Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΔΑΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Κίνδυνος για τους εργαζόμενους η πλημμελής συντήρηση του εξοπλισμού

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου
Την πλημμελή έως ανύπαρκτη συντήρηση του εξοπλισμού στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ηρακλείου, η οποία έχει αποτέλεσμα την έκθεση των εργαζομένων στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης σε κινδύνους, καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το σωματείο, την περασμένη βδομάδα σημειώθηκε σοβαρή ζημιά σε μηχάνημα, «το οποίο έσκασε από την πίεση, μόλις λίγα μέτρα μακριά από τους εργαζόμενους, εκτοξεύοντας καυτό λάδι στο χώρο», ενώ από τύχη μόνο «δεν προστέθηκε ένα ακόμα εργατικό "ατύχημα" στα έξι που έχουν γίνει σε ένα χρόνο» στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου.

Οπως εξηγεί το σωματείο, βασική αιτία του προβλήματος είναι «οι αντιθέσεις της διαχειρίστριας του εργοστασίου και του ανάδοχου του έργου για το ποιος θα αναλάβει το κόστος συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου». Η προσπάθεια αποφυγής του κόστους έχει σήμερα οδηγήσει τα μηχανήματα σε κακή κατάσταση, «αφού κάθε ζημιά μπαλώνεται και δεν επισκευάζεται σωστά».

Παράλληλα, το σωματείο καταγγέλλει ότι τις μέρες που προέκυψε η βλάβη στο εργοστάσιο, το ανακυκλώσιμο υλικό κατέληγε στον ΧΥΤΑ, με ευθύνη τόσο του δήμου Ηρακλείου όσο και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ). Ειδικά όσον αφορά τη δημοτική αρχή, τονίζει πως είναι η ίδια που στήνει «συνέδρια βιτρίνας, κάνοντας τον οικολόγο και ταυτόχρονα τάζει ζεστό χρήμα για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας, πράγμα που είναι υποχρέωση του διαχειριστή και του εργολάβου».

Οι εργαζόμενοι και το σωματείο διεκδικούν την τακτική συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού και τον ουσιαστικό έλεγχο από την Τεχνική Επιθεώρηση, καθώς και την τήρηση των μέτρων και κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο. Παράλληλα, παλεύουν για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, ώστε να μπει τέρμα στους μισθούς κάτω των 751 ευρώ, στο διαχωρισμό των εργαζομένων σε «παλιούς» και «νέους» και στις απλήρωτες υπερωρίες.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Πελοπόννησος: Οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΥ οργανώνονται και διεκδικούν
  • Συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους: Αντιμέτωποι με χιλιάδες απολύσεις - Συζήτηση για την ανάγκη συνέχισης του αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά
  • Εγχώριες θαλάσσιες μεταφορές: Δρόμο για πλοία - γαλέρες με σημαίες ευκαιρίας και «ελάχιστη στελέχωση» φέρνει η κυβέρνηση
  • 12ο Εργατικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ: Εσπασε κάθε ρεκόρ ο αριθμός των ομάδων που δήλωσαν συμμετοχή!
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΥ οργανώνονται και διεκδικούν

Μπαίνει στην τελική φάση η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου στο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό επισφράγισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο «αναπτυξιακό» συνέδριο για την Πελοπόννησο, όπου ανακοίνωσε ότι θα υπογραφεί η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με την εταιρεία ΤΕΡΝΑ.

Δημοτικές αρχές («συμπολιτευόμενες» και μη) και Περιφέρεια μίλαγαν για την πρότυπη διαχείριση των απορριμμάτων που έκαναν στη Μαραθόλακα Καλαμάτας, στη Σκάλα Λακωνίας και στο Αστρος Αρκαδίας.

Ποια όμως είναι η πραγματικότητα;

Στα αντίστοιχα ΚΔΑΥ (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) είχαν αναθέσει στον ίδιο εργολάβο (τυχαία άραγε;) τη διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων. Δεκάδες χιλιάδες τόνοι σκουπίδια ανακατεύονταν, δεματοποιούνταν και συσσωρεύονταν στη Μαραθόλακα, στη Σκάλα, στο Αστρος, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι εργαζόμενοι χειμώνα - καλοκαίρι δούλευαν και δουλεύουν σε ανοιχτούς και μη στεγασμένους χώρους, ανάμεσα σε λόφους σαπισμένων σκουπιδιών ύψους αρκετών μέτρων, ανάμεσα σε σμήνη κατσαρίδων, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας (γάντια, μάσκες, φόρμες, μπότες, εμβόλια, τουαλέτες, στεγασμένο χώρο για να αλλάζουν, να κολατσίζουν κ.λπ.).

Δουλεύουν μέσα στα σκουπίδια, ανακατεύοντάς τα, για 500 και 600 ευρώ το μήνα και αυτά όχι στην ώρα τους. Δουλεύουν με απλήρωτες υπερωρίες και εξαιρέσιμα χωρίς επιπλέον αμοιβή και ρεπό.

Οι εργαζόμενοι βασισμένοι στην πείρα τους οργανώνονται και παλεύουν

Οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΥ της Πελοποννήσου οργανώνονται και διεκδικούν έχοντας το παράδειγμα των εργαζομένων στο ιδιωτικό ΚΔΑΥ στην Τρίπολη: Εκεί οι εργαζόμενοι, κυρίως μετανάστες, έχουν γραφτεί όλοι στο σωματείο τους, έχουν εκλέξει εργοστασιακή - σωματειακή επιτροπή και με τον αγώνα τους και την αλληλεγγύη και στήριξη των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, έχουν καταφέρει να πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους στην ώρα τους (μισθό και υπερωρίες), να παρθούν πίσω απολύσεις, οι συνθήκες δουλειάς να είναι «υποφερτές».

