Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η συμπαιγνία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ωστε έτσι, λοιπόν, δεν υπήρξε καμιά συνδιαλλαγή μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σχετικά με το χρόνο συζήτησης του άρθρου 16. Αυτό υποστηρίζουν οι εκπρόσωποί τους. Εμείς σας αναφέρουμε τα γεγονότα κι εσείς βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.

Τον Οκτώβρη και ενώ συνεχίζονταν οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των φοιτητών, το ΠΑΣΟΚ πρότεινε την αναβολή της συζήτησης του άρθρου 16 και η κυβέρνηση έσπευσε να την αποδεχτεί. Ετσι, το άρθρο 16 πήγε στο τέλος της σχετικής λίστας και η συζήτησή του προσδιορίστηκε για το δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη, αφού η αρμόδια επιτροπή της Βουλής πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της μέχρι τις 31 του πρώτου μήνα του 2007.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής της 29ης Νοέμβρη, όμως, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επανέφεραν το ζήτημα και ζήτησαν η συζήτηση των άρθρων να γίνει με την ακριβή αριθμητική σειρά τους. Πρόταση, που έφερνε τη συζήτηση του άρθρου 16 πριν ή αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Σ' εκείνη τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Επιτροπής (βουλευτής της ΝΔ, Ιωάννης Τραγάκης) ήταν αρνητικός στην παρέμβαση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Μερικές μέρες μετά, όμως και αφού έγιναν οι απαραίτητες παρασκηνιακές συζητήσεις και συνεννοήθηκε με την κυβέρνηση, άλλαξε γνώμη και στη συνεδρίαση της 6ης του Δεκέμβρη υποστήριξε την πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Δεν υποστήριζαν, όμως, την πρότασή τους πλέον οι τελευταίοι, γιατί είχε ήδη αποκαλυφθεί και δημοσιοποιηθεί η συνδιαλλαγή...

Το καλύτερο...

«Ηρθε η ώρα να ξεφύγουμε απ' την πεποίθηση ότι μόνον οι κυβερνήσεις γνωρίζουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ξοδέψουν τα χρήματα των πολιτών», σημείωσε τις προάλλες ο Δ. Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και κάνοντας, υποτίθεται, επίδειξη αντικρατισμού. Αν δεν καταλάβατε, πάντως, σας πληροφορούμε, ότι δεν έχει καμιά άξια λόγου διαφωνία ο ΣΕΒ για τον τρόπο που ξοδεύει τα χρήματα των πολιτών η κυβέρνηση της ΝΔ. Αλλωστε, στους μεγαλοεπιχειρηματίες πηγαίνει η μερίδα του λέοντος, με τον έναν ή άλλον τρόπο. Απλώς, πιστεύει, ότι αν τα ξοδεύει ο ίδιος - π.χ. ως συνδιαχειριστής - τότε θα πιάνουν ακόμη περισσότερο τόπο. Οπως λέμε, απ' το καλό υπάρχει πάντα το ακόμη καλύτερο. Και πάντα, βέβαια, προς όφελος των συμφερόντων της ολιγαρχίας...

Νοσταλγούν την ΕΣΣΔ

Στο ερώτημα αν μετάνιωσαν για την υπογραφή διάλυσης της Σοβιετικής Ενωσης και τη δημιουργία της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) κλήθηκαν να απαντήσουν πρόσφατα Ρώσοι, Ουκρανοί και Λευκορώσοι, στο πλαίσιο δημοσκόπησης που πραγματοποίησε στις τρεις αυτές χώρες η Ευρασιατική Υπηρεσία Διεθνούς Ερευνας και Καταγραφής. Και ιδού οι απαντήσεις τους: Οι Ρώσοι εμφανίζονται μετανιωμένοι για τη διάλυση της ΕΣΣΔ σε ποσοστό 68%. Την ίδια άποψη έχει και το 59% των Ουκρανών, ενώ οι Λευκορώσοι συμφωνούν σε ποσοστό 52%. Πέραν αυτής της δημοσκόπησης, το ίδιο υψηλά είναι τα ποσοστά αντίστοιχων ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες χώρες της ΚΑΚ, όπως για παράδειγμα το Αζερμπαϊτζάν, το Κιργιστάν ή το Καζακστάν.

