Κυριακή 8 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΒΙΒΛΙΟ
Το χρήμα

Ενα από τα κλασικά έργα του Εμίλ Ζολά όπου ο συγγραφέας κινείται σε πολλά επίπεδα και μιλάει μέσα από πολλές και διαφορετικών αντιλήψεων φωνές. Στο έργο αντιπαρατίθενται δυο κυρίως χαρακτήρες, ο κερδοσκόπος και ο οραματιστής. Με τη μόνη διαφορά ότι αυτές οι δυο ακραίες θέσεις δεν είναι ξεκαθαρισμένες. Ετσι ο κερδοσκόπος δεν αποκλείει τον οραματιστή, ενώ ο οραματιστής δε μένει αμέτοχος, δεν αεροβατεί, παρακολουθεί και καμιά φορά μπαίνει κι ο ίδιος στον σκληρό χορό του χρήματος. Οι ήρωες δεν είναι καλοί ή κακοί, είναι άνθρωποι με πάθη, ελαττώματα και επιθυμίες. Ο Ζολά στο έργο αυτό δεν καταδικάζει κανέναν, ό,τι κι αν έχει κάνει. Ακόμη και οι πιο ωμοί από τους χαρακτήρες που περιγράφει έχουν τις ανθρώπινες στιγμές τους. Ενας ολόκληρος κόσμος παρουσιάζεται ολοζώντανος και ιδωμένος με τη δύναμη ενός μικροσκοπίου μπροστά στα μάτια του αναγνώστη. Πλήθος χαρακτήρων και πλήθος επεισοδίων, που υφαίνουν το ίδιο δίχτυ γύρω από τον πρωταγωνιστή, που δεν είναι άλλος από το χρήμα. Το χρήμα μέσα στο Χρηματιστήριο, το χρήμα μέσα στις ανθρώπινες σχέσεις, στην τοκογλυφία και στον έρωτα, στους ύποπτους συνοικισμούς και στα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ουσιαστικά πρόκειται για τις παρατηρήσεις του συγγραφέα σε μια μάλλον πρώιμη φάση της εξέλιξης του καπιταλισμού. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Αγκελα Μέρκελ

Γρηγοριάδης Κώστας

Η καγκελάριος της Γερμανίας επισκέφθηκε την Τουρκία και προχώρησε στις «διεθνείς επαφές» και πιέσεις της ανακουφισμένη, καθώς μία ακόμη επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη ήταν επιτυχής παρά τους συμβιβασμούς, στους τύπους φυσικά, ...με τους εταίρους της στον κυβερνητικό συνασπισμό τους Σοσιαλδημοκράτες. Εξάλλου, οι μεταρρυθμίσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση αποτελούν τη συνέχεια της «Ατζέντας 2010», του σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ και διάπλατη πόρτα προς την ιδιωτικοποίηση.

Επισήμως, η «αγωνία» ήταν η μείωση του ελλείμματος των ασφαλιστικών ταμείων που φτάνει τα 7 δισ. ευρώ και αποδίδεται στο διαρκώς αυξανόμενο λειτουργικό κόστος και την υψηλή ανεργία. Δημιουργείται, λοιπόν, ένα και μοναδικό «Ταμείο Υγείας», καταργώντας παράλληλα τα 50 σημερινά. Αναδιαρθρώνεται πλήρως το σύστημα Υγείας, όπου το Δημόσιο σταματά εντελώς οιανδήποτε στήριξη. Αντιθέτως, το «Ταμείο Υγείας» θα συγκεντρώνει τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών, που αυξάνονται κατά 0,5% και για τους δύο συμβαλλόμενους, όπου όμως για τους εργοδότες προβλέπονται ανταποδοτικά οφέλη! Προφανώς για τους ανέργους, που με τον Χαρτζ IV υποχρεώνονται να δουλεύουν με εξευτελιστικούς όρους και σε συνθήκες δουλείας, προκειμένου να μην εξαφανιστούν εντελώς από το χάρτη, δηλαδή να διαγραφούν από τα Ταμεία Περίθαλψης και Ασφάλισης και να χάσουν τα πάντα διά παντός. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό εισφοράς των εργοδοτών καθορίζεται από τη γερμανική Βουλή και αναμένεται οι εργοδοτικές εισφορές να «παγώσουν», εάν δεν κοπούν.


