Πέμπτη 21 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι προσυγκεντρώσεις για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Συντάγματος θα είναι στις 9.30 π.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Ομόνοια: ΟΒΣΑ και κλαδικά σωματεία αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, η ΟΓΕ, Σύλλογοι Συνταξιούχων, μαζικοί φορείς της Αθήνας, της Δυτικής Αθήνας, της Βορειοδυτικής Αθήνας και των βόρειων προαστίων.

Προπύλαια: Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα Φοιτητών, Συντονιστικό Μαθητών Αθήνας, Σύλλογοι Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Ιδρύματα.

Στύλοι του Ολυμπίου Διός: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα στη Δημόσια και Ιδιωτική Υγεία, Σωματεία των ΟΤΑ, της Περιφέρειας, της Δημόσιας Διοίκησης, μαζικοί φορείς της Ανατολικής Αθήνας και των νότιων προαστίων.

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 1η Μάη, έχουν οριστεί ως εξής:

Αθήνα, 10.30 π.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 11 π.μ., Πασαλιμάνι

Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

Βέροια, 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Βόλος, 10 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γιάννενα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ (πεζόδρομος)

Γρεβενά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

Ελευσίνα, 10 π.μ., πλατεία Λαού

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., παλιά Νομαρχία

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Ικαρία, 12 μ., πλατεία Χριστού Ραχών

Καβάλα, 11.30 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη

Καλαμάτα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., Αργοστόλι, στο Εργατικό Κέντρο

Κιλκίς, 11 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαμία, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 10.30 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Λευκάδα, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά

Λιτόχωρο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Μεσολόγγι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος, 10.30 π.μ., πλατεία Κεφαλόβρυσου

Ναύπλιο, 10.30 π.μ., πλατεία Καποδίστρια

Ξάνθη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο

Πολύγυρος, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Πρέβεζα, 10 π.μ., Φόρος

Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πύργος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ρέθυμνο, 10.30 π.μ., δημαρχείο

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο (Βαθύ)

Σέρρες, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Σκόπελος, 10 π.μ., παραλία

Τρίκαλα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Χαλκίδα, 10 π.μ., παραλία (Στρογγυλό)

Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Χίος, 10 π.μ., πλατεία Βουνακίου

Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»

-- Προετοιμάζονται τα συνδικάτα για την Εργατική Πρωτομαγιά. Κάλεσμα του ΠΑΜΕ σε μετανάστες εργάτες και πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα.

-- Οργάνωση της πάλης για τη διεκδίκηση ΣΣΕ με αυξήσεις η απάντηση των εργαζομένων σε τουρισμό και ταχυμεταφορές.

-- Συνέντευξη Τύπου στην Καβάλα από εργατικά σωματεία ενάντια στη φίμωση που επιχειρεί η συνδικαλιστική πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022
Κορυφαίος σταθμός κλιμάκωσης της πάλης ενάντια στην ακρίβεια και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

«Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι», το κάλεσμα του ΠΑΜΕ σε μετανάστες και πρόσφυγες μπροστά στην Πρωτομαγιά

Ξεχωριστό κρίκο στην πάλη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην ακρίβεια και στα κυβερνητικά μέτρα - κοροϊδία, στην προσπάθεια να δυναμώσει το μέτωπο της διεκδίκησης ουσιαστικών αυξήσεων σε μισθούς, Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και μέτρων στήριξης του λαϊκού εισοδήματος, αλλά και στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις τραγικές επιπτώσεις του στον λαό, αποτελούν οι φετινές εκδηλώσεις και απεργιακές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε δεκάδες πόλεις από Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, Ομοσπονδίες. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα, στη Θεσσαλονίκη στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, στον Πειραιά στις 11 π.μ. στο Πασαλιμάνι.

Κάλεσμα σε πρόσφυγες και μετανάστες από το ΠΑΜΕ

Κάλεσμα στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας ξεριζωμένοι από τη φτώχεια και τον πόλεμο, να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς, μαζί με τα συνδικάτα, απευθύνει το ΠΑΜΕ.

Στην ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία αναφέρει:

«Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, τα ταξικά συνδικάτα σάς καλωσορίζουμε στην πατρίδα μας και σας καλούμε στον αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματά σας σε δουλειά, Υγεία και Παιδεία, σε ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, στο άσυλο και σε νόμιμες άδειες διαμονής. Σ' αυτόν τον αγώνα δεν είστε μόνοι! Οι αιτίες που σας οδήγησαν στον δρόμο της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, είναι οι ίδιες που φέρνουν τα δεινά των Ελλήνων εργαζομένων και του λαού. Ο αντίπαλος είναι κοινός: Τα αφεντικά μας, οι καπιταλιστές, που μας εκμεταλλεύονται και κερδίζουν από τη δική μας δουλειά και τους κόπους. Για τα δικά τους κέρδη εφαρμόζονται αντιλαϊκές πολιτικές, μειώνονται μισθοί και συντάξεις, αφαιρούνται κατακτήσεις της εργατικής τάξης κατακτημένες με αίμα, μεγαλώνει η καταστολή ενάντια στους εργατικούς αγώνες σε όλο τον κόσμο, εξαπολύονται ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ο πόλεμος σε δεκάδες γωνιές του πλανήτη. Σας καλούμε να γιορτάσουμε μαζί τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά 2022, να τιμήσουμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών στο δρόμο της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης!».

Ειδικά τη φετινή Πρωτομαγιά, που σημαδεύεται από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, το ΠΑΜΕ τονίζει πως «οι λαοί για άλλη μια φορά καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό από τους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων με το αίμα τους». «Οι συνέπειες είναι ήδη πολύ βαριές για τον ουκρανικό λαό και τον ρωσικό λαό, όπως και για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Μακελειό σε ανθρώπινες ζωές, εκατομμύρια πρόσφυγες και ξεριζωμένοι από τον τόπο τους. Στις χώρες της Ευρώπης αυξάνονται οι δαπάνες για τους πολεμικούς εξοπλισμούς που τους πληρώνουν οι λαοί, εξαπλώνεται η ενεργειακή ακρίβεια και η φτώχεια. Η Ελλάδα εμπλέκεται άμεσα στον πόλεμο, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που έχουν γεμίσει τη χώρα με αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις. Γι' αυτό και στη φετινή Πρωτομαγιά πρέπει να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί: Αμεση απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο των ληστών. Καμία συμμετοχή στο νέο σφαγείο!», σημειώνει.

«Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι!»: Με το σύνθημα αυτό, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί «όλους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να έρθουν σε επαφή με τα συνδικάτα και να δυναμώσουν τον αγώνα και την πάλη για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης και για ικανοποιητικούς μισθούς και μεροκάματα. Μας ενώνουν οι κοινές ελπίδες και όνειρα, μας ενώνει ο κοινός αγώνας για επιβίωση, για δουλειά, μισθό, δικαιώματα, ο αγώνας όλων μας για καλύτερη ζωή, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση», καταλήγει.

Νέα 24ωρη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά την Πρωτομαγιά

Σε νέα 24ωρη απεργία την Κυριακή 1η Μάη «κατεβαίνουν» οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οργανωτής και εμψυχωτής της μάχης τους για να ζουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειές τους, για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής τους στους χώρους δουλειάς και να επιστρέφουν στα σπίτια τους σώοι είναι το Σωματείο τους, ΕΝΕΔΕΠ, ενώ το διεκδικητικό πλαίσιο που έχουν καθορίσει μέσα από τις ομόφωνες και μαζικές Γενικές Συνελεύσεις τους, προβλέπει: «Προσαυξήσεις των νυχτερινών, της σαββατιάτικης εργασίας, των Κυριακών και αργιών, αυξήσεις σε όλες τις ειδικότητες. Να γίνουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, να πάψει η ομηρία 700 και πλέον εργαζομένων που είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και 16 μεροκάματα, κάτι που σημαίνει μισή δουλειά - μισή ζωή. Ενταξη όλων των εργαζομένων στα ΒΑΕ, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία».

Καθημερινή πλούσια δράση

Με εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, με περιοδείες, εκδηλώσεις, συσκέψεις και άλλες πρωτοβουλίες, τα Εργατικά Σωματεία σε όλη τη χώρα συνεχίζουν την προετοιμασία των Πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων.

Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα Πέμπτη, στις 6 μ.μ. παρεμβάσεις προγραμματίζονται στα καταστήματα «Σκλαβενίτη Μακεδονία», «Σκλαβενίτη one salonica», στον «Grand masoutis» στη γέφυρα Σταυρούπολης. Το Σάββατο 23/4 στις 12 μ., πανεξορμήσεις στην πλατεία Αριστοτέλους και στον πεζόδρομο Ευόσμου. Τη Δευτέρα 25/4, στις 6 μ.μ., παρέμβαση στα διόδια Μαλγάρων και την Πέμπτη 28/4, στις 12 μ., παρέμβαση στη ΔΕΗ της Τσιμισκή (ΧΑΝΘ).

Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο οργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 30 Απρίλη στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης της ΓΣΕΕ. Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών της πόλης ανακοίνωσε επίσης ότι θα προχωρήσει σε ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, την Τρίτη 26 Απρίλη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, ενώ ήδη προχωρά σε «στολισμό» των γειτονιών με πανό.

Τη Δευτέρα 2 Μάη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Νέας Μανωλάδας Ηλείας, στις 7.30 μ.μ., αφιερωμένη στους μετανάστες εργάτες γης, από τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας και Αμαλιάδας και το Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας.

Στο Αγρίνιο, το ΕΚ προετοιμάζει εκδήλωση για την ιστορία της Πρωτομαγιάς, το απόγευμα της Παρασκευής 29 Απρίλη στα γραφεία του και με προβολή ταινίας.

Στην Κεφαλονιά, το ΕΚ προετοιμάζει μουσικοαφηγηματική παράσταση με τίτλο «Ελπίδα η πάλη των λαών», για το Σάββατο 30 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στον αύλειο χώρο των γραφείων του.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Κόντρα στους εκβιασμούς των μεγαλοξενοδόχων η οργάνωση της πάλης των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Στο φουλ οι προετοιμασίες για τη νέα τουριστική περίοδο, που βρίσκει τους εργαζόμενους να παλεύουν για ΣΣΕ

Να σπάσουν όλα τα «κοντέρ» κερδοφορίας τους από το 2019 και μετά ετοιμάζονται μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι και τουρ οπερέιτορ στη Ζάκυνθο, ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, που έχει ήδη αρχίσει με το Πάσχα και αναμένεται να συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς από τον Μάη και μετά.

Στηριζόμενοι στα μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας τους, που απολαμβάνουν τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση και τα οποία απογειώθηκαν στα δύο χρόνια της πανδημίας, αλλά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς και την Τοπική Διοίκηση, ετοιμάζονται να πατήσουν ξανά στις «πλάτες» των περίπου 15.000 εργαζομένων στον κλάδο, θέτοντας νέα διλήμματα, προκειμένου να κάμψουν αντιδράσεις στην προσπάθειά τους για ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στο νησί και συνομίλησε με το μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, Τάκη Στρούζα, τον πρόεδρο του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Θοδωρή Σαρακίνη, και την αντιπρόεδρο, Βούλα Καρακώστα, για την προσπάθεια που κάνουν οι συνδικαλιστικοί φορείς για να οργανωθεί η πάλη των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Μάλιστα, το Συνδικάτο ήδη έχει απευθυνθεί στις ενώσεις των ξενοδόχων, απαιτώντας την υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, πετυχαίνοντας επιμέρους αποσπάσεις, και καλεί τον κλάδο να βγει μπροστά οργανώνοντας τον αγώνα του ενόψει του καλοκαιριού.

Οπως εξήγησε ο Θοδωρής Σαρακίνης, στο Συνδικάτο ήδη μεταφέρονται τα επιχειρήματα των μεγαλοεργοδοτών για την ανάγκη οι εργαζόμενοι να «βάλουν πλάτη» για «την ακρίβεια που πλήττει τη χώρα», με κίνδυνο να υπάρξουν «ακυρώσεις κρατήσεων» απ' το εξωτερικό. Εκβιάζουν ότι οι προσλήψεις θα γίνουν ανάλογα με την πληρότητα, δηλαδή, την ίδια ώρα που το εισόδημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι κουτσουρεμένο, θα δημιουργηθούν κίνδυνοι να χάσουν ένα διάστημα μισθοδοσίας τους, ακόμη και τα ψίχουλα του Ταμείου Ανεργίας του χειμώνα, αν δεν συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα το καλοκαίρι! Αυτά χωρίς να υπολογίζεται ότι η ακρίβεια πλήττει πρώτα και κύρια τους ίδιους τους εργαζόμενους στο χώρο του Τουρισμού, που εργάζονται το πολύ τον μισό χρόνο, πολλές φορές σε δύο «μισές» δουλειές, προσπαθώντας να τα βγάλουν βόλτα για όλο!