Με αυτήν την πείρα, οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΥ γράφτηκαν όλοι σε ταξικά Συνδικάτα Ιδιωτικών Υπαλλήλων, σε Μεσσηνία και Αρκαδία, συγκρότησαν σωματειακή Επιτροπή στο Αστρος. Προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, σε επίσχεση εργασίας στη Σκάλα και στη Ζάκυνθο, σε απεργίες και στάσεις εργασίας σε Αστρος και Μαραθόλακα. Στην Καλαμάτα, στο Αστρος και στη Ζάκυνθο κατάφεραν να πληρωθούν το σύνολο σχεδόν των δεδουλευμένων, να προσληφθούν από τον νέο ανάδοχο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη Μαραθόλακα.

Οι εργαζόμενοι στον αγώνα τους βρήκαν απέναντί τους τις δημοτικές αρχές Καλαμάτας, Ευρώτα και Βόρειας Κυνουρίας. Αρνήθηκαν και στις τρεις περιπτώσεις να εφαρμόσουν ακόμα και όσα προβλέπει ο νόμος, να καταβάλουν δηλαδή τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους και να τα κρατήσουν από τον σκουπιδοεργολάβο με τον πρώτο λογαριασμό που θα τον πλήρωναν. Ετρεξαν όλοι να πληρώσουν τον εργολάβο, ενώ γνώριζαν ότι χρωστάει δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.

Μάλιστα, στο Αστρος η δημοτική αρχή και ο εργολάβος προχώρησαν σε ανταπεργία (λοκ άουτ) κλείνοντας το ΚΔΑΥ, όταν οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα και καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Είχαν την ανοχή της Επιθεώρησης Εργασίας στην Αρκαδία, που ενώ στα λόγια καυτηρίαζε αυτές τις παρανομίες, στην πράξη δεν έκανε τίποτα για να πιέσει και συμμορφώσει την εργοδοσία (εργολάβο και δημοτική αρχή). Σε ρόλο Δούρειου Ιππου παρενέβη και το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, για να υπονομεύσει τον αγώνα.

Με βάση αυτήν την πείρα και την εξέλιξη παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου στην ΤΕΡΝΑ, προκύπτει η ανάγκη ενιαίας και σε ταξική βάση οργάνωσης των εργαζομένων στη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, για να διεκδικήσουν 751 ευρώ βασικό μισθό, βαρέα και ανθυγιεινά, καταβολή δεδουλευμένων, καμία απόλυση, ανθρώπινες και υγιεινές συνθήκες δουλειάς.

Αποτελέσματα μιας πολύμορφης δουλειάς σε βάθος χρόνου

Οσα σημειώνονται παραπάνω, είναι αποτέλεσμα μιας πολύμορφης και σε βάθος χρόνου δουλειάς.

Οργανώθηκε από τα ταξικά σωματεία η πάλη των εργατών, με επίκεντρο το χώρο δουλειάς. Πάντα, και πριν και μετά από έναν αγώνα, μαζεύονται οι εργάτες, συζητούν και αποφασίζουν πώς προχωράμε. Αυτό ακυρώνει ή δυσκολεύει τις παρεμβάσεις της εργοδοσίας, των άλλων δυνάμεων, αποκαλύπτει και απομονώνει τα τσιράκια τους.

Και στις γενικότερες κινητοποιήσεις, όπως μπροστά σε απεργίες και συλλαλητήρια, οι ταξικές δυνάμεις παρεμβαίνουν στα ΚΔΑΥ με ενημέρωση των εργατών, συμβολή στην οργάνωση της περιφρούρησης της απεργίας, φροντίδα για τη διακριτή παρουσία στην απεργιακή συγκέντρωση, με πανό, χαιρετισμό κ.τ.λ.

Αυτή η δράση των εργαζομένων και των ταξικών δυνάμεων στηρίχθηκε και από τους κομμουνιστές δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Επανειλημμένα μπήκαν στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια τα προβλήματα των εργαζομένων στα ΚΔΑΥ, απαιτώντας λύσεις. Η διαρκής επαφή και ενημέρωση των εργατών, αλλά και του λαού, πιέζει τις τοπικές αρχές και την εργοδοσία, πληρώνονται δεδουλευμένα, παίρνονται πίσω απολύσεις σε ένα ΚΔΑΥ, κάτι που βοηθάει να κινούνται τα πράγματα και στο άλλο ΚΔΑΥ.

Η παρέμβαση είναι πολύμορφη. Εκφράζεται η αλληλεγγύη σε απολυμένους (με τρόφιμα, ρουχισμό κ.λπ.), οργανώθηκε την Πρωτοχρονιά εκδήλωση για τα παιδιά των εργατών, Ελλήνων και μεταναστών, τώρα ξεκινήσαμε και μαθήματα σε μετανάστες για να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν.

Μόνιμη είναι και η παρέμβαση της Κομματικής Οργάνωσης, με ανακοινώσεις, παρεμβάσεις στην εργοδοσία ή στη δημοτική αρχή, με Επερώτηση στη Βουλή κ.λπ.

Ολη αυτή η δουλειά γίνεται υπόθεση των εργατών, γι' αυτό παρότι κάθε άλλο παρά τους περισσεύει, δίνουν πρόθυμα το 1 ευρώ της συνδρομής στο σωματείο, συμβάλλουν να πληρωθεί το εξώδικο στον εργοδότη, δίνουν με χαρά το 2ευρο ενίσχυση στο ΚΚΕ στην Οικονομική Εξόρμηση.

Γενικεύουμε την πείρα, ξεπερνάμε κενά και αδυναμίες, συνεχίζουμε με εμπιστοσύνη στους εργάτες.

