Σε εκδήλωση της ΚΟ Ξάνθης του ΚΚΕ παρουσιάστηκαν οι θέσεις του Κόμματος για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης επιδόθηκε αναμνηστικό από την ΚΟ στον Κωνσταντίνο Ουζούνη, συνταξιούχο καθηγητή των Μηχανικών Περιβάλλοντος, ευχαριστώντας τον για την παράδοση κομματικών υλικών από την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα στο Αρχείο του Κόμματος. Ο ίδιος, αφού έκανε έναν σύντομο χαιρετισμό αναφερόμενος στη δράση των Κομματικών Οργανώσεων εκείνη την περίοδο, έδωσε στην ΚΝΕ μια ελληνική σημαία, ενθύμιο από συνάντηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών.
Ο Γιώργος Κολλάρος στην ομιλία του ανέδειξε τις επιστημονικές πτυχές της διαχείρισης απορριμμάτων και τις διάφορες παραμέτρους που την επηρεάζουν. Αναφέρθηκε και στο παράδειγμα του ΧΥΤΑ Ξάνθης και τα προβλήματα που έχουν προκληθεί τα τελευταία χρόνια, με τον χώρο να είναι πλέον ακατάλληλος και να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του λαού της πόλης και των εργαζομένων στην καθαριότητα.
Στο βήμα ο Δ. Παπατολίδης |
Η Κλεοπάτρα Χοροζίδη αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο, που στόχο έχει την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στους δήμους σε κρίσιμους τομείς, με κύριο αυτόν της διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και της αποκομιδής τους. Οπως είπε, ο τομέας της διαχείρισης αποτελεί «φιλέτο» και βρίσκεται χρόνια τώρα στο στόχαστρο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Σ' ό,τι αφορά τον τομέα της αποκομιδής, επιδιώκεται με κάθε μέσο να απαξιωθούν οι υπηρεσίες καθαριότητας, προκειμένου να είναι εύκολη λεία για τους ιδιώτες. Ετσι, έλλειψη προσωπικού, συνταξιοδοτήσεις, απαρχαιωμένα μέσα (απορριμματοφόρα, σάρωθρα κ.ά.), ελαστικές σχέσεις εργασίας προκαλούν ένα εκρηκτικό μείγμα.
Αναφερόμενη ιδιαίτερα στις συνθήκες εργασίας τόνισε ότι έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων». «Κάθε τέσσερις μέρες ένα ατύχημα, λένε τα επίσημα στοιχεία τους, καθημερινά λέμε εμείς, μιας και τα περισσότερα δεν καταγράφονται. 43 νεκροί, 59 σοβαρά τραυματισμένοι σε διάστημα πέντε ετών και η "μαύρη λίστα" δεν έχει τελειωμό. "Εργατικά εγκλήματα" που προκαλούνται από την εντατικοποίηση της δουλειάς, από την έλλειψη προσωπικού, από την παλαίωση των οχημάτων και τη μη ανανέωσή τους, από την αξιοποίηση από τις δημοτικές αρχές κάθε είδους σχέσης εργασίας στην καθαριότητα ή στα άλλα τεχνικά συνεργεία, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας. Ολα θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου, υγεία, ασφάλεια, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα. Πόσο κοστίζει η ζωή ενός εργάτη στον καπιταλισμό; Ενα στεφάνι και μια κάρτα συλλυπητηρίων, μας είπε χτες ένας συνάδελφος σ' ένα αμαξοστάσιο δήμου της Ημαθίας».
Ο Δημήτρης Παπατολίδης ανέδειξε την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την προώθηση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης αποβλήτων μέσω του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Τόνισε ότι προϋπόθεση για τη λύση του προβλήματος είναι ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης, προς όφελος του λαού, και παρουσίασε τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη λύση του προβλήματος.
Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στην κοινωνία μας δεν γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, αλλά υποτάσσεται στα κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων. Τα σκουπίδια είναι "χρυσός" για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, την ίδια στιγμή που η χωροθέτηση κατάλληλων χώρων προσκρούει στο γεγονός ότι η γη είναι εμπόρευμα. Γι' αυτό η λαϊκή πρωτοβουλία και δράση πρέπει να βάλει στο στόχαστρο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που αδιαφορεί για το περιβάλλον και τις λαϊκές ανάγκες.
