός ότι γιατροί που εργάζονται σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή κλινικές με ασθενείς και πληθυσμό υψηλού κινδύνου καλούνται ταυτόχρονα να εργάζονται με δίωρη απασχόληση στο Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή», στο νεοσύστατο τμήμα που λειτουργεί ως θεραπευτήριο νοσούντων από Covid-19, εκφράζει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ).
Οπως επισημαίνει, στη δομή αυτή «πρέπει να απασχολείται προσωπικό αποκλειστικά εμπλεκόμενων με την παροχή υπηρεσιών υγείας σε αυτήν, σε ένα πλαίσιο οργανωμένης νοσηλευτικής μονάδας βάσει προδιαγραφών». Στην ανακοίνωσή της, η ΕΙΝΚΥΛ σημειώνει μεταξύ άλλων πως το γεγονός αυτό «αποκαλύπτει ότι δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη και σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των εκτάκτων εξελίξεων στον νομό. Η 5η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας υπολόγισαν στο φιλότιμο και την προσφορά των ιατρών, που για μια ακόμη φορά με αυταπάρνηση στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων».
Η ΕΙΝΚΥΛ επαναφέρει το αίτημά της για επίταξη του ιδιωτικού τομέα και ένταξη στον κεντρικό σχεδιασμό, ζητώντας ταυτόχρονα από το υπουργείο να στελεχώσει με μόνιμο προσωπικό τις δομές του ΕΟΔΥ και να προκηρυχθούν όλες οι αντίστοιχες κενές θέσεις για τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, ώστε να μην αποδυναμώνονται δομές του συστήματος μέσω της ανακύκλωσης της ελλιπούς στελέχωσης.
Να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και ασθενών στις δημόσιες μονάδες Υγείας απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου και σε αυτό το πλαίσιο ζητά να τεθούν σε προληπτική «καραντίνα» όλοι οι εργαζόμενοι που είναι στενές επαφές της νοσούσας εργαζόμενης στο νοσοκομείο.
Οπως επισημαίνει, την περασμένη Δευτέρα, στην εφημερία της Ορθοπεδικής κλινικής εντοπίστηκε άλλο ένα θετικό δείγμα στην εξέταση για SARS-CοV-2 σε ασθενή με ορθοπεδικό πρόβλημα, ενώ και στη ΜΕΘ του νοσοκομείου ήταν θετικό το αποτέλεσμα στον επαναληπτικό εργαστηριακό έλεγχο σε νοσηλεύτρια. Το Σωματείο είχε καταθέσει από τις 13/4 σχετικό υπόμνημα, μετά το θετικό αποτέλεσμα σε εξέταση για SARS-CοV-2 σε γιατρό στη ΜΕΘ και σε νοσηλευόμενο ασθενή στη Β' Παθολογική κλινική, ωστόσο καταγγέλλει ότι ακόμη και σήμερα δεν έχουν παρθεί τα αναγκαία πρόσθετα μέτρα.
«Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν τέθηκαν σε καραντίνα εργαζόμενοι που ήρθαν σε στενή επαφή, που, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θεωρείται υψηλού κινδύνου (για περισσότερο από 15', σε απόσταση μικρότερης του μισού μέτρου και χωρίς χρήση μάσκας) και για τους οποίους οι διεθνείς οδηγίες προβλέπουν να παραμένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, ενώ ακόμα και με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για μία εβδομάδα», καταγγέλλει το Σωματείο.
Υπενθυμίζει εξάλλου ότι καθώς η ΜΕΘ αποτελεί τμήμα όπου νοσηλεύονται ασθενείς υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση Covid-19, για την επιστροφή εργαζομένων που νόσησαν ή εκτέθηκαν στον νέο κορονοϊό, στην εργασία τους, οι σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ προβλέπουν ως αναγκαία προϋπόθεση να υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου σε δύο διαδοχικά δείγματα ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος με διαφορά λήψης 24 ώρες.
Με βάση τα παραπάνω, το Σωματείο απαιτεί να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες ενέργειες για: Να τεθούν σε προληπτική «καραντίνα» όλοι οι εργαζόμενοι που είναι στενές επαφές με τους νοσούντες. Να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς/προσυμπτωματικούς νοσούντες στους εργαζόμενους και τους υπόλοιπους ασθενείς. Να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση του συνόλου των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 και καταγραφή και αναγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και τον ασφαλιστικό φορέα της επαγγελματικής ασθένειας - λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό. Να εξασφαλιστούν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων μασκών αναπνευστικής προστασίας (FFP2, FFP3, N95 κ.λπ.) και όχι απλών χειρουργικών μασκών. Να αναπτυχθούν περισσότερα δημόσια εργαστήρια για τη διενέργεια της σχετικής εξέτασης. Να γίνει άμεση προμήθεια του αναγκαίου μηχανήματος και των αντίστοιχων αναλωσίμων για να διενεργείται η εξέταση και στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, 7 είναι τα νέα κρούσματα κορονοϊού, συνολικά 2.408. Οι διασωληνωμένοι είναι 55, με μέση ηλικία τα 67 έτη και 51 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Οι θάνατοι παραμένουν 121, με μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί κλινικά 56.944 δείγματα.
Σε ό,τι αφορά τα επιστημονικά δεδομένα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτ. Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, αναφέρθηκε στη συμβολή πολλών ιατρικών ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση του ιού, όπως οι παθολογοανατόμοι. Μίλησε για την επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σύμφωνα με την οποία ο ιός εντοπίζεται στα ενδοθηλιακά κύτταρα πολλών οργάνων και το συγκεκριμένο εύρημα αναμένεται να διαδραματίσει το ρόλο του στη διαλεύκανση του μηχανισμού λοίμωξης από τον ιό.
Σχετικά με τη σταδιακή άρση των μέτρων, ενημέρωσε ότι βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η συζήτηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Ως στόχος παραμένει η επιτήρηση του ιού και η παρακολούθηση για τυχόν ιογενείς αλλαγές. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα μέτρα συνέβαλαν κατά 80% στη μείωση της διασποράς της νόσου. Για την πιθανότητα να ανοίξουν τα σχολεία, επισημάνθηκε ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο και ότι τελικά ο ρόλος τους στη διασπορά και τη μετάδοση δεν φαίνεται μεγάλος.
«Η κοινωνία πρέπει να ανοίξει από τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες», ωστόσο τα κριτήρια επηρεάζονται για «το τι ακολουθεί από το άνοιγμα στις οικογένειες, όταν υπάρχουν ευπαθή άτομα στην οικογένεια». Το κλείσιμο των σχολείων στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με την Επιτροπή, είχε επίδραση 15 - 20% και είναι διαθέσιμο μαθηματικό «εργαλείο» για το πώς και πόσο γρήγορα θα επηρεάσει την καμπύλη της νόσου. Επίσης συζητιέται το ενδεχόμενο χρήσης της μάσκας από το γενικό πληθυσμό κυρίως σε κλειστούς χώρους κι αναμένεται να εκδοθούν ειδικές οδηγίες τις επόμενες μέρες και να επεκταθούν τα κριτήρια ελέγχων για τα τεστ.
Τυχόν τοπικές αναζωπυρώσεις που θα αφορούν την κοινότητα θα επηρεάσουν τη λήψη μέτρων, ενώ η επιδημία μπορεί να φθίνει αλλά «είναι αδύνατο να σβήσει όταν υπάρχουν μικρές φωτιές που σιγοκαίνε. Οσο θα ανοίγει η χώρα και τα μέτρα θα χαλαρώνουν, θα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες διασποράς. Είναι αδύνατο να μην εκτεθούμε στον ιό. Αυτό που θα γίνει είναι η σταδιακή έκθεση στον ιό και όχι η μαζική», διευκρίνισε ο Σ. Τσιόδρας, επιβεβαιώνοντας ότι στρατηγική της κυβέρνησης ήταν από την πρώτη στιγμή να αποφύγει την κατάρρευση του ξεχαρβαλωμένου συστήματος Υγείας.
Τέλος, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε το «αφήγημα» της «ενίσχυσης» και «ετοιμότητας» του δημόσιου συστήματος Υγείας, τη στιγμή που όλοι ομολογούν ότι έχει μετατραπεί σε σύστημα της μιας νόσου, καθώς οι ιατρικές πράξεις και θεραπείες σχεδόν για όλες τις υπόλοιπες έχουν «παγώσει». Σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα συνεχίσουν να λειτουργούν δομές αποκλειστικά για την αντιμετώπιση του Covid-19.
Εντατικές προετοιμασίες από τα συνδικάτα, που αποφασίζουν στάσεις εργασίας και άλλες παρεμβάσεις για την ερχόμενη Τρίτη
Από προηγούμενη παρέμβαση των οικοδόμων στο υπουργείο Εργασίας |
Για τη μέρα εκείνη αποφασίζονται ή ήδη προγραμματίζονται στάσεις εργασίας, συνελεύσεις και συγκεντρώσεις σε κλάδους και χώρους που βρίσκονται σε λειτουργία, παραστάσεις διαμαρτυρίας και παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους που έχουν βρεθεί μαζικά στην ανεργία, για εκείνους που αντιμετωπίζουν το συνδυασμό εκ περιτροπής εργασίας, αναστολής συμβάσεων και άλλων αντεργατικών μέτρων.
