Σάββατο 16 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 17 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΛΑΦΟΣ Η ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Επ' αόριστον μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο για τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Επ' αόριστον μετατροπή όλης της ελληνικής επικράτειας σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο υπέγραψε την Πέμπτη η κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον, διευρύνοντας παράλληλα τη χρήση στρατηγικά επιλεγμένων τοποθεσιών από τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις και μπλέκοντας έτσι τον λαό βαθύτερα σε επικίνδυνες εξελίξεις, προς χάριν της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» του κεφαλαίου.

Παρά τον παραπλανητικό της τίτλο, η «Αμυντική Συμφωνία» με τις ΗΠΑ είναι από την αρχή μέχρι το τέλος «σφραγισμένη» από τα επιθετικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με την κυβέρνηση να ανοίγει διάπλατα την πόρτα σε πολύ μεγάλους κινδύνους.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας υπέγραψε με τον Αμερικανό ομόλογό του το Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της λεγόμενης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (ΣΑΑΣ/MDCA - το προηγούμενο υπεγράφη το 2019).

Επιβεβαιώνοντας όσα έγραφε ο «Ριζοσπάστης» τις προηγούμενες μέρες, η Συμφωνία ανανεώνεται καταρχάς για μία πενταετία και κατόπιν μένει σε ισχύ ...εσαεί, με διεύρυνση της αμερικανικής παρουσίας σε Εβρο, Πιερία, Θεσσαλία και Σούδα.

Συγκεκριμένα, το Πρωτόκολλο αναφέρει ότι τα δύο μέρη επαναβεβαιώνουν «τη δέσμευσή τους να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν περαιτέρω τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση τους και συνεργασία τους». Αναγνωρίζουν δε «τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ για την άμυνα και την ασφάλεια έκαστης χώρας, τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) και τη διεθνή ασφάλεια».

Σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισαν ότι η ΣΑΑΣ, που τέθηκε σε ισχύ στις 6/11/1990 (αρχικά για μια 8ετία, ενώ κατόπιν ανανεωνόταν από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις ετησίως), «θα παραμείνει σε ισχύ για μία περίοδο πέντε ετών από την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της ΣΑΑΣ». Ακολούθως «η ΣΑΑΣ θα παραμείνει σε ισχύ στη συνέχεια, εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα μέρη με γραπτή ειδοποίηση, προς το άλλο μέρος, 2 χρόνια πριν, διά της διπλωματικής οδού».

Είναι αυτή η διατύπωση που επέτρεψε στον Μπλίνκεν να πανηγυρίζει στις δηλώσεις του, λέγοντας ότι «αυτή η επικαιροποίηση θα επιτρέψει να μείνει η Συμφωνία σε ισχύ επ' αόριστον, και οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα να εκπαιδευτούν και να επιχειρούν από πρόσθετες τοποθεσίες» που περιλαμβάνουν:

-- Το στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο επελέγη λόγω της εγγύτητας στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, που τα τελευταία χρόνια δέχεται και διεκπεραιώνει συνεχώς αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

-- Το στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, σε συνδυασμό με την παρουσία των Αμερικανών στην αεροπορική βάση της Λάρισας και στη βάση της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο.

-- Το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο, στην Πιερία, που έτσι κι αλλιώς αξιοποιούσαν για ασκήσεις οι Αμερικανοί ελικοπτεράδες και πεζοναύτες που αναπτύσσονταν περιοδικά στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.

-- Τέλος, επεκτείνουν κι άλλο τις εγκαταστάσεις των Αμερικανών στη ναυτική τους βάση στη Σούδα, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν σχετικά ότι «η επιλογή της Αλεξανδρούπολης υποδηλώνει μεταξύ άλλων την αμερικανική βούληση ενίσχυσης της ασφάλειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά με παράκαμψη των Στενών, με ό,τι οφέλη αυτό συνεπάγεται για την περιοχή του Εβρου και ευρύτερα της Θράκης», βασικά την παραπέρα στοχοποίησή της από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε σε συνέντευξή του στο «Star», αναφερόμενος στην παραπέρα αναβάθμιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αλεξανδρούπολη, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ: «Το πλησίασμα των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία θα προκαλέσει τα απαραίτητα ρωσικά στρατιωτικά αντίμετρα»...

Επισήμως το Τροποποιητικό Πρωτόκολλο τίθεται σε ισχύ την ημερομηνία της τελευταίας από τις διακοινώσεις που θα έχουν ανταλλάξει τα δύο μέρη και με τις οποίες θα δηλώνουν ότι έχουν ολοκληρώσει τις αναγκαίες εσωτερικές τους διαδικασίες, προκειμένου το Πρωτόκολλο να τεθεί σε ισχύ. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει τη νέα Συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα. Αλλωστε, η ισχύς της τρέχουσας Συμφωνίας λήγει στις 6/11.

«Εγγύηση» για «νέα Αφγανιστάν» με ελληνική εμπλοκή

Σημειωτέον, στο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο τα δύο μέρη σημειώνουν «τη σταθερή απόφασή τους να περιφρουρούν και να προστατεύουν αμοιβαίως την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των αντίστοιχων χωρών τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης, και επιβεβαιώνοντας την απόφασή τους να αντιταχθούν ενεργά και ανεπιφύλακτα σε κάθε τέτοια απόπειρα ή ενέργεια και τη δέσμευσή τους να καταβάλλουν τις κατάλληλες μείζονες προσπάθειες για να αποτρέψουν τέτοια πορεία δράσης».

Η ελληνική κυβέρνηση προβάλλει τα παραπάνω και όσα περιέχονται στην επιστολή Μπλίνκεν προς Μητσοτάκη (βλ. παρακάτω) σαν ρήτρες εγγύησης τάχα για την προστασία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.

