Πέμπτη 3 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκδηλώσεις της ΚΝΕ σε Σχολές για την 8η Μάρτη

Εκδηλώσεις για την 8η Μάρτη προγραμματίζουν Οργανώσεις της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα την Πέμπτη 10 Μάρτη:

  • Στις 12 μ., η ΤΟ Φιλοσοφικής Αθήνας, με θέμα «Παλεύουμε για τη γυναικεία ισοτιμία, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και βία», στο Αίθριο της σχολής. Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ.
  • Στις 4.30 μ.μ., οι ΤΟ Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με θέμα «Για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική ανισότητα! - Η αντίληψη του ΚΚΕ», στην αίθουσα Κ12.134. Θα μιλήσει η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
Οι προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο της Αθήνας

Οι προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα έχουν οριστεί στις 6 μ.μ. στα εξής σημεία:

Σύνταγμα: Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ

Κάνιγγος: Σωματεία Κατασκευών, Βιομηχανίας, Ναυτεργατικά Σωματεία, Σωματεία Λιμενεργατών, Επισιτισμού - Τουρισμού, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, Χρηματοπιστωτικού, Εμπορίου, Υπηρεσιών, Δικηγόρων, Καλλιτεχνών και ΜΜΕ.

Ομόνοια: Μαζικοί φορείς των συνοικιών της Αττικής.

Προπύλαια: Σωματεία δημόσιας και ιδιωτικής Υγείας - Πρόνοιας, σωματεία εκπαιδευτικών, φοιτητικοί σύλλογοι, Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών, σωματεία εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, σωματεία δήμων, Περιφέρειας, υπουργείων.

Παλιά Βουλή: Σωματεία και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, Ομοσπονδίες και Σωματεία συνταξιούχων, μαζικοί φορείς του Δήμου Αθήνας.

Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»

-- 8η Μάρτη: Στους δρόμους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την απεμπλοκή της Ελλάδας καλούν η ΟΓΕ και εργατικά σωματεία την εργαζόμενη γυναίκα και όλο τον λαό

-- Σήμερα Πέμπτη τα συλλαλητήρια ενάντια στην ακρίβεια, για την προστασία της ζωής του λαού, σε Λάρισα, Καρδίτσα και Βόλο

-- Πανεργατική - πανελλαδική απεργία στις 6 Απρίλη

-- Εργαζόμενοι ΛΑΡΚΟ: Συνεχίζουν τον αγώνα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης

-- Με αγώνα για ΣΣΕ και αυξήσεις στους μισθούς μπαίνει η νέα σεζόν για τους εργαζόμενους σε Επισιτισμό - Τουρισμό

8η ΜΑΡΤΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
«Εκμετάλλευση, πόλεμοι και βία. Ασπίδα προστασίας η πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση των λαών!»

Συγκεντρώσεις την Τρίτη 8 Μάρτη σε Αθήνα (6.30 μ.μ., Σύνταγμα), Θεσσαλονίκη (7 μ.μ., πλατεία Αγ. Σοφίας) και άλλες πόλεις

Μεγάλο σταθμό της πάλης της εργαζόμενης γυναίκας και όλου του λαού ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, και στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, θα αποτελέσουν οι συγκεντρώσεις που οργανώνονται από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, σωματεία και φορείς την Τρίτη 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Στην Αττική η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα, ενώ στο φόντο των εξελίξεων στην Ουκρανία ήδη η ΟΓΕ δίνει στις κινητοποιήσεις αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα, με κεντρική διεκδίκηση την απεμπλοκή της χώρας από τα ευρωατλαντικά σχέδια.

«Η φετινή 8η Μάρτη είναι μέρα πάλης για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας ενάντια στην εκμετάλλευση, τη μήτρα της βίας και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που ξέσπασε στην Ουκρανία», τονίζει η ΟΓΕ σε δελτίο Τύπου και προσθέτει: «Εντείνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, καθώς η όξυνση των οικονομικών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών ανάμεσα στο στρατόπεδο των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ από τη μια και αυτό της Ρωσίας από την άλλη προειδοποιεί για τους τεράστιους κινδύνους ακόμα και γενικευμένης ανάφλεξης και τις επιπτώσεις που θα έχει για τον λαό μας αυτή η εμπλοκή. Αρνούμαστε να στοιχηθούμε πίσω από τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου τμήματος των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων κ.ά. που τα υπηρετούν, το ένα ή το άλλο κράτος ή ομάδα κρατών ή διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών».

«Στις 8 Μάρτη δυναμώνουμε το σύνθημα "Εκμετάλλευση, πόλεμοι και βία. Ασπίδα προστασίας η πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση των λαών"», καταλήγει η ΟΓΕ.

