Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»

-- ΠΑΜΕ: Στο πλευρό των εργατών γης στη Μανωλάδα που οργανώνονται και διεκδικούν

-- Σωματεία εργαζομένων και υγειονομικών: Στον αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού από την πανδημία

-- Στήριξη του εισοδήματος και ουσιαστική προστασία ζήτησαν οι αυτοαπασχολούμενοι με νέα κινητοποίηση χτες

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σταθερά στο πλευρό των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα

Σε όλο τον κάμπο ακούστηκε δυνατά το σύνθημα: «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι»!

Οργανώνονται ενάντια στις άθλιες συνθήκες ζωής κι εργασίας

Την αθλιότητα στην οποία ζουν χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα και την ευρύτερη περιοχή, τις συνθήκες «υγειονομικής βόμβας» που αποτελούν κανονικότητα στα φραουλοχώραφα, τις ανύπαρκτες υποδομές προστασίας και την εκμετάλλευση που τσακίζει κόκαλα, αποκαλύπτουν οι μαζικές περιοδείες που πραγματοποίησαν το διήμερο 20-21 Νοέμβρη αντιπροσωπείες του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, των Εργατικών Κέντρων Αμαλιάδας, Πατρών και της Ομοσπονδίας Τροφίμων.

Οι συνδικαλιστές βρέθηκαν στις παραγκουπόλεις, μέσα στις φυτείες που ζουν κι εργάζονται «της Γης οι κολασμένοι», συνομίλησαν με τους χιλιάδες εργάτες, που έρχονται από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και άλλες χώρες, και γίνονται έρμαια της πιο άθλιας εκμετάλλευσης από τους μεγαλοτσιφλικάδες της περιοχής για τις «φράουλες της οργής».

Ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» θα δημοσιεύσει αναλυτικό ρεπορτάζ από τις περιοδείες στην περιοχή, με εικόνες «γροθιά στο στομάχι». Αλλά και από τις ελπιδοφόρες προσπάθειες που κάνουν οι εργάτες γης να οργανωθούν και να παλέψουν για ανθρώπινες συνθήκες ζωής και δουλειάς. Θυμίζουμε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά από μαζική συνέλευση οι μετανάστες εργάτες εξέλεξαν επιτροπή και ενέκριναν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Η πραγματική εικόνα πίσω από την κουρτίνα της καπιταλιστικής ανάπτυξης

Εικόνες εξαθλίωσης στις παράγκες των φραουλοχώραφων
Εικόνες εξαθλίωσης στις παράγκες των φραουλοχώραφων
Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, «αφού τους φέρνουν κατά εκατοντάδες από τις χώρες τους, χωρίς χαρτιά, χωρίς Ασφάλιση, χωρίς δικαιώματα, οι μεγαλοτσιφλικάδες πετάνε χιλιάδες νέα παιδιά σαν σύγχρονους σκλάβους στα φραουλοχώραφα, στα πορτοκάλια και στις άλλες καλλιέργειες της περιοχής, με την υπόσχεση της νομιμοποίησης και μιας καλύτερης ζωής.

Παρά τις μικρές αυξήσεις που έχουν δοθεί στα μεροκάματα ύστερα από τους μεγάλους αγώνες και κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, αυτές δεν μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες. Οι εργάτες γης παραμένουν έρμαια των μεγαλοτσιφλικάδων και των πρεσβειών. Δεν τους παρέχουν τα απαραίτητα έγγραφα, παρά το ότι κάποιοι εργάζονται ακόμη και 10-15 χρόνια στην Ελλάδα δημιουργώντας τεράστια κέρδη για τους μεγαλοϊδιοκτήτες.

Η έλλειψη εγγράφων αξιοποιείται για να τους κρατά ομήρους σε μια απάνθρωπη κατάσταση και επικίνδυνες συνθήκες. Δεν έχουν Ασφάλιση, ΑΜΚΑ και οποιαδήποτε προστασία σε περίπτωση ατυχήματος - που είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Δεν τους επιτρέπεται να κάνουν εμβόλια κατά της πανδημίας, ούτε καν όταν ο καθολικός εμβολιασμός όλου του πληθυσμού παρουσιάζεται ως προτεραιότητα της κυβέρνησης. Παραμένουν χωρίς πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή, στην "ΕΛΛΑΔΑ 2.0" του 21ου αιώνα χιλιάδες συνάνθρωποί μας στοιβάζονται σε παραγκουπόλεις φτιαγμένες από καλάμια και νάιλον, μέσα στη λάσπη και τα σκουπίδια, χωρίς ρεύμα, χωρίς τρεχούμενο νερό! Τη στιγμή που κάποιοι τρώνε μπριζόλες από χρυσάφι, την ίδια στιγμή για κάποιους άλλους η ζωή γυρίζει στον μεσαίωνα, όπου είναι αίτημα η ύπαρξη ύδρευσης και αποχέτευσης!

Από τη μαζική συνέλευση των εργατών
Από τη μαζική συνέλευση των εργατών
Εχουν τεράστια ευθύνη τόσο οι τοπικές αρχές όσο και η κυβέρνηση που επιτρέπει στους φραουλάδες της περιοχής να δημιουργούν φαβέλες στην Ελλάδα, όπου μάλιστα χρεώνουν το κεφάλι 20 ευρώ. Ενώ η ταρίφα ανεβαίνει στα 30 και 40 ευρώ το κεφάλι για να μένουν 15-20 άτομα μαζί σε κάποια αποθήκη ή στάνη! Μια παράγκα, χωρίς ρεύμα και νερό στη Μανωλάδα, και κοστολογείται περισσότερο από όσο κοστίζει ένα λουξ τριάρι στην Αθήνα, για να στοιβάζονται δεκάδες άνθρωποι σε συνθήκες αίσχους.

