Κυριακή 20 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περί ευελφάλειας

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο ισχυρισμός ότι η «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις είναι δυνατόν να συνυπάρχει με την «ασφάλεια» των εργαζομένων (ο οποίος επιχειρείται να εκφραστεί με το νεολογισμό «ευελφάλεια») αποτελεί ουσιαστικά ένα ιδεολόγημα, καθώς περικλείει δύο εξορισμού αντιφατικές έννοιες. Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει προστασία των δικαιωμάτων του εργαζόμενου την ώρα που ο εργοδότης μπορεί να τον προσλαμβάνει με όποιους όρους θέλει, να καθορίζει τις ώρες εργασίας και τις αμοιβές όπως αυτός θέλει. Στόχος αυτού του ιδεολογήματος είναι να συγκαλύψει ότι η πραγματική και μοναδική επιδίωξη είναι η ενίσχυση της ευελιξίας προκειμένου το κεφάλαιο να μειώσει το λεγόμενο «εργατικό κόστος».

Οι παραπάνω διαπιστώσεις είναι αυταπόδεικτες και πατάνε στην πείρα χιλιάδων εργαζόμενων. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε ακόμα και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ - μέσω του ΙΝΕ ΓΣΕΕ που τις προάλλες διοργάνωσε σχετική ημερίδα - να προσπαθεί να καμουφλάρει την ουσιαστική της συμβολή στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που προωθείται με την «ευελφάλεια». Στην πράξη όμως, άλλες είναι οι προθέσεις της πλειοψηφίας. Γι' αυτό στήριξε και στηρίζει τις πολιτικές που σμπαράλιασαν την πλήρη, μόνιμη και σταθερή εργασία και γενίκευσαν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Γι' αυτό στηρίζει με χέρια και πόδια τη στρατηγική της Λισαβόνας, συστατικό στοιχείο της οποίας είναι η παραπέρα αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Και τέλος, για τον ίδιο λόγο, στη νέα ΕΓΣΣΕ, με τα θεσμικά αιτήματα που προβάλλει, «νομιμοποιεί» τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την απελευθέρωση των απολύσεων, τη μερική απασχόληση.

Η αλήθεια για τα προγράμματα διαχείρισης της φτώχειας

Στις 14 Απρίλη σταμάτησαν, όπως προβλεπόταν, τα προγράμματα κατάρτισης για τους 260 από τους απολυμένους της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας Δράμας («Σόφτεξ»). Στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Τώρα μένουν χωρίς εισόδημα και φυσικά κινδυνεύουν να χάσουν και τη σύνταξη. Η ρύθμιση των προγραμμάτων επανακατάρτισης είχε γίνει επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και παρουσιάστηκε ως λύση στο πρόβλημα της ανεργίας των εκατοντάδων εργαζομένων που πέταξε στο δρόμο η «Σόφτεξ». Οι υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ υποσχέθηκαν παράταση των προγραμμάτων. Οπως και τότε, έτσι και τώρα, οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του δικομματισμού, θεωρούσαν ότι αυτά τα προγράμματα «αποτελούν το αναγκαίο εφόδιο γνώσης για την επανένταξη των απολυμένων στην παραγωγική διαδικασία». Ηρθε όμως η πραγματικότητα να επιβεβαιώσει ότι τα προγράμματα διαχείρισης της φτώχειας, ένα και μόνο στόχο έχουν: Να καταστείλουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων, να προστατεύσουν το σύστημα που γεννά την ανεργία και τη φτώχεια, από την οργή και τον ξεσηκωμό των εργατών. Δυστυχώς, σήμερα, περίπου 7 χρόνια μετά, το παραμύθι συνεχίζεται και οι εκπρόσωποι του δικομματισμού εξακολουθούν να καλλιεργούν αυταπάτες στους εργαζόμενους. Στο χέρι τους είναι αυτή τη φορά να μην πέσουν στην ίδια παγίδα...