Η ΟΓΕ, τα σωματεία και οι φορείς δυναμώνουν τον αγώνα και διεκδικούν: Αμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας. Να ξηλωθούν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές. Να μην επικυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις. Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Καλεί και η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα απευθύνει και η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις.«Το αγωνιστικό μήνυμα ανδρών και γυναικών στην κοινή πάλη για τη γυναικεία χειραφέτηση, για ισότιμα δικαιώματα στην εργασία και στην οικογένεια, για μισθούς, συντάξεις, μόρφωση, υγεία, ασφάλιση, δουλειά με βάση τις δυνατότητες του 21ου αιώνα, δεν μπορεί παρά να είναι δεμένο με την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν. Η ίδια αιτία που γεννά τους ανταγωνισμούς, τους πολέμους και την προσφυγιά ευθύνεται ταυτόχρονα για την ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων, για την πολύμορφη βία με την οποία έρχονται αντιμέτωπες. Το ίδιο το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης που στηρίζει η πολιτική της ΕΕ των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους, και οπλίζει τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για να δολοφονούν λαούς, ευθύνεται για το γεγονός ότι καθημερινά συνθλίβονται στις μυλόπετρες του κέρδους οι ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, η χειραφέτηση και γυναικεία ισοτιμία», τονίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Ανάλογο κάλεσμα έχει απευθύνει η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Κινητοποίηση την Τρίτη 8 Μάρτη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας οργανώνουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών (ΟΓΕ) μαζί με σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης.

Στην πορεία προς την κινητοποίηση προγραμματίζονται παρεμβάσεις με συσκέψεις, περιοδείες, συζητήσεις σε χώρους δουλειάς όπου πλειοψηφούν οι εργαζόμενες γυναίκες, και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και εκδηλώσεις που οργανώνουν τα σωματεία, όπως αυτή του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας σήμερα στις 7 μ.μ., στο κτίριο της ΕΔΟΘ.

Συγκεντρώσεις επίσης οργανώνονται: Στην Πάτρα στις 7 μ.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο. Στο Ηράκλειο συγκέντρωση - συναυλία στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Στη Χαλκίδα στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Πρωτοβουλίες σωματείων, Συλλόγων και Ομάδων Γυναικών

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συγκέντρωσης έχουν προγραμματιστεί οι εξής πρωτοβουλίες:

Η Ομάδα Τεχνικών της ΟΓΕ προχωρά σε κοινή σύσκεψη με τον Φοιτητικό Σύλλογο Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, τους Συλλόγους υποψηφίων διδακτόρων και μεταπτυχιακών φοιτητών, σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Βερανζέρου 1, 4ος όροφος).

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει σύσκεψη - συζήτηση με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας, το Σάββατο 5 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ πραγματοποιούν σύσκεψη την Τρίτη 8 Μάρτη, στις 11 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).

Στους δρόμους και οι αυτοαπασχολούμενοι

Στα συλλαλητήρια θα βρεθούν και αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, που τους έχουν πνίξει τα χρέη εξαιτίας και των μεγάλων αυξήσεων και ανατιμήσεων στην αγορά των πρώτων υλών, στους λογαριασμούς του ρεύματος, στα καύσιμα και αλλού.

Στη Λάρισα, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και πάνω στο έδαφος των κοινών προβλημάτων, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με σωματεία αυτοαπασχολούμενων, σε μια προσπάθεια να αναδειχτεί ο κοινός αντίπαλος για τα λαϊκά προβλήματα, αλλά και να δυναμώσει η κοινή δράση. Ετσι, στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχει και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΟΕΒΕΛ).

Στην Καρδίτσα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στις 22 Φλεβάρη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον Εμπορικό Σύλλογο, το Σωματείο Αρτοποιών, το Σωματείο Επιπλοποιών, το Σωματείο Αισθητικών Θεσσαλίας, την Ενωση Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών «Αγιος Φανούριος», το Σωματείο Φωτογράφων, την Επιτροπή Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορειούχων.

Μετά από συζήτηση των προβλημάτων που πλήττουν τους επαγγελματίες της πόλης, αποφασίστηκαν η συμμετοχή τους στην κινητοποίηση που θα γίνει σήμερα και η σύγκληση Διοικητικών Συμβουλίων με σκοπό να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία.

Επίσης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή και των υπόλοιπων σωματείων των επαγγελματιών της Καρδίτσας, σήμερα στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Καρδίτσας, μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου, με στόχο τον συντονισμό της δράσης απέναντι στην ακρίβεια και τα κοινά προβλήματα.

Οι μαζικοί φορείς των αυτοαπασχολούμενων διεκδικούν μέτρα άμεσης και ουσιαστικής ανακούφισης, όπως κρατική επιδότηση που να καλύπτει πλήρως τις αυξήσεις στα τιμολόγια της Ενέργειας, καμία διακοπή, διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής, τόκων και προστίμων, όπως και του 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες. Επίσης, επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, απαλλαγή και αναδρομική επιστροφή όλων των δημοτικών τελών για όσο διάστημα είναι κλειστά ή παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας. Ξεχωρίζουν ακόμα οι διεκδικήσεις για να αποζημιωθούν άμεσα όλοι οι πληγέντες από τον «Ιανό» στο 100% της πραγματικής ζημιάς και για να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δυναμώνουν τον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού!