Δεκαέξι περίπου ολόκληρα χρόνια μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων και, παρά τους ορυμαγδούς της σχετικής προπαγάνδας και τις πολύμορφες επιχειρήσεις πλύσης εγκεφάλων, οι λαοί της πρώην ΕΣΣΔ νοσταλγούν και αναπολούν τη ζωή τους στις ημέρες της Σοβιετικής Ενωσης. Αραγε, δεν αποτελεί το γεγονός αυτό άλλη μια αδιαμφισβήτητη απόδειξη σχετικά με τη σύγκριση των δύο συστημάτων;

Διεργασίες...

Διεργασίες για τη συγκρότηση νέου πολιτικού κόμματος βρίσκονται σε εξέλιξη - στις οποίες συνεργεί και ο ίδιος - αποκάλυψε, στη Λάρισα, ο «ανεξάρτητος» - εκλεγμένος ως συνεργαζόμενος με τη ΝΔ - βουλευτής, Στ. Παπαθεμελής. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, που μίλησε σε εκδήλωση ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου της πόλης, με θέμα «πώς να υπερασπιστούμε την ελληνικότητα της Μακεδονίας»(!), υποστήριξε ότι υπάρχει αναγκαιότητα για νέο πολιτικό κόμμα, επισημαίνοντας, με έμφαση, ότι το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα κι εκτιμώντας ότι οι εκλογές θα γίνουν μέσα στο 2007.

Βεβαίως, και μόνο η συνέργεια του Στ. Παπαθεμελή στη συγκρότησή του δείχνει και τον πολιτικό προσανατολισμό που θα έχει το υπό δημιουργία νέο κόμμα. Ομως, αυτό που λείπει σήμερα από τη χώρα μας δεν είναι ένα ακόμα κόμμα, το οποίο θα στηρίζει την κυρίαρχη πολιτική και θα υπηρετεί τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης. Αυτό που χρειάζεται είναι η ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που διαχειρίζονται, εναλλάξ, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η εφαρμογή μιας άλλης, που θα στηρίζει τα λαϊκά συμφέροντα, στρεφόμενη κατά των συμφερόντων της ολιγαρχίας. Κι αυτό μπορεί να γίνει με την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος του δικομματισμού και υπέρ του ΚΚΕ και των άλλων ριζοσπαστικών δυνάμεων και με τη συγκρότηση της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας, η οποία θα αναδείξει τη Λαϊκή Εξουσία.

Εντείνεται η φτώχεια στις ΗΠΑ

Τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανήσει οι ΗΠΑ τα τελευταία 5-6 χρόνια στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και τις κάθε λογής ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους σε όλο τον κόσμο. Τρισεκατομμύρια, τα οποία ενίσχυσαν την κερδοφορία των μεγάλων πολυεθνικών του πετρελαίου, των πολεμικών βιομηχανιών, κλπ. Την ίδια στιγμή, ο αμερικανικός λαός, κάτοικος της μεγαλύτερης ιμπεριαλιστικής δύναμης του πλανήτη, εξωθείται ολοένα και περισσότερο στο περιθώριο και την απόλυτη ένδεια. Από το 2000, όταν ανέλαβε ο Μπους την προεδρία των ΗΠΑ, ο αριθμός των ανασφάλιστων αυξήθηκε κατά 6,8 εκατομμύρια, φτάνοντας στα 46,6 εκατομμύρια. Στη Νέα Υόρκη το ένα πέμπτο του πληθυσμού της πόλης, σύμφωνα με μελέτη του ερευνητικού κέντρου Urban Institute, είναι ανασφάλιστοι. Κι από κοντά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, το 12% περίπου του συνολικού πληθυσμού ή περισσότεροι από 35 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν καθημερινά το φάσμα της πείνας. Απ' αυτούς, τα 22,7 εκατομμύρια είναι ενήλικες και τα 12,4 εκατομμύρια είναι παιδιά. Εξάλλου, όπως ανέφερε και η τελευταία έκθεση του Ερευνητικού Κέντρου Innocenti της UNICEF, οι ΗΠΑ φιγουράρουν στη δεύτερη θέση στη λίστα των ανεπτυγμένων χωρών όπου τα παιδιά πεινάνε, με ποσοστό πεινασμένων παιδιών 21,9%.