Αναζητούν νέους «δούλους»

Την ίδια ώρα, οι μεγαλοξενοδόχοι αναζητούν εναγωνίως ακόμη φθηνότερο εργατικό δυναμικό (από τα προγράμματα μαθητείας, τις 19 διαφορετικές συμβάσεις εργασίας κ.λπ.), με την Περιφέρεια Ιονίων νήσων σε ...ρόλο «διαμεσολαβητή». Σχετικά είναι τα αιτήματά τους προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής απ' τον Μάρτη και μέσω του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη «επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας». Ο τελευταίος, απευθυνόμενος και στις ενώσεις τους, ζητά να του κοινοποιηθούν οι «ανάγκες» των επιχειρήσεων ή των κλάδων, «ως προς τη μορφή εργασίας, την ειδικότητα και τον αριθμό θέσεων, ώστε αρχικά να αποσταλεί σχετικό αίτημα τροποποίησης της ΚΥΑ για το 2022» για την «αξιοποίηση» των κατατρεγμένων απ' όπου Γης με δέλεαρ τα ελάχιστα εργατικά δικαιώματα. Πρόκειται για αιτήματα που επικροτεί και στηρίζει η περιφερειακή αρχή (ΝΔ), που σε ρόλο δουλέμπορου επί της ουσίας στηρίζει τους επιχειρηματίες απευθυνόμενη προς τα αρμόδια υπουργεία!

Η πλειοψηφία των εργαζομένων αυτών, που όπως και τα προηγούμενα χρόνια εργάζεται στα ξενοδοχεία με τα ελάχιστα, πολλές φορές με την «κάλυψη» της «μαθητείας», στην πλειοψηφία τους είναι αλλοδαποί εργαζόμενοι από διάφορες χώρες, που διαμένουν σε υπόγεια και άλλους χώρους των ξενοδοχείων, πολλές φορές σε άθλιες συνθήκες. Σχετικό για την αντιμετώπιση έστω μέρους της κατάστασης είναι και το αίτημα του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, για αξιοποίηση του κτιρίου του παλαιού Νοσοκομείου (σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο), αλλά και κάθε άλλου διαθέσιμου δημόσιου κτιρίου του νησιού, για χώρο διαμονής, που έχει κατατεθεί στον δήμο και την Περιφέρεια.

«Πάρτε μερικά ψίχουλα παραπάνω και δουλέψτε ακατάπαυστα»

Θέλοντας να είναι καλυμμένοι μπροστά σε αύξηση των αφίξεων, ιδιαίτερα από τις χώρες του εξωτερικού, αλλά και έχοντας ταυτόχρονα ανάγκη από έμπειρο προσωπικό οι μεγαλοεργοδότες, κάνουν προσπάθεια να κλείνουν προσωπικές συμφωνίες με τους εργαζόμενους τους. Για να γίνει αποδεκτή η ακατάπαυστη καθημερινή εργασία, δίχως ρεπό, μπαίνουν ορισμένα ψίχουλα ως επιπλέον μισθοδοσία, με τους εργαζόμενους να καλούνται να δεσμευτούν ότι δεν θα έχουν άλλη απαίτηση.

Στο στόχαστρο, για την τελική «σμπαράλιασή» του, μπαίνει και το 8ωρο, ενώ γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν ελαστικές σχέσεις και σε όσους εργαζόμενους μέχρι σήμερα την είχαν γλιτώσει.

«Ολα αυτά περνάνε από τα τσακισμένα κορμιά μας», τονίζει η Βούλα Καρακώστα, εξηγώντας: «Μπορεί σήμερα κάποιος να νομίζει ότι μπορεί να εργαστεί χωρίς ρεπό, για να εξασφαλίσει κάτι παραπάνω προκειμένου να τα φέρει βόλτα στις μεγάλες ανάγκες που έχει, όμως, στο τέλος, διαπιστώνει πόσο σακατεμένος είναι. Χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό, ιδιαίτερα γυναίκες, αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα, επιβαρύνοντας σοβαρά την υγεία τους, απ' τα συνεχή απανωτά εντατικά ωράρια εργασίας, μέσα σε δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες».

Μόνο αντίβαρο η συλλογική πάλη

Ενδεικτικό των προετοιμασιών που κάνουν μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι για επιπλέον κέρδη, μέσα από το ξεζούμισμα των εργαζομένων, είναι οι ανακαινίσεις μονάδων με σκοπό και να αποκτήσουν επιπλέον «αστέρια». Απαιτούν μάλιστα από το προσωπικό να είναι σε στάση αναμονής για το πότε θα προσληφθεί, ζήτημα που αντιμετωπίζει αποφασιστικά το σωματείο, προκειμένου κανένας ξενοδοχοϋπάλληλος να μην μείνει εκτός εργασίας του και χωρίς ΣΣΕ.

Με την αποφασιστική στάση του Συνδικάτου και των εργαζομένων, με τις απανωτές κινητοποιήσεις τους, κατάφεραν να οδηγήσουν τον επιχειρηματικό όμιλο των ξενοδοχείων «ZANTE BEACH» και «LUIS PLAGOS» σε υπαναχώρηση, ανακοινώνοντας την πρόσληψή τους έως τις 10 Μάη και έως το τέλος της σεζόν με ΣΣΕ και όχι με το πέρας των εργασιών ανακατασκευής και συντήρησης των ξενοδοχείων, όπως αρχικά απαιτούσε, με κίνδυνο να έμεναν στον «αέρα» περίπου 200 εργαζόμενοι. «Είναι θέμα που το παλέψαμε αποφασιστικά και είχαμε δεσμεύσεις. Χωρίς να εφησυχάζουμε, ζητάμε νέα επιχειρησιακή σύμβαση, με αυξήσεις άνω του 10% στους μισθούς», υπογραμμίζει ο Θοδωρής Σαρακίνης.

Μεγάλη η σημασία της πάλης για τοπική ΣΣΕ

Σε αυτές τις συνθήκες, επισημαίνει ο Τάκης Στρούζας, «αποκτά μεγάλη σημασία η πάλη για τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», για την οποία το Συνδικάτο έχει απευθυνθεί ήδη στις Ενώσεις των Ξενοδόχων.

«Με τη ΣΣΕ δεν αναφερόμαστε μόνο στο ζήτημα του μισθού. Απαιτούμε ουσιαστικές αυξήσεις, αλλά και να κατοχυρωθεί το 8ωρο, 5θήμερο, προσαύξηση +75% στο μεροκάματο για εργασία Κυριακή και αργίες, Ασφάλιση για όλες τις μέρες δουλειάς και το σύνολο των ζητημάτων που μας απασχολούν.

