Κυριακή 26 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το δημοψήφισμα

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ώστε να πάρει άμεσα θέση ο ελληνικός λαός, για τις όποιες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, ζήτησε προχτές ο Γ. Παπανδρέου στη Βουλή. Και δε λέμε, βέβαια, η πρότασή του - πέρα από τη δημιουργία εντυπώσεων δικομματικής αντιπαράθεσης και την εξυπηρέτηση εσωΠΑΣΟΚικών σκοπιμοτήτων - βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τις «λαϊκοσυμμετοχικές» του αντιλήψεις. Με άλλα λόγια, με τα γνωστά κόλπα ψευτοσυμμετοχής των εργαζομένων και του λαού. Ισα ίσα, για να ρίχνεται στάχτη στα μάτια των τελευταίων.

Μια κι έφερε, όμως, την πρόταση αυτή, τι θα 'λεγε για ένα δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει το παρακάτω, ένα και μοναδικό ερώτημα: Είστε υπέρ ή κατά της αποκλειστικά δημόσιας και εντελώς δωρεάν Παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της;

Αφού, λοιπόν, θέλει σώνει και καλά δημοψήφισμα, ας υποστηρίξει τη διενέργειά του με το συγκεκριμένο αυτό ερώτημα. Εκτός των άλλων, αν κληθεί να πει γνώμη ο λαός, ας πάρει θέση για την καρδιά του προβλήματος και της προωθούμενης πολιτικής, τόσο απ' την κυβέρνηση όσο και απ' το ΠΑΣΟΚ.

ΥΓ: Αν θέλει οπωσδήποτε και δεύτερο ερώτημα, δε θα του χαλάσουμε το χατίρι. Του προτείνουμε το εξής: Το λαό ή τους «έχοντες και κατέχοντες» πρέπει να εξυπηρετεί η Παιδεία (περιεχόμενο μόρφωσης, οργάνωση, λειτουργία, επιστημονική έρευνα, κλπ.);

Η «νομιμοποίηση» των κουκουλοφόρων

Οσο περνάνε οι μέρες, φαίνεται πιο καθαρά ότι οι πειθαρχικές κυρώσεις - χάδια κατά των αστυνομικών για τον ξυλοδαρμό του 24χρονου Κύπριου σπουδαστή επιβλήθηκαν απλά και μόνο για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου. Η κυβέρνηση δεν έβγαλε - ούτε θα μπορούσε να βγάλει - ουσιαστικότερα συμπεράσματα για την προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων αστυνομικών.

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι οι «γνωστοί άγνωστοι» κουκουλοφόροι θα εμφανιστούν ξανά στις επόμενες μεγάλες διαδηλώσεις, ακριβώς γιατί είναι «ενσωματωμένοι» στα επιχειρησιακά σχέδια της Ασφάλειας για την αντιμετώπιση των λαϊκών αγώνων. Αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση να αποδείξει ότι ο άγριος ξυλοδαρμός του νεαρού στη Θεσσαλονίκη ήταν «ένα μεμονωμένο και τυχαίο περιστατικό», έπρεπε να αποδοκιμάσει τη δράση των κουκουλοφόρων και να δηλώσει ότι αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με την Αστυνομία και τους μηχανισμούς καταστολής. Δεν το έκανε, βέβαια, και αυτό επιβεβαιώνει περίτρανα ότι συγκαλύπτει και νομιμοποιεί πλήρως τη δράση τους.

Φορολογικά ... ανέκδοτα

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Από το 2007 και μετά, όλοι οι Ελληνες πολίτες θα πληρώνουν λιγότερους φόρους εισοδήματος», διαβεβαίωσαν δημοσίως τις προάλλες ο υπουργός και υφυπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης και Αν. Μπέζας, αντίστοιχα, παρουσιάζοντας το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Κι όπως παρατηρείτε, αναφέρθηκαν στους άμεσους φόρους και όχι στους έμμεσους. Τι να πουν για τους δεύτερους, αφού οι πάντες γνωρίζουν ότι αυξάνουν συνεχώς και, μάλιστα, με γρήγορους ρυθμούς...

