Κυριακή 11 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περί ... κλειστών πανεπιστημίων

Γρηγοριάδης Κώστας

Το πανεπιστήμιο είναι χώρος διακίνησης ιδεών. Κλειστό πανεπιστήμιο σημαίνει ότι σταματά η διακίνηση των ιδεών...

Αυτό ...κατάλαβε ο πανεπιστημιακός Λ. Παπαγιαννάκης (προσκείμενος στον ΣΥΝ και εκ της ομάδας των καθηγητών που ζητούν να ...ανοίξουν τα πανεπιστήμια) από τα όσα συμβαίνουν την τελευταία περίοδο στην ανώτατη εκπαίδευση. Προφανώς, ούτε για την επίθεση της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ κατά του δημοσίου πανεπιστημίου άκουσε τίποτα, ούτε για επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν ήδη εισβάλει και επιδιώκουν την πλήρη άλωση της πανεπιστημιακής γνώσης και έρευνας, ώστε να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Το φοιτητικό κίνημα και οι αγωνιζόμενοι πανεπιστημιακοί, κάνουν ό,τι θα έκανε και ο καθένας που απειλείται, που δέχεται επίθεση από εχθρικές δυνάμεις. Αμύνονται, συσπειρώνονται, αγωνίζονται, αναζητούν συμμαχίες και όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, αντεπιτίθενται. Μόνο όσοι έχουν συμμαχήσει με την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ - όπως το εν λόγω στέλεχος του ΣΥΝ - στην προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στα πανεπιστήμια, επιχειρούν να δικαιολογήσουν την προσχώρησή τους στο στρατόπεδο των εισβολέων - των επιχειρηματιών και του πολιτικού κατεστημένου - με την επίκληση επιχειρημάτων περί ...κλειστών πανεπιστημίων και ...διακίνησης ιδεών. Ούτε τα πανεπιστήμια είναι κλειστά, ούτε έχει σταματήσει η διακίνηση των ιδεών. Γιατί, ένα αγωνιζόμενο πανεπιστήμιο είναι φύσει ελεύθερο - ενάντια στις δυνάμεις που το επιβουλεύονται - ανοιχτό - στην κοινωνία - και, βέβαια, φορέας διακίνησης ιδεών. Κάτι που δεν μπορεί να είναι ένα πανεπιστήμιο «σκλαβωμένο» στους εμπόρους της γνώσης.

Ωδίνες τοκετών και... κερδών!

Μπορεί η χώρα μας να διανύει περίοδο υπογονιμότητας, όμως οι επιχειρηματίες της Υγείας έχουν ανασκουμπώσει τα μανίκια και ετοιμάζονται για νέες επενδύσεις.

Ηδη το θεραπευτήριο «Υγεία» υπέγραψε συμφωνία με τον «Ερυθρό Σταυρό» να χτίσει στο χώρο του «Ασκληπιείου» της Βούλας ένα μεγάλο μαιευτήριο. Η συμφωνία αυτή θα οριστικοποιηθεί στο τέλος του Φλεβάρη, καθώς το «Υγεία» εξετάζει τους τίτλους του οικοπέδου.

Προχτές η «ΙΑΣΩ ΑΕ» ανακοίνωσε ότι στο επιχειρησιακό πλάνο του ομώνυμου ομίλου περιλαμβάνεται και η ανέγερση Κλινικής στα Νότια Προάστια. Για το σκοπό αυτό η Γενική Συνέλευση της «ΙΑΣΩ» Νοτίων Προαστίων αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 10.000.000 ευρώ και τη διάθεση των σχετικών μετοχών με τιμή 5 ευρώ η κάθε μία, τόσο στη μητρική εταιρεία «ΙΑΣΩ ΑΕ» όσο και με ιδιωτική τοποθέτηση σε περιορισμένο αριθμό ιατρών.

Εκτός απ' τη χαρά των γονιών, οι ωδίνες των τοκετών φέρνουν και τη χαρά των κερδών. Γι' αυτό και υπάρχουν οι διαγκωνισμοί να προλάβουν τις πιο επίκαιρες θέσεις.