«Ξεχνάει» βέβαια το πώς διαχρονικά τέτοιες διαβεβαιώσεις έγιναν φτερό στον άνεμο, καθώς βασικό κριτήριο των αποφάσεών τους ήταν η διατήρηση της συνοχής στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και η αγκίστρωση της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, όπως άλλωστε έγινε και με τις «διαβεβαιώσεις» που συνόδευαν την προηγούμενη ανανέωση της Συμφωνίας, το 2019.

Στην πραγματικότητα, η πρόνοια αυτή σημαίνει ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να συμπαρατάσσονται στις αμερικανικές όποτε και όπου επιτάσσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί στην αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στους οποίους εντάσσεται και η Συμφωνία.

Αποκαλυπτική εξάλλου είναι και η αναφορά Μπλίνκεν στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν, εκφράζοντας δημοσίως τη «βαθιά ευγνωμοσύνη» των ΗΠΑ για το γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι ένας πολύ ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος για εμάς, ειδικά στο Αφγανιστάν, όπου οι ελληνικές Δυνάμεις πολέμησαν γενναία», όπως είπε, προδιαγράφοντας έτσι πολλά «νέα Αφγανιστάν» με ενεργή ελληνική συμμετοχή. Δείχνοντας έτσι και πόση αξία είχαν οι διαβεβαιώσεις όλων των ελληνικών κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια, που ισχυρίζονταν ότι τάχα οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν κινδυνεύουν εκεί, αφού έχουν πάει «σε βοηθητικούς ρόλους» κ.ο.κ.

Ολα αυτά, με το βλέμμα στα επόμενα «Αφγανιστάν». Αλλωστε, τέτοιες διαβεβαιώσεις έχουν λάβει εδώ και καιρό οι ΗΠΑ από την ελληνική κυβέρνηση. Π.χ. ήδη από τον Νοέμβρη 2019 ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, έχοντας στο πλευρό του τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αντιστράτηγο Κρ. Καβόλι, υπενθυμίζοντας τη συμμετοχή της χώρας σε πολέμους στο πλάι των ΗΠΑ, διαβεβαίωνε: «Οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον»...

Αυτά με φόντο την ελληνική πυροβολαρχία «Patriot», που αναπτύσσεται στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο της αναδιάταξης των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού, ενώ σε συνεννόηση με τους Γάλλους, σε υλοποίηση της Στρατηγικής Συμφωνίας με το Παρίσι, οι κυβερνώντες ετοιμάζονται να στείλουν μάχιμο τμήμα και στο Μάλι της Αφρικής.

Αλλά και στην επιστολή Μπλίνκεν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δίνει το τέτοιο «στίγμα», σημειώνοντας ότι η Συμφωνία «θα υποστηρίξει την ειρήνη και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και της Ευρώπης στο σύνολό της, μέσω της συμβολής της στις δυνατότητες και τη συνεργασία στον πυρήνα της ΝΑΤΟικής Συμμαχίας».

Επέκταση του επικίνδυνου ιστού και σε άλλα σημεία

Παραπέρα, ο Μπλίνκεν, αναγνωρίζοντας και τη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην τέτοια βρωμοδουλειά, τονίζει ότι ήδη «από το 2015, οι ΗΠΑ παρέχουν στην Ελλάδα σημαντική χρηματοδότηση βοήθειας για την ασφάλεια, αμοιβαία επωφελείς επενδύσεις σε υποδομές για να βοηθήσουν την Ελλάδα στην επίτευξη των στόχων εκσυγχρονισμού της άμυνας».

Προσθέτει ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον ζωτικό ρόλο της Ναυτικής Υποστήριξης (NSA) στη Σούδα και άλλων ελληνικών εγκαταστάσεων, στις οποίες μπορούν να εκπαιδεύσουν ή να λειτουργήσουν στην ηπειρωτική χώρα ή νησιά, για την εξασφάλιση των κοινών μας αμυντικών στόχων». Μιλάει επίσης για «από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις σε όλη την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν επίσης να υποστηρίζουν τον στόχο της Ελλάδας να γίνει περιφερειακός κόμβος συντήρησης, logistics και εκπαίδευσης».

Από την κυβέρνηση δίνεται η αισχρή ερμηνεία ότι «με τον τρόπο αυτό οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν de facto την άσκηση πλήρους κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά της και βεβαίως τη δυνατότητα στρατιωτικοποίησής τους». Φτάνουν, δηλαδή, για να ξεπλύνουν την εγκατάσταση νέων βάσεων «όπου και όποτε» θέλουν οι ΗΠΑ, να παρουσιάζουν ως επιτυχία ότι έτσι... αναγνωρίζεται η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της!

Σημειωτέον, βέβαια, ότι ο Μπλίνκεν αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, τα οποία η Τουρκία θέλει αποστρατιωτικοποιημένα, θέτοντάς το αυτό μάλιστα ως βασική προϋπόθεση για την ελληνική κυριαρχία επ' αυτών εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου.

Ετοιμοι για παζάρι

Από το παζλ των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή, τους οποίους ενισχύει η Συμφωνία, δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν και οι επί της ουσίας παροτρύνσεις να «τρέξουν» επώδυνοι συμβιβασμοί και διευθετήσεις με την Τουρκία, ώστε να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή.

Ο Μπλίνκεν στην επιστολή του προς τον Μητσοτάκη είναι σαφέστατος: «Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη σταθερή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για διάλογο με τους γείτονές της και την προσήλωσή της στην επίλυση των διαφορών ειρηνικά μέσω διπλωματίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Είναι μακροχρόνια πεποίθησή μας ότι η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», προσθέτει.