Προϋπόθεση για την οριστική λύση του ζητήματος είναι ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης, σε όφελος του λαού (...)
Μια τέτοια λύση μπορεί να εξασφαλιστεί με έναν επιστημονικά διαμορφωμένο κεντρικό σχεδιασμό, ο οποίος μέσω ενός ενιαίου κρατικού φορέα κατασκευών θα υλοποιεί φιλολαϊκά έργα και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου προϋποθέτει την απαλλαγή της κοινωνίας από τα εμπόδια και τις στρεβλώσεις που προκαλεί η υποταγή της παραγωγής στο νόμο του κέρδους. Προϋποθέτει την κοινωνική ιδιοκτησία στη γη και στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, ώστε στο επίκεντρο να βρίσκονται οι ανθρώπινες ανάγκες και η προστασία του περιβάλλοντος.
Μια τέτοια λύση, για το σύνολο των προβλημάτων που βασανίζουν όλους αυτούς που ζουν από τον δικό τους κόπο, προϋποθέτει τη δική τους συμμετοχή, τη δική τους κινητοποίηση, την πάλη για τη δική τους εξουσία».
Αναφερόμενος ειδικότερα στην Περιφέρεια θύμισε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), καθώς υπηρετεί τη λογική πλήρους παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Παρουσιάζοντας την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από ενιαίο κρατικό φορέα, ο οποίος θα λειτουργήσει με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος.
Οπως είπε, ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί από το κράτος και όχι από ιδιώτες και θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Προτεραιότητες του σχεδιασμού θα είναι: Η πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή. Επιλογή κατάλληλου μείγματος σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και επεξεργασίας (σταθμοί μεταφόρτωσης, μηχανική ανακύκλωση, κομποστοποίηση). Ασφαλής υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων και πρωτογενών απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται. Απαγόρευση κατηγορηματικά της μεθόδου της καύσης. Χωροταξικά ορθολογική κατανομή των νέων μονάδων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων. Διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών και των ιατρικών αποβλήτων ξεχωριστά από τα αστικά απορρίμματα. Εκπόνηση και άμεση υλοποίηση ολοκληρωμένου εθνικού (κεντρικού) σχεδιασμού για τα επικίνδυνα απόβλητα. Με χωροθέτηση και επιλογή μεθόδων για τις μονάδες επεξεργασίας και τελικής διάθεσής τους με κριτήριο την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος και του λαϊκού εισοδήματος και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.
Αντιγραφή της επιχειρηματολογίας της ΑΓΕΤ και των θέσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχουν εκφραστεί από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλο, ήταν η τοποθέτηση του Κ. Αγοραστού, περιφερειάρχη Θεσσαλίας και εκ νέου υποψηφίου, για το θέμα της καρκινογόνας καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ στον Βόλο, στην εκπομπή της ΕΡΤ «Αλλη Διάσταση», στις 24/4.
Ο Κ. Αγοραστός, εμπαίζοντας τους Βολιώτες, στην αρχή της τοποθέτησής του, κάνοντας τον «Πόντιο Πιλάτο», προσπάθησε να ρίξει τις ευθύνες στην κυβέρνηση για την απόφαση καύσης SRF/ RDF από την ΑΓΕΤ. Ωστόσο, στη συνέχεια αποδείχτηκε ο καλύτερος συνήγορος των συμφερόντων της εταιρείας και της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ επιχειρηματολογώντας για τους ελέγχους και για τη μη υπέρβαση των ορίων των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, που διαμορφώνονται με ανάλογες τιμές για να καλύπτουν το έγκλημα σε βάρος της υγείας των κατοίκων της περιοχής του Βόλου και της Μαγνησίας.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, μάλιστα, αναφέρθηκε σε δήθεν «ειδική μελέτη για τους καρκίνους που δεν έδειξε τίποτα», όταν τα πρώτα πρόσφατα στοιχεία της επιδημιολογικής μελέτης στον Βόλο έδειξαν ότι υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, που στα κακοήθη νεοπλάσματα ξεπερνά το 15%. Συνεχίζοντας, σε ρόλο «πλυντηρίου» και των δικών του ευθυνών για το γεγονός ότι ο Βόλος μετατρέπεται σε αποτεφρωτήρα 1.000.000 τόνων σκουπιδιών, εκ των οποίων 200.000 τόνοι SRF/ RDF, εισαγόμενων μάλιστα από την Ευρώπη, για τα κέρδη της ΑΓΕΤ, είπε ότι στον Βόλο «δεν υπάρχει ρύπανση» (!), ότι δήθεν «στην ΑΓΕΤ δεν βρέθηκε τίποτα». Ενώ, εκεί που ήταν απόλυτα αποκαλυπτικός για τις θέσεις του, ήταν όταν εξέφρασε τη συμφωνία του να καίγεται «το αδειοδοτημένο υλικό», δηλαδή τα σκουπίδια, επαναλαμβάνοντας την εκβιαστική επιχειρηματολογία του Σ. Φάμελλου, λέγοντας: «Είναι καλύτερο το πετ κοκ ή το RDF;».
Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ επισημαίνει: «Οι Βολιώτες πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Ο κ. Αγοραστός, ο υποψήφιος της ΝΔ, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να στηρίζει τα συμφέροντα της ΑΓΕΤ, που αδειοδοτήθηκε από το κόμμα που τον στηρίζει να καίει σκουπίδια. Μαζί με τον κ. Φάμελλο του ΣΥΡΙΖΑ είναι στην ίδια πλευρά! Δεν υπολογίζουν ούτε την υγεία του λαού του Βόλου για τα κέρδη του μονοπωλίου. Στηρίζουν την καρκινογόνα - τοξική καύση των σκουπιδιών και του πετ κοκ. Ο λαός του Βόλου έδωσε ηχηρό μήνυμα με τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια βροντοφωνάζοντας ΟΧΙ στην καύση πετ κοκ, ΟΧΙ στην καύση SRF/RDF, ΟΧΙ στο εργοστάσιο παραγωγής RDF στον Βόλο.
Η "Λαϊκή Συσπείρωση" και το ΚΚΕ καλούμε τους εργαζόμενους του Βόλου να συνεχίσουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας το δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον και στη ζωή. Να στείλουν ένα ακόμη πιο ηχηρό μήνυμα στις επόμενες εκλογές σε όλους αυτούς που στηρίζουν την καύση σκουπιδιών, που με ήξεις - αφήξεις, με ιδεολογήματα περί ελέγχων και διαλόγου με το εργοστάσιο στηρίζουν το μονοπώλιο και την πολιτική των κομμάτων και της ΕΕ, που έβαλαν την υπογραφή τους στις αδειοδοτήσεις. Να στηρίξουν παντού το ΚΚΕ, που αποκάλυψε το έγκλημα και σταθερά δίνει τη μάχη για να σταματήσει η καρκινογόνα καύση».
Περιοδεία στην περιοχή πραγματοποίησαν ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, και ο Κώστας Πασακυριάκος, υποψήφιος δήμαρχος
Από την περιοδεία στη λαϊκή |
Στην «Ακτή Β' Βούλας», οι επιχειρηματίες με «συνεταίρους» δήμο και ΕΤΑΔ θα μοιράζονται τα κέρδη από το εισιτήριο στην πλαζ και βέβαια τα κέρδη από τις εμπορικές χρήσεις μέσα στην πλαζ. Από τα κέρδη των επιχειρηματιών, ο δήμος θα παίρνει ένα προκαθορισμένο ετήσιο μίσθωμα και θα αποδίδει το 20% στην ΕΤΑΔ.
Στην «Α' Ακτή Βούλας» (κάμπινγκ) μπορεί να μην υπάρχει εισιτήριο εισόδου, αλλά οι εμπορικές χρήσεις και τα όσα θα ζητάνε οι επιχειρηματίες για τη χρήση των εμπορικών χρήσεων, είναι προφανές ότι αντικειμενικά θα λειτουργήσουν ως φρένο για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες όχι μόνο της περιοχής, αλλά όλης της Αττικής.
Ο Γ. Πρωτούλης χαρακτήρισε εξοργιστικό το γεγονός ότι δύο σημαντικά «φιλέτα» παραχωρούνται σε επιχειρηματίες, γεγονός που αποκλείει εργατικές - λαϊκές οικογένειες από την πρόσβαση στην παραλία και πως συνολικά οι σχεδιασμοί για το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού, από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια, το ΤΑΙΠΕΔ και τους δήμους που υλοποιούν αυτή την πολιτική, είναι στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων.