Μάλιστα, οι τοπικές αρχές αλλά και το υπουργείο Υγείας δεν μεριμνούν ούτε καν για τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τα σκουπίδια που συσσωρεύονται και την έλλειψη έστω βασικών υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ολη αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε με την ανοχή των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών που ορκίζονται στην "ΑΝΑΠΤΥΞΗ" και την "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ". Αυτή είναι η εικόνα πίσω από την κουρτίνα.

Η άγρια, στυγνή, απάνθρωπη εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών, η καλλιέργεια της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους ανενόχλητοι λίγοι μεγαλοπαραγωγοί.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, τα ταξικά συνδικάτα έδωσαν μια ηχηρή απάντηση. Με επισκέψεις σε δεκάδες χωράφια, καταυλισμούς και παράγκες, κάλεσαν τους μετανάστες εργάτες σε οργάνωση και κοινό αγώνα για τα δικαιώματά τους. Σε όλο τον κάμπο, σε όλες τις γλώσσες ακούστηκε το σύνθημα ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ».

Μαζική συνέλευση - έναυσμα διεκδίκησης

Στον χώρο που «άγνωστοι» είχαν παλαιότερα κάψει εκδικητικά τις παράγκες των μεταναστών στη Νέα Μανωλάδα, την Κυριακή 21 Νοέμβρη, με τη στήριξη του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων πραγματοποιήθηκε μια μαζική συνέλευση των εργατών γης που έγινε ταυτόχρονα σε 3 γλώσσες.

Με τραγούδια, συνθήματα, ομιλίες και ανοιχτή συζήτηση, οι εργάτες γης μίλησαν, συζήτησαν και αποφάσισαν την οργάνωση του αγώνα τους. Εξέλεξαν Συντονιστική Επιτροπή και ψήφισαν ομόφωνα ένα κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων, με το οποίο απαιτούν από την κυβέρνηση και τους κρατικούς φορείς, την Τοπική Διοίκηση:

-- Εκδοση των νομιμοποιητικών εγγράφων όλων των εργαζομένων στα χωράφια της ευρύτερης περιοχής της Μανωλάδας.

-- Την άμεση έκδοση ΑΜΚΑ όλων των εργαζομένων και τον άμεσο εμβολιασμό ανεξαρτήτως προϋποθέσεων. Την άμεση έκδοση των εγγράφων σε όλους όσοι τα έχασαν στη φωτιά του καταυλισμού.

-- Αμεσο εμβολιασμό όλων για τον COVID-19.

-- Ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων, ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική.

-- Μέρα εργασίας και ένσημο. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Αξιοπρεπές μεροκάματο.

-- Λύση στα προβλήματα στέγασης και καθαριότητας. «Είναι ανάγκη να γίνουν όλες εκείνες οι αναγκαίες υποδομές ώστε να βγούμε επιτέλους από τις τρώγλες στις οποίες ζούμε. Η υγεία μας επιβαρύνεται μέσα στα νάιλον, στα κουνούπια και τις ακαθαρσίες», σημειώνουν οι εργάτες γης.

-- Ενίσχυση των δομών Υγείας της περιοχής με γιατρούς και νοσηλευτές για να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των κατοίκων Ελλήνων και μεταναστών.

«Το ΠΑΜΕ σταθερά στο πλευρό των μεταναστών εργατών στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Με οργάνωση, αλληλεγγύη και μαζική αγωνιστική δράση μπορούμε να δώσουμε απάντηση στη σύγχρονη βαρβαρότητα», σημειώνεται στην ανακοίνωση, με την οποία καλούνται τα συνδικάτα να «δυναμώσουν τον κοινό αγώνα μεταναστών και Ελλήνων εργαζομένων ενάντια στον κοινό εχθρό για σύγχρονα δικαιώματα στο μισθό, στη ζωή, στην υγεία. Ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο που οδηγεί τους σύγχρονους κροίσους στο φεγγάρι και την εργατική τάξη στον μεσαίωνα και την εξαθλίωση».

Οι φορείς που συμμετέχουν

Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου - Κέντρων Υγείας, Σύλλογος Εργαζομένων Κέντρων Υγείας, Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΠΕΠ, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο, Εμπορικός Σύλλογος, Σύλλογος Γυναικών (μέλος ΟΓΕ), Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου, Σωματείο Τεχνικών ΟΤΕ, Παράρτημα Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, Σωματείο Χειριστών, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σωματείο Εργαζομένων Δημόσιου ιδιωτικού δικαίου Θεσσαλίας, Σωματείο Καθαριστριών Δημοσίου - Ιδιωτικού τομέα Θεσσαλίας, Σύλλογος Εργαζομένων Συνεταιριστικής Τράπεζας, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ, Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων, Σύλλογος Εργαζομένων ΕΦΚΑ, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ, Σύλλογος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Σωματείο Παραγωγών Κηπευτικών Λαϊκών Αγορών, Ενωση Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής, Σωματείο Αρτοποιών, Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ταξί, Σωματείο Σχολικών Κυλικείων, Νομαρχιακό Σωματείο ΑμεΑ, Σύλλογος Πασχόντων Θαλασσαιμίας, Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ, Φοιτητικός Σύλλογος Κτηνιατρικής, Σύλλογος Γονέων Μουσικού Σχολείου, Ενωση Πολιτιστικών Συλλόγων, Παράρτημα Καρδίτσας Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Σύλλογος Φροντιστών, Σύλλογος Αισθητικών Θεσσαλίας, Σύλλογος Λογιστών και Φοροτεχνικών.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Nα πάρει ο λαός στα χέρια του την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του

Αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας το μεγάλο συλλαλητήριο

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας
Από παλιότερη κινητοποίηση στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας
Στη μάχη για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του μπαίνει ο λαός της Καρδίτσας, με τη διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου, αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Η διοργάνωση του συλλαλητηρίου αποφασίστηκε σε πλατιά σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, με πρωτοβουλία της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας και συμμετείχαν 40 σωματεία και φορείς. Εκεί διαμορφώθηκε και συμφωνήθηκε το πλαίσιο πάλης, με το οποίο έγιναν εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, στο νοσοκομείο, σε γειτονιές στην πόλη και τα χωριά.

Στον «Ριζοσπάστη» μίλησαν για την κατάσταση που επικρατεί και τη δράση τους συνδικαλιστές από τον χώρο του νοσοκομείου, των εργαζομένων και των αγροτών.

Αναγκαία η επίταξη του ιδιωτικού τομέα για να σωθούν ζωές

Περιγράφοντας την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της Καρδίτσας, ο Ιωάννης Μήχας, γραμματέας της Ενωσης Ιατρών, επισημαίνει: «Στο νοσοκομείο μας υπήρχαν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ και κάποιοι από αυτούς έχασαν τη ζωή τους πριν προλάβει να βρεθεί κλίνη ΜΕΘ. Μόλις η ΜΕΘ COVID άνοιξε, έφτασε στην πληρότητά της μέσα στο πρώτο 24ωρο, με κίνδυνο, που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε, να έχουμε ξανά διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Το νοσοκομείο με δύο κλινικές COVID 60 κλινών έχει φτάσει ήδη έως και τους 70 νοσηλευόμενους, με εξαντλημένους γιατρούς και νοσηλευτές, που εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος ενός νέου lockdown στο σύστημα παροχής οξυγόνου, όπως συνέβη πέρυσι, με αποτέλεσμα διακομιδές ασθενών άρον άρον σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Το παθολογικό, το ακτινολογικό και το μικροβιολογικό - αιματολογικό στενάζουν κάτω από τις ελλείψεις γιατρών, που έχουν ξεπεράσει τα όρια εφημέρευσης και αντοχής τους. Ουσιαστικά λειτουργούν μόνο με υποχρεωτική υπερεφημέρευση και μετακινήσεις από τα ΚΥ. Από την άλλη, όλες οι κλινικές του χειρουργικού τομέα, χειρουργική, ορθοπεδική, γυναικολογική, ουρολογική, ΩΡΛ και οφθαλμιατρική, είχαν στοιβαχθεί σε μόλις δύο τμήματα με 45 κλίνες και με νέα μείωση του αριθμού των επεμβάσεων, λόγω της εκ νέου μετατροπής σε νοσοκομείο μίας νόσου.

Μάλιστα, μετά την πυρκαγιά που συνέβη στην ορθοπεδική κλινική, με κύρια αιτία τις ασυντήρητες υποδομές και την απουσία σύγχρονου συστήματος πυρόσβεσης, όλες οι χειρουργικές κλινικές στεγάζονται σε ένα τμήμα με 10-15 κλίνες. Σε όλα αυτά τα προβλήματα, η κυβέρνηση της ΝΔ προτείνει ως μόνη λύση την ατομική ευθύνη και βάζει τις βάσεις για το λεγόμενο "νέο ΕΣΥ" με ιδιωτικοποίηση, συγχωνεύσεις έως και καταργήσεις κλινικών και νοσοκομείων. Πατάει, άλλωστε, στο προηγούμενο πλαίσιο που διαμόρφωσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς των δομών Υγείας, την κοστολόγηση των νοσηλευτικών υπηρεσιών και τους "κόφτες" των υπηρεσιών στην ΠΦΥ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από το νοσοκομείο μας του τι θα σημάνει το "νέο ΕΣΥ" είναι το γεγονός ότι η διοίκηση πριν ένα χρόνο, εν μέσω του δεύτερου φονικού κύματος της πανδημίας και ενώ ένας παθολόγος έχανε τη ζωή του και άλλοι δύο νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση, αποφάσισε και εισηγήθηκε στο υπουργείο τη μείωση δύο θέσεων παθολόγων και μίας θέσης πνευμονολόγου».

Σχολιάζοντας την πολυδιαφημισμένη «συνεισφορά» του ιδιωτικού τομέα, σημειώνει πως «η πλειοψηφία των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλία παραμένουν έξω από τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Εχουν προσφερθεί, πάντα με το αζημίωτο, περίπου 300 κλίνες από τις περίπου 3.000 που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα στη Θεσσαλία. Αυτές, μάλιστα, θα αφορούν μόνο ήπια και post Covid περιστατικά».

Κλείνοντας τονίζει πως «για να σωθούν ζωές και για ανταποκριθεί το σύστημα Υγείας για όλους τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη, είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις, αλλά και η επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας».

