Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Νοσοκομειακοί Γιατροί - Εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία: Σήμερα η απεργία για την υπεράσπιση της υγείας του λαού
  • Αρθρογραφία αγωνιστών υγειονομικών για τις εξελίξεις στην πανδημία και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης
  • Ναυτεργάτες: Σήμερα η προειδοποιητική απεργία στο λιμάνι του Πειραιά
  • Σωματεία Κέρκυρας: Συλλαλητήριο τη Δευτέρα, απέναντι στην αντεργατική επίθεση και τις μεθοδεύσεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Σήμερα η 24ωρη προειδοποιητική απεργία στο λιμάνι του Πειραιά

Οι αγωνιστικές διαθέσεις του κλάδου αποτυπώθηκαν στη χτεσινή συνέλευση της ΠΕΜΕΝ

Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση της ΠΕΜΕΝ
Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση της ΠΕΜΕΝ
Σταθμό για την κλιμάκωση της πάλης των ναυτεργατών αποτελεί η σημερινή 24ωρη προειδοποιητική απεργία στα καράβια στο λιμάνι του Πειραιά, απέναντι στην ένταση της επίθεσης που έχουν εξαπολύσει εφοπλιστές και κυβέρνηση στο σύνολο των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Την απεργία προκήρυξαν η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η Πανελλήνια Ενωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Πανελλήνια Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και η Ενωση Ηλεκτρολόγων (ΠΕΝΗΗΕΝ).

Τη στήριξή του στην απεργία εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Τα ναυτεργατικά σωματεία διεκδικούν: Ανανέωση των ΣΣΕ με αυξήσεις, υποχρεωτική - δημόσια Ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες. Να παρθούν πίσω όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικές διατάξεις. Πλήρη - σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων στις αυξημένες ανάγκες. Ουσιαστική προστασία των ανέργων κ.ά.

Ομόφωνη απόφαση για ένταση του αγώνα από τη Γενική Συνέλευση των μηχανικών

Ενταγμένη στην προσπάθεια των ναυτεργατικών σωματείων για ενίσχυση της πάλης ήταν και η Γενική Συνέλευση της ΠΕΜΕΝ που έγινε, χτες το πρωί, για την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής.

Μέσα στις συνθήκες ολομέτωπης αντεργατικής επίθεσης, όπου η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, μαζί με τους εργατοπατέρες στην ηγεσία της ΠΝΟ και της ΓΣΕΕ, επιχειρεί να τσακίσει όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει σε στεριά και θάλασσα, για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, η μαζική παρουσία των μηχανικών στη χτεσινή Γενική Συνέλευση, με παράλληλη τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας, έστειλε μήνυμα αντίστασης. Κυρίαρχη ήταν η παρουσία νέων ηλικιών, ενώ ομόφωνα υιοθετήθηκε το ψήφισμα της συνέλευσης.

Οι μηχανικοί αποφάσισαν ομόφωνα και μέσα από τη συνέλευσή τους τη συμμετοχή τους στη σημερινή απεργία, στην κινητοποίηση σωματείων και φορέων έξω από το Εφετείο Αθηνών στις 7 Οκτώβρη, μέρα ανακοίνωσης της απόφασης της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, καθώς και στο πανεργατικό συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη στην Αθήνα.

Με το ψήφισμα που ενέκριναν ομόφωνα και έστειλαν με την ολοκλήρωση της συνέλευσης προς τους εφοπλιστές, την κυβέρνηση, τα κόμματα της Βουλής, διαμηνύουν ότι «δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, τις σύγχρονες ανάγκες μας» και ότι «το δίκαιο των ναυτεργατών θα κριθεί στους καταπέλτες των πλοίων μαζί με τους εργάτες στα λιμάνια, στα ναυπηγεία, στα εργοστάσια, εκεί που χτυπά η καρδιά της εργατικής τάξης, διεκδικώντας όλα όσα της ανήκουν και την αξιοποίησή τους για τη λαϊκή ευημερία».

Δηλώνουν ότι: «Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και τη φιλία των λαών, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, όπου συμμετέχει και η χώρα μας».

Για ακόμα πιο ενισχυμένη ΠΕΜΕΝ στην πρωτοπορία της οργάνωσης της πάλης

Οι αγωνιστικές διαθέσεις των μηχανικών επιβεβαιώνουν την πρωτοπόρα δράση της ΠΕΜΕΝ στην οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών, ενώ αντανακλούν συνολικά τις διαθέσεις των ναυτεργατών απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που έχουν κηρύξει εφοπλιστές και κυβέρνηση για να εξαφανίσουν από τα καράβια τους ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα, με ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, στη σύντομη ενημέρωση που έκανε προς τη Γενική Συνέλευση, «όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν, τα συμφέροντα των μηχανικών και γενικότερα των ναυτεργατών δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα των εφοπλιστών (...) Οι εφοπλιστές, συνολικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όσο και αν ανταγωνίζονται μεταξύ τους σαν τις ύαινες μέσα από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που οξύνονται μπροστά στην καπιταλιστική κρίση, για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των λαών και τους δρόμους μεταφοράς, με αποτέλεσμα τους πολέμους και την προσφυγιά, πέφτουν όλοι μαζί πάνω στην εργατική τάξη για να εντείνουν την εκμετάλλευση», να μειώσουν την τιμή της εργατικής δύναμης, γιατί αυτό είναι το πρώτο και το κύριο για την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους».

Εφερε ως παράδειγμα τις τελευταίες αντεργατικές νομοθετικές ρυθμίσεις που πέρασε η κυβέρνηση νύχτα, σαν τον κλέφτη, στο τέλος του Ιούλη. Με αυτές βάζει ταφόπλακα στις ΣΣΕ αρχίζοντας από τα ποντοπόρα πλοία, ακόμα και τα δικαιώματα του πλοιάρχου που υποτίθεται ότι μέχρι τώρα ήταν κατοχυρωμένα τινάζονται στον αέρα, ενώ γίνεται ακόμα πιο ωμή παρέμβαση στα ναυτεργατικά συνδικαλιστικά δικαιώματα για να ενισχυθούν η νοθεία και η αλλοίωση των συσχετισμών στην ΠΝΟ προς όφελος των εφοπλιστών. Αυτά, τόνισε, δεν αφορούν μόνο τους ναυτεργάτες, αλλά όπως προκύπτει από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αφορούν ολόκληρο το εργατικό κίνημα.

