Κυριακή 2 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πανευρωπαϊκή απάτη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πανευρωπαϊκή καμπάνια και ευρωδιαδήλωση για την αύξηση των μισθών κάνει η ΓΣΕΕ μαζί με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ). Καμώνονται και οι δύο ότι συμπάσχουν με τους εργαζόμενους της ΕΕ για τους χαμηλούς μισθούς, τη φτώχεια και την ακρίβεια. Μιλάνε ποιοι; Αυτοί που δεν έχουν αφήσει τραπέζι «κοινωνικού διαλόγου» που να μην παίρνουν μέρος. Μιλάει η ηγεσία της ΣΕΣ, μια χούφτα από καλά αμειβόμενους γραφειοκράτες που δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να στηρίζουν με χέρια και πόδια την καπιταλιστική ολοκλήρωση, την «ανταγωνιστικότητα» και την κερδοφορία των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων. Αυτή που έχει κάνει τα πάντα για να ευνουχίσει το εργατικό κίνημα και τους ταξικούς αγώνες. Μιλάει το «μακρύ χέρι» της Κομισιόν, που είναι από τους πιο συνεπείς εκφραστές του ευρωμονόδρομου. Οσο για τους δικούς μας εδώ, την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αναρωτιόμαστε: Πώς γίνεται να κόπτονται για τους μισθούς, όταν σε όλες τις Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις των τελευταίων χρόνων έχουν μπει οι δικές τους υπογραφές; Μήπως δεν είναι αυτοί που υπέγραψαν τη... θεαματική αύξηση των 77 λεπτών πριν δύο χρόνια και μάλιστα δήλωναν και ικανοποιημένοι; Τώρα φοράνε αγωνιστική προβιά. Μόνο που κανέναν δεν μπορούν να πείσουν.

Και έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα...

Προγραμματικές θέσεις ο ΣΥΝ δεν έχει ακόμα επεξεργαστεί. Γεύση όμως της κατεύθυνσής τους τα στελέχη του δίνουν διαρκώς. Οταν με το καλό τις καταλήξουν είναι σίγουρο ότι θα εγκριθούν μετ' επαίνων από την αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρός του, Αλ. Τσίπρας, δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου (ΝΕΤ, εκπομπή «Η άλλη όψη») μεταξύ άλλων: «Και σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Αριστερά να μπορεί να διαχειριστεί την εξουσία». Με δεδομένη λοιπόν την προσήλωση στην «αγία οικογένεια» της ΕΕ, συνεπώς και στις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που συνεπάγεται η συμμετοχή σ' αυτή, ο Αλ. Τσίπρας δηλώνει ευθαρσώς «το ζήτημα δεν είναι αν θα υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης από ιδιώτες, αλλά ποιος θα έχει τον έλεγχο των ερευνητικών προγραμμάτων, αν θα είναι δεσπόζουσα η θέση του δημόσιου ρόλου του πανεπιστημίου σήμερα (...). Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι δεν μπορείς σήμερα να επιβάλεις την κατάργηση της αγοράς. Σημασία έχει όμως ποιος θα έχει τη δεσπόζουσα θέση. Και δεν έχει να κάνει μόνο με το πανεπιστήμιο. Εχει να κάνει με την ενέργεια, με τις τηλεπικοινωνίες, έχει να κάνει με την υγεία». Και παρακάτω: «Αρα λοιπόν εδώ πρέπει να μιλήσουμε για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης δημόσιου - ιδιωτικού».

Τι διακηρύττει η ηγεσία του ΣΥΝ; Οτι μπορεί να εξασφαλίσει και τα κέρδη και τη λαϊκή ευημερία. Μόνο που η πραγματική ζωή, στην ταξική κοινωνία, δεν είναι παραμύθι. Και συνεπώς δε γίνεται να τελειώνει με το γνωστό «ζήσαμε εμείς καλά, κι αυτοί καλύτερα». Το αν θα ζει καλά ο λαός ή η πλουτοκρατία είναι ζήτημα που σηκώνει πολύ συζήτηση. Το βέβαιο είναι ότι και οι δύο δε γίνεται να ζουν καλά.

Το κόστος της οικοδομής

Κατά 10% με 15% αυξήθηκε το κόστος οικοδομής μόνο κατά τους τελευταίους 18 μήνες, όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Πέρα από τα οικοδομικά υλικά, που έχουν τραβήξει την ανηφόρα, καθώς αυξάνονται σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό από τον πληθωρισμό, σημαντικές αιτίες είναι:

  • Η αύξηση της τιμής της γης, καθώς το κόστος του οικοπέδου αντιπροσωπεύει πλέον το 45-55% του συνολικού κόστους για έναν κατασκευαστή.
  • Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και γενικότερα η αύξηση της φορολογίας των ακινήτων: Το κράτος υπολογίζεται ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχει εισπράξει από τη φορολογία στα ακίνητα (σ.σ. τα επιβαρύνουν συνολικά κάπου 32 φόροι και τέλη) πάνω από 6,4 δισ. ευρώ!

Και ενώ η εξασφάλιση κατοικίας για το λαό γίνεται ακόμη πιο απρόσιτη, η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη την εμπορευματοποίηση της γης, προς όφελος των κερδοσκόπων, ενώ αρνείται να εφαρμόσει ένα ουσιαστικό πρόγραμμα λαϊκής στέγασης, παρά τα τεράστια έσοδα που εισπράττει από τη φορολογία ακινήτων. Ακόμη και με αυτά, καλύπτει τις «μαύρες τρύπες» από τις φοροαπαλλαγές που προσφέρει αφειδώς στο μεγάλο κεφάλαιο...