Δεν περνά απαρατήρητο άλλωστε ότι στις κοινές τους δηλώσεις, μετά τον Μπλίνκεν ο Ν. Δένδιας θύμισε τις συμφωνίες καθορισμού θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο - συμφωνίες που αναγνωρίζουν μειωμένη επήρεια ακόμα και στο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, την Κρήτη - και διαβεβαίωσε ότι στην ελληνική κυβέρνηση είναι «έτοιμοι και πρόθυμοι να συνεργαστούμε» με «όλες τις χώρες του κόσμου» στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Ηθελε ...περισσότερη αμερικανική εμπλοκή ο ΣΥΡΙΖΑ

Αποκαλυπτική στο μεταξύ για την «ομοφωνία» όλων των αστικών κομμάτων στη στρατηγική του κεφαλαίου, που μπλέκει τον λαό σε τεράστιους κινδύνους, είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στη Συμφωνία.

Στη γνωστή βρώμικη γραμμή περί «ανταλλαγμάτων» που μπορούν να περιέχουν οι ιμπεριαλιστικές συμφωνίες και τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τον λαό και ξεπλένοντας ξετσίπωτα τις ΗΠΑ ως δήθεν «εγγυητή» των κυριαρχικών δικαιωμάτων, σε ανακοίνωσή του στάθηκε στην πρόβλεψη για επ' αόριστον ανανέωση. «Ως αντιστάθμισμα σε αυτές τις σοβαρότατες παραχωρήσεις έχουμε μόνο γενικόλογες αναφορές στον σεβασμό της κυριαρχίας μας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν εξασφαλίζεται όμως καμία συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία, εμπλοκή ή δέσμευση για τη στήριξη αυτής της κυριαρχίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ιδίως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο»!

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑΣ
Ψέματα με πολύ κοντά ποδάρια...

Παρά τη βροχή η ΚΝΕ έστειλε το μήνυμα την Πέμπτη, έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία

RIZOSPASTIS

Παρά τη βροχή η ΚΝΕ έστειλε το μήνυμα την Πέμπτη, έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία
Τώρα που η κυβέρνηση υπέγραψε μια νέα κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις με τις ΗΠΑ, με 5ετή διάρκεια και ακόμα πιο επικίνδυνες προβλέψεις από την προηγούμενη, τώρα που τα προπαγανδιστικά «μηχανάκια» παίρνουν πάλι μπρος για τα «οφέλη» που έχει να περιμένει τάχα ο λαός από την εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ τα οποία βάζουν τον λαό σε μεγάλους κινδύνους, έχει μια αξία να θυμηθούμε πότε τα ξανακούγαμε όλα αυτά και πόσο πολύ ...δικαιώθηκαν.

Ηταν κάτι λιγότερο από δυο χρόνια πριν, και συγκεκριμένα στις 30/1/2020, τότε που έξω από τη Βουλή χιλιάδες διαδήλωναν ενάντια στην επικύρωση της «ανανεωμένης» Συμφωνίας με τις ΗΠΑ, και μέσα στη Βουλή τα ίδια ευρωατλαντικά παραμύθια έδιναν και έπαιρναν.

Ας τους φρεσκάρουμε λοιπόν τη μνήμη.

«Η σημερινή Συμφωνία (...) συνιστά (...) μία επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας που λειτούργησε συγκροτημένα, τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση όσο και από την τωρινή. Η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα μας αποτελεί ασύγκριτο πλεονέκτημα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (...) Μέσα από τη Συμφωνία (...) για την πρόσβαση και χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης (...) αναβαθμίζεται η στρατηγική αξία της συγκεκριμένης εγκατάστασης αλλά και της ευρύτερης περιοχής».

Αυτά έλεγε τη μέρα εκείνη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, δίνοντας και τα σχετικά εύσημα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε τον δρόμο.

Τι αποδείχθηκε πριν συμπληρωθούν καλά καλά δύο χρόνια;

Το «ασύγκριτο πλεονέκτημα» στην Ανατολική Μεσόγειο, που έδινε η Συμφωνία με τις ΗΠΑ, αφορούσε την «ασύγκριτα» βαθύτερη εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ απέναντι σε Κίνα, Ρωσία και Ιράν.

Αξιοποιώντας αυτό το «πλεονέκτημα», όπως και των υπόλοιπων αντίστοιχων συμφωνιών, μέσα σε δύο χρόνια: Νέες ελληνικές φρεγάτες βρέθηκαν εκτός συνόρων, από τον Λίβανο και τη Λιβύη έως τα Στενά του Ομάν, «Patriot» και Ελληνες στρατιωτικοί βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία σημαδεύοντας το Ιράν, στο πλαίσιο και των νέων στρατιωτικών συμφωνιών που έκλεισαν με τις χώρες του Περσικού και την «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ, αναβαθμίστηκαν παραπέρα οι σχέσεις με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, άνοιξε η συζήτηση για στρατιωτική συμφωνία ακόμα και με την Ινδία στο πλαίσιο των επιθετικών ευρωατλαντικών σχεδιασμών, και ιδιαίτερα της Στρατηγικής «ΝΑΤΟ 2030», που στοχεύει Κίνα και Ρωσία.

Αλήθεια: Τι σχέση έχουν όλες αυτές οι αποστολές και οι «συνεργασίες» με την άμυνα της χώρας και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της; Ποιανού τα συμφέροντα υπερασπίζονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις που συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αποστολές όπου Γης, αν όχι της αστικής τάξης που διεκδικεί μερτικό από τη διανομή της λείας; Για ποιον τελικά ήταν «ασύγκριτο πλεονέκτημα» η Συμφωνία με τις ΗΠΑ;

Οσο για την «αναβάθμιση» της Αλεξανδρούπολης, σήμαινε: Οτι από εδώ πέρασαν χιλιάδες Αμερικανοί και άλλοι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες για να πάνε στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Οτι με την ενεργή συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων - της Πολεμικής Αεροπορίας, που στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό έχει αναλάβει τη «φύλαξη» του εναέριου χώρου της Αλβανίας, της Β. Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου από τη Ρωσία, και του Πολεμικού Ναυτικού, που συμβάλλει στον «έλεγχο» των θαλάσσιων διαύλων και των υπόλοιπων υποδομών - αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις αναπτύσσονται στη Μαύρη Θάλασσα, εμπλεκόμενες σε συνεχή «θερμά» και λιγότερο «θερμά» επεισόδια με τις αντίστοιχες ρωσικές, όπως έδειξαν και τα γεγονότα στην Ουκρανία την περασμένη άνοιξη.