Νίκος ΓΟΝΤΙΚΑΣ

Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Με την πείρα του αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, απέναντι στις χιλιάδες απολύσεις

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με συνδικαλιστές του κλάδου

Από την κινητοποίηση και τη συγκέντρωση στη Βουλή στις 28/3
Από την κινητοποίηση και τη συγκέντρωση στη Βουλή στις 28/3
Η πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά αποτελεί το αίτημα αιχμής του σημαντικού αγώνα που δίνουν εδώ και περίπου τρία χρόνια απέναντι στην ομηρία χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους μαζί με τα ταξικά συνδικάτα.

Πριν λίγες μέρες, ανακοινώθηκαν οι προσωρινοί πίνακες διοριστέων για 8.166 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα. Από αυτούς τους πίνακες αποκλείστηκε η πλειοψηφία των συμβασιούχων, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προκάτοχοί της, απορρίπτει το αίτημά τους για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Οι πανηγυρικές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη για την πραγματοποίηση των προσλήψεων είναι παραπλανητικές: Συγκαλύπτουν ότι χιλιάδες συμβασιούχοι πετιούνται στο δρόμο, ότι οι προσλήψεις που γίνονται δεν επαρκούν καθώς οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, αφήνοντας έτσι χώρο για να συνεχιστεί η πολιτική της εργασιακής ομηρίας με νέες συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης. Συγκαλύπτουν ότι σε καμιά περίπτωση δεν εμποδίζεται η ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως ήδη συμβαίνει σε πολλούς δήμους. Αυτό που παραδέχτηκε ο υπουργός είναι ότι γι' αυτές τις προσλήψεις το κράτος δεν θα βάλει ούτε ευρώ, αλλά θα πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων. Δηλαδή απευθείας από την τσέπη του λαού, ενώ θα έπρεπε οι υπηρεσίες να είναι δωρεάν και οι εργαζόμενοι να αμείβονται με αξιοπρεπείς μισθούς και όχι με τα ψίχουλα που προβλέπουν οι συμβάσεις τους.


Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε για τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με τον Βαγγέλη Βασιλάκο, μέλος της Παναττικής Επιτροπής Συμβασιούχων, η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των αγώνων που αναπτύχθηκαν, και μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, και τον Γιώργο Δασκαλάκη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης και επίσης μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου.

Πρωτοβουλίες και μορφές που συνέβαλαν στη μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις

Αναφερόμενος στο ξεκίνημα και την πορεία των κινητοποιήσεων, ο Γ. Δασκαλάκης σημειώνει ότι στην αρχή μια σειρά ταξικά σωματεία μαζί με συμβασιούχους ανέπτυξαν αγωνιστικές δράσεις, που άσκησαν πίεση και είχαν ως αποτέλεσμα Δημοτικά Συμβούλια να πάρουν αποφάσεις για παράταση συμβάσεων που έληγαν. Το γεγονός αυτό συνέβαλε να κινητοποιηθεί ένας μεγαλύτερος αριθμός συμβασιούχων, οι οποίοι μαζί με το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και άλλα Συνδικάτα, όπως αυτό της Θεσσαλονίκης, οργάνωσαν τον αγώνα τους. Ετσι φτάσαμε στις κινητοποιήσεις που έγιναν το χειμώνα του 2016, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ελιγμό και να περάσει την τροπολογία για αυτοδίκαιη παράταση των συμβάσεων μέχρι τα τέλη του 2017. Ο ελιγμός αυτός δεν έλυσε το πρόβλημα και νέοι αγώνες αναπτύχθηκαν το 2017, ενώ συνεχίζονται και μέχρι τώρα.

Η πείρα από προηγούμενους αγώνες οδήγησε στη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα των συμβασιούχων, για τον καλύτερο συντονισμό ανά δήμο, σε επίπεδο Αττικής και πανελλαδικά. Ανάλογη μορφή είχαν και οι απεργιακές κινητοποιήσεις, με παναττικά και πανελλαδικά συλλαλητήρια και εναλλαγές μορφών πάλης, απεργίες και στάσεις εργασίας, παρεμβάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια, συμβολικές καταλήψεις δημαρχείων, αποκλεισμούς αμαξοστασίων, πρωτοβουλίες συμπαράστασης ταξικών φορέων και Λαϊκών Επιτροπών, πορείες στους δήμους και διακίνηση ενημερωτικών φυλλαδίων σε χώρους όπου συχνάζουν εργατικά - λαϊκά στρώματα, κατάθεση πρότασης νόμου στη Βουλή.

Ο Β. Βασιλάκος, μεταφέροντας την προσωπική του εμπειρία, ως συμβασιούχος στο δήμο Ωρωπού, επισημαίνει ότι συμβασιούχοι άρχισαν να κινητοποιούνται όταν είδαν τα πρώτα αποτελέσματα που έφερε η πίεση που ασκούσαν τα ταξικά σωματεία. Συνδετικός κρίκος στην Αττική, σημειώνει, για την οργάνωση του αγώνα και το συντονισμό της δράσης συμβασιούχων από διάφορους δήμους, ήταν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Το να κινητοποιηθούμε, συμπληρώνει, δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση, καθώς είχαμε απέναντί μας την κυβέρνηση, τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών αρχών, τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Κοινή επιδίωξη όλων τους ήταν να μην μπούμε οι συμβασιούχοι στον αγώνα.

Παρά τις δυσκολίες, όσοι έβγαιναν μπροστά μαζί με το Συνδικάτο για την οργάνωση του αγώνα είχαν αυξημένο κύρος. Οι εργαζόμενοι, ασχέτως εάν ήταν εγκλωβισμένοι ή όχι, καταλάβαιναν ότι «εδώ υπάρχει μια τίμια στάση και μπορούμε να ακουμπήσουμε».

