Κυριακή 10 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η καλύτερη αντιτρομοκρατική ασπίδα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Η Ελλάδα δεν έχει το προφίλ εκείνης της χώρας, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα στόχο μιας τόσο μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικής ενέργειας», υποστήριξε σε συνέντευξη (στο «Σκάι») ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης, επιχειρώντας να πείσει γιατί «η Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά ασφαλής».

Το εύλογο ερώτημα είναι ποιο, άραγε, είναι το «προφίλ» των χωρών, που προσελκύει τους «διεθνείς τρομοκράτες». «Η εξωτερική μας πολιτική δε δίνει ιδιαίτερες αφορμές για να θελήσει οιοσδήποτε να έρθει και να θελήσει να χτυπήσει», έδωσε μια απάντηση ο υφυπουργός του Χρ. Μαρκογιαννάκης. Αν κριτήριο είναι η εφαρμοζόμενη εξωτερική πολιτική, η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλούς λόγους να ανησυχεί. Εχει στρατευτεί και συμμετέχει πρόθυμα στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», είτε στέλνοντας στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, είτε στηρίζοντας την επέμβαση και την κατοχή στο Ιράκ, είτε συμμετέχοντας στις «αερογέφυρες» των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στο Σουδάν, κ.ο.κ. Ομως, αυτού του είδους η προσέγγιση είναι εντελώς ύποπτη, γιατί στο βάθος της κρύβεται η ιδέα ότι πίσω από την τρομοκρατία προέρχεται ή ταυτίζεται με την «ισλαμική τρομοκρατία». Ακόμα χειρότερα, τρομοκράτες είναι οι λαοί, που δε σκύβουν τα κεφάλια και αγωνίζονται ενάντια στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές... Ο ελληνικός λαός βρίσκεται στο πλευρό και είναι αλληλέγγυος με όλους τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για να μπορούν οι ίδιοι οι λαοί να διαφεντεύουν τις τύχες τους. Και αυτή είναι η καλύτερη αντιτρομοκρατική ασπίδα του...

Πιλοτική ... επιβεβαίωση

Για τις προθέσεις της κυβέρνησης να καθιερώσει νοσήλια και στα Κέντρα Υγείας - που καθιερώνονται πιλοτικά στη Θεσσαλία, όπως αποκάλυψε ο «Ρ» (7/7/2005) - είχε προειδοποιήσει η στήλη εδώ και εννιά μήνες.

Στις 28/9/2004 δημοσιεύτηκε το σχόλιο, με τίτλο «Πρόσχημα οι τουρίστες», στο οποίο τονιζόταν: «Οταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέβαλε τα τρία ευρώ για εξέταστρα στα Κέντρα Υγείας (ΦΕΚ 1223/20.9.2002), ο τότε υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής δικαιολόγησε την απόφαση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα πληρώσουν μόνον κάποιοι τουρίστες, καθώς από το μέτρο εξαιρούνται οι αγρότες και ορισμένες άλλες κατηγορίες. Τους χιλιάδες τουρίστες που βρήκαν νοσηλεία σε Κέντρο Υγείας (ΚΥ) νησιού χρησιμοποιεί ως αιτιολογία και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ για να προωθήσει εισπρακτικούς μηχανισμούς στα ΚΥ των νησιών, για να μη χάνονται έσοδα από τους ξένους. Οταν εγκατασταθούν, όμως, οι εισπρακτικοί μηχανισμοί, η τσιμπίδα θα πιάσει και εκείνους τους ασφαλισμένους (όπως του ΙΚΑ, του ΝΑΤ κλπ.), που δεν πληρώνουν εξέταστρα στα ΚΥ. Κι όταν θα βρεθεί ο τρόπος, το μέτρο θα γενικευτεί και σε όλη την Ελλάδα».

Τώρα που ακούστηκε ότι υπάρχουν κάποιες ψευτοϋποδομές στη Θεσσαλία, δε χρειάζονται τα τουριστικά προσχήματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να ξεκινήσει πιλοτικά την εφαρμογή στην πράξη του 2519/1997 του ΠΑΣΟΚ για να γδάρει τους πληθυσμούς της περιφέρειας στην ώρα της ανάγκης...

Τους άνοιξε η όρεξη...

Ανοιξε για τα καλά την όρεξη των εφοπλιστών η αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ. Τώρα απαιτούν να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ των εργατών, κατά τη διάρκεια των επισκευών των πλοίων τους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη! Επιστολή της πλοιοκτήτριας εταιρίας «Machrimar manasement s.a.», που στάλθηκε προς τον υπουργό Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλο, στις 30 Ιούνη, είναι αποκαλυπτική.