Το μόνο που «αναβάθμισε» η Συμφωνία ήταν οι κίνδυνοι για τον ελληνικό λαό, όπως δείχνουν και οι «προειδοποιήσεις» των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, π.χ. του Ρώσου πρέσβη για την τωρινή Συμφωνία, ο οποίος επανέλαβε ότι «το πλησίασμα των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία θα προκαλέσει τα απαραίτητα ρωσικά στρατιωτικά αντίμετρα».

Με δυο λόγια, «πριν αλέκτορα φωνήσαι» επιβεβαιώθηκαν όσα εκείνη τη μέρα έλεγε το ΚΚΕ στη Βουλή: «Η πολιτική σας είναι άκρως επικίνδυνη. Συμμετέχετε ενεργά στο πλευρό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον σκληρό ανταγωνισμό με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, για να υπηρετήσετε τα συμφέροντα της αστικής τάξης και τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση, γιατί σε αυτή δίνετε λογαριασμό, για να αρπάξει ένα κομμάτι της λείας, να κατακτήσει νέα πεδία επενδύσεων και κερδοφορίας, όπως προβλέπει η "εθνική" γραμμή που προβάλλετε όλοι σας και δεν έχει καμία μα καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα».

«H συγκεκριμένη Συμφωνία τροποποίησης θωρακίζει τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις (...) σε μια χρονική συγκυρία που (...) εκφράζονται σοβαρές απειλές και επεκτατικές βλέψεις από τη γείτονα και αναδύονται σημαντικές προκλήσεις για τη διασφάλιση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων (...) Με άλλα λόγια, η συγκεκριμένη Συμφωνία δημιουργεί μια πρόσθετη ομπρέλα ασφαλείας πάνω από τη χώρα».

Ούτε δυο χρόνια δεν πέρασαν απ' όταν τα έλεγε αυτά ο εισηγητής της ΝΔ στη Βουλή, στον γνώριμο «ντορό» της καλλιέργειας επικίνδυνου εφησυχασμού, που παρουσιάζει τις ΗΠΑ ως «εγγυητή» δήθεν της ασφάλειας του ελληνικού λαού και προστασίας ...του ενός ΝΑΤΟικού συμμάχου από τον άλλο.

Τι αποδείχθηκε; Η Συμφωνία όχι μόνο δεν αποτέλεσε «ομπρέλα ασφαλείας», αλλά αντίθετα έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά ανάμεσα (και) στην ελληνική και την τουρκική αστική τάξη, ενώ έστρωσε το έδαφος για παραπέρα «αναβάθμιση» των τουρκικών διεκδικήσεων, ώστε να διατηρηθεί η ΝΑΤΟική συνοχή και να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης της Ενέργειας στην Ανατ. Μεσόγειο.

Τα γεγονότα «μιλάνε»: Λίγους μήνες μετά την επικύρωση της Συμφωνίας ακολούθησε το καλοκαίρι του 2020, με την ευθεία αμφισβήτηση «επί του πεδίου» των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία, με το «Oruc Reis» και τα τουρκικά πολεμικά να αλωνίζουν εντός της ελληνικής ΑΟΖ, με την απειλή ενός ακόμα «θερμού» επεισοδίου να έρχεται πολύ κοντά, για να δώσουν τη σκυτάλη, αμέσως μετά, στην «άλλη» όψη του ίδιου νομίσματος, στα παζάρια για τις επικίνδυνες διευθετήσεις.

Οι «διαβεβαιώσεις» των ΗΠΑ και οι επιστολές Πομπέο (αντίστοιχες της σημερινής του Μπλίνκεν), που ο πρωθυπουργός ανέμιζε εκείνη τη μέρα από το βήμα της Βουλής ως «πρωτοφανείς εγγυήσεις», έγιναν την άλλη στιγμή παρεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για «επίλυση των προβλημάτων σε συμμαχικό πνεύμα» και δηλώσεις για «αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες», δίνοντας «αέρα στα πανιά» της τουρκικής κυβέρνησης και στρώνοντας το τραπέζι της διαπραγμάτευσης για επώδυνους συμβιβασμούς με ευρωατλαντικό «καπέλο».

Οι απαιτήσεις της τουρκικής αστικής τάξης για την ΑΟΖ, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών (με αμφισβήτηση μέχρι και της ελληνικής κυριαρχίας σε αυτά), τη μειονότητα της Θράκης, όλη η «βεντάλια» των διεκδικήσεών της βρέθηκε στο τραπέζι των διερευνητικών που ξεκίνησαν ξανά με ορίζοντα τη Χάγη, ενώ στήθηκε και ο ΝΑΤΟικός «μηχανισμός μείωσης των εντάσεων» για την Ανατ. Μεσόγειο. Με όλα αυτά στον νου, όπως και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης της Ενέργειας από τα μονοπώλια των ΗΠΑ - ΕΕ, έκλεισαν στο ενδιάμεσο συμφωνίες όπως αυτή με την Αίγυπτο, που προβλέπει μεταξύ άλλων μειωμένη επήρεια στα ελληνικά νησιά και «κουτσουρεμένα» κυριαρχικά δικαιώματα.