Είναι ανάγκη να εξοπλίσουμε όλους τους εργαζόμενους και σε αυτόν τον δρόμο παλεύουμε, να μάθουν τι είναι η ΣΣΕ, να πετύχουμε και επιμέρους ανά επιχείρηση αποσπάσεις. Αυτό έδειξε και η πρόσφατη πείρα μας με τη συγκρότηση της απεργιακής επιτροπής του σωματείου πριν την απεργία της 6ης Απρίλη, την περιφρούρηση και τη συνέχιση της πάλης που είχαμε στους χώρους των "ZANTE BEACH" και "LUIS PLAGOS", εμπειρία που πρέπει να απλωθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους μας», δήλωσε ο Θοδωρής Σαρακίνης.

Μπροστά και στον αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς, το σωματείο μαζί με το Εργατικό Κέντρο κάνει προσπάθεια να βρεθεί με όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους, προκειμένου να μπει φρένο στις διαθέσεις της εργοδοσίας, να οργανωθεί η πάλη τους, βάσει των αναγκών που έχουν σήμερα. Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχείς είναι οι συσκέψεις με εργαζόμενους και οι συζητήσεις ώστε να «πατήσει» καλύτερα το Συνδικάτο σε όλους τους βασικούς μεγάλους χώρους δουλειάς, για να υπάρχει πραγματικό αντίβαρο στις διαθέσεις της εργοδοσίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
Ο αγώνας δρόμου για το μεροκάματο πάει «πακέτο» με συνθήκες γαλέρας και ανασφάλειας

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με εργαζόμενους για τις συνθήκες εργασίας και τις διεκδικήσεις τους

Με μια «λερναία ύδρα» νόμων και διατάξεων που φέρουν τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων, εξασφαλίζοντας ότι η εργοδοσία υποχρεώνεται για τα «ελάχιστα» ώστε να μεγιστοποιείται η κερδοφορία της, έρχονται αντιμέτωποι οι χιλιάδες εργαζόμενοι διανομείς στις ταχυμεταφορές. Ετσι, φτάνουν στο «μάξιμουμ» η ανασφάλεια, η εντατικοποίηση και η εκμετάλλευση, η δουλειά με πολλές διαφορετικές εργασιακές σχέσεις, «εργολαβίες», «ενοικίαση», συμβάσεις ορισμένου χρόνου κ.ο.κ., σε έναν κλάδο που γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, ειδικά με την επέκταση των ψηφιακών πλατφορμών.

Αν στους μισθούς - χαρτζιλίκια, που αποτελούν καθεστώς, προστεθούν οι δυσκολίες να τα βγάλει πέρα η εργατική - λαϊκή οικογένεια από το «τσουνάμι» της ακρίβειας, που οδηγεί τους εργαζόμενους να κάνουν δυο και τρεις δουλειές για να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη, τότε συντίθεται και η «μεγάλη εικόνα» για τον συγκεκριμένο κλάδο. Μια εικόνα που κάνει συντρίμμια τους ισχυρισμούς της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για το «πλέγμα προστασίας» των εργαζομένων στις πλατφόρμες και τις ταχυμεταφορές.

Οι εργαζόμενοι του χώρου αντιμετωπίζουν σαν κακόγουστο αστείο την πολυδιαφημισμένη «ασφάλεια» που τάχα τους παρέχει η κυβέρνηση, κοστολογώντας με δέκα ευρώ τον μήνα το κεφάλι, αφού ένα τέτοιο ποσό (120 ευρώ σε 12 μηνιαίες δόσεις) «υποχρεούται» να δίνει η εργοδοσία για προστατευτικό κράνος. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο πρόσφατος νόμος - έκτρωμα Χατζηδάκη ήρθε να προσθέσει περισσότερες ευκολίες για την εργοδοσία στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ώστε να μετατρέπει τους εργαζόμενους διανομείς σε «συνεργάτες», για να ξεμπερδεύει ακόμα και με τυπικές υποχρεώσεις απέναντι στο προσωπικό.

Από τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις στα ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier
Από τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις στα ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier
Οι μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην «e-food», που κατάφεραν να ακυρώσουν απολύσεις αλλά και να επιβάλουν προσλήψεις από την ίδια την εταιρεία και όχι μέσω του δουλεμπορικού, οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier για κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας και για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, φωτίζουν τον δρόμο για όλους τους εργαζόμενους διανομείς και τα σωματεία τους.

Χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί στους συγκεκριμένους χώρους δουλειάς είναι όσα περιγράφουν σήμερα στον «Ριζοσπάστη» εργαζόμενοι που τρώνε «με το κουτάλι» τα χιλιόμετρα κάθε μέρα, με κάθε καιρό, που εργάζονται μέχρι και 12 - 13 ώρες τη μέρα. Εργαζόμενοι που ενοικιάζονται - σαν να είναι αντικείμενα - από τη μία εταιρεία στην άλλη, με συμβάσεις του ενός μήνα για πολλούς μήνες και χρόνια, ένα καθεστώς που στραπατσάρει ακόμα και τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα, όπως η προϋπηρεσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «ενοικιαζόμενοι» σε ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier ειδοποιούνται κάθε μήνα με SMS αν θα συνεχίσουν να δουλεύουν ή όχι...

Ταυτόχρονα, αυτό το καθεστώς «εξαερώνει» ακόμα και την αύξηση στον κατώτατο μισθό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ότι τέτοιες «αυξήσεις» είναι «μελετημένες» με βάση τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου ώστε να μη διαταράσσουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των ομίλων, επομένως να μην προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση στους εργαζόμενους.

12 ώρες στο τιμόνι για ένα χιλιάρικο τον μήνα

Η Κ. εργάζεται ως «ενοικιαζόμενη» στα ΕΛΤΑ από το 2017 και με σχέση αορίστου χρόνου στην «e-food» το απόγευμα.«Στην "e-food" εγώ και άλλοι συνάδελφοί μου γίναμε αορίστου μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις που κάναμε», μας θυμίζει, αναφερόμενη στον απεργιακό αγώνα που έδωσαν με επιτυχία οι εργαζόμενοι της συγκεκριμένης εταιρείας τον Σεπτέμβρη του 2021.