«Περίπατο» τα μέτρα, με άλλοθι τον εμβολιασμό

Περιγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, μας αναφέρει τα εξής: «Πατώντας στην κυβερνητική πολιτική, που μετατρέπει το εμβόλιο σε "άλλοθι" για να ξεμπερδεύουν με κάθε ουσιαστικό μέτρο προστασίας, η εργοδοσία έχει βάλει στον "πάγο" ακόμα και όσα είχε αναγκαστεί να εφαρμόζει κάτω από την πίεση και παρέμβαση των σωματείων.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπολειτουργούν και λόγω της υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα να γίνονται σπάνια επιτόπιοι έλεγχοι.

Στα καταστήματα των σούπερ μάρκετ καμία αναλογία πελατών και τετραγωνικών μέτρων δεν μετριέται, ούτε καν τυπικά.

Καμία μέριμνα δεν υπάρχει για την αποφυγή συνωστισμού, την απολύμανση και τον αερισμό των χώρων, τη χορήγηση ατομικών μέτρων προστασίας.

Η εντατικοποίηση σε ορισμένους χώρους δουλειάς σπάει κόκαλα και έτσι πολλοί εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα χωρίς να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας.

Το μόνο μέτρο που εφαρμόζεται είναι το υποχρεωτικό rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, κι αυτό με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους. Σε ελάχιστους εργασιακούς χώρους γίνονται τεστ στο σύνολο του προσωπικού, ενώ οι εμβολιασμένοι πολλές φορές δεν μπαίνουν σε καραντίνα όταν αποτελούν στενή επαφή κρούσματος στον χώρο δουλειάς.

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο, προβάλλοντας συγκεκριμένα αιτήματα όπως η επίταξη της ιδιωτικής κλινικής της "ΑΡΩΓΗΣ" που είναι κλειστή και θα μπορούσε να συνεισφέρει. Δεν θα δεχτούμε να παίζεται η ζωή μας κορόνα - γράμματα για να μην θιχτούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

Τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας στην ύπαιθρο

Για τις μεγάλες ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας των χωριών και τη δράση του αγροτικού κινήματος, ο Κώστας Χιοκτούρης, μέλος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, επισημαίνει ότι «το αγροτικό κίνημα δεν μένει αμέτοχο σε αυτήν την προσπάθεια, πρώτον γιατί το ζήτημα της Υγείας και της πανδημίας μας αφορά όλους, δεύτερον γιατί βιώνουμε στο πετσί μας την απαξίωση του ΕΣΥ με την αποψίλωση των Κέντρων Υγείας σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό καθώς και σε τεχνολογικό εξοπλισμό. Τρίτον, την απαξίωση του θεσμού του αγροτικού γιατρού που στα χωριά μας στην καλύτερη έρχεται μια φορά στις 15 μέρες και μόνο για συνταγογράφηση, καθώς δεν υπάρχουν μέσα και υποδομές για διενέργεια εξετάσεων και ό,τι άλλο χρειάζεται για πρόληψη και φροντίδα ο κόσμος της υπαίθρου, που στην πλειοψηφία του είναι γερασμένος, με πολλά προβλήματα υγείας».

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας προχωράει σε περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους για την καλύτερη ενημέρωση και συμμετοχή του κόσμου της υπαίθρου, μεταφέροντας παντού το κάλεσμα: «Υγεία και μόρφωση για όλους, δουλειά με αξιοπρεπείς συνθήκες και εισόδημα που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας, είναι αδιαπραγμάτευτα για την κοινωνία του 21ου αιώνα. Σε αυτούς που θέλουν να μας γυρίσουν στις σπηλιές με γιατροσόφια, μαντζούνια, ατομική ευθύνη, ανορθολογισμό και 12ωρη δουλειά απαντάμε "όχι", από την Καρδίτσα μέχρι την COSCO και το "όχι" τους το στέλνουμε delivery με τους εργαζόμενους της "e-food"!».

Σήμερα το συλλαλητήριο για την Υγεία στη Θεσσαλονίκη

Στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου το αγωνιστικό ραντεβού

Την απαίτηση του εργαζόμενου λαού της Θεσσαλονίκης για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας αναμένεται να εκφράσει το συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων της πόλης που πραγματοποιείται σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Μέχρι και την τελευταία ώρα, αλλά και τις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο της βδομάδας δράσης για την Υγεία που έχει προγραμματιστεί, αλλά και μπροστά στο αποψινό συλλαλητήριο, τα σωματεία οργώνουν τους χώρους δουλειάς μεταφέροντας το κάλεσμα πανεργατικού ξεσηκωμού στους εργαζόμενους. Τους καλούν να ενισχύσουν τον ενιαίο συντονισμένο αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, στις σχολές και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επιστροφή των εργαζομένων που είναι σε αναστολή και επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης αλλά και σε χώρους δουλειάς για την ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με τις διεκδικήσεις των σωματείων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας της εργασίας και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα σωματεία που καλούν στην αποψινή κινητοποίηση είναι: Σωματείο Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Μακεδονίας, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Ν. Θεσσαλονίκης, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Ν. Θεσσαλονίκης - Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, Σωματείο Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, Σωματείο Εργαζομένων Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σωματείο Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ, Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Στον Εβρο

Σε νέα κινητοποίηση προχωρούν την Κυριακή 28 Νοέμβρη, στις 12 μ. στην πλατεία του χωριού, οι σύλλογοι και οι φορείς της Ν. Βύσσας Εβρου, διεκδικώντας την άμεση ανάκληση της απόφασης αναστολής λειτουργίας των περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων στην Ανατ. Μακεδονία - Θράκη, να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό.