Σε συζητήσεις με κατοίκους της περιοχής, θύμισε πως αυτό το σχέδιο «αξιοποίησης» προς όφελος των επιχειρηματιών το έχει εγκρίνει η περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, που μάλιστα το 2016, σε σχετικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, διά στόματος Πέτρου Φιλίππου, είχε αποκαλέσει «καλύτερους πελάτες αυτών των παραλιών» τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, που θα φέρουν έσοδα στο δήμο, αφού θα χρειάζεται να πληρώνουν μεγάλα ποσά για να κάνουν ένα μπάνιο.
Για την «Ακτή Β' Βούλας», συνολικής έκτασης 73.832 τ.μ.: Στα τεύχη διακήρυξης της δημοπρασίας προβλέπεται η τμηματική παραχώρηση της παραλίας μέσω πλειοδοτικής διαδικασίας για 14 χρόνια (έως το 2033). Οι ζώνες που θα παραχωρηθούν σε επιχειρηματικά σχήματα είναι: Ζώνη Α', με μίσθωμα προς το δήμο 70.000 ευρώ το χρόνο. Κατασκευή αναψυκτηρίου και τραπεζοκαθισμάτων, δύο γήπεδα beach volley και ρακετών, κτίρια διοίκησης, ομπρέλες και καθίσματα. Ζώνη Β' με μίσθωμα 120.000 ευρώ το χρόνο. Αναψυκτήριο, χώρος εκδηλώσεων, πισίνα, κτίριο πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Ζώνη Γ', με μίσθωμα 20.000 ευρώ το χρόνο. Εστιατόριο και τραπεζοκαθίσματα.
Για την «Α' Ακτή Βούλας» (κάμπινγκ), συνολικής έκτασης 58.710 τ.μ.: Στα τεύχη διακήρυξης της δημοπρασίας προβλέπεται η τμηματική παραχώρηση της παραλίας μέσω πλειοδοτικής διαδικασίας. Οι ζώνες που θα παραχωρηθούν σε επιχειρηματικά σχήματα είναι: Ζώνη Α', με μίσθωμα προς το δήμο 230.000 ευρώ το χρόνο. Γυμναστήριο, εμπορικό κατάστημα, κάμπινγκ, μαγαζιά, γήπεδα. Και Ζώνη Β' με θερινό σινεμά, κυλικείο, κοινόχρηστους χώρους.
Επιχειρηματική δράση: Παραλαμβάνει «φιλέτα» και αφήνει ρημάδια |
Ανέδειξε ότι την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και Περιφέρεια προπαγανδίζουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια για την «Αττική Ριβιέρα», από το Φάληρο μέχρι το Ελληνικό, «ακόμα και οι ελάχιστοι χώροι που υπάρχουν για πρόσβαση στη θάλασσα κλείνονται, μπαίνουν μπάρες και φράχτες, εισιτήρια και παραδίδονται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, για να κάνουν τις τουριστικές τους επενδύσεις.
Αυτό πρέπει να είναι ένα κριτήριο, πρέπει να είναι ένα κριτήριο στάσης, ψήφου και δράσης των εργαζομένων για την επόμενη μέρα».
Πρόσθεσε ότι την επομένη των εκλογών, «όλα θα είναι εδώ», τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, το τσακισμένο εισόδημα, η ανεργία, οι οικογένειες χτυπημένες από την κρίση. Εδώ θα είναι και η ανάγκη του λαού «να έχει ελεύθερους δημόσιους χώρους πρασίνου, αναψυχής, να έχει χώρους που να μπορεί να βγει μια βόλτα ένας συνταξιούχος, να βγει μια βόλτα ένας ηλικιωμένος άνθρωπος, να βγουν νέα ζευγάρια με τα παιδιά τους, να μπορούν να απολαύσουν έναν τέτοιο, ελεύθερο χώρο, χωρίς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Είναι δυνατόν τέτοιοι μεγάλοι και όμορφοι χώροι να παραδίδονται για επιχειρηματική χρήση;».
Ο Γ. Πρωτούλης με τον Κ. Πασακυριάκο και κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» |
Είδαμε τους αγωγούς των λημμάτων. Είδαμε ένα σκουπιδαριό, χώρους που είχαν τσιμεντοποιηθεί να έχουν διαλυθεί και τα τσιμέντα να είναι μέσα στη θάλασσα... Αυτή είναι η επιχειρηματική δράση. Πάει εκεί που υπάρχει το κέρδος, εκμεταλλεύεται όσο μπορεί να εκμεταλλευτεί και αφήνει πίσω της ανέργους, αφήνει ένα σκουπιδότοπο, αφήνει κόσμο ταλαιπωρημένο, που να μην μπορεί να απολαύσει και ένα χώρο που στο κάτω - κάτω του ανήκει, γιατί δεν ανήκει σε κανέναν επιχειρηματία όλη αυτή η τεράστια, δημόσια περιουσία...».