Γιατί δύο δουλειές, τη ρωτάμε. «Γιατί δεν φτάνουν τα λεφτά. Το πρωί δουλεύω στα ΕΛΤΑ, 8ωρη εργασία, και παίρνω μόλις 613 ευρώ. Το απόγευμα δουλεύω άλλες 4 ώρες στην "e-food" για να πάρω περίπου 500 ευρώ τον μήνα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα επιδόματα που αφορούν συντήρηση, επισκευή και καύσιμα, και τα οποία φυσικά δεν επαρκούν. Συνολικά βγάζω 1.100 ευρώ τον μήνα δουλεύοντας 12 ώρες τη μέρα, συν μιάμιση ώρα και παραπάνω που χρειάζονται για να πάω και να έρθω από τη δουλειά στο σπίτι. Από αυτά αφαίρεσε τα έξοδα για συντήρηση και καύσιμα. Υστερα από τόση δουλειά, τα χρήματα δεν φτάνουν έστω για τα στοιχειώδη, ειδικά με την ακρίβεια που σπάει κόκαλα!».

Στην ερώτηση ποια εταιρεία την «ενοικιάζει» στην ΕΛΤΑ, μας απαντά πολύ χαρακτηριστικά: «Κάτσε να θυμηθώ, γιατί μας έχουν αλλάξει πολλές φορές από τη μία εταιρεία στην άλλη. Από το 2017 έχω αλλάξει 3, 4, ίσως και παραπάνω φορές εταιρεία. Αλλαξα ακόμα και ύστερα από 15 μέρες!». Απάντηση που αναδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους γίνονται έρμαια και μπαλάκι μεταξύ εταιρειών.

Για τα ίδια τα ΕΛΤΑ μάς λέει ότι «ενώ στο γραφείο όπου δουλεύω έχουμε φτάσει οι "ενοικιαζόμενοι" να είμαστε πιο πολλοί από τους μόνιμους, η διοίκηση των ΕΛΤΑ λέει ότι δεν αναγνωρίζει την ύπαρξή μας, ότι δεν είναι αυτή ο εργοδότης μας». Το γιατί οι διοικήσεις των ΕΛΤΑ έχουν αυτήν τη θέση είναι προφανές: Οι «ενοικιαζόμενοι» έχουν λιγότερα δικαιώματα, κοστίζουν λιγότερο από τους μόνιμους εργαζόμενους, που ακόμα έχουν έως έναν βαθμό συγκροτημένα δικαιώματα. Για παράδειγμα, τα ΕΛΤΑ - και κατ' επέκταση και οι εταιρείες που τους «ενοικιάζουν» - δεν αναγνωρίζουν στους εργαζόμενους τυχόν προϋπηρεσία, και έτσι οι αμοιβές τους είναι κατά πολύ μικρότερες.

Τέλος, δίνοντας μια ιδέα για τα έξοδα που έχει χρησιμοποιώντας το δικό της μηχανάκι στην απογευματινή εργασία της, λέει ότι στις 4 ώρες δουλειά κάνει 50 χιλιόμετρα τη μέρα και έτσι η μηχανή χρειάζεται λάδια κάθε δυο μήνες το πολύ, σέρβις κάθε 4-5 μήνες και λάστιχα σε λιγότερο από χρόνο.

Ο Κ., εργαζόμενος στη «Speedex», μας λέει ότι το επιχειρησιακό σωματείο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία για την υπογραφή ΣΣΕ από τον Γενάρη. Το σωματείο ζητά αυξήσεις, όμως η εργοδοσία τις απορρίπτει και αντιπροτείνει κάποια μπόνους που θα εξαρτώνται από την κερδοφορία της! Την ίδια ώρα τα καταστήματα της εταιρείας τα λειτουργούν άλλοι, μέσω franchise, όπου οι μισθοί και οι όροι εργασίας είναι χειρότεροι.

Στην κουβέντα που κάναμε με τον Χ., εργαζόμενο στη «Fis», αναδεικνύεται ξανά το ζήτημα των μισθών. Είναι τόσο χαμηλοί που μια οικογένεια με παιδιά είναι αδύνατο να τα βγάλει πέρα, γι' αυτό και υπάρχουν εργαζόμενοι που αναγκάζονται να δουλέψουν 3 και 4 ώρες παραπάνω από το κανονικό ωράριο για να τα βολέψουν.

Απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Αττική κυνηγώντας το μεροκάματο

Εργαζόμενος στη «Skroutz last mile» λέει ότι τα χιλιόμετρα που διανύουν καθημερινά, για να παραδώσουν τις παραγγελίες που γίνονται μέσω της γνωστής ψηφιακής πλατφόρμας στους πελάτες, αντιστοιχούν σε πενιχρές μισθολογικές αποδοχές, που κινούνται ελάχιστα πάνω από τα όρια του κατώτατου μισθού. Στη συγκεκριμένη εταιρεία δουλεύουν περίπου 800 εργαζόμενοι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία νέοι σε ηλικία, με ωράρια 4ωρης, 6ωρης και 8ωρης εργασίας. Ολοι τους πασχίζουν να τα φέρουν βόλτα με πολύ χαμηλούς μισθούς, αλλά και με τις συνθήκες εντατικοποίησης.

Εκτός από το προσωπικό που δουλεύει με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, υπάρχουν και εργαζόμενοι που δουλεύουν ως «freelancers», όχι με εταιρικά αλλά με δικά τους οχήματα. Στην ιστοσελίδα της η εταιρεία παρουσιάζει τον συγκεκριμένο τρόπο «συνεργασίας» ως μια εργασιακή σχέση που υπόσχεται «έξτρα εισόδημα». Οι απολαβές στην περίπτωση αυτή είναι κάπως καλύτερες, ωστόσο είναι αμφίβολο αν τα επιπλέον χρήματα θα καταλήξουν στην τσέπη τους ή θα εξανεμιστούν από το κόστος των καυσίμων, τα έξοδα της συντήρησης των αυτοκινήτων, τις δαπάνες για την αποκατάσταση τυχόν βλαβών που θα παρουσιαστούν.