Οι φορείς διεκδικούν επίσης άμεσες προσλήψεις για τη στελέχωση όλων των δομών δημόσιας Υγείας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Να επαναλειτουργήσει πλήρως το «Λοιμωδών» στην Αγία Βαρβάρα!

Κινητοποίηση και στα γραφεία της 2ης ΥΠΕ πραγματοποιήθηκε χτες

Κινητοποίηση στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) πραγματοποίησαν χτες, στο πλαίσιο της παναττικής μέρας δράσης για την Υγεία, τα Σωματεία Εργαζομένων στα νοσοκομεία «Θριάσιο» και «Αττικόν», μαζί με σωματεία και μαζικούς φορείς από όλη τη Δυτική Αθήνα, διεκδικώντας τη στελέχωση - επαναλειτουργία του ΓΝΔΑ «Αγ. Βαρβάρα» (πρώην «Λοιμωδών») και την ενίσχυση των νοσοκομείων και των ΚΥ της περιοχής.

«Οχι στις συγχωνεύσεις μονάδων Υγείας. Στελέχωση και πλήρη επαναλειτουργία του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής "Αγία Βαρβάρα"» έγραφε το πανό των σωματείων εργαζομένων στα νοσοκομεία. «Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός», «Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία, δικαίωμά μας είναι η δωρεάν Υγεία», είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.

Υπενθυμίζεται πως το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγ. Βαρβάρα» είναι ανάμεσα στα 8 νοσοκομεία που συγχωνεύθηκαν - καταργήθηκαν το 2013 από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και παρέμειναν «κλειστά» παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις και από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Δεκάδες εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και κατόπιν μετακινήθηκαν σε άλλα νοσοκομεία, ενώ οι λαϊκές οικογένειες στερήθηκαν δύο Παθολογικές Κλινικές, Καρδιολογική, Χειρουργική, Νευρολογική, χειρουργικών ειδικοτήτων (Οφθαλμολογική, Ουρολογική, ΩΡΛ), Αναισθησιολογικό Τμήμα και συνολικά 135 κρεβάτια, με τη δυνατότητα να επεκταθούν στα 214. Κάθε χρόνο στο νοσοκομείο γίνονταν περίπου 25.000 εισαγωγές ασθενών και 1.500 χειρουργικές επεμβάσεις. Μια από τις άμεσες συνέπειες ήταν βέβαια και η επιβάρυνση των υπόλοιπων νοσοκομείων της περιοχής με εκτίναξη των ράντζων και της αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Αντιπροσωπεία των σωματείων και των φορέων έθεσε αναλυτικά τα αιτήματα στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την υποδιοικήτρια της ΥΠΕ. Ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους για τα αποτελέσματα της συνάντησης, ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝΕ «Θριάσιο», σημείωσε ότι σχεδιάζεται μοναχά η λειτουργία κλινικής Covid με 52 κλίνες, πάντα στο πλαίσιο του «συστήματος μιας νόσου», που θα στελεχωθεί κυρίως από μετακινήσεις προσωπικού από τα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία της Νίκαιας και της Δυτικής Αττικής.

Ενημέρωσε επίσης ότι η αντιπροσωπεία έθεσε και το θέμα της ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη Δυτική Αθήνα, όπως για παράδειγμα την επαναλειτουργία των δύο ιατρείων ΙΚΑ στο Περιστέρι, με την υποδιοικήτρια να αναφέρει ότι θα μεταφέρει το σχετικό αίτημα στον αρμόδιο για θέματα ΠΦΥ.

Τέλος η αντιπροσωπεία ζήτησε να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη απόφαση για τον περαιτέρω περιορισμό των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία, δεδομένου ότι υπάρχει ήδη μείωση κατά 50% στα χειρουργεία των νοσοκομείων της Δυτικής Αθήνας, με χιλιάδες ασθενείς να βρίσκονται ήδη σε πολύμηνη αναμονή. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα που ανεφέρε ο Μ. Βαρδαβάκης για το νοσοκομείο στο Θριάσιο, όπου συγκεκριμένα περίπου 1.500 ασθενείς περιμένουν για την επέμβαση που χρειάζονται, με το χρόνο αναμονής να φτάνει έως και δύο χρόνια.

Τα Σωματεία Εργαζομένων στα νοσοκομεία «Θριάσιο» και «Αττικόν», μαζί με σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής, θα διεκδικήσουν εκ νέου τη στελέχωση - επαναλειτουργία του «Αγία Βαρβάρα» και την ενίσχυση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της περιοχής, απαιτώντας συγκεκριμένες απαντήσεις επί των σχετικών αιτημάτων τους με νέα παράσταση διαμαρτυρίας μέσα στον Δεκέμβρη, στα γραφεία της 2ης ΥΠΕ.

Επίσης, στο πλαίσιο των δράσεων για την Υγεία, μετά από κάλεσμα των Συνταξιούχων του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ Περιστερίου θα γίνει κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου την Τρίτη 7 Δεκέμβρη στις 9.30 π.μ.

ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Επίταξη του ιδιωτικού τομέα και ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων το μήνυμα από δεκάδες σωματεία

Μεγαθήρια θησαυρίζουν από υπηρεσίες Υγείας και οι ασθενείς στενάζουν στα «νοσοκομεία μιας νόσου»

Αμπελόκηποι - «Ευρωκλινική»
Αμπελόκηποι - «Ευρωκλινική»
Την επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την ανάγκη για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, με γενικευμένα δωρεάν τεστ για όλους, για εμβολιασμένους κι ανεμβολίαστους προκειμένου να προστατευτεί ο λαός, απαίτησαν χτες δεκάδες σωματεία και μαζικοί φορείς, διαδηλώνοντας ταυτόχρονα έξω από μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής.