«Πληρώσαμε πολλά. Δεν θα πληρώσουμε ξανά!», είναι το σύνθημα με το οποίο το ΠΑΜΕ καλεί συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργαζόμενους να αγκαλιάσουν αυτήν τη νέα πρωτοβουλία (βλέπε αναλυτικά στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ), σχεδιάζοντας την παρέμβαση ανάλογα με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε κάθε κλάδο και χώρο, επιλέγοντας την πιο πρόσφορη μορφή, για να ακουστεί δυνατά η φωνή της διεκδίκησης, προετοιμάζοντας παράλληλα την απεργία της Πρωτομαγιάς.
Από τη μέρα πανελλαδικής δράσης για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ |
Στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη χιλιάδων εργαζομένων του κλάδου στο επίδομα των 800 ευρώ, από το οποίο αρχικά είχαν εξαιρεθεί.
«Δε σταματάμε τον αγώνα και τη διεκδίκηση», τονίζει η Ομοσπονδία, η οποία συνεχίζει τις παρεμβάσεις της για τους εργαζόμενους που εξακολουθούν να αποκλείονται από το επίδομα, όπως οικοδόμοι που δούλευαν στα κοινωφελή προγράμματα και τώρα έχουν μείνει άνεργοι χωρίς δικαίωμα επιδότησης, οικοδόμοι και άλλοι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε αρχαιολογικά σκάμματα.
Μπροστά στην Πρωτομαγιά, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει πως ο φετινός εορτασμός της «πρέπει να βρει την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που ζουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες της πανδημίας και συνειδητοποιούν ότι η επόμενη μέρα θα είναι πιο αντεργατική, με στόχο να φορτωθούν στην πλάτη τους τα σπασμένα της κρίσης, πιο αποφασισμένους να δώσουν μάχες και να δυναμώσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής τους και να οικοδομήσουν τις προϋποθέσεις για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, εξαθλίωση, πολέμους και κρίσεις».
«Οι εργαζόμενοι στα Ξενοδοχεία και στον Επισιτισμό έχουμε "μπουχτίσει" από θυσίες, πότε για τις κρίσεις τους και πότε για την ανάπτυξή τους. Καταλαβαίνουμε καλά πού οδηγεί η επόμενη μέρα και η περιβόητη "διάσωση" του κλάδου. Οσα δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν μέχρι σήμερα οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι κυβερνήσεις τους, θέλουν να τα περάσουν τώρα στο όνομα της κρίσης της πανδημίας, του αόρατου εχθρού, της "επανεκκίνησης"», τονίζει το Συνδικάτο.
«Στις 28 Απρίλη, οι εργαζόμενοι στα Ξενοδοχεία και στον Επισιτισμό ενώνουμε τις φωνές μας και τις διεκδικήσεις μας. Από τώρα και όχι μετά, παλεύουμε με όσα μέσα διαθέτουμε ώστε να μην πληρώσουμε για άλλη μια φορά εμείς», καταλήγει.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στη μέρα πανελλαδικής δράσης, στις 28 Απρίλη, οπότε θα ξεδιπλωθούν μια σειρά από παρεμβάσεις μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς. Οπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο της προετοιμασίας, ήδη έχουν ξεκινήσει περιοδείες και εξορμήσεις, ενώ τις επόμενες μέρες θα πυκνώσουν το πρόγραμμα και η δουλειά με το κοινό πλαίσιο πάλης των σωματείων.
Η συνέντευξη οργανώθηκε από τα Σωματεία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Γραφικών Τεχνών και Χάρτου, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Επισιτιστικών Προϊόντων, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδας και την Επιτροπή Εργαζομένων στην ανακύκλωση.
Ο Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασε συνοπτικά την κατάσταση στους κλάδους και ανάδειξε την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για τη δημιουργία Κέντρου Υγείας στη ΒΙΠΕ, μόνιμη παρουσία γιατρού Εργασίας, τακτική απολύμανση των χώρων όπου συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι, αλλά και των λεωφορείων που μεταφέρουν τους εργαζόμενους, κ.ά.
Ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, μεταξύ άλλων κατήγγειλε ότι μια σειρά από αντεργατικά μέτρα ψηφίζονται αυτήν την περίοδο για να διατηρηθούν και μετά την πανδημία. Εφερε ως παράδειγμα την «ΚΛΕΜΑΝ», όπου προετοιμάζουν το έδαφος για μονιμοποίηση όσων περιλαμβάνονται στις ΠΝΠ, την «Alumil», όπου ακούγονται ήδη διάφορα για μειώσεις μισθών, 4ήμερα εργασίας, μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική με 6ωρα κ.ά.
Τέλος, ο Γιώργος Καραγιάννης, πρόεδρος του Σωματείου Γραφικών Τεχνών και Χάρτου, αναφέρθηκε σε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε άλλες χώρες για να αναδείξει ότι η επίθεση είναι ενιαία, στο έδαφος και της πανδημίας.
Καθημερινές παρεμβάσεις για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας |
«Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα, την υγεία, τη ζωή μας. Δεν τα παραχωρούμε σε κυβέρνηση και καπιταλιστές». Πίσω από το πανό με το σύνθημα αυτό, εργαζόμενοι από τους δύο κλάδους, που περιλαμβάνονται στους κλάδους της «πρώτης γραμμής», διαμαρτυρήθηκαν για την επίθεση στα δικαιώματά τους, που εξαπολύει η εργοδοσία, με όπλο τους αντεργατικούς νόμους αλλά και τις πρόσφατες ρυθμίσεις της κυβέρνησης μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, ζητώντας συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Ωστόσο, για μια ακόμα φορά η τελευταία αρνήθηκε να συναντηθεί με τους προέδρους των συνδικαλιστικών οργανώσεων, να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους δουλειάς, τις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια των δύο κλάδων, να απαντήσει στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους. Αντίθετα, τους παρέπεμψε σε διοικητικούς παράγοντες του υπουργείου, οι οποίοι δήλωσαν αναρμόδιοι να απαντήσουν στα ζητήματα που τέθηκαν.
Στους κλάδους του Φαρμάκου και των Τροφίμων - Ποτών οι συνθήκες της πανδημίας έχουν οξύνει την επίθεση της εργοδοσίας, όπως επιβεβαιώνει η πείρα από την καθημερινή δράση των Ομοσπονδιών και των σωματείων. Κοινή συνισταμένη για τους εργαζόμενους είναι η εντατικοποίηση, καθώς σε πάρα πολλές επιχειρήσεις έχει αυξηθεί ο φόρτος εργασίας, πράγμα που μεταφράζεται σε υπερωρίες, δουλειά τα Σάββατα και τις Κυριακές, μεγάλη κούραση και επιβάρυνση για τους εργαζόμενους.
Την αποθράσυνση της εργοδοσίας, που από τη μια επιβάλλει εκ περιτροπής εργασία και προχωρά σε απολύσεις και από την άλλη ξεζουμίζει τους εργαζόμενους με υπερωρίες και δουλειά τα Σαββατοκύριακα, κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τροφίμων, Μανώλης Καραντούσας, απαιτώντας να παρθούν πίσω οι αντεργατικές ρυθμίσεις των ΠΝΠ. «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πληρώσουν την πανδημία», τόνισε και κάλεσε τα σωματεία να συνεχίσουν τον αγώνα.
Τη στάση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στηλίτευσε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμάκου. Αναφερόμενη στην εντατικοποίηση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αλλά και την επίθεση που ξεδιπλώνει η εργοδοσία, ξεκαθάρισε πως η δράση των σωματείων θα συνεχιστεί και θα δυναμώσει.
«Αρκετά έχουμε πληρώσει. Δεν θα εκχωρήσουμε τα δικαιώματά μας, το δικαίωμά μας να γυρνάμε υγιείς στο σπίτι μας μετά τη δουλειά», τόνισε. Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε τα σωματεία να προετοιμάσουν την απεργία της Πρωτομαγιάς και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες με τις οποίες θα πάρουν μέρος στη μέρα δράσης, δίπλα σε σωματεία και εργαζόμενους από άλλους κλάδους, την Τρίτη 28/4.
Στο μεταξύ, σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας καλεί το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής τους εργαζόμενους που έχουν απολυθεί μαζικά από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο της Αττικής.
«Εδώ και ένα μήνα εκατοντάδες εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Αθήνας βρίσκονται στον "αέρα"», καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο και επισημαίνει ότι εκτός από τις χιλιάδες αναστολές συμβάσεων έχουν γίνει και εκατοντάδες απολύσεις. Στο μεταξύ, όλο αυτό το διάστημα το υπουργείο «κρατά "σιγήν ιχθύος" στα αιτήματα των εργαζομένων αλλά και στις προσπάθειές τους για συνάντηση».
