Κυριακή 25 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο εφιάλτης από την Ιρλανδία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε μία χώρα δεν ήταν δυνατόν να αποφύγουν το δημοψήφισμα για την Ευρωσυνθήκη και εκεί κινδυνεύουν να τους βγει ένα ηχηρό «όχι». Ο λόγος για την Ιρλανδία, που είναι το μόνο κράτος μεταξύ των 27 της ΕΕ, που θα διεξάγει στις 12 Ιούνη δημοψήφισμα για τη νέα Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, όπως ονομάζεται το αντιδραστικό «ευρωσύνταγμα» που απορρίφθηκε από τους λαούς της Γαλλίας και Ολλανδίας το 2005. Παρά το γεγονός ότι σύσσωμη η πλουτοκρατία και το πολιτικό προσωπικό της Ιρλανδίας μάχονται υπέρ του «ναι», ωστόσο τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για τους υπερασπιστές του, καθώς ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες κερδίζει διαρκώς έδαφος το «όχι». Τις δυσκολίες τις παραδέχεται ο Ιρλανδός κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά δηλώνοντας ότι «είναι δύσκολο να πουληθεί η Ευρωσυνθήκη επειδή δε φέρνει απτά οφέλη στον λαό»... Είναι φανερό ότι η επικράτηση του «όχι» στην Ιρλανδία θα δημιουργήσει νέα εμπόδια και βραχυκύκλωμα στο εγχείρημα της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Αυτόν τον εφιάλτη κάνουν ό,τι μπορούν για να τον αποφύγουν οι κυβερνήσεις των 27 και οι Βρυξέλλες, αλλά οι λαοί της ΕΕ βρίσκονται απέναντι από το ευρωοικοδόμημα των μονοπωλίων.

Σύμπραξη «ανεξάρτητων»...

Μπορεί, εκεί στα Γιάννενα, κάποιοι να κοπιάζουν για να φανούν ...ανεξάρτητοι, σχεδόν «μοιραίοι και άβουλοι», αλλά είναι απόλυτα αποφασισμένοι να πλήξουν από κοινού την «Αγωνιστική Συνεργασία», στις επερχόμενες εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου. Ανάλογα, βάφτισαν και τον δικό τους συνδυασμό, «Ανεξάρτητη Κίνηση Εμπόρων». Ποιοι είναι; Οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΝ!!!

Ολοι τους δηλώνουν ανεξάρτητοι, αλλά εμφανίζονται απόλυτα εξαρτημένοι από τον κοινό στόχο: Το χτύπημα των αγωνιστικών δυνάμεων στον Εμπορικό Σύλλογο, εκείνων των δυνάμεων που με επιμονή και συνέπεια αντιστέκονται στις πολιτικές που πλήττουν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους δηλαδή τις δυνάμεις που αντέδρασαν πολύ συγκεκριμένα, προσπαθώντας να ενεργοποιήσουν και να κινητοποιήσουν τους εμπόρους, για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους. Για καλύτερη Ασφάλιση, για ανθρώπινο ωράριο, για λιγότερες επιβαρύνσεις από το δήμο, για την αντιμετώπιση της εισβολής των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων στην περιοχή τους.

... εξαρτημένων στους στόχους του κεφαλαίου

Από τα έργα κρίνεται κανείς. Και οι «ανεξάρτητοι» του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων είναι απόλυτα εξαρτημένοι από την πίστη τους στην «ελεύθερη αγορά» και την «ανταγωνιστικότητα», τη λέξη - επιχείρημα που αποτελεί το «κλειδί» για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων. Και στη βάση αυτής της πίστης, πώς να αντιπαλέψουν το εμπορικό κέντρο που το επιβάλλει η «ελεύθερη αγορά»; Πώς να βγουν στο δρόμο για περισσότερα ασφαλιστικά δικαιώματα, όταν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις λένε ότι το σύστημα «δεν αντέχει», ότι οι κοινωνικές δαπάνες πρέπει να περιοριστούν προς όφελος της επιχορήγησης των μεγάλων επιχειρήσεων;