Τελικά, ποιος έχει δίκιο; Εκείνοι με τα παραμύθια για την «ασπίδα» απέναντι στην Τουρκία ή το ΚΚΕ, που από το βήμα της Βουλής, διά στόματος Δ. Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ, τόνιζε: «Λέτε χωρίς τσίπα: "Οσες περισσότερες βάσεις έχουμε, τόσο μεγαλύτερα εμπόδια θα μπαίνουν στην τουρκική επιθετικότητα"! Αν είναι έτσι, πώς γίνεται το τελευταίο τρίχρονο, που όντως έχει διευρυνθεί το "αμερικάνικο αποτύπωμα" στην Ελλάδα, να αυξάνεται συνεχώς, να κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα; Δεν ξέρετε ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο; Δεν ξέρετε πως οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ αλλά και η ΕΕ τόσα χρόνια έχουν ουσιαστικά νομιμοποιήσει την εισβολή και κατοχή από τη ΝΑΤΟική Τουρκία στην Κύπρο; Βλέπετε κάτι άλλο, πέρα από ευχολόγια όλων τους, για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ; Κάνετε πως δεν ξέρετε: Η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα έχει γερές ΝΑΤΟικές πλάτες».

«Η Συμφωνία (και οι διατάξεις της) (...) επιτρέπουν μεγάλης κλίμακας κάλυψη εθνικών αμυντικών αναγκών μέσα από τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ (...) Παράλληλα, τα έξοδα για την τροποποίηση των βάσεων θα φέρει, όπως έχετε ήδη ακούσει από τον υπουργό, εξολοκλήρου η αμερικανική πλευρά».

Αυτά έλεγαν τη μέρα εκείνη τα κυβερνητικά στελέχη, κρύβοντας μεταξύ άλλων τις προβλέψεις της τότε Συμφωνίας - οι οποίες θα διατηρηθούν και στην τωρινή - ότι οι ΗΠΑ απαλλάσσονται ακόμα και από κάθε τέλος που αφορά την προσγείωση, τον ελλιμενισμό ή τις εργασίες αναβάθμισης στις βάσεις.

Το βασικότερο βέβαια που επιχειρούσαν να κρύψουν ήταν ότι ο ελληνικός λαός θα συνέχιζε να πληρώνει πάνω από 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για εξοπλισμούς που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας, παρά μόνο με τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τις αποστολές εκτός συνόρων.

Στο ενδιάμεσο, μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε από τη δεύτερη στην πρώτη θέση των δαπανών στη ΝΑΤΟική κατάταξη, ενώ πάνω από 10 δισ. ευρώ φορτώθηκαν επιπλέον στις πλάτες του λαού για εξοπλισμούς όπως οι γαλλικές φρεγάτες, που ξεκάθαρα «κοιτάνε» στις ΝΑΤΟικές αποστολές στην Ανατ. Μεσόγειο, στον Περσικό και ακόμα παραπέρα.

Ποιος έλεγε λοιπόν την αλήθεια; Εκείνοι ή το ΚΚΕ, που σημείωνε ότι «ο ελληνικός λαός και στοχοποιείται και πληρώνει», επισημαίνοντας ανάμεσα σε άλλα πως «η κρίση στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, η νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία επιβεβαιώνουν πως το θέμα δεν είναι βασικά μόνο το ύψος των εξοπλισμών, αλλά κυρίως ο προσανατολισμός αυτών των εξοπλισμών, προσανατολισμός ώστε να υπηρετείται καλύτερα ο ρόλος που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών»;

Για το τέλος κρατήσαμε τη βρώμικη συζήτηση περί «ανταλλαγμάτων» την οποία επαναλαμβάνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεπλένοντας ξετσίπωτα τις ΗΠΑ ως δήθεν «εγγυητή» των κυριαρχικών δικαιωμάτων και συνολικά της ασφάλειας του λαού, φτάνοντας να δηλώνει ότι με τη νέα κατάπτυστη Συμφωνία «δεν εξασφαλίζεται καμία συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία, εμπλοκή ή δέσμευση για τη στήριξη αυτής της κυριαρχίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ιδίως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι αυτή δεν ταιριάζει σε «ισότιμους εταίρους».

Δεν τα λέει βέβαια πρώτη φορά. Ενδεικτικά είναι τα όσα έγιναν στην τότε συζήτηση στη Βουλή, όταν ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε ότι «δεν έχω ουσιαστικά διαγνώσει καμία σημαντική απόκλιση ως προς τις κεντρικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής (...) Και πρέπει να σας πω, κύριε Τσίπρα, πως όταν πήγα στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησα ακριβώς αυτήν τη διακομματική συναίνεση ως απόδειξη της σταθερότητας της χώρας στις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής».

Να τι του απαντούσε τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας: «Μας λέτε, βεβαίως (...) "μα, εσείς δεν είστε αυτοί που διαπραγματευτήκατε αυτή τη Συμφωνία;". Ναι, βεβαίως εμείς είμαστε. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που προώθησε την αναβάθμιση των αμυντικών και διπλωματικών μας σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες (...) Δεν το κάναμε όμως επειδή είμαστε πιστοί και προβλέψιμοι σύμμαχοι, όπως είπατε στον κ. Τραμπ. Καταστήσαμε από την αρχή σαφές στους συμμάχους μας ότι η αναβάθμιση της συνεργασίας μας βασίζεται στη σύγκλιση των εθνικών μας συμφερόντων και κάθε βήμα πρέπει να έχει αμοιβαίο όφελος.

Και σε αυτό το πλαίσιο καθιερώσαμε τον Στρατηγικό Διάλογο τον Δεκέμβρη του 2018. Σε αυτό το πλαίσιο κατεγράφη τον ίδιο μήνα η σαφής στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην προώθηση του αγωγού "EastMed" (...) Καθιερώθηκε το σχήμα 3+1 με την Κύπρο, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες (...) Προωθήθηκε στην αμερικανική Γερουσία το νομοσχέδιο "EastMed Act" (...) Αναβαθμίσαμε τα "F-16" με προνομιακούς όρους».