Ειδικότερα στις εταιρείες «Swissport» και «Skyserv» η εργοδοσία έχει «λήξει» τις συμβάσεις του 70% του προσωπικού μέσα στο Μάρτη, με αποτέλεσμα 400 περίπου εργαζόμενοι να έχουν βρεθεί «άνεργοι χωρίς καμία στήριξη, ενώ πολλοί από αυτούς δεν δικαιούνται ούτε το επίδομα ανεργίας». Το Εργατικό Κέντρο διεκδικεί να συμπεριληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς εξαίρεση στην αποζημίωση των 800 ευρώ και στις διατάξεις για μείωση του ενοικίου, να επιστρέψουν όλοι στις θέσεις εργασίας τους, καθώς πρόκειται για προσωπικό που δουλεύει επί σειρά ετών και οι συμβάσεις τους θα πρέπει αυτοδίκαια να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, αναδεικνύοντας ζητήματα εντατικοποίησης, εργοδοτικής ασυδοσίας, ελλιπών μέτρων προφύλαξης κ.ά., πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη, στις 12 μ., το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου. Στην κινητοποίηση συμμετέχει επίσης η Ομοσπονδία του κλάδου.
Ανακοίνωση - κάλεσμα στη μέρα δράσης την ερχόμενη Τρίτη
Να δώσουμε αγωνιστική απάντηση με τις συλλογικές μας διαδικασίες και τα συνδικάτα μας στους επιχειρηματικούς ομίλους, στην κυβέρνηση και στο υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό, που θέλουν να μας έχουν και μετά την πανδημία σκλάβους και με το κεφάλι στα σκέλια. Με δουλειά από το πρωί έως το βράδυ όπου, όπως θέλουν και όσο θέλουν για να μας δίνουν ορισμένα ψίχουλα».
Στην ανακοίνωση - κάλεσμα το ΠΑΜΕ σημειώνει ακόμα: «Η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τα περιοριστικά μέτρα και την αντικειμενική ανασφάλεια των εργαζομένων μπροστά στα αποτελέσματα της πανδημίας, προχώρησε σε ισχυρό χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, έδωσε το "πράσινο φως" στην εργοδοσία να κάνει ό,τι θέλει. Παράλληλα, δεν σταμάτησε να μπουκώνει με δώρα δισεκατομμυρίων όλο και περισσότερο την εργοδοσία με μέτρα προς όφελός της, στο όνομα μάλιστα της αντιμετώπισης της κρίσης, για να μείνουν, όπως λένε όλοι με μια φωνή, "όρθιες οι επιχειρήσεις".
Κυβέρνηση και εργοδοσία αξιοποιούν την πανδημία για να επιταχυνθούν μέτρα και αναδιαρθρώσεις, επιδιώκοντας να σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει.
Οι έκτακτες αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που ψηφίστηκαν εν μέσω της πανδημίας, περιλαμβάνουν μέτρα που διευκολύνουν την ένταση της εκμετάλλευσης, παρέχοντας στους επιχειρηματικούς ομίλους και την εργοδοσία μια πρωτοφανή ασυλία για να εφαρμόζουν συνδυαστικά κάθε μέτρο ξεχαρβαλώματος των εργασιακών σχέσεων. Από την εκ περιτροπής εργασία μέχρι τις απλήρωτες υπερωρίες, τη χωρίς όριο μετακίνηση των εργαζομένων, τις αναγκαστικές άδειες, τις αναστολές συμβάσεων κ.λπ.
Την ίδια στιγμή, αίρουν κάθε περιορισμό για την πολιτική επιστράτευση και επίταξη απεργών, επιδιώκοντας να "νομιμοποιηθεί" στη συνείδηση των εργαζομένων η διευρυμένη καταστολή, να μπουν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες στο "γύψο"!
Τα επιτελεία της ΕΕ, η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ και οι υπόλοιπες εργοδοτικές ενώσεις, μαζί με τους χρήσιμους κονδυλοφόρους τους, μιλούν από σήμερα για τη "δύσκολη επόμενη μέρα", προετοιμάζοντας τον εργαζόμενο λαό να δεχτεί τη μονιμοποίηση των υποτιθέμενων "έκτακτων" αντεργατικών μέτρων.
Το σύνολο των πρόσφατων απαιτήσεων του ΣΕΒ επιβεβαιώνει ότι εργοδοσία και κυβέρνηση, με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, αξιοποιούν ακόμη και την πανδημία για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Δεν τους φτάνουν όσα πήραν, αλλά απαιτούν νέες επιδοτήσεις, νέα δώρα.
Εχουν σχέδιο να φορτώσουν και αυτήν την κρίση στους εργαζόμενους, προχωρώντας ακόμα πιο αποφασιστικά σε μεταρρυθμίσεις για την παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης, όπως και των πολύμορφων ενισχύσεων του κεφαλαίου.
Σχεδιάζουν για την "επόμενη μέρα" να μην αφήσουν τίποτα όρθιο! Θέλουν να αποδεχτούμε να ξαναπληρώσουμε το "μάρμαρο", με νέες θυσίες, με ανεργία, με κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης βραχείας διάρκειας, με μεγαλύτερη συμπίεση των μισθών, με διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων, με τη γενίκευση της "ελαστικής" απασχόλησης, με το χτύπημα της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης και δράσης».
«Δεν είμαστε "όλοι μαζί" ούτε υπάρχει "εθνική ομοψυχία"!», ξεκαθαρίζει το ΠΑΜΕ και συνεχίζει: «Τα συμφέροντα και οι ανάγκες των εργαζομένων ποτέ δεν ταυτίζονται με αυτά των εκμεταλλευτών τους. Και στα "καλά" και στα "δύσκολα" του καπιταλισμού, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που μονίμως πληρώνουν με θυσίες την ανάπτυξη και την κρίση του. Εχουμε πικρή πρόσφατη εμπειρία που η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει τα χειρότερα σενάρια!
Μένουμε ενωμένοι, δυνατοί, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, τις διεκδικήσεις μας! Δεν πρέπει να επιτρέψουμε, με αφορμή την πανδημία, την καταπάτηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και την ένταση της εκμετάλλευσης μέσα στους εργασιακούς χώρους! Δεν πρέπει να γίνουμε ξανά τα θύματα στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, στην ανάπτυξη που οραματίζονται.
Στις 28 Απρίλη, εκατοντάδες σωματεία και συνδικάτα της χώρας οργανώνουμε μέρα δράσης στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα οι εργαζόμενοι, με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού.
Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την επιτυχία και αυτής της κινητοποίησης. Παίρνοντας τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, να προχωρήσουν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας και συμβολικές κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς, στις εργοδοτικές ενώσεις, στις πύλες εργοστασίων κ.ο.κ., αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης.
Οι μέρες δράσης στις 7 και 15 Απρίλη απέδειξαν ότι μπορούμε να οργανώσουμε την πάλη μας και σε αυτές τις συνθήκες. Δεν κάνουμε πίσω!
Η ηγεσία της ΓΣΕΕ ξεπληρώνει στην κυβέρνηση το ένα γραμμάτιο πίσω από το άλλο. Δεν περιμέναμε τη νέα κρίση για να αντιληφθούμε το ρόλο των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ, που όχι μόνο κρατούν αλυσοδεμένους τους εργαζόμενους, αλλά συνδιαμορφώνουν μαζί με την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ το κάθε αντεργατικό βήμα.
Οργανώνουμε την απάντησή μας απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, που ήρθαν για να μείνουν και σε ό,τι νέο προετοιμάζουν. Με αλληλεγγύη, οργάνωση και συλλογική διεκδίκηση δίνουμε τη μάχη όλοι μαζί από κάθε κλάδο, για την προστασία της υγείας του λαού, για την υπεράσπιση όλων των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, για την αναχαίτιση της εργοδοτικής και κυβερνητικής επίθεσης.
Λογαριαζόμαστε σήμερα! Παλεύουμε με όσα μέσα διαθέτουμε ώστε να μην πληρώσουμε για άλλη μια φορά εμείς. Η μόνη διέξοδος για να βγει ο εργαζόμενος λαός όρθιος από την πανδημία και την κρίση είναι ο δρόμος της οργανωμένης αντεπίθεσης.
Διεκδικούμε τώρα την κατάργηση των μέτρων που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ για τη διαχείριση της κρίσης. Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουμε όλες τις ανάγκες μας. Οι ανάγκες, τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις μας δεν θα μπουν σε καραντίνα».
Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκεται ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, μετά τη γνωστοποίηση του πορίσματος για τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου από τη Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου Νομού Θεσσαλονίκης και το οποίο θέτει υπό αμφισβήτηση το επίδομα βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας που έχει καταβληθεί στους εργαζόμενους του δήμου την περίοδο 2012 - 2016.
Οπως αναφέρει ο Σύλλογος, στο πόρισμα που στάλθηκε στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου στις 11/3/2020 το επίδομα «χαρακτηρίζεται "μη νομίμως καταβληθέν", γιατί στις βεβαιώσεις των προϊσταμένων δεν γράφεται η έκφραση "πλήρης και αποκλειστική εργασία", παρά μόνο αναγράφεται "αποκλειστική εργασία". Γι' αυτόν το λόγο η έκθεση των ελεγκτών ζητά από τους περίπου 180 συναδέλφους να επιστρέψουν 8.400 ευρώ περίπου!».
Ο Σύλλογος θυμίζει ότι «η κουβέντα για την περικοπή των ΒΑΕ έχει ανοίξει εδώ και καιρό από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, βάσει των κατευθύνσεων της ΕΕ». Την ίδια στιγμή, προσθέτει, οι κρατικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί συνεχίζουν το έργο τους: «Εν μέσω πανδημίας, από τη μία μοιράζονται εκατομμύρια σε βιομηχάνους, μεγαλοξενοδόχους και καναλάρχες κι από την άλλη προχωρούν σε καταλογισμό και απαιτούν επιστροφή χρημάτων από εργάτες με αφορμή μια δήθεν ελλιπή διατύπωση σε μια βεβαίωση».
Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις του Συλλόγου προς τη διοίκηση του δήμου, συντάχθηκε έγγραφο αντιρρήσεων προς την έκθεση των ελεγκτών, έστω και με καθυστέρηση.
Ο Σύλλογος κάνει ξεκάθαρο σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψει αυτόν τον καταλογισμό και δηλώνει ότι ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να επιστραφεί από το επίδομα που δόθηκε σε εργαζόμενους που το δικαιούνται, σε εργαζόμενους στην καθαριότητα, στο πράσινο, οικοδόμους.
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών προχωρά σήμερα, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) διεκδικώντας μέτρα στήριξης για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, με προτεραιότητα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.
Σε υπόμνημά της προς τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης η ΟΒΣΑ επισημαίνει:
«Ολο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση επέλεξε τη λήψη οριζόντιων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων μέσω της μεθόδου ένταξης με βάση τους ΚΑΔ σε αυτά. Από την πρώτη στιγμή προειδοποιήσαμε (και με αντίστοιχα υπομνήματά μας προς τα αρμόδια υπουργεία, για τα οποία δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση) ότι θα δημιουργηθούν αδικίες για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τη νέα ΚΥΑ 39162 ΕΞ 2020 που δημοσιεύτηκε στις 16/4/2020.
Πέραν της γενικής ανεπάρκειας και της τεράστιας καθυστέρησης των μέτρων (πάνω από μήνα έχει καθυστερήσει η καταβολή του επιδόματος) που αφορούν τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ώστε να εξαιρεθούν από τα μέτρα στήριξης μεγάλες ομάδες αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών, που δεν καταφέρνουν να καλύψουν όλες τις προϋποθέσεις της νέας ΚΥΑ.
Απαιτούμε:
-- Την ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων, με προτεραιότητα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, στα μέτρα στήριξης, ανεξαρτήτως των δημοσιευμένων ΚΑΔ και των λοιπών προϋποθέσεων που τίθενται από τη νέα ΚΥΑ ή όποια άλλη συμπληρωματική / διορθωτική της. Επίσης, να λάβουν το επίδομα κατά άτομο και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε ΕΕ και ΟΕ οι οποίες έχουν αντίστοιχα εισοδήματα, κάτω των 12 χιλιάδων ευρώ.
-- Χιλιάδες επαγγελματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους το προηγούμενο διάστημα δεν δικαιούνται το επίδομα ανεργίας λόγω των προϋποθέσεων που τίθενται. Στις σημερινές συνθήκες θεωρούμε την παραπάνω κατάσταση απαράδεκτη. Απαιτούμε τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».
Εντός 24 ωρών - σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σ. Τσιόδρας - θα υπάρξει τοποθέτηση της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» του υπουργείου σχετικά με τη λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, με τους νοσοκομειακούς γιατρούς ωστόσο να υπογραμμίζουν τις σοβαρές συνέπειες που έχει ήδη προκαλέσει σε χρονίως πάσχοντες και στον υπόλοιπο πληθυσμό η αναστολή και η υπολειτουργία τμημάτων, κλινικών και εργαστηρίων.
Με ανακοίνωσή της από την περασμένη Πέμπτη, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) επανέφερε το θέμα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Μας φαίνεται αδιανόητο τον 21ο αιώνα, με το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης, το δημόσιο σύστημα Υγείας να μην μπορεί να συνδυάσει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών από τον κορονοϊό με την περίθαλψη ασθενών με άλλες παθήσεις. Εκτός των ΤΕΠ, των ΜΕΘ και των κλινικών που νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19, τμήματα που δεν σχετίζονται με την επιδημία υπολειτουργούν. Μια σειρά από άλλες ειδικότητες πρακτικά είναι παροπλισμένες. Προγραμματισμένα χειρουργεία αναβλήθηκαν. Μπήκε φρένο στη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία ασθενών με άλλα νοσήματα. Χαρακτηριστικά, τα ραντεβού για ακτινοθεραπεία ογκολογικών ασθενών έχουν μειωθεί κατά 1/3 και η αναμονή έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 4 μήνες (...). Είναι ορατός ο κίνδυνος της αυξημένης νοσηρότητας και θνησιμότητας λόγω υποθεραπείας των άλλων παθήσεων».
Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί να ανοίξουν σχεδιασμένα τμήματα, κλινικές, εργαστήρια και χειρουργεία των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί, ξεκινώντας από τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας που δεν είναι κέντρα αναφοράς για COVID-19.«Προϋπόθεση για να λειτουργήσουν με ασφάλεια», προσθέτει, «είναι να επιστρέψει όλο το προσωπικό που έχει μετακινηθεί και να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για τη λειτουργία των νοσοκομείων και των ΚΥ», όπως και «η διενέργεια test σε όλους τους ασθενείς ανεξάρτητα από την αιτία εισαγωγής τους στο νοσοκομείο, καθώς και σε όλο το υγειονομικό προσωπικό, προκειμένου να αποφευχθεί η ενδονοσοκομειακή διασπορά».
Αντίστοιχα, η ΕΙΝΑΠ ζητά να ξεκινήσει σταδιακά η λειτουργία των τακτικών χειρουργείων, καθώς και τακτικών ιατρείων που αφορούν ασθενείς με ειδικές θεραπείες, οι οποίοι πρέπει ανά δίμηνο να επανεξετάζονται και να παρακολουθούνται, να αρχίσει σταδιακά η πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων σε εξωτερικούς ασθενείς.
Επισημαίνει μάλιστα ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί ασθενείς που διαθέτουν μόνο ΑΜΚΑ και δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις μόνο στα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ».
Ειδικά για τους χρονίως πάσχοντες, τονίζει ότι αν δεν παρθούν τέτοια μέτρα «κινδυνεύουν άμεσα και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχουμε πολλούς θανάτους από τη λεγόμενη "λοιπή νοσηρότητα"». «Αν δεν αξιοποιηθούν τα κρατικά νοσοκομεία», προσθέτει, «πρέπει να προχωρήσετε σε πλήρη και άνευ όρων επίταξη ιδιωτικών θεραπευτηρίων για να εξυπηρετηθούν εντελώς δωρεάν τα χρόνια μη COVID περιστατικά».
Αντί για 24ωρο και στελεχωμένο Κέντρο Υγείας αστικού τύπου όπως υπόσχονταν, οι κυβερνήσεις άφησαν πίσω ένα κουφάρι παραδομένο στο πλιάτσικο... |
Σε συνθήκες πανδημίας, που αναδεικνύουν ακόμα πιο ανάγλυφα την τραγική κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), αυτό το τσιμεντένιο κουφάρι στη Ζώνη - σε έναν εργασιακό χώρο που μετράει κάθε τόσο νεκρούς και σακατεμένους και σε μία πόλη της οποίας οι κάτοικοι κινδυνεύουν από ένα βαρύ βιομηχανικό ατύχημα, αλλά και από σοβαρές ασθένειες λόγω των δηλητηρίων που εκλύουν στην ατμόσφαιρα τα «καζάνια του θανάτου» και η λειτουργία του λιμανιού - έρχεται να επιβεβαιώσει το μέγεθος του εγκλήματος σε βάρος της ΠΦΥ, με τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, ενώ τεράστιες είναι οι ευθύνες και της σημερινής δημοτικής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ στο Πέραμα.
Μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης το 1997, είχε εξαγγελθεί από την τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ η δημιουργία στο κτίριο αυτό Κέντρου Υγείας αστικού τύπου, παραρτήματος του Νοσοκομείου Νίκαιας, το οποίο θα λειτουργούσε σε 24ωρη βάση, με δυνατότητα ακόμα και για βραχεία νοσηλεία, για την κάλυψη αναγκών των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης αλλά και συνολικά του λαού του Περάματος.
Οι ίδιες εξαγγελίες επαναλήφθηκαν και αργότερα... Οποτε η Ζώνη θρηνούσε νεκρούς, όπως το 2007 με τους 8 νεκρούς εργάτες από την πυρκαγιά στο πλοίο «FRIENDSHIP GAZ», η εκάστοτε κυβέρνηση έδινε υπόσχεση για Κέντρο Υγείας. Ωστόσο τελικά παρέμενε ένας Σταθμός Πρώτων Βοηθειών και αυτός... κατ' όνομα, αφού δεν υπήρχαν τα μέσα ούτε για να γίνουν ράμματα, ενώ ένας γιατρός που υπήρχε ήταν ή γυναικολόγος ή άλλης «άσχετης» ειδικότητας.
Από το καλοκαίρι του 2019 και ενώ η Ζώνη θρηνούσε 1 νεκρό και 3 σακατεμένους μέσα σε λιγότερο από 1 μήνα (από 20 Μάη έως μέσα Ιούνη), με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της δημοτικής αρχής με δήμαρχο τον Γ. Λαγουδάκη (παραμένει δήμαρχος και σήμερα), ακόμα και αυτός ο υποτιθέμενος Σταθμός Πρώτων Βοηθειών έκλεισε.
Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν τον επαναλειτούργησε, αλλά πλέον έχει γίνει πλιάτσικο και στον ελάχιστο τεχνολογικό εξοπλισμό που είχε... Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δίνει τηλεοπτικά σόου για τη «στήριξη της δημόσιας Υγείας», επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι συνεχίζεται απαρέγκλιτα η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης, με ανύπαρκτη ΠΦΥ.
Μιλώντας για το θέμα στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Ακης Αντωνίου, σημειώνει:
«Η ανέγερση της μονάδας Πρώτων Βοηθειών στον περίβολο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης ήταν κατάκτηση των εργαζομένων μετά από πολύχρονους αγώνες τη δεκαετία του 1990. Δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των εργαζομένων της Ζώνης σε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε ένα χώρο όπου τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα ήταν και είναι καθημερινότητα. Η απαξίωση διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση...
Μόνο χάρη στην επιμονή από την πλευρά των σωματείων των εργαζομένων σταθμεύει στη Ζώνη μια κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ για να καλύψει ορισμένες έστω από τις τεράστιες ανάγκες του χώρου σε έκτακτες περιπτώσεις. Να σημειώσουμε εδώ ότι αυτήν τη στιγμή η μονάδα αυτή σταθμεύει σε χώρο που είναι παραχωρημένος από τα σωματεία, αφού δεν διατίθεται ούτε καν χώρος για την ανάγκη αυτή από την πολιτεία.
Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να παραιτηθούμε από τη διεκδίκηση της επαναλειτουργίας της μονάδας στο Πέραμα, αφού για εμάς είναι ζήτημα ζωής και θανάτου».
Να ελεγχθούν για κορονοϊό όλες οι δομές φιλοξενίας προσφύγων στην Ανατολική Αττική ζητά το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, σημειώνοντας:
«Η κυβέρνηση αντί να κομπάζει και να ευλογεί τα γένια της στο μέτωπο της πανδημίας και να αυτοπαρουσιάζεται σαν σωσίας, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι ο λαός μας, λαμβάνοντας υπόψη το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας, να αναλάβει τώρα τη συλλογική ευθύνη που έχει απέναντι στην κοινωνία.
Τα 150 κρούσματα σε δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κρανίδι, παρότι υπήρχαν ενδείξεις εδώ και 15 μέρες, με την ασθένεια της εργαζόμενης καθαρίστριας στο ξενοδοχείο στην Ερμιονίδα, αλλά και το επιβεβαιωμένο κρούσμα τη Μ. Πέμπτη στη δομή, έδειξαν την ευθύνη της κυβέρνησης, που ολιγώρησε και έβαλε σε κίνδυνο όλη τη δομή και την ευρύτερη περιοχή.
Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση, αντί να κουνάει το δάχτυλο για την ατομική ευθύνη του λαού, να αναλάβει τη δική της συλλογική ευθύνη που έχει και να προβεί τώρα σε τεστ σε όλες της δομές φιλοξενίας προσφύγων, φυσικά και σε αυτές που υπάρχουν στην περιοχή της Ανατ. Αττικής, καθώς και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε αυτές».
Οπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η ανακοίνωση του δήμου: «Στα πλαίσια αντιμετώπισης των έκτακτων αυξημένων αναγκών των συμπολιτών μας από την πανδημία του κορονοϊού, ο δήμος μας και ο Κοινωνικός του Οργανισμός (ΚΟΔΗΠ) ανέπτυξαν ποικίλες δράσεις, προκειμένου να τους στηρίξουν και να τους βοηθήσουν. Μεταξύ αυτών των δράσεων είναι η μεταφορά τροφίμων, φαγητού στο σπίτι, η συνταγογράφηση, η παραλαβή και παράδοση φαρμάκων, η καθαριότητα ανήμπορων συμπολιτών, η νοσηλευτική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη. Διευθετήθηκαν μέχρι τώρα περισσότερα από 2.000 αιτήματα. Για τους λόγους αυτούς κινητοποιήθηκαν υπάλληλοι, οχήματα, από τις υπηρεσίες του δήμου και του ΚΟΔΗΠ, που τελούν σε αναστολή.
Παρά ταύτα και επειδή αρκετοί υπάλληλοι απουσιάζουν λόγω ειδικών αδειών, επειδή έληξε η σύμβαση των περισσότερων υπαλλήλων με οχτάμηνη σύμβαση του ΟΑΕΔ, οι ελλείψεις προσωπικού ήταν και είναι πολύ μεγάλες. Μετά από τα επανειλημμένα αιτήματά μας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πολύ περισσότερο αυτή την περίοδο της πανδημίας, η κυβέρνηση αντί να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά μας, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, υλοποιώντας την αντεργατική πολιτική της, για μια ακόμη φορά επέλεξε την ενίσχυση των δομών μας με πρόσκαιρες προσλήψεις τετράμηνης διάρκειας.
(...) Ο λαλίστατος υπουργός Εσωτερικών, μέρα παρά μέρα, κάνει δηλώσεις για την οικονομική στήριξη των δήμων, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει υλοποιήσει την έκτακτη και επιπρόσθετη χρηματοδότηση των δήμων για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών λόγω της πανδημίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι δεν έχει χρηματοδοτήσει τη λειτουργία και τη μισθοδοσία εργαζομένων τετράμηνης απασχόλησης, για τις δομές αστέγων.
Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια να είμαστε δίπλα σε κάθε δοκιμαζόμενο συμπολίτη μας, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη μας, ενώ παράλληλα ζητάμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, να προβεί σε μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, στους δήμους, στο σύστημα Υγείας, στις υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Να προστατεύσει τους εργαζόμενους, τους υγειονομικούς, όλους όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, χορηγώντας τα κατάλληλα μέσα προστασίας. Να χρηματοδοτήσει τους δήμους γενναία και άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να ενισχύσει στην πράξη το δημόσιο σύστημα Υγείας, με μόνιμο προσωπικό, υλικά, υποδομές, ΜΕΘ, εξοπλισμό και επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, με στόχο την άμεση, ουσιαστική αλλά και τη μόνιμη θωράκισή του».
«Τα μέτρα που πήραμε χθες εφαρμόζονται στο ακέραιο και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά», ανέφερε ο υφυπουργός, επιχειρώντας να εμφανιστεί καθησυχαστικός. Τόνισε ότι «φεύγουμε με σχεδόν 177 δείγματα που αφορούν σε επαφές δυνητικές είτε high είτε low risk (ιχνηλατήσεις)». Ακόμα, είπε ότι «το πρωτόκολλο εφαρμόζεται, η υγειονομική περίθαλψη και η συνέχειά της που αφορά στη δομή, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή έχει εξασφαλιστεί, η τροφοδοσία της δομής έχει εξασφαλιστεί», χωρίς ωστόσο να απαντήσει επί της ουσίας για τις ελλείψεις στις υγειονομικές δομές της περιοχής, ειδικά στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, που ακόμα και το ασθενοφόρο του έχει μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Ναυπλίου. Πρόσθεσε ότι αύριο το πρωί θα είναι σε θέση να έχει μία πλήρη εικόνα. «Αυτό που πρέπει να τονιστεί για άλλη μία φορά είναι ότι για τις επόμενες ημέρες πρέπει όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να παραμείνουν στο σπίτι τους και ειδικά όσοι έχουν κάποια νοσήματα ή όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες», ανέφερε, ενώ κινούμενος στη λογική της «ατομικής ευθύνης» επανέλαβε την ανάγκη «να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας, αλλά και τους γονείς μας και τους παππούδες μας». «Ας τους κρατήσουμε στο σπίτι, είναι πολύ σημαντικό τα μέτρα αυτά να εφαρμοστούν στο ακέραιο», κατέληξε ο Ν. Χαρδαλιάς.
Να σημειώσουμε ότι επιμένει ο πυρετός του 19χρονου Σομαλού που μεταφέρθηκε την Τρίτη στο Νοσοκομείο του Ρίου από τη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι, με συμπτώματα κορονοϊού, γεγονός που προβληματίζει τους γιατρούς. Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Χαράλαμπο Γώγο η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία, αλλά θα εξεταστεί λεπτομερώς από το ιατρικό προσωπικό.
Η ουσία είναι ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι μεγάλο σε όλες τις δομές φιλοξενίας, με την κυβέρνηση να μην παίρνει τα απαραίτητα μέτρα. Χτες, πρόσφυγες στη Μόρια έκαναν κινητοποίηση ζητώντας να φύγουν προκειμένου να αποφύγουν την πιθανότητα διάδοσης του ιού στο χώρο του καταυλισμού. «Είμαστε εκτεθειμένοι στον κορονοϊό», ανέφεραν στην καταγγελία τους εκατοντάδες Αφρικανοί, κυρίως, αιτούντες άσυλο, οι οποίοι από νωρίς χτες το πρωί είχαν καταλάβει την είσοδο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία.
Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στις προσφυγικές δομές για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως: Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να υπάρχει ακριβής εικόνα του αριθμού των κρουσμάτων. Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που λαμβάνονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Για όσους ήπια νοσούντες επιλεγεί να παραμείνουν στη δομή, χρειάζεται να προβλεφθεί ειδικός χώρος, καθώς η απομόνωσή τους δεν είναι δυνατόν να γίνει μέσα στα μικρά οικήματα όπου διαμένουν. Να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής, να γίνεται συχνή απολύμανση των χώρων, να χορηγηθούν δωρεάν όλα τα υλικά ατομικής υγιεινής. Να εξοπλιστεί και να ενισχυθεί το ιατρείο με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να εξασφαλίζεται η μεταφορά των προσφύγων σε κατάλληλες δομές Υγείας εφόσον χρειάζεται. Για το διάστημα του υγειονομικού περιορισμού στη δομή φιλοξενίας να εξασφαλιστούν για όλους τα είδη πρώτης ανάγκης, τα τρόφιμα και τα φάρμακα, συνολικά όλα τα απαραίτητα εφόδια για τη διαβίωση των προσφύγων. Να επιδειχθεί ιδιαίτερη φροντίδα για τα παιδιά. Οι εργαζόμενοι είναι η καρδιά της λειτουργίας της δομής και είναι ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προφύλαξης και προστασίας, να εξασφαλιστούν σταθερές εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα.
Ερώτηση με θέμα μέτρα για την προστασία του αστυνομικού προσωπικού φύλαξης στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Κρανίδι κατέθεσαν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.
Σε αυτήν αναφέρεται: «Στο Κρανίδι λειτουργεί δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και στις 16 Απρίλη 2020 επιβεβαιώθηκε κρούσμα κορονοϊού σε εργαζόμενη του ξενοδοχείου. Η κυβέρνηση αρχικά πήρε μόνο μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα, δεκάδες αστυνομικοί από διάφορες Αστυνομικές Διευθύνσεις της Πελοποννήσου ανέλαβαν (εκ περιτροπής) τη φύλαξη της δομής, από το ίδιο βράδυ μέχρι και σήμερα, όπου επιβεβαιώθηκαν άλλα 150 κρούσματα του ιού.
Οι αστυνομικοί αυτοί, μετά την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος, ζήτησαν να γίνει προληπτικός έλεγχος σε όλους τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στη φύλαξη της δομής.
Ωστόσο μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για τον έλεγχο του αστυνομικού προσωπικού.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τον έλεγχο πιθανού κρούσματος στο αστυνομικό προσωπικό φύλαξης της δομής προσφύγων και μεταναστών στο Κρανίδι;».
Την άμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου ζητά με επιστολή της προς τον περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα και τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Μανώλη Σκαντζό, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις δομές μεταναστών - προσφύγων στο Πόρτο Χέλι και την ευρύτερη περιοχή του δήμου Ερμιονίδας, θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η άμεση και κατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να αποφασίσει για άμεσα μέτρα στήριξης των κατοίκων της Ερμιονίδας, πρόληψης της διασποράς του κορονοϊού στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα σε καταυλισμούς των Ρομά και σε όλες τις δομές προσφύγων και μεταναστών στην Πελοπόννησο, καθώς να πάρει και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε αυτές». Την επιστολή υπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Γόντικας και Γιάννης Κελλάρης.
Ενώ και ελβετικό υποψήφιο εμβόλιο φιλοδοξεί να χρησιμοποιηθεί έως το τέλος του χρόνου
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΕΡΝΗ.--
Δυο υποψήφια εμβόλια, από ερευνητικές ομάδες στη Γερμανία και την Ελβετία, ανακοινώθηκε χτες ότι έχουν λάβει έγκριση για δοκιμές. Σύμφωνα με την Ενωση Ερευνών Φαρμακευτικών Κατασκευαστών, έχουν ξεκινήσει τουλάχιστον 80 προγράμματα εμβολίων από το ξέσπασμα της επιδημίας Covid-19 και τέσσερις δραστικές ουσίες δοκιμάζονται ήδη σε κλινικές μελέτες σε Κίνα και ΗΠΑ.
Το γερμανικό Ινστιτούτο Εμβολίων και Βιοϊατρικών Φαρμάκων «Paul Ehrlich» (PEI) ανακοίνωσε χτες ότι έχει χορηγήσει έγκριση για την κλινική δοκιμή ενός υποψήφιου εμβολίου κατά του κορονοϊού για πρώτη φορά στη Γερμανία. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η εταιρεία «Biontech» με έδρα το Μάιντς έχει λάβει έγκριση για να δοκιμάσει το δραστικό συστατικό της σε περίπου 200 υγιείς εθελοντές.
Η «Biontech» συνεργάζεται με τη φαρμακευτική εταιρεία «Pfizer» για την ανάπτυξη του εμβολίου και η δραστική του ουσία ανήκει στην ομάδα εμβολίων που βασίζονται σε γονίδια.
Επίσης ο ανοσολόγος Μάρτιν Μπάχμαν, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βέρνης, δήλωσε ότι έχει αναπτύξει ένα «πολλά υποσχόμενο υποψήφιο εμβόλιο» κατά του νέου κορονοϊού και φιλοδοξεί ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί φέτος μετά από επιτυχημένες δοκιμές. Μάλιστα, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι οι απαραίτητες μελέτες και διαδικασίες έγκρισης μπορούν να προχωρήσουν τόσο γρήγορα, ώστε μαζικοί εμβολιασμοί στην Ελβετία να είναι δυνατοί ακόμη και από τον Οκτώβρη.
Η ελβετική εποπτική αρχή «Swissmedic» επιβεβαίωσε συζητήσεις με τον Μπάχμαν και άλλους ερευνητές που εργάζονται σε δραστικές ουσίες κατά του νέου κορονοϊού, σημειώνοντας πως «το χρονοδιάγραμμα είναι εξαιρετικά αισιόδοξο, αλλά δεδομένου του επείγοντος της πανδημίας μιλάμε για βδομάδες, όχι για μήνες, στη διαδικασία έγκρισης». Σύμφωνα με τον Μπάχμαν, η πρώτη μικρή δοκιμή σε ανθρώπους - η λεγόμενη φάση I που μελετά - έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλη.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Με αφορμή την έξαρση της ανεργίας, που έχει εκτοξευτεί στα 22 εκατομμύρια εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που αναστέλλει για 60 μέρες την έκδοση πράσινων καρτών και τη χορήγηση βίζας για μόνιμη παραμονή και εργασία στις ΗΠΑ σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες. Η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζει το μέτρο ως φροντίδα για τους «Αμερικανούς εργαζόμενους που θα έχουν προτεραιότητα όταν ξανανοίξει η Αμερική».
Βεβαίως για το κεφάλαιο διαφόρων κλάδων στις ΗΠΑ οι χαμηλόμισθοι μετανάστες από τη Λατινική Αμερική ή την Ασία είναι επιπρόσθετο «εργαλείο» κερδοφορίας και έντασης της εκμετάλλευσης, που γενικά δεν θέλει να χάσει.
Την ίδια ώρα, χτεσινό ρεπορτάζ των «Τάιμς της Ν. Υόρκης» κατέγραφε πως εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις (π.χ. στο χώρο εστίασης, μπαρ κ.ά.) δεν έχουν πάρει ούτε σεντ από τα περιβόητα πακέτα βοήθειας εκατοντάδων τρισ. δολαρίων που ψηφίζει τις τελευταίες βδομάδες το Κογκρέσο σε συνεργασία με την κυβέρνηση Τραμπ. Το νέο διακομματικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τρίτη προβλέπει χορήγηση 484 δισ. δολαρίων ως δάνεια και χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων, πολιτειακών αρχών και κέντρων πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ, ενώ η μερίδα του λέοντος πάει στα μεγάλα μονοπώλια.
Με φόντο τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας και τη διάχυτη λαϊκή αγωνία για επιβίωση στην καπιταλιστική ζούγκλα που διαμορφώνεται, ο συνολικός αριθμός των θανατηφόρων κρουσμάτων στις ΗΠΑ ξεπέρασε το τελευταίο 48ωρο τις 45.000. Μόνο την Τρίτη ανακοινώθηκε ο θάνατος πάνω από 2.750 Αμερικανών. Ταυτόχρονα, οι έρευνες των αρμόδιων ιατρικών αρχών στις ΗΠΑ για το πότε ακριβώς εκδηλώθηκε το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα της πανδημίας Covid-19 στη χώρα συνεχίζονται. Χτες, διαπιστώθηκε πως το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα της ασθένειας δεν καταγράφηκε στις 29 Φλεβάρη στο Σιάτλ, αλλά στις 6 Φλεβάρη στην κομητεία Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας. Πράγμα που σημαίνει πως ο ιός είχε αρχίσει βδομάδες πριν.
Επίσης δημοσκόπηση του πρακτορείου «Ρόιτερς» που δημοσιοποιήθηκε χτες και πραγματοποιήθηκε μεταξύ 15 και 21 Απρίλη, καταγράφει πως το 72% των ενηλίκων θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους «μέχρι οι γιατροί και οι αξιωματούχοι της δημόσιας Υγείας να πουν ότι η κατάσταση είναι ασφαλής».
Σε αυτό το κλίμα, η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες να αποποιηθεί τις ευθύνες της για το μεγάλο τίμημα που πληρώνουν τα λαϊκά κυρίως στρώματα με την πανδημία και εκτονώνεται εξαπολύοντας επιθέσεις κατά της Κίνας, στοιχείο που εντάσσεται και στον ευρύτερο ανταγωνισμό για την «επόμενη μέρα». Επίσης, χτες η Πολιτεία του Μιζούρι άσκησε μήνυση κατά της κινεζικής κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας από τις σινικές αρχές, καταγγέλλοντάς την ότι προκάλεσε «καταστροφικές οικονομικές απώλειες» στη συγκεκριμένη (και όχι μόνο...) αμερικανική Πολιτεία, ενώ ζητούνται αποζημιώσεις.