Ολοκληρώνοντας, ο Γ. Πρωτούλης σημείωσε: «Γι' αυτό λέμε ότι έχει έρθει η ώρα να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα. Αυτήν τη φορά να γίνει η διαφορά. (...)
Ολοι μπορούν να βάλουν ένα παραπάνω λιθαράκι, να εκφραστεί ένα πραγματικό, υπαρκτό ρεύμα συμπόρευσης και αποδοχής που υπάρχει από τον κόσμο. Ενα υπαρκτό ρεύμα επιβεβαίωσης, ότι το ΚΚΕ είναι ένα σταθερό κόμμα, με συνεπείς απόψεις, σωστά πράγματα, ότι αυτά που έλεγε και προειδοποιούσε το προηγούμενο διάστημα, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Είναι μια δύναμη που μπορεί να εμπιστευτεί ο λαός μας, να υπάρχουν περισσότεροι εκλεγμένοι από τον πρώτο γύρο. (...)
Περισσότεροι κομμουνιστές εκλεγμένοι και στο δήμο και στην Περιφέρεια και πολύ περισσότερο στη μεγάλη μάχη των ευρωεκλογών, στις οποίες πραγματικά μπορεί να υπάρξει ένα μήνυμα, που κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει σε όλη την Ευρώπη. Δηλαδή ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ. Ενα ΚΚΕ που θα πετάξει από την τρίτη θέση τη Χρυσή Αυγή και θα είναι δυναμωμένο, θα είναι ένα μήνυμα που θα ταράξει πραγματικά τους αστικούς κύκλους στην ΕΕ. Και θα δώσει και μια ελπίδα και σε άλλους λαούς, που όλοι έχουν στραμμένο το μάτι τους, το βλέμμα τους τι γίνεται στην Ελλάδα.
Θα είναι πολύ μεγάλο μήνυμα, που κανένας δεν μπορεί να το διαστρεβλώσει. Το μόνο μήνυμα που δεν μπορεί να νοθευτεί, δεν μπορεί να μπερδευτεί, δεν μπορεί να αποσιωπηθεί, θα είναι αυτό. Είναι μεγάλη υπόθεση να είναι περισσότεροι εκλεγμένοι και στην Ευρωβουλή πιο ισχυρό το ΚΚΕ».
Το β' μέρος της αποστολής στο νησί, όπου η «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικεί να επανεκλέξει δήμαρχο
Στις αρχές Απρίλη, ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στην Ικαρία και μαζί με τον υποψήφιο δήμαρχο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκο Λαρδά, «περπάτησε» το νησί, ανέδειξε τα πιο σοβαρά προβλήματα και κυρίως τη μαχητική, διεκδικητική στάση της δημοτικής αρχής, στο πλευρό του λαού, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που τα δημιουργεί και τα οξύνει.
Το πρώτο μέρος της αποστολής του «Ριζοσπάστη» δημοσιεύτηκε στο φύλλο του Σαββατοκύριακου 6-7 Απρίλη. Σήμερα ολοκληρώνουμε την παρουσίαση, με δυο ακόμα ζητήματα που ανέδειξε η αποστολή: Τις εργασιακές σχέσεις στο δήμο και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η στάση της δημοτικής αρχής και στα δυο αυτά ζητήματα, σε αντίθεση με όλες τις άλλες παρατάξεις, πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου και επιβεβαιώνει την ανάγκη να επανεκλέξει ο λαός της Ικαρίας τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο τιμόνι του δήμου.
Η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων του δήμου και το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι δυο μέτωπα στα οποία η δημοτική αρχή Ικαρίας έδωσε μεγάλες μάχες στην προηγούμενη θητεία της, με δήμαρχο τον Στέλιο Σταμούλο, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα του λαού. Από τότε που ανέλαβε, δηλαδή από τον Σεπτέμβρη του 2014, η δημοτική αρχή βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων του δήμου, διεκδίκησε τη διασφάλιση των υπαρχόντων θέσεων εργασίας και παράλληλα νέες προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.