Αντιπαράθεση με τους φορείς της αντεργατικής πολιτικής

Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η πείρα από την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, τις περισσότερες δημοτικές αρχές, τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Ο Γ. Δασκαλάκης υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση μιλούσε για μονιμοποιήσεις συμβασιούχων. Ως κυβέρνηση εγκατέλειψε τη θέση αυτή. Μπροστά στους αγώνες των συμβασιούχων κατέφυγε σε ελιγμούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα τους μονιμοποιήσει. Με τον τρόπο αυτόν επεδίωκε να απομακρύνει τους εργαζόμενους από τα συνδικάτα, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι δεν χρειάζονται αγώνες γιατί θα δώσει η ίδια «λύσεις». Την ίδια στιγμή, περνούσε τροπολογίες που παρέτειναν τις συμβάσεις, οι οποίες δεν απαντούσαν στο αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενώ ταυτόχρονα αμφισβητήθηκε η νομιμότητά τους από όργανα του κράτους.

Την ίδια ώρα, η ΝΔ, μιλώντας ανοιχτά για ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας και απολύσεις των συμβασιούχων, έσπρωχνε για να προχωρήσει η ίδια αντεργατική πολιτική που υλοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρέχοντάς του παράλληλα τη δυνατότητα να διατηρεί ένα «φιλεργατικό» προφίλ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών αρχών υπηρετούν την ίδια αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική, προσπαθώντας ταυτόχρονα να υπηρετούν τις δικές τους μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Από τη μια, επιδιώκουν τη διατήρηση έως ένα βαθμό της εργασιακής ομηρίας και από την άλλη, στοχεύουν στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων, μεταξύ αυτών του Ηλεκτροφωτισμού, της Φύλαξης, της Καθαριότητας κ.ά. Ετσι, όταν η κυβέρνηση μιλούσε δήθεν για μονιμοποιήσεις, την κατηγορούσαν ότι φτιάχνει το δικό της πελατειακό στρατό και πως οι δήμοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους κρατήσουν. Οταν η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, έβγαιναν και ζητούσαν να παραμείνουν οι συμβασιούχοι στη δουλειά, χωρίς όμως να στηρίζουν το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Αντίστοιχα, και οι δημοτικές αρχές μοιράζοντας υποσχέσεις προσπάθησαν να κρατήσουν συμβασιούχους μακριά από τους αγώνες.

Μαζί με την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές συντάχθηκαν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που αναφέρει ο Β. Βασιλάκος: Την πλειοψηφία στο σωματείο του δήμου Ωρωπού, εξηγεί, την έχουν αυτές οι δυνάμεις. Είναι ένα σωματείο που δεν γράφει μέλη του συμβασιούχους, δεν τους θεωρεί συναδέλφους. Την περίοδο των κινητοποιήσεων δεν έβγαλε καμιά ανακοίνωση, ίσα - ίσα βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος ώστε σήμερα να δοθεί το σύνολο της αποκομιδής σε ιδιωτική εταιρεία. Σε ενημέρωση που έκανε στους εργαζόμενους, η κουβέντα ξεκίνησε με δεδομένο ότι η Καθαριότητα θα δοθεί σε εργολάβο.

Αντίστοιχα, η πλειοψηφία στη διοίκηση της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ ΟΤΑ), συνεχίζει, στάθηκε απέναντι στους συμβασιούχους. Αναγκάστηκε να υιοθετήσει στα λόγια το αίτημα για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, μόνο όταν είδε ότι ο αγώνας άρχιζε να παίρνει διαστάσεις. Ομως, ακόμα και τότε, όπως και σήμερα μπροστά στο 46ο Συνέδριο που θα γίνει στα τέλη Απρίλη, δεν αφήνει τους συμβασιούχους να γίνουν μέλη των σωματείων με πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις βάζουν εμπόδια ακόμα και να συμμετέχουν οι συμβασιούχοι στις εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικητικών συμβουλίων. Πώς λοιπόν θα μπορούσαν αυτές οι δυνάμεις, που αρνούνται στους συμβασιούχος το δικαίωμα να οργανώνονται συνδικαλιστικά, να θεωρηθούν ότι στήριξαν τον αγώνα τους;

«Το σπίτι μας είναι όπου υπάρχει ταξικό σωματείο...»

Στεκόμενος στα αποτελέσματα του αγώνα, ο Γ. Δασκαλάκης επισημαίνει πως από τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις οι συμβασιούχοι απέκτησαν μια πολύτιμη αγωνιστική εμπειρία, την οποία δεν είχαν προηγουμένως. Στο πλαίσιο αυτό, η συνέχιση της οργάνωσης του αγώνα των συμβασιούχων δεν σταματά εδώ, ενώ είναι και ευθύνη των ταξικών συνδικάτων να αξιοποιήσουν την πείρα αυτή. Παράλληλα με το κεντρικό αίτημα, δόθηκαν μάχες και για άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως η παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας, που είχαν θετικό αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία είναι η διάρκεια και η μαζικότητα αυτού του αγώνα: Ξεκίνησε το 2015 και συμβασιούχοι που ήταν να απολυθούν από τότε, φτάσανε να παραμείνουν στη δουλειά μέχρι σήμερα. Ενα μικρό κομμάτι τους θα προσληφθεί ως μόνιμο προσωπικό, χωρίς αυτό βέβαια να ικανοποιεί στο ελάχιστο την απαίτηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.

Ως αποτέλεσμα αυτού του αγώνα πρέπει να μετρηθεί και το ίδιο το γεγονός ότι έγιναν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Καθαριότητα. Πιθανότατα αν δεν υπήρχε ο αγώνας αυτός, σήμερα οι υπηρεσίες θα ήταν ακόμα πιο υποστελεχωμένες, διευκολύνοντας την παράδοσή τους στους ιδιώτες.

Ο Β. Βασιλάκος τονίζει: «Εγινε ένας αγώνας, είναι μια παρακαταθήκη για όπου κι αν πάμε. Λέω στους συναδέλφους μου, καταλάβαμε ότι το σπίτι σας είναι όπου δούμε ταξικό σωματείο».