Πέρα απ' αυτό, όμως, στον «αέρα» βρίσκεται και η προαναφερόμενη υπουργική διαβεβαίωση. Κοινώς, οι αρμόδιοι της κυβέρνησης λένε ψέματα. Προφανώς, δε γίνεται να πληρώνουν από το 2007 λιγότερους φόρους εισοδήματος όλοι οι Ελληνες πολίτες και, ταυτόχρονα, στον κρατικό προϋπολογισμό του 2007 (καταρτίστηκε με την καθοδήγηση των δύο κυβερνητικών στελεχών και ήδη συζητείται στη Βουλή) να υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση των κρατικών εσόδων από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 6,8% ή περίπου 240 εκατ. ευρώ.

Σε ποιους νομίζουν ότι απευθύνονται; Μοιράζοντας ψεύτικες υποσχέσεις, θα κάνουν λιγότερο άδικο το αντιλαϊκό φορολογικό σύστημα; Δηλαδή, δε φτάνει που μας κατακλέβουν - με τους φόρους και μια σειρά άλλα μέτρα - μας «δουλεύουν» κι από πάνω.

Ο «δημοκράτης» υποδιευθυντής...

Να ενημερώσει τους μαθητές για τις ενέργειες τις οποίες αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μουσικών Σχολείων, προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί η τρίμηνη καθυστέρηση πρόληψης καθηγητών μουσικών οργάνων, θέλησε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Γυμνασίου - Λυκείου Λάρισας, στη διάρκεια συγκέντρωσής τους στο αμφιθέατρο του σχολείου, για την εκλογή του 15μελούς. Πλην όμως, δεν τα κατάφερε, σκοντάφτοντας στην απαγόρευση που της επέβαλλε ο υποδιευθυντής Γ. Τεντολούρης. Παρά τη διαβεβαίωση της προέδρου ότι θα πρόκειται για μια ολιγόλεπτη ενημέρωση και την εξήγησή της ότι πήγε εκεί μετά από επιθυμία εκπροσώπων των μαθητών, ο υποδιευθυντής ήταν ανένδοτος, υποστηρίζοντας ότι «οι μαθητές έχουν εκλογές και δεν μπορεί ο καθένας να μπαίνει στο σχολείο»!

Ετσι αντιλαμβάνεται τη λειτουργία του «ανοιχτού και δημοκρατικού σχολείου», ο εν λόγω «εκπαιδευτικός» και ο Σύλλογος Γονέων, σε ανακοίνωση - καταγγελία του, αναρωτιέται: Υπάρχουν «υπεύθυνοι» που νιώθουν... περήφανοι για τη συρρίκνωση και την υπολειτουργία του μουσικού σχολείου Λάρισας;

«Προσφορές» λόγω ... υπερκερδών!

Στις ...προσφορές το έριξε και φέτος - όπως και πέρσι τέτοια εποχή - η «Αττική Οδός», αφού η κερδοφορία της, χάρη στη λεόντεια σύμβαση που υπογράφηκε, συνεχίζει να ανεβαίνει στα ύψη!

Ετσι, με ανακοίνωσή της που διανεμήθηκε στον Τύπο, δηλώνει ότι από τις 16 Νοέμβρη 2006 έως τις 30 Γενάρη 2007 θα προσφέρει δωρεάν τη συσκευή αυτόματης καταγραφής των διοδίων (e-PASS) και θα ...χαρίζει σε όλους τους νέους συνδρομητές δύο δωρεάν διελεύσεις για κάθε έναν από τους τρεις αυτούς μήνες...

Θυμίζουμε ότι με βάση τη σύμβαση που έχει υπογραφεί οι μεγαλοεργολάβοι θα εκμεταλλεύονται το έργο μέχρι το 2022. Εκτός, βέβαια, κι αν αποκτήσουν τα προσδοκώμενα κέρδη νωρίτερα, γεγονός που σίγουρα θα συμβεί, αφού, αντί για 180.000 διελεύσεις τη μέρα που υπολογιζόταν, την Αττική Οδό χρησιμοποιούν καθημερινά πάνω από 270.000 οχήματα.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση σε καμιά αναδιαπραγμάτευση δεν έχει προχωρήσει με τους μεγαλοεργολάβους, αφήνοντάς τους το πεδίο να το παίζουν και ...«γαλαντόμοι»!