Σήμερα τα συλλαλητήρια σε Βόλο και Καρδίτσα, αύριο στη Λάρισα

Λάρισα: Πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στο «νέο ΕΣΥ»
Λάρισα: Πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στο «νέο ΕΣΥ»
Αντλώντας δύναμη και κουράγιο από τα μεγάλα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο Σάββατο στην Αθήνα και σε δεκάδες πόλεις, εργατικά σωματεία, μαζικοί φορείς και σύλλογοι αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και φοιτητών της Λάρισας, της Καρδίτσας και του Βόλου παίρνουν σήμερα και αύριο τη σκυτάλη και συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια που τσακίζει τον λαό, για την προστασία της υγείας και της ζωής του.

Ταυτόχρονα στέλνουν μήνυμα καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, απαιτούν την απεμπλοκή της χώρας μας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας πως το λαϊκό - εργατικό κίνημα «δεν διαλέγει στρατόπεδο ληστών».

Σε αυτήν την κατεύθυνση τα σωματεία απαιτούν να σταματήσει η περιοχή να αξιοποιείται ως αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο με τις στρατιωτικές υποδομές σε Στεφανοβίκειο και Λάρισα που υποστηρίζουν τα ιμπεριαλιστικά - πολεμοκάπηλα σχέδια, αποτελώντας ταυτόχρονα στόχο αντιποίνων.

Συλλαλητήρια γίνονται σήμερα στην Καρδίτσα, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, και στον Βόλο, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Αύριο το συλλαλητήριο στη Λάρισα, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Η αγανάκτηση και η οργή να γίνει συλλογική διεκδίκηση και δράση

Καρδίτσα: Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις στα «Praktiker»
Καρδίτσα: Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις στα «Praktiker»
Στην Καρδίτσα, τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ, γιαπιά, σχολεία, στο νοσοκομείο και αλλού.

Το δικό τους στίγμα στο συλλαλητήριο αναμένεται να δώσουν οι εργαζόμενοι της πρώην Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) και του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Διόνυσος». Πρόκειται για εργαζόμενους που είτε δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από δεδουλευμένα και αποζημιώσεις 9 χρόνια μετά το κλείσιμο της ΕΑΣ, είτε πρόσφατα βρέθηκαν στον δρόμο από το οινοποιείο «Διόνυσος», χωρίς δουλειά και δικαιώματα.

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι από αυτούς τους χώρους ξεκαθαρίζουν: «Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, διεκδικούμε τα δεδουλευμένα μας και τις αποζημιώσεις μας. Απαιτούμε από τους εκκαθαριστές να προχωρήσει η εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΑΣ Καρδίτσας και από την κυβέρνηση να μεριμνήσει ώστε οι διαδικασίες να γίνουν γρήγορα, ώστε να πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε. Επίσης, να διασφαλιστούν οι θέσεις των νυν εργαζομένων του "Διόνυσου" σε περίπτωση που το οινοποιείο πουληθεί ή ενοικιαστεί και μπει σε λειτουργία. Η συμμετοχή στο συλλαλητήριο είναι επιβεβλημένη, ειδικά σήμερα που στενάζουμε κάτω από το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και αύξησης στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στο φυσικό αέριο και σε όλα τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, που εξανεμίζει το εισόδημά μας».

Στη Λάρισα, μαζί με το Εργατικό Κέντρο αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει τα κλαδικά σωματεία των οικοδόμων, των εμποροϋπαλλήλων, των εργαζομένων σε Τρόφιμα, Μέταλλο, ιδιωτικές κλινικές, Φάρμακο, Επισιτισμού, των μισθωτών τεχνικών, το παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο σύλλογος δασκάλων. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι της «e-food», που ετοιμάζονται να ιδρύσουν επιχειρησιακό σωματείο, θα συμμετάσχουν πραγματοποιώντας και στάση εργασίας από τις 17.00 έως τις 21.00, μετά από απόφαση του Εργατικού Κέντρου.

Τις προηγούμενες μέρες έγιναν μαζικές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, προκειμένου να φτάσει πλατιά το αγωνιστικό κάλεσμα, να πολλαπλασιαστούν εστίες αντίστασης που υπάρχουν ή που γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθούν. Τέτοιο παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι στην «Praktiker», που αντιμετωπίζουν κύμα απολύσεων και απειλών από την εργοδοσία, ή οι οικοδόμοι, που προετοιμάζουν ταυτόχρονα την πανοικοδομική απεργία στις 16 Μάρτη, διεκδικώντας κλαδική ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα, βελτίωση συνολικά των όρων και των συνθηκών εργασίας.

Στα συλλαλητήρια θα συμμετάσχουν και τα σωματεία των υγειονομικών, αναδεικνύοντας την αντίθεσή τους στο σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ» που προωθείται και το οποίο περιλαμβάνει, εκτός από τη γενίκευση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, λουκέτα και συγχωνεύσεις νοσοκομείων, αλλά και τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας. Ταυτόχρονα θα βροντοφωνάξουν ενάντια στις εκατοντάδες απολύσεις συμβασιούχων που πρόκειται να γίνουν μέσα στο τρίμηνο.