Είδαμε ποιοι παλεύουν μαζί μας και ποιοι στέκονται απέναντί μας

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε επίσης με την Σοφία Εξαδακτύλου, συμβασιούχο και αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, ενός από τα σωματεία που πρωτοστατούν στον αγώνα των συμβασιούχων.

Μιλώντας για όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο αγώνας στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε από μια ομάδα εργαζομένων που σταδιακά μεγάλωνε, με την καθοριστική στήριξη του κλαδικού Σωματείου. Συγκροτήσαμε Επιτροπές Αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σημειώνει, και ταυτόχρονα κάναμε βήματα στο συντονισμό με συναδέλφους άλλων νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικά της Βόρειας Ελλάδας. Οι συμβασιούχοι άρχισαν να συσπειρώνονται και να αγκαλιάζουν τις Επιτροπές Αγώνα. Εγγραφήκαμε μαζικά στο Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, ένα ταξικό σωματείο, που μας εξέφραζε και μας έκανε μέλη με πλήρη δικαιώματα.

Πραγματοποιήσαμε πολλές κινητοποιήσεις. Πετύχαμε κάποιες ανάσες, η κυβέρνηση αναγκάστηκε κάτω από τη δική μας πίεση και έδωσε τις παρατάσεις.

Μέσα από αυτόν τον αγώνα αποκαλύφθηκε ποιοι είναι πραγματικά μαζί μας. Τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στάθηκαν δίπλα μας σε κάθε βήμα. Οι άλλες δυνάμεις στην αρχή μάς υποτίμησαν, αργότερα όμως όταν είδαν τη μαζικότητα που είχε αυτό το κίνημα, πήραν θέση απέναντί μας: Οι δήμαρχοι που μέσω της ΚΕΔΕ έβαλαν το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας. Η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ, που πήγαινε και διαπραγματευόταν διαφορετικά αιτήματα από αυτά που εμείς είχαμε. Η υποκριτική στάση τους φάνηκε και στο συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, στο οποίο αρνήθηκαν να μας κάνουν μέλη. Και φυσικά, απέναντί μας είχαμε και έχουμε την κυβέρνηση.

Βλέποντας τις προσλήψεις που ζήτησαν οι δήμαρχοι και τα δίμηνα και οχτάμηνα που συνεχίζουν να προκηρύσσουν, αποκαλύπτεται ότι οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες και ότι όλοι χωράμε. Και οι συνάδελφοι που θα προσληφθούν μέσω της προκήρυξης, αλλά και όλοι οι συμβασιούχοι μπορούμε να παραμείνουμε στη δουλειά με μετατροπή των συμβάσεών μας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του δήμου Θεσσαλονίκης, όπου το 2010 οι εργαζόμενοι ήταν 3.000 και αυτήν τη στιγμή όλοι μαζί, συμβασιούχοι, αορίστου και μόνιμοι, είμαστε 1.700.

Εμείς λοιπόν αυτόν τον αγώνα δεν θα τον σταματήσουμε. Ηδη κάναμε μια συνάντηση εκπροσώπων των Επιτροπών Αγώνα και αποφασίσαμε Γενική Συνέλευση για την Τετάρτη 11/4, στις 6 μ.μ., στο ΕΚΘ, προκειμένου να καθορίσουμε τις επόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος, για μετατροπή των συμβάσεών μας, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φέρνει» πλοία - γαλέρες στις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές

Τη ναύλωση καραβιών στις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές με σημαίες ευκαιρίας και με ελάχιστη στελέχωση (το λεγόμενο «safe manning»), που σημαίνει πρακτικά χωρίς οργανική σύνθεση και με ναυτεργάτες ανασφάλιστους, χωρίς κανένα συγκροτημένο εργασιακό δικαίωμα και Συλλογική Σύμβαση, αυξάνοντας τους κινδύνους σε βάρος της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατ' εντολή των εφοπλιστών.

Ηδη, ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, έχει αποστείλει προς έγκριση στις εφοπλιστικές ενώσεις σχέδιο Υπουργικής Απόφασης με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Διενέργεια μεταφορών εμπορευμάτων μεταξύ ελληνικών ηπειρωτικών λιμένων και ελληνικών νησιωτικών λιμένων ή μεταξύ ελληνικών νησιωτικών λιμένων ή μεταξύ ελληνικών ηπειρωτικών λιμένων, από πλοία που δεν έχουν δικαίωμα διενέργειας μεταφοράς σύμφωνα με το άρθρο 166 του ΚΔΝΔ, που κυρώθηκε με το ν.δ. 187/1973 (...) σε περιπτώσεις ανεπάρκειας πλοίων που έχουν δικαίωμα διενέργειας μεταφοράς».

Με άλλα λόγια, με πρόσχημα την ανεπάρκεια φορτηγών πλοίων για τη μεταφορά εμπορευμάτων στα νησιά, όταν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές δρομολογούν και αποδρομολογούν τα πλοία ανάλογα με την κερδοφορία τους, η Υπουργική Απόφαση προβλέπει τη δρομολόγηση πλοίου με σημαία τρίτων κρατών, δηλαδή «ευκαιρίας» και με μόνη... «υποχρέωση» ο «ενδιαφερόμενος ή πράκτορας» του υπό δρομολόγηση πλοίου να υποβάλει στις αρμόδιες αρχές, όπως αναφέρεται, «έγγραφο ελάχιστης ασφαλούς στελέχωσης (safe manning document)».