Παράλληλα με αυτά, όπως ανέφερε, συνεχίζεται η ακινητοποίηση του ενός μετά το άλλο των επιβατηγών πλοίων από τους εφοπλιστές στο όνομα της χειμερινής περιόδου, διατηρούνται οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις στα δρομολογημένα πλοία. Ολα αυτά σημαίνουν συνέχιση της εκτίναξης της ανεργίας, με την πλειοψηφία των ναυτεργατών να έχει εργαστεί ελάχιστους μήνες, ενώ ακόμα και η επιδότηση στους ναυτεργάτες που είναι σε αναστολή έχει δοθεί μόνο για το Μάη.

«Σήμερα ξεκινάμε και επίσημα τη διαδικασία των εκλογών στην ΠΕΜΕΝ, που θα πρέπει να χαρακτηριστούν από τη μαζική συμμετοχή των μηχανικών, για να παραμείνει ακόμα πιο ενισχυμένη η ΠΕΜΕΝ στην πρωτοπορία των ναυτεργατικών και συνολικά των εργατικών αγώνων», τόνισε ο Θ. Ευαγγελάκης.

«Η μαζική, μαχητική της στάση και δράση που συσπείρωσε αγωνιστικά όλους τους ναυτεργάτες, τσαλάκωσε 4 πολιτικές επιστρατεύσεις από το 2002 και μετά, απέτρεψε την κατάργηση των ΣΣΕ στα επιβατηγά πλοία, θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο σε αυτές τις συνθήκες», υπογράμμισε.

Οσο κερδίζουν τόσο επιθετικότεροι γίνονται οι εφοπλιστές...

Στο μεταξύ, τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνουν με το παραπάνω το δίκαιο των αγώνων των ναυτεργατών.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ, Θ. Βενιάμης, προλογίζοντας την έκθεση αναφέρει ότι «πρόκληση αλλά και όραμα της ελληνικής ναυτιλίας παραμένει η άμεση ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού νηολογίου, ώστε να αναχαιτισθεί η διαρροή πλοίων από τη σημαία. Τα δύο αλληλένδετα θέματα χρειάζονται ολιστική προσέγγιση και στρατηγική και αποτελούν προτεραιότητες της εθνικής ναυτιλιακής πολιτικής».

Στο σημείο αυτό συγχαίρει την κυβέρνηση για τις «πρόσφατες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για τη ναυτολόγηση Ελλήνων στα πλοία υπό ελληνική σημαία», δηλαδή για την κατάργηση των ΣΣΕ στα ποντοπόρα πλοία, γιατί, όπως λέει, «θα δώσουν νέα πνοή και δυναμική στο ελληνικό νηολόγιο, καθιστώντας το ελκυστική επιλογή για τα πλοία μας. Παράλληλα, δίνεται επιτέλους στους νέους που αναζητούν ευκαιρίες εργασίας και επαγγελματικής αποκατάστασης η διέξοδος του ναυτικού επαγγέλματος, δεδομένου ότι θα μπορούν να ναυτολογηθούν με ανταγωνιστικούς όρους, συμβατούς με τα κρατούντα στη διεθνή ναυτική αγορά εργασίας». Αυτά τα «διεθνώς κρατούντα», βέβαια, σημαίνουν ναυτεργάτες χωρίς κανένα συγκροτημένο δικαίωμα και εργασιακή εκπροσώπηση, που οι μισθοί τους θα καθορίζονται από τις συμφωνίες μεταξύ ναυτιλιακών εταιρειών και πρακτόρων, δηλαδή των «δουλεμπόρων»...

Την ίδια ώρα που οι εφοπλιστές θέλουν η τιμή της εργατικής δύναμης των ναυτεργατών να πέσει στα τάρταρα, με μισθούς πείνας και δουλειά μέχρι τελικής πτώσης, προκειμένου να υπερισχύσουν απέναντι στους ανταγωνιστές τους, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά το τεράστιο κομμάτι της «πίτας» που ελέγχουν, από το οποίο προκύπτει η τρελή κερδοφορία τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση, οι Ελληνες εφοπλιστές κατέχουν το 20,67% της παγκόσμιας χωρητικότητας και το 54,28% της χωρητικότητας της ΕΕ. Ελέγχουν το 32,64% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων, το 15,14% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς χημικών και παραγώγων πετρελαίου, το 16,33% του παγκόσμιου στόλου υγραεριοφόρων (LNG/LPG), το 21,7% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και το 8,92% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Στις αρχές του 2020, οι παραγγελίες για τη ναυπήγηση ελληνικών συμφερόντων πλοίων (άνω των 1.000 gt) διαφόρων τύπων ανήλθαν σε 128 (συνολικής χωρητικότητας 15,928 εκατομμυρίων τόνων deadweight - dwt) από τις συνολικά 2.425 παραγγελίες, χωρητικότητας 166,825 εκατομμυρίων dwt.

358 νέα κρούσματα - Τα 194 στην Αττική

Αλλα 358 κρούσματα κορονοϊού και 5 θανάτους ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 16.286 (ημερήσια μεταβολή +2,2%), ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 357.

73 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, τα 46 είναι εισαγόμενα, ενώ 194 εντοπίστηκαν στην Αττική (15 συνδέονται με γνωστές συρροές). 32 κρούσματα συνδέονται με τα ΚΥΤ σε Καρά Τεπέ στη Λέσβο (17) και στη Σάμο (16). 13 κρούσματα εντοπίστηκαν στα Τρίκαλα, 10 στη Θεσσαλονίκη, από 7 σε Λάρισα και Πέλλα, από 4 σε Αργολίδα, Αχαΐα και Ηράκλειο, ενώ τα υπόλοιπα μοιράζονται σε νομούς όλης της χώρας. 13 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σήμερα η απεργία για την υπεράσπιση της υγείας του λαού

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά σήμερα, Πέμπτη, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), μαζί με σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία που συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση με στάσεις εργασίας, κλιμακώνοντας την πάλη για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού, για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας. Μαζί με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αποφάσεις συμμετοχής, προκηρύσσοντας στάσεις εργασίας, έχουν πάρει ήδη τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», ΚΑΤ, «Αττικόν», Δαφνί, «Αγ. Σάββας», «Ερυθρός Σταυρός», καθώς και η Συνέλευση Γιατρών του Νοσοκομείου Νίκαιας.

Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο ΑΧΕΠΑ.

Στην Πάτρα, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην 6η ΥΠΕ.

Στην Τρίπολη, η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Αρκαδίας καλεί σε συγκέντρωση στη 1 μ.μ., έξω από τα ΤΕΠ του Παναρκαδικού και εξόρμηση στα τμήματα του νοσοκομείου.

Στα Τρίκαλα, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας Νομού Τρικάλων καλεί σε συγκέντρωση, στις 12 το μεσημέρι, στο προαύλιο του ΤΕΠ του Νοσοκομείου Τρικάλων.

Στη Λάρισα, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας Λάρισας και ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ - ειδικευομένων του ΠΓΝΛ καλούν σε συγκέντρωση το πρωί στην είσοδο του Νοσοκομείου Λάρισας.

Στο Ρέθυμνο, η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ καλεί σε συγκέντρωση στο προαύλιο του Νοσοκομείου Ρεθύμνου στις 10 π.μ.

Κάλεσμα στήριξης των κινητοποιήσεων απευθύνουν το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ, Εργατικά Κέντρα και σωματεία.

Καταρρέουν τα ψέματα περί «θωρακισμένου δημόσιου συστήματος Υγείας»

Με τη νέα έξαρση της πανδημίας καταρρέουν με πάταγο τα ψέματα της κυβέρνησης για δήθεν «θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας», αποκαλύπτονται οι δραματικές για το λαό συνέπειες από την πολιτική που υπηρετούν χρόνια όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, από την πολιτική που, όπως επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, «αντιμετωπίζει την Υγεία, από τη μία, σαν κόστος που πρέπει να συμπιεστεί, σπατάλη που πρέπει να εξορθολογιστεί και, από την άλλη, σαν ευκαιρία για κερδοφόρες μπίζνες».

Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται στα δημόσια νοσοκομεία, ειδικά της Αττικής, είναι οι ελάχιστες ΜΕΘ να έχουν ήδη «φρακάρει». Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, το 70% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι κατειλημμένες, ενώ και μετά την ανακύκλωση κλινών που έχει ήδη ξεκινήσει η κυβέρνηση (από γενικές κλίνες σε κλίνες Covid-19), παραμένει κατειλημμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ - Covid-19 στην Αττική.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, αντί να προχωρήσει σε μαζικές μόνιμες προσλήψεις και επίταξη του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση συνεχίζει τα «μπαλώματα», την ανακύκλωση κρεβατιών, τις μετακινήσεις προσωπικού, το κλείσιμο κλινικών και χειρουργικών αιθουσών σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων σοβαρών ασθενειών, πορεύεται με ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης, ισχυρίζεται ότι έχει προσλάβει 6.000 συμβασιούχους ενώ λείπουν πάνω από 30.000 γιατροί και νοσηλευτές.

Και αυτό όταν είναι γνωστό ότι τα πιο δύσκολα είναι μπροστά: Χαρακτηριστικά, η τελευταία Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (από τις 17 Σεπτέμβρη) εκτιμά για την Ελλάδα ότι μέχρι τις 19/10 τα περιστατικά που θα χρήζουν ΜΕΘ θα είναι περίπου 1.000 τη μέρα (έως 8.000 στο χειρότερο σενάριο). Ο ημερήσιος αριθμός νοσηλευομένων στα νοσοκομεία εκτιμάται σε περίπου 8.000 (έως 60.000). Αντίστοιχα, εκτιμάται ότι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα κυμαίνεται στα 1.000 (έως 7.000).

Τα αιτήματα της απεργίας

Οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία με τη σημερινή νέα κινητοποίησή τους διεκδικούν:

-- Οχι στην υπερεφημέρευση. Αμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών.

-- Οχι στα «μπαλώματα» και στις μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού. Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

-- Σχεδιασμό για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα μας. Για κάθε 1 κρεβάτι ΜΕΘ που ανοίγει, να προσλαμβάνονται τουλάχιστον 4 νοσηλευτές και 1 γιατρός.

-- Καμία απόλυση επικουρικού, καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στις κλειστές δομές.

-- Αμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας και ένταξή τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, για να μπει σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες.

Αυξανόμενα «σήματα κινδύνου» από τα δημόσια νοσοκομεία

«Η κραυγή αγωνίας 6 διευθυντών του Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, καθώς επίσης και του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και της υπεύθυνης της πτέρυγας Covid-19 στο ΠΓΚΝ Νίκαιας, είναι μια επιπλέον απόδειξη της εκρηκτικής κατάστασης που διαμορφώνεται, καταρρίπτοντας έτσι το αφήγημα της κυβέρνησης για δήθεν θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας», τονίζει η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της με αφορμή τις χαρακτηριστικές παρεμβάσεις από τα δύο νοσοκομεία, που αναδεικνύουν τις τεράστιες ελλείψεις, τις συσσωρευμένες συνέπειες από τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε «σύστημα της μίας νόσου» στην πρώτη φάση της πανδημίας κ.ά.

Η ΟΕΝΓΕ στηρίζει τα αιτήματα που θέτουν αυτές οι δύο παρεμβάσεις, διεκδικώντας μεταξύ άλλων: Λειτουργία καταλυμάτων που θα στεγάζουν προσωρινά ασυμπτωματικούς ή ασθενείς με ελαφρά συμπτώματα, οι οποίοι δεν έχουν στέγη ή διαβιούν σε συνθήκες που ευνοούν την υπερμετάδοση. Αύξηση της διαθεσιμότητας σε μοριακούς ελέγχους για νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς ειδικών μονάδων. Διάθεση μεταφραστών γλωσσών που ομιλούν οι πολυπληθέστερες ομάδες μεταναστών. Σαφή προσδιορισμό υπό τις παρούσες συνθήκες του αριθμού κλινών ΜΕΘ και κλινών θαλάμου που θα διατίθενται για ασθενείς με Covid-19. Αύξηση διαθεσιμότητας μόνο σε συνθήκες υπερπλήρωσης και των άλλων διαθέσιμων δομών στη Αττική. Ισόρροπη στελέχωση και ανάπτυξη των Τμημάτων με γνώμονα τις διαχρονικές ανάγκες.

