Κυριακή 17 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οταν η δημοσιογραφία αντικαθιστάται απ' τον αντικομμουνισμό...

Η αιματηρή αναμέτρηση στη Νότια Οσετία αποτέλεσε, όπως φαίνεται, πρόσφορο έδαφος για ορισμένους δημοσιογράφους, που προσέτρεξαν στον αντικομμουνισμό και τον πάλαι ποτέ αντισοβιετισμό για να εξηγήσουν τις αιτίες της σημερινής κρίσης. «Ωρολογιακή βόμβα που μας άφησε ο Στάλιν», χαρακτήρισε ο ανταποκριτής τηλεοπτικού σταθμού το γεγονός ότι η Νότια Οσετία ανήκει στη Γεωργία, ενώ η Βόρεια Οσετία στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η εύκολη λύση του αντισταλινισμού δεν αποτελεί όμως φερέγγυο μέσο για να προσεγγίσει κανείς τα γεγονότα.

Ας εξηγήσουμε λοιπόν τα εξής: Η ένταξη της Νότιας Οσετίας, ως αυτόνομης περιοχής, στη σύνθεση της Γεωργίας το 1922 είχε, όπως μπορεί να καταλάβει κάθε καλόπιστος άνθρωπος, χαρακτήρα απλής διοικητικής διαίρεσης στα πλαίσια μιας ενιαίας χώρας, της Σοβιετικής Ενωσης. Εντελώς διαφορετική είναι η σημερινή κατάσταση, όπου όχι απλώς μιλάμε για δύο διαφορετικές χώρες, τη Γεωργία και τη Ρωσία, αλλά και για την ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, κάτι με το οποίο βέβαια δε θέλουν να συναινέσουν σε καμία περίπτωση οι Οσέτιοι.

Η διοικητική ένταξη της Νότιας Οσετίας στη σύνθεση της Γεωργίας έγινε τότε εξαιτίας της μορφολογίας του εδάφους, που είναι ορεινό και της δύσκολης έως ανύπαρκτης σύνδεσης με τη Βόρεια Οσετία, με την οποία τη χωρίζει η βουνοκορφή Σοχς. Αντίθετα, η πρόσβαση με τη Γεωργία ήταν πιο εύκολη, μάλιστα η πρωτεύουσα της τελευταίας, η Τιφλίδα, απέχει μόλις 90 χιλιόμετρα από το Τσχινβάλι, την πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας. Η λύση δηλαδή που δόθηκε το 1922 εξυπηρετούσε τη γρηγορότερη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του λαού της Νότιας Οσετίας, κι όχι ίντριγκες ή προσωπικές πολιτικές του Στάλιν, όπως αφήνεται να εννοηθεί από την αντικομμουνιστική προπαγάνδα.

... τότε δεν ξέρουνε τι λένε

Μόλις το 1981 κατασκευάστηκε ένα τούνελ (του Ρόκσκι, όπως λέγεται), μήκους 3.700 μέτρων και σε υψόμετρο 2.500 μέτρων, για να ενωθεί η Βόρεια με τη Νότια Οσετία κι αυτό το τούνελ είναι έως σήμερα ο μοναδικός οδικός άξονας που συνδέει τις δύο περιοχές.

Αλλωστε, το ότι η επίθεση των δυνάμεων της Γεωργίας έγινε κατά της Νότιας Οσετίας κι όχι κατά της Αμπχαζίας, δεν ήταν κάτι τυχαίο, αφού υπήρξε ο υπολογισμός ότι η Ρωσία δε θα μπορέσει να μεταφέρει γρήγορα στρατιωτικές δυνάμεις, μέσω του τούνελ και σε ύψος 2.500 μέτρων, κι έτσι οι λιγοστές δυνάμεις της Νότιας Οσετίας θα υποχωρούσαν σ' έναν «πόλεμο αστραπή», μπροστά στο νατοϊκά εξοπλισμένο κι εκπαιδευμένο, «ολοκαίνουριο» στρατό του Σαακασβίλι. Ομως Νοτιο-Οσέτιοι κράτησαν το Τσχινβάλι 15 ώρες, όσες χρειάστηκαν τα ρωσικά στρατεύματα για να προωθηθούν στη Νότια Οσετία.