Χέρι χέρι...

Ενα δισέλιδο τάχα «χρονολόγιο», με τον τίτλο «Πώς φτάσαμε στο μαύρο για τη Μακεδονία 1993», στην εφημερίδα του Γ. Καρατζαφέρη ήρθε πάλι χτες για να μας πείσει πως εθνικισμός, ρατσισμός και αντικομμουνισμός πάνε πάντα χέρι χέρι. Μόνιμη τακτική τους η παραποίηση της Ιστορίας, και αν η πραγματικότητα δεν μπορεί να έρθει στα μέτρα τους, τόσο χειρότερο για την πραγματικότητα...

Σεναριογράφος - «δημοσιογράφος»

«Εξ ιδίων τα αλλότρια», ή πιο απλά, ανάλογα με το τι έχεις μέσα σου βλέπεις και τους άλλους. Ο λόγος και αυτή τη φορά για την καθιερωμένη πλέον σεναριογράφο - «δημοσιογράφο» των «Νέων» Β. Κεχαγιά που βάλθηκε να γράφει για άλλη μια φορά σενάρια για «Ρελάνς ΚΚΕ με νέα πρόσωπα», «λίφτινγκ» και «ομάδες»... Θα τη λυπόμασταν, αν ήταν μόνο έλλειψη εμπειρίας, γνώσης και δεξιότητας. Ελα όμως, που η περίπτωση ξεφωνίζει πως είναι στημένη στην επιχείρηση επίθεσης ενάντια στο ΚΚΕ. Εντάξει, φαίνεται πως έχει αναλάβει διατεταγμένη υπηρεσία, αλλά δεν της είπε κανείς πως ειδικά από το ίδιο συγκρότημα και άλλοι σεναριογράφοι - «δημοσιογράφοι», ίσως πιο ικανοί και με μεγαλύτερη φαντασία, δοκίμασαν τα ίδια με το ΚΚΕ και η πραγματικότητα τους γελοιοποίησε;

ΒΙΒΛΙΟ
«Νέα Γενιά»

Οργανο του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ

Αυτός ο τόμος αποτελεί συνέχεια της έκδοσης που ξεκίνησε με τον Α' τόμο και περιλαμβάνει τα φύλλα του περιοδικού «Νέα Γενιά» που κυκλοφόρησαν την περίοδο 20 Σεπτέμβρη 1945 (αριθμός φύλλου 57) έως 25 Μάρτη 1946 (αριθμός φύλλου 68). Πρόκειται για φύλλα που έχουν γραφτεί σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που ακολουθεί μετά την απαράδεκτη υποχώρηση της Συμφωνίας της Βάρκιζας (12 Φλεβάρη 1945). Σε μια περίοδο όπου σε ένα χρόνο ο αιματηρός απολογισμός ήταν: νεκροί 1.289, τραυματίες 6.671, βασανισθέντες 31.632, συλληφθέντες 84.931, βιασμένες γυναίκες 165, ληστείες 6.567, επιδρομές σε τυπογραφεία 572, καταδιωκόμενοι δημοκρατικοί πολίτες πάνω από 100.000.

Σε τέτοιες συνθήκες κυκλοφορεί η «Νέα Γενιά» και στις σελίδες της αποτυπώνεται παντού το «Πολεμάμε και Τραγουδάμε», το μαχητικό πνεύμα, η αισιοδοξία, η ενασχόληση με όλα τα προβλήματα και την οργανωμένη πάλη των νέων εργαζόμενων, μαθητών φοιτητών, της αγροτικής νεολαίας. Η σάτιρα, η ποίηση, το ευθυμογράφημα συνεχίζουν να αποτελούν όπλα στον αγώνα της ΕΠΟΝ και είναι αποτυπωμένα και στα φύλλα του περιοδικού. Η επανέκδοση «Νέα Γενιά» είναι αφιερωμένη στην ιστορική επέτειο των 90 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ. Και αυτός ο τόμος αποτελεί πολύτιμη πηγή ιστορίας ντοκουμέντων και καταγραφών. Ο τόμος κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Γιασάρ Μπουγιούκανιτ

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο επικεφαλής του τουρκικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, διαμήνυε σε όλους τους τόνους μέχρι και την Πέμπτη, όταν συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ «στερούνται χρονοδιαγράμματος και η διάρκειά τους θα καθοριστεί από την εξέλιξη της πάταξης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ)». Την Παρασκευή ανακοινώθηκε η απόσυρση της Τουρκίας από το Βόρειο Ιράκ...

Οι ΗΠΑ, που έδωσαν το «πράσινο φως» και υποστήριξαν την τουρκική επέμβαση στο Βόρειο Ιράκ, διαπίστωσαν πως η χερσαία επίθεση δημιούργησε προϋποθέσεις διατάραξης της παρούσας κατάστασης στην περιοχή, σε σχέση με τους Κούρδους και τη δoσίλογη ιρακινή κυβέρνηση. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ υπενθύμισε στην Τουρκία τα κοινά συμφέροντά τους, και ως φαίνεται πάρθηκε υπόψη. Ετσι, ενώ ο Γ. Μπουγιούκανιτ εμφανίστηκε αδιάλλακτος, να απαντά με «σθένος» στον Ρ. Γκέιτς, λέγοντας ότι «η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια μέρα ή σε έναν χρόνο», καθώς ο «σύντομος χρόνος είναι σχετική έννοια», την Παρασκευή περιορίστηκε στην έκδοση μιας λιτής ανακοίνωσης του ΓΕΣ, όπου αναφέρεται η αποχώρηση και σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση αν χρειαστεί... θα επανέλθουν.


Α.Φ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