Επιχειρηματικοί όμιλοι που θησαυρίζουν πουλώντας πανάκριβες υπηρεσίες Υγείας, «πατώντας» στην τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας, βγαίνουν «άβρεχτοι» από την πανδημία, αφού αντί να επιταχθούν για να μειωθεί η θνησιμότητα, εξακολουθούν να παζαρεύουν με την κυβέρνηση τη διάθεση μερικών κλινών, πάντα με το αζημίωτο. Κι ενώ το αίτημα αυτό για την επίταξη άνευ όρων γίνεται όλο και πιο επίκαιρο με τους δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την περιστολή χειρουργείων μέχρι και κατά 80%, ενώ οι δεκάδες κλίνες στα μεγαθήρια των ομίλων μοσχοπουλιούνται από την εκμετάλλευση του πόνου ασθενών που δεν βρίσκουν πού αλλού να πάνε.

Στους Αμπελόκηπους

«Επίταξη ιδιωτών σε όλη την Υγεία, να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι έξω από την «Ευρωκλινική», στους Αμπελόκηπους, καταγγέλλοντας την πολιτική που μέσα στην πανδημία έχει αφήσει «ρημάδια» τα νοσοκομεία.

Πειραιάς - «Μετροπόλιταν»
Πειραιάς - «Μετροπόλιταν»
Παράλληλα, μια σειρά σωματεία, όπως το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών, που έδωσαν το «παρών», έθεσαν στο προσκήνιο την ανάγκη για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, προληπτικούς διαγνωστικούς ελέγχους για όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Με τα δικά τους πανό συμμετείχαν στην κινητοποίηση ο Σύλλογος Γυναικών Εξαρχείων - Νεάπολης και η Ομάδα Γυναικών 7ου Διαμερίσματος Δήμου Αθήνας (μέλη της ΟΓΕ).

Οι συγκεντρωμένοι ανέδειξαν το γεγονός ότι στις συνθήκες αναζωπύρωσης της πανδημίας η κυβέρνηση «παζαρεύει» με τους επιχειρηματικούς ομίλους τη διάθεση ορισμένων κλινών με αντάλλαγμα παχυλές αποζημιώσεις.

«Θέλουμε πραγματική επίταξη και όχι "μαϊμού", για να καλυφθούν οι ανάγκες σε νοσηλεία και για να μειωθεί η θνησιμότητα», ανέφερε ο Ηλίας Σιώρας, συνδικαλιστής και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», σχολιάζοντας έτσι την κοροϊδία της «συνεργασίας» με τον ιδιωτικό τομέα για non Covid περιστατικά, πάντα με το αζημίωτο και αντλώντας γιατρούς από το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων.

«Μητέρα»
«Μητέρα»
«Ολα αυτά τα χρόνια οι κλινικάρχες μπουκώσανε στο χρήμα πατώντας πάνω στην ανάγκη των εργαζομένων», τόνισε ο Γιάννης Σκλάβος, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής. Και κατήγγειλε πως και σήμερα στις συνθήκες της πανδημίας τα μεγαθήρια της ιδιωτικής Υγείας συνεχίζουν να θησαυρίζουν, απαιτώντας την άμεση και πραγματική επίταξή τους.

«Δυο σχεδόν χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, τα πράγματα είναι ίδια και χειρότερα», σχολίασε ο Δημήτρης Τόλος, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Κατήγγειλε το γεγονός ότι η επίκληση της «ατομικής ευθύνης» έχει γίνει η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης, η όποια δεν αναλαμβάνει τη δική της ευθύνη ώστε «η υγεία των εργαζομένων και των παιδιών μας να έχει την αξία που της πρέπει».

Στην πανδημία της λοιπής νοσηρότητας, που επίσης καλπάζει, αναφέρθηκε η Ηλέκτρα Κολοβού, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, επισημαίνοντας την ανάγκη να επιταχθούν οι ιδιωτικές δομές, που είναι πλήρως εξοπλισμένες και διαθέτουν έμπειρο προσωπικό.

Την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για την πλήρη θωράκιση των νοσοκομείων, περιέγραψε ο Σταμάτης Τσιπιλής.

Στον Πειραιά

Στο μεγαθήριο του «Μετροπόλιταν» στον Πειραιά, που δεσπόζει σε μια περιοχή «γυμνή» από στελεχωμένες και πλήρως εξοπλισμένες δημόσιες μονάδες Υγείας, που οι ασθενείς πετιούνται έξω από τα «νοσοκομεία μιας νόσου», διαδήλωσαν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, το Συνδικάτο Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά και Σύλλογοι Γυναικών της περιοχής.

Το ξεσάλωμα της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς, που έχει αποτέλεσμα την υπερμετάδοση της πανδημίας, ανέδειξε ο Γιώργος Δρέττας, γραμματέας του Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας. Και υπογράμμισε ότι την πανδημία δεν την αντιμετωπίζεις με αντισηπτικό στην πόρτα και με επίκληση ατομικής ευθύνης, αλλά με κεντρικά μέτρα. Στην ανάγκη να είναι τα σχολεία καθαρά, είτε με πανδημία είτε χωρίς, αναφέρθηκε η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστών, δείχνοντας τις ευθύνες του κράτους για τα εκατοντάδες κενά.