Αναφέρει ότι έχει προγραμματίσει «τη διενέργεια άμεσα εκτεταμένης επισκευής» σ' ένα από τα πλοία της και συγκεκριμένα το φορτηγό πλοίο «FEDON». Το κόστος αυτής της επισκευής, σημειώνει, «προβλέπεται να είναι άνω του 1.200.000 ευρώ και η επισκευή του πλοίου υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου 50 ημέρες. Οπως γνωρίζετε, οι άλλες Βαλκανικές χώρες είναι κατά 40 - 45% φθηνότερες στο κόστος επισκευής. Για να μπορέσει η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος - Πειραιώς και να προτιμηθεί(...) έχουμε να προτείνουμε τα εξής: Την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ από το υπουργείο σας, για τους εργαζόμενους των συνεργείων που θα συνεργαστούν μαζί μας»!

Τώρα, αν σκεφτεί κανείς τι «δωράκια» έχει κάνει η κυβέρνηση στους μεγαλοβιομήχανους με τα λεφτά του ελληνικού λαού, δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς τι απάντησε ο Π. Παναγιωτόπουλος στην πλοιοκτήτρια εταιρία...

Φοβού τους αναλυτάς...

«Είναι χτύπημα της νέας γενιάς τρομοκρατών της "Αλ Κάιντα"», δηλώνει με περισσή σιγουριά ο γνωστός «τρομοαναλυτής» Αθανάσιος Δρούγος, στα παράθυρα του τηλεοπτικού σταθμού «Αλτερ» ανήμερα των επιθέσεων του Λονδίνου... Αραγε, τι έγινε η παλιά γενιά τρομοκρατών, η οποία καθοδηγείται και αυτή από ένα νεφροπαθή, τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, που ακόμη δεν μπορεί να βρεθεί;

Την άποψη αυτή θα τεκμηριώσει ακόμη πιο αναλυτικά προχτές το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι», που μας εξηγεί ότι: «Η νέα γενιά τρομοκρατών της "Αλ Κάιντα" δεν προέρχεται από αυτούς που λέγονται Αφγανο-άραβες που ήταν στο Αφγανιστάν από την εποχή και μετά τη Σοβιετική Ενωση. Είναι αυτοί που προέρχονται κυρίως από τη Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, το Μαρόκο ή την Αλγερία, γιατί αυτές οι χώρες έχουν μεγάλες κοινότητες στη Δυτική Ευρώπη και από εκεί θα βγαίνουν οι εξτρεμιστικοί πυρήνες». Φανταζόμαστε ότι ο κ. Δρούγος, βάσει αποκλειστικών πληροφοριών που διαθέτει, θεωρεί ότι δεν κατοικούν πλέον Αραβες στη Σαουδική Αραβία, στο Μαρόκο ή την Αλγερία...

Πάντως, τη λύση την έχει έτοιμη ο κ. Δρούγος και μας την πασάρει: «Θέλει μεγάλη συνεργασία ευρω-αμερικανική, θέλει μεγάλη συνεργασία της Αγγλίας με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και βέβαια αυτή τη στιγμή όσο το δυνατόν πιο σφιχτά σύνορα, γι' αυτό πιστεύω τώρα ότι θα δυσκολέψουν τα πράγματα γι' αυτούς που πηγαίνουν στην Αγγλία προσεχώς». Ουδέν σχόλιον!