Ο Ν. Λαρδάς |
Οπως μας εξήγησε ο Ν. Λαρδάς, το θεσμικό πλαίσιο για τους δήμους, που στηρίζουν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και αποδέχονται οι δημοτικές αρχές όλων των άλλων κομμάτων, αποθεώνει την ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες για τους δημότες και ταυτόχρονα συνδέει τις όποιες προσλήψεις με τα έσοδα απ' αυτές τις υπηρεσίες. Καλλιεργεί δηλαδή την αντίληψη ότι για να κάνει ο δήμος ακόμα και τα στοιχειώδη, θα πρέπει να βάλει ο λαός βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ και οι όποιες προσλήψεις στηρίζονται στην ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών.
Μάλιστα, ο νόμος Σκουρλέτη έκανε ένα βήμα πιο πέρα, απαγορεύοντας τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, όπου τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη είναι μικρά. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση εκβιάζει τους δήμους είτε να αυξήσουν τα ανταποδοτικά τέλη είτε να μείνουν χωρίς προσωπικό!
Κι ενώ η κατάσταση αυτή βρέθηκε σταθερά στο στόχαστρο της δημοτικής αρχής όλα αυτά τα χρόνια, διεκδικώντας μόνιμη - σταθερή εργασία και χρηματοδότηση από το κράτος, οι άλλες παρατάξεις και μέρος της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο όχι μόνο δεν έβγαλαν μιλιά για το ασφυκτικό αντιλαϊκό πλαίσιο, αλλά έφτασαν στο σημείο να επιρρίψουν ευθύνες στη δημοτική αρχή, επειδή δεν υπέβαλε αίτηση για τις προσλήψεις μονίμων σε ανταποδοτικές υπηρεσίες.
Ο ΧΑΔΑ Ραχών |
Πρόβλημα που «καίει» την Ικαρία είναι και η διαχείριση των απορριμμάτων. Η κατάσταση ειδικά στο ΧΑΔΑ Ραχών, τον έναν από τους δύο που έχουν διαμορφωθεί στο νησί, είναι παραπάνω από εκρηκτική. Σκουπίδια πνίγουν τον τόπο, έχουν καταλάβει ρέματα, ποτάμια της γύρω περιοχής.
Η δημοτική αρχή προσπαθεί να περιορίσει το πρόβλημα με την τακτική επιχωμάτωση των απορριμμάτων στους ΧΑΔΑ, με κάποια υποτυπώδη βελτίωση των υποδομών (περίφραξη κ.λπ.), ενώ προχώρησε στην επανεκκίνηση των ενεργειών για τον διαχωρισμό των απορριμμάτων στην πηγή.
Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι «τοπικό». Ενταγμένη στη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, που αντιμετωπίζει τα σκουπίδια ως προσοδοφόρο πεδίο δράσης για το κεφάλαιο, η διαχείριση των απορριμμάτων δεν έχει για κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, αλλά τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, που επενδύουν όπου μυριστούν ψητό.
Η άθλια εικόνα που παρουσιάζει ο ΧΑΔΑ Ραχών είναι στον αντίποδα των όσων διεκδικεί η δημοτική αρχή από το κράτος και συγκεκριμένα διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, σταθμό μεταφόρτωσης, μονάδα διαλογής ανακυκλώσιμων, σχεδιασμό για προώθηση των ανακυκλώσιμων υλικών σε κεντρική μονάδα ανακυκλώσιμων υλικών (Περιφέρεια ή κέντρο), ΧΥΤΥ, μονάδα σταθεροποίησης βιολογικών υπολειμμάτων κ.ά.
Οπως ανέφερε ο Ν. Λαρδάς, πρόκειται για θέσεις που η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει διατυπώσει από το 2014, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και τις έχει προβάλει με πλήθος παρεμβάσεων στην κυβέρνηση, με διαμαρτυρίες και έγγραφα στα αρμόδια υπουργεία.
«Διεκδικούμε 13 εκατ. για την προμήθεια εξοπλισμού, την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και την κατασκευή του ΧΥΤΥ», αναφέρει ο Ν. Λαρδάς, την ίδια ώρα που οι άλλοι συνδυασμοί επιχειρούν να επιρρίψουν τις ευθύνες στην αγωνιστική δημοτική αρχή, για να καλύψουν την αντιλαϊκή πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, που χαρακτηρίζεται από τη συνεχή υποχρηματοδότηση των δήμων, την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του τομέα συνολικά της καθαριότητας και διαχείρισης απορριμμάτων κ.ο.κ., προσθέτοντας και άλλα χαράτσια στους κατοίκους.