Εξαρτημένοι και αιχμάλωτοι από αυτές τις πεποιθήσεις που χτυπούν τον αυτοαπασχολούμενο είναι οι συγκεκριμένες παρατάξεις, οι οποίες ενώθηκαν ενάντια στην «Αγωνιστική Συνεργασία». ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. «ιδρώνουν» να βρουν και να προβάλουν τη ...διαφορετικότητά τους. Η ζωή τούς διαψεύδει, όπως γίνεται και στον Εμπορικό Σύλλογο. Κι από κοντά ο ΣΥΝ, οι δυνάμεις εκείνες που θέλουν ακόμη πιο πολύ να διαφοροποιηθούν, αλλά να, που γίνονται «ένα», στην πράξη, με όλους αυτούς που βλέπουν την προκοπή τους υπό την κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου, γιατί πρώτος τους στόχος, όπως και των υπολοίπων, είναι οι δυνάμεις του ΚΚΕ και όσων άλλων ριζοσπαστικών δυνάμεων συσπειρώνονται σε αγωνιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση μαζί τους.

Οι κίνδυνοι από τις κάμερες

Στους κινδύνους από την τοποθέτηση των καμερών παρακολούθησης αναφέρθηκε ο αντεισαγγελέας Εφετών και πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας Σ. Μπάγιας, σε εκδήλωση της Επιστημονικής Εταιρείας Κοινωνικής Πολιτικής, με θέμα «Κοινωνικός αποκλεισμός, ποινικό φαινόμενο και ανθρώπινα δικαιώματα».

«Το ζήτημα με τις κάμερες αποκτάει τη σωστή του διάσταση, όταν θεωρηθεί με το βλέμμα στο μέλλον, αναφέρει ο Σ. Μπάγιας. Υπάρχει ο κίνδυνος επέκτασης. Δεν είναι απίθανο η τοποθέτηση καμερών να επεκταθεί από τους κεντρικούς δρόμους στις γειτονιές, σε εργασιακούς χώρους και ενδεχομένως στο απώτατο, έστω, μέλλον, στα σπίτια μας. Ετσι, όμως, το ύψιστο ατομικό δικαίωμα του απαραβίαστου του ιδιωτικού βίου ουσιαστικά καταλύεται, ο βασικός πυρήνας της ανθρώπινης ελευθερίας τραυματίζεται καίρια και οδηγούμαστε ευθέως στην κοινωνία του Μεγάλου Αδελφού».

Οσον αφορά τον ισχυρισμό ότι η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται να αποδέχεται την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας, ο Σ. Μπάγιας επισημαίνει: «Σε θέματα προστασίας ατομικών δικαιωμάτων δε χωρούν πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Πολλές φορές οι διάφορες πλειοψηφίες διαμορφώνονται ευκαιριακά, συγκυριακά, υπό το κράτος της ανασφάλειας, του φόβου, ή, ενδεχομένως, και της παραπληροφόρησης που έχουν οι πολίτες». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλλον, περισσεύει οποιοσδήποτε σχολιασμός...

Ασύμβατα κέρδος και Υγεία

«Προσφέρουμε στην Υγεία με συνέπεια και διαφάνεια» είναι το σλόγκαν της καμπάνιας του ΟΠΑΠ για την προσφορά δύο εκατ. ευρώ για ιατρικά μηχανήματα, εξοπλισμό του ΕΚΑΒ και εκσυγχρονισμό κοινωνικών ιδρυμάτων.

Η Υγεία δε σώζεται με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ακόμα κι αν προσφερθούν όλα τα δεκατριάρια του ΠΡΟΠΟ ή τα εξάρια του ΛΟΤΤΟ. Εκείνο που πρέπει να γίνει, είναι να πάψει να σφίγγει η θηλιά της κυβερνητικής λιτότητας στα νοσοκομεία και να σταματήσει η επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο, καθώς Υγεία και κέρδος είναι ασύμβατα.