ΒΙΒΛΙΟ
Ο αλύγιστος

«Ηταν φανερό πως ο βασιλικός επίτροπος βιαζότανε να ξεμπερδεύουνε επιτέλους και να φύγει, μα πρώτη φορά στη σταδιοδρομία του ένοιωθε μια τέτοια "ντροπαλότητα". Η παρουσία του άλλου, του άλλαζε τώρα και το σχήμα του κορμιού του, δηλαδή, ασυναίσθητα η πλάτη του, οι ώμοι ακόμα κι η κλίση του φαλακρού κεφαλιού είχαν πάρει το σχήμα μικρομαγαζάτορα που περιμένει καρτερικά την έξοδο του πελάτη για να κλείσει το μαγαζί του...». Συγκλονιστικές εικόνες από το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου του Κ. Κοτζιά. Οπως λέει στην εισαγωγή ο ίδιος ο συγγραφέας, «το μυθιστόρημα "ο Αλύγιστος" δεν είναι απλώς μια δουλειά ολοκλήρωσης του βιβλίου μου "Επί εσχάτη προδοσία" που είχε κυκλοφορήσει πριν από τη δικτατορία... Μέσα από τον πυκνό δραματικό μύθο έπρεπε σιγά σιγά να πλαστεί μια λογοτεχνική μορφή εμπνευσμένη από την τραγικότερη ίσως μορφή και μια από τις ηρωικότερες του κινήματός μας. Εννοώ τον Νίκο Πλουμπίδη... Ο "Αλύγιστος" φυσικά, δεν αποτελεί βιογραφία. Ο ήρωας του μυθιστορήματος είναι λογοτεχνικός και κάθε λογοτεχνικό έργο έχει το δικό του τρόπο να πλάθει τους ήρωές του... Ολοκληρώνοντας το παλιό βιβλίο μου, δεν προσπάθησα να δώσω ένα σχηματικό ημίθεο, αλλά έναν Ανθρωπο με κεφαλαίο στη μορφή του αγωνιστή». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Χου Ζιντάο

Κινήσεις περιφερειακής ισχυροποίησης της Κίνας επιχείρησε, αυτή τη βδομάδα, ο παραπλεύρως εικονιζόμενος Πρόεδρος της Κίνας, επισκεπτόμενος δύο χώρες - κλειδι της νοτιοανατολικής Ασίας, την Ινδία και το Πακιστάν. Ο Χου Ζιντάο προώθησε σημαντικές εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες, έβαλε τις βάσεις για την προσπάθεια επίλυσης των μεθοριακών διαφορών που είχαν οδηγήσει σε σινοϊνδικό πόλεμο τη δεκαετία του 1960 και προώθησε μια (αντίστοιχη με την ινδοαμερικανική) συμφωνία πυρηνικής - ενεργειακής συμφωνίας με το Πακιστάν.

Οι κινήσεις Χου, που προέβλεψε - εάν καρποφορήσει η προσπάθεια βελτίωσης των σινοϊνδικών σχέσεων, και αυτό είναι ένα μεγάλο «εάν» - ότι ο 21ος θα είναι ένας «Ασιατικός Αιώνας», θορυβούν την Ουάσιγκτον, ειδικά τα αποκαλούμενα «νεοφιλελεύθερα» στελέχη της κυβέρνησης Μπους, όσο και ηγέτες των Δημοκρατικών, που ευαγγελίζονται το «Νέο Αμερικανικό Αιώνα». Από το δόγμα Κλίντον («να είμαστε μέσα και γύρω από την Κίνα») ως τη θεωρία Μπους - Ράμσφελντ (περί «περικύκλωσης» της Κίνας), κάποιοι Αμερικανοί σχεδιαστές στρατηγικής προτείνουν διάφορα σχέδια αποτροπής, περιορισμού της κινεζικής ισχύος.

Προτροπές όπως «ας κάνουμε μαζί με την Κίνα ένα μεγάλο άλμα εμπρός» (σε κύριο άρθρο των «Νιου Γιορκ Τάιμς», με φρασεολογία δανεική από την πολιτιστική επανάσταση του Μάο) δεν έχουν και πολλή σημασία: κάτω από την επιφάνεια, η αμερικανική προσέγγιση στο φαινόμενο της αύξησης της κινεζικής επιρροής παραμένει απολύτως ψυχροπολεμική.


Μπ.Γ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