ΚΡΗΤΗ
Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των υγειονομικών

Από τη χτεσινή μαζική κινητοποίηση
Από τη χτεσινή μαζική κινητοποίηση
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων απαίτησαν χτες οι υγειονομικοί στην Κρήτη, με μαζική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της 7ης ΥΠΕ.

Η συγκέντρωση έγινε μετά από κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και συμμετείχαν τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, τα Σωματεία Εργαζομένων ΠΕΔΥ Κρήτης, 7ης ΥΠΕ, Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων, ο Σύλλογος Νοσηλευτών ΕΣΥ Λασιθίου καθώς κι αντιπροσωπεία εργαζομένων στο Προνοιακό Ιδρυμα Αγίου Νικολάου. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν επίσης εργατικά σωματεία και φορείς του νησιού.

Κοινός παρονομαστής σε κάθε δημόσια υγειονομική και προνοιακή δομή της Κρήτης είναι «οι χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις προσωπικού, οι ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, τα ανεπαρκή, υποστελεχωμένα κρεβάτια ΜΕΘ, η έλλειψη μηχανημάτων μοριακού ελέγχου. Ηδη είναι προ της απόλυσης εκατοντάδες επικουρικοί, ενώ η "ειδική μοριοδότηση" απέλυσε αρκετούς συναδέλφους», υπογράμμισε ο Δ. Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ. Οπως επισήμανε μάλιστα, η... «θωράκιση του ΕΣΥ» από το Μάρτη μέχρι και το Μάη, με την αναστολή χειρουργείων και τις εκτεταμένες συμπτύξεις κλινικών, εκτίναξε τη λίστα αναμονής χειρουργείων στην Κρήτη στα 10.500 περιστατικά!

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει δραματικά αν απολυθούν οι 500 συμβασιούχοι που οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες.

Η διοίκηση της ΥΠΕ απάντησε με το γνωστό κυβερνητικό αφήγημα, που ήδη λειτουργεί ως ντόμινο στα νοσοκομεία.

Για να «μπαλώσουν» π.χ. το κενό σε αναισθησιολόγους στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, κυβέρνηση και ΥΠΕ μετακίνησαν τον αναισθησιολόγο του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου. Ως συνέπεια, προχτές ανακοινώθηκε ότι θα ανασταλούν όλα τα τακτικά χειρουργεία και άλλες δραστηριότητες του Αναισθησιολογικού Τμήματος στο Βενιζέλειο. Η διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο Υγείας, ενώ είναι ενήμεροι εδώ κι ενάμιση χρόνο για το πρόβλημα, έδωσαν «λύση» μετακινώντας αναισθησιολόγο από τα ΤΕΠ του νοσοκομείου στο τμήμα χειρουργείων... Μέσα από τέτοιες «λύσεις», το ελάχιστο ιατρικό προσωπικό εξωθείται σε εξαντλητικά ωράρια, με υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών. Λόγω της υποστελέχωσης, ήδη αναβάλλονται στο ίδιο νοσοκομείο τακτικά χειρουργεία και κάποιες μέρες δεν λειτουργεί η 5η χειρουργική αίθουσα. Κι όλα αυτά όταν στις λίστες για χειρουργεία (που χρήζουν αναισθησιολόγου) του νοσοκομείου περιλαμβάνονται 2.493 ασθενείς, με αποτέλεσμα η αναμονή να είναι πολύμηνη και να καθυστερεί η θεραπεία τους.

Οπως καταγγέλλει η ΔΗΠΑΚ Γιατρών, την περίοδο της πανδημίας δεν έγινε καμία πρόσληψη αναισθησιολόγου στα Νοσοκομεία Ηρακλείου και Ρεθύμνου, παρόλο που το 5% των ασθενών με COVID-19 χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ. Η δε κρίση για τη μοναδική θέση αναισθησιολόγου που προκηρύχθηκε στο Βενιζέλειο, το Φλεβάρη, μετά από 9μηνη καθυστέρηση, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη...

Αμείλικτα ερωτήματα

Με αφορμή την ασφυκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στα δημόσια νοσοκομεία ήδη από τις πρώτες βδομάδες της νέας έξαρσης της πανδημίας, όπως και τις κυβερνητικές δηλώσεις περί «έτοιμου σχεδίου για αύξηση των κλινών Covid», ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», θέτει τα αμείλικτα ερωτήματα που γεννούν καθημερινά η πραγματικότητα και οι ραγδαίες εξελίξεις:

  • Γιατί η κυβέρνηση προχωρά σε αύξηση των Covid κλινών στον «Ευαγγελισμό» και σε άλλα δημόσια νοσοκομεία σε βάρος άλλων θεραπειών, νοσηλειών, χειρουργείων κ.λπ., όταν δεν έχει γίνει καμία επίταξη ιδιωτικού νοσοκομείου; Δόθηκε υπουργική εντολή να δουλέψουμε όπως τον Μάρτη, δηλαδή με τα μισά χειρουργικά τραπέζια και με μείωση των κλινών άλλων κλινικών. Τι θα γίνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες εξωτερικοί ασθενείς που έρχονται στον «Ευαγγελισμό» κάθε χρόνο; Τι θα γίνει με τις 60.000 νοσηλείες ασθενών όταν οι δημόσιες δομές ΠΦΥ παραμένουν υποβαθμισμένες; Θα μείνουν σπίτι τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται;
  • Γιατί δεν γίνονται οι απαραίτητες προσλήψεις σε γιατρούς (ειδικευόμενους και ειδικούς), νοσηλευτές και λοιπό παραϊατρικό προσωπικό, με μόνιμες σχέσεις εργασίας, αλλά ξανά στο δεύτερο κύμα που διανύουμε καλούνται γιατροί από διάφορες κλινικές του νοσοκομείου να μισο-μπαλώσουν τρύπες για να λειτουργήσει το Covid-19 τμήμα, αφήνοντας μεγαλύτερα κενά στα τμήματα από τα οποία προέρχονται; Τα βάρη πέφτουν πάλι στους ειδικευόμενους γιατρούς, που καλούνται να καλύψουν ανάγκες ειδικευμένων και στις κλινικές τους και στην κλινική Covid και στο τμήμα Covid των ΤΕΠ. Είναι πάλι αποδιοπομπαίοι τράγοι του συστήματος.
  • Γνωρίζουν ότι ο «Ευαγγελισμός» έχει φρακάρει με ευθύνες ΕΚΕΠΥ - ΕΚΑΒ; Διαγνωσμένοι με Covid που χρειάζονται νοσηλεία - όχι σε ΜΕΘ - πρέπει πρώτα να εισαχθούν στον «Ευαγγελισμό», να κάνουν όλες τις εξετάσεις και μετά να διακομιστούν σε νοσοκομεία αναφοράς (επειδή είναι πλήρης ο «Ευαγγελισμός»), με συνέπεια την καθυστέρηση και τον κίνδυνο διασποράς μέσα στο νοσοκομείο. Πρέπει εδώ και τώρα να τελειώσει αυτή η γελοιότητα που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους.
  • Γνωρίζουν ότι ενώ υποτίθεται πως έχουν οριστεί κάποια Κέντρα Υγείας (π.χ. στη λεωφόρο Αλεξάνδρας) να λαμβάνουν δείγμα για τεστ σε εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους, αυτοί κατευθύνονται στον «Ευαγγελισμό»;
  • Τι θα γίνει στις γενικές 24ωρες εφημερίες και τα πρωινά που δεχόμαστε συνεχώς περιστατικά;
  • Αυτή τη στιγμή ο «Ευαγγελισμός» νοσηλεύει σχεδόν το 1/5 του συνόλου των κρουσμάτων. Σε ποια ΜΕΘ θα πάει το τροχαίο, όταν το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας μετατρέπεται σε νοσοκομείο της μίας νόσου;

Τα ερωτήματα είναι ρητορικά, οι λύσεις είναι εύλογες, όπως τις έχουν διατυπώσει δεκάδες υγειονομικοί φορείς σε όλη τη χώρα: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Επιπλέον χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Μονιμοποίηση των ελαστικά εργαζόμενων. Ανάπτυξη όλων των δομών ΠΦΥ. Ενίσχυση του ΕΚΕΑ και των εργαστηρίων των νοσοκομείων. Επίταξη ιδιωτικών δομών Υγείας, είτε νοσηλευτικών, είτε διαγνωστικών κέντρων, είτε νοσοκομείων.

Δεύτερο κύμα... κρατικής ευθύνης

Ηδη από όταν διανύαμε το πρώτο κύμα της πανδημίας στη χώρα, οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούσαν για το δεύτερο που θα έρθει το φθινόπωρο και εξέφραζαν την ανησυχία τους για μεγαλύτερη διασπορά του ιού και δυσμενέστερη εξέλιξη της πανδημίας.

Αυτό το γνωρίζαμε. Το γνώριζε και η κυβέρνηση, που πανηγύριζε και κομπορρημονούσε για την υποτιθέμενη «ετοιμότητα» του συστήματος Υγείας, για το κράτος που δήθεν έχει ανταποκριθεί και πάρει όλα τα μέτρα, για τη «νέα σχέση εμπιστοσύνης κράτους και πολιτών». Μαζί της όμως πανηγύριζαν οι ιδιοκτήτες των επιχειρηματικών ομίλων και η μεγαλοεργοδοσία που είδαν με την πολιτική της κυβέρνησης την άμεση υλοποίηση των απαιτήσεών τους.

Και κάπου εκεί η κρατική ευθύνη για την προστασία της υγείας του λαού πήγε για άλλη μια φορά περίπατο... Ο χρόνος που κερδήθηκε με τις θυσίες του λαού, μετουσιώθηκε σε μέτρα υπέρ του κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζομένων, στους οποίους τώρα φορτώνεται η ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας, δηλαδή στην «ατομική ευθύνη», που κλίνεται σε όλες τις πτώσεις από τα κυβερνητικά επιτελεία, μήπως και το χωνέψουμε. Δεν χωνεύεται όμως...

Κυβέρνηση και αστικά κόμματα φέρουν ακέραια την ευθύνη...

Το άνοιγμα του Τουρισμού έγινε με τους όρους που ήθελε το κεφάλαιο. Το ίδιο και οι όροι δουλειάς, διαβίωσης και εκπαίδευσης των λαϊκών στρωμάτων. Η κυβέρνηση ήταν αυτή που τα υλοποίησε, συνεπικουρούμενη και από τα άλλα αστικά κόμματα, που πίεζαν να μη χαθεί άλλος χρόνος, να μη χαθούν άλλα κέρδη.

Δεν μπορεί να ρίχνει ευθύνες στο λαό και τη νεολαία για τη διασπορά, στους εργαζόμενους στη βιομηχανία, στους πρόσφυγες και μετανάστες που στοιβάζονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μπορεί να ευθύνεται ο λαός για τη μείωση των κλινών ΜΕΘ σε σχέση με το πρώτο κύμα; Τους σχεδόν 2.000 λιγότερους μόνιμους υγειονομικούς από τις αρχές του έτους; Την έλλειψη αντιδραστηρίων στον δημόσιο τομέα; Για το ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν επιτάσσεται, αλλά επιδοτείται με πρόσθετα «δώρα»;

Μπορεί να αποτελεί «ατομική ευθύνη» η διασπορά σε μονάδες ηλικιωμένων, στα νοσοκομεία, με τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε συνθήκες εξαιρετικής εντατικοποίησης, χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας, πολλές φορές χωρίς τη δυνατότητα να μπουν σε καραντίνα;

Η έξαρση της πανδημίας που «καλπάζει» έχει επιφέρει αύξηση των αναγκών σε κλίνες, μέσα, εξειδικευμένο και μη προσωπικό. Ξέρουμε και από τη δική μας και τη διεθνή πείρα ότι απαιτείται ενιαίο και ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου, αλλά και των οξέως και χρονίως πασχόντων από άλλα νοσήματα. Ειδικά στην Αττική.