Ι.Β. ΣΤΑΛΙΝ: ΑΠΑΝΤΑ

Τόμος 15

Ο 15ος τόμος των έργων του Ι.Β. Στάλιν περιέχει έργα της περιόδου του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (1941 - 1945) και αντανακλούν την πάλη του Κομμουνιστικού Κόμματος και του σοβιετικού λαού για τη νίκη στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο της Σοβιετικής Ενωσης. Βάση του τόμου αποτελούν τα έργα του βιβλίου του Ι.Β. Στάλιν: Ο Μεγάλος πατριωτικός Πόλεμος. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται τηλεγραφήματα του Ι.Β. Στάλιν προς εργαζόμενους στα μετόπισθεν, ξένους ανταποκριτές, πολιτικούς παράγοντες κλπ. Επίσης, υπάρχει η εργασία του Ι.Β. Στάλιν: «Από το λόγο κατά την υποδοχή στο Κρεμλίνο της μογγολικής αντιπροσωπείας στις 3 Φλεβάρη 1943». Σ' αυτά τα έργα παρουσιάζεται ο αποφασιστικός ρόλος του σοβιετικού λαού - των εργατών, των κολχόζνικων και της διανόησης - στην εξασφάλιση της στρατιωτικής, οικονομικής και ηθικοπολιτικής νίκης κατά του φασισμού, το μεγάλο κατόρθωμα του σοβιετικού λαού, ο οποίος έσωσε την ανθρωπότητα από την απειλή της φασιστικής υποδούλωσης. Σ' αυτά, παρουσιάζονται οι βασικές πηγές της δύναμης και της ισχύος του Σοβιετικού Κράτους, η μεγάλη σημασία του Κομμουνιστικού Κόμματος ως οργανωτικής και καθοδηγητικής δύναμης στην πάλη του σοβιετικού λαού για τη συντριβή των γερμανοφασιστών κατακτητών και των Ιαπώνων ιμπεριαλιστών. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Ρομπέρτο Μαρόνι

Γρηγοριάδης Κώστας

Με εκατοντάδες συλλήψεις και απελάσεις αλλοδαπών άρχισε τη θητεία του ως υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, ο Ρομπέρτο Μαρόνι, ιδρυτικό στέλεχος της «Λέγκας του Βορρά» - γνωστής για τις ρατσιστικές θέσεις της - που συμμετέχει στη λεγόμενη «κεντροδεξιά» κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Από τις πρώτες ενέργειες της ιταλικής κυβέρνησης ήταν και η υιοθέτηση «σκληρών μέτρων» κατά των παράνομων μεταναστών, τα οποία προβλέπεται να συζητηθούν στο κοινοβούλιο της χώρας μέχρι το τέλος του Ιούλη.

Σύμφωνα μ' αυτά, η παράνομη μετανάστευση γίνεται αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση, ενώ προβλέπεται παράλληλα η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που ενοικιάζονται σε παράνομους μετανάστες. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η άμεση σύλληψη, προσαγωγή στο αυτόφωρο και καταδίκη από έξι μήνες μέχρι και τέσσερα χρόνια. Στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνεται και η διευκόλυνση της απέλασης των παράνομων μεταναστών, ο έλεγχος του εισοδήματος των μεταναστών από χώρες της ΕΕ, η επιμήκυνση του χρόνου παραμονής στα κέντρα προσωρινής... φιλοξενίας των μεταναστών από τις 60 μέρες που ισχύει σήμερα μέχρι και 18 μήνες, καθώς και παραπέρα εμπόδια για την παροχή ασύλου με σκοπό τη διαμονή στην Ιταλία.

Ο Ρομπέρτο Μαρόνι που συμμετείχε και στις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι ένας από τους εκφραστές της σημερινής «κεντροδεξιάς» κυβέρνησης που συνεχίζει με πιο αντιδραστικό τρόπο την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική που του παρέδωσε η λεγόμενη «κεντροαριστερή» κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι.


Κ.Χ,



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