Κοινός τόπος για όλο το προσωπικό, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, αποτελεί η εντατικοποίηση. Οι διανομείς είναι υποχρεωμένοι να κινούνται σε όλη την Αττική ακόμα και κατά τη διάρκεια της ίδιας βάρδιας. «Μπορεί το πρωί να βρίσκεσαι στις Αχαρνές και το απόγευμα να έχεις καταλήξει στη Γλυφάδα», περιγράφει εργαζόμενος. Οσο για τις αποστάσεις που διανύουν, συχνά αγγίζουν ακόμα και τα 200 χιλιόμετρα μέσα στο ωράριό τους. Η δουλειά τους γίνεται ακόμα πιο δύσκολη καθώς ο κανόνας είναι ότι ένας εργαζόμενος δουλεύει μόνος του στο κάθε όχημα, χωρίς συνοδηγό. Μοναδική εξαίρεση κάποια δρομολόγια για παραδόσεις στο κέντρο της Αθήνας, αν και όχι πάντα. «Δεν είχα ποτέ συνοδηγό, ακόμα και σε παραδόσεις στο Κολωνάκι», εξηγεί διανομέας και περιγράφει πώς κάθε συνάδελφός του είναι σε ένα διαρκές «τρέξιμο», οδηγώντας, αναζητώντας χώρο στάθμευσης, παραδίδοντας παραγγελίες.

«Ο μισθός που παίρνουμε είναι πολύ χαμηλός, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς όλα όσα πρέπει να κάνουμε στη διάρκεια της βάρδιας», υπογραμμίζει. Η εταιρεία δίνει ένα «bonus παραγωγικότητας», σαν ένα «τυράκι» για να αυξάνει την εντατικοποίηση, ωστόσο δεν καταβάλλει το επίδομα γάμου σε όσους το δικαιούνται. Αν και νέοι σε ηλικία, δεν δουλεύουν για ένα «χαρτζιλίκι» αλλά έχουν ενοίκια, λογαριασμούς και άλλες υποχρεώσεις να καλύψουν. Ετσι, πολλοί είναι αυτοί που αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερη δουλειά, συνήθως ως διανομείς στην Εστίαση. Το αποτέλεσμα είναι να περνούν όλη τους τη μέρα στον δρόμο, είτε πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου είτε πάνω στο μηχανάκι, να τους απομένουν μόνο λίγες ώρες ξεκούρασης μέχρι να ξαναπιάσουν δουλειά και καθόλου ελεύθερος χρόνος για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

«Ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι: Ενα καθεστώς - πολυεργαλείο για την εργοδοσία

Το Συνδικάτο Εργαζομένων στα Ταχυδρομεία και στις Ταχυμεταφορές διεκδικεί την υπογραφή ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους με αυξήσεις στους μισθούς, άμεση ένταξη στο μισθολόγιο των ΕΛΤΑ για τους «ενοικιαζόμενους» στο δίκτυο ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier, με κατοχυρωμένα όλα τα εργασιακά δικαιώματα και αναγνώριση των τριετιών, σταθερό χρόνο εργασίας, 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο κ.λπ. Διεκδικήσεις που μπορούν στοιχειωδώς να προστατέψουν τους εργαζόμενους στον χώρο, κάτι που επιβεβαιώνεται από όσα οι ίδιοι δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν.

Ο Λ., «ενοικιαζόμενος» εργαζόμενος στα ΕΛΤΑ Courier, υπενθυμίζει ότι το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση των ΕΛΤΑ και των ΕΛΤΑ Courier προχώρησε στην απόλυση άνω των 200 εργαζομένων με συμβάσεις «ενοικίασης» από τρίτες εταιρείες.

Αυτές οι απολύσεις ήρθαν να προστεθούν στις 2.000 απολύσεις του 2021, που αφορούσαν μόνιμο προσωπικό και τις ονόμασαν «εθελούσιες», αλλά και σε 1.000 ακόμα απολύσεις «ενοικιαζόμενων» οι οποίες είχαν προηγηθεί στις αρχές του 2020. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι που δουλεύουν σ' αυτούς τους χώρους είναι πλέον με συμβάσεις ενός μήνα, και πολλοί από αυτούς δουλεύουν με αυτούς τους όρους εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Μεταφέρονται από εταιρεία σε εταιρεία, με κύριο εργολάβο την ONEX, ενώ παρέχουν αποκλειστικά έργο στις εταιρείες ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier. Εργο που τα τελευταία χρόνια, με τον κορονοϊό και τα συνεχιζόμενα lockdowns, αυξήθηκε έως και 500% σε ορισμένες περιπτώσεις, μαζί του και η εντατικοποίηση των εργαζομένων και φυσικά τα κέρδη των εταιρειών.

«Ολα αυτά τα χρόνια», σημειώνει, «δουλεύουμε με μισθούς πείνας - 714 ευρώ μεικτά, 600 και κάτι ψίχουλα στο χέρι - χωρίς να μπορούμε να κατοχυρώσουμε δικαιώματα, λόγω του καθεστώτος της "ενοικίασης" και των μηνιαίων συμβάσεων. Εννοείται ότι ο μισθός αυτός δεν φτάνει ούτε για "ζήτω", ειδικά όταν μιλάμε για συναδέλφους που έχουν οικογένεια και τα έξοδα πολλαπλασιάζονται - πολλοί απ' αυτούς κάνουν και έξτρα μεροκάματα όπου βρουν για να συμπληρώσουν κανονικό μισθό, με αποτέλεσμα να εργάζονται πάνω από 12-13 ώρες καθημερινά».

Αναφέρει ακόμα ότι στους περισσότερους συναδέλφους του οφείλονται μέρες αδείας από περασμένα έτη οι οποίες ξεπερνούν τις 30-35, όταν ρωτάνε δε γι' αυτές τα ΕΛΤΑ τούς «πετάνε» στον εργολάβο και ο εργολάβος τούς «πετάει» στα ΕΛΤΑ, μεταθέτοντας ο ένας την ευθύνη στον άλλον.

«Οι απολύσεις των συναδέλφων», λέει, «έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πάρουμε κανονικά τις άδειές μας, και εντατικοποίηση στη δουλειά σε όσους έχουμε απομείνει, ώστε να μη μείνει κομμάτι και ΤΚ ακάλυπτο από την εταιρεία.

Στις πρόσφατες απεργίες που κάναμε με το σωματείο μας, το ΣΕΤΤΑ, η διοίκηση των ΕΛΤΑ Courier στην Αγία Παρασκευή έφτασε σε σημείο να κλείσει ερμητικά τις πόρτες, κλειδώνοντας τους εργαζόμενους που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο της Εδρας - μην τυχόν και μιλήσουν με τους απεργούς - αποφεύγοντας να συναντηθεί με τους "ενοικιαζόμενους" εργαζόμενους, δείχνοντας ότι δεν μας αναγνωρίζει καν, παρόλο που ο ρουχισμός, τα οχήματα που χρησιμοποιούμε και τα εκατομμύρια δέματα που έχουμε διακινήσει όλα αυτά τα χρόνια φέρουν τo logo και την επωνυμία των ΕΛΤΑ Courier».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Η διοίκηση εμποδίζει τόσο το συνέδριο όσο και τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς

Για κατάσταση εκφυλισμού και ανυποληψίας καταγγέλλουν την πλειοψηφία της διορισμένης διοίκησης στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας οι εκλεγμένοι με την «Ταξική Ενότητα», καθώς, όπως σημειώνουν, όχι μόνο δεν προχωρά σε Συνέδριο, αλλά βάζει εμπόδια και για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Οπως αναφέρει, με αφορμή τη στάση της πλειοψηφίας, τώρα αποφάσισε να μην κάνει ούτε το «ελάχιστο», να συνεδριάσει το ΔΣ. Και «εξήγγειλε κινητοποίηση χωρίς καν να συνεδριάσει το ΔΣ και μάλιστα καλεί και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις να ανταποκριθούν!».