Το ξέρει όμως και η κυβέρνηση, που αφού δεν έκανε ό,τι όφειλε 7 μήνες τώρα, παραδέχεται ότι το σύστημα Υγείας δέχεται πίεση, που μάλλον δεν θα την αντέξει, οπότε τα «κεφάλια μέσα» και μία από τα ίδια, λες και οι εξελίξεις ήρθαν ως κεραυνός εν αιθρία, λες και δεν υπήρξε το πρώτο κύμα. Θα τα χρεώσει πάλι στην ατομική ευθύνη εφαρμογής των νέων περιοριστικών μέτρων...

Δεν βλέπουν καμία κρατική ευθύνη στην παντελή έλλειψη στοιχειώδους σχεδίου αντιμετώπισης των κρουσμάτων, με τις παλινωδίες τους να τις πληρώνουν τώρα ασθενείς και υγειονομικοί. Κρούσματα πάνε κι έρχονται σε νοσοκομεία της Αττικής για να βρεθεί ένα κρεβάτι συνέχισης της νοσηλείας τους, για να φεύγουν τελικά περιπατητικοί κάποιοι από αυτούς στο σπίτι! Κλινικές covid ανοίγουν χωρίς να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, απουσία κρεβατιών ΜΕΘ και του αντίστοιχου εξειδικευμένου προσωπικού. Αλλες κλείνουν για να ξανανοίξουν με χειρότερους όρους, επειδή δεν μπορούν να διαθέσουν το αντίστοιχο προσωπικό. Δεκάδες άνθρωποι περιμένουν στα Επείγοντα των νοσοκομείων, πολλές φορές σε ακατάλληλους χώρους, για να κάνουν το τεστ, είτε επειδή νοσούν είτε επειδή το ζητούν οι εργοδότες.

Οι υγειονομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή δουλεύουν ατελείωτες ώρες, με «εντέλλεσθε» για υπερεφημέρευση και μετακινήσεις, κάποιοι απλήρωτοι, προσπαθώντας να οργανωθούν μπροστά στο αλαλούμ που επικράτησε και την κωλυσιεργία των διοικήσεων. Και σαν να μην έφτανε αυτό, υγειονομικοί που διεκδικούν δέχονται απειλές και ποινές, κλήσεις σε απολογία, όπως έγινε πρόσφατα και χωρίς σοβαρή αφορμή με γιατρό στον «Ευαγγελισμό», γιατί «τόλμησε» να απαιτήσει από τον αναπληρωτή διοικητή ενίσχυση του τμήματος με προσωπικό και μέσα.

Κυβέρνηση και αστικά κόμματα φέρουν ακέραια την πολιτική ευθύνη για ό,τι συμβαίνει και θα συμβεί στο μέλλον. Δεν μπορεί να έχουμε πλέον εμπιστοσύνη στην κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Η πολιτική των ΣΔΙΤ, που και μέσα στο καλοκαίρι διαφήμιζαν, των ιδιωτικών δωρεών με το «αζημίωτο», η λογική του κόστους - οφέλους στη δημόσια Υγεία απέτυχε.

Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι στον ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο δεν... «λογαριάστηκε» ποτέ (κατά το περιβόητο «θα λογαριαστούμε μετά»), αλλά κυρίως συντάχθηκε με την κυβερνητική πολιτική, η οποία αποτελεί συνέχεια της δικής του. Γι' αυτό και σήμερα που η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και θυμήθηκε να βγει τάχα στα κάγκελα, δεν λέει κουβέντα για την ουσία αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, την οποία υπηρέτησε και ως κυβέρνηση.

Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι ούτε και στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Πάει πολύ να εμφανίζονται ως υπερασπιστές του ΕΣΥ όλοι αυτοί που έκλεισαν νοσοκομεία και δημόσιες δομές, αυτοί που το εμπορευματοποίησαν και το παρέδωσαν στα νύχια των «αρπακτικών» των μονοπωλίων της Υγείας.

Τώρα οργάνωση και δράση!

Η ΟΕΝΓΕ και σωματεία των υγειονομικών έχουν προειδοποιήσει τον λαό, έχουν διαμορφώσει αιτήματα για άμεση βελτίωση της κατάστασης, για την υπεράσπιση της υγείας του λαού. Για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για ανάπτυξη των απαιτούμενων κρεβατιών ΜΕΘ, για την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας, τον έγκαιρο και τακτικό μοριακό έλεγχο σε χώρους δουλειάς και συγχρώτισης, στους υγειονομικούς, για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών και πανεπιστημιακών μονάδων, για την καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Τώρα χρειάζεται οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν τη δράση τους στα σωματεία, στους συλλόγους, να διεκδικήσουν τις σύγχρονες ανάγκες σε κόντρα με την κυβερνητική πολιτική, τα αστικά κόμματα, την εργοδοσία, τα τσιράκια τους, ξεπερνώντας τους εκβιασμούς και τα εμπόδια στη συνδικαλιστική και μαζική δράση.

Αποδείχτηκε, για άλλη μια φορά, ότι το καπιταλιστικό κράτος δεν μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες του λαού σε Υγεία και Πρόνοια, αφού αυτές προσκρούουν στο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους. Με την οικονομική κρίση να βαθαίνει, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα για άλλη μια φορά, όπως και στην ανάπτυξη, ακόμα και με τη ζωή τους, που κυβέρνηση και αστικά κόμματα παίζουν κορόνα - γράμματα. Είναι όλοι τους ταγμένοι στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που μόνο δεινά φέρνει για την εργατική τάξη και τον λαό και που δεν παίρνει άλλη γιατρειά από την ανατροπή του.


Θοδωρής ΑΛΩΝΙΣΤΙΩΤΗΣ
Ειδικός παθολόγος, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Πρωτοβουλίες για τη μέρα πανελλαδικής δράσης

Εκτός από την Κέρκυρα, τη Δευτέρα 28/9 σωματεία στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού οργανώνουν κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο της μέρας δράσης του κλάδου:

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία οργανώνουν συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα, το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.).

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία, εστιατόρια και συναφή επαγγέλματα Λευκάδας - Βόνιτσας καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ.

-- Τα κλαδικά Σωματεία σε Ζάκυνθο και Κω οργανώνουν διαμαρτυρίες σε Περιφέρεια και δήμο, αντίστοιχα.