Συνεχίζουν τον αγώνα επιβίωσης οι βιοπαλαιστές αγρότες

Με παρακαταθήκη την πολυήμερη μάχη που έδωσαν στα μπλόκα, οι βιοπαλαιστές αγρότες συνεχίζουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους, συμμετέχοντας κι αυτοί στα συλλαλητήρια που οργανώνονται.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «παρά τις όποιες δεσμεύσεις αποσπάσαμε από την κυβέρνηση κάτω από την πίεση των αγώνων μας, τα βασικά μας αιτήματα δεν ικανοποιήθηκαν, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας και την επιβίωσή μας. Τα πράγματα βαδίζουν προς το χειρότερο και εξαιτίας της επέμβασης της Ρωσίας και του νέου πολέμου. Θα πληρώσουμε και εμείς αλλά και ολόκληρος ο ελληνικός λαός ένα νέο μεγάλο οικονομικό τίμημα με την ακρίβεια, την αύξηση της τιμής των καυσίμων, την ενεργειακή φτώχεια, τους εξοπλισμούς και τα οικονομικά μέτρα, π.χ. νέο εμπάργκο στα προϊόντα που παράγουμε».

Αγωνιστικό «παρών» και από τους φοιτητές

«Κινητοποιούμαστε μαζί με τους εργαζόμενους γονείς μας απέναντι σε αυτήν την πολιτική που κάνει τη ζωή μας χειρότερη, διεκδικούμε σύγχρονους όρους σπουδών και ζωής», σημειώνει στο κάλεσμά του ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Λάρισας. Και προσθέτει: «Η ακρίβεια είναι ένα επιπλέον εμπόδιο για εμάς και τις οικογένειές μας στην προσπάθειά μας να τα βγάλουμε πέρα. Εμείς, τα παιδιά των Εστιών, βιώνουμε καθημερινά από πρώτο χέρι τις επιλογές όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, που καταδικάζουν εμάς και τις οικογένειές μας στη φτώχεια. Η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες κάθε μέρα γίνεται και χειρότερη. Και σαν να μην έφταναν αυτά, είναι δεκάδες οι φοιτητές των Εστιών που το επόμενο διάστημα απειλούνται να χάσουν το δωμάτιό τους, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους από του χρόνου.

Δεν δεχόμαστε να ζούμε σε αυτήν την κατάσταση την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει δισεκατομμύρια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ για τις σπουδές μας και τη φοιτητική μέριμνα δεν δίνει δεκάρα».

Στη μάχη και οι λαϊκές οικογένειες από τη Σέκλιζα Καρδίτσας

Μια αξιόλογη πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Σέκλιζα Καρδίτσας από την Ομάδα Γυναικών Καλλιθήρου «Αγγελική Φυτσιλή», που πραγματοποίησε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε ο Αγροτικός Σύλλογος, για τα προβλήματα που καθημερινά ταλανίζουν τις λαϊκές οικογένειες.

Στην πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε, αναδείχθηκε η έλλειψη υποδομών για το Αγροτικό Ιατρείο του χωριού, με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικό, ο αγροτικός γιατρός να δυσχεραίνεται στο έργο του και οι κάτοικοι του χωριού να μην μπορούν να εξεταστούν. Επίσης η συστηματική παραμέληση του αγροτικού οδικού δικτύου, παρά τα συνεχόμενα υπομνήματα και αιτήματα που μπαίνουν από το Τοπικό Συμβούλιο, επιβαρύνοντας κι άλλο τη δουλειά των αγροτών.

Σε αυτήν τη βάση θα συμμετάσχουν σήμερα στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην Καρδίτσα, ενώ θα προχωρήσουν και στην κατάθεση των αιτημάτων τους στη δημοτική αρχή.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Κλιμάκωση της πάλης με πανελλαδική πανεργατική 24ωρη απεργία στις 6 Απρίλη

Μετά τα μεγάλα πανεργατικά συλλαλητήρια το περασμένο Σάββατο σε πολλές πόλεις της χώρας, με αποκορύφωμα το μαζικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, αλλά και τους σκληρούς αγώνες που έδωσαν οι εργάτες σε πολλούς κλάδους και επιχειρήσεις το προηγούμενο διάστημα, τα συνδικάτα κλιμακώνουν την πάλη τους με νέες κινητοποιήσεις και πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 6 Απρίλη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όπως είχε δηλωθεί και από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Στο ίδιο πλαίσιο, απεργία για το Δημόσιο έχει προκηρύξει και η ΑΔΕΔΥ για την ίδια μέρα, ενώ αντίστοιχη απόφαση πήρε και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ χτες.