Αλήθεια, τα δύο χρόνια που ακολούθησαν, υπάρχει κάποιο απ' όλα αυτά τα «ανταλλάγματα» που δεν πήγε πολλά βήματα παραπέρα η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο και της επιτάχυνσης των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών; Ο «Στρατηγικός Διάλογος» αναβαθμίστηκε και με νέα πεδία για τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα επικίνδυνα «σχήματα» με την ομπρέλα των ΗΠΑ έφτασαν ...μέχρι την Ινδία, στον «East Med Act» προστέθηκε και το νέο νομοσχέδιο της αμερικανικής Γερουσίας για νέους εξοπλισμούς ώστε η Ελλάδα να παίζει τον ρόλο του ΝΑΤΟικού «δερβέναγα» στην Ανατ. Μεσόγειο.

Ο λαός όμως τα πλήρωσε όλα αυτά με το ίδιο «νόμισμα»: Νέα βάρη που φορτώθηκαν στις πλάτες του και ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους.


Τ. Γ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Επιθετικές και όχι αμυντικές οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιόφωνο «Real Fm» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

Οι πρόσφατες συμφωνίες ΗΠΑ - Ελλάδας και Ελλάδας - Γαλλίας και τα όσα σηματοδοτούν βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, την Παρασκευή, στο ραδιόφωνο «Real Fm» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Ερωτώμενος σχετικά ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ «είμαστε ακριβώς αντίθετοι, γιατί, ενώ τις ονομάζουν όλες αυτές τις συμφωνίες "αμυντικές", στην πραγματικότητα είναι όλες επιθετικές, γιατί αφορούν συμμετοχή της Ελλάδας όχι στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, στην υπεράσπιση της άμυνας της πατρίδας, αφορούν σε επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και ξεχωριστών ισχυρών κρατών της ΕΕ, σε όλη την περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας, της Υποσαχάριας Αφρικής, μέχρι και στον Ειρηνικό, στοχεύουν τη Ρωσία και την Κίνα. Μόνο τη διευκρινιστική δήλωση του Μπλίνκεν, χτες, να δούμε, που έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα για τη συμμετοχή στην επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών και χωρών του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, φτάνει. Αρα, λοιπόν, για ποια άμυνα της χώρας; Για να πάρουμε φρεγάτες και "Rafale", για να πάρουμε διάφορα τέτοια που τα ονομάζουν αμυντικά συστήματα, "αμυντικά όπλα" πρέπει να πάμε στα Στενά του Ορμούζ; Να πάμε στο Μάλι; Να πάμε στο Σαχέλ; Τι δουλειά έχουμε εκεί; Γιατί αυτά λέει το άρθρο 18 της Συμφωνίας με τη Γαλλία. Και φυσικά η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια σε πολεμικές δαπάνες. Λείπουν χρήματα για τον λαό (...) - για τις ανατιμήσεις, για τα αντιπλημμυρικά και άλλα έργα - αλλά δίνονται σε γαλλικά και αμερικανικά πολεμικά βιομηχανικά συγκροτήματα, την ώρα που απαξιώνεται και κλείνει η ελληνική ΕΑΒ, η ΕΛΒΟ, τα ΕΑΣ και λοιπά αμυντικά συστήματα. Αρα, για ποια άμυνα μιλάμε;».

Ενώ ερωτώμενος για το αν στις σημερινές συνθήκες, που δεν υπάρχει Σοβιετική Ενωση, η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει άλλες δυνατότητες από τον σταθερό φιλοδυτικό προσανατολισμό της, αφού επισήμανε πως «και τότε ήταν πιο καθαρό ότι θα είμαστε στο δυτικό προσανατολισμό», σημείωσε πως «και τώρα που δεν υπάρχει, υποτίθεται ότι θα τέλειωνε ο Ψυχρός Πόλεμος και ο "χωρισμός του κόσμου", βλέπουμε ότι και στον καπιταλισμό και στην "ελευθερία της αγοράς", που έγινε στην πρώην Σοβιετική Ενωση, ή στην Κίνα και σε άλλες χώρες, που τότε ήταν στο σοσιαλιστικό μπλοκ, γίνονται τα ίδια, οξύνονται οι ανταγωνισμοί, γιατί αυτό είναι το σύστημα και ο καθένας θέλει να λύσει δικά του συμφέροντα. Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να είναι με το μέρος των συμφερόντων του λαού της και των άλλων λαών. Να προωθεί συμφωνίες, βεβαίως, να κάνει διαπραγματεύσεις...».

«Μήπως είστε πολύ ρομαντικοί;», ρωτήθηκε στη συνέχεια από τον δημοσιογράφο, για να σημειώσει πως «στη σημερινή εποχή της βαρβαρότητας ακόμα κι ο ρομαντισμός θα μας έκανε πάρα πολύ καλό, να γίνει κυρίαρχη, όχι συνείδηση απλά, αλλά και πράξη στον ελληνικό λαό και σε άλλους λαούς. Γιατί τα ίδια κάποιοι "ρομαντικοί", όπως λέτε για εμάς, τα λένε και στην Τουρκία, για παράδειγμα το ΚΚ Τουρκίας. Τα λένε σε χώρες της Ευρώπης άλλα προοδευτικά, ριζοσπαστικά, λαϊκά - εργατικά κινήματα, Κομμουνιστικά Κόμματα κ.λπ. Υπάρχουν άνθρωποι που μιλάνε και προβληματίζονται με αυτόν τον "ρομαντισμό", εντός εισαγωγικών, του ΚΚΕ. Γιατί αποδεικνύεται ότι είναι το μόνο ρεαλιστικό για να έχεις κάποια αποτελέσματα. Γιατί μπορεί να δίνεις βάσεις, μπορεί να δίνεις χρήματα για τους εξοπλισμούς, για τα "Belharra" και για τα "Rafale" κ.λπ. και να παίρνεις υποσχέσεις, υποσχέσεις όμως που δεν έχουν αντίκρισμα και από τέτοιες έχουμε χορτάσει».