ΒΙΒΛΙΟ
Σε καιρούς δύσκολους

«Λυκαυγές. Η μέρα αχνόφεγγε, δροσερή, ευχάριστη. Το λεωφορείο έτρεχε για Αθήνα. Η Ελένη έσφιγγε το χέρι του Ορφέα. Αναπολούσε το μικρό παράδεισο. Η τσάντα με τα πράγματα για το μπάνιο στη θάλασσα ήταν στριμωγμένη πλάι από τα πόδια της». Το τελευταίο μυθιστόρημα του Χρήστου Ρουπακιώτη. Ενα σύγχρονο περιβάλλον με συγχωνεύσεις και κλείσιμο επιχειρήσεων ή μεταφορά τους σε τρίτες χώρες με μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Στόχος του κεφαλαίου η αύξηση των υπερκερδών με τη μείωση της αμοιβής της εργατικής δύναμης. Η μερική απασχόληση, η ενοικιαζόμενη προσωρινή εργασία και το φασόν παίρνουν διαστάσεις. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν. Ξυπνάει η κοιμισμένη δύναμή τους. Οι ήρωες του μυθιστορήματος ζουν στους δύσκολους καιρούς. Η Αννα δουλεύει φασόν από τα χαράματα ως το βράδυ και ονειρεύεται δουλιά με οχτάωρο. Για να βγάλει τα κορίτσια της από το ανήλιαγο υπόγειό της. Η Ναυσικά, κόρη της, αναζητάει ένα γαμπρό, να τη βγάλει αυτός από το υπόγειο. Ο Νικήτας, ναυτικός, δεν ψάχνει πια για την ήσυχη κοπέλα που ονειρευόταν όταν κοίταζε το πέλαγος. Οι δυο κεντρικοί ήρωες, η Ελένη και ο Ορφέας, τρέχουν να βρουν δουλιά και γνωρίζουν ταπεινώσεις από τα αφεντικά της περίφημης ελεύθερης αγοράς. Η εργατική συνείδησή τους, όμως, δε διαβρώνεται, ατσαλώνεται... Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

ΠΡΟΣΩΠΟ
Ούγο Ραφαέλ Τσάβες Φρίας

Αναμφισβήτητα, το πρόσωπο της βδομάδας που πέρασε είναι ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος της Μπολιβαριανής Βενεζουέλας, Ούγο Ραφαέλ Τσάβες Φρίας. Το 63% που πήρε στις προεδρικές εκλογές της 3ης Δεκέμβρη με την παλλαϊκή στήριξη από τους για χρόνια περιφρονημένους της 5ης πετρελαιοπαραγωγού χώρας στον κόσμο, έδωσε χαρά σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η Βενεζουέλα της μπολιβαριανής διαδικασίας που ξεκίνησε το 1998, με την πρώτη εκλογή του Τσάβες, ως επικεφαλής ενός μετώπου δυνάμεων που σήκωναν το ανάστημα στον ιμπεριαλισμό, σε διάρκεια 8 χρόνων και σε 9 πολιτικές αναμετρήσεις (εκλογές, δημοψηφίσματα, ανατροπή από το λαό του αμερικανοκίνητου πραξικοπήματος τον Απρίλη του 2002) δυναμώνει συνεχώς. Σταθεροποιείται και αξιοποιώντας τη λαϊκή ενότητα, συμμετοχή και πρωτοβουλία αποχτάει και νέα ποιότητα. Μπαίνει από τα πράγματα το αίτημα της παραπέρα εμβάθυνσης και της ριζοσπαστικοποίησης των μέτρων. Τα λαϊκά κοινωνικά προγράμματα στην Υγεία, στην Παιδεία, η ενίσχυση του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων, με την αξιοποίηση των φυσικών πόρων σε όφελος των πολλών, είναι αυτά που εκτιμάνε τα λαϊκά στρώματα. Ομως, η οριστική σύγκρουση με την αντίδραση που εξακολουθεί να έχει σημαντική δύναμη σε κλάδους της οικονομίας και στα ΜΜΕ είναι ακόμα μπροστά. Γι' αυτό όχι τυχαία και από τον Πρόεδρο Τσάβες και από άλλες δυνάμεις, ανάμεσά τους και τους κομμουνιστές, που συγκροτούν το Μπολιβαριανό Μπλοκ, μπαίνει επί τάπητος το ζήτημα του να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία. Να ανοίξει η σοσιαλιστική προοπτική. Αυτό είναι και το κρίσιμο «στοίχημα». Και όχι μόνο για τη Βενεζουέλα.


Δ.Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