Εύλογες απορίες

Εικόνες απίστευτης βίας από μαθητές σε κάποιο σχολείο, παρουσίασε και, μάλιστα, δυο μέρες συνέχεια, στα αντίστοιχα βραδινά του δελτία ειδήσεων ο τηλεοπτικός σταθμός «ΑΛΦΑ». Και δε λέμε, μπορεί τα όσα παρουσιάστηκαν να είναι πραγματικά. Προκαλούνται, όμως, εύλογες απορίες, για τους βαθύτερους στόχους και τις επιδιώξεις των προαναφερόμενων ρεπορτάζ. Κι αυτό, για μια σειρά λόγους. Σημειώνουμε ορισμένους: Πρώτον, επειδή προβάλλονται σε μια χρονική στιγμή, που είναι οξυμένα τα γνωστά σε όλους προβλήματα της Παιδείας και ξεδιπλώνεται ένα αξιοσημείωτο κίνημα νεολαίας, εκπαιδευτικών και εργαζομένων. Δεύτερον, γιατί οι εικόνες αυτές κάθε άλλο παρά εκπροσωπούν και χαρακτηρίζουν το σύνολο της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας. Τρίτον, γιατί έχει γίνει ολοφάνερη -με την ανάλογη «βοήθεια» των Τράγκα και Κακαουνάκη - η αυταρχική έως και στρατιωτική λογική αντιμετώπισης του θέματος. Τέταρτον, γιατί δε γίνεται η παραμικρή προσπάθεια διερεύνησης και ανάδειξης των κοινωνικών και άλλων αιτιών του φαινομένου, όποια έκταση κι αν έχει αυτό. Πέμπτον, γιατί, όχι μόνον δε γίνεται καμιά τέτοια προσπάθεια, αλλά και δεν αφήνουν - ορισμένες φορές, μάλιστα, με σκαιό τρόπο - ακόμη και τους προσκαλεσμένους τους στο δελτίο ειδήσεων εκπαιδευτικούς ή άλλους ειδικούς να το κάνουν. Και μη μας πουν τα γνωστά, περί τηλεοπτικού χρόνου κλπ. Αν θέλουν να εξοικονομήσουν χρόνο, ας το κάνουν από τα μπόλικα «τηλεοπτικά σκουπίδια», που «τρώνε» και τον περισσότερο...

Αδυναμία...

«Η άρνησή του για κοινή δράση σε κρίσιμα θέματα με τον ΣΥΝ και την Αριστερά, το οδηγεί σε ανούσια και αναιμική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και υπογραμμίζει την αδυναμία του να προβάλλει εναλλακτικές στον νεοφιλελευθερισμό και στη συντήρηση πολιτικές». Αυτή είναι η εκτίμηση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ για το ΠΑΣΟΚ, όπως διατυπώνεται στην εισήγησή της προς την ΚΠΕ του κόμματος που συνεδριάζει αυτό το Σαββατοκύριακο για να αποφασίσει την εκλογική τακτική του ΣΥΝ. Αν κάτι βέβαια χαρακτήριζε το ΠΑΣΟΚ, τόσο ως κυβέρνηση όσο και ως αξιωματική αντιπολίτευση, αυτό δεν ήταν και δεν είναι η αδυναμία του, αλλά η δυναμική με την οποία προώθησε σωρεία αντιλαϊκών μέτρων, ενώ σήμερα προβάλλει και υπερασπίζεται την πολιτική των αντιδραστικών καπιταλιστικών διαρθρωτικών αλλαγών. Ετσι, διεκδίκησε και κατέκτησε τον τίτλο του άξιου εκφραστή σε πολιτικό επίπεδο του μεγάλου κεφαλαίου.

Και ως εκ τούτου είναι ομολογουμένως αποκαλυπτική η διάθεση και η πρόθεση του Συνασπισμού να θέλει κοινή δράση μαζί του και μάλιστα σε κρίσιμα, όπως λέει, θέματα. Δικαίωμά τους φυσικά! Αλλά όχι και να εγκαλούν το ΚΚΕ, στην αμέσως επόμενη παράγραφο, για ««άρνηση της κοινής δράσης και της συνεργασίας της Αριστεράς»!