Η «ελάχιστη ασφαλής στελέχωση» προβλέπει ότι ένας πολύ μικρός αριθμός ναυτεργατών θα δουλεύουν με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και από εκεί και πέρα οι ανάγκες του πλοίου θα καλύπτονται από ναυτεργάτες χωρίς κανένα δικαίωμα και συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

Ομως, η Υπουργική Απόφαση το πάει παραπέρα, καθώς προβλέπει ότι αν ο πράκτορας του πλοίου υποβάλει στις αρμόδιες αρχές βεβαίωση που θα του έχει προσκομίσει το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) πως δεν προσφέρεται για εργασία Ελληνας ναυτεργάτης, δηλαδή ναυτεργάτης με ΣΣΕ και συγκροτημένα δικαιώματα, τότε ακόμα και οι ναυτεργάτες της ελάχιστης ασφαλούς στελέχωσης μπορεί να δουλεύουν χωρίς κανένα δικαίωμα, ναυτολογημένοι από τρίτες χώρες μέσω πρακτόρων. Να σημειωθεί ότι το ΓΕΝΕ χαρακτηρίζεται από τους ναυτεργάτες «φάμπρικα έκδοσης σημειωμάτων μη προσφερομένου» προς τις ναυτιλιακές εταιρείες...

Η Υπουργική Απόφαση που ετοιμάζεται έρχεται να «κουμπώσει» και να εξηγήσει την πρεμούρα της κυβέρνησης να περάσει με fast track διαδικασίες από τη Βουλή, τη Μ. Δευτέρα 2/4, παραβιάζοντας ακόμα και τον κανονισμό του αστικού Κοινοβουλίου, νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που απελευθερώνει τις ομαδικές απολύσεις στα καράβια.

Κάλεσμα αγώνα από ναυτεργατικά σωματεία

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους ότι η κυβέρνηση ενισχύει την αντεργατική νομοθεσία στη ναυτιλία για την αύξηση των κερδών του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Απαιτούν την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, για την ανάπτυξη αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων.

Καλούν σε οργάνωση της πάλης για την κατάργηση του Ν. 4150/2013 και των Υπουργικών Αποφάσεων που καθορίζουν τις οργανικές συνθέσεις υπονομεύοντας την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, σε αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, για Κοινωνική Ασφάλιση, οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πλοίων, ενάντια στην ανεργία, στη φορολογία, στους πλειστηριασμούς, για την υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Μέσα σε 15 μέρες κατέρρευσε στη δουλειά δεύτερος συμβασιούχος

Δεύτερος συμβασιούχος εργαζόμενος στην καθαριότητα του δήμου Περάματος κατέρρευσε μέσα σε 15 μέρες την ώρα της δουλειάς. Το νέο περιστατικό καταγράφηκε την περασμένη Τρίτη. Ο συμβασιούχος καθάριζε πεζόδρομο στη λεωφόρο Ειρήνης, όταν έπεσε στο έδαφος μισολιπόθυμος. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

Ο εργαζόμενος είχε προσληφθεί με 8μηνο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, το οποίο λήγει σε δύο μήνες.

Θυμίζουμε ότι στις 19/3, συμβασιούχος εργαζόμενη στο δήμο, με το ίδιο πρόγραμμα, υπέστη σοβαρή καρδιακή προσβολή ενώ καθάριζε πεζόδρομο.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο δήμο Περάματος τονίζει ότι τα περιστατικά αυτά επιβεβαιώνουν την ανάγκη να ενισχυθεί η πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, για να σταματήσει η ομηρία των εργαζομένων, που μετατρέπεται σε άγχος για το μέλλον, επιβαρύνοντας και την υγεία τους. Παράλληλα, με επιστολή που έστειλε στη δημοτική αρχή χαρακτηρίζει απαράδεκτο το ότι 5 και 6 μήνες μετά την πρόσληψή τους οι συμβασιούχοι του 8μηνου προγράμματος δεν έχουν περάσει από τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τη διασφάλιση της υγείας τους (π.χ. εξετάσεις), ώστε να πηγαίνουν και στα ανάλογα πόστα.

Απαιτεί «μετά την πρόσληψη εργαζομένων, ανεξαρτήτου σχέσεως εργασίας, πριν την τοποθέτησή τους σε υπηρεσία να προηγείται συνάντηση με το Γιατρό Εργασίας. Με βάση το απόρρητο ιατρικό ιστορικό, ο Γιατρός Εργασίας να προχωράει στις προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και ασφάλεια του εργαζόμενου, χωρίς τα όποια προβλήματα εργασίας να οδηγούν σε κοινωνικό αποκλεισμό».

Καταγγέλλει ακόμα τους όρους των ασφαλιστικών καλύψεων των εργαζομένων της κοινωφελούς εργασίας. Οταν οι εργαζόμενοι ξεπεράσουν τις 13 μέρες ασθένειας ή όταν προκύψει άδεια κύησης και λοχείας, ο ΟΑΕΔ σταματά την πληρωμή τους! Αυτό αναγκάζει τους εργαζόμενους να επιλέξουν ανάμεσα στο να χάσουν το μοναδικό πενιχρό εισόδημα ή να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή τους!

ΛΟΥΤΡΑΚΙ
Παρέμβαση από απλήρωτες σχολικές καθαρίστριες

Παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Λουτρακίου έκανε την περασμένη Τρίτη η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών, διεκδικώντας την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, που είναι απλήρωτες από τα Χριστούγεννα.

Στη συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, έθεσαν τα αιτήματά τους όσον αφορά την καταβολή των δεδουλευμένων, αλλά και τη μονιμοποίηση των εργαζομένων που σήμερα δουλεύουν με συμβάσεις έργου. Οι συμβάσεις έργου κρατούν τις εργαζόμενες, που δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης με μισθούς που με το ζόρι φτάνουν τα 400 ευρώ, σε μόνιμη ομηρία και τους στερούν μια σειρά από δικαιώματα (άδειες, ανθυγιεινό ένσημο, δώρα).

«Κυβέρνηση και δήμος μάς εμπαίζουν», τονίζει η Επιτροπή Αγώνα και καταγγέλλει πως η δημοτική αρχή θεωρεί υποχρέωση των εργαζομένων να καθαρίζουν τα σχολεία απλήρωτες, ενώ «ακόμη και στην αναφορά ότι μια συναδέλφισσά μας έχει κομμένο ρεύμα και πρέπει άμεσα να το επανασυνδέσει, απάντησε με κυνικότητα και αδιαφορία».