Συντήρηση της εκμετάλλευσης

Κατακαλόκαιρο (1η Αυγούστου) επέλεξε η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την Ειδική Αγωγή, το οποίο, παρά τις διακηρύξεις, δε λύνει το βασικό πρόβλημα, την εκπαίδευση δηλαδή των 180.000 παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες σε ένα σχολείο που θα τους παρέχει την Παιδεία που χρειάζονται. Από αυτά τα παιδιά, μόνο 13.500 παρακολουθούν κάποια μορφή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ μόλις το 10% από αυτά συνεχίζει σε δευτεροβάθμια διαδικασία Ειδικής Αγωγής. Αντίθετα, μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου φαίνεται ότι συντηρείται και εντείνεται το καθεστώς ιδιωτικοποίησης - εκμετάλλευσης των οικογενειών των παιδιών με αναπηρίες.

Οπως έχει δηλώσει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, «είναι γελασμένη» η κυβέρνηση αν νομίζει ότι προωθώντας το νομοσχέδιο το καλοκαίρι θα αποφύγει τις αντιδράσεις και ήδη έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλίες διεκδίκησης αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Ειδικής Αγωγής για όλα τα παιδιά που την έχουν ανάγκη. Την ερχόμενη Τετάρτη η ΣΕΑΝ διοργανώνει σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα και στις 26 Αυγούστου, μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας.

Σας περισσεύουν 150 ευρώ;

Εχετε αγοράσει ένα σπίτι μαζί με τον ή τη σύζυγο σας; Είχατε την «απαίτηση» αυτό το σπίτι να έχει «γκαράζ» και «αποθήκη»; Κακώς! Η κυβέρνηση σας «τιμωρεί» με ένα χαράτσι ύψους 150 ευρώ! Αυτό το ποσό θα πληρώσετε εάν ανήκετε στην κατηγορία που περιγράψαμε παραπάνω. Γιατί; Για τη... συμμετοχή σας στη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου! Οπως είναι γνωστό, οι κάτοχοι ακινήτου, σε 107 δήμους της χώρας, πρέπει να περάσουν από ένα απ' τα 76 γραφεία κτηματογράφησης και να δηλώσουν το ακίνητο τους. Αυτή η δήλωση κοστίζει ένα αποδεικτικό προπληρωμής σε τράπεζα, αξίας 35 ευρώ ανά ακίνητο και 20 ευρώ για αποθήκες ή γκαράζ.

Εάν το ακίνητο ανήκει σε δύο άτομα πρέπει και τα δύο να καταβάλλουν τα ποσά αυτά! Ας κάνουμε τώρα μια πρόσθεση: 35 ευρώ εσείς για το σπίτι + 35 ευρώ ο ή η σύζυγος για το ίδιο σπίτι + 20 ευρώ εσείς για το γκαράζ + 20 ευρώ ο ή η σύζυγος για το ίδιο γκαράζ + 20 ευρώ εσείς για την αποθήκη + 20 ευρώ ο ή η σύζυγος για την ίδια αποθήκη = 150 ευρώ! Εάν έχετε κάνει το λάθος να βάλετε και τα δύο παιδιά σας συνιδιοκτήτες το ποσό φτάνει τα 300 ευρώ!!!