Να σημειώσουμε ότι οι εκλεγμένοι με την «Ταξική Ενότητα» είχαν ζητήσει με επιστολή τους να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, ο ορισμός ημερομηνίας για διεξαγωγή Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου. Ωστόσο στην προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 18 Απρίλη συνεδρίαση, στην οποία θα λαμβανόταν απόφαση και για τον γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, δεν υπήρξε απαρτία, καθώς απουσίαζαν όλα τα μέλη της παράταξης ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και τα μισά μέλη της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εκλεγμένοι της «Ταξικής Ενότητας» σημειώνουν ακόμα ότι αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση για την Τετάρτη 27 Απρίλη, λίγα μόλις 24ωρα πριν την Πρωτομαγιά, χτες, σε τοπικά μέσα δημοσιεύτηκε κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας για Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, χωρίς να έχει λάβει απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο!

«Δεν μένει πια καμιά αμφιβολία ότι η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΕ μόνο εμπόδια μπορεί και θέλει να βάλει στον συντονισμό των σωματείων της Εύβοιας, στην οργάνωση του αγώνα που τόσο έχουμε ανάγκη», τονίζουν οι εκλεγμένοι της «Ταξικής Ενότητας», καλώντας κάθε τίμιο συνδικαλιστή «να απαιτήσει να γίνει άμεσα συνέδριο εργατών και να πάψει μια διορισμένη διοίκηση να κάνει κουμάντο με το έτσι θέλω».

Σημειώνουν επίσης πως «επιβεβαιώνεται ότι πρέπει να δυναμώσει ο συντονισμός και οι κοινές πρωτοβουλίες των σωματείων, που με επιτυχία προχωρούν το τελευταίο διάστημα με τις συσκέψεις σωματείων, για την απεργία, για την προετοιμασία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, με την πραγματοποίησης ΔΣ, ΓΣ, περιοδειών, πολύμορφων δράσεων» και απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς την Κυριακή 1 Μάη, στις 10 π.μ., στην Παραλία Χαλκίδας (Στρογγυλό).

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
Δεν πρόκειται να μπουν στον «γύψο» η συλλογική δράση και η συνδικαλιστική οργάνωση!

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή το κατάπτυστο «ποινολόγιο» που θέσπισε η συνδικαλιστική πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου

Από τις περιοδείες μετά τη συνέντευξη Τύπου
Από τις περιοδείες μετά τη συνέντευξη Τύπου
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν από κοινού χτες το πρωί στην Καβάλα τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού και συναφών επαγγελμάτων ΠΕ Καβάλας - Θάσου και τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοσίου και ΝΑΤ Καβάλας. Τα σωματεία πήραν την πρωτοβουλία αυτή με αφορμή τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της ηγετικής ομάδας του Εργατικού Κέντρου Καβάλας (ΕΚΚ) να θεσπίσει «ποινολόγιο» για να αποπέμπει από τη διοίκηση συνδικαλιστές της μειοψηφίας, ενώ μεταφέρθηκε και το κάλεσμα πάλης μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, και ο Βάλσαμος Συρίγος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

«Η εργατική τάξη μπορεί να σηκώσει το μπόι της ψηλά, όταν οργανωθεί μπορεί να απαιτήσει τη ζωή της», τόνισε ο Γιώργος Πέρρος, καλώντας τους εργαζόμενους σε πάλη για αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, για υπογραφή ΣΣΕ.

Με αφορμή τη στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στη διοίκηση του ΕΚΚ, ο Γ. Πέρρος ανέδειξε ότι σήμερα αυτός ο φορέας δεν είναι αυτό που αρμόζει «στην ανάγκη που έχει σήμερα η εργατική τάξη», αφού με ευθύνη αυτής της πλειοψηφίας «ουσιαστικά στηρίζει με όλους τους τρόπους την εργοδοσία και τις αποφάσεις όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων».

«Στον γύψο τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές δεν θα τους βάλουν», τόνισε ο Γ. Πέρρος και κάλεσε τους εργαζόμενους να αλλάξουν τους συσχετισμούς.

Τα σωματεία θα καταρρίψουν στην πράξη το κατάπτυστο «ποινολόγιο» του ΕΚΚ

Ο Γιάννης Γιαγκίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Καβάλας και μέλος του ΔΣ του ΕΚΚ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι της πόλης - όπως και όλης της χώρας - υποφέρουν από την ακρίβεια, τη φτώχεια, τον πόλεμο, την πανδημία, τις απολύσεις σε «Πετρέλαια» και «Λιπάσματα», και ενώ μπροστά βρίσκονται κι άλλα μέτωπα, όπως η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της πόλης κ.λπ., όπου η πόλη της Καβάλας έχει γνωρίσει μεγάλες κινητοποιήσεις και την πλατιά αλληλεγγύη λαϊκών στρωμάτων της πόλης, η πλειοψηφία του ΕΚΚ (ΠΑΣΚΕ) αποφασίζει να επιτεθεί σε αγωνιστές - πρωτοπόρους συνδικαλιστές, σωματεία με ταξικό προσανατολισμό.

Αυτό - συνέχισε - επιχειρείται μέσα από την τροποποίηση του καταστατικού του Εργατικού Κέντρου και την υιοθέτηση ενός κατάπτυστου κανονισμού λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου, που επιτίθεται στα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές που είναι πρωτοπόροι στην οργάνωση του αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων.

«Νομίζουν ότι με τέτοια τερτίπια θα μπορέσει η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου να καταστείλει κάθε φωνή που αντιδρά στην αντιλαϊκή πολιτική και στους αντεργατικούς νόμους όλων των κυβερνήσεων», πρόσθεσε.