Τα ... «καλά» της ιδιωτικοποιημένης ανακύκλωσης

«Στον αέρα» βρίσκεται το ιδιωτικοποιημένο σύστημα ανακύκλωσης υλικών, όπως παραδέχτηκαν πλέον τόσο ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, όσο και οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΚΕ, σε συνάντηση που είχαν προ ημερών.

Οπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, από ένα σύνολο αποβλήτων συσκευασίας 1.050.000 τόνων, οδηγήθηκαν το 2007 στην ανακύκλωση μόνο 504.000 (σ.σ. στην πραγματικότητα είναι πολύ λιγότεροι), δηλαδή ένα 48%. Στο πρόγραμμα των μπλε κάδων συμμετέχουν μόνο 446 δήμοι σε όλη την Ελλάδα (λιγότεροι από τους μισούς) και έχουν αναπτυχθεί 52.000 κάδοι, έναντι 110.000 που πρέπει να αναπτυχθούν. Ακόμη και ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει περίπου 2.000 κάδους, ενώ έπρεπε να διαθέτει 6.000.

Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν έθιξε το γεγονός ότι το ιδιωτικό σύστημα ανακύκλωσης, που θεσμοθετήθηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και διατηρείται επί ΝΔ, εξακολουθεί να εισπράττει τεράστια κονδύλια που πληρώνουν οι καταναλωτές, αγοράζοντας οποιοδήποτε συσκευασμένο προϊόν, ούτε το γιατί δε χορηγούνται αυτά τα χρήματα απευθείας στους δήμους για να σηκώσουν το βάρος της ανακύκλωσης. Επίσης, δε θίχτηκε το θέμα της κατασκευής των αναγκαίων Κέντρων Ανακυκλώσιμων Υλικών, χωρίς την ύπαρξη των οποίων κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα ανακυκλώσιμα προϊόντα αξιοποιούνται και δεν οδηγούνται στις χωματερές...

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υποσχέθηκε στους εκπροσώπους της ΚΕΔΚΕ ότι θα χρηματοδοτήσει το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό το κόστος εξοπλισμού με μπλε κάδους και άλλη υποδομή. Δηλαδή ο λαός, που πληρώνει καθημερινά το χαράτσι των συσκευασιών, θα πληρώσει και τις καθυστερήσεις του ιδιωτικού συστήματος ανακύκλωσης!

Από το... «σταθμό του Μονάχου»

Πριν προλάβει η φράση «Γερμανός μετανάστης» να γίνει ανέκδοτο... έγινε πραγματικότητα. Η είδηση λέει ότι πλέον «η Γερμανία βοηθάει τους ειδικευμένους και τους λιγότερο ειδικευμένους ανεργούς της να συναντηθούν με τους ξένους εργοδότες που ψάχνουν για ανθρώπινο δυναμικό».

Επίσης, «το κράτος προσφέρει οικονομική ενίσχυση για να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης και μετακόμισης των Γερμανών ανέργων που θα αναζητήσουν εργασία στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και ακόμα πιο μακριά, στην Αυστραλία και τον Καναδά. Αρκετές χιλιάδες ανέργων Γερμανών έχουν βοηθηθεί από την Υπηρεσία Διεθνούς Τοποθέτησης (ZAV) του Γραφείου Εργασίας - με έδρα τη Βόννη - το οποίο προσφέρει σε μερικούς "Mobilitaetshilfe" (ενίσχυση κινητικότητας) ή "Mobilitaetspraemie" (μπόνους κινητικότητας)». Να σημειωθεί ότι επισήμως η Γερμανία έχει 3,6 εκατομμύρια ανέργους ενώ «περισσότεροι από 155.000 Γερμανοί μεταναστεύουν κάθε χρόνο». Το μόνο που μένει είναι να ακούσουμε και Γερμανούς... «Καζαντζίδηδες» να τραγουδούν τα βάσανα της ξενιτιάς.

Πέρα από την πλάκα όμως, μετά τους Γάλλους απολυμένους που πεθαίνουν από το κρύο, τώρα ήρθε η σειρά ενός ακόμη «οικονομικού θαύματος» του καπιταλισμού να προκύψει εφιάλτης.