Χρ.Μ.

Κοίτα ποιοι μιλάνε!

Τους ανήξερους, αμέτοχους και ανίδεους καμώνονται 16 πρωτοκλασάτοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων. Σε αυτό το μοτίβο εγκαλούν την κυβέρνηση για «αναξιοκρατική στελέχωση των προβλεπόμενων θέσεων διευθυντών, υποδιευθυντών, εποπτών ελέγχου και ελεγκτών στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο», ενώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», τα στελέχη της ...«αντιπολίτευσης» μιλούν για «σύστημα διευκόλυνσης επιχειρηματιών, στο οποίο εμπλέκουν και υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας». Είναι, βέβαια, απόλυτα φανερό ότι οι εν λόγω πρωτοκλασάτοι γνωρίζουν πολύ περισσότερα για τους τρόπους της τέτοιας «διευκόλυνσης» των μεγαλοεπιχειρηματιών. Και αυτοί, όπως και οι σημερινοί διάδοχοί τους της ΝΔ, εξυπηρετούν με την πολιτική τους το μεγάλο κεφάλαιο. Και οι του ΠΑΣΟΚ όσο και οι της ΝΔ γνωρίζουν από πρώτο χέρι τον τρόπο λειτουργίας των μηχανισμών, τους οποίους οι ίδιοι εξέθρεψαν και αναπτύσσουν για να διευκολύνουν ποικιλοτρόπως τους επιχειρηματίες. Η πολιτική τους είναι κοινή και απαράλλαχτη. Και αυτή η φιλομονοπωλιακή πολιτική -είτε το θέλουν είτε όχι -βρίσκει την αντανάκλασή της στα φαινόμενα των σκανδάλων και της διαφθοράς, για τα οποία αρέσκονται να επιδίδονται σε κοκορομαχίες.

Αλήθεια, οι ΠΑΣΟΚοι που ρωτούν να μάθουν από την κυβέρνηση της ΝΔ για τα αποτελέσματα των φοροελέγχων στους ισχυρούς, για το τι απογίνονται τα καταλογιζόμενα πρόστιμα και προσαυξήσεις, γιατί άραγε δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να μας πουν τα δικά τους έργα; Η ερώτησή μας είναι ρητορική και απάντηση δεν περιμένουμε, όπως άλλωστε ποτέ δεν πήραμε στα τόσα χρόνια ΠΑΣΟΚικής διακυβέρνησης...

Τους έστειλαν στους κλέφτες...

Για πέμπτη φορά, από τον περασμένο Δεκέμβρη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση των βασικών επιτοκίων - αναμένεται να γίνουν κι άλλες αυξήσεις τον ερχόμενο Δεκέμβρη και στις αρχές του 2007 - η οποία θα «περάσει» και στις τράπεζες που λειτουργούν στη χώρα μας, με αποτέλεσμα εκατομμύρια δανειολήπτες ν' αναγκαστούν να καταβάλλουν πολύ μεγαλύτερους τόκους από εκείνους που είχαν υπολογίσει, όταν έπαιρναν το δάνειο.

Θυμάστε τι έλεγαν οι κυβερνώντες του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και την κυκλοφορία του ευρώ; Δανειστείτε άφοβα - έλεγαν - καθώς η νομισματική σταθερότητα σάς εγγυάται ότι δε θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στα επιτόκια. Τα ίδια επαναλάμβαναν μετά και οι κυβερνώντες της ΝΔ, ως «εγγυητές» κι αυτοί της τραπεζικής φερεγγυότητας. Ολη αυτή η προπαγάνδα είχε ως αποτέλεσμα ν' αυξηθεί αλματωδώς ο τραπεζικός δανεισμός και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, που πίστεψαν τους «εγγυητές», να βρίσκονται, σήμερα, στο έλεος των τραπεζιτών. Τώρα, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι εξαπατημένοι δανειολήπτες είναι να τιμωρήσουν τους «εγγυητές» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που τους «παρέσυραν» και τους έστειλαν «βορά» στους κλέφτες των τραπεζών. Και οι κάλπες των τοπικών εκλογών είναι μια ευκαιρία...