Η Επιτροπή καλεί «όλες τις συναδέλφισσες να προετοιμάσουν σε κάθε σχολείο τα επόμενα βήματά τους, να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη δουλειά με δικαιώματα» και διαβεβαιώνει ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί.

Οι εργαζόμενες έχουν στο πλευρό τους τον Σύλλογο Ιδιωτικών Υπάλληλων Κορινθίας.

12ο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5x5 ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εσπασαν κάθε ρεκόρ οι δηλώσεις συμμετοχής!
  • 88 ομάδες δήλωσαν συμμετοχή
  • Μεγάλη εκδήλωση στις 15 Απρίλη - Μια βδομάδα μετά η πρώτη αγωνιστική

Από την περσινή διοργάνωση
Από την περσινή διοργάνωση
Εσπασαν κάθε ρεκόρ οι δηλώσεις συμμετοχής στο φετινό, 12ο Εργατικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 5x5 του ΠΑΜΕ! Εκατοντάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές και σπουδαστές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, έφτιαξαν τις ομάδες τους, διάλεξαν εμπνευσμένα ονόματα και δήλωσαν συμμετοχή.

Συνολικά, στη φετινή ποδοσφαιρική διοργάνωση θα αγωνιστούν 88 ομάδες, τις οποίες συγκρότησαν εργαζόμενοι από χώρους δουλειάς, σωματεία εργαζομένων, σπουδαστές στην Κατάρτιση, Λαϊκές Επιτροπές σε γειτονιές, συνάδελφοι μετανάστες, θεραπευτικές κοινότητες, σύλλογοι φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ηδη οι ομάδες έχουν ξεκινήσει το ζέσταμα, ενώ η φετινή διοργάνωση «ζωντανεύει» ακόμα περισσότερο μέσα και από τα εμπνευσμένα, χιουμοριστικά ονόματα των ομάδων, τα σήματα που επιλέγουν και πάνω απ' όλα μέσα από το μεράκι που φαίνεται να έχουν οι παίκτες των ομάδων να σχεδιάσουν τις εμφανίσεις τους, να γνωριστούν μεταξύ τους!

Μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης και φιλικός αγώνας για τον Παλαιστινιακό λαό

Μπροστά στην έναρξη του τουρνουά, την Κυριακή 15 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης, στις 10 π.μ., στο «Δημοτικό Γήπεδο Τ. Χαραλαμπίδης» του δήμου Χαϊδαρίου (Ιερά Οδός 240).


Με αυτήν την εκδήλωση συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στο δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ανεξαρτησία απέναντι στο κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ. Δίνεται συνέχεια στις πρωτοβουλίες του εργατικού - λαϊκού κινήματος για την απελευθέρωση της 16χρονης Παλαιστίνιας Αχέντ Ταμίμι και όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές του Ισραήλ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί φιλικός αγώνας για την έναρξη του πρωταθλήματος, ανάμεσα σε ομάδα από την Ενωση Παλαιστίνιων Φοιτητών Ελλάδας και ομάδα Νέων Εργαζομένων.

Μετά τον αγώνα θα γίνει η παρουσίαση των 88 ομάδων και η κλήρωση των ομίλων.

Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ καλεί τα Συνδικάτα, όπως και τις 88 ομάδες που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρωτάθλημα, να δώσουν μαζικό «παρών».

Στις 22 Απρίλη η σέντρα στους ομίλους

Η 1η αγωνιστική των ομίλων θα ξεκινήσει μια βδομάδα αργότερα, την Κυριακή 22 Απρίλη, ενώ μετά την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων η διοργάνωση θα συνεχιστεί με αγώνες νοκ άουτ.

«Δίνουμε την καλύτερη απάντηση στη δυσοσμία που αναδύεται από τη σαπίλα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, στα πρόσφατα γεγονότα που μεγαλώνουν σταθερά τη σήψη, με ένα πρωτάθλημα που πρωταγωνιστής είναι το άθλημα, η αλληλεγγύη, η διεκδίκηση. Ενα πρωτάθλημα που δεν θα κρίνεται στα δικαστήρια, δεν θα επηρεάζονται τα αποτελέσματα από τις "μπούκες" παραγόντων, ένα τουρνουά μακριά από εξαρτήσεις και ουσίες», αναφέρει η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, ενώ επισημαίνει ότι περισσότερες πληροφορίες για τους κανονισμούς, την κλήρωση και τα γήπεδα θα δοθούν με νέο δελτίο Τύπου, τις επόμενες μέρες.

Εμπνευσμένα λογότυπα σχεδιάζουν ομάδες που ετοιμάζονται για τη σέντρα της διοργάνωσης
Εμπνευσμένα λογότυπα σχεδιάζουν ομάδες που ετοιμάζονται για τη σέντρα της διοργάνωσης
Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα 210.33.01842 και 697.42.15.136, καθώς και τα e-mailneoipame@pamehellas.gr και pame@pamehellas.gr.