ΒΙΒΛΙΟ
Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βαγδάτη

«... Η μία μετά την άλλη οι πληροφορίες για όπλα μαζικής καταστροφής, ο κατεξοχήν λόγος αποδοχής του πολέμου στο Ιράκ από τις σύμμαχες χώρες και ιδιαίτερα από ένα μέρος της κοινής γνώμης, έχουν καταρριφθεί. Οι ιθύνοντες ήταν γνώστες της ανακρίβειας των πληροφοριών πριν καν την κήρυξη του πολέμου». Σ' αυτό το μυθιστόρημα της Κυριακής Γεροζήση, μια νεαρή δημοσιογράφος, η Ελλη, με τον φίλο της Οδυσσέα πραγματοποιούν ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη, εκείνη για επαγγελματικούς λόγους, ο άλλος για ερευνητικούς. Τραγική στιγμή ο θάνατος του Οδυσσέα στους «δίδυμους πύργους» την 11η του Σεπτέμβρη 2001. Η πλοκή της ιστορίας ξετυλίγεται σε κοινωνικές συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, δημοσιογραφική έρευνα. Οι πρωταγωνιστές, άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης, ζουν και πεθαίνουν σαν ήρωες, σαν θύματα, σαν απλοί καθημερινοί άνθρωποι. Η περιπλάνηση στο χώρο και το χρόνο αναζωπυρώνει πόθους, όνειρα και προσδοκίες, θέτει ερωτηματικά απαιτεί απαντήσεις. Το βιβλίο αυτό είναι μια αντιπολεμική κραυγή, μια κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια σε κάθε είδους διάκριση, ενάντια στο σκοταδισμό και την καταπίεση. Ενα βιβλίο επίκαιρο, που αποκαλύπτει το σχεδιασμό της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας ενάντια στους λαούς. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή».

Γκίριτζα Πράσαντ Κοϊράλα

Μετά από τρεις βδομάδες διαδηλώσεων και ταραχών στο νότο του Νεπάλ με 27 νεκρούς, εξαιτίας της εξέγερσης της μειονότητας των Μαντέσι, που ζητούσε αυξημένη αντιπροσώπευση στο Κοινοβούλιο και διευρυμένη αυτονομία, η κατάσταση φαίνεται εξομαλύνθηκε. Ο πρωθυπουργός της χώρας Γκίριτζα Πράσαντ Κοϊράλα και η κυβέρνηση των 7+1 κομμάτων (των επτά μεγαλύτερων στο προηγούμενο Κοινοβούλιο, συν το ΚΚ Νεπάλ-Μαοϊκό) εξήγγειλαν διάλογο, υποσχέθηκαν άμβλυνση των διακρίσεων σε βάρος της μειονότητας, εξασφάλιση εδρών στην επόμενη Βουλή για τη μειονότητα, καθώς και την πρόβλεψη για ομοσπονδιακή κρατική δομή στο υπό κατάρτιση νέο Σύνταγμα.

Ο πρόεδρος του MJF, του μειονοτικού κινήματος, Ουπέντρα Γιαντάβ, εξέφρασε ικανοποίηση για τις δεσμεύσεις του Κοϊράλα, καλωσόρισε την έκκλησή του για διάλογο και ανέστειλε τις κινητοποιήσεις. Ο Γιαντάβ κατηγορούσε τις «κυρίαρχες ελίτ» του Νεπάλ - αναφερόμενος κυρίως στην, πιστή έως και σήμερα στο παλάτι, κυρίαρχη τάξη των μεγαλογαιοκτημόνων και των επιχειρηματιών - που είχαν «στραγγαλίσει» κάθε πιθανότητα ανάπτυξης στις μειονοτικές περιοχές. Οι Μαντέσι (33-45% του πληθυσμού 27 εκατ. στο Νεπάλ) είχαν πολύ μικρή αντιπροσώπευση στον κρατικό μηχανισμό και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η κρίση ανέκυψε στη μέση της «πολιτικής διαδικασίας» για τη συγκρότηση της επόμενης Βουλής διαμέσου εκλογών, τη διοργάνωση δημοψηφίσματος για το πολιτειακό (που πολλά κόμματα της κυβέρνησης εκτιμούν ότι θα βάλει ταφόπλακα στη μοναρχία, αν και το Κογκρέσο του Κοϊράλα δεν το εύχεται ακριβώς), και της ειρήνευσης μετά από 10 και πλέον χρόνια εμφυλίου στο Νεπάλ. Ωστόσο, το θέμα δεν έχει ακόμη επιλυθεί...


Μπ.Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