«Τώρα είναι η ώρα να πυκνώσουν οι γραμμές του αγώνα, περισσότεροι εργάτες και εργάτριες να μπουν στη μάχη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς που εξαϋλώνονται μπροστά στο νέο κύμα ακρίβειας, υπογραφή νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού», σημειωνόταν στο πρόσφατο συλλαλητήριο των σωματείων στο Σύνταγμα.

Και με παρακαταθήκη τον μεγάλο συντονισμό που επιτεύχθηκε με σχεδόν 1.000 σωματεία πανελλαδικά, αναδεικνύονται νέες δυνατότητες να γίνει η οργάνωση της απεργίας υπόθεση περισσότερων εργαζομένων, των ίδιων των συνδικάτων σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο. Να υψωθεί τοίχος προστασίας γύρω από τους εργάτες που αγωνίζονται για να μην απολυθούν, να μην κλείσουν επιχειρήσεις, να μη φορτωθούν και πάλι τα βάρη στις πλάτες τους λαού. Τώρα σειρά παίρνει η κλιμάκωση, η ακόμα πιο δυναμική παρέμβαση, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες γύρω από το διεκδικητικό πλαίσιο που ήδη προβάλλουν τα συνδικάτα.

Ενώ, σε συνθήκες κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να φορτώσει στον λαό τις επιπτώσεις του πολέμου και της εμπλοκής, τα συνδικάτα ήδη παίρνουν θέση, απαιτώντας «καμία εμπλοκή» στο μακελειό, με άμεσο αγωνιστικό σταθμό τα συλλαλητήρια την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

ΠΑΜΕ
Οι θέσεις των συνδικάτων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση

Αύριο Παρασκευή η συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου αύριο, Παρασκευή 4 Μάρτη, στις 12.30 μ.μ. στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως), με θέμα «Παρουσίαση της πρότασης των συνδικάτων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Μέρα πανελλαδικής δράσης στα «Market In» σήμερα

Σε συντονισμό αγωνιστικών δράσεων και ανοιχτό κάλεσμα σε όλα τα σωματεία του Εμπορίου σε όσες πόλεις υπάρχουν καταστήματα της «Market In», για στήριξη του αγώνα των συναδέλφων τους στο υποκατάστημα των Ιωαννίνων, καλούν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Ιωαννίνων και το Σωματείο Εργαζομένων, Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Αφορμή για την πρωτοβουλία είναι η εκδίκαση συμφιλιωτικής διαδικασίας στον ΟΜΕΔ Αθήνας που γίνεται σήμερα. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας προγραμματίζονται παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα καταστήματα της «Market In» στα Γιάννενα και ενημέρωση των εργαζομένων του κλάδου.

Υπενθυμίζεται ότι 11 εργαζόμενοι της «Market In» στα Γιάννενα δίνουν από το 2017 έναν πολύχρονο αγώνα για το δικαίωμά τους στην εργασία, την καταβολή δεδουλευμένων και ασφαλιστικών εισφορών και ενώ έχουν κερδίσει 5 δικαστικές αποφάσεις, η εργοδοσία προκλητικά αρνείται να τους δεχτεί πίσω στην εργασία. Τα τέσσερα σωματεία σε κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν ότι η σημερινή κυβέρνηση προκλητικά αρνήθηκε την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης πριν ενάμιση χρόνο, ενώ και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε χέρι βοηθείας στην εργοδοσία χτυπώντας με τα ΜΑΤ τους εργαζόμενους και σέρνοντάς τους σε αυτόφωρα.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ - ΛΑΡΥΜΝΑ
Τώρα είναι η ώρα να ενισχύσουμε την ενότητα και τη μαχητικότητα!

Σήμερα, Πέμπτη, στις 11 π.μ., η Γενική Συνέλευση και το απόγευμα νέα τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο της διαβούλευσης

«Μπορούμε να φτάσουμε μέχρι τη νίκη», τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση σήμερα, Πέμπτη 3 Μάρτη, στις 11 π.μ. (κινηματογράφος «Ιλιον») και λήψη αποφάσεων για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο έγκλημα της κυβέρνησης.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα για τη σημερινή Γενική Συνέλευση το Σωματείο τονίζει αρχικά ότι με τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι έχουν κερδίσει πολλά, με κυριότερα το να βρίσκονται ακόμη στην εργασία τους και να έχουν κατακτήσει την εκτίμηση της εργατικής τάξης. Σημειώνει επίσης ότι στην καθοριστική αυτή φάση των εξελίξεων θα πρέπει να ενισχυθούν η ενότητα και η μαχητικότητα και να συνεχιστεί ο αγώνας για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων και του μόχθου τους.

Υπενθυμίζεται ότι επίσης για σήμερα, Πέμπτη, στις 6 μ.μ., έχει οριστεί νέα τηλεδιάσκεψη με τον ειδικό εκκαθαριστή, στο πλαίσιο της διαβούλευσης.

