Κυριακή 20 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα ... «καλά» της ιδιωτικοποιημένης ανακύκλωσης

«Στον αέρα» βρίσκεται το ιδιωτικοποιημένο σύστημα ανακύκλωσης υλικών, όπως παραδέχτηκαν πλέον τόσο ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, όσο και οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΚΕ, σε συνάντηση που είχαν προ ημερών.

Οπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, από ένα σύνολο αποβλήτων συσκευασίας 1.050.000 τόνων, οδηγήθηκαν το 2007 στην ανακύκλωση μόνο 504.000 (σ.σ. στην πραγματικότητα είναι πολύ λιγότεροι), δηλαδή ένα 48%. Στο πρόγραμμα των μπλε κάδων συμμετέχουν μόνο 446 δήμοι σε όλη την Ελλάδα (λιγότεροι από τους μισούς) και έχουν αναπτυχθεί 52.000 κάδοι, έναντι 110.000 που πρέπει να αναπτυχθούν. Ακόμη και ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει περίπου 2.000 κάδους, ενώ έπρεπε να διαθέτει 6.000.

Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν έθιξε το γεγονός ότι το ιδιωτικό σύστημα ανακύκλωσης, που θεσμοθετήθηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και διατηρείται επί ΝΔ, εξακολουθεί να εισπράττει τεράστια κονδύλια που πληρώνουν οι καταναλωτές, αγοράζοντας οποιοδήποτε συσκευασμένο προϊόν, ούτε το γιατί δε χορηγούνται αυτά τα χρήματα απευθείας στους δήμους για να σηκώσουν το βάρος της ανακύκλωσης. Επίσης, δε θίχτηκε το θέμα της κατασκευής των αναγκαίων Κέντρων Ανακυκλώσιμων Υλικών, χωρίς την ύπαρξη των οποίων κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα ανακυκλώσιμα προϊόντα αξιοποιούνται και δεν οδηγούνται στις χωματερές...

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υποσχέθηκε στους εκπροσώπους της ΚΕΔΚΕ ότι θα χρηματοδοτήσει το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό το κόστος εξοπλισμού με μπλε κάδους και άλλη υποδομή. Δηλαδή ο λαός, που πληρώνει καθημερινά το χαράτσι των συσκευασιών, θα πληρώσει και τις καθυστερήσεις του ιδιωτικού συστήματος ανακύκλωσης!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