Παρέμβαση του υποψήφιου δημάρχου, Ν. Λαρδά, με αφορμή τις πασχαλινές αυξήσεις των εισιτηρίων
Το αίτημα για καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με φτηνό εισιτήριο προβάλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ικαρίας, με αφορμή τις αυξήσεις που είδαν πάλι οι ταξιδιώτες στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στις γιορτές του Πάσχα. Ενδεικτικά, το εισιτήριο στο κατάστρωμα του πλοίου, δηλαδή σε πλαστική καρέκλα, από Πειραιά για Ικαρία ανεβαίνει στα 39,50 ευρώ, από 37 που κόστιζε μέχρι πρόσφατα (αύξηση 6,75%), ενώ η οικονομική αεροπορική θέση πάει στα 49 ευρώ από 47.
Σε δήλωσή του, ο αντιδήμαρχος και υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Λαρδάς αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι αυξήσεις αυτές διαμορφώνουν το κλίμα για το επόμενο χτύπημα με την έναρξη της θερινής περιόδου και επισημαίνει: «Η εξέλιξη αυτή έρχεται να αποδείξει το μέγεθος της αναποτελεσματικότητας ρυθμίσεων και μέτρων όπως το λεγόμενο "μεταφορικό ισοδύναμο", που δεν θίγουν σε καμία περίπτωση το κυρίαρχο στοιχείο που καθορίζει τα τεκταινόμενα στο χώρο των συγκοινωνιών. Που δεν είναι άλλο από το ότι οι συγκοινωνίες έχουν παραδοθεί στους νόμους της αγοράς, με τα εισιτήρια να εκτινάσσονται στα ύψη και τα δρομολόγια να προσαρμόζονται στην προσδοκώμενη κερδοφορία των εταιρειών».
Οπως αναφέρει ο Ν. Λαρδάς, ο δήμος Ικαρίας, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στη διοίκηση, έχει υιοθετήσει τα αιτήματα δεκάδων σωματείων και φορέων, που διεκδικούν:
Με βάση αυτά τα αιτήματα, που έχουν γίνει αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμος Ικαρίας έχει οργανώσει την τελευταία πενταετία δεκάδες παρεμβάσεις στο αρμόδιο υπουργείο, στο ΣΑΣ και σε συνέδρια που σχετίζονται με την περίφημη πια «νησιωτικότητα», χωρίς καμιά ανταπόκριση τόσο από την προηγούμενη συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κ.λπ.) όσο και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
«Η πραγματικότητα μαρτυρά πως παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις εναλλάσσονται, εφαρμόζεται η ίδια στρατηγική κατά των εργαζομένων και των νησιωτών, είτε στο τιμόνι της διακυβέρνησης βρίσκεται η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτό είναι ένα βασικό κριτήριο ψήφου μπροστά στις κάλπες, που αναδεικνύει την ανάγκη οι εργαζόμενοι, οι νησιώτες, συνολικά ο λαός με την οργανωμένη πάλη του να πει το "φτάνει πια", βάζοντας μπροστά τις δικές του ανάγκες», αναφέρει ο Ν. Λαρδάς και συνεχίζει:
«Κάνουμε για μια ακόμα φορά καθαρό ότι ο δήμος Ικαρίας, με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στη διοίκηση, θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στη διεκδίκηση συνδυασμένης καθημερινής ακτοπλοϊκής και αεροπορικής σύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα (...) καθημερινής σύνδεσης των νησιών μας με τον Πειραιά, συχνής σύνδεσης με τη Βόρεια Ελλάδα, με σύγχρονα ασφαλή πλοία, με φτηνό εισιτήριο (...)», αναδεικνύοντας «τη μόνη πρόταση που λύνει οριστικά και σε όφελος του λαού το πρόβλημα, τη δημιουργία δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών και αεροπορικών μεταφορών. Γι' αυτό όμως χρειάζεται ανατροπή της σημερινής πολιτικής, σε αυτή την προσπάθεια καλούμε τους νησιώτες να πάρουν αγωνιστικά - δυναμικά την υπόθεση στα χέρια τους».