ΒΙΒΛΙΟ
Το χρήμα

Λογοτεχνικό έργο γραμμένο με αφορμή πραγματικό γεγονός στο τέλος του 19ου αιώνα. Σε αυτό το έργο του, ο Ζολά στην ουσία περιγράφει όχι το χρήμα γενικά αλλά τη λειτουργία ως κεφάλαιο, τη λειτουργία της μετοχικής εταιρείας και του χρηματιστηρίου. Το έργο γράφτηκε, αφού είχε κυκλοφορήσει το «Κεφάλαιο» του Κ. Μαρξ, μάλιστα ο συγγραφέας μέσω ενός από τους ήρωές του, του σοσιαλιστή Σίγισμοντ, αναγγέλλει την επιστημονική ερμηνεία του «Κεφαλαίου» για τον καπιταλισμό και την ανάγκη αντικατάστασής του από το σοσιαλισμό. Οι ήρωες του έργου δρουν γύρω από το χρηματιστήριο του Παρισιού αποτελούν μια θαυμάσια σκιαγραφία του κόσμου του κεφαλαίου, θυμίζοντας αυτό που έλεγε ο Κ. Μαρξ ότι ο κάθε κεφαλαιοκράτης μπορεί στην προσωπική του ζωή να ζει στη χλιδή, να σπαταλάει άπειρα ποσά για την ευχαρίστησή του, μπορεί να είναι εγκρατής, μπορεί να ασχολείται με την προστασία των ζώων, μπορεί να είναι διεφθαρμένος, αλλά μπορεί και να έχει τη φήμη αγίου, μπορεί να κάνει αγαθοεργίες κλπ., σε όλες όμως τις περιπτώσεις δεν παύει να είναι εκμεταλλευτής. Σε όλο το έργο αρκετά γλαφυρά περιγράφεται η απόλυτα παρασιτική λειτουργία του κεφαλαίου, μέσα από τη μετοχική εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Το Βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Εβο Μοράλες

Σε θρίαμβο εξελίχθηκε για τον πρόεδρο της Βολιβίας, η αναμέτρηση με τις δυνάμεις της ολιγαρχίας, στο δημοψήφισμά της για την ανάκληση ή την επαναβεβαίωση της λαϊκής εντολής στο πρόσωπό του και στο πρόσωπο του αντιπροέδρου Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα.

Ο θρίαμβος του Μοράλες δεν αποτυπώνεται απλώς στα ποσοστά που απέσπασε. Βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων, με καταμετρημένο το 85%, απέσπασε 66,85%, ποσοστό αυξημένο κατά 13% από αυτό με το οποίο είχε εκλεγεί το Δεκέμβρη του 2005, κατά την πρώτη ψηφοφορία και με το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ιστορία της Βολιβίας.

Ο θρίαμβος αποτυπώνεται και στην ανάλυση των αποτελεσμάτων των διοικητικών περιφερειών όπου υπάρχει σημαντική αύξηση των ποσοστών αποδοχής και στις επαρχίες Σάντα Κρους, Μπένι, Πάντο και Ταρίχα, περιφέρειες όπου η εκλογική του βάση ήταν ασθενής και όπου έχουν πραγματοποιηθεί παράνομα αποσχιστικά δημοψηφίσματα. Επαρχίες που συνιστούν το κύριο «εσωτερικό μέτωπο κρούσης» ενάντια στη διαδικασία ριζικών δομικών αλλαγών που προωθεί. Θρίαμβο αποτελεί και η αποπομπή των κυβερνητών της Λα Πας και της Κοτσαμπάμπα, παρότι οι υπόλοιποι τέσσερις κυβερνήτες-εκπρόσωποι της ολιγαρχίας κατήγαγαν μεγάλες νίκες, καθώς διατηρούν τα αξιώματά τους...

Ο συσχετισμός δύναμης επιβεβαιώθηκε λοιπόν; Φαντάζει παράδοξο ότι ο βολιβιάνικος λαός στηρίζει μαζικά και αποφασιστικά τη διαδικασία αλλαγών αλλά και την ολιγαρχία (;)... Το παράδοξο έγκειται τόσο στις αντικειμενικές και υποκειμενικές συνθήκες της ανάπτυξης της Βολιβίας αλλά και στη μη απάντηση του διλήμματος εκ μέρους του προέδρου Εβο Μοράλες, δίλημμα που έχει τεθεί από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της προεδρίας, και δεν είναι άλλο από τη σύγκρουση ή τη συναίνεση. Για άλλη μια φορά, πάντως, ο λαός της Βολιβίας τού έδωσε το «πράσινο φως».


Χρ. Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