ΒΙΕΝΝΗ.--
Μετά από τέσσερις βδομάδες «lockdown» (καραντίνα), σε σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έχει προχωρήσει η Αυστρία από τις 14 Απρίλη με άνοιγμα ορισμένων εμπορικών καταστημάτων, ενώ μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα και κομμωτήρια αναμένεται να ακολουθήσουν την 1η Μάη.
Χτες, ο καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε πως από τις 15 Μάη θα ανοίξουν και πάλι εστιατόρια, καφέ, τόποι θρησκευτικής λατρείας, ενώ τα σχολεία για μαθητές μικρότερων τάξεων θα ανοίξουν σταδιακά. Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναμένεται να ανοίξουν στις αρχές Μάη για τους μαθητές που είναι στην τελευταία τους χρονιά. Επίσης, η κυβέρνηση εξετάζει σταδιακό άνοιγμα των συνόρων με τη Γερμανία και την Τσεχία.
Σε παρέμβασή του το Κόμμα Εργασίας Αυστρίας εκτιμά: «Η κρίση του κορονοϊού δεν έχει τελειώσει. Η χαλάρωση των μέτρων τόσο νωρίς θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω έκρηξη του ιού με παρόμοιες συνέπειες, όπως στην Ιταλία ή στην Ισπανία, όπου το σύστημα Υγείας έχει καταρρεύσει εντελώς και εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά (...) Η κυβέρνηση ακολουθεί τη γραμμή ότι υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης μόνο στον ελεύθερο χρόνο, αλλά όχι στην εργασία - τελικά, οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για το κέρδος του κεφαλαίου (...) Δεν υπήρξαν προστατευτικά μέτρα για τους εργαζόμενους σε πολλά εργοτάξια, παρόλο που το συνδικάτο Bau-Holz ήταν τόσο περήφανο για τη συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους στον κατασκευαστικό κλάδο (...) Απορρίπτουμε έντονα την επαναλειτουργία καταστημάτων, εστιατορίων κ.λπ. (...) Το γεγονός ότι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια εξακολουθούν να θεωρούνται σημαντικοί κίνδυνοι και παραμένουν κλειστά προς το παρόν, υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ότι το κέρδος είναι πιο σημαντικό από τα ιατρικά θέματα (...)».
Ενώ οι νεκροί εξακολουθούν να είναι πάνω από 400 καθημερινά
Copyright 2020 The Associated |
Γιατροί και νοσηλευτές στο νοσοκομείο «La Paz» της Μαδρίτης αποχαιρετούν συνάδελφό τους που πέθανε από κορονοϊό τη Δευτέρα |
Ακόμη 435 νεκροί από κορονοϊό σε ένα 24ωρο ανακοινώθηκαν χτες στην Ισπανία, όπου πλέον τα επιβεβαιωμένα επίσημα θύματα προσεγγίζουν τα 22.000, χωρίς να καταμετρώνται όλοι όσοι πέθαναν με αντίστοιχα συμπτώματα σε γηροκομεία και άλλες δομές φιλοξενίας (ΑμεΑ κ.λπ.).
Παρά τους εκατοντάδες νεκρούς κάθε μέρα, τα μέτρα περιορισμού για την πανδημία έχουν χαλαρώσει από την προηγούμενη βδομάδα, με τους εργαζόμενους να πηγαίνουν στις εργασίες τους (οικοδομές και εργοστάσια). Η υποχρεωτική μετακίνηση με μάσκες στα ΜΜΜ δεν μπορεί να επιτευχθεί, καθώς υπάρχει έλλειψη στην αγορά και το ισπανικό κράτος τώρα θα παραλάβει 900.000 μάσκες από την Κίνα.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη το «λογαριασμό» της καπιταλιστικής κρίσης λόγω πανδημίας για τους εργαζόμενους, με την Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας να αναφέρει συρρίκνωση της ισπανικής οικονομίας κατά 13,6% φέτος και αύξηση της ανεργίας στο 22% (από 14% το Φλεβάρη), χωρίς να υπολογίζονται 3,9 εκατ. εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να συναντήσει κάθε επαγγελματικό φορέα, όπως επίσης τα σωματεία και τους συνδέσμους εργοδοτών, για να συζητήσουν τα μέτρα.
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε 30 νέα εργασιακά και δημοσιονομικά μέτρα, επεκτείνοντας την κατάσταση συναγερμού της χώρας έως τις 9 Μάη. Μεταξύ των μέτρων που έχουν εγκριθεί είναι η διευκόλυνση στην πρόσβαση στα αρχεία προσωρινής απόλυσης (ERTE) σε εποχιακούς εργαζόμενους. Σύμφωνα με την «El Pais», αυτό το μέτρο ωφελεί κυρίως τον τουρισμό, έναν από τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την επιβράδυνση της δραστηριότητας και για τον οποίο εξακολουθεί να μην υπάρχει σίγουρη ημερομηνία επανέναρξης της δραστηριότητας.
Το υπουργικό συμβούλιο έχει επίσης εγκρίνει την ευελιξία των ERTE σε εταιρείες που ανήκουν στους «αναγκαίους» κλάδους (για εργαζόμενους σε τέτοιες εταιρείες οι οποίοι δεν θεωρούνται «απαραίτητοι») και έχει δώσει το «πράσινο φως» για τη δίμηνη επέκταση της τηλεργασίας, ως προτιμώμενη εναλλακτική για όσους μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι.
«Διεθνή πρωτοβουλία» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία στην οικονομία και για τη στήριξη του παγκόσμιου εμπορίου εμφανίζεται να αναλαμβάνει ομάδα χωρών, μεταξύ των οποίων και οι Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία, Βρετανία. Ακόμα σε αυτή συμμετέχουν - σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα - και οι Βραζιλία, Καναδάς, Ινδονησία, Μεξικό, Μαρόκο, Νότια Κορέα, Περού, Σιγκαπούρη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι «13» εμφανίζονται να εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση το Σάββατο 18 Απρίλη, τονίζοντας «τη σημασία και τον κρίσιμο ρόλο της επιστημονικής κοινότητας στην παροχή κατευθύνσεων προς τις κυβερνήσεις» και συστήνοντας τη συγκέντρωση επιστημονικών πόρων.
Δηλώνουν ότι δεσμεύονται «να εργαστούν μαζί με όλες τις χώρες για το συντονισμό στη δημόσια υγεία, τα ταξίδια, το εμπόριο, τη λήψη οικονομικών και χρηματοπιστωτικών μέτρων για να ελαχιστοποιηθούν οι αναταραχές και για μια ισχυρή ανάκαμψη». Ακόμα, δίνουν έμφαση στην ανάγκη να διατηρηθούν «τα δίκτυα εναέριας, χερσαίας και θαλάσσιας σύνδεσης», για να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη ροή αγαθών, περιλαμβανομένων του ιατρικού εξοπλισμού και βοήθειας, αλλά και η επιστροφή των ταξιδιωτών στη βάση τους. Τονίζουν δε ότι οι κρίσιμοι κόμβοι μεταφοράς σε όλο τον κόσμο πρέπει να μείνουν ανοιχτοί και οι αεροπορικές εταιρείες να συνεχίσουν να εξυπηρετούν βασικές διαδρομές.
Ανεξάρτητα από τη συνέχεια που θα έχει αυτή η πρωτοβουλία, είναι ολοφάνερη η ανησυχία για βασικά δίκτυα (μεταφοράς, ανταλλαγής, εφοδιασμού κ.τ.λ.) που επηρεάζει τη λειτουργία μονοπωλιακών κολοσσών σε όλο τον κόσμο και την αναμέτρησή τους για την επιβίωση ή / και κυριαρχία σε παλιές και νέες αγορές. Επίσης, έχει ενδιαφέρον η σύνθεση της «πρωτοβουλίας», σε μια περίοδο πυκνών και βαθιών διεργασιών, που η εκδήλωση και οι επιπτώσεις της πανδημίας αναζωπύρωσαν, με φόντο βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που σιγοβράζουν εδώ και καιρό (μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ, εντός της ΕΕ κ.τ.λ.).
...αλλά η λίστα των θυμάτων μεγαλώνει, με ΗΠΑ και Ιταλία να έχουν την πρωτιά
Copyright 2020 The Associated |
Ομαδικοί τάφοι ετοιμάζονται και στη Βραζιλία για τους απόκληρους της καπιταλιστικής βαρβαρότητας |
Στις ΗΠΑ τα κρούσματα ήταν 829.392 και τα θύματα 46.149.
Στην Ισπανία οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 208.389 και 21.717.
Στην Ιταλία 187.327 και 25.085.
Στη Γαλλία 158.050 και 20.796.
Στη Γερμανία 149.401 και 5.165.
Στη Βρετανία 133.495 και 18.100.
Στο Βέλγιο 41.889 και 6.262.
Στην Ολλανδία 34.842 και 4.054.
Στην Τουρκία 98.674 και 2.376.
Εκτός Ευρώπης:
Στην Κίνα 82.788 και 4.632.