Τις χρυσές μπίζνες των επιχειρηματιών της Υγείας ανέδειξε η Στέλλα Μπαρδούνια, πρόεδρος του Συνδικάτου Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, σημειώνοντας ότι αρνούνται ακόμα και τώρα να διαθέσουν κλίνες για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε επίσης στο «Μητέρα» και στο «Metropolitan General» από τα Σωματεία Εργαζομένων νοσοκομείου ΚΑΤ, τον Σύλλογο Εργαζομένων νοσοκομείου «Αγία Ολγα», Συνδικάτα Βιομηχανίας, Συλλόγους Γυναικών, σωματεία συνταξιούχων και άλλους μαζικούς φορείς από το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, τη Νέα Ιωνία, το Νέο Ηράκλειο και άλλους φορείς των περιοχών.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Στον αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας και στήριξης του εισοδήματος

Στους δρόμους βγήκαν και χτες στην Αθήνα, διαμηνύοντας ότι «δεν θα γίνουν αποδιοπομπαίοι τράγοι»

Το σύνθημα «Οι επαγγελματίες έχουμε φωνή, δεν θα μας φιμώσετε μες στο μαγαζί» ακούστηκε δυνατά χτες το απόγευμα για μια ακόμη φορά, στο κέντρο της Αθήνας, στην κινητοποίηση που οργάνωσαν σωματεία και Ομοσπονδίες τους, απαιτώντας μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους και της υγείας τους.

Εκατοντάδες επαγγελματίες από την εστίαση, το εμπόριο, τη βιοτεχνία και άλλους κλάδους συγκεντρώθηκαν στο Μοναστηράκι και στη συνέχεια με τα πανό των σωματείων και τα συνθήματά τους, περπάτησαν στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, μοιράζοντας τις ανακοινώσεις και εκφράζοντας και τις αγωνίες χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, μικρών εμπόρων και βιοτεχνών, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα: «Ως Εδώ! Δεν θα γίνουμε αποδιοπομπαίος τράγος για να φορτώσει τις ευθύνες η κυβέρνηση, για το 4ο κύμα της πανδημίας που επελαύνει».

Ταυτόχρονα κατήγγειλαν τον αυταρχισμό και την καταστολή της κυβέρνησης, με την οποία επιχειρεί να περάσει διά πυρός και σιδήρου την πολιτική της, φωνάζοντας πως «Αντί για ΜΕΘ και νοσοκομεία, πρόστιμα μας κόβει η αστυνομία», ενώ επανέλαβαν πως είναι επαγγελματίες και όχι χωροφύλακες για να ελέγχουν την επιβολή των μέτρων.

Στη συνέχεια, συντεταγμένα και με όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία πορεύτηκαν στην οδό Ερμού και κατέληξαν έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, μέτρα προστασίας της υγείας τώρα!


Παίρνοντας τον λόγο ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, αφού αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται με τα χιλιάδες κρούσματα και τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται κατά δεκάδες κάθε μέρα, σημείωσε: «Η εικόνα αυτή, της έκτακτης ανάγκης, δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε τις αιτίες που μας έφεραν εδώ, ούτε τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται και στη δημόσια Υγεία και στην οικονομία.

Δεν μπορούμε να δουλέψουμε γιατί η κυβέρνηση έκανε ελάχιστα μέχρι σήμερα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τη σωστή λειτουργία των σχολικών μονάδων, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, των μεγάλων εργασιακών χώρων, οπού συνωστίζεται μεγάλος αριθμός του πληθυσμού και αποτελεί ίσως τον βασικότερο παράγοντα εξάπλωσης της πανδημίας.

Τώρα που ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την "καυτή πατάτα" της πανδημίας με μπαλώματα και μερεμέτια. Τέτοια είναι τα μέτρα που παίρνει για τον περιορισμό της πρόσβασης στα μαγαζιά μας. Εχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αντί να προτάξει την επιστημονική τεκμηριωμένη ενημέρωση για την αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού, συνεχίζει στη διχαστική λογική πίεσης του ανεμβολίαστου πληθυσμού, αξιοποιώντας ως μοχλό τους επαγγελματίες σε εστίαση, εμπόριο και άλλους κλάδους».


Αφού κατήγγειλε την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει «κόντρα» μεταξύ των επαγγελματιών της εστίασης και των άλλων κλάδων, ανέδειξε τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σημειώνοντας:

«Μας ενώνουν τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης. Δυο χρόνια είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, ανεξάρτητα από τον κλάδο που δουλεύουμε. Γνωρίσαμε από πρώτο χέρι τι θα πει να είσαι κλειστός για μήνες, προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Αναδουλειά, αβάσταχτη φορολογία, χρέη, πρωτοφανή ακρίβεια σε πρώτες ύλες, Ενέργεια και είδη λαϊκής κατανάλωσης που δεν αφήνει τίποτα στην τσέπη.

Φοβόμαστε μην αρρωστήσουμε και αναγκαστούμε να κλείσουμε και μείνουμε χωρίς εισόδημα, αφού δεν υπάρχει η παραμικρή αποζημίωση.

Η κυβέρνηση στα δίκαια αιτήματά μας κωφεύει!».

Ενώ, δίνοντας απάντηση στην προπαγάνδα περί «πρωτοφανούς ενίσχυσης» με επιδοτήσεις κ.λπ., ο συνδικαλιστής υπογράμμισε: «Δεν μας ξεγελούν διαφημίζοντας τα δισ. των χρηματοδοτήσεων, αθροίζουν τους συνάδελφους που ζουν από τη δουλειά τους με τις εταιρείες που τζιράρουν εκατομμύρια! Γνωρίζουν και γνωρίζουμε ότι αυτοί πήραν και θα πάρουν και άλλα, όπως πήραν και τη μερίδα του λέοντος του τζίρου του τελευταίου διαστήματος.