«Τώρα είναι η ώρα να ενισχύσουμε την ενότητα και τη μαχητικότητά μας στη διεκδίκηση του δίκιου μας και όσων μας ανήκουν. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα», τονίζει το Σωματείο στην ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Τώρα είναι η ώρα εμείς οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ που με τη συνεπή και αγωνιστική μας στάση μέχρι σήμερα κατακτήσαμε την εκτίμηση πολλών εργαζομένων, πορευτήκαμε μαζί με τους εργαζόμενους άλλων κλάδων που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με μας σε κοινό αγώνα, εκφράστηκε και συνεχίζει να εκφράζεται η αλληλεγγύη από άλλες κοινωνικές ομάδες στον αγώνα μας και έχοντας ως σύμμαχους όλους αυτούς, μπορούμε να υπερνικήσουμε δυσκολίες και να στριμώξουμε ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση. Ο ανυποχώρητος αγώνας μας έφερε ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα, τη συνέχιση της δουλειάς μας και την εξασφάλιση του μεροκάματου μέχρι σήμερα. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τελειώνει με μας πολύ γρήγορα για να προσφέρει τη ΛΑΡΚΟ πεσκέσι στους νέους "επενδυτές" όπως τους ονομάζει, δεν τα κατάφερε. Είμαστε εδώ και τους λέμε "μολών λαβέ". Με τον αγώνα μας καταφέραμε, από το αρχικό "θα απολυθείτε χωρίς αποζημίωση", σήμερα να μας προτείνουν να αποζημιωθούμε όλοι. Κατακτήσαμε κάτι που δεν ήταν μέχρι χτες αυτονόητο».

Δεν θα περάσει το έγκλημα!

Κάνοντας αναφορά στις εξελίξεις και τη διαδικασία διαβούλευσης το Σωματείο σημειώνει:

«Το τελευταίο διάστημα, στα χρονικά όρια των διαβουλεύσεων των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ με την ειδική διαχείριση, η κυβέρνηση, κρυπτόμενη πίσω από τον διαχειριστή, φέρνει τις ομαδικές απολύσεις μας, με αποζημιώσεις που, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, είναι πολύ μικρότερες από τον μόχθο που έχει κατατεθεί από μας τόσα χρόνια για τον πλούτο που παράξαμε στη ΛΑΡΚΟ. Βάζει το χέρι της στον πόνο και τον ιδρώτα μας, στο καθημερινό μεροκάματο που συνοδευόταν με τον κίνδυνο για την ίδια τη ζωή μας. Γι' αυτό και απαιτούμε την αποζημίωση και το ασφαλιστήριο ζωής στο 100%, χωρίς περικοπές, την αναγνώριση της προϋπηρεσίας για το διάστημα που μας ήπιαν το αίμα μέσα από τα δουλεμπορικά καθεστώτα των εργολαβιών και των ΔΠΥ. Με την πρότασή της η κυβέρνηση δεν μας δίνει καμία προοπτική για το μέλλον το δικό μας και των οικογενειών μας».

Υπογραμμίζει ότι «οι εξελίξεις οδηγούν στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και μας έξω από τις πύλες της και τα σπίτια μας» και τονίζει:

«Δεν θα της περάσει. Δεν ήρθε ο κλέφτης να φωνάξει και φοβήθηκε ο νοικοκύρης. Δεν ήρθαν τα άγρια για να διώξουν τα ήμερα. Δεν είναι δυνατόν να απομακρύνουν το σφυρί από το αμόνι, τον Ηφαιστο από τη φωτιά και το σίδερο. Ας έρθουν, ας το επιχειρήσουν. Τους περιμένουμε και δεν είμαστε μόνοι. Η απάντηση που δίνουμε οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ αντηχεί σε όλη την Ελλάδα. "Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ". Συνεχίζουμε πιο δυναμικά τον αγώνα διεκδίκησης για τη συνέχιση της λειτουργίας της και της δουλειάς όλων μας, σε ανθρώπινες συνθήκες, χωρίς κινδύνους για τις ζωές μας. Αγωνιζόμαστε για να συνεχίσουμε να ζούμε στα σπίτια και στον τόπο μας, για να μη μαραζώσει και ερημώσει η περιοχή μας. Συνεχίζουμε τον ανυποχώρητο αγώνα και είμαστε βέβαιοι ότι εμείς θα βγούμε νικητές. Τώρα είναι η ώρα να πάρουμε απόφαση κλιμάκωσης, ενδυνάμωσης του αγώνα μας, απέναντι στον εμπαιγμό της κυβέρνησης. Τώρα δεν έχουμε να χάσουμε απολύτως τίποτα. Με τον αγώνα έχουμε να κερδίσουμε ακόμη πολλά».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Με αγώνα για ΣΣΕ με αυξήσεις ξεκινούν την τουριστική σεζόν
  • Συγκεντρώσεις χτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις
  • Σύσκεψη σωματείων στις 23 Μάρτη στην Αθήνα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος, καθώς και τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις και δικαιώματα, έκαναν χτες σωματεία και εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού. Μπροστά στην επικείμενη έναρξη της τουριστικής σεζόν, τα σωματεία δυναμώνουν τον αγώνα και τη διεκδίκηση με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων, κόντρα στην επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης.