Καρλ Μαρξ: Κριτική του Προγράμματος της Γκότα

Το συγκεκριμένο έργο του Καρλ Μαρξ δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα «Νόιε Τσάιτ» από τον Φρίντριχ Ενγκελς μετά το θάνατο του Μαρξ. Δημοσιεύτηκε, μάλιστα, παρά τη θέληση της οπορτουνιστικής πτέρυγας του Ενιαίου Εργατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας. Αυτό το κόμμα προήλθε από την ενοποίηση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Γερμανίας, με ηγέτες τον Μπέμπελ και τον Β. Λίμπκνεχτ, και της Γενικής Γερμανικής Εργατικής Ενωσης (οπορτουνιστικό κόμμα, λασαλικό), με ηγέτες τον Χάζενκλεβερ και τον Τέλκε. Για να ενωθούν, έπρεπε να επεξεργαστούν κοινό Πρόγραμμα του Κόμματος που εγκρίθηκε τελικά στο Συνέδριο της Γκότα, στις 22-27 Μάη 1875. Προηγουμένως, έδωσαν το Πρόγραμμα στον Μαρξ για παρατηρήσεις. Το Πρόγραμμα, βεβαίως, ήταν οπορτουνιστικό σε ζητήματα, όπως η εργατική τάξη ως επαναστατική τάξη, τα μεσαία στρώματα και η σχέση τους με τις άλλες τάξεις, οι σκοποί της πάλης του κόμματος και το κράτος, η πρώτη κατώτερη φάση της κομμουνιστικής κοινωνίας, η οικοδόμησή της και η διανομή του κοινωνικού προϊόντος που παράγεται σ' αυτήν τη φάση, ο διεθνισμός, και άλλα ζητήματα, αποκαλύπτοντας πόσο αυστηρά ο Μαρξ αντιμετώπιζε θεωρητικά ζητήματα (ήταν ανυποχώρητος σε ζητήματα αρχών), προκειμένου να είναι αποτελεσματική η δράση του Κόμματος. Δίνει, ταυτόχρονα, ένα πρώτο δείγμα της αντίληψής του για την πάλη στις συνθήκες καπιταλισμού, αλλά και για την ουσία του κράτους της εργατικής τάξης, και την οικονομία στην πρώτη κατώτερη φάση της κομμουνιστικής κοινωνίας. Βεβαίως, υπήρξαν αντιδράσεις από τους ηγέτες του κόμματος για τις παρατηρήσεις του Μαρξ και ο ίδιος, μάλιστα, αρχικά δεν τις δημοσιοποίησε, αφού δεν ήταν αυτός ο σκοπός του. Ηθελε να αντιμετωπίσει τον οπορτουνισμό στο κόμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μαρξ τελειώνει την κριτική του με τη φράση: «Είπα και ελάλησα, αμαρτίαν ουκ έχω».

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι όταν ο Ενγκελς αποφάσισε, λόγω της επεξεργασίας νέου Προγράμματος του Κόμματος στα 1890, να δημοσιοποιήσει την κριτική του Μαρξ, βρήκε αντίθετο τον Κάουτσκι. Παρ' όλ' αυτά, το δημοσιοποίησε, ακριβώς για λόγους αρχών, προκειμένου να συμβάλει στη σωστή θεωρητική επεξεργασία του νέου Προγράμματος του κόμματος.

Τόνι Μπλερ

Το Μάη, κατόρθωσε να εκλεγεί, έστω και με σημαντικές απώλειες, για τρίτη συνεχόμενη φορά και να γράψει ιστορία όχι μόνο για το Εργατικό Κόμμα. Πριν από λίγες μέρες, ανέλαβε την Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση γι' αυτό το εξάμηνο σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, μετά το διπλό «όχι» Γάλλων και Ολλανδών στο δημοψήφισμα για την έγκριση της Συνταγματικής Συνθήκης και παρουσιάστηκε αυτός ως ο «σωτήρας της Ευρώπης».

Την Τετάρτη, το Λονδίνο ελάμβανε το χρίσμα για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων το 2012 και ενόσω ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός έσπευδε πίσω στη Βρετανία, ώστε να υποδεχτεί τους ηγέτες των Οκτώ πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, της G8. Η ατζέντα της Συνόδου, για περιβάλλον και Αφρική, ήταν ολόδική του. «Καινοτομία» στην τριαντάχρονη ιστορία των Συνόδων των Ισχυρών. Στο πλευρό του και όλοι οι διάσημοι αστέρες της διεθνούς μουσικής σκηνής με τις συναυλίες της Λάιβ 8. Είχε όλο τον «κόσμο» δικό του... μέχρι το πρωινό της Πέμπτης, όταν ο «πόλεμος του Ιράκ» μεταφέρθηκε στην καρδιά του Λονδίνου.

Τώρα οι Βρετανοί τα βάζουν μαζί του, λες και δεν είναι οι ίδιοι, που επανεξέλεξαν έναν εγκληματία πολέμου να ηγηθεί της χώρας για άλλη μια τετραετία. Δεν είναι λίγοι αυτοί, που επαναφέρουν το ζήτημα της αποχώρησής του από την πολιτική σκηνή. Αραγε, πρόκειται για το κύκνειο άσμα του Τόνι Μπλερ, του ανθρώπου που προώθησε όσο κανείς άλλος τα συμφέροντα του βρετανικού κεφαλαίου τα τελευταία 30 χρόνια;


Χρ.Μ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