Αλλά ας μας πει η κυβέρνηση που δήθεν κόπτεται για εμάς. Γιατί διαφυλάττει σαν "κόρη οφθαλμού" την κατάργηση του αφορολόγητου, το τέλος επιτηδεύματος, τον ΕΝΦΙΑ και όλη την αντιλαϊκή φορολογία που αφήσαν ανέγγιχτη τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις τα τελευταία οκτώ χρόνια; Αυτή η πολιτική διογκώνει τα χρέη και όχι ο κορονοϊός».

«Κάθε μέρα αγωνιούμε για το πώς θα ζήσει η οικογένειά μας, αλλά και πώς θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε την επιχείρησή μας», σημείωσε επίσης, μεταφέροντας το δίκαιο αίτημα για άμεσα μέτρα στήριξης για την κάλυψη των εισοδημάτων που έχουν χαθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, για γενναία διαγραφή χρεών σε τράπεζες, Εφορία, Ταμεία, αντιστάθμιση της ακρίβειας με επιδότηση των αυξήσεων στην Ενέργεια, για επίδομα για όσους κλείνουν λόγω ασθένειας ή καραντίνας.

«Τις φθηνές δικαιολογίες ότι τάχα "ζητάμε πολλά", ότι "δεν αντέχει η οικονομία", τις έχουμε ξανακούσει. Να τα βρουν εκεί που βρέθηκαν τα 47 δισ. για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, εκεί που βρέθηκαν σε μια νύχτα 120 εκατομμύρια ευρώ για την επιδότηση της "Aegean", εκεί που θα βρεθούν τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης. Επομένως "λεφτά υπάρχουν" και μάλιστα πολλά. Αρα δεν βρίσκεται εκεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα βρίσκεται στις προτεραιότητες και τις πολιτικές επιλογές», τόνισε.

Χρεοκοπημένη η λογική της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας

Παράλληλα, αναφερόμενος στις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που αποτελούν προνομιακούς συνομιλητές της κυβέρνησης υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Εχουν λιώσει τις σόλες τους, από υπουργείο σε υπουργείο, από κανάλι σε κανάλι. Πηγαινοφέρνουν ένα πλαίσιο αιτημάτων που περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Και θέσεις για τις μεσαίες επιχειρήσεις για να παζαρεύουν με κάθε κυβέρνηση, και ορισμένα αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων για να καθησυχάζουν τις αγωνίες τους. Ομως, καμιά συνδικαλιστική ηγεσία δεν μπορεί να γίνει "υπηρέτης δυο αφεντάδων". `Η θα υπηρετεί τα συμφέροντα μιας ομάδας μεσαίων επιχειρήσεων με αναπτυξιακές προοπτικές και μερίδιο στη μονοπώληση ή θα υπηρετεί την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων που πληρώνουν τα σπασμένα της μονοπώλησης και των αντιλαϊκών πολιτικών. Εμείς είμαστε με τους δεύτερους, για αυτό είμαστε σήμερα εδώ!».

Και κάλεσε κάθε αγωνιστή συνδικαλιστή, κάθε συνάδελφο να προσπεράσει αυτή τη «χρεοκοπημένη λογική της πλειοψηφίας που βάζει την αγωνιστική διεκδίκηση στον πάγο.

Εχουμε πια πείρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο! Καταλαβαίνουμε ότι για να ακουστούμε πρέπει να δυναμώσει η φωνή μας, εδώ και τώρα πρέπει να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση. Η νέα κρίση που τσακίζει τις ζωές μας δεν ξεχωρίζει επαγγέλματα και κλάδους! Ενωμένοι στη συλλογική πάλη και δράση, οι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι και ΕΒΕ, έμποροι, αυτοκινητιστές, συνεχίζουμε τον αγώνα πιο δυναμικά».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε και ο Δημήτρης Σωτηριάδης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Ξύλου, που κάλεσε τους διαδηλωτές να συμμετέχουν στην κινητοποίηση του κλάδου στις 2 Δεκέμβρη με την οποία διεκδικεί τη διασφάλιση του εισοδήματος στις περιπτώσεις της ασθένειας και του ατυχήματος.

Πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων καλούσαν στην κινητοποίηση

Στην κινητοποίηση καλούσαν οι Ομοσπονδίες: Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου και Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας. Τα σωματεία, ενώσεις και σύλλογοι της Αττικής: EBE A' Αθήνας, EBE Καισαριανής, EBE Ηλιούπολης, EBE Αγ. Δημήτριου - Μπραχαμίου, EBE Καλλιθέας, EBE δήμου Περιστεριού, EBE Ηράκλειου, EBE Ν. Ιωνίας, EBE Μεταμόρφωσης, EBE Αχαρνών, EBE Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου, EBE Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Εμπορικός - Επαγγελματικός Σύλλογος Ν. Ερυθραίας, EBE Κορυδαλλού, Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας, Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και Προαστίων, Βιοτεχνών Μετάλλου Αθήνας, Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκίνητων (ΣΙΣΕΜΑ), Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών «Η Αδελφότης», Βιβλιοπωλών Αθηνών - Προαστίων, Αυτοαπασχολουμένων Ιδιοκτητών Φορτηγών Οδικών Μεταφορών Περιφέρειας Αττικής και η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