Για τις υποσχέσεις αυτές, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, τόνισε πως ο λαός δεν πρέπει να δίνει βάση γιατί «δεν λέει τίποτε να λες "συμφωνώ με την κυριαρχία σου, την ακεραιότητα, την ασφάλεια, της χώρας", γιατί ο καθένας δίνει διαφορετικό νόημα στις έννοιες αυτές. Τι σημαίνει, για παράδειγμα, "κυριαρχία" για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, για την υφαλοκρηπίδα, για τα χωρικά ύδατα, γι' αυτά που αμφισβητεί η Τουρκία; Το λέει καθαρά αυτό η αμερικανική πολιτική, ο κ. Μπλίνκεν χτες, ή το ΝΑΤΟ; Δεν το λένε.

Αντίθετα, για παράδειγμα, ακούσαμε, χτες, τη Ρωσία να λέει επίσημα ότι δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος. Τέτοια δήλωση δεν ακούσαμε όμως από τις ΗΠΑ, από το ΝΑΤΟ, από την ΕΕ, που είναι "σύμμαχοί" μας, ότι δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος. Αντίθετα, πάνε μαζί τους, όπως πήγαν στις ΗΠΑ με τον Ερντογάν και εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης, μαζί με τον μητροπολίτη εκεί κ.λπ. κ.λπ.».

«Εξοπλισμοί χρειάζονται στις Ενοπλες Δυνάμεις, όταν έχει απέναντι μία Τουρκία;», ρωτήθηκε αμέσως μετά ο Δ. Κουτσούμπας κι επισήμανε: «Μα γι' αυτό λέμε ότι έπρεπε αυτά που υπάρχουν στο Δημόσιο, η ΕΑΒ, τα Αμυντικά Συστήματα, να αναπτυχθούν αντί να κλείνουν. Γιατί όταν κλείνουν όλα αυτά, όταν δεν αναπτύσσεις δικές σου παραγωγικές δυνατότητες για την άμυνα της χώρας και πας στη λογική ότι "εγώ για να έχω άμυνα πρέπει να συμμετέχω και σε επιθετικές ενέργειες, είτε στην Αφρική είτε στην Ασία, ή δεν ξέρω πού αλλού στον κόσμο, επειδή μου το επιβάλλει ως ένα μεγάλο βαθμό ο σύμμαχος που λέγεται ΗΠΑ, Γαλλία ή οποιοσδήποτε άλλος. Και γιατί μου το επιβάλλει και η θέληση της άρχουσας τάξης, η οποία ανταγωνίζεται την άρχουσα τάξη της Τουρκίας, για να γίνω εγώ το πρωτοπαλίκαρο όλων αυτών εδώ στην περιοχή", τότε τα αποτελέσματα είναι αυτά και την πληρώνει πάντα ο λαός, την πληρώνει πάντα η νεολαία».

Στον αστικό σχεδιασμό δεν χωράνε έργα προστασίας του λαού

Σε ό,τι αφορά τις πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα υποδομής, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Η πυροπροστασία, η δασοπροστασία, τα αντιπλημμυρικά, τα αντισεισμικά έργα είναι φανερό σε όλους ότι αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα. Εμείς έχουμε τοποθετηθεί, θα παρουσιάσουμε και αναλυτικά τις θέσεις μας τις επόμενες μέρες, σε μεγάλη εκδήλωση εδώ στο κέντρο της Αθήνας, αλλά υπάρχει ουσιαστικά παντελής έλλειψη έως ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων. Αυτό φαίνεται συνέχεια. Θεωρούνται μη επιλέξιμα έργα και από τις κυβερνήσεις, όχι μόνο τη σημερινή, όλες τις προηγούμενες, από την ίδια την ΕΕ, που δίνει και κατευθύνσεις στα υπουργεία, στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών, οι οποίοι με τη σειρά τους δίνουν κατευθύνσεις στους περιφερειάρχες, στα Περιφερειακά και τα Δημοτικά Συμβούλια. Θεωρούνται μη επιλέξιμα αυτά τα έργα ακριβώς γιατί δεν έχουν την υψηλή κερδοφορία για τις εταιρείες, για τους επενδυτές που ασχολούνται με αυτά.

(...) Γιατί βλέπουμε να γίνονται επενδύσεις αυτήν την περίοδο, με αυτήν την όποια τέλος πάντων καπιταλιστική ανάκαμψη - ανάπτυξη έχουμε αυτό το διάστημα, μετά τη βαθιά κρίση που πέρασε ο τόπος και συνολικά η Ευρώπη και ο κόσμος, αλλά, δυστυχώς, αυτός είναι ο χαρακτήρας αυτής της ανάπτυξης, ο αστικός σχεδιασμός. Γίνονται επενδύσεις αλλά δεν γίνονται επενδύσεις για υποδομές έργων, για αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά και πάει λέγοντας. Ο Βοϊδομάτης μετακόμισε στον Κηφισό χτες. Μα πώς γίνεται στην "Αθηναϊκή Ριβιέρα", όπως ονομάζουν την περιοχή, δίπλα στο Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", μια όμορφη περιοχή, μία περιοχή που έχουν γίνει επενδύσεις και να βλέπουμε τριτοκοσμικές εικόνες, αυτό που λέγατε κι εσείς πριν με το λεωφορείο, να πνίγονται; Είναι απαράδεκτη η κατάσταση (...)».

Δεν είναι λύση για τον λαό η επεκτατική πολιτική

Σχετικά με άλλα θέματα της επικαιρότητας, ερωτώμενος για τις δυνατότητες παρέμβασης του κράτους για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των ανατιμήσεων στα καύσιμα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως «η ενεργειακή κρίση δεν είναι μόνο εξωγενές φαινόμενο, όπως παρουσιάζεται από διάφορες πλευρές. Η "απελευθέρωση" της Ενέργειας, για παράδειγμα, είναι πολιτική της κυβέρνησης, είναι πολιτική των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. Εμείς τα λέγαμε. Είναι γενικότερο θέμα αυτό το ζήτημα. Αφορά την επιλογή της πολιτικής. Η ΕΕ, για παράδειγμα, λέει τώρα, χτες, με τις κατευθύνσεις με την εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ότι επιτρέπει στα κράτη - μέλη να προχωρήσουν σε ορισμένα μέτρα ανακούφισης - επιδοτήσεις, κουπόνια, κ.λπ. - για να αποτραπούν αποκοπές ρεύματος, με τον όρο όμως αυτά να είναι προσωρινά και στοχευμένα στους πιο φτωχούς, ενώ λέει θα πρέπει να αποσύρονται αμέσως μόλις η κατάσταση σταθεροποιείται, την οποία προσδιορίζει προς τον Μάρτη. Μιλάμε για μία τρύπα στο νερό. Χώρια που κι αυτά ακόμη επαφίενται στις διάφορες ιδιωτικές εταιρείες που μαζεύουν τα χρήματα, εάν θα τα εφαρμόσουν και πάει λέγοντας.