ΒΙΒΛΙΟ
Το όνειρο του Γιάντζου

«Τον πόλεμο; Οχι, Οχι!.. Εχασε μόνο τη μάχη. Μια ακόμα μάχη. Και για το τίποτα! Για δεκαπέντε μόνο χιλιάδες εφεδρείες, όταν είχαν λαοθάλασσες, που τους κοιτούσαν στα μάτια, έτοιμες να κάνουν έφοδο στον ουρανό. Κι αυτοί τους έλεγαν να περιμένουν, δεν είναι ακόμα καιρός! Και πέρασε ο καιρός χωρίς να το καταλάβουν!.. Και χάθηκαν οι λαοθάλασσες και βρέθηκαν στο τέλος οπλισμένες ενάντιά τους!..». Αυτή η συλλογή του Νίκου Κυτόπουλου είναι η δεύτερη στη σειρά από τις «Ιστορίες του βουνού». Δίνει στιγμιότυπα από την ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών του ΔΣΕ, με τις οποίες κλείνει η εννιάχρονη εποποιία της Εθνικής μας Αντίστασης, κατά την οποία ο ελληνικός λαός αναγκάστηκε να τα βάλει με τους ισχυρότερους καταχτητές του καπιταλιστικού κόσμου στον 20ό αιώνα, από το γερμανοϊταλικό άξονα ως την αγγλοαμερικανική κατοχή. Αυτό και μόνο το γεγονός δίνει το μέτρο των ηθικών, ιδεολογικών και ψυχικών αποθεμάτων που διέθετε το ΕΑΜικό κίνημα. Μερικά ψήγματα από τα αποθέματα αυτά δίνουν αυτές οι Ιστορίες. Γι' αυτό κάθε μια από τις 13 αποτελεί και μια όψη μιας άλλης, υψηλής ανθρώπινης ποιότητας. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Εβο Μοράλες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε κρίσιμο «σταυροδρόμι» βρίσκεται αυτό το διάστημα η κυβέρνηση του προέδρου Εβο Μοράλες και κυρίως η ακεραιότητα της χώρας. Ο κίνδυνος της απόσχισης ή ακόμη και του εμφυλίου πολέμου ελλοχεύει εξαιτίας της απόφασης των δημάρχων πέντε περιφερειών της χώρας, του Μπένι, του Πάντο, της Ταρίχα, της Κοτσαμπάμα και της Σάντα Κρους - του οικονομικού κέντρου της χώρας, φυσικά σφηγκοφωλιά της ολιγαρχίας - να προχωρήσουν στη διενέργεια των δημοψηφισμάτων αυτονομίας, αρχής γενομένης στις 4 Μάη.

Πρόκειται για την κορύφωση του σχεδίου ανατροπής με στόχο να τερματιστεί η διαδικασία αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση Μοράλες. Ενα σχέδιο που έχει καταρτιστεί πολύ καιρό πριν οι δήμαρχοι επισκεφτούν τις Ηνωμένες Πολιτείες για να λάβουν και το «επίσημο χρίσμα», αλλά και το «πράσινο φως» να φτάσουν ως τα άκρα, που ενδέχεται να ρίξουν τη Βολιβία στην πιο επικίνδυνη περιπέτεια της σύγχρονης ιστορίας της με τη μετατροπή του Νότου σε... Κόσσοβο. Εξ ου και η αδιαλλαξία τους έναντι της κυβέρνησης, της Καθολικής Εκκλησίας, υψηλότατων αξιωματούχων του ΟΗΕ ή του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

Ομως το μεγαλύτερο όπλο, το λαό, τον έχει στο πλευρό του ο πρόεδρος Μοράλες. Εκατοντάδες λαϊκές οργανώσεις συνέστησαν Αντιφασιστική Συμμαχία για την υπεράσπιση της διαδικασίας των αλλαγών, ενώ δηλώνουν έτοιμοι ακόμη και για ένοπλη σύγκρουση, εάν χρειαστεί.


Χρ. Μ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