Η Κάρλα στη ροή του Αχελώου

Ο ταμιευτήρας της Κάρλας είναι έργο μεγάλης αρδευτικής και περιβαλλοντικής σημασίας για τη Θεσσαλία και μαζί με την εκτροπή του Αχελώου αποτελούν τις βασικές διεκδικήσεις των Θεσσαλών αγροτών για την αντιμετώπιση των τεράστιων παραγωγικών και οικολογικών προβλημάτων που δημιουργεί στην περιοχή το μεγάλο υδατικό έλλειμμα. Η τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ, υποστήριζαν ότι η κατασκευή του έργου προχωράει κανονικά και, οσονούπω, ολοκληρώνεται. Μάλιστα, είχε λάβει περίοπτη θέση σε προεκλογικά φυλλάδια υποψηφίων των δύο κομμάτων. Και τώρα αποδεικνύεται ότι η Κάρλα ακολουθεί τη ...ροή του Αχελώου και μετατίθεται στο μέλλον. Οι νέες υποσχέσεις αναφέρονται σε ολοκλήρωση του έργου το 2010, με τριπλασιασμό του κόστους.

Τι λένε γι' αυτή την εξέλιξη η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ; Η κυβέρνηση επιχειρεί να τη δικαιολογήσει, επικαλούμενη ...εμπλοκή της Αρχαιολογίας λόγω ελλιπών μελετών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και η αξιωματική αντιπολίτευση αποφαίνεται ότι φταίει η τωρινή κυβέρνηση. Πρόκειται για τη γνωστή τακτική της μετάθεσης ευθυνών και για «προφάσεις εν αμαρτίαις». Η ουσία είναι ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εμπαίζουν τους Θεσσαλούς αγρότες, οι οποίοι μπορούν ν' απαντήσουν στον εμπαιγμό, καταδικάζοντας και τα δύο κόμματα στις κάλπες των εκλογών.

«Ου Μπασιάκους του είπι»...

Μια μέρα μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, δήλωσε, εξερχόμενος από το Μαξίμου, ότι ...όλα πάνε κατ' ευχήν με την κτηνοτροφία. Αλλά, αν είναι έτσι, γιατί τότε οι κτηνοτρόφοι βγήκαν στους δρόμους; Δεν είχαν άλλες δουλιές να κάνουν και «το 'ριξαν» στις διαδηλώσεις για να περνάει η ώρα; `Η μήπως βγήκαν για να «δοξάσουν» την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης; Είπε, ακόμα, ο Β. Μπασιάκος ότι, μέσα στο Νοέμβρη, οι αγρότες θα πάρουν μια προκαταβολή των επιδοτήσεων, που είχε ανακοινωθεί πως θα τις εισπράξουν το Δεκέμβρη. Προεκλογική περίοδος γαρ και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετέχει στο κυβερνητικό «σαφάρι» προς «άγραν ψήφων» αγροτών υπέρ των συνδυασμών της ΝΔ.

Αλλά νομίζει ότι οι αγρότες, όποτε κι αν πάρουν τις επιδοτήσεις, δε θ' αντιληφθούν ότι είναι «πετσοκομμένες» και δεν ξέρουν πως δίνονται σαν «αποζημιώσεις σε δόσεις» για το ξεκλήρισμά τους από την ΚΑΠ; Θεωρεί ότι, επιδιδόμενος σε προεκλογικές «απατεωνιές», θα «διασκεδάσει» τη μεγάλη αγροτική δυσαρέσκεια για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, που θα εκφραστεί και στην κάλπη; Πάντως, λίγοι τον παίρνουν στα σοβαρά. Οπως είπε κι ένας Θεσσαλός αγρότης, «ου Μπασιάκους του είπι, ψέμα θα είνι»...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