Στην Αθήνα, έξω από το ξενοδοχείο «Hilton», όπου οι επενδύσεις της εργοδοσίας στην ανακαίνιση της πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας έχουν στείλει μαζικά στην ανεργία το προσωπικό, βρέθηκε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. «Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια του αγώνα που δίνουμε», τόνισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου.

Οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν πως δεν ανέχονται τις απολύσεις, την επέκταση των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων, την εργολαβική και «ενοικιαζόμενη» εργασία, την εντατικοποίηση. Κατήγγειλαν το γεγονός ότι το εισόδημά τους συρρικνώνεται, οι εργασιακές τους σχέσεις χειροτερεύουν, οι θέσεις εργασίας τους βρίσκονται στον «αέρα» και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συνεχίζει να παρέχει παχυλές επιδοτήσεις και εισφοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους του Τουρισμού.

ΑΘΗΝΑ, «Χίλτον»
ΑΘΗΝΑ, «Χίλτον»
Στο φόντο αυτό, το Συνδικάτο αναδεικνύει το χαρακτηριστικό παράδειγμα της «Ιονικής ΑΕ», ιδιοκτήτριας του «Hilton»: Η εταιρεία αξιοποίησε όλα τα προηγούμενα χρόνια «δουλεμπορικά» γραφεία, «ενοικίαση» εργαζομένων και άλλες «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις σε μεγάλο μέρος του προσωπικού. Σήμερα, έχει βάλει μπρος εκτεταμένη ανακαίνιση του ξενοδοχείου, πετώντας στην ανεργία τους εργαζόμενους που δούλευαν με συγκροτημένα δικαιώματα, επιδιώκοντας να απαλλαγεί από αυτούς και να γενικεύσει την «ευελιξία» στο σύνολο του προσωπικού. Το Συνδικάτο συνεχίζει να διεκδικεί τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων, καθώς το προσωπικό που δεν υποχώρησε στις πιέσεις και δεν υπέγραψε την «οικειοθελή αποχώρησή» του έχει τεθεί σε καθεστώς τρίμηνης διαθεσιμότητας έως το τέλος Απρίλη.

Οπως κατήγγειλε ο Γ. Στεφανάκης, η συγκεκριμένη εταιρεία δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού το παράδειγμά της ακολουθούν και άλλοι μεγαλοξενοδόχοι. Στο έδαφος αυτό, κάλεσε τους εργαζόμενους να προετοιμάσουν την κλιμάκωση του αγώνα τους, μπροστά και στην έναρξη της τουριστικής σεζόν το επόμενο διάστημα, να παλέψουν για την υπογραφή και εφαρμογή τοπικής κλαδικής Σύμβασης τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στον Επισιτισμό στην Αττική.

Μάλιστα, με θέμα τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων το Συνδικάτο προχωρά σε Γενική Συνέλευση, την Παρασκευή 11 Μάρτη, στις 4.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Novotel» (Μιχαήλ Βόδα 4), με θέμα το πλαίσιο αιτημάτων για τη διεκδίκηση τοπικής κλαδικής Σύμβασης τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στον Επισιτισμό στην Αττική.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Γ. Στεφανάκης καταδίκασε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, εξέφρασε την αλληλεγγύη των εργαζομένων στον λαό της Ουκρανίας και σε όλους τους λαούς που δοκιμάζονται. «Δεν δεχόμαστε να γίνουμε κρέας ούτε για τα κέρδη τους ούτε για τα κανόνια τους», τόνισε, απαιτώντας την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας συζήτησαν και με τους εργαζόμενους που δουλεύουν στην ανακαίνιση του ξενοδοχείου. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην απεργία που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Οικοδόμων στις 16 Μάρτη και διαβεβαίωσαν τους εργαζόμενους ότι εκείνη τη μέρα θα δώσουν τη μάχη μαζί τους, ενώ επισήμαναν την ανάγκη να δυναμώσουν οι κοινοί αγώνες.

Το Συνδικάτο συνεχίζει να διεκδικεί τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος όλων των εργαζομένων στο «Hilton». Παράλληλα, απαιτεί για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου: Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο, χωρίς καμία διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Να απαγορευτούν οι απολύσεις όσο διαρκεί το πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Να διασφαλιστούν ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν όλες οι θέσεις εργασίας και το εισόδημα όλων των εποχικά απασχολούμενων με υποχρεωτική επαναπρόσληψη. Να καταχωρηθούν στον ΕΦΚΑ όλα τα ένσημα των εποχικών εργαζομένων που ήταν σε αναστολή εργασίας το 2020. Ταμείο ανεργίας 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο διαρκεί η ανεργία.

Κάλεσμα αγώνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Κάλεσμα αγώνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στον κλάδο απευθύνουν σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου τα Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα και Χανιά. Με κοινή τους ανακοίνωση καλούν τα σωματεία σε σύσκεψη στις 23 Μάρτη στην Αθήνα, με θέμα το πλαίσιο διεκδικήσεων, τις μορφές πάλης και την οργάνωση του αγώνα.

«Καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου να συζητήσουμε πώς θα κάνουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων», σημειώνουν τα Συνδικάτα. Οπως επισημαίνουν, τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στην Εστίαση οι Συλλογικές Συμβάσεις δεν εφαρμόζονται στην πλειοψηφία των εργαζομένων. Το αποτέλεσμα είναι οι μισθοί και το ωράριο να διαμορφώνονται όπως θέλουν οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι να στερούνται δικαιώματα όπως το ρεπό και το διάλειμμα, ακόμα και οι μισθολογικοί και εργασιακοί όροι που προβλέπουν οι ισχύουσες Συμβάσεις να κουρελιάζονται.

Οσον αφορά τους όρους των σημερινών Συμβάσεων, τα σωματεία επισημαίνουν τα ακόλουθα: Στα μεν ξενοδοχεία, οι μισθοί που προβλέπονται (από 792 έως 863 ευρώ) είναι χαμηλότεροι από τον κατώτερο μισθό που υπήρχε στον κλάδο πριν από 10 χρόνια (886 ευρώ) και μάλιστα με λιγότερο τότε εισερχόμενο τουρισμό. Αρνητικές εξελίξεις αποτελούν οι διαχωρισμοί που έχουν εισαχθεί σε μισθούς και δικαιώματα μεταξύ παλιών και νέων εργαζομένων, αλλά και η άρση της πρόβλεψης για συνεχόμενη χορήγηση των δύο εβδομαδιαίων ρεπό. Στη δε Εστίαση, η Σύμβαση δεν είναι υποχρεωτική, οι περισσότεροι εργαζόμενοι αμείβονται με τα κατώτερα όρια μισθών και ημερομισθίων, ενώ την ίδια στιγμή στον κλάδο δραστηριοποιούνται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και πλατφόρμες διανομής.

«Με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικών Συνελεύσεων συναντιόμαστε όλοι στην Αθήνα στις 23 Μάρτη. Συζητάμε το πλαίσιο διεκδικήσεων, αποφασίζουμε τις μορφές πάλης και οργανώνουμε κοινό αγώνα, ώστε αυτό το καλοκαίρι να καταλάβουν όλοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Εστίαση ότι: Τα εστιατόρια, τα καφέ, τα κέτερινγκ είμαστε εμείς!», καταλήγουν τα σωματεία.

Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των εποχικά απασχολούμενων, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις και δικαιώματα, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, ειδικά μέτρα προστασίας για τους διανομείς.

Στάθηκαν έξω από το υπουργείο, με το κεντρικό πανό να διατυπώνει τις διεκδικήσεις τους για «Κλαδική Σύμβαση - Επαναφορά των ΒΑΕ - Προστασία των ανέργων - Μέτρα υγιεινής. Οχι άλλες θυσίες - Αγώνας για σύγχρονες ανάγκες».

Αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) μαζί με εκπροσώπους του Σωματείου της «e-food» επέδωσαν το κείμενο με τα αιτήματά τους σε εκπρόσωπο του υπουργείου, ενώ την ίδια ώρα οι συνάδελφοί τους φώναζαν συνθήματα όπως «Του τουρισμού το θαύμα εμείς το έχουμε χτίσει, ματώσαμε στα κέρδη πληρώνουμε την κρίση», «Θέλουμε Συμβάσεις Συλλογικές, για όλη την Ελλάδα υποχρεωτικές».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, Γιώργος Μπρανίκας, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Διαδηλώνουμε για τα δικαιώματά μας, για την εργασία μας, για τη ζωή και το μέλλον μας. Χιλιάδες συνάδελφοί μας εξακολουθούν να εργάζονται χωρίς Σύμβαση Εργασίας, με αποτέλεσμα να πληρώνονται όποτε, όταν και όσο θέλει ο κάθε εργοδότης, αντίστοιχα το ωράριό τους γίνεται "λάστιχο" ανάλογα με τις διαθέσεις της εργοδοσίας. Εχουμε χιλιάδες εργαζόμενους να παραμένουν εκτός ΒΑΕ, όπως οι καμαριέρες που σακατεύονται στα ξενοδοχεία, οι μάγειρες που καίγονται στις κουζίνες, οι διανομείς που σκοτώνονται στον δρόμο και άλλες πολλές ειδικότητες. Υπάρχει αβεβαιότητα για δεκάδες χιλιάδες που δουλεύουν σεζόν και δεν ξέρουν αν θα δουλέψουν φέτος το καλοκαίρι. Εχουμε την ακρίβεια, την ανυπαρξία μέτρων προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο που έφτιαξε η κυβέρνηση, για να μην επιβαρύνει τις επιχειρήσεις, τα δουλεμπορικά και άλλες μορφές "ελαστικής" απασχόλησης».

Κινητοποιήσεις παρά τη βροχόπτωση και τις άσχημες καιρικές συνθήκες έγιναν χτες και στην Κρήτη, στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