Και φυσικά εδώ είναι ένα γενικότερο θέμα. Φαίνεται ότι η ίδια η επεκτατική πολιτική, την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα τη θεωρεί ως λύση για όλα τα αμαρτήματα του καπιταλισμού και για όλα τα προβλήματα της οικονομίας, δεν είναι η λύση σε περιόδους ανάπτυξης, όπως έλεγε το ΚΚΕ, σε αντίθεση δηλαδή με την περιοριστική πολιτική. Το "κούρεμα" των μισθών τότε γινόταν με μνημονιακούς νόμους, τώρα "κουρεύονται" αντικειμενικά, γιατί χάνεται η αξία του μισθού με τις ανατιμήσεις, με την ακρίβεια, μαζί βέβαια με τους φόρους που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα. Γιατί η επεκτατική πολιτική, που ακολουθεί η ΝΔ, επειδή αυτή ακολουθείται συνολικά σε όλη την Ευρωζώνη, πλέον δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις, αυτές φέρνουν ανατιμήσεις, φέρνουν την ακρίβεια και πληρώνει ο λαός.

Αρα, σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε και βέβαια ως ΚΚΕ έχουμε προτείνει ότι το λιγότερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση σήμερα είναι να ψηφίσει την τροπολογία του ΚΚΕ, που την έχουμε καταθέσει επανειλημμένα στη Βουλή και έχει απορριφθεί, για την κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, για την κατάργηση του ΦΠΑ, για παράδειγμα στα καύσιμα, στην Ενέργεια, άλλα μέτρα, όπως είναι αφορολόγητα όρια σε μικρές επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων, σε αγρότες, σε ανθρώπους που δεν μπορούν να τα φέρουν βόλτα κ.λπ.».

Για την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, τα ΜΜΕ και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις σε αυτά, τόνισε πως «οπωσδήποτε είναι διαχρονικό το φαινόμενο αυτό. Εμείς έχουμε ζητήσει διεύρυνση του χρόνου της εξεταστικής επιτροπής, δηλαδή να πιάσει τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία. Κι αυτό δεν το είπαμε τώρα, το 2019 είχαμε βγει και το είχαμε πει και δεν το δέχτηκαν τότε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ. Εχουμε πει ότι πρέπει να αλλάξει συνολικά το καθεστώς χρηματοδότησης των ΜΜΕ, για την κρατική διαφήμιση κ.λπ., για να υπάρχει διαφάνεια. Εμείς πάντα ψηφίζαμε τέτοιες εξεταστικές επιτροπές, όποιος κι αν τις πρότεινε. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει, αλλά το πρόβλημα είναι αν θα πάει σε βάθος, αν θα βγει κάτι. Η πείρα μας δεν λέει αυτό. Αξιοποιείται κυρίως για μια αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο κόμματα που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία, στα δύο πρώτα κόμματα συνήθως και σε αυτή την κατεύθυνση, τελικά οδηγούνται σε ναυάγιο και δεν συζητιέται επί της ουσίας το πρόβλημα».

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις και τα ποσοστά του Κόμματος, ερωτώμενος σχετικά από ακροάτρια, ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι «οι δημοσκοπήσεις δίνουν μόνο στο ΚΚΕ αύξηση του ποσοστού του σε σχέση με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών το '19, αλλά δεν στέκομαι σε αυτό. Επίσης είναι άλλοι οι δείκτες που πρέπει κανείς να μελετά στις δημοσκοπήσεις, γιατί δεν δίνουν εκλογικό αποτέλεσμα, κάνουν ανάλυση της σημερινής πραγματικότητας και της στάσης του ελληνικού λαού, του εκλογικού σώματος. Μιλάνε, όμως, αυτές για το αυξημένο κύρος που έχει σήμερα το Κόμμα, για το εύρος της απήχησης των θέσεών του, για όλα τα ζητήματα, για πάρα πολλά ζητήματα, τη διείσδυσή του σε άλλους πολιτικούς χώρους, σε ψηφοφόρους δηλαδή μέχρι σήμερα άλλων πολιτικών κομμάτων. Κι αυτό που λέμε εμείς και στην ακροάτρια, τη φίλη του Κόμματος, αλλά και σε όλους, είναι ότι υποσχόμαστε να δουλέψουμε καλύτερα, πιο αποτελεσματικά, ώστε να εκφραστεί και στις κάλπες αυτό».

Και για το αν «πέρα από κριτική το ΚΚΕ έχει και συγκεκριμένες προτάσεις», ο ΓΓ της ΚΕ θύμισε τις συγκεκριμένες προτάσεις που ανέφερε προηγουμένως για την εξεταστική, την ακρίβεια, τη φορολογία σημειώνοντας πως «μιλάω για το σήμερα, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, έχουμε καταθέσει τροπολογίες, τα αρνούνται οι πλειοψηφίες του ελληνικού Κοινοβουλίου, που είναι κυρίως η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πριν με εκατόν πενήντα τόσες ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους ΑΝΕΛ, τώρα η ΝΔ μόνη της και απορρίπτουν συγκεκριμένες προτάσεις, που ωφελούν τον λαό, ωφελούν τη νεολαία, ωφελούν τους εργαζόμενους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