-- Στην Κρήτη, το Σωματείο Επισιτισμού στα Χανιά καλεί σε συγκέντρωση, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, ενώ στο Λασίθι το κλαδικό Σωματείο «ΤΑΛΩΣ» και το επιχειρησιακό Σωματείο στο ξενοδοχείο «Breeze» σχεδιάζουν παρέμβαση στον ΟΑΕΔ. Επίσης, σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο προγραμματίζονται παρεμβάσεις από εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ και σε ΔΟΥ.

Να γίνει άμεσα το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου!

Επιστολή 57 αντιπροσώπων πρωτοβάθμιων σωματείων της Κέρκυρας

Βασική πλευρά της συζήτησης στη σύσκεψη των σωματείων της Κέρκυρας υπήρξε η ανάγκη άμεσης πραγματοποίησης εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου στο Εργατικό Κέντρο του νησιού, με όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας, ώστε αυτό να μετατραπεί σε εργαλείο και όπλο της εργατικής τάξης στους αγώνες και στις διεκδικήσεις της.

Από το Γενάρη του 2019 με πραξικοπηματικό τρόπο οι εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της απερχόμενης διοίκησης αρνούνται με διάφορες προφάσεις την πραγματοποίηση εκλογών. Αρχικά επιχείρησαν να αλλοιώσουν τους συσχετισμούς με τη νομιμοποίηση 27 νόθων αντιπροσώπων, 19 από τους οποίους ακυρώθηκαν μετά από δικαστική προσφυγή των ταξικών σωματείων. Στη συνέχεια μεθόδευσαν τον διορισμό προσωρινής διοίκησης, που από το Μάρτη του 2020 και μέχρι σήμερα εμποδίζει την πραγματοποίηση συνεδρίου, επικαλούμενη καταχρηστικά τις παρατάσεις που δίνονται στη θητεία εκλεγμένων διοικήσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων λόγω πανδημίας.

Απέναντι στη μεθόδευση για «σιωπητήριο» στην πάλη των εργαζομένων

Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Κέρκυρας, Γιάννης Λασθιωτάκης, επισήμανε χαρακτηριστικά: «Αν μπορούν με αφορμή τον κορονοϊό να καθίσουν μέχρι τα βαθιά γεράματά τους ως διορισμένη διοίκηση θα το κάνουν. Στόχος τους είναι να μη γίνει κανένας αγώνας, κανένας συντονισμός των εργαζομένων ενάντια στην επίθεση που δέχονται». Απόδειξη είναι και η στάση τους την περίοδο της πανδημίας, όπου «κλείδωσαν το Εργατικό Κέντρο αφήνοντας ένα σημείωμα έξω από την πόρτα, που ζητούσε από τους εργοδότες να λυπηθούν τους εργαζόμενους» στις κρίσιμες εκείνες στιγμές. «Δεν τους απασχόλησε να αφήσουν ούτε ένα τηλέφωνο αν χρειαζόταν κάποιος να κάνει μία καταγγελία»...

Αναδεικνύοντας τον προσχηματικό χαρακτήρα της πρακτικής του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού με τις συνεχείς παρατάσεις στη θητεία της προσωρινής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το οποίο ανέστειλε τις αρχαιρεσίες του την περίοδο της καραντίνας, ωστόσο τις συνέχισε τον Ιούνη, διευκολύνοντας τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου.

Είναι ανάγκη, τόνισε, τα ταξικά σωματεία να απευθυνθούν σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, στους αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο, ώστε ο καθένας να πάρει θέση απέναντι σε αυτόν τον εκφυλισμό.

Η αντιπρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ελένη Μάζη, επισήμανε ότι πίσω από αυτήν την «παρέα» των εργοδοτικών συνδικαλιστών βρίσκονται το μεγάλο ξενοδοχειακό κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στην Κέρκυρα, η κυβέρνηση και τα στηρίγματά τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, η ΓΣΕΕ και η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Σταμάτης Πελάης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της εν λόγω πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας να ακυρώσει το καταστατικό του σωματείου, επιχειρώντας «να αφήσουν ξεκρέμαστους χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους που βρήκαν στήριγμα και ομπρέλα στο συνδικάτο, να ακυρωθούν οι αιτήσεις επαναπρόσληψής τους για την επόμενη σεζόν». Ενδεικτικά σχολίασε ότι ενώ στην Κέρκυρα η μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχείων εφαρμόζει την κλαδική Συλλογική Σύμβαση, η ηγεσία της Ομοσπονδίας καταγγέλλει τους εργοδότες γιατί δεν εφαρμόζουν το αντεργατικό πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

Υπενθύμισε ότι μετά από σειρά αρχαιρεσιών του τελευταίου διαστήματος, το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα είναι πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο, γι' αυτό τώρα η ηγεσία της Ομοσπονδίας με τη στήριξη της διορισμένης πλειοψηφίας στο ΕΚ σέρνουν το σωματείο στα δικαστήρια, ως μια ύστατη προσπάθεια να αλλοιώσουν για ακόμη μία φορά το συσχετισμό.

Απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις, υπογράμμισε την ανάγκη κάθε ξενοδοχοϋπάλληλος, κάθε τίμιος συνδικαλιστής να βρεθεί έξω από τα δικαστήρια στις 28 Σεπτέμβρη, για να αποτραπεί ο αποκλεισμός του σωματείου και των εργαζομένων από το Εργατικό Κέντρο και την Ομοσπονδία.

Η συνέλευση των αντιπροσώπων να πάρει όλες τις αποφάσεις για το συνέδριο

Σε κοινή επιστολή τους προς τη διορισμένη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, 57 αντιπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων εκφράζουν την απαίτησή τους για «Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των σωματείων, η οποία είναι το ανώτερο όργανο του Εργατικού Κέντρου και θα λάβει όλες τις αποφάσεις για τη διεξαγωγή του συνεδρίου και των αρχαιρεσιών. Ως χώρο για τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης προτείνουμε τον πιστοποιημένο χώρο του Μον Ρεπό ο οποίος σύμφωνα με τα πρωτόκολλα μπορεί να δεχτεί 224 άτομα και επομένως χωράει διπλάσιο αριθμό από το σύνολο των αντιπροσώπων του ΕΚ Κέρκυρας».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Οργανώνουν παγκερκυραϊκό εργατικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα

Απεργία την ίδια μέρα στο νησί σε ξενοδοχεία - Επισιτισμό - Τουρισμό, στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης

Το συλλαλητήριο της Δευτέρας αποτελεί συνέχεια της πολύμορφης αγωνιστικής δράσης των ταξικών συνδικάτων
Το συλλαλητήριο της Δευτέρας αποτελεί συνέχεια της πολύμορφης αγωνιστικής δράσης των ταξικών συνδικάτων
Με παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο τη Δευτέρα 28/9, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, απαντάνε τα εργατικά σωματεία της Κέρκυρας στην εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου.

