Πέμπτη 23 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Μείωση της διασποράς, παραμένει η επιτήρηση

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, 7 είναι τα νέα κρούσματα κορονοϊού, συνολικά 2.408. Οι διασωληνωμένοι είναι 55, με μέση ηλικία τα 67 έτη και 51 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Οι θάνατοι παραμένουν 121, με μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί κλινικά 56.944 δείγματα.

Σε ό,τι αφορά τα επιστημονικά δεδομένα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτ. Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, αναφέρθηκε στη συμβολή πολλών ιατρικών ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση του ιού, όπως οι παθολογοανατόμοι. Μίλησε για την επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σύμφωνα με την οποία ο ιός εντοπίζεται στα ενδοθηλιακά κύτταρα πολλών οργάνων και το συγκεκριμένο εύρημα αναμένεται να διαδραματίσει το ρόλο του στη διαλεύκανση του μηχανισμού λοίμωξης από τον ιό.

Σχετικά με τη σταδιακή άρση των μέτρων, ενημέρωσε ότι βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η συζήτηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Ως στόχος παραμένει η επιτήρηση του ιού και η παρακολούθηση για τυχόν ιογενείς αλλαγές. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα μέτρα συνέβαλαν κατά 80% στη μείωση της διασποράς της νόσου. Για την πιθανότητα να ανοίξουν τα σχολεία, επισημάνθηκε ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο και ότι τελικά ο ρόλος τους στη διασπορά και τη μετάδοση δεν φαίνεται μεγάλος.

«Η κοινωνία πρέπει να ανοίξει από τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες», ωστόσο τα κριτήρια επηρεάζονται για «το τι ακολουθεί από το άνοιγμα στις οικογένειες, όταν υπάρχουν ευπαθή άτομα στην οικογένεια». Το κλείσιμο των σχολείων στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με την Επιτροπή, είχε επίδραση 15 - 20% και είναι διαθέσιμο μαθηματικό «εργαλείο» για το πώς και πόσο γρήγορα θα επηρεάσει την καμπύλη της νόσου. Επίσης συζητιέται το ενδεχόμενο χρήσης της μάσκας από το γενικό πληθυσμό κυρίως σε κλειστούς χώρους κι αναμένεται να εκδοθούν ειδικές οδηγίες τις επόμενες μέρες και να επεκταθούν τα κριτήρια ελέγχων για τα τεστ.

Τυχόν τοπικές αναζωπυρώσεις που θα αφορούν την κοινότητα θα επηρεάσουν τη λήψη μέτρων, ενώ η επιδημία μπορεί να φθίνει αλλά «είναι αδύνατο να σβήσει όταν υπάρχουν μικρές φωτιές που σιγοκαίνε. Οσο θα ανοίγει η χώρα και τα μέτρα θα χαλαρώνουν, θα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες διασποράς. Είναι αδύνατο να μην εκτεθούμε στον ιό. Αυτό που θα γίνει είναι η σταδιακή έκθεση στον ιό και όχι η μαζική», διευκρίνισε ο Σ. Τσιόδρας, επιβεβαιώνοντας ότι στρατηγική της κυβέρνησης ήταν από την πρώτη στιγμή να αποφύγει την κατάρρευση του ξεχαρβαλωμένου συστήματος Υγείας.

Τέλος, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε το «αφήγημα» της «ενίσχυσης» και «ετοιμότητας» του δημόσιου συστήματος Υγείας, τη στιγμή που όλοι ομολογούν ότι έχει μετατραπεί σε σύστημα της μιας νόσου, καθώς οι ιατρικές πράξεις και θεραπείες σχεδόν για όλες τις υπόλοιπες έχουν «παγώσει». Σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα συνεχίσουν να λειτουργούν δομές αποκλειστικά για την αντιμετώπιση του Covid-19.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