Ο Αναγνώστης Καραμπατζάκης, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Καβάλας και μέλος του ΔΣ του ΕΚΚ, αναφερόμενος στον απαράδεκτο κανονισμό που πέρασε η πλειοψηφία επεσήμανε πως ο ίδιος ορίζει ότι «οι συνεδριάσεις του ΔΣ είναι κλειστές», ενώ στο σημείο όπου αναφέρεται στη χρήση του κτιρίου από τα σωματεία - μέλη του λέει ξεκάθαρα ότι μπορεί να δοθεί μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου και του γενικού γραμματέα.

«Πλέον κι αυτό γίνεται κανόνας, γιατί και στο παρελθόν έχουν αρνηθεί σε σωματεία να κάνουν εκλογές, και συγκεκριμένα σε αυτά των Οικοδόμων Καβάλας, των Χειριστών και των Εμποροϋπαλλήλων», είπε και πρόσθεσε ότι «τα άρθρα 6 και 7 απαγορεύουν την παρουσία των μελών του ΔΣ στις Γενικές Συνελεύσεις και στις εκλογικές διαδικασίες των σωματείων, και η μη συμμόρφωση με τον κανονισμό επιφέρει πλέον την αποβολή τους από το ΔΣ. Φτάνει στο σημείο να απαγορεύει μέχρι και την παρουσία εκλεγμένων σε Ομοσπονδίες και στη ΓΣΕΕ. Είχαμε ήδη δύο περιστατικά το προηγούμενο διάστημα, με εκλεγμένους από τις Ομοσπονδίες των Οικοδόμων και του Μετάλλου που παρεμποδίστηκε η παρουσία τους σε εκλογές σωματείων τα οποία ανήκουν και βγάζουν αντιπροσώπους σε αυτές.

Σύμφωνα μάλιστα μ' αυτόν τον κανονισμό, η διοίκηση "δεν υποχρεούται να δίνει σε οποιονδήποτε τρίτο εισερχόμενα και εξερχόμενα έγγραφα", δηλαδή καταστάσεις ψηφισάντων και άλλα έγγραφα αρχαιρεσιών, για να μη μπορεί κανένας να ελέγξει τη νομιμότητά τους!».

Για το τι επιχειρούν να κρύψουν με το παραπάνω, ανέφερε το παράδειγμα των δύο καπνεργατικών σωματείων «όπου βρέθηκαν να έχουν διπλοψηφίσει οι 160 από τους 190 και εξέλεξαν 6 αντί για 3 αντιπροσώπους στο ΕΚΚ, ενώ σε δύο σωματεία του ιδιωτικού τομέα στην Καβάλα βρέθηκαν να έχουν ψηφίσει συνταξιούχοι, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες».

Περιοδείες σε μεγάλους χώρους δουλειάς

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, αντιπροσωπεία των σωματείων μαζί με τον Γ. Πέρρο και τον Β. Συρίγο πραγματοποίησαν περιοδείες και εξορμήσεις σε μεγάλους εργασιακούς χώρους της περιοχής, καλώντας τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τα συνδικάτα που μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης, σε αντίθεση με τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ που πλειοψηφούν στο Εργατικό Κέντρο και υπηρετούν πιστά τον «κοινωνικό διάλογο», τη συνεργασία με την εργοδοσία στην εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων, διατηρούν αφωνία απέναντι στο κύμα της ακρίβειας, στους άθλιους μισθούς και ωράρια εργασίας, στην εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας, η αποφασιστική στάση των συνδικάτων απέδειξε ότι η σιγή νεκροταφείου που προσπαθούν να επιβάλουν το ΕΚΚ και η εργοδοσία δεν πέρασε, όπως συνέβη σε μεγάλη καπνοβιομηχανία, όπου το σωματείο σε αγαστή συνεργασία με την εργοδοσία επιχείρησαν να απαγορέψουν την επαφή των συνδικάτων με τους εργαζόμενους. Αντίστοιχη προσπάθεια αντιμετώπισαν τα συνδικάτα σε εταιρεία πλαστικών, όπου επιχειρήθηκε να απαγορευτεί η επαφή με τους εργαζόμενους, με απαράδεκτη στάση των διευθυντικών στελεχών.

Νέα 48ωρη απεργία στα «LIDL» στη Θεσσαλονίκη

Με μαζική συμμετοχή δίνουν από χτες το πρωί τη μάχη της 48ωρης απεργίας τους οι εργαζόμενοι της «LIDL Ελλάς» στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι παλεύουν για την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και ταυτόχρονα καταγγέλλουν την προσπάθεια τρομοκράτησης από την εργοδοσία, με την κινητοποίηση της αστυνομίας, στον χώρο της απεργιακής τους συγκέντρωσης στις αποθήκες της επιχείρησης στη Σίνδο. Σήμερα προγραμματίζουν νέα απεργιακή συγκέντρωση στον ίδιο χώρο.

Οι εργαζόμενοι της «LIDL» δηλώνουν αποφασισμένοι να δυναμώσουν τον αγώνα κόντρα στις προτάσεις της επιχείρησης, που συνδέουν τις αυξήσεις και την εξίσωση των μισθών όλων των εργαζομένων με την κερδοφορία της. Ακόμα περισσότερο, κόντρα στην προσπάθεια της «LIDL Ελλάς» να εφαρμόσει διευθέτηση του χρόνου εργασίας και μάλιστα με «ατομική συμφωνία» εργαζόμενου - επιχείρησης, υλοποιώντας τον νόμο Χατζηδάκη.

Στο πλευρό τους βρίσκεται η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης. Με ανακοίνωσή της κατήγγειλε την προκλητική και αναίτια παρουσία της αστυνομίας με τρία (!) συνολικά οχήματα έξω από την αποθήκη των «LIDL». «Ετσι αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων για αυξήσεις στους μισθούς, για υπογραφή ΣΣΕ. Δεν μας τρομοκρατούν, δεν θα κάνουμε πίσω από τους αγώνες μας. Απαιτούμε να αποσυρθούν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις από τον χώρο της απεργίας», σημειώνει.

Τον αγώνα των εργαζομένων στη «LIDL Ελλάς» χαιρετίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, που καλεί σε συντονισμό των επιχειρησιακών σωματείων σε όλη τη χώρα και κυρίως συμμετοχή των εργαζομένων σε συλλογικές διαδικασίες, «να πουν τη γνώμη τους, να συνδιαμορφώσουν τα αιτήματα για τις αυξήσεις στους μισθούς, για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις "ατομικές συμφωνίες" εργαζομένων - επιχείρησης, για το καθετί που τους αφορά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