Στο Ιράν 85.996 και 5.391.
Στη Ρωσία 57.999 και 513.
Στη Βραζιλία 43.592 και 2.769.
Στη Νότια Κορέα τα κρούσματα είχαν φτάσει τα 10.694 και τα θύματα τα 238. Να σημειωθεί ότι μετά την καταγραφή 180 ασθενών που βρέθηκαν θετικοί στον ιό ενώ είχαν αποθεραπευτεί, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (KCDC) άρχισε να ερευνά τέτοιες περιπτώσεις και διαπιστώθηκε ότι κανείς από αυτούς δεν έχει μεταδώσει τον ιό σε άλλο άτομο. Ο διευθυντής του Κέντρου Τζονγκ Εουν Κιονγκ υποστήριξε ότι «αυτό σημαίνει πως ο ιός στις περιπτώσεις υποτροπής δεν έχει καθόλου μεταδοτικότητα» και επανέλαβε ότι κάποιοι ασθενείς βρέθηκαν ξανά θετικοί εξαιτίας ενός είδους «επανενεργοποίησης» του ιού και όχι επειδή ξαναπροσβλήθηκαν απ' αυτόν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες είναι οι διαφορές.
Οσον αφορά τις εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας, που συνεχίζονται σε πολλά επίπεδα, η διευθύντρια τομεακών πολιτικών της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας Αλέτ φαν Λιρ δήλωσε ότι «ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα είναι πιθανόν σοβαρός και διαρκής» και ότι «ο κόσμος της εργασίας διέρχεται τη χειρότερη διεθνή κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Ακόμα, υπηρεσία του ΟΗΕ που εδρεύει στη Χιλή εκτίμησε ότι η Λατινική Αμερική θα γνωρίσει φέτος τη χειρότερη ύφεση στην Ιστορία της, με μια αναμενόμενη πτώση 5,3% του ΑΕΠ λόγω των συνεπειών της πανδημίας στις οικονομίες της περιοχής.
Στο μεταξύ, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ανέφερε ότι είχε μια «πολύ εποικοδομητική συζήτηση» με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τον τρόπο αντιμετώπισης της COVID-19 στις δύο χώρες και την ανάγκη να «επανεκκινήσουν» οι οικονομίες τους. «Μιλήσαμε επίσης για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και για να συνεργαστούμε ώστε να βελτιώσουμε τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των διεθνών αντιδράσεων στις πανδημίες», πρόσθεσε, εκφράζοντας ουσιαστικά κι αυτός προβληματισμούς για τον τρόπο που ο ΠΟΥ χειρίστηκε την πανδημία και τροφοδοτώντας «σενάρια» με αιχμές για τη στάση της Κίνας.
Αντίστοιχες συζητήσεις είχε ο Μόρισον με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αντιδρώντας, η κινεζική πρεσβεία στην Καμπέρα σχολίασε ότι «ορισμένοι Αυστραλοί πολιτικοί θέλουν να παπαγαλίζουν αυτά που οι Αμερικανοί υποστηρίζουν και απλά να τους ακολουθούν στο να εξαπολύουν πολιτικές επιθέσεις στην Κίνα».
Επίσης, απαντώντας σε επικρίσεις της Α. Μέρκελ ότι «με όσο πιο διαφανή τρόπο ενημερώσει η Κίνα για τη γένεση του ιού, τόσο το καλύτερο για όλο τον κόσμο», ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε ότι «η Κίνα ενισχύει πάντα τη διεθνή συνεργασία στην επιδημιολογική πρόληψη με τρόπο ανοιχτό, διαφανή και υπεύθυνο».
Τις τελευταίες βδομάδες διάφορες κυβερνήσεις, με πρώτη αυτή των ΗΠΑ, κατηγορούν την Κίνα ότι δεν αντέδρασε με αποτελεσματικό τρόπο κατά τις πρώτες βδομάδες της επιδημίας και ότι υποβάθμισε τις συνέπειές της στην επικράτειά της. Το κινεζικό εργαστήριο στην πόλη Γουχάν, όπου ξέσπασε η επιδημία, και το οποίο κατηγορήθηκε από αμερικανικά ΜΜΕ ως πιθανή πηγή του νέου κορονοϊού, αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ευθύνη του για την πανδημία.
Μειωμένο κατά 6,8% «έκλεισε» το ΑΕΠ της Κίνας για το α' τρίμηνο της χρονιάς, υπό το βάρος των επιπτώσεων της επιδημίας που εκδηλώθηκε στη συγκεκριμένη χώρα τον περασμένο Δεκέμβρη. Είναι η πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1970 που το κινεζικό ΑΕΠ εμφανίζει πτώση. Σημειώνουμε βέβαια ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας δέχονταν ήδη πίεση, πριν την εκδήλωση της επιδημίας. Πέρυσι είχε αυξηθεί κατά 6,1%, που χαρακτηρίστηκε η χαμηλότερη επίδοση της τελευταίας 30ετίας.
Κατά τη σχετική ενημέρωση από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής, ο εκπρόσωπός του Μάο Σενγκγιόνγκ αναφέρθηκε σε «βραχυπρόθεσμα οικονομικά κόστη» (από την επιδημία) και ισχυρίστηκε ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι άλλαξαν τα θεμέλια της μακροπρόθεσμης οικονομικής προόδου της Κίνας εξαιτίας ενός βραχυπρόθεσμου σοκ». Ανέφερε ότι την επόμενη διετία εκτιμάται ότι ο ετήσιος μέσος όρος ανάπτυξης του ΑΕΠ θα είναι περίπου 5%. Μεταξύ άλλων, είπε ότι «βασικά επετεύχθη» ο στόχος η Κίνα να είναι «μέτρια ευημερούσα» έως το 2020, δεν έκρυψε ωστόσο ότι «η μεγαλύτερη αδυναμία είναι η ανακούφιση από τη φτώχεια».
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Αλλο ένα φαινόμενο, που παρατηρείται και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες και στη χώρα μας και έχει σχέση με τα ανεπαρκή δημόσια συστήματα Υγείας, έρχεται στο φως της δημοσιότητας στη Βρετανία και αφορά τη μη ουσιαστική φροντίδα καρκινοπαθών. Συγκεκριμένα, το Βρετανικό Αντικαρκινικό Ερευνητικό Ιδρυμα, όπως αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Daily Mail», διαπιστώνει ότι χιλιάδες καρκινοπαθείς αποφεύγουν καθ' όλη τη διάρκεια των μέτρων καραντίνας ακόμη και τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες ή και χειρουργεία. Υπολογίζει πως κάθε βδομάδα δεν γίνεται διάγνωση σε 2.300 άτομα που πάσχουν από καρκίνο αλλά δεν το γνωρίζουν γιατί δεν υποβάλλονται στις κατάλληλες εξετάσεις. Επιπλέον, το Βρετανικό Γραφείο Στατιστικών Μελετών καταγράφει μείωση κατά 75% στον αριθμό των ασθενών που μεταβαίνουν στα νοσοκομεία από την αρχή της πανδημίας. Αυτό συμβαίνει γιατί τα νοσοκομεία, που όλα τα προηγούμενα χρόνια υπέστησαν περικοπές σε προσωπικό και μέσα, μόλις αντέχουν να περιθάλψουν ασθενείς με τον κορονοϊό.
Εως χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνούσαν τα 130.000, οι θάνατοι τους 17.400, εκ των οποίων οι 4.300 καταγράφηκαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο. Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» χτες ανέβαζαν σε τουλάχιστον 41.000 τα θανατηφόρα κρούσματα της πανδημίας στη χώρα θεωρώντας πως είναι διπλάσια από τον επίσημο αριθμό επειδή πολλοί ηλικιωμένοι δεν καταγράφονται...
Την ίδια ώρα, χειροτερεύει η οικονομική κατάσταση εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών καθώς πολλοί έχουν μείνει άνεργοι ή έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις εργασίας. Σε έρευνα του ινστιτούτου ερευνών «Kantar» καταγράφεται πως ένα στα τρία νοικοκυριά δήλωσε ότι είναι πιθανό να χρειαστεί κάποια κρατική βοήθεια τους επόμενους τρεις μήνες για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας. Ειδικότερα, το 44% όσων εργάζονται πιστεύει ότι η θέση εργασίας του είναι λιγότερο ασφαλής σε σχέση με 12 μήνες νωρίτερα. Επιπλέον, το 65% των ερωτηθέντων απαντά ότι η οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με 12 μήνες νωρίτερα. Αυτά ενώ το Γραφείο Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR) έχει ανακοινώσει ότι το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να μειωθεί κατά 35% την περίοδο Απρίλη - Ιούνη και 2 εκατομμύρια άνθρωποι να βγουν στην ανεργία.
Η όλη κατάσταση έχει δημιουργήσει και ενδοαστική αντιπαράθεση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τζόνσον, που αρχικά χρησιμοποίησε την τακτική της «ανοσίας της αγέλης» για να οδηγηθεί μετά στην καραντίνα. Οι σοσιαλδημοκράτες Εργατικοί, που δεν έχουν λιγότερες ευθύνες για την υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ασκούν κριτική και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες απαιτούν τη διενέργεια «ανεξάρτητης έρευνας» για να κριθούν οι επιδόσεις της κυβέρνησης στο χειρισμό της πανδημίας.