Οι συμμετοχές των ομάδων

«Bankchelona» (Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού)

«Baristaνοντας τους παίκτες» (Επιτροπή Νέων Συνδικάτου Επισιτισμού)

«Betatzides» (Εργαζόμενοι στην εταιρεία Πληροφορικής «Openbet»)

«Maroucity United» (Λαϊκή Επιτροπή Αμαρουσίου)

«To "ΠΑΜΕ" το γράμμα» (Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Ν. Αττικής)

«Metallica Πειραιά» (Συνδικατο Μεταλλου Παραρτημα Πειραια)

«Οι Μάστορες της Μπάλας» (Πολιτικοί Μηχανικοί - ΕΜΠ)

«Γοργοπόδαροι» (Εργαζόμενοι στην εκτυπωτική εταιρεία «Diamond Print»)

«ΑΕL (Αθλητική Ενωση LG)» (Εργαζόμενοι LG)

«Γιουβέτσους» (Σωματειακή Επιτροπ «E VALUE»)

«Αγώνας Ρήξη Ανακοπή» (Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας)

«Εμπόριο Παρτιζάνοι» (Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας)

«Καζάν United» (Λαϊκή Επιτροπή Περάματος)

«ARDS F.C.» (Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας)

«Καρπάζοι» (Εργαζόμενοι από Ουκρανία)

«Αναψυκτικοί» (Σπουδαστές ΙΕΚ Αγίου Δημητρίου)


«Γυπαετοί» (Σωματείο Εργαζομένων «NEWREST»)

«Γίδερπουλ» (Επιτροπή Νέων Εργαζομένων και Ανέργων στα Πατήσια)

«Καρπαζοεισπρ-ΑΚΤΩΡ» (Εργαζόμενοι ΑΚΤΩΡ)

«Αριστερόστροφα Κουμπούρια» (Λαϊκή Επιτροπή Κορυδαλλού)

«Πανεργατικός» (Φοιτητικός Σύλλογος ΦΜΣ)

«Wood Castle» (Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Ν. Αττικής)

«Αστέρας Νετρονίων» (Φοιτητές Φυσικού Αθήνας)

«Ο Μύτος της Αριάδνης» (Κλινική Αποκαταστασης και Αποθεραπείας «Θησέας»)

«Σελεtabies» (Φοιτητές ΑΣΠΑΙΤΕ)

«Υποστήλωμα και Γκολ» (Φοιτητές ΕΜΠ)

«Σουρεάλ Μαδρίτης» (Φοιτητές ΤΕΙ Πειραιά)

«Ακατάρτιστοι» (Σπουδαστές ΙΕΚ Χαϊδαρίου)

«Τhe REDS» (Σύλλογος Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού)

«Καπερναριακός Ανάβυσσου» (Σπουδαστές στο Μαγειρικό Τμήμα ΙΕΚ Ανάβυσσου)

«Περιστέρι FC»

«Αλκαλικός Αστέρας» (Φοιτητές Φυσικού Αθήνας)

«Mπαλαδόροι» (Σπουδαστές στο Δ. ΙΕΚ Χαλανδρίου)

«ORANJE» (Εργαζόμενοι «INTERAMERICAN - ANYTIME»)

«Snow Kids» (Συνοικία Διονύσου)

«The Daltons» (Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας)

«Tο Internet σέρνεται» (Σωματειακή Επιτροπή του ΣΕΤΗΠ στη «Vodafone» στο κτίριο των Πετραλώνων)

«Αμπαλοι» (Νίκαια)

«Ανεργοτέλης» (Νέοι Εργαζόμενοι και Ανεργοι από το Γαλάτσι)

«Βραχυκύκλωμα» (Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Νομού Αττικής)

«Κεραυνός» (Συνδικάτο Ενέργειας)

«Κόκκινη θύελλα» (Επιτροπη Νεων Εργαζομενων και Ανέργων Κυψέλης)

«Κώστας Βιδάλης» (ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ)

«Λος Πιστολέρος» (Εργαζόμενοι σε Εταιρείες Πληροφορικής)

«Μαγικές Γεύσεις» (Εργαζόμενοι στον Επισιτισμό)

«Μπαρτσελιώμα» (Εργαζόμενοι σε Εταιρείες Πληροφορικής)

«Μπορούσια Δερματος» (Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος)

«Ουzoymπουριανοί» (ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ)

«Στεάουα Κοκορετσιού» (Επιτροπή Νέων Εργαζομένων - Ανέργων 2ου Διαμερίσματος Αθηνών)

«Συπανικός» (Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής)

«Φαρμακάδες» (Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αθήνας)

«Ψάχτε τον δεύτερο» (Εργατικό Κέντρο Λαυρίου)

«Το Κλειδί του Γκολ» (Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος)

ΛΕΚ (Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας)

«Ριζοσπάστης»

ΣΥΑΤ (Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων)

ΣΕΙΥΓΑ (Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας)

Σωματειακή Επιτροπή του ΣΕΤΗΠ στη «ΝΟΚΙΑ»

Σωματειακη Επιτροπη του ΣΕΤΗΠ στο ΔΜ ΟΤΕ

Εργαζόμενοι «WIND»

Εργαζόμενοι «TELEPERFORMANCE»

Εργαζόμενοι «PROMETAL»

Συνδικάτο Μετάλλου - Παράρτημα Θριασίου

Συνδικάτο Μετάλλου - Παράρτημα Αθήνας

Εργαζόμενοι «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ»

Κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Αττικής

Εργαζόμενοι «L' OREAL»

Εργαζόμενοι στον «Παπαστράτο»

Λαϊκή Επιτροπή Φυλής

Λαϊκή Επιτροπή Ιλίου

ΕΛΕΠΑ (Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής)

ΕΛΕΠΑ 2

Λογιστες Πειραια (Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής - Παράρτημα Πειραιά)

Εργαζόμενοι «Goody's» - «Everest» (Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων στα «Goody's» - «Everest»)

Εργαζόμενοι SSP (Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων SSP)

ΚΕΘΕΑ «Διάβαση»

Επιτροπή Νέων Εργαζόμενων και Ανέργων 7ου Διαμερίσματος

Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ

Επιτροπή Ανέργων Α' Αθήνας

Εργαζόμενοι από τη Γουινέα

Εργαζόμενοι «Κρεπερί Ρούμπικ»

Εργαζόμενοι στις Ασφαλιστικές Εταιρείες

Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων Καισαριανής - Βύρωνα - Ζωγράφου

Σπουδαστές ΑΕΝ

Σπουδαστές ΙΕΚ «ΟΜΗΡΟΥ Πειραιά»

Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής)

Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων ICAP

Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