Την ίδια μέρα, το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό Κέρκυρας προχωρά σε 24ωρη απεργία, στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης του κλάδου.

Με σύνθημα «Δεν θα πληρώσουμε ξανά - Μπροστά οι δικές μας ανάγκες», τα σωματεία δίνουν συνέχεια στην πολύμορφη και μαζική αγωνιστική δράση όλου του προηγούμενου διαστήματος.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους, τα σωματεία θα συγκεντρωθούν και έξω από τα δικαστήρια, καθώς την ίδια μέρα εκδικάζεται η απαράδεκτη προσφυγή της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, με την οποία οι εργατοπατέρες ζητούν την ακύρωση του καταστατικού του κλαδικού Σωματείου της Κέρκυρας, με στόχο τον αποκλεισμό του και των εκατοντάδων μελών του από τα συνδικαλιστικά όργανα.

Μέτωπο αναμέτρησης με την αντιλαϊκή πολιτική

Η οργάνωση των αγωνιστικών παρεμβάσεων συζητήθηκε στη σύσκεψη σωματείων που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου, με πρωτοβουλία των Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων και με τη συμμετοχή δεκάδων μελών Διοικητικών Συμβουλίων και αντιπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο και σε Ομοσπονδίες.

Ο πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού - Τουρισμού, Σταμάτης Πελάης, συνοψίζοντας τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο νησί, τόνισε εισηγητικά: «Είτε στα ξενοδοχεία είτε στον Επισιτισμό, στις Κατασκευές, στα σούπερ μάρκετ, παντού, η εργοδοτική γραμμή είναι μία και ενιαία: Τρομοκρατία, ο νόμος της σιωπής, υπερωριακή εργασία, μείωση μισθών, μείωση γενικότερα των δικαιωμάτων». Απάντηση σε αυτήν την κατάσταση, υπογράμμισε, ήταν η δράση των ταξικών συνδικάτων, που με ένταση και μαζικότητα συνεχίστηκε μέσα στο καλοκαίρι, συμβάλλοντας στην απόσπαση κατακτήσεων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους ήταν «η επαναπρόσληψη την 1η Ιούνη, το τετράμηνο πρόγραμμα στήριξης με ασφάλιση και με το ποσό στο οποίο έφτασε, το γεγονός ότι εδώ στην Κέρκυρα δεν πέρασε το πρόγραμμα "Συν-Εργασία" με ελάχιστες εξαιρέσεις, η εφαρμογή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Αποδείχτηκε ότι με την οργανωμένη πάλη μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις και να κάνουμε βήματα, να αποκρούσουμε χειρότερες επιθέσεις από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις».

Την πολιτική της κυβέρνησης να μετατρέψει το επίδομα ανεργίας σε επιδότηση της εργοδοσίας για να στηρίξει την κερδοφορία της κατήγγειλε ξενοδοχοϋπάλληλος, τονίζοντας ότι την ίδια ώρα χιλιάδες εποχιακοί εργαζόμενοι μένουν χωρίς εισόδημα. Παράλληλα, τόνισε πως «αν συμφωνούμε ότι έρχονται δύσκολοι μήνες, είναι μονόδρομος ο αγώνας για επίδομα όλο το χειμώνα χωρίς προϋποθέσεις».

Μάχη για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού

Στη συζήτηση υπήρξαν επίσης καταγγελίες για τη στάση της εργοδοσίας σε περιπτώσεις που εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού σε χώρους δουλειάς. Ξενοδοχοϋπάλληλος κατήγγειλε κρούσμα σε ξενοδοχείο που αποκρύβει η εργοδοσία, σημειώνοντας: «Αρνούνται να κάνουν ακόμη και ιχνηλάτηση. Ποιος θα την πληρώσει τη νύφη; Τι θα γίνει τώρα; Δεν έχουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ευπαθείς ομάδες στο σπίτι τους; Δεν τους νοιάζει! Το μόνο που τους νοιάζει είναι πόσο θα οικονομήσουν. Παίζουν παιχνίδι στις πλάτες μας». Παράλληλα, επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης να αποδεχτεί το αίτημα των μεγαλοξενοδόχων να μην ανακοινώνονται τα κρούσματα στα ξενοδοχεία.

Στο ζήτημα της περιβόητης «ατομικής ευθύνης» και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποκρύψει τις δικές της ευθύνες για την εξέλιξη της πανδημίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σπ. Κανταρέλης.«Ποια είναι η δικιά μας η ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο άνοιξε ο Τουρισμός; Για τον τρόπο με τον οποίο άνοιξε η Εκπαίδευση;», ανέφερε, για να προσθέσει: «Η ατομική ευθύνη πρέπει να εμπνέεται από ένα υπεύθυνο κράτος», στηλιτεύοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα - «λάστιχο» σε Τουρισμό και Μεταφορές, τα 25άρια τμήματα στα σχολεία και τις απολύσεις καθαριστριών.

Κατήγγειλε τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, ενάντια στο σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, το παραπέρα χτύπημα στο εισόδημα των εργαζομένων και την Κοινωνική Ασφάλιση, στο πλαίσιο της προσπάθειας κυβέρνησης και κεφαλαίου να φορτώσουν τα βάρη της νέας καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.

Από τις τοποθετήσεις πολλών συνδικαλιστών εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι παρά τις δυσκολίες που έχει η περίοδος υπάρχει η πείρα στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, όπως απέδειξαν οι προηγούμενοι μήνες, ώστε οι εργαζόμενοι και ο λαός να παρέμβουν καθοριστικά στις εξελίξεις, να αποσπάσουν κατακτήσεις, να αποτρέψουν νέες αντεργατικές ανατροπές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